Ha a felnin gurulna a bringa, akkor a köz. csap. 4mm-rel kerülne közelebb a talajhoz a 622-es kerék esetén, mint a 630-asnál volt. :-) De ha a 32-es helyett (ami a 630-as külsők általános szélessége és magassága) egy 37-est teszünk fel, akkor már magasabban is lesz, mint eredetileg volt.
Valaki azt magyarázta nekem, hogy egy ilyen 630-622 váltás esetén sok kerékpárnál problémát jelent majd, hogy túl alacsonyra kerül a középcsapágy és csak valami irgalmatlan rövid hajtókarral lesz használható a kerékpár, mert kanyarban mindig leér a pedál. Szerintem ez nem valós probléma, mert kanyarban mindig a belső íven lévő láb van felül, a külsőn lévő pedig alul, márpedig az nehezen tud leérni. Vagy rosszul látom, és ténylég okozhat problémát a túl alacsonyra kerülő középcsapágy?
Nem, teljesen megszokott dolog, hogy a 630-as kerék helyére 622-est raknak. Egyedül a féknél lehet probléma, nézd meg, hogy a fékpofát el lehet-e lefelé mozdítani kb. 6mm-t. Ha nem, akkor az szívás, mert a gumit fogja majd, nem a felnit. Ekkor kerékcsere mellett fékcserére is készülj. De ez még mindig megéri, mert 622-esből rengeteg kereket, gumit lehet kapni, míg a 630-asból sokkal kisebb a választék.
Koszi az otletet, kiprobalom. Behajigaltam oket a fiokba a gyujtobe vivendo tobbi koze, de akkor kiprobalom, hatha. Bar tenyleg nagyon regi mar nemelyik, de egy par helyen meg talan hasznalhato lesz, ha izmosabb lampaban nem is.
Megjott mult penteken az voltcraftos toltom. Tenyleg allat, elkezdtem feltoltogetni/felfrissitgetni az elemeket vele, kapasbol vagy 5 akksimat kellett kukaznom felreraknom, egyaltalan fel se ismerte oket, vagy legalabbis rossznak. A tobbi kozott is sok beteg volt, 1800-2100-2600 mAh-sakat raktam bele, jonehanyat 100-200 mAh-ra tudta csak feltolteni. Eloszor furcsalltam is, azert ez eleg karcsu, 1500-2000 koze nem is tul sok akksi jutott el, de aztan belegondolva annyira azert nem fura, egy csomo GP akksim 10-12, talan 15 eves is lehet, amik occso butatoltokkel ossze-vissza lettek toltogetve. Jopar ment a gyujtobe, a ket uj keszlet Eneloopot meg megrendeltem. Kivancsi leszek, azokkal mit tesz majd...
Mar ciki, hogy a Nemozolis led fejlampam csak pislakol a baratom teszkogazdasagos sokledes nonameje mellett...
Hát igen. Ajándékba kaptam, egy Corá-s, az elejétől kezdve problémás volt, nem voltak rajta a kötelező dolgok, cserbenhagyott sokszor, leesett már a pedál, a hajtókar, kiakadt a bowden és nem fékezett, 3 éves, és kuka, előtte egy kemping kerékpár 22 évig hiba nélkül szolgált (gumi kilyukadást nem számolom), most vettem egy ilyet, kontrás, rugós az ülése, hurrá (kíváncsi vagyok, meddig lesz jó):
Rendben, de én másra gondolok. Megpróbálom leírni, elnézést ha első olvasatra zavaros, bringás szaknyelven való költészet nem az erősségem :-))
Ha a hölgy az említett szerencsétlen felállásban használja, akkor elöl-hátul legkisebb tányéron/kereken szokott lenni a lánc (ami valószínűleg eleve is el volt szabva 1-2 extra szemmel nagyobbra)
A korától és a keresztbe használattól gondolom rendesen meg is lehet nyúlva, kopva. Ezt támogatja az az infó, hogy azért használja a legkisebben mert a többin már korábban is ugrott, szóval feltehetően tényleg jól szét van kopva a rendszer.
Ha mindezt összeadjuk, akkor a lánc lazasága már kiadhatja hogy a húzóerő átfordul a "holtpontján" és már nem egyenesíti a váltót, hanem hátul húzza közelebb.
nem azt vitattam, hogy a rugó miatt fordul hátrafele, mert az tény. viszont ha megpróbálnád, akkor tapasztalnád, hogy hátrafele tekerve pont feszíti a láncot.
Üdv! Számomra fontos kérdésben írok ide, bízok benne, hogy itt talán kapok segítséget.
Biciklit újítok fel éppen saját magamnak és a felújítás során gyerekkori emlékek törtek elő. :) 8-10 éves lehettem, amikor a szomszéd lánytestvérek kaptak egy-egy új Hauser biciklit (ez akkoriban, a 90'-es évek közepén nagy dolog volt), és az egyik biciklin átlátszó zselés vagy szilikonos Shimano markolat volt! Az átlátszó anyag belsejébe volt írva kékkel a Shimano felírat, és mondanom sem kell elképesztően megtetszett már akkoriban is, irigyeltem mint a fene. Ma jutottam el oda a felújítás során, hogy elkezdem összeszedni az ehhez hasonló kiegészítőket, de egyszerűen hiába kutatom a google-t egy napja, nem találok ilyen markolatot, de még shimano-t se nagyon.
Ezért gondoltam hozzátok fordulok: Valaki látott, emlékszeik ilyen shimano markolatra? Gyárt még a shimano egyáltalán markolatot? Gyárott valaha egyáltalán, vagy csak ilyen nagyon limitált számban léteztek? Az egyetlen bicikli amin ilyet láttam az a szomszéd lányé volt, amikor utoljára olyan jó 10 éve láttam a bicikliket akkor mág rég nem használták, a markolat anyaga elsárgult stb.
Ha bárki tud ilyen markolatról, vagy tudja, hogy miért nem találok, esetleg tudja ezeknek a markolatoknak a történetét, kérem írjon. Ha valakinek esetleg birtokában van ilyen akkor ajánlatot tennék rá!
ki van zárva, hogy emiatt lóg a lánc így. de ha nem hiszel nekem, próbaképp nyomd hátra (a rugó előrefele húzza) a váltót és nézd meg mi történik a lánccal. :)
Kettő 2cm-es tüskét találtam, ezeket kiszedtem, helyüket gyorsan foltoztam. Felfújás után hallottam, hogy még mindig ereszt. Kivettem a belsőt, és láttam, hogy az egyik folttal szemben van még 2 picike lyukacska (egymástól 2mm-re). Majdnem 100%-ig biztos vagyok benne, hogy a tüske szúrta ki a belső másik oldalát.
Egy oldal szöveg egy mondatban, milliárd vesszővel nem nyelvtani hiba, hanem stílus. Írtak már így egész regényeket is. A hölgy egyébként magyartanár, tehát inkább neki van papírja róla, hogy mások nyelvtantudását megítélheti. :-)
Igen, ismerem, de nem vagyunk barátok, és nem akarom mindenáron megvédeni a jogos kritikáktól. Nyelvtani hibát viszont nem követett el.
ha választanom kéne, akkor inkább ortopédusok és klinikai tapasztalatok (+sportolók véleménye) alapján fejlesztett dolgot veszek fel magamra, mint egy ilyen "elven" működő akármit.
Már nem is tudom, ki ajánlotta. Az árhoz képest szerintem egy kiváló külső, teljesen elégedett vagyok vele. Nem a dzsindzsára, szántóföldre tervezték... :-D
úgy általában véve én se szeretem a teleshopos cuccokat,de ha a te szalagod is csak annyit csinál,hogy megtámasztja,akkor semmivel se nyújt többet,mint ez a levines, sőt volt olyan teniszező,aki egy vastag "befőttes" gumival oldotta meg a dolgot...:D
Csináltam otthon egy kis nagytakarítást és előkerült egy pár sárga Magura Raceline még az első szériás (nem piros állítócsavaros) változat és megvan a két gyári merevítő is. Mennyit érhet ez most, vagy aki még ilyet venne? Összeraknék egy bringát, de ezt nem akarom rátenni, helyette inkább korabeli XTR fékeket. 900-as, 910-es, esetleg 950-est. Tud valaki eladót, vagy csere is érdekelne a Magura-ra.
őszinte leszek, nem tudom....sőt azt sem tudom, hogy milyen a Levin féle.....még nem láttam élőben olyat, talán érdemes lenne egy összehasonlítást csinálni.....de az igazat megvallva nem szeretem azokat a termékeket amiket TV-ben reklámoznak.
Bár ezt az orvosom ajánlotta (reklámozta) :D De...kopp..kopp...kopp bevált, és így a dokim elesett egy kevéske műtét utáni hálapénztől. :)
Ma rajtam nevetett a kerületünk osszes alkesza, mert a kedvenc pékségemnél megálltam (mellete van a nappal üzemelő PUB :).
A pékség ajtaja tárva nyítva, senki nincs bent az eladón kívül, akár még be is szólhattam volna, hogy "légyszí hozzál máááá ki ........zsemlét".
De én még ilyenkor is lakatolok - bár az is igaz, hogy nem "szakszerűen", hiszen látom, rálátok és amúgy is 2 persre ugrokbe a pékségbe....de ne hogy már csak úgy fel tudjon ülni a bicajomra valaki.
Jahh és az 1 perces lakatolási művelet alatt vagy 3-4 ember elvégezte a dolgát a pékségben :)
Én ilyet használok orvosi utasításra, bár én nem weben keresztül vettem, hanem az üzletükben. Jahh és többszörös térdműtött vagyok...és idén elhalasztottam egy térdprotézis műtétet a bicajozásnak köszönhetően :)
Ez esetben javasolt a forráskritika (bocs:-). Elvileg csak működő lehetne rajta sztem, a forrás az MGKE és a TUHU, de mint írtam, garancia nincs. Azért érdemes talonban tartani tartalékmegoldásként.
Én a méretekel nem tudok mit kezdeni, de javaslom a próbánál figyelembe venni, hogy ami belefér keskeny gumival a vázba, az nem biztos, hogy elbír egy szélesebb gumit is adott esetben (ha van ilyen szándékod), aminek a magassága is nagyobb és így beleérhet a hátsó villába a legkisebb nyolcas esetén is, illetve ha túrázni akarsz és csomagtartót/sárvédőt tennél fel később, arra is érdemes számolni egy kis ráhagyást a fékek alatt (hacsak nincs felső csomtartószem a támvillákon, de a képen nem látok ilyet).
