Keresés

Részletes keresés

zsanna Creative Commons License 2011.06.22 0 0 49925

Ha megnyitod az oldal közepén a pdf-et, a 26. oldalon írnak arról, hogy a munkahelyed köteles visszavenni:

http://www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=848&articleID=30447&ctag=articlelist&iid=1

Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapja, szerintem elég autentikus "jogforrás", munkahelyednek is e szerint kell eljárnia. (Ugyan az iromány tavalyi, és pl a gyes melletti teljes munkaidős munka már nem igaz, de ami a Te ügyedet illeti, az még mindíg áll.)

Előzmény: Törölt nick (49924)
zsanna Creative Commons License 2011.06.22 0 0 49923

Lehet, de az eredeti munkahelyed rábólintása kell erre. Ott ugyanis azért kaptál fizetés nélküli szabadságot, hogy a gyerekedet gondozd az otthonodban, és nem azért, hogy máshol dolgozz. A máshol dolgozáshoz kell a beleegyezése.

Munkaviszonyban is dolgozhatsz a másik helyen, ennek semmi akadálya sincs. Meg lehet megbízási is, lehet számlás is. Utóbbi esetben viszont - ha egyéni vállalkozóként adsz számlát - felhívnám a figyelmedet arra, hogy legalább a minimálbér után adózni és járulékolni kell, akkor is, ha a havi bevételed mondjuk csak 30 ezer forint.

Előzmény: tiholiom (49921)
zsanna Creative Commons License 2011.06.22 0 0 49922

Hát, nem tudom. Az a baj, hogy a távolléti díj számításban abszolut járatlan vagyok (nálunk csak havibér van, meg néha egy kis túlóra), de amit belinkeltem Neked, abból én azt szűrtem le, hogy a rendszeres pótlékok is alapját képezik a távolléti díjnak.

Én azt ajánlom, kotorássz egy kicsit a neten a távolléti díjjal kapcsolatban. Mert az viszont 1000 %, hogy a betegszabadság idejére távolléti díjat kell számfejteni és nem alapbért, ezt a Munka Törvénykönyve egyértelműen leszögezi.

Előzmény: Éloin (49920)
tiholiom Creative Commons License 2011.06.21 0 0 49921

Sziasztok!

Abban kérném a segítséget, hogy hogyan lehet Gyes mellett nem a munkahelyemen dolgozni 4 vagy 6 órában. Én úgy tudom lehet, de nem tudom mi a módja, pl: van-e bejelentési kötelezettségem a munkahelyem felé (közalkalmazott-közoktatás).

Gondolom megbízási szerződést kötnének, vagy ha számlát tudok adni, akkor egyébként is mindegy? (még nincs konkrétum...)

Éloin Creative Commons License 2011.06.21 0 0 49920

A betegszabit keveselltem.

Amúgy rákérdeztem 2 különböző embernél is a könyvelők között és mindketten egyértelműen azt mondták, hogy betegszabi esetén csak a személyi alapbéremet veszik figyelembe, a napidíj majd csak a köv. hónaptól, táppénz idejére lesz figyelembe véve.

Úgyhogy így jártam:(

Előzmény: zsanna (49918)
zsanna Creative Commons License 2011.06.21 0 0 49919

Bakker, tényleg nem vagyok valami fitt, mert ezt benéztem :-((( Bocs...

Szóval bruttó 91 ezerből nem tudom, hogy lett 70 ezres gyeded, mert azt bizony sokallom.... Nem volt valami extra juttatás a bruttó mellé?

Ebből a bruttóból csak ennek a 70 %-a lesz a tgyás és a gyed. Ha papíron kapsz egy kis fizetés-emelést, akkor az emelt összeg után jár.  Munkavégzés nélkül viszont szerintem necces 10 %-nál többet emelni.

Más lenne persze a tészta, ha a két baba között dolgoznál legalább 2-3 hónapot, max. 155-160 ezer forintért, akkor a tényleges kereseted után járna a tgyás és a gyed.

Előzmény: Erika800914 (49917)
zsanna Creative Commons License 2011.06.21 0 0 49918

Ő egyértelműen betegszabadságot írt. Én meg arra válaszoltam, amit kérdezett.

Ha meg Neked van igazad, és egyből táppénzt kapott, akkor bocs, és úgy látom, nem igazán vagyok olyan fitt, hogy észrevegyem az ilyen "nüanszot", ami alapvetően befolyásolhatja a dolgokat...

