Keresés

Részletes keresés

ccsa Creative Commons License 1999.11.10 0 0 328
Kedves Elizabeth,
vegigolvasva hozzaszolasaidat neha tenyleg nem tudtam, hogy sirjak vagy nevessek, nagyon jo stilusban megirt borzalmak ezek. Fantasztikus, hogy te 4x is vegigcsinaltad, azt hiszem gyengebb idegzetuek mar az elso utan feladtak volna. Az orvos kepet megneztem volna, amikor azt mondtad neki, hogy ez itt nem a kalocsai noi borton...:)))
Remelem, sokan meritenek belole erot arra, hogy meg merjek mondani valamirol ami nem jo, hogy egyszeruen nem jo.

Trebla,
nagy erdeklodessel varom ezen a topicon az elso olyan hozzaszolasodat, amiben nem leragott csontokat kaparsz elo es szitod veluk ujbol a beketlenseget, hanem a temahoz szolsz hozza, valszolsz, kerdezel, ervelsz, cafolsz stb.

Pocak,
en is eltem hosszu ideig USA-ban es sajnos beteg/serult is voltam ott eleget. Ezert mar honapokkal ezelott felhivtam a doki figyelmet, hogy bizony az atlag amerikai paciens viselkedesebol nem lehet kovetkeztetni egy atlag magyar paciens viselkedesere. Es meg csak azt se mondanam, hogy ez a "butasagon" (bar...) mulik, hanem inkabb azon, hogy teljesen mas a hozzaallasuk a fajdalom elviselesehez/betegseghez es eszunkben sincs valamit tenni akar a sajat erdekukben, ha azert a munkaert megfizetnek valaki mast. Ahogy te is mondod ez nalunk nem igy van. Szerinted mikor fogja ezt elhinni?

sofelhasznalo,
"azért mert mi a kórházat választjuk, ne tekintsenek minket "alulinformált meg bizonytalan" személyiségeknek"
Felreertes. Az alulinformaltsag nem azert van, mert ti a korhazat valsztottatok, hanem azert mert az osszes szuleses topic osszes korhazhivojebol SENKI nem ment meg el Agi tanfolyamanak akar csak egyetlen orajara sem. Megis tokeletesen tudjatok, hogy sz@r az egesz. Bocs, de igy nagyon nem vagytok hitelesek. Kivancsian varom az elso olyan hozzaszolast, amikor valaki elment, alaposan az Agi fejehez vagott minden ellenervet, meghallgatta a valaszokat, beszelt doulakakkal, jol korulnezett es utana azt mondja ez meg ez neki nem tetszik. De ilyen meg nem volt. (Felreertes ne essek nem reklamozni akarom a tanfolyamot, semmi erdekem nem fuzodik hozza, amugy is ingyen van)

trebla Creative Commons License 1999.11.10 0 0 327
Kedves Fuly!

Ha szükségesnek érzitek, akkor szerintem keressétek ki ti is az ilyen jellegű hozászólásokat. Én a magam részéről a ti megjegyzésetekre kívántam így reagálni.

>Ps: néhányszáz hozzászólásban nem rossz arány. Kaptak is érte rendesen...
Erre a megjegyzésedre csak annyit reagálnék, hogy egyrészt ez a dolog fordítva is igaz, mint azt illusztráltam. Másrészről viszont ahhoz az arányhoz képest, amelyet ti képviseltek az összes szülő nőhöz képest az elveitekkel, ahhoz képest szerintem viszont igencsak sok.