Nagyon jó kis oldal . Lehetne. Csak pont az nem derül ki róla, hogy közülük melyik múködik. Csekkoltam egy jó pár általm ismert kutat, mind rajta van, de azok vagy fele már jó ideje nem működik :(
Ha van okostelód és nem sajnálod a 3G keretedet erre használni, menet közben meg tudja mutatni ez az oldal a hozzád adott pillanatban legközelebb eső kutat is térképen, útvonaltervvel. Eddig még nem vezetett engem elzárt vagy megszűnt kútra, gondolom ilyen szempontból karbantartják, de persze ezt én garantálni nem tudom. Az útvonaltervezésnél viszont csak a légvonalban mérték távolság vízszintes vetületével számol sztem, így volt már olyan, hogy felküldött volna a hegyre pedig pár méterrel arrébb a völgyben is volt egy kút, ami ráadásul pont útba esett nekem, érdemes ezért körülnézni a térképen mielőtt elfogadod a felajánlott legközelebbi vízlelőhelyet.
Egy elég bénának tűnő kérdésem lenne. Hozzájutottam egy régi Puch Clubman vázhoz amit szeretnék felújítani, de nem vagyok benne teljesen biztos, hogy 28"-as kerék való-e bele, és azt szeretném megtudni, honnan lehet ezt biztosan megállapítani.
Belepróbáltam a 28"-as kereket és bele is mennek rendesen, és a fékeknek szolgáló felfogató hely is jó helyen van, tehát ugy tűnik belepasszol, viszont az váz elég kicsi és ezért eléggé elnyújtottnak néz ki, kábé mint a képen (ez nem az enyém, az csak egy csupasz váz eddig, de a két kereket belerakva pont így néz ki)
A vázat egyébként lemértem: középtengelytől nyeregcső tetejéig 53 cm,felsőcső 60 cm, középtengelytől a felsőcső közepéig 51 cm.
Én is sokszáz alkalommal utaztam a fogason biciklivel, mindenféle probléma nélkül, és nagyon meglepne, ha neki gyökeresen más tapasztalatai lennének, mint nekem. 0 alkalommal keveredtem konfliktusba a többi biciklissel. Egyszer-egyszer persze megtörténhet bárkivel, de ha ez rendszeres, az csak az ő hibája lehet.
es nem sovinizmus, vagy egyeb. egyszeruen nem ertettem hogy lehet ilyen hosszu picsogos cikket irni a temarol. a tema komoly, meg minden, de a stilus valami nagyon fura.
amikor egyszer szó szerint a csalánosba kellett bevetődnöm, nehogy átrobogjanak rajtam, amikor én csak békésen futotam fölfelé, azóta én kissé elfogult vagyok a kérdésben :)
És ha x év alatt 2-3 alkalommal tahókkal találkozott, akkor mi van? Ez a nő rögeszmésnek tűnt egy csöppet már akkor is, amikor tavaly elkezdte nyomatni a témát.
És nyilván nem a büdösségen van a hangsúly (DH-sok megizzadnak egyáltalán?). Hanem a viselkedésen. Én nem akarom, hogy velük egy kalap alá vegyenek. Vén fasz vagyok, biztos...
Tudnátok ajánlani egy megbízható térdkalács rögzítőt?
Nagyon figyelek a pontos nyeregbeállításra, de néha gondol egyet a térdem, és időközönként nagyokat kattan, de nem fáj. Ilyenkor egyből maszírozni kezdem, illetve minimálisan megemelen, és egyből elmúlik.
Még a HHH tetején is van kút. De tényleg a tetején, tehát a parkolóból még tovább kell menni a sorompón át fölfele. A Fenyőgyöngyénél is van egy.
Az ajánlott útvonal jó, a Kapy út külön élvezet (16%), de érdemes lenne végigmenni a telihódasok klasszikus Kolosy-tér - HHH útvonalán is. Mondjuk a Szépvölgyire kiérve lefelé indulsz, lemész az aljáig, és onnan mész föl szép rendesen. Sőt, méred az időt és utána ide beírod!
Bocsánat, én arra gondoltam, hogy montival (montizni) mész a Hármasra, és akkor meg nem érdemes ellőni az energiákat a 70km-es úton amig elérsz Bp-ig. :-)
Még egy hasznos infó: elég sűrűn van mód vizet szerezni útközben, így nem kell fél hordóval cipelni. Kitérő nélkül, az útvonal mentén van működő kút Pákozdon, Sukorón, Martonvásáron, Budán a Nagytétényi út legkülső részén, és a János-hegyen is. Talán az utóbbi kettő között van a legnagyobb távolság, súlyosbítva kb. 400 méter emelkedéssel, így a Nagytétényin mindenképpen töltsd tele a kulacsot.
hat ha a vfekesen ugyanolyan konzolok vannak a vazon, a kerekeket meg kicsereled, akkor csak a szokasos szereles szerintem. ha tenyleg azonos a vaz, es a csovek-bowdenek hossza passzol.
Ha V-fék van a bicón, és adott egy tárcsafékes, azonos kerékmérettel, akkor az "átszerelés" nagy mutatvány? (fogad a váz tárcsaféket, vagy nem lehet akármilyet felrakni) mindettő monti, 26os, sőt, márka is ugyanaz.
Ha nagyon hegymászós hangulatban vagy, akkor kipróbálhatod :-) a János-hegy magasabb, mint a HHH, és igen nagy ereszkedés van utána Hűvösvölgyig, így majdnem kétszer annyi szintet kell leküzdeni, mintha a legegyszerűbb úton mész.
1. A Velencei-tavat északról kerüld. Távban kb. ugyanaz, de a déli oldalon a tiltott, forgalmas út és a pocsék biciklijárdák közül választhatnál, míg Pákozdra és Sukoróra csak az autózik, akinek ott van dolga. Sajnos ennek egy részén is van biciklijárda, de nem kell vele foglalkozni.
Kiegészítés ehhez: a térképre nem tudom felvinni még gyalogos módban sem, de rövidebb, ha az Ország út után a Fő utcán mész tovább, és a k.nyéki vasútállomás gyalogos-biciklis aluljáróján mész csak át a 7-esre. Ehhez ott kell jobbra menni, ahol a Fő utcán a vonat piktogramnál van egy körforgalom.
2. Érdet nem kerüljük ki délről a 7-esen, tiltott is, fölösleges is. Autóval nyilván gyorsabb, mint a városon át, de biciklivel kicsi lehet a különbség.
3. Ugyanez vonatkozik a 7-es Érd-Buda részére.
4. Albertfalván a Fehérváriról azért menj át a Tétényire, mert a Fehérvári tragikus minőségű.
Nincs vonat, Budára is bringával megyek. :-) Ezekt különben járhatók kétkeréken, burkolt utak? Annyit tudok, hogy a János-hegyről a Budakeszi útig van burkolt út.
Ha tudnál linkelni nekem egy jó kis útvonalat ezeken keresztül, azt megköszönném.
Ha engem kérdezel, akkor a Déliig vonattal, onnan pedig a hegyen át: előbb a Sváb-hegy, utána Széchenyi-hegy, János-hegy, le Hűvösvölgybe, és onnan fel a HHH-ra. :-)
A Fertő-tó kerülésnél van egy 4 km hosszú murvás szakasz, úgy hallottam/olvastam. Valaki járt arra, oútival (8 bar, 23-as gumi) mennyire járható az a rész (nem akarnánk feltétlenül defektet szerelni).
A TL-PD40 nevű szerszám kell hozzá, azzal tudod kinyitni (roncsolás nélkül) azt a recés műanyag gyűrűt. Szétszedni akkor kell, ha már valami jele van a kosznak: nem forog szépen, hallatszik hogy serceg benne a homok. Évekig nem kell megbontani egy ilyen pedált egyébként.
Elnézést, pedig bele akartam írni hogy kb 21 éves. (valahol megvan a papirja csak a költözés után már nemigen emlékszem hol). Köszi majd fotózom de nagyságrendileg sem tudtam hova tenni, nem értek a bringákhoz.
Ha csak a 18 sebességből indulok ki, akkor ez nem egy fiatal bringa. Így hogy semmi mást nem tudunk róla, nekem van egy elképzelésem a bringáról, és ez alapján azt mondom hogy 10, max 15 ezer forint. De ha egy fotót be tudnál tenni róla, akkor az sokat segítene.
Van egy jó állapotú, (ritkán használom és garázsban tartott) Legnano Hunter 26" MTB bringám, 18 sebességes, amit inkább citybike felszereltségűnek mondanék. Szerintetek mi lenne a reális ár amit kérhetnék érte? Köszönöm.
Nézem az apróhírdetéseket... Csomó hírdető 1Ft-ra írja ki az árat (pl bikemag aprón). Mire jó ez? Vagy tényleg 1 Ft-ért adja a karbonvázat?
Ezzel az 1 forintozással kezdésnek már egy komolytalanságot ad a hírdetésének. Többet árt mint, használ. Ki veszi ezt komolyan? Fel sem hívom az ilyet.
Na igen, azt ki is felejtettem a 24 órás beszámolójából, hogy azért a klasszikus sárga topikmezt is megtekinthette az ünneplő közönség. :-) Sajnos már eléggé kiment a divatból. :-(
Az első topikmez nekem is megvan én direkt nem hordom, hogy megmaradjon az utókornak a közlekedési múzeumba.:)
..és megvan még ugyanaz a bringa, amivel az első topiktúrán voltam.Pár napja volt 20 éves, de az az én kitömött testemmel megy a közlekedési múzeumba...:)
Jot Matra Maratonoztam ma. Remelem Pinyo rittyent majd valami beszamolot. A hosszutav mezony vege fele elturazgattam, a vegere jol elfaradtam, az ido idealis volt, a matra gyonyoru, szoval megint kafa volt, nagyjabol ennyi.
