Keresés

Részletes keresés

V.László Creative Commons License 2002.06.26 0 0 775
Kedves Silan!

Ezzel legfeljebb azt lehetne megállapítani, hogy sikerült a zavaró körülményeket pontosan úgy beállítani, mint a valós kéz esetében. És akkor mi van?
Őszintén mondom, az összes általam eddig fellelt kísérletek még amatőr méréseknek is gyengék, nemhogy egy általam elképzelt tudományos vizsgálathoz hasonlítanának (nem vagyok tudós). Az igaz, hogy a tudományos bizonyítás Egelyt terheli(né), de ha már nem teszi meg, akkor aki cáfolni próbálja, az legyen maximálisan körültekintő, tudományos igényű. Ebben valóban a Parajfalók jutottak a legmesszibbre, szívesen el is tudom fogadni a megállapításaikat, csak az zavar, hogy náluk sem érzem a témával kapcsolatos tárgyilagosságot. És ha jól emlékszem, ők is az általam zavaró tényezőnek tekintett légáramlatok beállitgatásával operáltak. Könnyedén létre lehet hozni légáramlatokat, amik pont úgy forgatják a kereket, mint az emberi kéz. Azt azonban nem tisztázza, hogy az emberi kéznél a hasonló légáramlatok mellett előfordul-e egyéb olyan hatás, amire Egely hívatkozik. Nyilván ezt Egelynek kellene bizonyítani. De ha már nem teszi meg ezt a szívességet, mi meg játszadozunk az ő kis kerekével, akkor játsszunk úgy vele, hogy ne csapjuk be magunkat. Végül is nem kötelező, mindenki a saját kíváncsiságára teszi, vagy nem teszi.

Előzmény: Silan (759)
DcsabaS_ Creative Commons License 2002.06.26 0 0 774
Kedves V.László!

Attól függ, hogy ki mit szeretne bizonyítani.

Előzmény: V.László (772)
DcsabaS_ Creative Commons License 2002.06.26 0 0 773
Hülye vagyok már (jön a meleg?) ETHILalkoholt használjatok (a methilalkohol súlyos méreg)...
Előzmény: DcsabaS_ (771)
V.László Creative Commons License 2002.06.26 0 0 772
Kedves Mr Spock!

Szerintem nincsenek rendes kéznek megfelelő hőmérsékleti viszonyok. Ha valakivel kezet fogsz, ezt rögtön érezheted.
Itt most mindenki a mérést zavaró körülmény fokozásában látja a bizonyítás útját. Tévesen!

Üdv: V.L.

Előzmény: Mr Spock (763)
DcsabaS_ Creative Commons License 2002.06.26 0 0 771
Én sem azt állítom, hogy a tenyér csakis terel. De úgy találtam, hogy a tenyér párolgása és a kéz hőmérséklete csak relatíve kisebb befolyásoló tényező. Nagyrészt az határozza meg a kerék forgását (legalábbis nálam ez volt), hogy milyen légáramlatok és örvények vannak eleve a szobának azon a részén, ahol a kísérletet végezzük, és hogy azokat milyen hatásfokkal tereljük a kerékhez.

A szoba hőmérsékletének és páratartalmának hatását nem vizsgáltam, de várhatóan tényleg van hatása.

Elolvastam az ajánlott linket, érdekes volt. Annak alapján eszembe jutott még valami, amit kipróbálhatnának azok, akiknél van Egely kerék.

Az írásban a szerző (kicsoda?) azt fejtegeti, hogy a víz forgatásánál a meghatározó tényező a párolgás. Ezt az Egely keréknél is vizsgálhatnák úgy, hogy a kezünket (amelyre előzőleg gumikesztyűt húztunk) hol szárazon, hol pedig könnyen párolgó folyadékkal benedvesítve használnánk. Könnyen párolgó, de viszonylag veszélytelen folyadékként lehet 96 százalékos metilalkoholt, vagy esetleg benzint használni. (Aceton és különféle higítók csak óvatosan, mert zárt térben súlyos mérgezést okozhatnak.)

Előzmény: Iván Gábor (769)
Iván Gábor Creative Commons License 2002.06.26 0 0 770

Nem kapok semmilyen százalékot, de már eléggé sokszor hangoztattam, talán főként az origó társfórumonkon, hogy engem nem zavarna, ha Egely milliomos lenne, sőt kívánom neki. De ezt ne az emberek becsapása útján érje el.