Előzmény: Fuly (321)
sófelhasználó Creative Commons License 1999.11.10 0 0 326
Kedves Elizabeth,
Mr. Spock védelmében: többször leírta, milyen szinten vannak az amerikai terhes nők , (én eléggé megdöbbentem, keresd meg mondjuk azt az esetet, amikor valaki hasi görcsökkel ment el hozzá, és azok már a fájásai voltak, holott fogalma sem volt róla, hogy terhes), tehát az ő esetében jogos a teljes tudatlanságot feltételezni sok esetben.
Javaslom továbbá, ha objektív álláspontot akarsz kialakítani,akkor áss le nagyon mélyre, mert elég sok vita zajlott itt- persze sokszor mindkét részről hallhattunk személyeskedéseket...
Egyébként üdv, én is elolvastam a sztoridat, és írigyellek a bátorságodért, ahogy ki tudtál állni az érdekeidért.
Szerintem azért ebben egyetértünk, ahogy abban is: a Természetes szülés híveinek igaza van abban, hog ynagyon sok javítanivaló van a akórházi ellátásban. Én úgy látom, körültekintően megválasztva az orvost, és minden esetben értelmes emberként magyarázatot várva az adott vizsgálatokkor az embernek nem kell feltétlenül birkaként éreznie magát a kórházban (Na jó,kell ehhez szerencse is, nekem az volt, azért védem az orvosokat :-)) ).
A Természetes szülés híveitől meg annyit kérünk: azért mert mia kórházat választjuk, ne tekintsenek minket "alulinformált meg bizonytalan" személyiségeknek.
Nagyon sok mindenben egyezik a véleméynünk, csak vannak,akik nem tudnak az övékétől kicsiteltérő véleményt sem tolerálni. (Mindkét "oldalon" vannak).
Szerintem leginkább Petrának van igaza, aki mindig azt mondja: ne majrézzunk, aggódjunk, tököljünk annyit,örüljünk, ha minden rendben (és főleg örüljünk a babáinknak). Nem???
Előzmény: buta Elizabeth (324)
Pocak Creative Commons License 1999.11.10 0 0 325
Kedves Fuly,

Sajnos nekem is nagyon sok rossz tapasztalatom van. De ettol szvsz meg szukseg van a korhazra.
Elatkozom a magyar korhazakat (Tetenyi, Schopf-Merei, Arpad elenjar), eppenseggel az amerikai klinikaval sem voltam 100%-ig megelegedve, de ez egyaltalan nem jelenti azt, hogy a korhazi szules ugy ahogy van, szar.

Ami ma megy a magyar korhazakban, az minden, csak nem egeszsegugy (minden teruleten, nemcsak a szuleszeten). Megkozkaztatom, ahogyan ma kezelik a betegeket vagy az egeszsegeseket a korhazakban, annal tenyleg jobb lehet barmilyen alternativ, termeszetesnek nevezett modszer.

De szvsz, a megoldas nem az, hogy kesz, elvetjuk a vizsgalatokat, nem megyunk korhazba szulni, leszoljuk a teljes orvostarsadalmat, es vallalva a kockazatokat (vagy eppen figyelmen kivul hagyva) otthon szulunk.

De, persze, termeszetesen szulhettek otthon, es nem is baj, hogy van egy ilyen mozgalom, csak talan egy kicsit kevesebb arroganciaval sokkal megnyerobbek lennetek. Es az a "korhazhivoknek" is jo lenne.