Van egy fejszerkezeted, :) de gratulálok én is. Az én koromban már a wc-n is ilyen az ábrázat. Légy pozitív és örülj neki, hogy te az utolsó pörgetéskor produkálod ezt. Irigy is vagyok emiatt...;)
Elesni nem gáz,az a montizáshoz tartozik. :) Ha nem lett volna para a derekammal, akkor ma csúcstámadás, holnap meg a maraton vagy mi. De sajna, óvatosság van. Egy hét múlva Itália következik :)
Ma csúcstámadtam. Sajnos másfél heti derékfájás után kellett belevágjak, tegnap elmentem egy csodagyógyító csontdoktorhoz, egész helyrerázott, és bár nem örült, hogy 24 órán belül intenzív mozgást akarok végezni, nem volt választása. Nekem jót tett, egész tűrhető lett az állapotom, bár az autóvezetés Budáról Gyöngyösre nem a legjobb bemelegítés volt. Érkezés nevezni 10 tájban, majd molyolás, pisilés, evés után 10 perc bemelegítést elő is irányoztunk, gondoltuk, majd amíg szétoszlik a tömeg, úgyis bemelegszik a láb. :) Így is lett, utolsók közt nekivágtam a mászásnak, nem vágyva nagy dolgokra, csak az év elején kitűzött 1:30-as időn belül teljesítsük. 7 decis kulaccsal vágtam neki a mászásnak, amely az első napsütötte szakaszon fogyatkozott rendesen. 6 km után kezdtem érezni, hogy a napi cukoradagom alacsony szinten jár még (semmi ilyet nem vettem még magamhoz addig), muszáj volt egy müzlit letolni. Raktam a km-eeket, másztam, ahogy tudtam, sőt, csúf mód az első 2-3 km-en szélárnyékoztam, bár nem mintha nagy tempót ment volna vezetőm, így ott is hagytam hamar. Volt még egy zselé nálam, gondoltam majd a mátraházi jobbos előtt betolom. 12-13 km között jártam, mikor éreztem, mindegy mennyi van még, csússzon az az undor cukoradag. El se hittem, hogy pörgött fel a láb és előzőtt vissza 20-30 méterrel megelőzött népeket. Pörgettem, ahogy bírtam, sajnos kiállva tekeréssel nem tudtam pihenni, az nem esett jól még a derekamnak. Aztán hirtelen a semmiből előtört a kékesi kanyar és jött a legroszsabb rész. Vagyis azt hittem a legrosszabb, mert úgy emlékeztem. Persze, ha eléhezve mászod meg, csak a rossz emlék marad. Sikerült ma ezt felülírni, még akkor is, ha ma meg fejfájás jutott féltávtól. Naja, kevés víz. Legközelebb lesz valami nyeregre szerelhetős már, hisz mondtátok, melyiket vegyem :) A célegyenesben Feribát lenyomva 1:20:05 nettó idő után estem be, és ugyan a képen szenvedős az ábrázatom, igazából itt egy utsó pörgetés nyomtam, ezért is az erőlködő tekintet:
Ugyan nem fizetek (najó, ezt se én..) többet ennyit ezért, de egyszer meg kell versenyszinten is tapasztalni ezt. Élmény volt, hogy megállás nélkül letoltam, amit anno mátrafüredi találkozóval (igaz, Vámosgyörkről startolva) és mátraházai kulacstöltéssel töltöttünk. Így volt az igazi.:)
Mi meg egy húsz fős gyerek csapattal mentünk XVIII kerületből a Kopaszi gátra. Mivel 10 év körüli volt az átlagéletkor, végig bicikliutakon meg bringagyászokon mentünk, szerencsére végig van. A majd másfél órás menetidőből több mint a fele várakozással telt, egyszerűen képtelenek voltunk átmenni együtt a legtöbb lámpás kereszteződésen. Az egy dolog, hogy egy csomónak rövid a zöld ideje, ez rendben van. De az, hogy hat sávon át három lámp van, amik nem szinkronban működnek, ráadásul akkora szigetek vannak köztük, ahol három bicikli fér el. Végén volt, ahol már nem is vártuk be egymást a lámpa után (voltak felnőttek is), mert a következőnél úgyis szétszakadunk.
Agyrém volt - illetve lett volna, ha siettünk volna. De nem is a Tourra készültünk, szóval így is kafa volt.
Tököltől délre egyre kevesebb a forgalom, többször jártunk a Csepel-szigeten, és nem volt túl nagy forgalom. Ahogy Szezo mondja: Lórév környékén már szinte semmi nincs, a ráckevei oldalon több az autó, de ott se túl sok.
Semmi akadálya, de akkor ne a 6-8 ezres kategóriában (Zoggie, Bike+, Acor, olcsóbb Novatec) keresgélj, hanem jóval-jóval feljebb. Az olcsók egyszerűen nem arra a futásteljesítményre vannak kitalálva.
Nem tudom, miféle agyai vannak Szúnyognak, de alattam is gurultak már vagy 25000 km-t és ki tudja, az előző tulajdonosoknál mennyit. Ha emlékszel, egyszer kellett meghúznod az elsőn valamit, más beavatkozást nem igényelt.
Nem vitatom, hogy vannak jó kónuszos megoldások, nekem mégis szimpatikusabb az ipari csapágyas agy. Ha egyszer Trakesznél agyat is kell cserélni, az ipari csapágy mellet döntök.
Bár én nem ugazán rendeltetésszerűen használtam a montimat (főleg aszfalton, és csak nagyon ritkán terepen - erre rádöbbenve azóta már van outim is), de a már említett két zsírzás nálam is bevált: egyszer a gyárban amikor legyártották az XT agyakat, egyszer meg mikor legutóbb szervizbe vittem a gépet 7,5 év és mintegy 40.000km használat után. :o) Illetve ez csak az első agyra igaz, a hátsót már korábban meg kellet zsírozni egyszer, amikor a fogaskoszorú környékén fröcskölve sikerült bringamosás közben kimosnom a kenést.
Nem írtam, hogy egy évben kétszer (az időpontok között van legalább 1-2 hónap) kell zsírozni, de ki a franc pucolja meg a csapágyat, zsírozza, majd újra az egészet?
Ezt a csontot már ezerszer lerágtuk: ég a föld a külöbség a különböző ip.csap. agyak között. Nem maga a ip.csap. a megbízhatóság és a hosszú élettartam záloga, hanem a felhasznált anyagok és a technológia minősége. Mint ahogy a kónuszos agy sem a bóvli szinonímája, nézzük csak meg a 30 ezres XT, és 80 ezres XTR agyakat.
Egyből bizonyítottad is a szerencsétlen fogalmazást (amelyet mellesleg nem tárgyasan kellett volna ragozni, de ez már tényleg részletkérdés), most sem azt írtad, hogy évente kétszer javasolt.
Én ritkábban szoktam egyébként, miután az éves tisztításkor láttam, hogy nem lett volna rá szükség. Ezek a gumiharangos porvédők elég hatékonyak.
Megesik (igen gyakran), hogy szerencsétlenül fogalmazom. :-) Ez mind saját vélemény: Tavasszal érdemes zsírozni, de ha nagyon sokat használod télen, akkor 2-szer is javasolt.
(A hó, só, latyak...stb. eszméletlenül zabálják a fémet, zsírzást)
Elgondolkodtam rajta hogy miért jobb kétszer zsírozni mint egyszer?
Azt írod hogy "akkor évente 1-szer, tavasszal, a téli havas, lucskos szezon után érdemes. Ha sokat mész, télen is kap rendesen a bringa, akkor akár kétszer is lehet"
Namost, leülök, szétszedem, bezsírzom, letisztítom, bezsírzom. Megvolt a kétszeri zsírzás ahogy javasoltad. Csak a miértjét nem értem.. :-))))
Ezekkel az szokott lenni a gond, hogy nem arra találták ki őket, hogy folyamatosan derékszögbe hajlítsuk benne a térdet percenként 50-szer. Hátul felgyűrődhet, dörzsöli a bőrt, stb. Gyalogolni, futni teljesen jó, volt pár év, amikor én is használtam ilyet.
En vettem pár éve palilábat, szóval ilyen combtőtől térd aláig érő lábmelegítőt. Nem volt olcsó, mert csak Campagnolót találtam jó méretet, de abszolúte megérte, és bevált. Reggel melóba 20 fok alatt felveszem, hazafele picire összehajtva bárhol elfér zsebben. Így belegondolva, a 6-8 hónapos szezonban összesen legalább a felénél rajtam van, néha nagy hidegben még a téli gatya alatt is (fölé nem vehető, mert lecsúszik, legalsó réteg kell legyen, a műanyag csík csak a bőrön tapad, de azon teljesen jól).
Ma 19 fokot mutatott reggel nálunk a hőmérő, fel is vettem, jól is esett. Hazafele viszont így nem kell háromnegyedesben menni, ha meleg lesz.
Ha nem használsz nagyon híg zsírt (amivel kisebb a surlódás, de gyakrabban kell újrakenni a golyókat), akkor évente 1-szer, tavasszal, a téli havas, lucskos szezon után érdemes.
Ha sokat mész, télen is kap rendesen a bringa, akkor akár kétszer is lehet. Igazából felső határ nincs, de évente 1-szer szerintem mindenképpen érdemes.
Úgy bizony! Bár ezt csak tavaly próbáltam, Saraticében. Azóta elkavarodott a plusz betét. Igaz, csak két olyan utam volt idén, ahol jól jött volna. Lustulok...
Az igazi előnye - útburkolattól függően - úgy 300 km után jön elő, mert nem kezdenek fájni a kikerülhetetlen repedések ütései, de már az út elejétől viselni kell, hogy kíméld a tenyered.
"A verseny vége után mondta Miki, hogy neki is az álmossággal kellett legnagyobb csatát vívnia az éjszakai szakaszban, és volt egy pár mp-es bealvása is az egyik egyenesben." - No, még ilyet! Ezek szerint nem csak én tudok menet közben aludni! :)
Na szóval azt felejtettem ki, hogy a duplázás ugyan nem sikerült, de az már bennem volt a végén, hogy nem állunk meg 300-nál, mert az 50%-os növelésnek azért meg kell lennie az előző rekordhoz képest, és meg is lett. Akkor meg akartam állni, még volt pár perc, de akkor még ki lehetett menni az utolsó körre, és annyi néző követelte, hogy menjek még egyet (beleértve a kollégáimat is), hogy nem mondhattam nemet rá. Szóval előző rekord +50%. Az is valami.
@SK, hát nappal összesen azt hiszem egyszer mentem el melletted, akkor hallattam is egy "hajrá sánta kutyát", de azt hiszem a szél elnyomta. de mivel váltóztunk, vagy a pályán voltam, vagy heverésztem valahol. mindenesetre azt megállapítottuk, hogy még az utolsó helyezett egyéni induló teljesítménye is becsülendőbb, mint a miénk. amúgy én voltam az egyik kissé pohos a háromból.
Veszprémben a néhány napos rossz idő elég volt ahhoz, hogy súlyosan megviselje a százmilliókért épített vadonatúj beruházásokat.
Miközben tóvá változott a belváros közlekedési csomópontban a 150 milliós aluljáró , a város határában épült kerékpáros alagútban[...] Bővebben!Tovább »
de igazából ezeknél kisebb lenne jó. Ja, és persze olcsóbb. Gyakorlatilag kormánytáska helyett kéne, kvázi neszeszernek. A nyeregtáskát már telepakoltam az apróbb cuccokkal.
Ilyesmi nem szokott lenni Lidl/aldi/stb. helyeken?
