Úgy alakilt, hogy egy nemrég fektetett térkő út egyik oldalát vissza kellett szednem, hogy keritéslábazatot építsek, nem mellesleg,szegélyként a térkő mellé.
A lábazat nemsokára kész. Kérdésem az, hogy, hogy kell megcsinálnom a lerakást. Mennyit kell rászámolnom az ágyazásra, hogy a végén egybeessen a magassága a két résznek? Kell a 0-20 -as után vibrózni vagy elég a térkövet a végén? Egyelőre 20-30 centit bontottam vissza 22 méteren, tehát most nem férne be a vibró a 0-20-ast megdolgozni.
hali tegnap járt nálam egy épitész. megnézte a járdámat. is. persze nem jó :-)
sztem próbáld meg a térkő széle és a lábazat között mapei -csak ez a jó- szigetelővel kikenni gyakoratilag mintha szilóval kifugáznád bent a zuhanyt. vízmentesen kell kikenni mert a fugán át leszivárog a víz.
A lábazat be van vonva XPS-sel, tehát jobb esetben a fal nem találkozhat vízzel, csupán az XPS dryvit vakolata szívja meg magát nedvességgel. Aggodalmam viszont abból adódik, hogy utólag derült ki számomra, az XPS szigetelést nem vitték le kellően a föld felszíne alá, így a járdánál lévő víz elérheti a lábazatot. A lakótér a modifikációs bitumenszigetelés miatt biztonságban van.
A járdára verődő esővíz szerintem nem okozhat ilyen problémát. Lefotóztam a ma reggeli esőzést, csatoltam a képet. A telek lejt, és igen, a ház felé (is). Én arra gondoltam, hogy az építkezés miatt nagyon kopasz a telkem, tehát nincs talajnövényzet, pl: fű, bokor stb... Így a csapadék könnyen a lejtés irányba folyik, vagyis a ház felé. Mivel a térkő alatt 2x rostált sóder van, ami porózus anyag, a víz könnyebben talál ott magának utat, mint az agyagos földön. Így előbb a telket kéne megcsinálni és utána megfigyelni, hogy változik-e a probléma.
Szerintem ez csak felcsapódó víz a térkőről, ha be lesz vonva valami vízállóval a lábazat (pl festék) szerintem nem fog problémát okozni. De én csak laikus vagyok, biztos van itt olyan aki okosabb nálam.
~30-35 m2-ről van szó. 2e Ft alatt ritkán van bármilyen (normális) térkő. Ez kb. 3 raklap, tehát futóval elég sokáig tartana hazahordani, viszont ahhoz túl kis mennyiség hogy ingyen kihozzák. Önmagában 60-70 fölött járunk, és akkor még szegély sehol sincs, se besöpörve a fuga, és semmit nem tettél még a kő alá... azért írtam a járdalapot, mert annak a széle nem csúszik szét, mivel elég terjedelmes 1 lap önmagában. A szegélyt meg lehet spórolni ebben az esetben.
Mióta lerakattam a Barabás térkövet a házam köré, vizesedik a lábazat. Van 2 oldala a háznak, ahol nincs térkő, itt teljesen száraz a lábazat. A kő alatt 04-es kétszer rostált sóder van, ezalatt pedig kő murva. A lábazaton XPS és dryvit van, de attól félek, ha ez mindig ilyen nedves lesz, akkor a későbbi lábazatburkolatot (pl: szeletelt tégla vagy lábazati vakolat) mindig le fogja magáról dobni. A telek egyébként egy kicsit lejt. Nagyon el vagyok keseredve, nem tudom mi a megoldás. Már így is sokat fizettem ezekért. Előre is köszönöm a hozzászólásokat, a segítséget!
Kedves davidabc! Koszonom a segitseget. Hat meglepodtem, kevesebbre kb. 50ezerre gondoltam. Megis mi tenne ki ezt az osszeget?? Nem is gondoltam, h esetleg a betonlapos megoldas olcsobb lenne, es nem is tetszik annyira.