Továbbá ha gazdag lenne, akkor nem hivatkozhatna álandóan pénzhiány miatti sikertelenségekre.

Előzmény: Törölt nick (764)
Iván Gábor Creative Commons License 2002.06.26 0 0 769
Kedves DcsabaS_ !

Igen. Lényegében egytértek veled, de itt nem csak a tenyér általi légterelésről van szó, hanem a tenyér, aktívan részt vállal a hőkülönbségei által a légmozgás létrejöttében, vagy erősítésében. A környezet hőmérséglete sem közönbös. Más eredmények várhatóak 15-20-25-30-35-40 fokos szobában való mérésnél. Továbbá a tenyér izzadása, párolgása is befolyásoló tényező valamilyen mértékben. Ha nem olvastad, akkor ezt feltétlenül javaslom elolvasni:

http://www.kutdiak.kee.hu/kd/bdmsz/forogviz/forgoviz.html

Előzmény: DcsabaS_ (762)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.26 0 0 768
Ja igen, a levegő 28 fokos (celsius)!
Előzmény: Törölt nick (767)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.26 0 0 767
Lekaptam a falról a hőmérőt, nem hiteles... de az ujjammal 31,5 fokra tudtam felmelegíteni, a tenyeremmel 34,5 fokot értem el! Dotor Úr remélem még élek?! :-)

JF

Előzmény: Mr Spock (765)
DcsabaS_ Creative Commons License 2002.06.26 0 0 766
Kedves Mr Spock(756)!

"talk about paranoid. "
Tapasztalatból tudom, hogy az emberek ámítási és önámítási készsége nem ismer határokat. De ettől függetlenül is minden szóbajöhető dolgot ellenőrizni kell.
(Mondjuk nekem a mágneses manipuláció tetszett a legjobban, ugyanis olyan picuri mágnessel is látványos mozgásokat tudtam produkálni, amit annak ellenére sem láttak a kollégáim, hogy megmutattam, hova ragasztottam fel (:-)...)

Kétkedsz:
"A kerek esetben az a kerdes, hogy vajon tenyleg a legaramlat felelos a forgasert"
Igen, hiszen a légáramlás kizárásával megszűnt az Egely kerék jellegzetes mozgása. (Hogy még milyen zavaró hatásokat kell kizárni, előző üzenetemben is írtam.)

Írod:
"Probalgattam hogy egyszeru fujassal mennyire porog fel a kerek. Ez persze tudomanytalan, de viszonylag jelentos fujas kellett ahhoz, hogy tullepje a 24-et."
Nem tudománytalan, csak ne felejtkezz el arról, hogy nem mindig akkor mozog a több levegő, amikor erősebb fújást hallunk/produkálunk. Sőt, a légáramlatok zömét sehogyan sem halljuk, minthogy a jellegzetes frekvenciáik az infrahangok tartományába esik.

Folytatod:
"Nagyon nehezen tudom elkepzelni, hogy a kezemen levo nehanytizedfokos homersekletkulonbseg egy hasonlo es folyamatos legaramlatot tudna letrehozni"
De hiszen írtam már, hogy a kezünkkel jórészt csak RÁIRÁNYÍTJUK a kerékre azokat a turbulens légáramlatokat, amelyek egyébként is kavarognak a levegőben, többnyire észrevétlenül, mert láthatatlanul!

Ha nincs valami alkalmas füstölő eszközöd, akkor azt javaslom, hogy a szoba különböző helyein, különböző magasságokban, az asztal különböző részein próbálkozz a forgatással. Könnyen tapasztalhatsz számottevő különbségeket. (A filmedet láttam. Mi ment a videón (:-)?)

Kérdezed:
"Az en esetemben eszrevettem, hogy gyorsabban forog a kerek, ha FELFELE emelem a kezem, tehat kizarolag a kisujjam van egyvonalban a kerekkel. Ami pont forditva lenne logikus, ha legorvenyeket "terelgetnek", nem? "
Az örvények nagyon trükkös jószágok, saját megmaradási törvényekkel - szinte önálló élettel -ezért nem könnyű előre megmondani, hogy mikor mit "kellene" csinálniuk. Jut eszembe, ugye láttad a Twistert (:-)?

Előzmény: Mr Spock (760)
Mr Spock Creative Commons License 2002.06.26 0 0 765
Kedves Ivan Gabor,

Nem mértem meg a vasalók hőmérsékletét hőmérével, csak kézzel való tapintással, becslés szerint gondolom, hogy az egyik kb 30-32 fokos, a másik 36-38 fokos lehetett.