3/4-es (lábszárközépig érő) kerékpáros nadrágot hol lehet kapni? A hosszú téli nadrágom túl vastag a 10-20 fok közötti időjárásra, a rövid viszont nem védi a térdemet... Néztem Intersportban, korábban Decathlonban, de nem volt.
Kezdetben én sem tudtam, aztán Saratice megcsalt, és kellett egy ember a csapatba sérülés miatt. Nem bántam meg, amilyen fentartásokkal kezeltem, olyan kellemesen csalódtam. Sasival is találkoztam, meg Tamást is igyekeztem segíteni ahol tudtam.
De ha mondjuk felkeltél reggel 7-kor, nem mindegy, hogy másnap reggel 9-kor mehetsz pihenni, vagy csak délután. Persze aki tud parancsszóra délig aludni, annak talán mindegy.
Az akksit tényleg Visztula írta, de nekem is bírta a legalacsonyabb fokozaton. Ez egy nagy betonelemekből épült pálya, ahol hajdan MIG-ek szálltak le és fel, és azóta meglepően jó állapotban maradt. A kanyarokat kivilágították éjszakára, egyébként meg volt kettő darab olyan úthiba, amit pár kör alatt meg lehetett tanulni, hogy 5 centivel odébb menjen a kerék, tehát nem hiányzott a reflektor. Nem is nagyon illett volna a szembejövők miatt.
A V10 napján éppen dolgoztam ugyanennél a cégnél, valahol az Alföldön. Ráadásul én kértem azt a munkanapot. :-)
A rajtidőpont kialakítása komplex dolog, nem látok bele a részleteibe, de a helyszínen nem panaszkodott senki. Volt idő komótosan felkészülni, táplálkozni. Előtte ugyanazon a pályán volt egy görkorcsolya- és síroller-félmaraton két órás szintidővel, azt se lehetett hajnalban kezdeni. Nekem jó volt így. Szerintem ilyen értelemben tökmindegy, hánykor van, ha az előtt éjszakát átaludtad, hiszen 9 órás rajttal is egy éjszaka marad ki 24 óra alatt, meg 14 órás rajttal is. Rosszul látom?
A duplázás persze csak jól mutatott volna, de ha még egyszer nekivágok, akkor nem 10-20 kilométert akarok javítani.
Egyébként Szőnyi Feri 757,5 kilométeres magyar csúcsát is 40,5 kilométerrel döntötte meg Pályi Csaba, pedig azon a szinten már sokkal nehezebben jönnek az új kilométerek. Ez brutális volt, látni magam mellett, hogy 2 híján 800 kilométert biciklizett mellettem valaki. Az még gombócból is sok. :-)
Nekem a Speci nyereg és a minőségi betétes gatya kombinációja simán bírja 200 táját. Bocs, amikor a 200at mentem akkor még a gagyi decás gatya volt csak. Azóta nem volt 200, csakjópár 100+, és Speci nyereg a profi betétessel elég jó. El se tudnék képzelni a profi betéten még egy réteget, néha ezt is soknak érzem. Igaz, nekem valóban jó nyergem van :) bár tán nekedis Specid vna, nem? :)
Dadamdadam nem volt, inkább hosszanti hézagok voltak, azok meg éjszaka jöttek jól, irányt mutattak. A kanyarokban kellett figyelni, mert ideiglenes javítások voltak. Egy bukásról tudok, mentő is kiment, de üresen jött vissza, valószinüleg folytatta az áldozat.
Az a pár mm szerintem nem jelent egy méretnyi különbséget. Nyúlik annyit az anyag.
Érdemes előbb csak néhány helyen, pár öltéssel odafogni és kipróbálni, mert lehet, hogy valakinek túl meleg ez a megoldás.
Ha leírtad volna, hogy utcai ruhában indulsz, biztos, hogy sokan próbáltunk volna lebeszélni erről.
Nyár elején vettem egyébként egy spécinek kinéző Elastic gatyát. Nem igazán jött be a betétje, pedig csak a Tiszára és a Tiszától menet-jövet volt rajtam. Túl keménynek tűnt. Talán pár használat, mosás betöri. Ha nem, akkor rövid távra még jó lesz.
Én utcai ruhában voltam, mert a kerékpáros nadrágom az évek során, khhhmmm, összement hozzám képest. :-)
De akkor ez jó ötletnek tűnik, ha veszek egy új nadrágot, akkor beleépíthetem a régi betétjét. Viszont akkor eleve úhy kéne vásárolni, hogy bele legyen kalkulálva a +1 betét a méretbe, ugye?
A 2011 novemberében készült képen megállni tilos tábla van csak ott. Idén a Zichy liget környékén történt 1-2 forgalmi változás: egyirányú utcák, kötelező haladási irány, stop táblák...stb., viszont ez egy ökör megoldás így.
Az a baj, hogy agyatlan dolog ez a 14 órai rajt. Nem is tudom, hogy gondolták.
Az emberek többsége képtelen délig aludni - pláne, ha a fejében a másnapi menet jár.
A csehek legalább 11-kor rajtoltattak, de ott is csak tébláboltunk 9 után. Aztán másnap az eredményhirdetésen aludt a fél (szólós) társaság.
A saját teljesítményt meg 200 fölött nem kell duplázgatni, szép lehet az akkor is, ha csak 10-20 km-rel nő alkalmanként. Jól jártál volna pl. egy V10-zel felkészülés gyanánt, bár ott is van vonat és - mint írtad - az téged rossz útra (vasútra) csábít:-).
A 24 órás nyeregkényelmetlenség ellenszerét meg leírtam már. Ezek szerint hiába.
Majd jövőre tapasztaltabban indulhatsz, és meg sem állsz 500-ig.
Kívülről inkább tűnik fizikai megpróbáltatásnak egy ilyen hosszútávú menet, de asszem sokkal inkább fejben dől el. Sőt, számomra fejben volt az igazi nagy utazás, feledhetetlen élmény!
Jövőre tervezem, hogy teszek itt is egy próbát, úgyis kancsintgatok az országútizás felé... ;)
---
Írtad, hogy végig bírta az aksi? Az elég jól hangzik! Kis fokozaton használtad?
Az jó volt, hogy a rajtig nem realizáltam, mire is adtam a fejem, nem volt időm megijedni.
Tudtam, hogy az országúti nyergében nem bírnám egész nap, így azon meghagytam az alibivilágítást, ami rendőr ellen jó, és vittem egy sokkal kényelmesebb montit rendes világítással. A múltkor megdicsért Astra kombiba szépen betettem mind a kettőt szétszedés nélkül, meg a sok táskámat is. Jó volt, hogy engedtek a sátrunk mellett parkolni, kényelmessé tette a dolgot.
Úgy mentem oda, hogy a 300 km a minimális cél, amit el kell érni, a 400 azért valószínűtlen. Napközben úgy éreztem, hogy összejön a 400 is, de nem bírtam a széllel és az álmossággal, így végül annyit értem el, hogy biztonságosan teljesítettem a minimális elvárást. Lehetett volna jobb is, valahol elcsúszott. Az utolsó körökre visszaültem a montira, mert már úgy fájt a fenekem, hogy azt hittem, leülök kint a kifutópálya szélére pihenni. Jó volt ilyen előkelő társaságban biciklizni és végignézni egy új országos csúcs születését.
Sokat tanultam a bolyozásról, csak azt nem tudtam, hogy lehet a 180 fokos fordító után megmaradni a boly végén. Ahogy mondtam, többször tekerhettem a női győztes társaságában is. Láttam távlatokat magam körül. A győztes váltó tagjai éjszaka is negyvenes átlagot nyomtak. Azt hiszem, a leggyorsabb körömet éjszaka mentem a montival, bármilyen furcsa, amikor találtam egy jó hátat magam előtt. De majd megpróbálok utánajárni.
És választ kaptam arra a kérdésre, ami a topik törzsközönségét régóta foglakoztatja: hogy miről ismerszik meg az IKT, azaz az Igazi Kerékpáros Túrázó. Hát arról, hogy egy ilyen versenyen is túrázó tud maradni. :-)
És már tudom, mit rontottam el nagyon. 2000-ben vagy 2001-ben egy itteni topiktúrán upgrade-eltem 70-ről 141 kilométerre. Akkor dupláztam meg először egy lépésben a napi távolságrekordomat. Másodszor és utoljára a hétvégén lett volna esélyem ugyanerre, mert a 204 km megduplázható lett volna 24 óra alatt, de nem sikerült. 300 felettit biztosan nem leszek képes megduplázni. Úgyhogy ez a hajó sajnos elment. Talán ha hamarabb ráébredek erre, még mozgósítok valamilyen tartalékot.
Nekem az első verzió van, az egyes. Annak vastagabb a lánca és külön lakatos ami kicsit könnyebb láncolást eredményez. viszont nehezebb is súlyra. De könnyű hozzá szokni.
Ez nagyon rendben van, bátran megveheted. A kis tolvajokat akik csípőfogóval jönnek, azt simán kiröhögi. Aki meg csapszegvágóval támad, annak úgyis mindegy, az a láncot fogja elvágni. De erre nem érdemes alapozni szerintem.
Lakatok terén szeretnék tanácsot kérni. A láncos mellett döntöttem, ugyanis azok alak szerint tetszésnek megfelelően alakíthatók (nem úgy, mint az U-lakat), illetve erősek is. Viszont ezen belül nem tudom milyen, melyik legyen. Van kulcsos, számzáras, van olyan, amit egy mini U-lakattal kell lezárni...
A már létező erdészeti utakat fogják kijelölni. Alcsíkban (Csíkszereda-Tusnádfűrdő környékén) ez már megvalósult. (Borvízút szóra rákeresel, megtalálod) :-)
Tévedtem. Csak az egészségügyi topikokat követem, de ott is ritkán van közölhetnékem. Most épp beléptem, és pont a kerékpáros volt felül, a te hozzászólásoddal. Szóval csak a kedvedért néztem be.:)
Átlagban talán nem, de nem ment mindig úgy, mint az ágyúgolyó, nekem háromszor is sikerült mennem vele 1-2 kilométert, és ebből volt, amikor montival (két kerékpárt váltogattam). Egyébként legtöbbször egy fiúkból álló boly közepén ment, akik segítették, de persze így is lenyűgöző a 609 kilométeres végeredménye.
..ez egy baromság. Ha normálisan van összerakva egy kerék, akkor teljesen mindegy, hogy kiszeded, vagy berakod az nem kotyog. A kónuszcsavar és a tengely nem műanyagból van. Ha persze nincs rászorítva a kónuszrögzítő csavar, akkor lehet ilyen.
