köszi Nektek.. Nem tudom, ennyire közelről nem láttam a virágját, jó magasan volt :)
Párom járt arra mostanában, és azt mondja, hogy most valami termések vannak rajta. Olyan alakúak mint a naspolya, de üresnek, felfújtnak tűnik messziről, és fürtökben lógnak...
Mondjuk a beszúrt képen elég jól látszik, hogy itt nem egy virág a fehér, hanem egy teljes tő az. Szerintem ez egy "albínó" színváltozat, egyszerű mutáció eredménye lehet.
Semmilyennel... rengeteg növénynél előfordul, h gyárilag nem fehér, de 1-1 virága mégis az lesz. (A sárga színűeknél nemigen, a pirosnál, kéknél annál inkább.) Egyáltalán nem olyan rettenetes ritka dolog. Illetve van, amelyiknél gyakrabban fordul elő (katáng, ibolya), másoknál ritkábban (árvacsalán, kikerics), és persze van olyan, amelyiknél még senki se látott ilyet (turbánliliom). Persze nem tévesztendők össze a nemzetségbeli rokon fehér fajokkal (pl. fehér ibolya, fehér árvacsalán), tehát főleg az perdöntő, ha ugyanazon növényen/tövön van más szín is, vagy a határozóbélyegek amúgy egyértelműsítik a fajt.
Persze-persze, ez gyapjas aszat, de hófehéret még én (eszerint sem) láttam. No Fotósbolt! Itt egy összehasonlítási alap, de hogyan lehetne átmenteni? Ha magot szedek, az nem biztos, hogy fehér lesz...
Ahogy most nézem a korábbi fotómat, lehet, hogy akkor a kardos madársisakot találtam meg, idén meg a fehéret, ugyan azon a területen? Akkor nem véletlen, hogy a kettő nem stimmelt egymással :)
Ehhez képest a virág színe, némileg az alakja (ez szinte teljesen nyitva van), és fellevél (?) jelenléte is különböző volt. Így azt hottem, hogy valami hibridje lehet az amit idén találtam. Ezek szerint mindez belefér a fajon belüli variációkba.
Őrá lennék kíváncsi. (Tavasszal fényképeztem egy olyan helyen, aholkorábban fehér madársisakot találtunk. Most, hogy rendezem a kéoeket, látom, hogy ő nem az a faj.)
Hát nem biztos ám, lehet hogy elhamarkodott tipp volt! :) Mert ha illatos és főleg: hajlandó a kertben is áttelelni, akkor tényleg Katilan-nak van ám igaza...