Alagút oda? Olyan jó helyen vannak a vágányok most, senkit nem zavarnak, akár bővíteni is lehetne... A pillangónál a zebrát tényleg fel kellene számolni, egy olyan felüljáróval, ami a füves résznél indul, átmegy a Kerepesi fölött, és a metróállomás sínek fölötti átjárójába torkollik.
A metróvég az Örsön valóban az átgondolandó kategóriába tartozik, az a bumlizás a végén, hát... Van valakinek ötlete, hogy mit lehetne csinálni? (a hatvan vágány egymás mellett ugye nem opció) Az aluljárón meg sokat segítene négy rendőr vagy közterületfelügyelő, aki mindig lent tartózkodik, de úgyis át fogják építeni (aztán majd készet két sorban állnak majd a paprika- és ébresztőóra-árusok?).
Kérdezd meg a Chicago-iakat, hogy szeretik-e az ezerlábú vasútukat, ami csúnya és zörög is. Ráadásul az a város teljesen más szerkezetű, nekünk szűkebb utcáink és útjaink vannak. Kézzel-lábbal tudnék ilyen megoldások ellen tiltakozni... A mélyvasútnál gondolom mindenképpen olcsóbb, de a kéregvonalnál már nem feltétlenül...
Még a másik topicban merült fel, hogy ez akkro lenen bitang látványos, ha sikló lenné, és a legszebb panorámájú helyek valamelyikén, mondjuk a Sánc, vagy milyen utca mentén (ahol az Uránia csillagvizsgáló van), jobban mondva attól kicsit a Duna fele, a víztároló szélén. Mondjuk indulna a Rácfürdőtől, a Hegyalja alatt átbújik, aztán felkúszik a Citadella Vár felőli csücskében levő buszparkolóig...
Erre találtuk anno többen is ki, hgoy a négyes villamos jöjjön a Déliig, a "szuperhatos" ugye körbemegy az egész városban, ez már önmagában is sokat segítene, a Délitől a Moszkváig tartó közút napközben annyira semennyire nem járható, hogy az siralmas, a 139-esen is csak lassítana, ha bemenne a térre. Mivel a 21-esek, és a 39-es is megáltt mindkét helyen, ezért egy ilyen megoldás "elkenné" a forgalmat a két csomópont között. A jelenlegi helyzet tényleg rossz, ezt, mint Gazdagrétinek, nem kell magyaráznod :(
Én viszont építenék egy jó kis alagutat a Kerepesin az Örs és Hungária között, amelybe betuszkolnám a metrót is. Középen menne a vizipók ( ha addig nem törik totálkárosra..:-((( ), pillangónál középperonnal, kis aluljáróval=ésszerű kijárat, zebra nuku.
A HÉV a szélén, majd Népstadion után fel a Keleti szélébe, lehetőleg minél előbbre, vagy aluljáróbővítés+metrólejárat.
Örsön aluljáró, benne a hév megállóval, alatta egy szinttel egy normális metróvégállomással
( kihúzókkal ), amelyek lehetővé teszik a sűrűbb követést.
Ezen bővítések ( + 6 kocsissá alakítás ) után jöhetne a - véevk-ben általam már felvázolt - leágazás Astoria után Móricz felé ( a la 4-es metró félig ).
Vissza az Örsre és a jelenbe ( kéz kivétele a biliből ):
A jelenlegi aluljáró egy tragédia. Várom már, amikor nem kell a keresztúri buszokhoz átvergődni a szűk, KGST indiánokkal teli üregen. Azonkívül unom már a 2-es bénázását a Pillangó-Örs szakaszon. Akkor is leparkolunk e szakaszon, ha egy vágány szabad, holott az induló szerelvény előtt még be lehetne surranni az üres helyre, utána meg lassúnak találom a beállást ( már rég elment a kiálló ).
Tudom, hogy jelző meg satöbbi, de ez egy jól átlátható hely, itt lehetnének bátrabbak a vezérek, na nem bikameghágással ( persze azok nem vezérek voltak)...:-)
A villamosvonal fejlesztéseimet majd később....:-)
Ha már magasvasút, akkor nem tudja valamelyik tisztelt asztaltársam véletlen, hogy mibe kerülhet egy km legolcsóbb magasvasút. Mert tényleg ronda, zajos, de lehet, hogy valaha fel kellene/lehetne tenni szavazásra, hogy mit akarunk, már hogy mi pestiek: x km nagyon kellemes metrot, vagy (mondjuk) 10x kilometer magasvasútat.