Én úgy állítom, hogy ne kotyogjon. Ezzel együtt én is jártam már úgy, hogy elkezdett kotyogni (még fél éves sem volt), és egy erősebben meghúzott gyorszárnál viszont nem kotyogott. A túra végén inkább beállítottam, hogy ne kotyogjon.
Most ertem haza es gyorsan megneztem mert kivancsi voltam.
Nem, ha be van szoritva, nem mozdul. Viszont, ha csak kis erovel van a patent befogva, annyira, hogy a tengely biztosan nem mozdul el a villaban, akkor igen, szepen erezni, hogy ket hatar kozott mozdul.
Oszinten szolva en nem hittem benne eddig, hogy a patent osszenyomja a tengelyt, illetve hogy az a nagyon keves hatassal lehet a beallitasra, de mar latom. Ez pont az a hatareset, ha rendesen rahuzom a patentet akkor mar nincs kottyanas.
Akkor ezek utan karbantartasnal a kiszerelt kereket ugy allitsam, hogy nagyon kicsit de kottyanjon a tengely, mert beszerelve pont jo lesz?
20 eve csinalom igy, hogy ne kottyanjon meg, de ne is szoruljon, eddig az outin a rino, campa, majd mtb-n az xt agyaknal mukodott, pedig azok tobbet kaptak. Elso gondom kerekaggyal 2 eve volt a trekkingen.
Igen, biztos. Ha megfogom a kiszerelt kereknel a tengelyt es probalom radialis iranyban mozdizani, finoman, nagyon kicsit, de hatarozottan van kottyanasa. Egyebkent rogton vissza is vittem, mondtak, hogy hasznaljam egy keveset es jojjek vissza ugyis a valtot is utan kell majd allitani. A bolt reszerol ez fair szerintem, csak azzal nem szamolnak, hogy 1 nehezebb vagyok mint az atlag, 2 a bringa ut es az egyeb ut is nagyon rossz amin jarok, 3 szeretem viszonylag kemenyre fujni a gumit, hogy jol gorduljon es ne ussem fel. Nem gyilkolom, de azt sem mondanam, hogy nagyon kimelem. Mindezek mellett attol tartok ha most igy megyek 100-200km-t, akkor jelentosen roviditem az agy elettartamat.
Ööö... lehet hogy most nem fog tetszeni amit írok... de biztos hogy kotyog? Ezt azért merem így megkérdezni, mert még soha nem találkoztam gyárilag kotyogó (és főleg Shimano) első aggyal. Még ha alap kategória, akkor sem. Persze nyilván előfordulhat ilyen is, mert miért ne, de ennek borzasztóan kicsi a valószínűsége.
Ne nyúlj hozzá, állíttasd be ott ahol vetted, ez a minimum. Elég ha a kereket visszaviszed, a teljes bringát nem kell.
Nem tudom hogy a Főkert illetékessége mire terjed ki, de már többször írtam nekik emailt az itt-ott megnyírásra szoruló bokrokról. Jellemzően egy héten belül levágták amit kellett, és utána még válaszoltak is, hogy köszönik hogy szóltam.
...szerintem elvárható, hogy ne legyen kotyogás. Szerintem babráld meg tökéletesre, hogy jól járodjon be. Aztán lehet, hogy egy kicsit kell rajta állítani később, de a bejáratás nem egy utolsó dolog.
hosszas vajúdás után :-) ma vettem egy aszfatbringát (kellys physio 10), egy apró kérdésem lenne :
A csomagtartóba rakáshoz kivettem az első kereket és felfedeztem, hogy az első agy szépen fut, de éppen érezhetően megkottyan. A súlyom viszonylag sok, majdnem 100kg, egy trekkingben már kellett 1 idény után felújítani az agyakat (igaz azzal terepeztem is, nem durván, de sokat, ezzel nem fogok, viszont ezen vékonyabb gumi van nagyobb nyomáson). Az a fura, hogy azon meg szinte szorult gyárilag a kónuszos agy. Anno a trekkingen nem nyúltam hozzá, gondoltam tudják mit csinálnak. Most ezen sem állítottam még. Hasonló kategória volt az agy, ez shimano 2200 az nemtom már, de deore alatt.
A bringa láthatóan nem volt használva. Max a bolt (térköves) udvarán pár kört.
Én amikor karbantartok agyat, úgy rakom össze, hogy ne kottyanjon meg, de a lehető leg lazább legyen, ne szoruljon.
Mit javasoltok, állítsak rajta mielőtt ráülök? Vagy jó lesz ez így? Nem akarok az új bringán rögtön agyat állítgatni, ha nem kell. Viszont félek, hogy kinyírom így. Gondolom, 100-200km után csak lazulni fog.
Vagy ebben a kategóriában ne várjam el, hogy jól van összerakva, jobb, ha megteszem én?
Akkor talán elhagyhatták volna a korlátot, mert akkor semmibe nem tud belekapaszkodni a szél:-) Az Árpád híd ugyan nem kábelhíd, de milyen jó, függőleges a korlát rajta...
A bedöntést azért csinálják a híd tervezők, hogy ne ismétkődjön meg a Tacoma-híd összeomlása. Ez különösen az ilyen nagy nyílásközű kábelhidaknál fontos dolog. A szél ugyanis kevésbé cibálja a hidat, ha nem meredeken feszül neki az oldalfelület.
Ettől még persze lehetne szélesebb a bringásjárda!
Ha csak tucatnyi kisebb, metszőollóval lecsíphető gally lenne, én is megcsinálnám. :) De egyrészt vastagabbak is vannak, másrészt meg dobáljam őket be a susnyásba? Persze látom, hogy egy-egy "hivatalos" gazolás után az önkormi emberei is otthagyják a lekaszált gyomot. :-(((
Igazából azt a mérnököt kéne feltenni a pillér kilátójába száradni pár napig, aki azt a hülye korlátott bedöntöttre tervezte. Nem hiszem, hogy nem tudott a várható robogós közlekedésről, vagy csak mérőszalagja nem volt. Két bringás még elfér egymás mellett, ha egyikük sem kacsázik. A robogó viszont - hiába, hogy talán nem is szélesebb egy kerékpárnál - tágabb helyet igényel, vagy csak úgy érezzük, hogy tábabb kell neki.
Dunakeszi esetében működött, hogy írtam az önkormányzat honlapján levő üzenőfelületen és úgy 2-3 hét után le is nyesték az általam jelzett helyen a belógó ágakat, sőt, a hónapokkal korábban felbontott járdát is végre leszfaltozták (ezt is jeleztem, hogy balesetveszélyes).
De az is lehet, hogy csak véletlen egybeesés volt, mert bár minden adatomat meg kellett adni, de semmit nem böfögtek vissza azóta sem, hogy köszönik a bejelentést, vagy akármi...azért én bízom benne, hogy volt némi szerepem a dologban, szóval hajrá, írj nekik! :-)
Kiegészítő kérdés: van-e abban tapasztalatotok, hogy az önkormányzatnál, vagy hol kell bejelentést tenni, ill. kérni, hogy a bringaút fölé behajló ágakat nyessék vissza? A jelzett szakaszon, és kicsit északabbra, ott ahol közvetlenül a 6-os út mellett halad a kerékpárút, lassan már csak kormányra hasalva lehet végigmenni, ha nem akar az ember skalpolást. :)
Már azon is gondolkodtam, hogy viszek magammal metszőollót, és a legrosszabb helyeken megcsinálom magam, de tartok tőle, hogy természetkárosítás, vagy egyéb miatt még engem büntetnének..
Igen, de attól még nem kéne 50-60-nal repeszteni mint néhányan szoktak rajta. Ha normális tempóban megy és nem cikázik, előzget mindenkit, tehát egyértelműen látszik, hogy nem veszélyeztet sehogy sem akkor engem sem zavarnak. Az elengedésnél attól tartok, hogy mi van, ha a motoron ülő őrült módjára közlekedik és vérszemet kap, hogy "félnek" tőle és annak ellenére, hogy lehúzódom még így is engem veszélyeztetve húz el centikre mellettem nagy sebességgel, ekkor nekem már nem marad hely (pl egy hídon) a félrehúzódásra, ezért inkább kicsit bentebb megyek a szélétől. Én kevésbé bízom a másik félben, ennek valószínű egy korábbi ütközés az oka.
Megyeri hídon kaptam ma három robogóst (ha bringázni megyek nagyon ritka, ha nem jön velem szemben legalább egy a bringaúton) én csak annyit szoktam, hogy úgy pozicionálom magam az úton (szélességtől függ), hogy ne mehessen el mellettem könnyedén, hanem biztosan jelentősen lassítania kelljen, továbbá nem veszek fel direkt szemkontaktust, mintha nem venném észre őket, a 80-90 rpm pedig laikus számára úgy tűnhet szemből (ahonnan nehezebb megállapítani a szemből érkező sebességét), hogy gyorsan megyek. Ezek összessége szinte mindig meghozza a kívánt eredményt. Azért vannak akik tudják, hogy semmi keresnivalójuk nincs ott és már jó előre lassítanak, vagy félreállnak, főleg a keskenyebb részeken.
Miután bepótoltam, hogy legalább két hétig nem jártam erre, megyek a hálósipkáért, mégiscsak 24 órás lesz a hétvégén.
De még előtte egy történet ma reggelről.
Mentem fel a bringával az UVH-ra, amikor töf-töf-töf jött szembe a bűzös kismotor a duplán vagy triplán tilosban.
Megvártam, amíg olyan közel ér, hogy egyértelmű legyen a helyzet, ránéztem, és a tragacsa elé köptem egyet. Persze jól körülnézve, hogy sem őt, sem mást nem érhetett az áldás. Ez egy ezeréves szabvány szerinti, bár nem túl cizellált és nem diplomatikus, népi hagyományokon alapuló véleménynyilvánítás. Szerintem adekvát volt. Valamit érhetett is, mert a pofa megállt, visszanézett, és ottmaradt egy ideig. Szerintem azon gondolkodott, hogy megforduljon és utána jöjjön-e. De úgy látszott, hogy nem veszi jó néven az akciómat. Nem baj, pont ezért csináltam.
Hát most lehet szavazni róla, hogy én vagyok-e bunkó. :-)
Ha még lenne valami oka, amiért tiltják a kerékpártartót! De ilyen okot a jogalkotó sem talál. Azért nevezem ostobaságnak, mert nem attól tilos valami, hogy direktben tilos, mert veszélyes, káros, erkölcstelen, hizlal, hanem mert egy százéves formalitást nem képesek a való élethez alkalmazni, és ezért inkább a valóság lábát próbálják a rendszámok szabályozásának üvegcipőjébe belevágni, akárhogy dől a vér közben. De azért biztató a visszajelzésük, hogy felfogták a probléma létezését, és már majdnem értik is.
