Azert a ho valahogy bele kell keruljon a rendszerbe, ahhoz , hogy valahonnan vissza lehessen nyerni. Es ha a hovisszanyeres jol mukodik( >85%) akkor csak a kieso 15%-ot kell potolni.
Ennel szerintem sokkal fontosabb az, hogy az embereket kornyezettudatos magatartasra osztonzi(mint mondjuk a szelektiv hulladekgyujtes), meg ha a jelen pillanatban ez rafizetos is az allamnak.
A 10kWh/m2 - az egesz evi ertekre gondolsz? Mert ha igen , akkor egy 200 m2 -es hazban kene menjen evi 200 orat. Ha mondjuk 120 napos futesi idoszakkal szamolunk , akkor naponta kicsivel tobb mint fel orat kene menjen a kutyu. Ez nem tudom mit jelent, de nem hangzik jol.
Ennel mar akkor jobb , amit felvetettek lejjebb, hogy tobb hazat lasson el egy gepezet.
"Hat ez valoban nem 1 db passzivhaz igenye, hanem, mondjuk egy sorhaze (5-6 hazzal)."
Ha csak akkor megy a stirling erőmű, amikor fűteni is kell: akkor a fűtési idényben a villamos művekbe bepumpált kb 7-8000 kWh (kb 2500 üzemóra x 3 kilowatt) sajnos nem lesz elegendő 5-6 ház egész éves villamosenergia ellátására. Sőt, talán még egy házéra sem elég. Úgyhogy a többi ház csak a fűtésből részesülhet, így ők az összköltségbe csak jóval kisebb résszel fognak beszállni.
Ha meg akkor is tüzelünk a stirlingbe amikor épp nem volna muszáj fűteni (csak a villany miatt), akkor nem hoz hasznot a stirling (sőt veszteséges, mivel kopik).
Napkollektorok hozamát számító program itt: http://apps.biosolar.hu/solar_gain/
Egy példa: Személyek száma: 3 fő Kollektor nettó felület: 2.4 m2 (pl 30 db cső) Tájolás/dőlésszög: Dél-0/45 Tároló kapacitás: 15 kWh (kb 300 literes tartály)
Évente hasznosítható hőmennyiség: Sík-kollektorra=1494 kWh Vákumcsöves kollektorral=1548 kWh
Törvenybe van foglalva az aram atvetele (erre több törveny is van, EEG, KWKG). A törvenyeket nem fogjak felrugni, mert eppen erre epül ki egy iparag. Valamint vannak celok. Pl. 20% megujulo 2020-ra. CO2 ÖSSZcsatas is szamit, quota, ...
Ha pl. alacsony energiaju hazakat fütesz vele (kis halozatban) amelyek pl. 30 KWh/m2/ev igennyel rendelkeznek, akkor ki tudsz füteni (elvileg) 2000-2500 m2-t. Az pedig pl. 20-30 lakas.
Egy ilyen kütyünek mennie kell(ene) évi circa 6000 orat, igy a megterüles ~7 ev körüli.
Egy KWh hö kereskedelmi erteke kb. 5-7 eurocent/KWh. Füteni nyilvan nem kell 6000 orat, de pl. HMV egesz evben kell. Valamint el lehet a höt adni akar ipari celokra is (pl. szaritoüzem,...).
A betaplalas azert mas temakör. Ugyanis lehet pl. strategiakat kialakitani. A kütyü pl. annyi aramot gyart, amennyit a kiszolgalt haztartasok igenyelnek (pl. ez a keszülek ezt tudja, tehat modulalhato). A halozati-parallel üzem nem zavarja a halozatot.
Azonkivül a müködes elegge kalkulalhato. Amikor füteni kell, akkor mennek ezek a keszülekek is. Bizonyos hatterkapacitas azert kell. Ez igaz. Viszont az elöallitott aram CO2-mentes.
És csak addig veszik át az áramot, ameddig a politika érdeke ezt diktálja. Gazdaságilag csak árt Németországnak ez az ál-környezetvédelem. Környezetvédelmileg sem hinném, hogy megállná a helyét. Az áramellátási rendszerre nézve pedig határozattan káros: teljesen bizonytalan időszakokban beletáplálnak energiát, és véletlenszerűen leállnak. Tehát kell tartalékba építeni és fenntartani ezzel megegyező kapacitású erőműveket, amelyeket naponta többször elindítanak/leállítanak. (És ahogy arrafelé is áll a gazdasági helyzet, lehet hogy megvonnak minden ilyen jellegű állami támogatást.)
Ha már passzívház: kb. 10kWh/m2 energiával kell kifűteni egy passzívházat. Ez az eszköz 10kW-os, azaz a passzív házban annyi órát üzemelne, ahány négyzetméter a ház.
6000 óra = 250 nap - ennyit azért nemigen kellene fűteni.
Karbantartás: az évente néhány óra ez Németországban 2-400 Eurós tétel (kiszállási díj, ottani óradíjak, felhasznált anyagok, stb.). Tehát elköltesz rá annyit, mint egy passzív ház fűtésére.
Az elv mindenesetre nagyon jo. Csinal meleget es ha mar dolgozik termel aramot is. A 10 kW teljesitmeny(ho) az egy kicsit sok. A 3 kW arambol mar kozelebb van a hasznosithato mennyiseghez. Ha ezen lehetne alakitani, kevesebb hot termeljen, azonos, vagy kozel azonos aramtermelesnel, akkor mar kozelebb van a passziv haz igenyeihez. Mint minden uj kutyu , ez is draga. 10 ev mulva olcsobb lesz , kerdes mennyivel. Abban nem ketelkedek , hogy kereslet az lesz ra, igy van remeny is, hogy elerheto aron lehet majd hozzajutni. A szerviz, az egy masik kerdes. Erdekelne mennyibe kerul 10 evre vetitve, de erre az adatra meg kell egy kicsit varni. Az 500-1000 fordulat/perc az nem olyan sok vegul is. Ezzel akar evekig elmehetne, gond nelkul.