Budapest erre két ok miatt sem alkalmas: egyrészt maga a város nem olyan, hogy elbírná a magasutakat (anyagi és városképi okokból sem, kissé teljesen más, mint mondjuk egy tipikus japán nagyváros), másrész az átlagmagyar már genetikailag hordozza a mindenféle fizetési kötelezettség alól való kibúvás kényszerét, messze vezetô okai vannak és sok esetben érthetô is. (Egyszer azt próbáltam elmagyarázni egy távol-keleti munkavezetônek, miért betegek sokkal többször a magyar munkások, mint a japánok, de nem értette, vagy nem akarta? Mindegy, az ô jutalma bánja...) Ugyanez a sorbanállással:
a magyar rendszer, ha nem is fegyelmezett, de nagyrészt még működik, hiszen többnyire megvárják (sajnos nem mindig) a kiszállókat, aztán tódulnak be. Meséljek a beijingi metróról? :))) Gomen, ez van. -a-
A fasorban a sáv közerpén 10-zel biciklizőknek: A 22-esen, néha a 156-oson van egy gyerek aki meg azt újságolja, hogy életében már 58 biciklist lökött be szépen a busszal az "árokba" vagy szorított le az útról. Ez se jó módszer, de...
Ja, és a Bili-Cityhez még annyit, hogy közeli és nem is kéne olyan marha sokat csinálni, de vigyék be a 139-est (akár lassú akár gyors) a Moszkváig. Nem csak a metró létezik, aki meg mással akarna menni, annak vagy a tömött 21-es ami a tér másik végén áll meg az egyébként jó lenne, de 20 percenként jár 39-es, és az 5 perces gyalogtávra lévő villamosok. Ja, meg a metró amihez ha lelépcsőzöm+várok+megyek vele 1 megállót+feljövök a MOszkván, akkor már gyalog is hamarabb ot lettem volna. Tehát ez így nem megoldás! ViTDavid
Lehetne Budapesten belül, föként a belsö városrészeken belül fizetö autoutakat építeni. Tokyoban többszáz kilométer ilyen, lábakan álló ut van. Persze iszonyu rondák. De mondjuk a Rákoczi út fölött még egy szint elég kihasznált lenne.
Aztán sorba kéne állnunk a metronál. Ez rengeteget gyorsitana a fel és leszálláson.
Biztos jópofának érzed magad, de ez még viccnek is rossz :I Picit off csak, hogy ha a közúton való biciklizés tiltva lenne a városban, akkor sok autós élettartama hosszabbodna meg, és néha a forgalom is gyorsabb lenne (hallottam én már olyan biciklistát, aki büszkén mesélte, hogy ő nem bírja, amikor mennek mellette a forgalmi sávban (közúton ugye), ezért ő úgy teker, hogy ne tudjanak mellette menni, azért tök jó, hogy a reggeli csúcsforgalomban a Petőfi híd egy teljes sávja tízzel megy, mert ő biciklizik...)
benzinárat 500Ftra, minden pestinek ingyen bicigli, eddigi utakból egy sáv a bicigliseknek legalább, + 4es metró a lustábbaknak! PARkolási díjt 1000/órára!
Hát ezen lepődtem meg, az alagút ott értelmetlen is lenne, meg drága is :)
Aham, én is arra a részre tippeltem HÉV-vonalnak, és a rámpa is megvan valahol betömve, vagy..? De a vonalvezetés jogos, és a Pillangó utca se kimondott cél a Gödöllőröl jövőknek tán...
A Fehér út-Nagy Lajos már elég régóta felüljáró-gyanús, még hely is lenne neki, anno a 62-es 13-as összekötés kapcsán meglepődtem, hogy tovább akarják terhelni azt az átkelést...
Akkor legyen a Körvasút felett! Csak morfondíroztam a lehetőségeken, egy híd biztos még olcsóbb is, mint az aluljáró + x km alagút.
Metró-HÉV-Örs-Népstadion: szerintem a "régi" HÉV-nyomvonal lenne a logikus a Pillangó utcáig. Ott egy rámpán le, majd a Kerepesi út (és a metró) alatt fordulna a matró-rámpa két oldalára, és mellette máris a szélső vágányokra érne be a föld alatt. Valami ilyesmi lehetett a terv '52-ben is, bár erről nem találtam sehol idevágó irodalmat. Ugyanis a metró járműtelepe akkor is a Fehér út mellé volt tervezve, tehát a metróvágányok IS kijöttek volna a felszínre. Ha megnézed azt a pontot, ahol a metró kibújik a föld alól, mellette két oldalon mélyebben fekszik az az alagútrész, ami a HÉV-é lett volna. Igaz, most már talán nem látszik annyira, mert beépítették valamilyen "szerszámoskamrákkal" az egészet...
A Nagy Lajos király útja-Fehér út vonalat meg felüljáróra tenném, elég nagy a keresztforgalom (mint már írtam az észak-déli forgalomról a Kerepesi utat keresztezve), így csak a kanyarodó sávok kereszteznék (esetleg) a HÉV-pályát.
Megbüntetni a BKV-t, ha többen utaznak a járművén a megengedettnél? Mit szólna az utas: Jó napot kívánok, elnézést kérek de szálljon le kérem, Ön a 143. utas a villamoson, és csak 142 embert vihetek...