Nekem itt nem dolgom kommentálni. Már csak azért sem, mert magánemberként fórumozom, és nem szeretném azt a benyomást kelteni, hogy bármilyen tekintetben a rendező cég álláspontját képviselem. Úgyhogy bocs, a jövőre nézve is.
A Sijófoki TelihÓdas is éppen most ért véget (1 nap csúsztatás). Mi heten voltunk. De nem voltunk gonoszak, mert plusz két fő autóval jött megnézi minket.
Olyan szerencséje szerintem kb. hétmilliárd embernek nincsen. Nekem viszont olyan szerencsém van, hogy egy pályán versenyezhetek vele, és azt tervezem, hogy minden körben, amikor elhúz mellettem, megcsap a menetszele, és így nem lesz olyan melegem.
Ennyiért nem veszel megbízható új bringát, se Pesten, se másutt. Gyűjts még, ha tényleg újat akarsz, vagy inkább vegyél egy jobb féle használtat. Ha átnézel a Kerékpárvásárlási tanácsok topikba, kapsz még ötleteket.
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Sajnos kevés időm van mindennek utánnajárni, de hozzáértőet kérdeznék, milyen kerékpárt ajánlotok nekem? Már holnap megvenném vhol Pesten. Kérdés hogy hol vegyek és milyen márkát.
Faluban, többnyire aszfalton használnám. Nem nagy túrázások, max 10km/nap. Nem összerakatni szeretném, készre szerelt érdekelne és új.
Igényeim: Könnyű karbantartás, alkatrészt lehessen kapni hozzá, megbízható legyen. Amennyit kiadnék rá: max 35000 Ft.
Előre is köszönöm ha valaki jószándékkal segíteni tudna.
Akkor ez a szervizelés világhete, ma én mentem autóval, ott bringa kivesz, irány a meló, meló után vissza akocsiért, majd autóval haza. És nem, spd-vel nem olyan jó vezetni :D
Hehe, holnap én is ezt fogom tenni, csak fordítva. Elmegyek a kocsival a szervizbe és bringán haza.
Ülések eldöntésével nekem is befér 2 országúti a csomagtartóba (trekking, vagy monti a kormány szélessége miatt már csak az első kerék kivételével), pedig ez szedán.
Én azért vettem Opel Astra kombit, hogy még az első kerekét se kelljen kiszerelni a biciklimnek. Persze a hátsó ülést le kell hajtani hozzá. Éppen most szedtem ki, mert biciklivel kellett a szerelőhöz mennem az autóért.
Akinek még nincs programja a hétvégére, jöjjön szurkolni a 24 órásra a kiskunlacházi reptérre! Láthatja Szőnyi Ferencet, Káldy Attilát és Járvás Tamást egy pályán tekerni, és talán még csúcsot dönteni is, valamint Halápi Sándor világbajnokot a velocipédjén. (És ha kedvet kap, menet közben is nevezhet a kisebb távokra.)
Nem mondom, hogy hegyimenőket aláztam, de felértem :)
A rekettyésre már nem lett volna kraft, de a 18. ker - 10 ker. ingázások után (sík mint a tükör) szerintem a Fenyőgyöngye se rossz eredmény. Vmi 21:20-kor álltam neki a Szépvölgyinek, ha jól rémlik.
Azt szeretném megkérdezni, hogy Budaörs-Törökbálint-Budakeszi környékén nincs valakinek egy felesleges régi 1db hajtómű lánckerék csavarja anyával? Régi 5 csavaros '92-'94 körüli Shimano hajtóműhöz, sajnos elhagytam 1db-ot és soknak tartok venni egy teljes új készletet. Köszönöm előre is ha valaki tud segíteni. Ilyesmi mint a képen:
Ha valakinek van személyes, bringás tapasztalata a Bormio környéki hegyekről, kérem ossza meg velem. :) Akár privátban is, sőőt. :) nicknevem csiga gmail pötty com a postacímem
Ezek a számok és százalékok csak elméletek. Szerintem jobb, ha egyedileg méred ki az összes lámpát (ha helyben tesztelsz max fényerőn, ventillátoros hűtés kell!)
Az elektronika akksi feszültséget figyel nyilván, nem fog kapacitást méregetni.
Meg ott van az, hogy full félnyerőn nagyobbat esik a telepfeszültség, hamarabb bejelez a kontroll lámpa. Ha visszaveszed kicsire a fényerőt, akár visszazöldülhet.
1-2 : valahogy sosem volt időm/módom alaposan letesztelteni. Heti 6x 40-60 perc használatot biztosan kibír csökkentett fényerő mellett, ennyi után már óvatosságból fel szoktam tölteni (ld. az 5. pontot a hirtelen kikapcsolásról). Legegyszerűbb persze az lenne, hogy teljesen feltöltöd, bekapcsolod és megméred mikor kapcsol ki. De ez szobahőmérsékleten, menetszél nélkül nem tűnik jó ötletnek, mert úgy eléggé melegszik a lámpa, aligha tesz jót a lednek.
3 : folyamatos zöld lesz.
4 : hetente biztos, hogy felesleges. Max havonta
5 : nem egészséges, de nem is nagyon lehetséges: a lámpa ki is kapcsol, ha már túl alacsony az akkufeszültség. Volt itt olyan negatív tapasztalat (a nick-et elfelejtettem, a névmemóriám nem az igazi), hogy bár az alacsony akkufeszültség előtti kikapcsolást a lámpa nyomógombjának színváltozása is jelzi (piros lesz), de a változást igen gyorsan (10-20 sec) követte is a kikapcsolás, tehát eléggé "későn szólt" az elektronika.
...természetesen lehetőség szerint nem golfpálya füvet kell beletömködni. Ez csak egy lehetőség, nyilván nem a legjobb. Adri biztosan tanult ebből. Vagy összerak egy jó kis túlélő csomagot és megtanulja megoldani a helyzetet, vagy pasival megy, vagy a telefonjára jobban ügyel vagy alkalmazza ezt a megoldást ha szimpatikus. Rengeteg lehetőség van. A stopptól (bringás) kezdve jópár.
Így van, az első pár alkalommal én is elvittem szerelőhöz, aztán felmentem youtube-ra, vettem gumileszedőt és megtanultam. Az első egy-kettő szenvedős, aztán könnyen megy és csak időnként vannak meglepetésszerű szívások. Kell egy elfogadható mini, és egy jó műhelypumpa. Ha látok valakit, aki tolja a bringáját, mindig megkérdezem, hogy baj van-e. Pumpáltam már, cseréltem belsőt, állítottam féket stb.
Már régebben gondolkodtam rajta, de végül soha nem kérdeztem meg egyetlen taxistársaságot sem...
Persze csak végszükségben alkalmazható, mert gyanítom, elég sokba fájna....
Vajon létezik olyan méretű kombitaxi, amibe különösebb szétszerelés nélkül belefér egy ilyen KO bicaj? No és az sem mellékes, hogy hajlandó-e a sofőr betenni....
Nagyon régen volt, hogy az egynapos (212 km-es) túrákra egy szál pumpával jártam. Mintha az elég lenne valamire. Aztán a cél előtt 60 km-rel kaptam defektet. Mivel egy fújással csak igen rövid távot tudtam megtenni, maradt a felnin csoszogás. Azt az élményt nem kívánnám mégegyszer.
Röviden: kiszeded a belsőt, felfújt állapotban víz alá teszed, ahol bugyborékol, ott a lyuk. Ha nem látod, szappant is tehetsz bele.
Megjegyzed vagy megjelölöd a lyukat, fogsz egy smirglipapírt, megdörzsölöd a lyuk helyét, hogy kissé érdes legyen a felület, a ragasztóval bekened a folt méreténél kicsit nagyobb területen, vársz 5-6 percet (nem szabad túl hamar rárakni, mert nem lesz jó), majd a foltról leszeded a fém borítást, rányomod a lyukra. És itt a lényeg, ugyanis a vulkanizáláshoz nem az idő a lényeg, hanem a nagy nyomás, szóval az ujjaddal nagyon erősen nyomni kell (vagy bármi mással). Utána óvatosan a műanyag védőfóliát is leveheted, és a folt helyén erősebb a gumi, mint valaha volt.
Ha van nálad belső, és nincs kedved kint ilyennel szórakozni, akkor cseréled, otthon meg a rosszat javítod.
Nekem is főtt a fejem rendesen a párás, forró időben, pedig nem nagyon szokott.
Már egy jó ideje használom a defektmentes külsőimet, amikkel eddig semmi gond nem volt, így egynapos túrára már nemhogy belsőt, még foltot sem viszek. (Egyszer szívom meg, utána nálam lesz már.) :-)
Nagyon élvezem a száguldási lehetőséget, csak lejtőt kell találni ehhez a bringához...
Azért május óta majdnem megvolt az 1000 km eddig hiba nélkül, gondolom belesüllyedtem az önbizalomba, hogy engem minden ilyen elkerül, na de hát volt is eszembe, hogy nem lesz ez mindig így.
Majd ha elviszem a szerelőhöz megkérem mutassa meg mit hogy kell, és akkor talán menni fog egyedül is....vagy majd gyakorlok télen a pincében.
Tegnap én is túráztam, csak utazásnak álcáztam. A Tiszáról jöttem haza. 7-kor még egészen friss volt a levegő, de 11 után már jó volt a Parád - Galyatető közötti árnyékos úton tekerni. Aztán jött a napsütötte túloldal és Pásztótól (13 óra) kb. Gödöllőig (16:30) főtt a fejem a meleg pofaszélben.
7 km volt hátra, mikor kaptam egy nagyon lassú defektet. Egy pumpálással megúsztam.
Nem hiszem, hogy szeretnék 71-gyel gurulni. Ha jól emlékszem, 65 a csúcsom, de azt sem élveztem igazán. Az 55 - 60 még elmegy, ha nincs erős oldalszél.
Aki 5 km-nél messzebb merészkedik otthonról (hacsak nem HÉV, vagy vasút mellett lakik és azok mellett teker) jobb, ha megtanulja a defekt javítást, belső cserét. Pár fogás az egész.
Tudom, nem egyedi a te eseted. Sokszor látok gyanúsan lapos hátsójú bringát toló embereket. A segítségnyújtás esetleges. Van, hogy sietek, van, hogy elkérné az országúti belsőm a montis kolléga, de adtam már kölcsön pumpát is, míg mentem egy kört a szigeten (aztán vehettem is újat a Giyo helyett). Egyszer foltoztam, de egy kiskölök volt bajban és akkor is igyekeztem megmutatni neki, hogy mit és hogyan kell csinálni.