Előzmény: Fuly (318)
buta Elizabeth Creative Commons License 1999.11.10 0 0 324
Elkezdtem visszafele elolvasni a hozzaszolasokat, de itt felment az amugy 100\60-as vernyomasom.
Mi az, hogy nekem egy ertelmes kerdessel kellene demonstralnom a tudasszintemet? Itt nem arrol van szo, hogy Dr. Akarki a melegszivu cukrosbacsi, aki megsajnalja a szegeny pocakos kismamat es majd segit neki, hogy az a kis hulye kimasszon a slamasztikabol...Eleve engem barmilyen orvos kezeljen ugy, mint partnert, elvegre az en bajomrol, az en testemrol, a szulesnel meg legfokeppen AZ EN GYEREKEMROL van szo !! Nem az iskolai vegzettseg donti el, hogy kivel milyen hangnemben kell beszelgetni, hanem az illeto egyeni igenyei. Az orvos igenis nem szivesseget tesz azzal, hogy magyraz, hanaem a sajat munkajat is megkonnyiti, mivel a feladatot erto-aterzo ember sokkal szivesebben es hatekonyabban fog kozremukodni! Szandekosan nem irtam azt, hogy vegre fogja hajtani az utasitasokat, mert epp most, ebbol a hozzaszolasbol jottem ra a problema egyik gyokerere: egyesek ugy kezelik a szulest, mint egy megoldando problemat. Csakhogy ezek a nok nem betegek, a terhesseg es a szules nem koros allapot, igy hat nem is kell betegekkent kezelni oket!A szules folyamat, amely megviseli a szervezetet, es orvosra azert van hozza szukseg, hogy bele tudjon avatkozni az esemenyekbe, HA KELL vagy ha a szulononek valamilyen alapbetegsege van, akkor SEGITSE ot abban, hogy karosodas nelkul tudjon szulni.
A gyerekrol persze ekozben egy arva szo sem esik. Holott az lenne a normalis, ha a szules kozben minden es minden csak a gyerek es az anya erdeket szolgalna...Ott vagyunk meg ettol a hozzaallastol, mint Mako Jeruzsalemtol. Es kedves Mr. Spock, neha nem artana egy kicsit tobb alazattal lenni a betegei irant, ugyanis ez valtja ki a betegekbol a legtobb tiszteletet.
A beteg , aki egyebkent nem beteg, hanem masallapotban van, nemcsak ertelmes, hanem erzo leny is. Sot, a terhes no sokkal intenzivebb lelki eletet el, tele van emociokkal, sokkal erzekenyebb (bizonyos hormonok termelodese miatt is, de ezt en nem tudhatom pontosan, hisz nem vagyok orvos...)igy hat igen fontos szerepet jatszik az orvos hozzaallasa...
Magyarul: legyen szives, ne nezzen hulyenek.Se engem, mint diplomast, se senkit, akinek nincs.Azert, mert nem vagyok orvos? Orvosi latinbol keszulok szakforditoi vizsgara, az egyetemen is kivalo latinista voltam. Szivbol utalom a viziteken torteno latin suttogast. Amikor a masodik gyerekemet vegre sikerult megszulnom, dr. Csakany mergesen dormogni kezdett: mint egy primipara!
Honnan tudtam volna, hogyan kell nyomni, hiszen elotte csaszarral szultem!
Egyebkent eskuszom, hogy a technika eppugy megtanulhato es fejlesztheto, mint az orgazmuskeszseg. Sot, a szervezet hihetetlenul gyorsa alkalmazkodik a szituaciohoz.
Ami pedig az idohianyt illeti, ugy kell kituzni a celt, ha mar maskepp nem megy, mint az Amway: tobb penz, tobb ido.
Előzmény: Mr Spock (239)
buta Elizabeth Creative Commons License 1999.11.10 0 0 323
Hat igen, istenem, de kar hogy elobb nem talalkoztunk. Gondolom, Agi a sokat emlegetett es a Szul.-Nogyogy. Konferencia altal kiatkozott, altalam sajnos csak a Kismama cikkeibol ismert Dr. Gereb Agnes. Aki a maga modjan probalta\-ja? meghonositani nalunk is az otthon szulest . Es miert ne ? Ha valaki nem patologias eset, vagy egy igazi multipara, vagy egyszeruen csak egy olyan ember, akiben ilyen igeny felmerul, AKKOR MIERT NE?
Vegigolvasva az utolso 50 hozzaszolast, engem inkabb a stilus zavar. Mintha az idelepok kozul nehanyan szemelyes tamadasnak vennek az elhangzottakat.Egyszeruen sokfelek vagyunk. Jo lenne, ha legalabb topicon belul toleralnank a massagot. Es ez szerintem nem statisztikai vagy egyeb adatok kerdese...
Előzmény: fulildi (274)
Fuly Creative Commons License 1999.11.09 0 0 322
Kedves Olvasók!

Elizabeth története mindenkinek tanulságos, ajánlom olvasásra. Nem másolom ide, mert hosszú, elég ide kattintani.

Fuly

Fuly Creative Commons License 1999.11.09 0 0 321
Köszönöm.
Esetleg adnál hasonló listát másik oldalról is?
Csak az egyformaság kedvéért.

Fuly

Ps: néhányszáz hozzászólásban nem rossz arány. Kaptak is érte rendesen...

Előzmény: trebla (320)
trebla Creative Commons License 1999.11.09 0 0 320
Kedves Fuly és fulildi!

Kérésetekre néhány idézet a ti oldalatokról:
Mindenhová odaírtam a helyet, az időpontot valamint a hozzászólót.

ccsa 1999.10.19 20:36 Szülés, terhesség 2.0
Pl. nekem sem tetszik a ti negédesbubájosködösítosköntörfalazósálésalulinformált stilusotok

Medvebacsi 1999.10.04 11:14 Természetes szülés
Skorpiót fallokratának nevezi.

