Hát ez egy tipikus tyúk-tojás probléma: a BKV azért ritkít, mert állítólag rossz a kihasználtság, az emberek meg azért ülnek autóba inkább, mert nincs kedvük 15 percet várni egy tömött buszra. Van ahol az ülőhely nélküli busz a normális, nálunk ha ketten-hárman már nem tudnak felszállni a tömeg miatt, az még belefér. A gond sokrétű, de szerintem nem kell elhinni, hogy nem lehet működtetni tisztességes tömegközlekedést! Csak nem biztos, hogy a legdrágább, térdreereszkedős-utánalerobbanós buszt kellene venni, az előd-topicokban sokszor szóba került, hogy a régi 200-as sorozat korszerűsítve gyártott változatai olcsóbbak lennének. Valaki azt írta, hogy egy mozgássérült se fogja használni az alacsony peront az életben, mert a szűkebb utastér miatt "hering-show" van a járművön, és a tapsztalatok azt mutatják, hogy ez így van...
Szerintem is lenne benne ráció, hogy a HÉV megint a Keletiig járjon, az Örstől a Keleti irányába tartó forgalom van olyan nagy, hogy indokolja a párhuzamosságot. A metró ezáltal kicsit felszabadulna, nem lenne teljesen halálos az Örs-Hungária-Keleti szakaszon a tömeg, a HÉV-vel érkezőknek peidg nem kellene átszállniuk, az egész Örs fellélegezhetne.
Ez az előbb említett három pont amúgy is érdekesen fonódik össze: hatalmas beáramló forgalom van mind a Keletin, mind az Örsön, és ennek a forgalomnak jó része a Hungáriához tart (1-es villamos, ritkábban autóbuszpályaudvar), lenne mit rendezni rajta, mintahogy a Hungária-Kerepesi kereszteződésbe is elférne egy rendőr, aki a kereszteződésbe pirosban bennragadó autósok orrára koppint, hogy egy másik témát is felemlegessek...
A hozzászólásod azért is érdekes, mert eddig mi szinte folyamatosan áthaladó forgalomról beszéltünk, elfeledkezve a körirányúról. Vannak útvonalötleteid az a/-ra?
Hamster
PS: (Más téma, de...) Prágában anno (jó 13 éve jártam ott) meglepett, hogy az áthaldó utak forgalma teljesen a város közepén vezetett át (főpályaudvar, Vencel tér), ez náluk azóta kiegészült körgyűrűvel?
A 2-es viaduktját remélem soha nem bontják el, hallatlanul értékes műszaki műemléknek tartom. Viszont az tény, hogy egy Fővám térig meghosszabbított MillFav és a 2-es együtt járása t]lzásnak hangzik. Viszont: a MillFav a Vörösmarty térnél elmegy a jelenlegi vonalra, a 2-es utasai meg lennének szivatva azáltal, ha át kellene szállniuk. A régi városligeti szakaszhoz hasonló, kerítéssel határolt vonal építése szerintem nem megoldható, mert alul- vagy felüljárókat kellene építeni a keresztező forgalomnak, amiről nehéz eldönteni, hogy a drágasága, vagy esztétikai csúnyasága miatt kevésbbé kívánatos...
Itt nem csak a parkolás korlátozásáról beszéltem, hanem, ha csak érintőlegesen is, megemlítettem, hogy a parkolás rendezése esetleg megkönnyítené a tömegközlekedés racionalizálását is. Mert szerintem lehetne racionalizálni a tömegközlekedést...
Maradjunk a realítás talaján, illetve egy bővített realítás talaján, ami filozófiai fogalom lehet maximum, de hát ez van... Egyébként ha beszállna egy CGI-készítő, a bili-site is lehetne több rétegű, egymásra lehetne tenni a jelenlegi, az abból kialakítható és a teljesen elszálltan nagyvonalú elképzeléseket...
senki sem örülne, ha a 35 autó 41 embere felszállna arra a nemcsuklós, ritkánjáró, büdös (emnberektől) és lassú buszra. Te sem. mert a járatok akkor sem sűrűsödnének, akkor is a munkaidő végén hazamenő forgalom kellős közepén állítanának ki minden harmadik 28-ast. Persze, hisz' mindenki ráér, nem kell főzni, nem kell gyerekkel foglalkozni, nem kell pihenni sem (végképp), álljon csak az isten barma az esőben... újabb 20 percet.
