nekem tetszik a terepasztalod (a képek alapján)! Én úgy oldottam meg a sajátomon,hogy egy fenyőerdőt telepítettem a hegyoldalra! Illetve többféle Busch szóróanyaggal dobtam fel! (Igaz,nálam nem templomnak,hanem egy malomnak a környezetét kellett feldobnom.)
Mindenkniek kívánok ezúton Békés és Boldog Karácsonyt és Boldog Új Évet!
Bocsánat h háromlépcsőben lúzerkedem...Régen a nickem codename volt,most codname lett.Mastertape:dobok valamikor mailt. Hogyan dobjam fel a félkész erdőmet(a hegyen a templom mögött)?Ha valakinek van valami ötlete légyszíves szólljon..
Utánanéztem, a Styrostone és a vágányfektetés volt már itt téma. Nézz vissza a 5480-5510 közötti, ill. a 7024-7060 közötti hozzászólásokra. Ott egy igen figyelemreméltó sínlesúlyozási megoldást is láthatsz ;-)))
A Styrostone ágyazatot nem szegeléshez, hanem ragasztáshoz találták ki!!!!!!!!!
Az ágyazatba be kell rakni a vágányokat (előtte kb. 50 fokra felmelegíteni az ágyazatot egy hajszárítóval vagy hőlégfúvóval). Az ágyazat lehűlése után úgy áll a vágány benne, mint Katiban a gyerek... Kiegészítő szögelést nem igényel! Az ágyazat leragasztásához a 86401 cikkszámú, STYROPAL fantázianevű, vízzel hígítható, de kikeményedés után vízálló ragasztót ajánlja, amely a kavicsanyag rögzítéséhez is alkalmas. A pontos munkamenet pl a 2007/2008 katalógus 169. oldalán megtekinthető. További előny, hogy a vágányok a már lerögzített ágyazatból ismételt hajszárítózás után roncsolásmentesen kivehetők. A szögelésről mindez már nem elmondható...
Sínrögzítés ügyben köszönöm a sok javaslatot, jótanácsot!
Persze, meg kellett volna írnom, hogy Styrostone ágyazatom van végig, és új Tillig sínnel. Többségében flex, legalábbis kanyarokban, ahol a rögzítés a legfontosabb.
Ennek megfelelően:
"csak" meg kellett volna fordítanom a sínt és láthattam volna, hogy elő van készítve rendesen a fúráshoz, ahogy azt TTomas írta is. Tillig rögzítő csavarom is van, pontosan ehhez az ágyazathoz van kitalálva.
Így jár aki előbb kérdez, utána gondolkodik...
A hajlított lemez meg a drótozás, mondjuk 50m vágányzatnál kicsit macerás, bár a csavarozás se lesz nagyon gyors.
A rezgéstől, a hangosságtól nem félek, az ágyazat kiválóan szigetel és különben is, nem árt az, ha van egy kis vonatzaj a gyerekzsivaj mellé.
Áldott Békés Karácsonyt, jó vasutazást és gazdag Jézuskát kívánok minden TT Barátnak! ( nem felejtitek 14-ét, ugye?)
Szerbusztok ! István nekem is van egy javaslatom,ez ugyan munka igényesebb de korrektebb.. A két talpfa közé egy U-alakú lemezt hajlítasz aminek a végét 90 fokban kihajlitod,az U közepét akkorára fúrod amekkorár akarod. Ezzel tudod rögziteni a sint csavarral,vagy szeggel.. Múrva utánzattal meg végleg eltünteted az egészet.. Egy másik alternatíva,amit mintha már valaki említett volna,dróttal minden ötödik,vagy tetszés szerinti talpfa szám után lehet rögziteni !!
"A csavar és hegedű esetére meg azt kell, hogy mondjam nem igaz. Pont, azért amit írtatok--puha a műanyag így a rezgés el sem jut a csavarig!"
