Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2019.06.18 0 0 69084

Nem tudom, én még nem találkoztam vele.

Előzmény: syntaxerror (69083)
syntaxerror Creative Commons License 2019.06.17 0 0 69083

Regebben volt pinot noir feherbora, amit kedveltem. Letezik az meg?

Előzmény: Hepci (69082)
Hepci Creative Commons License 2019.06.17 0 1 69082
BZoltan Creative Commons License 2019.06.17 0 0 69081

Olyan mint a mandulának csak jóval kesernyésebb.

Előzmény: naivkezdo (69080)
naivkezdo Creative Commons License 2019.06.17 0 0 69080

Milyen íze van a barackmagnak? 

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (69078)
BZoltan Creative Commons License 2019.06.17 0 0 69079

Hú, az egy nagyon emlékezetes bor. Ő képviselte a Somlót valamikor kétezertizenkevésben egy londoni Master of Wine Institute kóstolón ahol 20+ Master of Wine gyúrta ki magát kárpát-medencei borokból.

 

Előzmény: lazaridi (69077)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2019.06.17 -4 0 69078

Castell d'Encus Taleia 2017 Sauvignon Blanc

 

Semillon és Sauvignon blanc, fadugos, hordos erleles.

Vadelesztokkel erjesztettek 12. században hegyoldakba vájt kokamrakban.

Asvanyos illat, a korty hosszu és telt haraphato a test könnyű, savak hosszan tartanak és elegánsak. Gyönyörűen integrálták, a lecsenges percekig tart.

Nem a brutál "leszolitos" telibol mellbe (az sem rossz) új zélandi vonal hanem a kulturáltan bemutatkozos de azért utánna baszunk egyet lavorba, jajj igyalak meg jelenseg. A savak korty vezetése is érdekes. Az ujzelandiak (amelyeket eddig kostoltam) felviszik a hangsúlyt fenntartják majd így távoznak. A korty eleje es közepe itt lagy majd hangsúly fel és hosszú lecsenges. Elegáns. Finom. Orulok neki. Ez leginkább a megkomponált savaknak köszönhető

 Nehéz besorolni a két vonal, vágott füves csalanos vagy  citrusos gyümölcsös barmelyikebe, inkább mind a kettő egy kicsit. Főleg zoldalma, (melegedve az illataban is) így van benne némi sampanyra emlékeztető, sárgabarack, barackmag és a gyógyjovenyesseg, fu csalán pedig a korty vége fele.

Melegen ajánlom, de jol lehutve.-;)

 

Vivino 3.9

 

Decantalo (21 euro körül)

 

lazaridi Creative Commons License 2019.06.16 0 0 69077

Éppen érzékszervi bevizsgálás alá vetek egy SAP 2009-es Olszrizlinget. Már harmadik napja.

Érdekes, hogy szellőztetni kellett, így lett nagyon nagoyn jó.

Barackos, picit gyógynövényes, textúrált és komplex, nagyon harmonikus. Adjunk neki egy 8 pontot.

 

csite Creative Commons License 2019.06.16 0 0 69076

Beszédes, de jobban jársz elsőre, ha olyasvalakinek mutatod a bort, aki tapasztalt és tud valami támpontot adni, hogy mitől lehet. Ezért javasoltam az érzékszervi dolgot, ha ott jót mondanak(mármint oknak), akkor javasolnak vizsgálatot úgyis, ha rosszat, és megvizsgáltatod velük, akkor számonkérheted őket, hogy miért ezt javasolták.

De egy jó tanács, kóstold meg 3-4× még a bort, mielőtt laborba viszed, hogy biztosan keserű-e.
Próbáld minél frissebb, semlegesebb szájjal (ne kaja után, ne fagyi, vagy kávé után, ..)

