Keresés

Részletes keresés

Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.03 0 0 1071

a szilváni nem tud többet; jó az a 18; és sava sincs eszeveszetten sok. viszont meglepően későn szedtétek tf1! egészséges maradt?

 

off: Rambo kollega irtam mélt! no reakció? on

Előzmény: RAMBO (1069)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1069
reális mennyiségnek tűnik, bár nem túl magas cukor. mennyire savas?
Előzmény: Törölt nick (1068)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1067

off

Irtam mélt az itteni meg a blogos címedre! Jönnék vasárnap.

on

 

Ácsi; félreértesz: a Rajnai az itt pécs mellett van a Golgotán; egy k. jó kitettségű hely a Mecsek Dny-i lejtőjén; azt várom 19-esre.

Szombaton csopakon szedünk OLASZ rizlinget rokonnál. Ott szomszéd tegnap 18-al kapta le az olaszt; én itt pécsett tegnapelőtt voltam olaszr, szüreten; 18,5el. Rokonék ezelőtt 3-4 héttel mértek 15öt; most beszéltem vele rothadás egy kevés van csak. Én mindenképp számítok 18-ra.

Egyébként nem értem; itt délen nagyon nagyon jó idő van már egy hónapja; talán ha 4-6 nap volt felhős és minimális eső hullott az elmúlt 30-40 napban.

Előzmény: RAMBO (1064)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1066
refrakto
Előzmény: Cirfandlia (1063)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1065
GYERE!

Vasárnap délelőtt érkezem le, próbaszüretet is csinálok. Ha hozol refraktométert, nem kell bohóckodnom a krumplinyomóval, és jól bele is teszem a blogomba, hogy milyen fejlett technikával mérünk!!!
Előzmény: Cirfandlia (1063)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1064
Olyan szépen ment szeptember közepéig minden (egy jégesőt leszámítva), akkor ez a hülye esős-párás idő miatt elindult a rothadás. Nálam még kevésbé, a terméskorlátozás meg a szellős lombozat miatt, másoknál a hegyen jóval erősebben rothad, nekik szinte minden tőkén van komolyan beteg fürt. A rothadó fürtöket (pár darab az egész ültetvényben) kettévágtuk (Both Judittól hallottam ezt a módszert), de a hétre is folyamatos esőt mondanak.

A rizlinget a múlt hétvégén kóstoltam, akkor még savanyú volt, mint az ecet, legfeljebb 14-es cukrot mondtam volna érzésre. Kellett volna legalább egy hét napsütés. Ha a jövő hét is ilyen szar lesz, szerintem vacak szüretem lesz. :((

Nem értem, hogy lehet 18 kilométerrel arrább 19-es a rizling.
Előzmény: Cirfandlia (1061)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1063
Szóval milyen az Olaszod? Hétvégén Csopakon leszek; átugorjak egy pontosan mérő refaktóval? :)
Előzmény: RAMBO (1062)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1062
És már meg is rendeltem...
Köszi a segítséget!
Előzmény: Cirfandlia (1061)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1061

Szia(sztok),

 

Nekem kedves barátom EZT a fajélesztőt ajánlotta (Olaszr. és más rizlingtipusokhoz); Siklóson szerezte be;nem tudom hol kapható még...

Szerintem  ha nincs extrém lehűtve akkor nem lesz olyan brutális, idegen illata; bár biztos erősen bejátszik az élesztő is.

Szombaton szedtünk havernél olaszt 18,5-ös volt, de kóstolásra olyan kerek lágy érzetű, h. min. egyel többnek véltem. Nálatok mennyi? És miért b@szott ki veletek az ősz? Hétvégén megyünk csopkra szedni Olaszt, nem az én döntésem; de ha nem lesz brutál sok eső akkor sztem számíthatunk egy 19esre ott is; na majd meglátjuk.

A rajnai nekem elég lenne 19 körülivel (tuti lesz; mert a pénteki mérés is felkúszott 18,5re kis ázás után, azóta meg későnyári idő 25 fokkal); savai jónak tűntek kóstolással; nem akarok lágy bort :)) belőle.