Ez így, ebben a formában azért nem fedi teljesen a valóságot... A rezgésvezetés attól még ott van. Az a fránya vágány-szög-fa-meg ki tudja még mi, jobban tudja a fizikát, mint mi itt minnyájan összesen ;-) A talpfa műanyagja sem igazán puhának nevezhető... inkább az erős középmezőnyhöz sorolnám, bár nem ismerem a pontos Shore-keménységét. Azért nem véletlen, hogy szoktak tenni alá ezt-azt... (pl. parafát, ami szvsz. a völgynek elmegy kategória...) A legjobb kapható, szvsz. a Styrostone ágyazat. Bár nem az olcsó kategória, de megéri, mint azt már korábban Csíkos is megerősítette (ha az emlékeim nem csalnak...). Ott biztos, hogy nem képződik zajhíd...
A cipész maradjon a kaptafánál,ezt kérik az elektromos vadmalacoktól:)
Egy barátom kért meg a következő hozzászólás(kiigazítás) beszúrására:
"Tájékoztatásul!
A Kühn által beharangozott 185 548-5 pályaszámú mozdony az ITL tulajdonában van, tőlük bérelte az Eurocom Zrt. A gép a hazai vaspályákat 2008.01.24-től 06.30-ig (!!!) koptatta napi renszerességgel, ezután vitték vissza Németországba. Ennek a mozdonynak az ég világon semmi köze a két 481-es sorozatúhoz, ezek ugyanis zsír új, null km-es gépek egyenesen a gyárból (!!!), tehát nem a matricás szürke (Kühn féle) mozdony lett átfestve !!! Tehát a baj csak az, ha valaki tájékozatlanságból rossz információkkal traktálja az ártatlan topiclakókat."
Milyen sínről van szó? A régi U-s sínek ki vannak fúrva, az új tillig is, ha megfordítod, akkor ott a lyuk a talpfákon, csak nincs átlyukasztva a műanyag. Én 1 mm-es fúróval fúrtam át, szerintem megfelelő lett. Az 1.5 átmérő egy kicsit vastagnak tűnik. Jó sínfektetést!
A csavaros/szöges megoldásnak az az egyik baja, hogy a síneken keletkezett rezgéseket 1:1-ben leviszi az alapba, mely aztán a hegedű testéhez hasonlóan felerősíti a zajt...
Mi lenne, ha nem a talpfát fúrnád, hanem két talpfa között és akkor pl. kis kiegészítő lapocskákkal foghatnád oda. vagy esetleg vékony dróttal?
Perszehogy van. A talpfák nagy része puha de nagyon rugalmas müanyagbol van. Ezt elég nehéz furni.
Ezért:
1. szerezz be egy jo árt (ha nincs akki jo egy hegyes vastagabb tü is, amit be fogsz egy errevalo szerszámnyélbe. Ha ez sincs akkor egy keményfa rudba furt lyukba ragasztod a tüt (ez én szilikonnal teszem). Hegyes legyen (sajnos sok mai tü inkább tompa mint hegyes!!!)
2. az árral átszurod a müanyag talpfát (ezér kell hogy hegyes legyen a tü!)
3. Utánna jöhet a furo, ha jo éles és gyorsan forog akkor egyböl átmegy.
4. Ha szilikonnal ragasztottad be a tüt a szoros lyukba, vagy van fém befogo szerszámod, akkor a tüt lángon fel is melegitheted, és igy egyböl kész lyukat szurhatsz a müanyagba.
1,2x10-es csavarjaim vannak, 1,5-es fúróval próbálkozom, lecsúszik, elmászik, nem bírom a mini talpfán rögzíteni a fúrót, egy kínszenvedés az egész...szétgányolom az ágyazatot...
Rosszabb esetben sikerül, de akkor 10-ből 8 szor kitépem, kinyomom a sínt a rögzítő csavarokból, az se jó!
Van erre valami egyszerűbb megoldás?
Mondjuk nem szeretném ragasztani, már csavarozásra adtam a fejem.
OFF Nagyra értékelem, ha valaki alapos és pontos - különösen, ha számára érdekes és fontos dologról van szó! És az sem baj, ha másokat is erre sarkall! Köszönöm! ON