Úgyhogy kösz az észrevételt, és passzoljunk vissza a kérdezőnek: betegszabadság vagy táppénz volt, amit kevesellt??

Előzmény: evicz (49915)
Erika800914 Creative Commons License 2011.06.21 0 0 49917

Kedves Zsanna!

Mint írtam jelenleg gyesen vagyok már. Április 20-ig járt a gyedem aminek nettó összege 70000ft volt. Ezt kaptam gyed idején.

Besorolási bérem mikor eljöttem és azóta is ennyi van a bérlapomon 91000ft.

Ezeket le is írtam a kérdésemben,de ha valamire még még szükséged lenne a válaszadásodhoz,állok rendelkezésedre.Köszi előre is.Erika

Előzmény: zsanna (49906)
evicz Creative Commons License 2011.06.21 0 0 49916
Előzmény: evicz (49915)
evicz Creative Commons License 2011.06.21 0 0 49915

Nekem halványan rémlik olyan változtatás, hogy májustól nincs betegszabi, hanem egyből táppénz, ha veszélyeztetett terhesség miatt ír ki orvos.

Előzmény: zsanna (49913)
spp edina Creative Commons License 2011.06.21 0 0 49914

Rendbem, megpróbálom, köszönöm a tanacsot!

Előzmény: zsanna (49910)
zsanna Creative Commons License 2011.06.21 0 0 49913

Megnéztem a Munka Törvénykönyvét, betegszabadság idejére a távolléti díj 70 %-a jár.

És pl. itt írnak bővebben a távolléti díjról:

http://www.eutax.hu/index.php?go=tartalom&i=361

szerintem reklamáld meg.

Előzmény: zsanna (49912)
zsanna Creative Commons License 2011.06.21 0 0 49912

Ez a lényeg:  pénzbeli egbizt. járulék,  ha ezt vonnak, akkor be kell számítani a táppénzbe, meg a tgyásba, meg a gyedbe is. Viszont akkor nem értem, hogy a táppénzbe miért nem számították bele.

Na mindjárt megnézem mégegyszer az eredeti kérdésedet.

Előzmény: Éloin (49911)
Éloin Creative Commons License 2011.06.21 0 0 49911

Köszi a választ Zsanna!

Most gyorsan előkotortam a fizupapíromat és ezeket vonnak a napidíjból: adóelőleg, nyugdíjjárulék, term. egbizt. járulék, pénzbeli egbizt. járulék, munkaerőpiaci járulék. Úgyhogy vonnak mindent, hiszen hova tűnik akkor mindig a bruttó összeg fele?

Már szültem egy gyereket és akkor beleszámított a gyedbe is, tgyásba is, mert ha nem számították volna bele, akkor az alapfizummal nem érem el a max. gyedet.

Előzmény: zsanna (49909)
zsanna Creative Commons License 2011.06.21 0 0 49910

Kérdezd meg írásban, tétivevényes levélben a MÁK-tól. Ők számfejtnek, nekik tudni kell. (De ne az első utadba akadó ügyintézőt kérdezd, mert ez bonyolult kérdés. Ha levelet írsz, akkor majd a levélhez lesz idejük megkeresni a téma szakértőjét.)

Előzmény: spp edina (49898)
zsanna Creative Commons License 2011.06.21 0 0 49909

Szerintem a napidíjból nem kell egészésgbiztosítási járulékot vonni, csak szja-t. És ezért nem számít bele se a táppénzbe, se a tgyásba, se a gyedbe :-(((

Előzmény: Éloin (49897)
zsanna Creative Commons License 2011.06.21 0 0 49908

Hát, jó sok jutalom kéne, és ennek jó sok a járuléka... Azt hiszem, Szakbarbár nem szokta javasolni ezt a megoldást, mert marha sokba kerül.

Előzmény: rory4 (49899)
zsanna Creative Commons License 2011.06.21 0 0 49907

Ezt passzolom....

Előzmény: lizatim (49900)
zsanna Creative Commons License 2011.06.21 0 0 49906

Kérdezés előtt nem ártana egy kicsit olvasgatni.  Mert nagyon mindegy, hogy mennyi a gyeded. Viszont az meg nagyon nem mindegy, hogy mennyi a szerződés szerinti béred.