Nekem úgy tűnt jobban rothadt mint az Olasz - legalábbis azon a területen; de máshonnan is hallotam kezdődő rothadás tüneteket RR.-n.  Nem akarom kockáztatni egy nagyobb esővel. Holnap du lejön.

Előzmény: RAMBO (1059)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1060
Ezzel nem értek egyet, mert exponenciálisan szaporodnak az élesztők, tehát ha ennyivel több van, akkor az is biztosítja a túlsúlyt, viszont nem "robbantja be" a musotot. A zajos erjedést el akartam kerülni. Szépen, lassan, egy hét alatt indult be.
Előzmény: lalá (1056)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1059
Szia!

Rizlinghez nem tudsz ajánlani valami élesztőt? Olyan kellene, ami a fajtajelleget erősíti, nem a Jásdy-féle ananászos-citrusos izé.

Szép a 21-es cukor, nekem nem alakul jól a rizling: még nem lehet leszedni az alacsony cukor és harapós savak miatt, viszont a hét második felére végig esőt jósollnak. Fene tudja mi lesz belőle. Nem most, hanem a következő hétvégén szedem le. Egyelőre leleveleztük a fürtöket, így hamarabb megszárad, de ez az ősz a Dunántúlon kibaszott velünk.

A rajnait mekkora cukorral várod? Nem túl savas az még? Jobban bírja a rothadást, mint az olasz, tehát akár még várhatnál is vele, nem?
Előzmény: Cirfandlia (1058)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1058

Tápanyag az élesztőknek; ami tulajdonképp nem más; mint elhalt élesztők tömege. Ez nagy fehérje (és azon belül N tartalmú) anyag amit fel tudnak használni az erjedés során az aktív élesztőgombák.

Az erjedés egyik legnagyobb veszélyforrása amúgy is a nitrogénhiány - ekkor mehet rossz (kénhidrogénes) irányba a folyamat. Van aki fajésztetőt nem, hanem csak ezt a tápanyagot teszi bele, h. a vadélesztőknek legyen elég "kaja" és ne lépjen fel a defektes erjedés.

 

Más: tegnap megvolt a chardonnay: idén a 21 a nyerő :)) (A cirfandli után ez is 21 mustfokos ) gyönyörű alapanyag; makkegészséges (hibás, rothadt szemek <1%) bronzosra sárgult fürtök. a 350 kg-ot családdal szüreteltük a pécs melletti Vasasi dombon, ~ 240 l mustot üllepítek jelenleg; amit ma este fogok beoltani a már korábban említett fajélesztővel.   

Valószínű a Rajnait is leszedem a héten, még az esők előtt... ha lesznek. (lesznek?)

Előzmény: Törölt nick (1055)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.01 0 0 1057
Hali

nagyon klassz a blogod. Nekem is van egy parasztházam, a nagyszüleimé, az kőből van, hasonló elvekven csináltattam meg, mint te.
Előzmény: bslogin (1052)
lalá Creative Commons License 2006.10.01 0 0 1056
-A 3g/180liter must közel van az ablakon kidobott pénz kategóriához. Csak nyűglődnek az élesztők egy darabig. A nemes meg a vad próbálja egymást gátolni. Én inkább 10%-kal többet tettem ha lehetett.
Előzmény: RAMBO (1038)
Flanell Creative Commons License 2006.10.01 0 0 1053

Nem tudom, mennyire közismert a móccer, itt a Mátraalján van egy hagyományosnak nevezhető huzalfeszítési mód. Nagyon ötletes.

Egy darab meghajlított gömbvas, kifúrva. Megfeszítéskor az L hosszabb szárát vízszintesre fordítjuk, feszítünk, aztán visszaállítjuk csaknem függőlegesre. A drót és a karok súlya a vasat a fának feszítik, nem engedik elfordulni.