Holist 1999.06.20 17:00 Szülés, terhesség 2.0
" - kedves Spock-rajongók, ti nem veszitek észre, hogy mennyire hülyének néz titeket ez az ember?

Holist 1998.11.18 15:01 Szülés, terhesség
Dr. Spock!
Ön vagy meglepoen félreinformált, vagy szándékosan hazudik

Holist 1998.11.02 13:50 Szülés, terhesség
Képzeld, vagyok olyan pofátlan, hogy feltételezem, vannak nok, akik szültek, mégsem tudják, mi az a szülés.

Előzmény: fulildi (316)
Fuly Creative Commons License 1999.11.09 0 0 319
Szia Doki!

Ne legyél képmutató.
Nem most ismered meg ezirányú véleményemet, privátban már megírtam.

Megdöbbenésed tehát színházi teljesítmény, és mint ilyen, nincs sok helye egy szöveges fórumon.

Változatlanul fenntartom, hogy szerezz személyes tapasztalatot a természetes-háborítatlan-ösztönös szülés témában.

Ja, még pár info. Csak hogy tudd.
Magyarországon VAN orvos nélküli (háborítatlan) szülés hivatalos budapesti, állami kórházban (nem hivatalosan, sok pénzért). Ott elég a szülésznő, Hatvanban meg nem? Ez itt a kérdés, nem az othonszülés...
VAN továbbá orvos által kísért kórházi háborítatlan szülés is. Budán. A szakma NEM engedi terjedni a gyakorlatot. Még Pestre sem.
És ha eléggé megfizeted, BÁRHOL, BÁRMIKOR szülhetsz háborítatlanul (akár otthon is). Ugyanis az országban sokfelé van orvos, aki meg tudja csinálni, csak nem merik - a szakmai főnökök miatt.

Fuly

Előzmény: Mr Spock (302)
Fuly Creative Commons License 1999.11.09 0 0 318
Kedves Pocak!

Azt hiszem, hogy mi azért nem vagyunk olyan jóindulattal az értelmezésben, mert rengeteg negatív tapasztalatunk van.
És a rossz tapasztalat forrása számunkra éppen az a szemlélet, hogy a gyereket az orvos szüli, a nő ebben a történetben főleg zavaró tényező. Én ezt kifogásolom, és a doki ezt nem hajlandó megérteni.

Megengedem, hogy az Ő szemlélete nem ilyen. Akkor viszont velünk együtt kellene küzdenie ez ellen a rossz gyakorlat ellen.

A férjjel együtt mondott szültünk SZVSZ teljesen helyén lehet.
Bizonyos kétségem van azirányban, hogy egy -bármilyen- tisztességes orvos képes heti 4-6 alkalommal ebbe a felfokozott mély empatikus állapotba kerülni. (nem akarok nagyon profán ellenpéldát írni)

*****
A go-live-ról van képem, csináltam én is sokat. Én is azt mondtam, hogy indulunk. Csak nem hetente 6-szor, hanem évi 2-4-szer.

Fuly

Előzmény: Pocak (310)
Fuly Creative Commons License 1999.11.09 0 0 317
Megint elszúrtam a nevet.
Rá kell szoknom, hogy ketten használjuk a gépet. :)
Fuly
Előzmény: fulildi (316)
fulildi Creative Commons License 1999.11.09 0 0 316
Kedves Trebla!

Itt, a neten az a szokás, hogy nem általában írunk dolgokról, hanem konkrétan. Tehát írj nyugodtan neveket, és lehetőleg idézz pontosan. Ezzel adsz alkalmat válaszra és védekezésre.

Különben bizonyosan van valamennyi adok-kapok. Engem pl. határozottan zavarnak olyan kitételek, mint ultrafeminista kommandó és társai.
Az én legkeményebb 'kiszólásom', hogy Spock dokinak nincs fogalma a természetes, háborítatlan, ösztönös szülésről. Ezt -különösen az utóbbi napok fényében- fenntartom.

Nyilván kitűnően ért a patológiás esetek ellátásához. A kóros (komplikációval kísért) esetek és a normális szülés közt nagy különbség van, ezt a doki nem hajlandó tudomásul venni. Kár.