Előzmény: Erika800914 (49901)
zsanna Creative Commons License 2011.06.21 0 0 49905

Ja, és a gyest meg egyszerűen nem kell igényelni. Ennyi.

Előzmény: zsanna (49904)
zsanna Creative Commons License 2011.06.21 0 0 49904

Először is a munkahelyén kér fizetés nélküli szabadságot, gyerek gondozása miatt. (Mert az ugye tiszta, hogy gyed mellett nincs meló...)

Aztán egy Foglalkoztatói igazolás kell, meg egypár pótlap. De ezeket a munkáltatónak kell kitölteni, meg aláírni, nélkük nem megy.

Itt megtalálhatjátok a nyomtatványokat:

http://www.oep.hu/portal/page?_dad=portal&_pageid=34,35358&_schema=PORTAL

És a minimálbér 70%-a lesz a gyed.

Előzmény: BartosnéCsilla (49902)
tigriss78 Creative Commons License 2011.06.20 0 0 49903

Igen, él a munkaviszony. Ha jól értem, dec végétől mondjam le a gyedet és a tgyást igényeljem, ugye?

köszönöm a választ!!

Előzmény: Szakbarbár (49888)
BartosnéCsilla Creative Commons License 2011.06.20 0 0 49902

Kedves szakértők!

A kérdéseim a következők lennének.

Én éppen gyeden vagyok nagyobbik lányommal(szül. 2009.07.24) ami hamarosan lejár(2011.07.24)Közben 2010.09.17-én megszületett második kislányom is. Férjem dolgozik egy családi vállalkozásban, oda is van bejelentve a minimálbérre. Mivel a gyes nagyon kevés lenne azt gondoltuk ki, hogy a férjem elmegy gyedre a kisebbik gyerekkel én meg elmegyek munkát keresni.

Szó , mint száz.

Milyen papírokat kell kitölteni a férjemnek, hogy kapjon gyedet?

Beadhatjuk e már most az igénylést, úgy hogy 2011. 07.24-től igényli?

Mennyi lesz a gyed összege, ha ö minimálbérre volt bejelentve?

Milyen nyilatkozatot kell tennem, hogy nem maradok Gyesen a nagyobbik lánnyal?

Segítségeteket előre is köszönöm.

Erika800914 Creative Commons License 2011.06.17 0 0 49901

Mikorra tervezzük a kistesót? (anyagi dolgok miatt) A helyzet a következő:2005 márciusa óta van munkaviszonyom ennél a cégnél.Jelenleg van egy kisfiam aki április 20-án töltötte kétévet.

Azóta gyesen vagyok.

Most jönne az igazi kérdés:Ha gyes ideje alatt esek teherbe és ez az év lesz a köv.gyedem alapja mennyi jövedelemre számíthatok ha az előző gyedem összege 70000ft volt.(brúttó 91000ft) ?

Ha nem leszek terhes, jövő áprilisban lesz a kisfiam 3 éves,s utána mennyi időt célszerű lenne dolgoznom, hogy ugyanezt az összeget kaphassam, a második babámmal is?

Illetve ha nem tudok csak 6 órában visszamenni dolgozni, úgy mennyi pénzre számíthatok majd,sokkal lenne kevesebb?
Köszönöm előre a segítséget!

lizatim Creative Commons License 2011.06.15 0 0 49900

Kedves Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni Önöktől, mert van könyvelő ismerősöm nem is egy, de ők sem tudnak válaszolni összetett kérdésemre. Amennyiben nagyon bonyolult szívesen bemegyek Önökhöz személyes tanácsadásra is, ha e-mailben túl hosszú lesz.

2009. május 28-án szültem, munkaviszonyom 1997 november 25-óta folyamatos, bejelentett. Jelenlegi munkahelyemen 2007. július 2-a óta dolgoztam, de felszámolják ráadásul 180 napon belül az egyszerűsített eljárással. Jelenleg a testvérrel a 14. hétben vagyok, december 15 vagy 16-án születik (biztos a dátum, mert császár lesz), papíron december 22-re vagyok kiírva.  Itt bruttó 266 000 Ft volt a bérem, de augusztus első hetében alá kell írnom a közös megegyzést, hogy ne essek el a járandóságaimtól. (szeptember 13-án adják be a végleges felszámolási kérelmet a bíróságra, a fogalmazásom nem biztos hogy helytálló, de Önök biztos tudják hogy megy ez) 

És itt jön a kérdésem, hogy nekem mi alapján fogják számfejteni a tGYÁSt és a GYED-et?