Tanulj meg defektet javítani és nem kell arra várnod, hogy jöjjön a megmentőd.
(Egy ismerősöm úgy kereste felesége biciklijén a lyukat, hogy a komplett kereket benyomta víz alá. Buborékot nem látott, így azt gondolta, hogy nem lyukas a belső. Igaz, ő talán 2 km-t teker egy évben, akkor is tévedésből. Pedig megvolt az a lik, amit be is foltoztam.)
Van egy trükk nyárvíz idején.Füvet vagy gazt kell szedni és kitömködni a külsőt belülről.Nem lesz túlságosan kényelmes így sem a tekerés, de biztosan gyorsabb, mint a felnin tekerni és jó eséllyel a bringád is túléli.
Hosszú idő után ma egy nagyobb egynapos túrára került sor. Csőszpuszta és Szápár között még a sebességrekordot is sikerült megdöntenem a 71 km/h-val. Az igen rossz minőségű úton tekertem lefele (nem is emlékszem a kanyarokra...stb., annyira figyeltem az órát) és amikor az óráról a 6-os szám eltűnt, nem tudtam mi van. Aztán sikerült jobban ránézni, és 71-et mutatott, de nem hittem a szememnek, viszont a max mód megerősítette. Nem valami nagy dolog, tudom, de ott örömmámorban úsztam. :-)))
Akkor lenne igazán izgalmas, ha a szerpentint levágnák, és tükör aszfalt lenne.
Ma fel akartam pumpálni a bringa kerekét és konstatáltam hogy el van lopva a pumpa (eddig a gyerekülés takarásában volt...) Ezt mire véljem?
Na mindegy elindultam, az UVH után a csomagtartó alsó két rögzítő csavarja sem volt meg, Szentendréről visszafelé pedig kaptam egy jó hátsó defektet. Azt hittem sose érek haza. Nincs pót belső gumim és azt sem tudom hogy kell cserélni mivel tök amatőr vagyok mindenféle kerékpáros ügyben csak tekerni tudok.
Természetesen láthatáron senki, ismerős telefonon elérése meg pláne nem mert még a mobil is lemerült. Ráadásul időre kellett hazajönnöm a gyerekek miatt.
Gondolom nem volt egészséges a felninek hogy azon tekertem hazáig ugye? (Időnként toltam is azért a bicót)
Szóval szétesett alattam a brigna és szerdán ülhetek e miatt autóba. Kicsit szomorú vagyok.
2013.08.18-án 21:30 körül együtt utazam a szentendrei HÉV-en egy magas fickóval, aki maga építette a bringáját (polisztirol alapra felhúzott karbon váz, a nagy háromszögben az akkuk és az elektronika, első agymotor). Egyrészt érdekelne pár adat a bringáról, mert a zajban csak részleteket hallottam.
OFF
Másrészt ha véletlen észrevette, és eltette az ott felejtett szemüvegemet, akkor igen hálás lennék érte, ha felvenné velem a kapcsolatot.
Bar en orulnek neki, kizart, hogy szeretne edzeni is. Valojaban egyaltalan nem szeret annyira biciklizni sem, sot, inkabb kifejezetten lusta tud lenni, most az uj bicikli miatt volt kedve neha legalabb egy-ket kort menni itt a telepen. Meg messze is vagyunk, XVIII kerulet, nem ferne bele az idonkbe. Ha nagyon szeretne, persze megprobalhatnank, de errol most nincs szo. Szerintem ez a versenyzes is csak egy ilyen fellangolas, azert keresek neki valamit, aztan ha megis megtetszene neki, akkor persze barmi lehet meg, pont ezert lenne jo valami, hatha...
Hozd el a gyereket a KSI-be. Nekünk nagyon bejött a dolog, mindkét lurkó imád oda járni. Kisebbik KisLongboat még nincs 10 éves.
A téli szezonra még abszolút megfelel a kis monti, aztán ahogy kinövi, ha komolyra fordul a dolog, el lehet gondolkodni egy országútin. Egyébként a nagyobb lurkók kinőtt kerékpárjait sporttársi áron meg lehet venni az egyesület berkein belül.
Bár ebben a korcsoportban nem ő lesz még az edzője, én azt javasolnám, hogy első körben Hazai Gyuri bácsit keresd:
Még egy kis segítséget szeretnék kérni. Van-e ötletetek arra, hogy a nagyobbik gyermekem, amióta megkapta az új biciklijét, azzal nyúz, hogy vigyem bicikliversenyre. Bár monti, de slick gumis, és országúton akar inkább menni. Még csak 11 éves, így a biciklis teljesítmény túrák még nem játszanak, nem tekerhet főúton, de nem is szokott, így igazából nem is tud, én is félteném. Nem tudom, a normal országúti versenyeken van-e gyerekverseny külön, de ha van is, nem nagyon illene bele a montijával (Tavaly triatlonozott egyet, szinte mindenki másnak mini országútija volt, mindenki igazolt versenyző is volt talán, olyan profi kis ruhája volt némelyiknek, amilyen még nekem sincs, pedig nekem van rendes triatlonmezem), gondolom ott is mindenki országútival megy. Milyen rendezvény jöhet még szóba? Igazság szerint oútiból nem is ismerek sokat, csak a Békás amatőr sorozatot. Van valakinek valami javaslata?
Nekem is kell vennem gumikat hamarosan. Ami fenn van, már a végét járja, ráadásul ma kora délután itthon a felakasztott bringán nagy hanggal eldurrant a hátsó gumi. Kb 2 cm-es repedés lett a külsőn is, úgyhogy az ment a kukába, így most ideiglenesen feltettem egy már használaton kívüli régi gumit.
Óh dehogy hagyom abba! Kizárólag akkor, ha kint nem alkalmasak biciklizésre az útviszonyok, hó, jég vagy extrém hideg. Amikor van lehetőség valóságos bicajozásra, kizárt, hogy szobabiciklizzek. Ezen a télen is így volt, csak nem voltak jó gumiaim, ezért vizesebb betonon már nem mentem vele, de már jó gumikat vettem februárban.
Szerintem ne hagyd abba a kerékpározást a szobai edzőgépek kedvéért. Az országútis topikban ma írtam le a kis szenvedéseimet. A dolgok nyitja a befektetett munka.
Van egy szobabiciklim, de az a fajta, amin lentebb van az ember és előre van a lába. És van egy elég jó futógépem is, nem tudom, hogy az segíte ezen télen, de mindent bevetek.
Tüdőre edzeni úszással nagyon jól lehet. Nem a nagymamis (nem negatív értelemben írom) úszásra gondolok, hanem a sportosabb változatra. A víz alatti úszás is nagyon jó.
A futás is jó, főleg hegynek fel.
A bringázás is, szintén emelkedőn, kis áttétellel, rendesen pörgetve.
Eleinte mindegyik nehéz lesz, utána viszont azt veszed észre, hogy jobb az állóképesség, nem lihegsz annyira, nincs akkora pulzusod, nem izzadsz annyira....stb.
Én bízom magamban nagyon, és mindent elkövetek, fel is fogok jutni. A fő bajom nem is a láb, hanem a tüdőm és pulzusom. Nagyon hamar eljutok oda, hogy alig kapok levegőt, (tényleg hamar, hegynek fel pecek alatt), és gyakorlatilag kidöglök, mintha mindjárt kapnék egy szívrohamot, úhy kalapál a szívem is. Ezt kéne valahogy edzésbe hozni, de nem tudom, hogy lehet, nem tudom, ez a tendencioa mitől javulhat.
Ma lemértem a bringámat. 21,5 kg mindnenestül + a saját 64 kg-m. Nem emlékszem már mikor voltam ezen a telehódon, de nagyon nem mostanában, szinte 0 edzettséggel és az említett sárnehéz bringával. A legmeredekebb részen szégyenszemre toltam vagy 300 métert, de feljutottam. Bízz magadban és sikerülni fog.
Az önfelfújós matrac kisebb helyen elfér, elvileg nem szokott vizet szívni magába (ahogy a sokszor átszúrt habmatrac), és egy kicsivel talán a hőszigetelése is jobb. Nekem egy olyanom van, ami már nyolc éve lyukas, de ennek ellenére még használható. A boltban azt mondták, hogy pár év alatt mindegyik kilyukad...
Évek ota egy cross kategóriás gépet hajtok, de az elmúlt hetekben kipróbáltam pár országúti bringát is, mert erősen foglalkoztat a szakág. Szóval fasza, remek, élvezetes, tetszik. Nyilván szokatlan itt-ott, de ez valszeg csak időleges volna, ha befektetnék egy ilyen cangába. Ez egyetlen, ami némi aggodalomra ad okot az a fékkar. Az egyenes kormány után itt valamivel összetettebb a helyzet. És most nagyon láma kérdés jön: Ha felül fogom a kormányt, a fékváltókar tetején, akkor nem tudok hatékonyan fékezni, hiszen csak a kar tövét tudom húzni. Ez ilyen, így kell megszokni, vagy van mit tenni? E mellett, ha alul fogom a kormányt, a kart elérem ugyan, viszont az már elég kényelmetlen, ha behúzás nélkül (fékkészenlét, így szokás ezt mondani) rajta akarom tartani az ujjamat, vagy csak kicsit kéne húzni. Pedig nincs kicsi kezem, és a kar tetejénél található hézagoló is bent van, amivel - elvileg - 8 fokot nyerek. Amúgy egy Merida Road Ride 93-30-ról van szó, venni is ezt venném. Mással nincs semmi problémám, sőt. Szóval a kérdés, hogy ilyenkor mi a teendő? Ez a két dolog hibának, vagy megszokandó tulajdonságnak minősül?
Színházi elfoglaltság miatt a sijófoki telihÓd 1 napot csúszni fog:
118. Sijófoki Telihold Túra
Hely: Siófok
Dátum: 2013. augusztus 21. (szerda)22. (csütörtök)
Időpont: 20:30
Találkozó: a Víztorony melletti parkolóban
Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz.
Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!).
Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe).
Napi használatra más kerékpárt tartok, mint a hétvégére. Ennek nem annyira a szett meg a bringa ára az oka (úgy alakult, hogy a napi használati kerékpáron már 10-es szett van, míg a hétvégin 9-es), hanem az, hogy más a bringa kiépítése. A napi/túrabringán van sárvédő, csomagtartó, meg minden olyami, ami a napi használat során kényelmes, viszont a hétvégén felesleges. A 'nyúzős' biciklin kissé szélesebb a gumi, a hétvégin simán országúti (ennek mostanában nincs akkora jelentősége, mert a napi bringán 25-ös, a hétvégin 21-es szélességű, 8 ill. 9 bar), az egyik karbon, a másik alu, de igazából a felszereltség, kialakítás a különbség.