Ha ennyire vehemensen cafolod, hogy elegedhettel meg egy kezzel valo saccolassal? Miert ne lehetett volna az egyik vasalo 30, a masik 40 fok, ezzel mondjuk 10-szer akkora homersekletkulonbseget letrehozni ami mondjuk egy kezfeluleten valoszinuleg megtalalhato (en olyan 1 fokos kulonbsegekre saccolok, annal tobb elegge valoszinutlen (biologiai okok miatt), kiveve azokat a kulonleges helyzeteket amiket mar a netton emlitettem). Es egy tizfokos kulonbseg a 6-os sebesseget elegge elhanyagolhatova tette volna, nem?

Gabor

Előzmény: Iván Gábor (758)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.26 0 0 764
Szerbusztok urak! Mr Spok!
Írod hogy nehezen forog fújásra! Próbáld csak az egyik felét fújni! Mellé tettem a kerék tengejével párhuzamosan, függőlegesen álló tenyérnyi kissé ívesre hajlított papírt,mint ha a tenyeremet tenném mellé! Nagyon érzékennyé vált a fújásra, még a leheletre is! Vagy csak a kerék síkjával párhozamosan takard ki a fújt levegőt a kerék egyik feléről!

A nem fogalmát amúgy is nehéz bizonyítani, de én még mindíg nem tudom mit is szeretnénk mérni (Egely szerint) ezzel a szerkezettel! Néztem több helyen "vitalitás" fogalmát csak az a közös a magyarázatokban, hogy a szó fordítása: életerő. ennek a legpontosabb magyarázata az, hogy " HÁ' tudód eztet szítta kij az ufó-vámpír a jemberbőő, hony összi esett mintrongy" (kicsit parasztos de én nem szégyellem)! :-)
Az életerő fogalmát mindenhol kicsit misztikussan tálalják, így nem találtam rá magyarázatot! A sz. sz. e. is már az agytevékenységet is bele keveri! Ha valaki tudna pontos leírást kérem tegye meg, hogy felteszi! Hadd tudhassuk mit is akarunk mérni! Mert, ha már tudjuk mi az könnyebben találunk rá módszert, hogy ne kelljen (lehessen) mindig azt mondanunk: hát azért mer ez a fizikaijelenség hat rá, attól még más is hathat rá. Már irtam: esőben pedig nedves lessz!
A topikosok egyre több ilyen ízét vesznek. Gábor mennyi a százalékod? :-D)

JF

Előzmény: Mr Spock (760)
Mr Spock Creative Commons License 2002.06.26 0 0 763
Kedves V.László,

Kérem szépen, elmagyarázná nekem valaki, hogy mire megy ki ez a vasalósdi, meleg műkéz, stb? Ismét mondom, nem hinném bárki is kételkedne abban, hogy az áramló meleg levegő ne tudná megforgatni a kereket!

Nem akarmilyen aramlo meleg levegorol van szo. Az en tervem a mukez, amin belul letrehozok a rendes keznek megfelelo homersekleti viszonyokat. Tehat mondjuk a mutenyer "ez a fele" 36.2 C fokos, "az a fele" meg 36.8 fokos (csak pelda). Amit ez a kiserlet kepes bizonyitani vagy cafolni, hogy egy kez alaku testen belul egy 0.6 fokos kulonbseg kepes-e egy olyan erossegu legaramlatot letrehozni, ami forgatja a kereket emberi kezhez hasonlo sebesseggel.

Termeszetesen, eszembe sem jutott, hogy mondjuk egy 20 foknyi hokulombseget letrehozzak, mert akkor teljesen igazad van, az tudjuk hogy mindenkeppen forgatna a kereket. De egy nehany tizedes kulonbseg egyaltalan nem biztos (az "elo-kiserlet" elegge dobbenetes volt, egy bogre tuzforro kave egy olyan 2-3-as sebesseget hozott letre. Ivan Gabor homogen hoforrasnak nevezte es azzal magyarazta. Elfogadom, de akkor is elegge "erdekes" volt a dolog).

Gabor

Gabor

Előzmény: V.László (757)
DcsabaS_ Creative Commons License 2002.06.26 0 0 762
Kedves Silan(739)!

