Köszi a felajánlást :-), de azt hiszem, nem fogok túl sokfélét magról vetni. Idén újra megpróbálom a San Marzanot, amit Olaszországban vettem, a többi meg valszeg palántáról lesz.
A magküldéssel kapcsolatos igéretem elhamarkodott volt.
Én csak egy zacskóval vettem, a másik kettőt tegnap akartam megvenni. A magbolt csak 16 óráig van nyítva. Elmentem egy másikba, arra meg ki volt írva, hogy jan. 31-ig csak délig van nyítva. Én viszont 16 óráig dolgozóban vagyok.
Ha nagyon fontos, akkor azt az egy zacskót el tudom küldeni most. Pénteken megyek Hollandiába, csak kedden jövök haza. Szerdán viszont nem dolgozom, akkor meg tudom még venni a másik kettőt és elküldöm. Így legalább nem veted el idő elött. Jó így?
Én idén megpróbálok inkább ráülni a kezemre, és nem engedni az óriási kísértésnek, hogy mihamarabb, csak mihamarabb! Tavaly és tavalyelőtt nem bírtam ki - igaz, mindig sikerül egy kicsit tovább kibírni - és naaagyon felnyurgultak a palánták, és szerintem egészségileg is megsínylették a hosszas szobalétet. Szóval valahogy kivárom a február közepét...
Anzika, épp a napokban gondoltam rá, hogy megkérdezlek itt benneteket, hogy mikor esedékes a magvetés. :-) Tavaly elég későn, valamikor márciusban kezdtem. Akkor már nem nyúltak meg a palánták, viszont elég későn fordultak termőre. Valami köztes időpontot kéne kitalálni. :-))
Reggel mindig mezőgazdasági műsort nézek a Duna Tv-én 530-kor.
A múlt héten arról beszéltek, hogy meg kell kezdeni a paprika magok elvetését a tavaszi palántázáshoz. Szabadföldi természtéshez.
Én tavaly jan. 25-én vetettem, de komoly nehézségeket okozott, hogy ne nyúljanak el, ill. ne vénüljön meg a palánta.
Gondolom ez a vetési idő a paradicsomra is igaz lehet. A korai időpont mellett szerintem az szól, hogy a növénynek is el kell érnie egy bizonyos életkort ahhoz, hogy termést tudjon hozni. A gond az, hogy ablakpárkányon nevelve nehéz kordában tartani.
Van valakinek infója a Schott Péter (asszem jól írtam le) féle paradicsomfáról? Mikor kell/lehet vetni, mire érzékeny, lehet-e nagy cserépbe stb. Köszönöm előre is!
Akkor most ünnepélyesen megkérek minden kedves Fórumozót, hogy, ha valahol, valamelyik gyártótól lát Szentesi Piacos paprikamagot, jelezzen legyen olyan drága, hogy le ne maradjak a "nagyapai örökségemről" idén. Hála és köszönet!
Szerintem most is be lehet szerezni, mert én 4-5 éve ültettem. Elmsélem, hogy jártam vele.
Azon a nyáron meleg volt, de majdnem minden nap esett az eső. Ha hiszed, ha nem a növény magassága egy méter körüli lett, úgy nézett ki, mint egy erdő. Július első napjaira beérett egy halom paprika. Szép nagyok voltak, én még felénk ekkora paprikát nem láttam. Igen örültem neki. Tudni kell, felénk nem nő meg a paprika, egyedül a füszerpaprika, ezért csak ezt szoktam ültetni azóta.
A következő évben is nagy lelkesedéssel elültettem a szentesi piacost. Nem volt eső, alig nőtt meg 30cm-re a növény, termése meg alig volt. Soha nem ültettem többé.
Az F1 szerintem nem azt jelenti, hogy hibrid (de ez nem biztos, utána kellene néznem), csak az első generációt jelenti, a növény fajta kitenyésztése során.
Igen, én is megnéztem. Az időpont is stimmel: 1978-as nemesítés, és a nagypapi mindig lecsapott az elérhető újdonságokra, körülbelül akkoriban termesztette azt az ominózus paprikát.
A kérdés már csak az, hogy hol tudok hozzájutni? Eddig ugyanis még soha nem találkoztam vele magboltokban.
Jól láttam, hogy ez egy F1 hibrid? Akkor egy tartós megbízható beszerzési forrásra lesz szükségem, ha rákapunk .
Gyerekkoromban nagyapámnak volt egy isteni fajtájú paprikája, amire azóta se sikerült rátalálnom. Vállnál normál "lecsós" paprika méretű volt, de ezeknél hosszabb, és hegyes végű. Világoz-középzöld színű, vékony húsú. Az íze pedig felülmúlhatatlan: nem az a szokásos semleges, enyhe paprika íz, hanem igazán aromás, és a húsa is enyhén csípős (az erek meg közepesen csípősek). Ha valaki ráismerne, és lenne valami tippje, hogy mi lehetett, nagyon hálás lennék! (A színárnyalata hasonló volt a manapság zöldségesekben darabáron kapható erőspaprikához, talán egy árnyalattal világosabb, a húsa vékonyabb, alul hegyesebb, vállban szélesebb és kevésbé erős.)
És még egy: forgatom a magokat a porban. Utána rajthagyhatom a port és tárolhatom így? És eleve mikor kell ezt csinálni? Most, vagy majd csak, ha el akarom vetni őket?