Hú, az egy nagyon emlékezetes bor. Ő képviselte a Somlót valamikor kétezertizenkevésben egy londoni Master of Wine Institute kóstolón ahol 20+ Master of Wine gyúrta ki magát kárpát-medencei borokból.
Semillon és Sauvignon blanc, fadugos, hordos erleles.
Vadelesztokkel erjesztettek 12. században hegyoldakba vájt kokamrakban.
Asvanyos illat, a korty hosszu és telt haraphato a test könnyű, savak hosszan tartanak és elegánsak. Gyönyörűen integrálták, a lecsenges percekig tart.
Nem a brutál "leszolitos" telibol mellbe (az sem rossz) új zélandi vonal hanem a kulturáltan bemutatkozos de azért utánna baszunk egyet lavorba, jajj igyalak meg jelenseg. A savak korty vezetése is érdekes. Az ujzelandiak (amelyeket eddig kostoltam) felviszik a hangsúlyt fenntartják majd így távoznak. A korty eleje es közepe itt lagy majd hangsúly fel és hosszú lecsenges. Elegáns. Finom. Orulok neki. Ez leginkább a megkomponált savaknak köszönhető
Nehéz besorolni a két vonal, vágott füves csalanos vagy citrusos gyümölcsös barmelyikebe, inkább mind a kettő egy kicsit. Főleg zoldalma, (melegedve az illataban is) így van benne némi sampanyra emlékeztető, sárgabarack, barackmag és a gyógyjovenyesseg, fu csalán pedig a korty vége fele.
Beszédes, de jobban jársz elsőre, ha olyasvalakinek mutatod a bort, aki tapasztalt és tud valami támpontot adni, hogy mitől lehet. Ezért javasoltam az érzékszervi dolgot, ha ott jót mondanak(mármint oknak), akkor javasolnak vizsgálatot úgyis, ha rosszat, és megvizsgáltatod velük, akkor számonkérheted őket, hogy miért ezt javasolták.
De egy jó tanács, kóstold meg 3-4× még a bort, mielőtt laborba viszed, hogy biztosan keserű-e. Próbáld minél frissebb, semlegesebb szájjal (ne kaja után, ne fagyi, vagy kávé után, ..)
A polifenolok okozhatják a keserű ízt. De ha kimutatják akkor mit csinálsz? Én az egyetlen dolog amit olvastam erről az a kazeines derítés. Szükségünk erre szerencsére még nem volt. A 2016-os jégverés után derítettek sokan a Somlón kazeinnel. De szerintem ez nagyon durva beavatkozás.
Pelle pezsgo 2016 extra brut: elsore elesztos illat, vad savak. Ebben a hosegben frissit, de a savai meg nekem is erosek, noha nem ijedek meg konnyen az ilyesmitol.
Nem unatkoztam, de én kétségtelenül szórakozni járok ide, a topiknak pedig visszatérő eleme, hogy a rettenthetetlen somlói szájkaratista-borász és a nagydarab XII. kerületi ollókereskedő-hóhányó összekülönbözik. :)
Jó emberek is csinálnak néha rossz dolgokat. Te is, én is, más is. Diszkreditálni ezzel együtt nem szükségszerűen rossz dolog. De ha valakinek ez a fő célja akkor az kényelmetlen tud lenni egy idő után.
Azt nem hiszem, hogy bárki megszokhatta volna tőlem, hogy az én véleményem tény, másé meg fantazmagória. De akinek ez jött le az vélhetőleg félreérti azt amit mondok és írok.
Amúgy szerintem ebben az esetben, te sem nem hernyóztál, sem nem ekéztél sem nem geciztél :) egyszerűen csak unatkoztál.
Mindössze pár hozzászólással lentebb írtad, hogy diszkreditálni akar téged.
A diszkreditálás feltételezése valami rossz feltételezése, de nyitott vagyok szemantikaira vitára (is)...
Nem oly fontos egyébként, hogy egymásnak essünk, meg itt a többség már nyilván megszokta-elfogadta tőled, hogy a te véleményed tény, másoké meg fantazmagória...
No, lehet töprengeni, hogy én most hernyózom veled, ekézlek, vagy gecizek (ez nagyjából a növekvő sorrend, ha jól sejtem).
[Azért ne kapd fel a vizet, nagyon ízlett a legutóbbi SAP-juhfark, sok hasonlót szeretnék még inni.]
Minimális ellenszenvet sem táplálok a Zoli iránt. Nem találkoztunk személyesen soha, nem ismerem a borait, nem láttam a szőlőjét. Másodkézből tudom, hogy rendes arc.