Nekem afelől nincs kétségem, hogy az ember keze közvetve aktív szerepet játszik a kerék mozgásában (visszacsatolás és hasonlók), de ez a légáramlás, a turbulenciák befolyásolásán keresztül történik.

Egy műkéz hatásoka könnyen lehet rosszabb, hiszen műkézzel csak durvábban tudunk beavatkozni, még ha van is visszacsatolás. Ezért a műkezes kísérleteket én inkább kuriózumnak látom, mint perdöntőnek.

(Amúgy a hőmérsékletkülönbség is csak közvetve számít, közvetlen tényező csupán a légáramlás. Ezt pedig NEM csak a kezünk melege tudja kelteni, van az nélküle is bőven.)

*********
Kedves V.László(740)!

Javaslod:
"Tehát én azt mondom, legyünk a kerékkel jóindulatúak, és próbáljuk meg a feltalálója helyett igazolni (vagy legalább is nem azonnal elutasítani), hogy valóban tudja azt, amiről szól a történet. "
Ismerve Egely György némely egyéb munkáját, egyetlen porcikám sem kívánja, hogy én az ő hagymázas elméleteit próbáljam meg bizonyítani.

Írod:
"... de hát eddig erről szó sem volt, hogy lézersugár világítaná meg, vagy mágnest pörgetnénk körülötte, úgy hogy ezeket a hatásokat nyugodtan elhanyagolhatjuk a kerék forgása szempontjából. ..."
Írtam már, hogy ha a légáramlás meg volt akadályozva, akkor a kerék sem forgott - leszámítva a kísérletezésnél előállított különleges effektusokat!

Folytatod:
"Ha a légáramlatot is sikerülne elhanyagolható szintre csökkenteni (miért is ne sikerülne?), és a kerék ezután senkinél sem forogna, akkor nyugodt lennék.
Azt nem mondhatjuk, hogy a légáramlás kizárása esetén senkinél sem fog forogni, hiszen mint írtam, löködés, rázkódás, elektrosztatikus feltöltődés, és erős fény is okozhat mozgást. Csak ha valaki ezeket is kiküszöböli, akkor lesz igaz, hogy a légáramlás kizárásával a kerék nyugalomban marad. De akkor igaz. Szóval, ha van itt valamilyen különleges "vitalitás", mint kölcsönhatás, akkor az a levegő mozgását befolyásolja és nem a kerékét. A kereket már a levegő forgatja.

Írod:
"Azonban ahogy a tévében láttam megforgatni a kereket, az ránézésre sokkal dinamikusabban indult el, majd váltott forgásirányt, mint amit a kialakuló meleg légáramlatoktól elvártam volna, hogy mozgásba lendülnek."
3 dolgot mondanék:
1.) Amikor kinyitsz egy második ablakot és így huzatot csinálsz, akkor nem a nyitott ablakok mozgatják a levegőt, csak utat engednek neki.
2.) A látszólag nyugalomban lévő levegőben is meghökkentően gyors légáramlások tudnak lenni. Feltétlenül javaslom, hogy füstölj egy kicsit!
3.) Az örvényeknek nem a teljesen nyitott, nem is a teljesen zárt tér kedvez, hanem a "félig-meddig nyitott". Amikor a légáramlás útjába kerül valami.

*********
Kedves Iván Gábor(749)!

Eszerint nagyjából egyetértünk. Annyit fűznék hozzá, hogy a fizikában az új mennyiségeket/kölcsönhatásokat jól meghatározott mérési, vagy számítási utasítások segítségével definiáljuk. A vitalitás mérésének az Egely kerékkel történő megvalósítása nem felel meg e célnak, ugyanis a zavaró körülmények kiküszöbölése után nem marad mérhető effektus. Így hát a "vitalitás" továbbra is ismeretlen tényezőnek tekintendő.

Előzmény: Silan (743)
Mr Spock Creative Commons License 2002.06.26 0 0 761
Kedves V.László,

Végre egy kételkedő ember, aki merészel kételkedni egy már-már megszavazot igazságban.

Vegre valaki aki ertekeli ezt (:-).