Sziasztok! Trambulin alá kellene egy 6 méter átmérőjű, vízszintes kör alakú (korong) részt csinálnunk. Hogy lehetne ezt megoldani? Mi térkőre gondoltunk... Kell a térkő alá beton?
Néhány napon belül térkövezném a garázsom előtti részt, és érdeklődnék, hogy szerintetek alapnak megfelelő lenne-e fehér zúzott kő? Most az van jó árban (7500/m3), a murva most több, mint 10e/m3. Csak személyautó járkálna rajta. A válaszokat előre is köszönöm!
Sziasztok,készülő betonozott teraszunkat mosott kavicsos járdalappal szeretnénk burkolni.Le lehet ragasztani a betonra a járdalapot?Csemperagasztó alkalmas lenne rá?
Segítséget szeretnék kérni. Térkövezésünk utolsó fázisába kerültünk, a kövek lerakva, már csak a fugázás és vibrálás van hátra. Viszont: A lapvibrátor amit kölcsönözni szeretnék elromlott, javítása kb. 10nap.
Kvarchomokkal szeretnék fugázni, a kérdésem az lenne, hogy már most besöpörhetem a fugákba, vagy majd csak vibrálás előtt? 10 nap azért nagy idő, ezalatt esni is fog az eső...
Szeretnék térkövezni az udvarba 75m2 területet,ami autóbeálló is egyben.A kérdésem az lenne,hogy hallottam hogy létezik georács utak megerősítésére.Ha ilyet tennék a zúzott kő alá,tényleg kevesebb zúzott kő kell?És egyáltalán zúzott kő, zúzott beton, vagy murva a jobb választás?Akinek van tapasztalata az ügyben kérem írjon.Előre is köszönöm.
A kerítés tetejére csináltam hasonlót barabás téglakőből, 5 cm vastagból.
Extra minőségű flex ragasztóval ragasztottam.
Próbáltam egyúttal fugázni is, azaz vékonyan megkenni az oldalukat is.
Ezt hamar feladtam, mert az előzőleg lerakottak folyton elmozdultak az oldalirányú ütögetéstől/mozgatástól, kitüremkedett a fugákból a ragasztó, stb.
Végül leraktam őket 2-4 mm hézaggal (és már előre anyáztam), majd utólag fugáztam flexi fugázóval.
Na, ezt egy kínszenvedés volt begyömöszölni a fugákba 5 cm mélyre. Spakli, kőműveskanál, stb. A gumilapos fugázóval nem lehet olyan mélyre benyomni.
Persze, ezt nem lehet anélkül, hogy össze ne lennének kenve a térkövek, ezért hasonló színű fugázót vettem, és rohadt sokáig mosogattam utána vizes szivaccsal a térköveket. Nem mondom, hogy nem maradt a felületen fugázó, de nem feltűnő, és nem nézegetem.
(Ha érdekes, később tudok feltenni fotót.)
Talán, ha hagysz akkora rést, hogy beférj egy fugázó késsel, akkor nem kell összekenned a felületet.
A vízorról ne feledkezz meg!
Előre belevágnám a térkőbe gyémántos koronggal (1 cm mélyen, többször ide-oda járatva a tárcsát, hogy kapj egy 4-5 mm-s hornyot). Nekem ez bevált, működik, esőben lecsekkoltam. A fugázásnál figyelni kell, hogy a horony a fugában is meglegyen majd, illetve hogy ne kend bele az anyagot.
Ha nem fugázol/nem csinálsz vízorrot, "szép" koszcsíkok lesznek a falon alatta...
Antikolt, anyagában színezett térkőből/téglakőből akarok párkányt készíteni. A kérdésem az lenne, hogy fugával, vagy fuga nélkül rakjam (vagy csak az én esztétikai szempontjaimra hallgassak) ?
Illetve ha fuga nélkül tenném, akkor valamit mégiscsak kellene közé tenni vékony rétegben, hogy a víz ne folyjon a kövek közé. De mit?