De az ennél sokkal lilább szokott lenni, nem?! Najó, biztos nemiss... :( (Pfff... megyek monitort venni... :) Meg végülis leírtad hogy előlevelek, meg gyapjas, meg izé és hogy mit kellett volna róluk tudni, ami alapján ki lehetett volna találni, dehát ki néz ilyeneket így hirtelenjében... lehet picit finomítani kéne a határozási módszereimen... :)))
Dísznövények terén nem vagyok túl kompetens, ám ez egy Ipomoea purpurea-nak tűnik. Köszönöm a segítséget, de ugye nem vetted zokon a talán túl merész szádorokat(?).
Bizony, hogy az volt. :) A 4 hasonló színű szádor között a következő döntött:
Először a virág tövében meglévő előlevelek miatt esett ki az O. coerulescens. Az O. caesia egy vastagon gyapjasodó szárú, emiatt elég jellegzetes (de további méretbeli eltéréseket is mutató) faj. Az O. arenaria egyből sikerült - elég jellegzetes robusztus megjelenése, vaskos szára és virágja. A 4. kékeslilás virágú hazai faj az O. purpurea, mely karcsúbb, virágja is kisebb. Közös viszont valamennyi fajban, hogy ürömfajokon (főleg Artemisia campestris-en) és cickafarkon élősködnek.
A korábban feltett növényeimre (9887) más forrásokból is próbáltam segítséget kérni. Sajnos be kell vallanom, hogy több növényre is jött olyan név, amit már ti is ajánlottatok, de nekem (a neten talált képek alapján) nem igazán tetszett. Ezennel gyónom bűneimet :)
Namégjó, mert akkor innentől nagyon utálatosak és irigyek lennénk ám... :)))
Amúgymeg tippelhetne má' más is rajtam kívül erre az izékére!!! Mert nekem így hirtelen csak ez a 2 haloványlilás jutott az eszembe... :( Ill. felmerült még bennem az O. purpurea is, de ha azt mondod az vóót, akkor mosmá' tényleg monitort cserélek... :(((
Akkora szerencsém nem volt eddig, hogy lássam a derest. :) (Hazánkban csak egy helyen él.) A kérdéses növény nem gyapjasodó szárú. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű megfejteni..de már csak egyetlen lehetőség maradt.
Látod, igyekszem több képet csinálni, de még ez is kevés ;-)
Köszönöm a feltett képeket, ha legközelebb terepen járok, majd készítek jó közeli fotót is, így ránézésre talán a fodros lórom lehet az enyém.
A hétvégén sajnos már csak elvirágzott növényekkel találkoztam, de talán a száraz virágfüzérből lehet következtetni arra, milyen is lehetett. Ha mégsem, akkor majd jövőre odafigyelek.
Annyit viszont már tudok, hogy lórom, és az is szuper!!!
Szia! Ismét 3 kép nem 1!!! Tökjó, köszi! :) De ööö... tényleg nem szivatásból mondom, de kéne még egy 4. is... egy nagyon közeli... sőt, igazándiból elég lenne csak egy olyan... :) Mert ha pl. ilyen volt közelről, mint az 1. akkor tényleg réti lórom (Rumex obtusifolius), ha meg olyan mint a 2., akkor valszeg egy sima fodros lórom (R. crispus)... stb.
A Sedum acre virágzás után (a virágzó szár) teljesen visszaszárad, így nála ez a normális, függetlenül a csapadék mennyiségétől. (Ezért tartom jobbnak a sziklakertekbe pl. a Sedum sexangulre-t, mert az kevésbé szárad vissza.)
Sebaj... "nem kizárt", na már az is valami! :))) Előbb-utóbb egyszercsak úgyis kitaláljuk ám mindet!!! Aztán akkor majd keresgélhetsz ezerrel újabb ilyen lehetetlen növényeket... :)