Ecch
OFF
Hm, igazad lehet, a kölni Altstadt alatt is ilyen alagutak visznek át, és elég... És milyen sszép egy-egy parkká alakított körútrészlet, ahol a forgalom a föld al' van parancsolva, csak a helyi forgalom megy kétszer egy sávban , hm, megint mi ez a nedves érzés a kezemen... :)
Az Örsre szerintem is ráférne némi forgalomelszívás, az átszállások számának csökkentése,de merre is menne a HÉV akkor a Hungária körúti metrómegállóig? Most már egészen konkrétan vagyok kíváncsi :) Egyébként én is Münchent szoktam emlegetni; most nem emlékszem, de talán a Marienplatz (Városháza, ahonnan Michael Jackson szokott integetni:) alatt van az a megálló, ahol a szembejövő irányok egymás felett vannak a szűk hely miatt, x vonal egymáson keresztbe kasul, kicsit lejjebb U-Bahn az Olimpiai negyed felé, érdekes az a hely...Ott valami olyasmi a rendszer, hogy a Belváros alatt sok vonal egymás közelében fut, sok átszállási lehetőség, átfedések, több járattal is elmehetsz egy-két megállót, aztán spriccelnek szanaszét, mi vajon gondolkodhatnánk egy Kálvin-Astoria-Deák tengelyen, ahol a meglevő metrók mellett több gyorsvillamos is menne, és aztán indulnának az útjára? Jobb ötletnek tűnik, mint egy-egy csomópont... (viszont erősen bili kategória, az is igaz, hogy illik az Astoria alatt levő nagyonbilis központi pályaudvarhoz:)
"Tudtommal van olyan metró a világon, amelynek védett felszíni keresztezése van alsóvezetékkel..."
Tokyoi gyorsvasutak, ez biztos és talán az angol vasutaknál sem minden villamosított vonal felsôvezetékes... Tokyo azért is érdekes, mert a védett keresztezés ott nem egyszer fénysorompó, igaz, az azt is mutatja, honnan fog elütni a kilóhússzal jövô szerelvény... BTW Helsinkiben a metrón a 80-as már lassújelnek számít... A "HÉV" szerelvényei 160-ra vannak hitelesítve... Mit bír a pesti? (Ja, Helsinki önmagában alig 600ezres város, de a testvérkéivel sem több sokkal, mint egymillió...)
Tudtommal van olyan metró a világon, amelynek védett felszíni keresztezése van alsóvezetékkel... Műszakilag minden lehetséges, csak lehet, hogy hülyeség :))))
Tudtam, hogy valaki írni fog egy ilyen P. s.-t. Nézd meg, most hány sávos! (Döbbent csend és hullaszag) Kettő!!! A szerencsétlen életbe ketttttő! Ugyanis kérem a buszsáv az a közösségi közlekedésnek vagyon alapvetően feltálalva. Az alagutat kb. az Astoria utan a Keleti fele elterulo 1. lampatol gondolom es egeszen a hidig vinnem. Az autosok megusznanak egy vagon lampat, igy novexik a kapacitás. A szervízutakon pedig már valóban lehetne kanyarogni, parkolni, biciklizni, és középen villamosozni, buszozni. Ja, és járda is lehet, ami nem rossz dolog... Röviden ennyi, de most éppen lejárt az időm a laborban. Hétvégén nem leszek.
Igen, a kocsik nagy részének nem kellene kimennie. Több helyen is fordulna egy-egy betétjárat. De a HÉV érkezéskor sem olyan rapszodikus - zárt pályán, védett kereszteződésekkel halad, nem áll sorba a dugónál, tehát túl nagy ingadozásokra nem kell számítani.
Az általam itt már oly sokszor emlegetett müncheni S-Bahn rendszerben a centrum alatti, közös vonalra kb. 5 különböző irányból érkeznek szerelvények, betétjáratokkal, és a közös vonalon 2-3 perces követési időközzel. Persze hogy van néha egy-két perces késés. De azért működik a rendszer.
Gyorsabb eljutást, kényelmesebb utazást jelent, ha kimarad az Örs vezér terén az átszállás, és a ráhordó buszoknak is elég merőlegesen kimenni a Kerepesire, nem kell bejönni az Örsre.
Ez a kényszer adta, hogy - szemben az oroszokkal - feltalálták az ötcsöves állomást, aminek előnye, hogy a vonali alagutat fúró pajzsot nem kellett megállítani, és helyette egy nagyobbat betenni, ami az állomási csövet fúrta, hanem végigment a kicsi, aztán közzétettek még három kicsit, és aztán jöttek az áttörések.
Ameddig a Lágymányosi hídról nem lehet egyenesen továbbhaladni egészen az M1-M7-ig, addig nem nagyon fogják azt használni csak azért, hogy az Erzsébet hidat tehermentesítsék. Minél előbb meg kell építeni a Hamzsabégi úti irányt, az ott lakók meg cseréljék el a lakásukat mondjuk egy Rákóczi útira! Mindenhol lesz egy-két-tíz-ötszáz ember, lakók, akik ellenezni fogják, hogy oda épüljön egy új út. De az az út több tízezer (több százezer) ember közlekedését, életét könnyítené meg! És akkor, ha már van korszerű körútrendszerünk, hozzá lehet kezdeni a Rákóczi út/Kossuth Lajos utca forgalomcsillapításához. De addig semmi értelme!!!