Ezt egy öreg, elhagyott táblánál lőttem ma, de új telepítésű szőlőnél is láttam, betonoszlopnál.

bslogin Creative Commons License 2006.09.29 0 0 1052
Sztok,

Irigykedve olvasok mindenkit. En tavasszal telepitettem a szolot, meg legalabb 3 ev mire a sajat szolo mustfokarol irhatok. Nem baj, kitartas, robizas, permetezes. Mindenkinek napos idot, magas mustfokot, csendes erjedest kivanok.

bs
paraszthaz.blogspot.com
jacsoj Creative Commons License 2006.09.29 0 0 1051
Köszönöm a válaszokat, úgy látom, hogy nincs kiforrott technológia, másoknak is gondot okoz a törköly eltávolítása.
Én már régóta, egy erre a célra rendszeresített kaszával darabolom 4 részre a törkölyt. Valahol hallottam, hogy papírt tesznek közé, ami benne is marad, de úgy gondolom, az újságpapír nem jó a festékanyaga miatt.
Valószínű Rambó ötletét érdemes lenne megpróbálni, két darab méretre szabott funér lemez is jó talán.
Előzmény: RAMBO (1050)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.29 0 0 1050
Amikor rakjuk a prést, egy falapot kell a főtengely mellé tenni, amit folyamatosan a törköly szintjével emelkedően emelni kell. A prés megrakásakor "tunkolót" használva már megrakáskor egy kicsit megcsömiszköljük a cefrét a falap mindkét oldalán. Mielőtt felrakod a prés tetejére a fákat, a falapot el kell távolítani.

Ha így csinálod, a présből két fél "pogácsa" lesz (mi a préshúzó vassal választottuk ketté, halál precízen szétjön a falap mentén), ami én már elbírok, amikor leveszem a présről. Aztán felmorzsoljuk, és mehet vissza a sorok közé.

Ezt a szüleimtől láttam, most olyan volt a törköly, hogy kézzel simán szétszedtem.
Előzmény: jacsoj (1046)
kisszszoros Creative Commons License 2006.09.29 0 0 1049
egyrészt nem kell halálra préselni, mert akkor megrepednek a magok, és jön a kesernye, másrészt a lazítás elvégezhető baltával, ásóval vagy kőműveskalapáccsal... ha mát kő keményre préselted... :-)
Előzmény: jacsoj (1046)
szava23 Creative Commons License 2006.09.29 0 0 1048
Nem tudom milyen a présed de valszin van hozzá egy vas rúd amivel húzod ezt a vas rudat oldalról bele túdod szúrni és lefelé megnyomva felfeszited a tökölyt persze rétegesen kell megtenned nehogy nagyotfogj.
Előzmény: jacsoj (1046)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.09.29 0 0 1047

Ha a hagyományos kosaras présről beszélünk; az oldalsó "kosarakat" leszedve egy formás "törkölytortánk" van amit baltával szépen felezni, negyedelni, nyolcadolni lehet; majd ezeket a szeleteket talicskába, nagyobb edénybe téve kézzel szétmorzsolható.

 

Más most reggel néztem Rajnait; 17,5 és sajnos kezd rothadni; hiába brutál pára, köd van reggelenként....  

Előzmény: jacsoj (1046)
jacsoj Creative Commons License 2006.09.28 0 0 1046
Sziasztok!

Préseléskor nagy gondot okoz a présben összenyomott állapotban lévő törköly fellazítása, eltávolítása kinyomás után.
Tudnátok ötleteket adni, ti hogyan csináljátok?
Kösz
Előzmény: RAMBO (1038)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.09.28 0 0 1045

Nem, csak ott ahol az alapanyag kisebb nagyobb része koncentrálódott, levétveszett (töppedt ,aszus, aszalódott) szemeket tartalmaz.

A rosszidőelőrejelzéssel várnék még; mert erre a hétre is 8 napja még sok esőt mondtak aztán semmi se lett belőle szerencsére - bár nem tarthat örökké ez a szépidő sajnos.

Előzmény: pinotnoir777 (1043)
csite Creative Commons License 2006.09.28 0 0 1044

lebuktál ki vagy! :)))

azt hittem hétvégén most szüret, de majd megyek Gáborhoz! :)

Előzmény: pinotnoir777 (1043)
pinotnoir777 Creative Commons License 2006.09.28 0 0 1043

Sziasztok!