Előzmény: naivkezdo (69074)
BZoltan Creative Commons License 2019.06.16 0 0 69075

A polifenolok okozhatják a keserű ízt. De ha kimutatják akkor mit csinálsz? Én az egyetlen dolog amit olvastam erről az a kazeines derítés. Szükségünk erre szerencsére még nem volt. A 2016-os jégverés után derítettek sokan a Somlón kazeinnel. De szerintem ez nagyon durva beavatkozás.

Előzmény: naivkezdo (69074)
naivkezdo Creative Commons License 2019.06.13 0 0 69074

Az egyértelmű volt, de pl polifenol nem beszédes? 

Előzmény: csite (69073)
csite Creative Commons License 2019.06.13 0 2 69073

Érzékszervi minősítés és kezelési javaslat

Előzmény: naivkezdo (69071)
dezso Creative Commons License 2019.06.12 0 0 69072

Ez is off (legalabbis szokatlan):

 

Pelle pezsgo 2016 extra brut: elsore elesztos illat, vad savak.  Ebben a hosegben frissit, de a savai meg nekem is erosek, noha nem ijedek meg konnyen az ilyesmitol.

naivkezdo Creative Commons License 2019.06.12 0 0 69071

picit megtöröm a csendet egy offal megint, elnézést.

SZIE labortól kaptunk egy árlistát, hogy mit tudnak vizsgálni.

Nem is az ár az érdekes, hanem ezekből mit javasolnátok, mit kérjek ami segíthet a keserűség okát kideríteni?

Alkohol meghatározás

  • Malligand készülék
  • Sűrűségmérő
  • Lepárlásos módszer

Cukor meghatározás

  • Schoorl-módszer
  • Mustfokoló (alkoholmentes)
  • Refrakció mérés

Extrakt meghatározás

Titrálható sav

Illósav tartalom mérés

pH érték meghatározás

Kénessav meghatározás

  • Szabad SO2
  • Összes SO2

Összes vastartalom

Szín

  • intenzitás
  • árnyalat

Polifenol (összes)

Katechin

Antocianin

Leukoantocianin

Próbaderítések

  • Csersav-zselatinos
  • Bentonitos
  • Kovasavszol zselatin
  • Szénkezelés
  • Kékderítés
  • Savtompítás
  • Cupfár próba H2S kezelésére

Állóképességi vizsgálatok

  • Meleg-, hideg-, rázó-, levegőpróba

Almasav enzimes vizsgálata

Borkősav vizsgálata

Citromsav enzimes vizsgálata

Tejsav enzimes vizsgálata

Szorbinsav meghatározás

 

Próbaszűrés (2l/minta)

  • Lapszűrővel (EK)
  • Membránszűrővel (0,4 µm)

Érzékszervi minősítés és kezelési javaslat

Vízvizsgálat (teljes: nitrát, keménység, mikrobiológia, fémion)

Szénsavas italok (CO2 tartalom + hőfok)

HPLC mérés/minta (rezveratrol, sikiminsav, stb.)

Előzmény: naivkezdo (68829)
Hepci Creative Commons License 2019.06.09 0 0 69070

Arról, hogy végtelenül barátságos vagyok?

:)

Előzmény: kifli (69069)
kifli Creative Commons License 2019.06.09 0 0 69069

Szeretnel errol hosszabban is beszelni?

Előzmény: Hepci (69067)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.08 0 0 69068

De. A méret fontos. Minden más csak PC :)

Előzmény: Hepci (69067)
Hepci Creative Commons License 2019.06.08 0 0 69067

Nem a méret a lényeg.

Egyébként is végtelenül barátságos vagyok...

Előzmény: Törölt nick (69063)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2019.06.08 -3 0 69066

Mind a ketten nagyon jó stílusban írnak ezért jó olvasni.

A tema ebben a mélységben engem már kevésbé érdekel ezért egy egy hosszaabb hozzászólást inkább csak atfutottam.

 

Egészségedre!-;)

Előzmény: HDO (69065)
HDO Creative Commons License 2019.06.08 0 0 69065

Én rettenetesen élvezem ezeket a csörtéket. Mégpedig azért, mert a vágás-visszavágás mellett rengeteg hozzáadott érték van mindkét fél meglátásaiban.