JA és a BKV meg veszteségről panaszkodik, és növeli az ellenőrök számát, meg a viteldíjat, miközben tiszta paraszti ésszel kikövetkeztethető, hogy ha megvalósítanák a lentebb vázolt dolgokat, az emberek sokkal inkább hajlamosak lennének kifizetni a jegyet...
nem elég igy is a parkolás-tiltás? a parkolási díj bevezetése sok embernek szinte a tiltással egyenértékű. az a f*sz (tudjátok kire gondolok) az órák meg a cölöpök helyett inkább az utakkal foglalkozhatna, ne kelljen kéthavonta 10+EFt futóműfelújítást eszközölni. Nem akarok én az ajtóban parkolni, sőt. Akár kilométereket is szivesen gyaloglok, pl Boráros-Lehel tér, csak bmw-re (busz metró willamos) ne kelljen szállnom. Ja, és nincs az az isten, hogy P+R-rendszert elfogadjam saját használatra. Hacsak a P-ből nem jutok el gyalog 30-40 perc alatt a célomhoz. tudom, menjen az összes autós a P-be :-))))
Komolyra fordítva: számomra nagyságrendi javulást jelentene a közlekedésben, ha a 4-6 villamos és a metró is ugyanolyan gyakran járna, mint "az átkosban". ugyanis nem tudsz nekem olyan csúcsforgalmat és 2 olyan pontot mutatni, amit bkv-val hamarabb megteszel, mint én autóval. (ha az utvonalamat megválaszthatom). Minden átszállásra 10', belvárostól kijjebb eső helyeken átszállásokra 15-20'(/db). Utána lassú mozgás. ez nem tömegközlekedés, ez egy szar. 3-4 átszállással már 1 órád(!!!!!) van, amit ácsorgással töltöttél el.
z.
KApcsolódva az előzőekhez: Azért az sem lenne ártalmas ezzel kapcsolatban, hogyha a BKV a majd százforintos jegyért, tiszta, pontos, kényelmes járműveket biztosítana a megfeleően képzett és főleg megfelelő modorú alkalmazottakkal... biztos vagyok benne hogy ez is sokat lendítene a helyzeten...
En, ha a belvarosban van dolgom, otthagyom a kocsit a Hungaria koruton, es bemegyek 7-essel. Szerintem megeri.
Egyebkent meg a vasutvonalak bevonasa szerintem a legkezenfekvobb, legolcsobb, es megis nagyon hatekony modszer lenne.
Lehet, hogy ez egy kicsit off, de én igencsak üdvösnek tartanám a városi személygépkocsi-parkolási helyzet átgondolását. Talán keménynek tűnik, de szerintem valami nagy tiltás kéne, hogy ne parkoljanak "úton-útfélen". Ez helyet biztosítana akár a tömegközlekedés racionalizálásához is, hiszen nem kéne a tömegközlekedési vonalak variálásánál a sok autóra is figyelemmel lenni. Sajnos a belvárosban nincs elég parkolókapacitás, már persze itt nem járdaszélre meg hasonlókra gondolok. Asszem volt vmilyen terv külsőbb részeken építendő parkolóházakról, vagy ilyesmi, csak hát persze sok ember nem örülne, ha nem állhatna a kocsival a saját háza elé, hanem kint parkolva csak tömegközlekedéssel utazhatna a belső részeken. Pedig szerintem ez nem volna rossz.
Remélem, elég érthető volt, és nem túl off.
Én meg nem játszóruhába megyek dolgozni és csak annyi a bökkenő, ha mondjuk nyáron világos cucc van rajtad és úgy szállsz le, hogy a hátadon vagy bárhol egy baromi nagy folt van rajtad.