Nezd, a dolog majdnem tul egyszeru. Vilageletemben azzal utasitottam vissza a para dolgokat, hogy "nincs bizonyitek". Mit bizonyitek, targyi megnyilvanulas, neha akarmi. Mindig az volt a "jelszavam", hogy "mutass valami, mindenki altal tapasztalhato megnyilvanulast, akkor esetleg odafigyelek". Es pontosan ez az, aminek az Egely kerek megfelel. Tehat intellektualis szempontbol, kutyakotelessegemnek tartom, hogy legalabb komolyan vegyem, utananezzek, ha kell sajatmagam. Mint Ivan Gabornak mar mondtam, lehet hogy miutan atmentem mindazon a lepesen amit magam elegsegesnek tartok, en leszek az "elso" aki kikialtja, hogy kamu az egesz. De addig tovabb ketelkedem, mindket iranyban, es nyitva tartom az "ajtokat".

A leírt vizsgálataiddal (gumikesztyű, melegvíz, stb) szerintem jó úton haladsz, csak nem jó irányba. Azt ugyanis úgy sem tudod bebizonyítani, hogy a meleg légáramlatok speciális körülmények közt nem tudják megforgatni a kereket, mert ez bárki számára nyilvánvaló, hogy nem igaz. Inkább a zavaró légáramlatokat kellene minimálisra csökkenteni,

Ami a celom, hogy egy kezhez hasonlo mukezen azonos homersekletviszonyokat teremtsek mind ami a kezen van. Utana, azzal, ugyanott (ugyanazon a helyen, azonos korulmenyek kozott, mukez-igazi kez-mukez-igazi kez-stb., ameddig egy statisztikailag ertekelheto adathalmaz osszegyulik. Enszerintem ez el kell hogy dontse a hoaramlat teoriat, egyik vagy masik iranyba.

Azt persze meg sem probalom, hogy bio-energia vagy nem, mert ahhoz nincs eszkoz. Szamomra elegseges lesz, ha a hoaramlas ki van zarva vagy be van bizonyitva. Ha a mukez statisztikailag azonos/hasonlo sebesseggel forgatja a kereket, akkor a tema nagyjabol lezarhato, es a labda vissza van dobva Egelynek. Ha nem forgatja hasonlo sebesseggel, akkor a hoaramlas kizarva, es tovabbi talalgatasok kinyitva.

Gabor

Előzmény: V.László (741)
Mr Spock Creative Commons License 2002.06.25 0 0 760
Kedves DcsabaS_,

Ez nem olyan egyszerű, mert lehetnek mindenféle rejtett energiatároló elemek is, pl. nagy kapacitású elektrolit kondenzátor, álcázott galvánelem, elektrodinamikos mikrofon akusztikus generátorként használva, fényelem, stb.

Hehehe...talk about paranoid. Technikai szempontbol igazad van, na dehat el nem tudom kepzelni, hogy valaki aki penzert forgalmazza, egy ilyen, konnyen bortonbe vezeto modon, arcatlan csalassal csinalna ezt. Nem kizart, de nagyon valoszinutlen. De jok az otleteid (:-). Galvanelem allszakallban.

Műkézzel én nem kísérleteztem, mert nem volt ilyenem, csinálni időtrabló lett volna, és egyébként sem láttam jelentőségét a légáramlás megfigyelése után.

Ne haragudj, de a legaramlas egyszeru jelenlete semmit nem bizonyit vagy zar ki. Minden nyitott terben van valamennyi legaramlas, ezt mindenki tudja. Minden, a kornyezetetol eltero homersekletu test fog valamennyi legaramlatot letrehozni. Ezt is mindenki tudja. A kerek esetben az a kerdes, hogy vajon tenyleg a legaramlat felelos a forgasert (oszinten megmondom, egyenlore vannak ketelyeim. Probalgattam hogy egyszeru fujassal mennyire porog fel a kerek. Ez persze tudomanytalan, de viszonylag jelentos fujas kellett ahhoz, hogy tullepje a 24-et. Nagyon nehezen tudom elkepzelni, hogy a kezemen levo nehanytizedfokos homersekletkulonbseg egy hasonlo es folyamatos legaramlatot tudna letrehozni (nekem mar haromszor ment fel maximumig, 24-ig) a kerek 8 nap kiserletezgetes alatt. El tudom kepzelni, hogy akiknek alig mozog (a 100% az 6 a skalan), azok jobban hajlandok leirni az egeszet mint homozgas. De amikor a sajat szemeddel latod, hogy ott porog 24-el, ez sokkal nehezebbe valik (megnezted a filmet amit csinaltam errol?).