Fuly

Előzmény: trebla (313)
fulildi Creative Commons License 1999.11.09 0 0 315
Kedves Trebla!
Én részemről azért nem szeretem ezt az interneten való közlekedést, mert az résztvevők olyan dolgokat írnak le egymásnak, amit szóban nem igen mernének.
Bár én a másik oldalt képviselem azért remélem azt Te is belátod, hogy az ilyen jelzők mint: akaratgyenge, sznob, kevéssé művelt azért az erős és bár nem olvasom állandóan a topicokat, de a mi oldalunkról ilyesmire nem emlékszem.

Üdv
fulildi

Előzmény: trebla (313)
ccsa Creative Commons License 1999.11.09 0 0 314
Ezen a heten penteken megint lesz informacios est (ugye jol tudom?). Alkalom azoknak, akik olyasmit itelnek el, amit nem is ismernek, hogy megismerkedjenek a "mumussal", barmilyen razos kerdest feltegyenek szemelyesen Aginak stb. Miert van az, hogy amig azok akik vegul az otthonszulest valasztjak, vegigjarnak minden korhazi lehetoseget, erdeklodnek mimdem uj klinikai modszer, gyogyszer, muszer irant, 80%-ban rendszeresen eljarnak korhazi orvoshoz is. Azok akik pedig helybol rohannak a korhazba, latni sem akarjak, hogy mi tortenik otthon? Mitol feltek?

Medvebacsi (es persze mindenki mas is), mi jovoheten penteken+szombaton leszunk megint a tanfolyamon. Ti mikor lesztek?

trebla Creative Commons License 1999.11.09 0 0 313
Szia mindenkinek!

Elolvastam az összes szüléssel kapcsolatos topicot. Nem volt egyszerű. Az első hozzászólásom valószínűleg vitatható lesz. Magamról annyit, hogy két gyereket szültem. Kórházban. Számomra ez megfelelt. Mind a két szülésnél jelen volt apuka is.

Ami hozzáfűznivalóm a témához lenne, az csak annyi, hogy pár hozzászólással ezelőtt valaki azt írta, hogy:
>Kedves Bugi bacsi!
>
>Hát ezért ez elég sommásra sikeredett. Érvek, tények nélküli kinyilatkoztatás.
>Remélem itt maradsz még velünk és eldiskurálhatunk a felvetésedről, mert ismerd be elég >nagyot rondítottál az asztal közepére.

Hát lehet, hogy az illetőnek - medvebácsi - igaza van. Azt viszont ti is elismerhetitek, hogy hasonlóképpen szoktatok belerondítani a többi szülés témakörrel foglalkozó topicba. Vannak ebben élenjárók is, de neveket most nem említenék inkább.
Egy biztos, ha mástól kikéritek mindezt magatok felé, akkor hasonlóképpen kellene nektek is cselekedni.

fulildi Creative Commons License 1999.11.09 0 0 312
Bugi bácsi!

Igazán kedves tőled, hogy legalább a gyermekeinknek jót akarsz.

Nem arról van szó, hogy velünk nem történhet semmilyen komplikáció. Az én két otthoni szülésemnél is jelen volt egy szülészi szakvizsgával rendelkező ember. Ő szolgálja a biztonságot. Mellesleg nő az illető, maga négy gyereket szült. 17 év klinikai és 8 év otthonszülési gyakorlat van mögötte. Mégsem éreztem azt, hogy egy orvos van a közelemben. Egy ember, egy nő, egy bába vagy barát. Inkább ezek a jelzők illenek rá. Nem átallotta bekötni a cipőmet egy vizsgálat után, amikor nagyon nehezemre esett lehajolni. A kórházban arról a nyomorult vizsgáló asztalról sem segítik le az embert.

Szülés közben is a derekamat masszírozta, vizet hozott, ha kértem, borogatást cserélt a hasamon vagy nem csinált semmit csak figyelt és várt. Megkérdezte, hogy mikor vizsgálhat meg, szólt, hogy most fog szívhangot hallgatni, elmondta, hogy miért nem tűnik el a méhszájam és, hogy milyen beavatkozásra lenne szükség. (Ugyanis a második szülésem nem ment annyira simán, csak még nem jutott rá időm, hogy leírjam.)
Majd, ha ilyenek lesznek az orvosok a kórházakban, akkor biztosan nem akarnának otthon szülni.

