Jól néz ki a pedigréje, rezisztenciája is jónak tűnik. És ezt szerintem be tudod szerezni németországból megfelelő papírokkal, amit talán kísérleti ültetvényként el is telepíthetsz. Kíváncsian várom a döntésedet és az eredményeket.
Én erősen hajlok arra, hogy egy kis vágóban a Somlón kipróbáljam a Johanniter fajtát. Ez egy riesling x szürkebarát x saszla és hibrid nemesítés amit riesling fajta helyett használnak és vulkanikus termőhelyre ajánlanak.
Én azt figyeltem meg, hogy a Somló minden fajtát felül tud írni és a rajnai az egyik legfinomabb bort adó fajta bazalton.
Miután a Kunsági borvidéken az elmúlt években a leggyakrabban telepített fajta a Bianca volt és utóbbi időben egyre csökkenő felvásárlási árakkal szembesültek a termelők, megértem miért került az első helyre.
Ehhez kiegészítés: az 5200 hektárból a Kunsági borvidékre esik nagyjából 3000 hektár. (Mátra 780, Tokaj 470) A rezihez a kapcsolódás, hogy a fajta szerinti megoszlásban a bianca vezet 1370 hektár körül (kékfrankos 600, furmint 370). Azt közben azért szem előtt kell tartani, hogy ezek a kérelmek, még nem a ténylegesen „zöldszüretelt” mennyiségek.
Nagyon jó cukorgyűjtő a fajta. Nem mérvadó, de nálam tavalyi, extrém korán induló és meleg évben aug. 3-án a szűztermés, kevés fürttel 24-es MM°-el jött le.
Most hirtelen rakerestem, hogy itt az oshazaban mit lehet kapni Solarisbol. Nemikepp meglepoen szinte csak Spätlese-t meg ((Trocken))(Beeren)Auslese-t talaltam, az egy szem QbA mellett: https://wirwinzer.de/search?q=solaris
Mivel pár éve már játszom rezisztens fajtákkal hagyományosok mellett, annyit már tapasztaltam velük, hogy a hegyvidéki, prémium minőséget nem fogják leváltani ezek a fajták (de további keresztezésekkel, újabb fajtákkal talán még ez is elérhető lesz egyszer). De az átlag termőterületre, átlag folyó borra, tömegborra, tökéletes alternatíva lehet egy-egy fajta. De megfelelő terhelés megválasztásával, odafigyeléssel még akár egy magasabb minőségi kategóriába is el lehet helyezni. A probléma az, hogy a túlterhelt szőlőből még rezi esetén se lesz jó bor, szóval először ezt kellene a fejekben rendbe tenni, aztán a megfelelő területre a megfelelő fajtát kiválasztani (van nekem zöldmunkát alig igénylő fajtám is, rossz időben (mint idei) virágzáskor kell védeni, aztán elvan). Szóval szerintem nagy területen lehetne öko szemlélettel termeszteni őket, belőlük jó bort előállítani.
Majdnem teljesen biztos vagyok benne, hogy nem ugyanazzal nekifutással kóstoltuk. Nekem meglehetős előítéleteim voltak és részben vannak most is a hibrid fajtákkal szemben. Ezekhez az előítéletekhez képest abszolút pozitív élmény volt mindhárom solaris amit kóstoltam. De van még két maradék palackom amiket meg fogok a napokban alaposabban és más szemszögből kóstolni.
Az én rezi fajta alapkérdésem az, hogy alkalmasak lennének ezek a fajták arra, hogy kiváltsák a hitvány tömegborokat adó gyenge fajtákat. Ha kétszáz hektáron kellene nekem borszőlőt termelnek borkészítés céljából akkor korántsem biztos, hogy nyitott szájjal érdemes berohanni a szopóerdőbe egy lisztharmatra, peronoszra érzékeny nagy terheléssel hajtott fajtával.
Ma megháromszoroztam a Solaris tapasztalatomat. A Gyukli Krisztián 2018-as és 2016-os Solarisát kóstoltam. A 2018-as simán egy korrekt Sauvignon Blanc szint, a 2016-os pedig kérdésen felül egy nagy bor. Engem az elmúlt három nap három Solaris bora két termelőtől, két borvidékről bizony meggyőzött. Frankó fajta a Solaris.