Edzésen én is 20 km-től szoktam frissítést vinni, nyári melegben már 70-80 perc felett is. Ebben a második futóéletemben még el nem éheztem, igaz a legkeményebb edzésem csak 30 km volt 880 szinttel. Azt is csak fél liter izóval nyomtam.
Vasárnap félmaratont futok, oda is viszek fél liter izót, egyrészt mert tervezek előtte 4 km-t kocogni bemelegítés gyanánt, másrészt bár nyolckor lesz a rajt, de napsütést ígérnek. Negyed távonként lesz frissítőpont, de inkább nem tökölök a sok piknikelő között, hogy aztán a megszerzett műanyag pohár bizonytalan tartalmának a felét a nyakamba önthessem. Bár én sem szeretem cipelni, de a dekás övben vitt 2 x 2,5 decis szopókás kulaccsal többre megyek.
Panoráma trailre 15 km-enként fél liter izót terveztem a kis kulacsaimat frissítő pontokon újratöltve egy kis hazaival, meg előtte, felénél (no meg persze utána) egy-egy sótabival. Gondolkoztam, hogy az első felében valamikor betolom még extra biztosítékként az otthon porosodó gélt, aztán meglátjuk. :-)
Csokit legalább 3 darabra vágd szét és csak 1-1 darabot egyél egyszerre és vizet igyál rá.
A csokival az a baj a magas zsírtartalom miatt tovább a gyomorban van mint egy spéci gél.
Ahogy láttam most a frissítőpontok elég sűrűn vannak, a tervezett tempódnál úgy 15-20 percenként.
Ennyi idő alatt viszont nem távozik a gyomorból a csoki. Hiába van benne a szénhidrát ha nem szívódik fel időben, tehát ha minden ponton eszel csak halmozódik és biztos nem tudsz elég vizet meginni hozzá.
Szerintem csak minden második ponton egyél egy darabot és közben is csak vízzel frissíts ha lekezdtél csokit enni.