Mindenesetre, a tapasztalataim alapján abban biztos vagyok, hogy az ember közvetlenül nem a kereket forgatja, hanem csak a levegőt mozgatja/tereli. És mint írtam, az örvények terelgetéséhez kis ügyesség kell, ahogyan pl. ahhoz is, hogy a víz alatt elkapjuk a szappant, vagy a levegőben terelgetni tudjuk a szappanbuborékot

Igy igaz. Meg en is csinaltam ilyeneket, de egyaltalan nem szandekosan "terelni az orvenyt". Az en esetemben eszrevettem, hogy gyorsabban forog a kerek, ha FELFELE emelem a kezem, tehat kizarolag a kisujjam van egyvonalban a kerekkel. Ami pont forditva lenne logikus, ha legorvenyeket "terelgetnek", nem?

Gabor

Előzmény: DcsabaS_ (740)
Silan Creative Commons License 2002.06.25 0 0 759
Allitolag a Parajfalok kiserleteinel kizartak az orrlegzes es a kosza legaramlatok (huzat, stb.) lehetoseget valamilyen modon (jol zart szoba, uvegfal, stb.). Bar nem tudom, en nem voltam ott, nem tudom, hogy pontosan hogy csinaltak, de tegyuk fel, hogy tenyleg kiszurtek minden ilyesmit. Es meg igy is az emberi kez gyorsabban forgatta a kereket, mint a mukez. Ha tehat minden egyeb zavaro tenyezo kizarasa mellett a pontosan ugyanolyan alaku es homersekleteloszlasu mukez nem kepes ugyanakkora legaramlatot kelteni, mint az emberi kez, akkor mindenesetre lehet gyanakodni, hogy valami mas is lehet.

Ebben ket nehezseg van: 1. hogy szurjunk ki tokeletesen minden zavaro tenyezot, 2. hogy csinaljunk az emberi kezzel alakban es homersekleteloszlasban azonos mukezet.

Előzmény: V.László (757)
Iván Gábor Creative Commons License 2002.06.25 0 0 758
Silan!

Amikor ezzel kisérletezgettem, csak a magam számára és meggyőzésére tettem. Nem mértem meg a vasalók hőmérsékletét hőmérével, csak kézzel való tapintással, becslés szerint gondolom, hogy az egyik kb 30-32 fokos, a másik 36-38 fokos lehetett.

Akkor még szomszédok voltunk Vassyval és tőle kaptam 1-2 napra kölcsön egy kütyüt. Valószínűleg pont azt, amivel Ti is mint Parajfalók mértetek. Nekem nem volt kedvem elmenni a prajfalók találkozásaira, pedig Vassy nagyon erősen igyekezett meggyőzni, hogy ott lenne a helyem. Elmondtam neki eléggé sok észrevételemet és javaslatomat. Több alapleírást és könyvet is kölcsönadtam neki a témában. Többek közt az Energy Wheelt tartalmazó könyvet is.

Egyébként meg semmi jelentősége nincs ilyen és hasonló témákban a tényeknek. Hiszen érdekek és hitek a mozgatórugók. Látod, ha Vassynak megérte, akkor még egy több éve lebontott garázst is a fizikai valóságban létzőnek tekintett. A szkeptikusoknak sem célja a tények kiderítése, ha nem hoz számukra anyagi, vagy elismerésbeli hasznot.

Tehát igy apránként, nagy türelemmel, majd csak kivárom, amig egy kritikus embertömeg elgondolkozik az általam leírtakon. Mivel az elméletem helyes, nyugodtan várhatok.

Előzmény: Silan (756)
V.László Creative Commons License 2002.06.25 0 0 757
Kérem szépen, elmagyarázná nekem valaki, hogy mire megy ki ez a vasalósdi, meleg műkéz, stb? Ismét mondom, nem hinném bárki is kételkedne abban, hogy az áramló meleg levegő ne tudná megforgatni a kereket! Ha most arról folyik a diskurzus, hogy különböző alakú és hőmérsékletű tárgyak körül kialakuló légáramlatok milyen gyorsan pörgetik a kereket, akkor a kilélegzett levegő áramlási sebességét, a test körül felszálló levegő irányát, sebességét, léghuzatot stb. szintén számszerűsíteni kell (lehet) a kerék skáláján, de mindez mire lenne jó? Lesz egy vasaló mérőszám (6), orrlégzési mérőszám (9), stb. Ismétlem, ezekkel a meleg vasalós kísérletekkel szerintem csak akkor haladtok jó irányba, ha tudni akarjátok az x fokos vasaló mérőszámát az Egely-keréken mérve. Hogyan lehet ebből megtudni, hogy a meleg levegőn kívül forgatja-e bármi egyéb is a kereket?
Silan Creative Commons License 2002.06.25 0 0 756
Es hany fokos volt a ket vasalo, amikor 6-tal forgott a kerek?
Előzmény: Iván Gábor (755)
Iván Gábor Creative Commons License 2002.06.25 0 0 755

Silan!