 

Szerintetek mi a legköltségkímélőbb módja a présház fűtésének elektromos energiával? Ma láttam egy katalógust, volt egy csomóféle kütyü: hősugárzó, kvarcmelegítő, olajradiátor, stb...egy ismerősöm szerint elektromos hőlégfúvó lenne a legjobb. Szerintetek?

 

olaszok, kékfrankosok hogy állnak máshol? 25-én a kf nálunk (Mátra) 18,5 volt, a tervek szerint jövő kedden-szerdán, a rosszidő előtt leszedjük, remélem addigra fölkúszik 20-ra. Rosti, az áztatás tényleg mindig ennyit szokott emelni a mustfokon? Akkor amit pl vörösnél mérek egyből, kézzel kifacsarva a mintán, annál magasabb lenne az áztatással a mustfok?

kibab Creative Commons License 2006.09.28 0 0 1042
Hali

Koszonom az eddigi hozzaszolasokat, segitsegeket.
Ugye hogy elindult a forras jon ki a hab a kannakbol, nekialltam felmosni de meg rosszabb lett aztan vettem eszre ha siman felszedtem volna a habot jobb lett volna mivel szaraz a hab... ti hogy takaritjatok, vagy a kotyogo nem engedi ki a habot hanem csak levegoztet?
Mas
Elkezdtek szaporodni a muslicak, es zavar hogy sokan vannak hogy kene oket kicsit irtani? vagy pinceben nem szoktak megtalalhatoak lenni? kicsi voltam mikor pinceben jartam es nememlexem muslica aradatra :)

Cirfandlia Creative Commons License 2006.09.28 0 0 1041
Cirfandli Csak Pécsett ! :))) (Város feletti hegyoldal - Bálicstető)
Előzmény: uncinula (1040)
uncinula Creative Commons License 2006.09.28 0 0 1040

Hol van a "birtok"?

 

Előzmény: Cirfandlia (1036)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.09.28 0 0 1039

A pincében nekem is hiányos a tudásom - de azt mondják ott már csak rontani lehet a dolgokon :)  meg az egyetem sem adott sokat főleg nem borászatból... :)) de nyitott szemmel járok, figyelek, próbálok utánajárni/olvasni dolgoknak, megkérdem a nálam okosabbakat.

 

Cefrére kén egyáltalán nem gátolja a spontán erjedést (eddigi tapasztalat); meg a cefrének épp csak tetejét szórom meg finoman, ahol az oxidáció történhet. Mustkénezés: van aki jóval durvábban (60mg/l) és mégis 2-3 nap után vígan beindul a spontán erjedés neki.

 

Darálás: szerinted ha szorosabbak a hengerek akkor kihoz bármi keserűt a kocsányból? Hát nem úgyis kidobja a dob szinte azonnal? Meg ebben a fenofázisban már annyira gumis/fás a kocsány, h. nemigen jön abból ki semmi sztem. Inkább csak nagyon megnehezíti a hengerek hajtását (nekünk kézi) mert szorosabb állapotban nehezebben megy át a fásodó kocsány. 

 

préselés :a mi kosarasunk egy eléggé kicsi; áttétel nélküli gép, abban NEM lehet papír szárazságúra préselni; még két lazítás után is bőven nedves, "gyúrhatótésztás állapotú" volt. Így is sajnálom kidobni az a rengeteg töppedt szemes törkölyt; egy gyengébb mustot simán 2-3 fokkal fel lehetne vele javítani.... no de ment a komposztba, mert ugye pálinkát nem főzünk. 

Mi az oka annak hogy "megfejeled" a prést? Nem fér bele elsőre; vagy így próbálod a közepét is jobban megpréselni?