Szoktam én is hátitatyival menni, de igyekszem senkit nem fellökni, összekoszolni stb.
Budapesten csak mutáns tüdôvel rendelkezôk és a lassú halált kedvelô szuicidek kerékpároznak, fôleg bentebb... :( (Egyébként szeretek kerékpározni, ha van rá mód.) -a-
Mondjuk egy bazi nagy ("vázas") hátizsák van nálad, akkor szerintem mind1, hogy a hátadon van, vagy magad előtt fogod - nem lesz több hely.
Hallottam olyan véleményt is (ezzel viszont nem voltam kibékülve) hogy nem veszi le a táskáját, nem azért vette xezer forintért hogy a kedves utastársa összerugdossa (ez viszont sajnos igaz).
Talán nem ide tartozik, de...
Mostanában ugye Kecskemét vendégszeretetét élvezem. Sokat bringázok a városban. Mindenhova el tudok jutni, van rengeteg kerékpárút, a járdaszélek (padkák) kialakításakor is gondoltak a kétkerekűekre (le vannak süllyesztve, nem kell ugratni minden sarkon). Ezt hiányolom Budapesten, kevés a kerékpárút, kevés biciklitároló van...
Két régi terv ötlik fel az emlékeimben.
Amikor a Kerepesi úton fölszámolták a gödöllői hév belső szakaszát, akkor is, sőt már előtte is volt róla szó, hogy a keleti szélső vágánya (most 13.) és a Kerepesi út között ki kell takarítani mindent (épületeket is), és ott egy elővárosi pályaudvarrészt kiépíteni. Ezzel jócskán lehetne segíteni a Keleti túlzsúfoltságán, bármilyen viszonylat megvalósulása esetén is. Én legszívesebben visszahoznám idáig a hévet...
A másik még régebbi. Még a negyvenes években, amikor az M2-t elkezdték tervezni, úgy képzelték, hogy Kelenföldig menjen. Ez akkor azt jelentette volna, hogy a Déli úgy, ahogy van, megszűnik. Erre viszont ma már nem sok esély van, talán nem is lenne célszerű. (Ha mégis meghosszabbodna M2 kelenföldig, akkor nagyon kérdéses, érdemes-e ott megállni vele. Pl. föl lehetne eleveníteni azt a tervet, ami M4-et még Budafok felé képzelte el ((70-es évek vége)), és ehelyett arra továbbvinni M2-t... Meddig?)
Most látom, hogy megint osztódtunk...
...és már hozzá is szóltam! :)))
Akkor most már a "helyére" írom:
Tehát akkor Cinkotán is látszik valamilyen körirányú közlekedési lehetőség szükségessége. Érdekes egyébként, hogy az Örs vezér tértől keletre a Kerepesi utat egyetlen tömegközlekedési járat sem keresztezi (leszámítva a szökőévenként járó, egyébként is elég buta vonalvezetésű 192-es buszt, ha megven még egyáltalán), a Hungária körúttól keletre is csak egy ilyen lehetőség van, a 32-es busz. Minden egyéb közlekedés csak átszállással bonyolítható le, vagy "saját üzemmódban", amelynek személygépkocsi-áradatát láthatjuk a zuglói Szenthihályi úton, a sashalmi Thököly úton, a mátyásföldi Baross utcában, és a cinkotai Ostoros úton is. Mindegyik apró, nem ekkora átmenő forgalomra méretezett, helyi, szinte falusias jellegű utcácska. Ezért lenne szükség a. a Körvasút melletti autóútra, legalább autóbuszközlekedéssel (vagy a Körvasúton HÉV-jellegű vasúti közlekedéssel), b. az M0-ásra, de lehetőleg Budapest határához közel, tehát Árpádföld és Csömör között, zajvédő falakkal határolva, hogy az úttól mintegy egy kilométernyire levő házakban aludni is lehessen, c. még egy körjellegű útvonalra, valahol az Ostoros út - Bökényföldi út körül, esetleg a Szilaspatak mentén. Természetesen a belső utaknak Kőbányán is át kellene vágniuk valahol, akár egészen a Soroksári-Grassalkovich útig.