A kát vasalóval kimért "termikus zaj" pont az Egely által megadott átlag emberi érték. Tehát egy 100%-os hibahatár.

Erre nem is tudott még semmit reagálni, csak a parajfalóknál ismerte el a 33%-os hibahatárt.

Egy 100%-os hibahatárnál már teljességel fesleges nagyobb hibahatárt produkálni.

Szerinted mit ér az a lázmérő, aminek 42 fok a hibahatára? És mi értelme van tovább kutatni egy ilyen hőmérő hibahatárát, hogy esetleg nem-e téved akár 126 fokot is. A tudományos következeteség szabályai szerint semmi.

Előzmény: Silan (754)
Silan Creative Commons License 2002.06.25 0 0 754
Akkor most az ordog ugyvedje leszek: jojo, hogy 6-tal forog neked a vasalotol a kerek, de hol van az a 22-tol, amivel Mr Spock tudja forgatni? Azt elo tudod-e idezni mukezzel? Nem?! Hat akkor mit akarsz?!

Tudod Egely a vasalora aszongya: ez csak a termikus zaj, az emberi kez ennel sokkal tobbet tud!

Előzmény: Iván Gábor (749)
Iván Gábor Creative Commons License 2002.06.25 0 0 753
Köszönöm hogy leírtad, hogy tőlem föggetlenül Te is hasonlóakra jutottál,mint amit én:

http://www.zotyo.hu/para/egely2.htm

"Az Egely kerék, a feltalálót idézve; "játékszer".

A banális tévedésen túl, a tények alapján valóban az, csak az.

A kereket nem az életenergia, hanem a levegő mozgatja.

(tanulmány, Bp., 2000.09.19.)

.....

Összegzésül: saját és ismerőseim kísérleteire támaszkodva, a tényeket tisztelve, sajnos ki kell jelentenem, hogy Egely György évtizedet meghaladó munkája a készülék létrehozására tévút és tévedés. Az eddigi tények azt bizonyítják, hogy a vitalitásmérő nem más, mint egy különleges hőkülönbség mérő és légmozgásvizsgáló ötvözete, amely az egyén tenyerén lévő hőkülönbségek és a környezet hőkülönbségei miatt forgómozgásba jött levegő áramlásának a sebességét és irányát méri. Tehát a készüléket a körülötte lévő levegő mozgása forgatja meg.

Cáfolataim és ellenérveim ellenére az Egely kerék, mint játékszer hasznos lehet és ezért ajánlom is az arra fogékonyaknak, de mint az "életenergia" objektív mérőeszköze nem használható. Javaslom, amíg az "életenergiát" objektíven mérő műszert nem találják fel, amelyet nem lehet kizárni, addig használjuk továbbra is a jól bevált már eddig is meglévő orvostudományi eszközeinket, mint például lázmérő, EKG, vérnyomásmérő, pulzusszámláló, vérképelemző stb. Ilyen eszközök együttes használatával, valószínűleg több és pontosabb információkat szerezhetünk egészségi állapotunkról, amely végső soron erősen összefügg a keresett-kutatott életenergiával."

Illetve már egy évvel előtte is leírtam, amit a jelelévők némélyikének kiosztottam:

"A Szkeptikusok konferenciájára (felszólalás tervezet) (volt)
Székesfehérvár, 1999. november 13."