 

fajélesztő: valóban rizikó nélküle erjeszteni (érdekes módon nekem még soha nem volt probléma a spontánnal) meg annyiféle van már, sok remek kísérletre ad módot - amiről mindjárt írok. Nekem ilyenkor még jó meleg a pince (18 C) szóval szépen be fog indulni; a mustkénezés meg reményeim szerint garantálja h. nem lesznek túlsúlyban a káros folyamatok. De legfőképp továbbra is keresem az a tiszta fajtaaromát, amit nem turbózott fel, v. fedett el bármiféle beavatkozás. (egyenlőre)

Ha "fajélesztesz" - akkor viszont a tápsó elkerülhetetlen; ezek a szelektált törzsek kényesebb fajtából valók :).

Na és a Sárdonénál egy kedves barátommal -akitől idén veszem a szőlőt- kísérletezünk; ő kipróbál 3-4 féle speciálisan Sárdonéra ajánlott fajészetőt; tartályban hordóban vegyesen; amit ő tartályoz azt én hordósan erjesztem majd. Érdekes lesz összehasonlítani ugyanazon területről származó szőlőt ugyanazzal az élesztővel más erjedési körülmények között.  Én ezt az élesztőt válaszottam; ami tetszik benne, hogy kihangsúlyozza a fajtajelleget és a hosszú telt kerek ízt ad. Különlegessége hogy jobb az alkoholkihozatala az átlagosnál.

Érdekes ez a terroir típusú élesztő is egyébként.

 

A hűtéstémát meg nyugodtan :DD - nem védettem le, pláne h. a kollégám ötlete volt; válaszul arra, hogy veszetten kerestem azokat a benzikutakat akik árulnak még zacskós jeget ilyenkor szeptember végén.

 

BTW: senkinek nincs friss szüreti adata? Sárdonét nem szedtetek valahol? (Tegnap néztünk barátnál Olaszrizlinget: 17 MM hétvégén szedni akar; meglepő egyébként h. nagyon édes érzetű a szem. LEhet a mintavétel volt hibás...)

Előzmény: RAMBO (1038)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.28 0 0 1038
Ez klassz munka, nagyon szakszerűnek látszik. Jellemző: én a földön jó munkát tudok végezni, de a pincében már hiányosabb a tudásom. Agrár, nem kertészeti, na. Igazán nagyon szép a cukorfokod. Nekem a darálóból 18-as, a présmutból 19,5-ös jött le.

Én adtam hozzá fajtaélesztőt, 3g/180l mennyiségben, ami a javasolt adag 15%-a. Szándékom szerint csak jó útra irányítja az erjesztést. A mustot nem ülepítem, úgy tervezem, hogy a forrás után lekénezem, és rá egy hétre le is fejtem. Ami ezután bennemarad, a "finomseprő", az ülepedhet lassabban, azon érhet a bor.

Ha szórsz a cefrére/mustra borként, az nem gátolja a spontán erjedést?

Nálam is dilemma volt, hogy a bogyózó hengerén állítsak-e, vagy beüzemeljek külön a szemroppantásra egy másik darálót. Nem akartam a kacsot nagyon megnyomorgatni, ezért nem állítottam a bogyózón, és döntöttem az utólagos szemroppantás mellett.

A kosaras présben nem lazítom fel a cefrét, csak egyszer préselek, de amikor kb. 15 centit lement a prés, akkor hozzáadok még két vödör cefrét, és a prés nyomófáit megtoldottam két tetőgerenda vastagságú fadarabbal. Amikor a szüleim kétszer préseltek (fellazított cefrét másodszor) akkor az utóprésmust nálunk nagyon csersavas volt. Igaz, ott annyira kipréseltük, hogy szinte papír szárazságú lett a cefre a végén. (És ráadásul a szüleimnek egy másik hegyen volt szőlője, elég rossz fekvéssel, ott mindig alacsonyabb volt a cukor, és magasabb a savtartalom, vastagabb a héj.) Mostani préselés után elégedett voltam, a cefre olyan volt, mint a tészta, szinte gyúrni lehetett, de nem maradt lucskos.

Baromi jó ötlet a lefagyasztott ballon a mustban! Ellophatom? ;-)
Előzmény: Cirfandlia (1036)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!