Nekem, mint műkedvelő fogyasztónak sok értékes információt adnak ezek a viták.

Tegnap, mire végigolvastam az elmúlt napok termését, elfogyott egy palack Áts Koranyár. :D  

 

kifli Creative Commons License 2019.06.08 0 0 69064

Netalantan konyhakes

Előzmény: Törölt nick (69063)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.08 0 0 69063

Kérdés, mekkora nagy az a nagydarab fővárosi? Pláne, ha olló is van mindkét kezében... :)

Előzmény: Hepci (69062)
Hepci Creative Commons License 2019.06.08 0 0 69062

Na, ezek józan meglátások.

Nem unatkoztam, de én kétségtelenül szórakozni járok ide, a topiknak pedig visszatérő eleme, hogy a rettenthetetlen somlói szájkaratista-borász és a nagydarab XII. kerületi ollókereskedő-hóhányó összekülönbözik. :)

Előzmény: BZoltan (69061)
BZoltan Creative Commons License 2019.06.08 0 0 69061

Jó emberek is csinálnak néha rossz dolgokat. Te is, én is, más is. Diszkreditálni ezzel együtt nem szükségszerűen rossz dolog. De ha valakinek ez a fő célja akkor az kényelmetlen tud lenni egy idő után.

 

Azt nem hiszem, hogy bárki megszokhatta volna tőlem, hogy az én véleményem tény, másé meg fantazmagória. De akinek ez jött le az vélhetőleg félreérti azt amit mondok és írok.

 

Amúgy szerintem ebben az esetben, te sem nem hernyóztál, sem nem ekéztél sem nem geciztél :) egyszerűen csak unatkoztál.

Előzmény: Hepci (69060)
Hepci Creative Commons License 2019.06.07 0 0 69060

Mindössze pár hozzászólással lentebb írtad, hogy diszkreditálni akar téged.

A diszkreditálás feltételezése valami rossz feltételezése, de nyitott vagyok szemantikaira vitára (is)...

Nem oly fontos egyébként, hogy egymásnak essünk, meg itt a többség már nyilván megszokta-elfogadta tőled, hogy a te véleményed tény, másoké meg fantazmagória...

No, lehet töprengeni, hogy én most hernyózom veled, ekézlek, vagy gecizek (ez nagyjából a növekvő sorrend, ha jól sejtem).

[Azért ne kapd fel a vizet, nagyon ízlett a legutóbbi SAP-juhfark, sok hasonlót szeretnék még inni.]

Előzmény: BZoltan (69059)
BZoltan Creative Commons License 2019.06.07 0 0 69059

A saját hozzáállásomat már többször leírtam. Nekem nincsen semmi okom bármi rosszat feltételezni a Zoliról. 

Előzmény: Hepci (69057)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2019.06.07 -3 0 69058

Kedvet kaptam hozzájuk.-;)

A borok a pincen kívül is megvásárolhatóak valahol?

Elősorban webshopra gondolok.

A szaszi csokaszolloje is nagyon finom, emlékeimben őrzöm.-;)

Előzmény: Tavaszi Széll (69056)
Hepci Creative Commons License 2019.06.07 0 0 69057

Na, akkor próbálj így hozzáállni (hogy rendes arc), akkor majd ő is így áll hozzád (hogy rendes arc vagy).

Aztán elébb-utóbb találkoztok és megisztok egy finom rózsamálit (vagy hosszúnyelűt).

Előzmény: BZoltan (69055)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2019.06.07 0 0 69056
BZoltan Creative Commons License 2019.06.07 0 0 69055

Minimális ellenszenvet sem táplálok a Zoli iránt. Nem találkoztunk személyesen soha, nem  ismerem a borait, nem láttam a szőlőjét. Másodkézből tudom, hogy rendes arc.

Előzmény: Hepci (69054)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!