70 nm-es tetőteres házat építünk, amit amennyire csak ésszerű és anyagilag is bírjuk, szigetelni szeretnénk, a minél kisebb energiafelhasználás miatt. A tetőtérben az egyik szoba ablaka délkeletre, illetve a hálószoba ablaka északnyugatra néz. Tennék midkettőre tetőréri ablakot, mert a délnyugati napból sok hőt és fényt is nyernénk, viszont olvastam, hogy a tetőtéri ablak bizony hőhidat képez.
Szerintetel érdemes ezzel foglalkozni, vagy elég az oromfali ablak ?
Korabban irtam, talan nem olvastal vissza, hogy Nemetorszagban az aramot eladhatod 21 eurocentert KWh-kent. Kb. 1 kg pelletböl lesz 1 KWh, aminek az ara ugyancsak ~20 eurocent.
Tehat a hö ingyen van.
Azonkivül nyilvanvalo, hogy, ha orankent eltüzelsz 3 kg pelletet, evente pl. 6000 oran keresztül, akkor termelsz 18 MWh vellanyt es 70-80 MWh höt (összesen elhasznalsz 18 tonna pelletet). Hat ez valoban nem 1 db passzivhaz igenye, hanem, mondjuk egy sorhaze (5-6 hazzal).
Ha a költseg is 5-tel osztodik (es a többieknek nem kell semmi fütes jellegü), akkor mar nem annyira kedvezötlen az arany.
Az az "ingyen hő" a pellettüzelés esetében egy életen keresztül történő pelletvásárlást jelent, szóval nincs ingyen. És nem a tulajdonos életének végéig, hanem a berendezés életének végéig, ami valószínűleg nem több mint kb tíz év (ami nem kevés hiszen ne feledjük, hogy évente hány üzemórát forog a kétdugattyús stirling gépzet). És a 23 (35?) ezer €-ban még nincs benne a kötelező karbantartások díja a kötelező fődarabcserék árával, ami lehet akár további sok száz euro is minden évben. Úgyhogy a tíz évnyi összköltség (készülék beszerelés, karbantartás, stb) meghaladhatja a 10 (15?) millió forintot. Márpedig évi egy-másfél milliónál talán olcsóbban is megúszható egy ház energiaellátása - pláne ha passzív ;)
Ki kellene fejleszteni egy könnyen javítható, kb 0,6-1 kilowatt elektromos teljesítmény leadására alkalmas Stirling motorblokkot és marhaolcsón, nagy sorozatban gyártani. Erre építve ügyes gyártók készíthetnének többféle elven (pellet, gáz, vegyestüzelésű, naphő, stb) működő családiházellátó berendezéseket.
Voltam Dabason az internorm bemutatótermében, és nagyon színvonalas volt a tájékoztatás. Profi volt minden.
Nagyon tetszik, hogy adnak minősítést, ezáltal én alhiszem azt is, hogy argon gázzal van töltve az üveg. /ezt sajnos sok magyar gyártó beleírja, viszont csak levegővel van töltve./
Illetve itt megtudtam, hogy hiába 0,6-os az üveg, ahhoz eg yremek tok is kell, hogy az szigetelés rendben legyen.
Én, mint teljesen laikus, sokat tanultam az úgynevezett Ablak ABC nevű anyagból, amit kaptam, illetve a neten letöltöttem. Itt: www.internormpartner.hu
Még szétnézek egy-két helyen, de nem szeretném lejjebb adni nagyon a minőséget.
Rehaunál is voltam, viszont nekem nem nyerte el a tetszésemet. Minősége nem valami meggyőző. Ára jó, de ég-és föld volt.
üvegértékben jó volt,viszont a tok már lényegesen rosszabb. Ez normális, viszont az együttes érték számít nálam.
Én is filóztam a GB lépcsőn annak idején, de aztán az ára elrettentett. Monolit vasbeton lépcső jócskán a fele alatt jött ki, igaz 1-1,5 hét mire meglett.
Zsákos folyékony betont kevertek be? Ha van róla több infód, képed, jöhetne magánban. Lehet nekiesnék építeni valami GB-t, csak kíváncsiságból, hogy megy e.
Nincs abban semmi speckó. A pn10 azt jelenti, hogy 10 bart tud. Ez kérlek sima KPE vízcső lesz, csak a nagyobb falvastagságú (3mm), ami 10 (16) barra való.
LPE csak nagyon "puha" talajba való, ahol nincs fokozott igénybevétel a csőnek. Igazából nem indokolt a 3-as falvastagság, 1,5 bar az semmi, esetleg csak nagyon köves talajban, ahol gondot okozhat egy esetleges sérülés.
Ti hogy fektettétek? Homokágyba vagy csak simán iszapolva?
SEWT cső: Még annyit tudtam kikeresni, hogy a DN32 mellett van egy PN10 is a cső paraméterei között. A németek mindenhol azt írják h. speciális földkollektor cső... a fene tudja...
A cső szerintem majdnem jó: a SEWT-tel 32-es csövet adnak, ami 2,9 mm falvastagságú - lehet h. csak elmérted :) - hegeszthető. A Heliso katalógus arról regél h. magas nyomású polyetilén cső... Szerintem rátaláltál a megfelelőre :)
A SEWT üzemi nyomása 1,5 bar...
Lépcsőt a Gáspár és Gáspár csinálta - háromszázért. Jól sikerült - legalább is naiv ügyfélnek tetszik.