Az álláskeresési járadék alatt biztosított vagyok, de azt hallottam, hogy jobban járnék, ha be lennék jelentve arra a pár hónapra valahova. November 18-án elvileg a tGYÁSt meg tudom igényelni, tehát augusztus eleje és november 18-a közt kellene munkaviszony, pontosabban a legjobb megoldás. Viszont ez a lehetőség számunkra nagyon drága és nem gondoljuk, hogy erre a pár hónapra megéri. Kérem segítsenek ebben, hogy mennyi lenne a tGYÁS és a GYED összege, hogyha munkaviszonyt létesítenék a minimálbér kétszeresére bejelentve, és mennyi lenne, ha álláskeresési járadékban részesülök. (Itt még egy olyan információm van, hogy jelenleg 3 hónapig 

megkapnám szinte a maximumot Nettó 75-80 000 Ft, a 4-9. hónap között pedig nettó 40 000 Ft lenne az ellátás).

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

Liza

rory4 Creative Commons License 2011.06.14 0 0 49899

Kedves Szakbarbár, Szakértők!

Az első gyermekemet várom, a szülés várható ideje 2012. január 15. 2000 óta folymatos 8 órás  munkaviszonyom van, 2010. januártól a bruttó bérem 95.000.-Ft. A kérdésem az lenne, hogy tudom a max. gyedet megkapni. Van egy működő Bt., amiben beltag vagyok, (ott nincs fizetésem), azzal lehet-e kezdeni valamit, bejelentett fizetés, stb.? Vagy ha a munkáltatóm rugalmas és nagyobb összegre bejelent, vagy jutalmat, prémiumot ad, akkor mennyi bejelentett időre és mekkora összegre van szükség, ennek mekkora a járuléka? Hogy járok jobban? Esetleg további lehetőségek vannak?

A válaszokat előre is köszönöm!

Rory

spp edina Creative Commons License 2011.06.14 0 0 49898
Kedves szakbarbar! Azota rakerestem en is a neten de sokkal okosabb nem lettem. Azt en is megtalaltam hogy jarna a letelepulteknek a csaladi potlek, de sehol nem beszelnek nem eu-s torvenyek osszehangolasarol, mindenhol csak az eu-s szabalyok osszehangolasarol van szo. Tudnal esetleg segiteni, hogy ki tudna valszt adni a kerdesemre? Bar attol tartok, ha te nem tudsz segiteni, akkor mas meg ugy sem. Mindenesetre koszonom az eddigi valaszaidat!
Előzmény: Szakbarbár (49894)
Éloin Creative Commons License 2011.06.14 0 0 49897

Kedves Szakbarbár, Zsanna!

Nem egészen Gyes-es a kérdésem, de hátha tudtok segíteni. Május eleje óta táppénzen vagyok, veszélyeztetett terhesség miatt.

Múlt pénteken megkaptam az első táppénzemet, amit nagyon kevésnek tartok.

Felhívtam a könyvelőket, és azt mondták, hogy a betegszabadség idejére, csak az alapfizetésemet számolják bele, ezért ilyen alacsony az összeg. A munkám olyan jellegű, hogy a fizum 2 részből áll, egyszer alapfizetésből (ami elég alacsony összeg) és napidíból (ez a fizetés nagyobb részét teszi ki).

A kérdésem csak annyi lenne, hogy lehetséges-e az, hogy a betegszabi idejére nem veszik figyelembe a napidíjjamat (majd csak a táppénz idejére) annak ellenére, hogy ugyan úgy adózok, fizetek TB-t, meg minden járulékot belőle?

Nagyon köszönöm a válaszotokat!

Üdv: Éloin

fix.b Creative Commons License 2011.06.14 0 0 49896

Köszönöm kedves Szakbarbár a részletes válaszát, és elnézést, hogy a biztosítási időt nem írtam bele.

Előzmény: Szakbarbár (49893)
Szakbarbár Creative Commons License 2011.06.13 0 0 49894

Csak azt tudom, hogy EU tagállam esetén mi lenne. Szerbia nem az, úgyhogy passz.

Előzmény: spp edina (49892)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!