Akkor pedig a kisebb űrszelvény miatt a "hosszú 2-es"-re is jobb lenne MillFav stílusú szerelvény, de akkor már utángyártás is kell... Nem is rossz! -a-
"De azt a stílust nem lehet egy utca közepén produkálni."
Csendben merem csak megjegyezni, hogy nem kell feltétlenül ott mennie. Vannak alternatívák, nem egy-az-egyben a 2-es pályáján képzeltem el... Tudom, hogy nagyon drága, ezért is neveztem "presztizs-beruházásnak"... -a-
Szerintem a Belváros igen kényes kérdés. Nem tudom, mennyire műemlék a 2-es vashídja, nekem speciel tetszik, de talán jobb lenne meghagyni. Viszont nagyon nem lenne szerencsés egy mesterséges megszakítást beiktatni a Parlament környékére. Éppen arról szólnak az eddigi ötletek, hogy minél hosszabb, átmérős viszonylatok keletkezzenek, és minél kevesebb legyen a kényszerátszállás. Gondoljuk meg, ha ilyen nagy a probléma a Kossuth téren (ünnepségek, delegációk), miért ne lehetne azon a szakaszon föld alá dugni a 2-est! Talán még a metrókijárat sem okozna gondot. Ráadásul a Jászainál is mélyebb fekvésben kellene átmennie a híd alatt, ha az áhított meghosszabbítás létrejön, ez a két süllyesztés a rövid távolság miatt összekapcsolható. Más kérdés, hogy ettől még meg lehetne hosszabbítani az M1-et: akár a Vigadó térig, akár a Március 15. térig. Ez utóbbi forgalmi szempontból sokkal indokoltabb, az az 1 megállónyi párhuzamosság pedig ugyan mit számít.
Folytatom. (Amíg lehet, mert a 2-es villamos megszűntetése már a számlámon... ;))
A gyorsvasúti hálózati elképzelések során abból indultam ki, hogy mik az adott ill. kialakítható csomópontok. Az egyik a Nyugati. Egyrészt ide kellene befutniuk a "HÉv-esített" vonalaknak (ide tessék azt az "elkent" osztályozási módot elképzelni, amit én külföldön mindig látok!, azaz mindegy, a vasút, vagy a helyik közl.v. üzemelteti, a járművek is inkább az igényeknek, mint a katedráról meghatározott ismérveknek felelnek meg). Tehát Esztergom, Szentendre!, Vác. (A Békásmegyeri HÉV viszont a Batthyányra menne, így a Békásiaknak plusz alternatíva adódik.) Ezen kívül itt lenne egy olyan vonal végpontja, ami a Dózsa Gy.u,Mexikói u. (M1,V1 csatl.),Zugló,BNV (feltételes mh.),Kôalsó(Liget tér),Köki megállókat érintené. Ennek "gyorsított" változata a Kökiig nem állna meg és tovább menne Ferihegy 2 felé. (Ezt még lehet fokozni.)
Egy másik csomópont Kelenföld. Ide a sok ellenérv ellenére továbbra sem tartom kizártnak az M2-est, de nem ez a lényeg. Innen Villamos/gyorsvasút menne Gazdagrétre, "HÉV" Érdre,Budaörsre,Törökbálintra, stb. Pest felé pedig a Kökihez, Vágóhíd megállóval (csepeli gyorsvasút csatl.) és esetleg Ferencváros, bár ennek mai közlekedési kapcsolatai nem túl jók. A Keletibe, ha lesz M4, nem indokolt járnia, ha nem lesz, akkor is inkább a Nyugatiba érdemes irányítani a "belsô" körvasúton. A megszakítatlan Óbuda-Kelenföld körvasúti vonalvezetés (úgy, hogy a Nyugati kimarad) számomra nem tűnik túl jó öteltenk...
A rákosféleségek felé közlekedô gyorsvasutak/villamosok végpontja bizonytalan. A Keleti túlterhelt, érdemesebb lenne vagy az Örsre, vagy a Népstadionhoz vinni (a gödöllôivel együtt).