" Megemlítek például egy olyan esetet amelyet nem értek miért a para-kutatóknak kell vizsgálniuk és ezt miért nem a Szkeptikusok teszik. Vagy lehet, hogy némely para-kutató szkeptikusabb a szeptikusoknál is. Biztosan sokan ismerik Egely Györgyöt és találmányát a vitalitásmérőt. Ez egy olyan szerkezet amely a feltaláló szerint méri a szervezetünk vitalitás energiáját. A szerkezet forgását szerinte a tudomány számára eddig ismeretlen energia idézi elő. Tehát nem hőáramlás, elektromágneses energia vagy más hasonló. A saját és ismerőseim kísérleteire támaszkodva, a tényeket tisztelve, sajnos ki kell jelentenem, hogy Egely György évtizedet meghaladó munkája a készülék létrehozására tévútnak látszik jelenleg. Az eddigi tények azt bizonyítják, hogy a vitalitásmérő nem más, mint egy különleges hőmérő, amely az egyén tenyerén lévő hő különbségek és a környezet hő különbségei miatt forgómozgásba jött levegő áramlásának a sebességét és irányát méri. Természetesen a tenyérnek is mindig más a hő térképe az idegállapottól és más orvosi állapottól függően, ugyanúgy mint az arcunknak. Ezért mutatható ki összefüggés a vitalitás és a tenyér hő térképe között, ami azt látszik tévesen alátámasztani, mintha a műszer közvetlenül a vitalitást mérné. Természetesen ilyenkor nagyon nehéz szembesülni tévedésével mindenkinek és igyekszik menteni a menthetőt. Nekem két eltérő tenyérhőmérsékletre melegített vasalóval is sikerült olyan értéken megforgatni a kereket mint az ismertető szerint egészségesnek tartott átlag emberi szervezet teszi vitalitásával. Ez a kijelzőn a 100%-os értéknek felel meg. Állandóak a viszontmagyarázatok, mint például bevezetésre került egy termikus zaj fogalom is. Egyszerűen megoldható és eldönthető lenne a vita gondolom azzal ha egy megfelelően felmelegített nem élő emberi kéz forgatná a vitalitásmérőt a teljesen egészséges élő emberi értéken. Ez meggyőzné a tudóst és a laikust is. Nem lehetne további vita hiszékenység és a kételkedés oldalán állók között. "

Előzmény: DcsabaS_ (737)
V.László Creative Commons License 2002.06.25 0 0 752
Vagy jöjjön egy levágott és megfelelően felmelegített halot emberi kéz? :-)

jaj, jaj!! Mindent elhiszek! :-)

Előzmény: Iván Gábor (749)
Iván Gábor Creative Commons License 2002.06.25 0 0 751
Pl: Az orvostudományi egyetem

Előzmény: Silan (747)
V.László Creative Commons License 2002.06.25 0 0 750
...mármint az ujjunkkal közvetlenül megfogva a kereket...
Elég gyenge, de mindegy.
Előzmény: V.László (748)
Iván Gábor Creative Commons License 2002.06.25 0 0 749
Silan!

Ha két élettelen tárgy, mérpedig két eltérő tenyérhőmérsékletre felmelegített vasaló az átlag emberi értéken, tehát 6 fordulat/poercen tudja mozgazni a kereket, akkor megdőlt Egely vitalításelmélete 100%-osan. Ha a vasalókat megfordítod, akkor a forgásírány is megfordul.

A gyurmás kisérletem is eléggé egyértelmű.

A kerék köré és utánna csak a kézre tekert nylonfólia kisérlet is.

A füstölőpálcás kisérleteim is.

Ismételjétek meg ezeket a kisérleteket és kész.

Vagy jöjjön egy levágott és megfelelően felmelegített halot emberi kéz? :-)

Előzmény: Silan (745)
V.László Creative Commons License 2002.06.25 0 0 748
:-)
Sőt, ha az ujjunkkal forgatjuk meg, az az igazán a legközvetlenebbül gondolattal történő forgatás!
Előzmény: Silan (745)
Silan Creative Commons License 2002.06.25 0 0 747
Ha annyira akarnék, akkor már most is sokkal nevesebb helyeken is megtehetném, mint egy okkultista gyüjtőhelyen,

na pl. hol?

Előzmény: Iván Gábor (746)
Iván Gábor Creative Commons License 2002.06.25 0 0 746
Silan!

Ezt kérdezted:"Ha teged felkernenek, hogy tarts eloadast a Szintezis Szabadegyetemen az Egely-kerekrol, eleget tennel a felkeresnek? Persze a szokasos tiszteletdijat is felajanlanak."

Több okból kifolyólag nem tartanék a Szintézis Szabadegyetemen semmiféle előadást.

I. Ha annyira akarnék, akkor már most is sokkal nevesebb helyeken is megtehetném, mint egy okkultista gyüjtőhelyen, ahol az elmebeteg Vassy is tanít.

II. Paulinyit drogozási szokásai miatt nem tartom beszámítható és hiteles személyiségnek. Nem adom a nevemet egy ilyen személy által vezetett helyhez.

III. Nem szorulok rá anyagilag.

Előzmény: Silan (728)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!