Kifejezetten a hegy az érdekes, mert a sík - ahogy mondtam - semmi használható eredményt nem ad. Javaslom, hogy menj a hegyre, és már az elején válts a legkönnyebb elérhető áttételre. Igaz, hogy ilyenkor úgy érzed, hogy nem haladsz semmit, csak tekersz, viszont mégis ez a kulcs ahhoz, hogy felmenj. Ha a könnyű áttételben fel tudsz menni, akkor később majd ki tudod tapasztalni azt, hogy melyik részen tudsz nehezebb áttételben menni, viszont elsőre a felmenetel a fontosabb, nem a sebesség.
A szükséges fordulatszám persze egyéni megszokás kérdése, de azért jelzem, hog ya 39-16 nekem sík terepre a megszokott áttételem 25 km/h-ra, nem pedig hegyi áttétel.
Aki teheti, bizonyára tart külön edző- és versenykerékpárt. Sokan csak kerékszettet cserélnek versenyre, mások még azt sem. Gyakori viszont, hogy a téli, luskos időszakra van egy olcsóbb, kevésbé sajnált kerékpár.
Sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy használtok e külön gyakorló kerékpárt és verseny kerékpárt? Úgy értem hogy a heti szinten koptatjátok a drágább kerékpárokat, amivel aztán versenyeztek is, vagy inkább valami olcsó kerékpárt ajánlanátok a kilométerek gyúrására? Köszi
A Ride With GPS oldalon a szint nagyon el van túlozva, Stravan viszont teljesen reálisat mutat. Pedig ugyanazt a .gpx fájlt töltöttem fel. Ez mitől lehet?
Találkozó: Batthyány tér Duna felöli oldala, a HÉV feljáró mellett
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Ajánlott kiegészítők: bukó, pulóver, bundabugyi, stb.
Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"!
Értelmi szerző: robi
Szervező: esetleges, alapjáraton dhpage
117. Sijófoki Telihold Túra
Hely: Siófok
Dátum: 2013. augusztus 21. (szerda)
Időpont: 20:30
Találkozó: a Víztorony melletti parkolóban
Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz.
Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!).
Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe).
Én is hasonló cipőben vagyok főleg ami a technikát illeti, bár én már régebben kezdtem és gyerekkoromban sem voltam otthonülős. Engem is a tüdőkapacitás korlátoz le nagyon, testi adottságaim a versenyszinthez messze nem elég. Magunkhoz mérten megfelelő célokat kell kitűzni fokozatosan növelve és persze betartani a tervet (na ez ami nekem nagyon nem megy) és nem a fényévekkel erősebbekhez mérni a tudást, amit nehéz megtenni amikor megelőznek. Sok sikert és kitartást kívánok.
A 144 kilós állapotomban a cipőfűzőmet is alig értem el. Másfél éve meg a gruppettós sor végén lógva (végig kapuzva) végigmentem a Gomba körön (90+ km) 30-as átlaggal. Na, arra a szintre szeretnék visszajutni tavaszra.
Teljesen jó hozzáállás. Amíg ez van, tekerd ezt, aztán ha lesz másik, akkor azt. A te szinteden (és éppúgy igaz rám is, mint még sokunkra is) nem a technika a szűk keresztmetszet. Én láttam azokat a bicajokat, amilyeneken Somogyi Miklósék 14 évesen 40 km/h átlagot mentek 12 km-es csapat időfutamban és elsírtam magam. A mai gyerekek el sem kezdenéne tekerni olyan szerkezeteken.
Köszi szépen, igen, ezt nem írtam, de normál ceruzaakksikról van szó. Ha jól értem a két töltő esetén a gyakorlati különbség az lenne, hogy az utóbbi gyorsabban töltené fel az akksikat. Ez nem szempont esetemben - pont ezért vennék (legalább) két készletet, mert 4 cerzu akksi kell egyszerre a lámpába. Azt hiszem a jövő héten beszerzek két pakk akksit és a töltőt a Conradból.
Nem ismerem azt az utat, ahová fel szeretnél jutni, de ha kitartóan edzel, akkor sikerülni fog. Nekem is volt egy ilyen emelkedőm, ahol eddig mindig kiköptem a tüdőmet és tolnom kellett. Aztán most júliustól minden este elmentem egy 30/45 km-es körre, ahol nyomtam ahogy tudtam, figyeltem a sebességet, nem álltam meg cigizni stb. Az idők egyre jobbak lettek és éreztem is hogy fejlődök. Aztán múlt héten sikerült is feltekerni arra az emelkedőre. Nem mondom, hogy jólesett, de összejött. Vasárnap megint megpróbálom.
Ha ceruza akksikról van szó, akkor a Voltcraft IPC-1L töltőt javallom (a Conradnál 10.000 Ft). Nem olcsó, de megéri az árát.
IPC-1-et nem érdemes venni, amivel többet tud, az felesleges (az 1L max. 700 mA-rel tud tölteni, az 1 meg tud 1A-t, sőt a 2 szélső cellánál 1,6A-t is).
Nézd, hogy mennyire fog ki nem tudom, nem mondtam, hogy kifogott, mert felmentek. Eddig kétszer láttam hajtipajtit felfelé, mind a kettőn látszott, hogy azért bele ad apait anyait. Nyilván felmegy, még naponta többször is, de amin rajtuk megerőltetés látszik, az nekem túl nagy falat. Konkrétan a Ferenchegyi útra szeretnék feljutni. Annak is a magasabban lévő végére.
Nehogy ebből valami vita alakuljon ki megint, mert akkor szétszerelem a biciklimet, leszedek egy hosszú bowdent, felmegyek a padlásra és felkötöm magam a keresztgerendára, és kiprintelve magamra tűzöm a fórumbeszélgetést.
Hogy ON is legyek : összerakattam a gyereknek a régi pyxisemet. Eredetiben (1998 Pyxis Nitanium, ezüstös matt festéssel) szebb volt szerintem, de azért így is egész pofás lett. Remélem egy újabb évtizedet is kiszolgál, habár a szinterezés jóval sérülékenyebbnek tűnik, mint az eredti fényezés volt, és hát a kölkök nem kímélik. De hát azért van...
Majd megpróbálok még keresni az eredeti állapotról képet, de eddig nem találtam. Tartok tőle, hogy az évjárat miatt, ha van is, az oldscool papírfénykép valahol a családi fényképalbumokban...
Tudom, hogy nem teljesen on téma, de tudom, hogy van itt több szakértő is.
Megint megszivatott a fejlámpám, illetve nem a lámpa - made by Nemo, természetesen tökéletesen működik :o) -, hanem az elemek. Úgyhogy most már tényleg venni akarok két készlet akksit (8db), meg egy rendes töltőt. Nem értek hozzá, utóbbinál valami olyasmi rémlik innen, hogy le tudja töltés előtt meríteni az akksikat, meg kijelzi a töltöttségüket, na valami ilyesmi kellene.
Akiknek van tapasztalata, írna típust, esetleg beszerzési helyet az akksikra, meg a töltőre is?
Szeintem a bringa súlyán ne stresszelj! Az enyém is 10 kiló felett van, erre gyakran felteszem a gyerekülést, és még bele ül a kölök, így máris van 25 kg pluszom a megszokott súlyhoz képest. És úgy is felküzdünk a dombokon. Múltkor feltekertünk a neked is útvonaladba eső Pusztaszeri úton. Egy másik alkalommal lentről a budai bringa úttól, oda ahol a kisvasút keresztezi a Budakeszi utat. Igaz kicsit kilaposítottuk a hegyet, mert hátulról mentünk fel a Szépjuhásznén. Pörgős, könnyű áttételt kell tekerni! Szép nyugiban, amit enged a kondíciód. Mindenhova fel lehet így érni, csak kitartás kell! De nem foglakoznál ennyit a dologgal, ha nem lenne meg benned. Szóval csak hajrá!!!
Néha, ha érzem, hogy menni fog, akkor kiállok a nyeregből, és tovább is jutok vele, szokott segíteni, viszont ha abban elféradok, akkor nincs tovább, meg kell állni. Onnan már visszaülve nem tudok.
Ha a stadion körül edzek, akkor vagy 48-18, vagy ha kicsit jobban akarok erősíteni, akkor 48-15, ezekkel olyan 28-30km/h körül megyek, ha nagy a szél, mert ott szokott, akkor kicsit kevesebbel. Városban közlekedéshez általában 48-18 vagy 38-15. Néha megyek városban 48-15 el is.
A helgyre 38-15 el kezdek, aztán ezt könnyítem 18-ra, max 21-re.
"És nem is leszel. Semmi gond, ami nem megy ne erőltesd."
Én dehogy állok úgy hozzá. Az a célom, hogy megcsináljam, csakhát ez messze meghaladja a jelenlegi képességeimet. A város televan mindenféle bringásokkal, annyi van belőlük ilyenkor, mint az árvaszúnyog, de erre, amerre én szeretnék tekerni, nagyon ritkán látni, szinte csak hírmondóba akad - nyilván nem véletlenül - , és ha látok is egyet egyet nagyritkán ezeken az utcákon, az is szöcskelábú, szálkásvádlis keménygyerek, sőt párszor láttam hajtipajtit jönni felfelé, aki éppen tervezte kiköpni a tüdejét, pedig látszott a gyereken, hogy nem ma kezdte, és úgy alaphangon a 100km városban megvan neki naponta. Szóval azért nem egyszerű feladat, és az is természetes, hogy az ember néha elkeseredik, ha nem megy, aztán újabb módokat gondol ki, hogy végül megcsinálja. Ha úgy állnék hozzá, ahogy gondolod, nem fórumoznék róla itt most sokadszorra (és korábban, mikor a cégem ide kölözött). Amíg a tárogató utca felső részén voltunk, addig fel tudtam menni rendszeresen, pedig azért irodai dolgozó emberenek az is kemény hegyimenet. Az sem ment először, a végén már rendszeresen így jártam. De ez azért kategóriákkal keményebb feladat.
Nézd, nyilván az én bringám hajtóműve is a költséghatékonyság jegyében lett rászerelve. nem rossz, de azért nem porra és homokra tervezték. Lehet, hogy a tiédbe ez eleve bele van kalkulálva, vagy simán jobb minőségű. Lehet, hogy az enyém szorul, vagy más a lánc és a kerekek viszonya, mittomén.
Én is a homokra gyanakszom, mert amikor legutoljára szétszedtem és lepucoltam mindent, akkor elhallgatott, de akkor nem volt ilyen hangja. Igaz, nem is mentem vele homokos részen.