Magamról még annyit irnék le azon túl, hogy kórházi és otthonszülést is átéltem és én magam is voltam szülészet gyakorlaton, tanultam egy kevés szülészetet és segítettem néhány asszonynak a szülésénél otthon. Nyolc éve, első gyermekemmel való várandósságom óta foglalkozom részletesen a várandóssággal és a szüléssel. Két éve dolgozom a Geréb Ági teamjében, ahol minden szülést megbeszélünk, kielemezünk.
De hát hol vagyok én attól, aki húsz éve egyfolytában szül.:)

Előzmény: Bugi bacsi (304)
fulildi Creative Commons License 1999.11.09 0 0 311
Kedves Pocak!
Nem tudom van-e már gyereked, de Te komolyan azt gondolod, hogy az orvosok át tudják, át akarják érezni a szülő nő félelmeit, fájdalmait? Főleg ha még férfi is az illető.

Kedves Mindenki!
Most jöhet a lefeministázás. Nem tesz semmit, hiszen akaratgyenge, sznob és műveletlen vagyok.(Sajnos csak ennyit ad az eü. főiskola és egy kórházi és két otthonszülés.)Ez a kis apróság már igazán nem tesz semmit.
Mellesleg megkérdeztem Fulyt, mennyire bírta átélni az én kínjaimat férfiként. Találjátok ki a választ.
Ezt én természetesnek is találom és ennek ellenére nagyon hálás vagyok, hogy mellettem volt és támogatott. Az Ő kínjai ott kezdődnek, hogy el is kell tartani ezt a három gyereket.

Szeretném hallani az asszonyok szavát is, mert a topikból úgy tűnik, hogy a férfinép jobban tudja, mint mi, hogy mi is az a szülés.
Szóval ki szüli a gyereket?
A biztonságról meg csak annyit, hogy én személyesen a kórházban nem érzem magam védetten, biztonságban. Ilyen emberek is vannak. És akkor mi van?

Természetes, háborítatlan vagy ösztönös szülés. Lehet válogatni.

Előzmény: Pocak (310)
Pocak Creative Commons License 1999.11.09 0 0 310
Nem ertem, hogyan lehet felreerteni Mr. Spock "szuleseit".

Ha mar filologia orat tartunk, akkor ime az en muelemzesem:

Ha valaki nagyon azonosul azzal, amit csinal, akkor beszel tobbes szam elso szemelyben. Hosunk, Mr. Spock ez esetben nem hagyja magara a szulo not, nem kulso felkent avatkozik be, hanem maga is ateli a szulo no felelmeit es fajdalmait.

Csodalkozom, hogy ezt hogyan lehet felremagyarazni.

*******
(A sajat munkamban en is tobbes szam elso szemelyben beszelek, megha az ugyfel dolgairol is van szo. Pl. itt mi "elesben indulunk", a "mi erdekeinkrol" beszelgetunk, a "mi munkankat tesszuk konnyebbe", jollehet, en kulso tanacsado vagyok es egyaltalan nem szukseges felvallalnom az ugyfel bajait, de megis.)

*******
Mellesleg, mi is ketten fogjuk szulni a babat a ferjemmel, es egyaltalan nem tartanam furcsanak, ha utana azt mondana: szultunk egy gyereket (a felesegem szult egy gyereket helyett).

medvebacsi Creative Commons License 1999.11.09 0 0 309
Skorpio!

Hát hogy te flusztrált vagy az látszik. Hogy mitől az egy más kérdés.
És csúsztatsz, provokálsz izomból ahogy szoktál.

"Ezek szerint egy szo helyes vagy helytelen hasznalata miatt elutasitjatok egy szülesz segitseget." Csak így kijelentő módban. Ezt honnan olvastad?
Miért akartok egy nagyon összetett és bonyolult problémarendszert néhány ilyen egyszerű de hangzatos kinyilatkoztatással elintézni?

"Valaszoltal Bugi bacsinak. Csak egy dologra reagalnek. Feltetelezed, hogy a fajdalomcsillapitas es az Epidurális érzéstelenítés az orvos erdeket szolgalja."

Igazad van, nem kellően elválsztott a felsorolás és a megfelelő hozzáállás azt olvastatja amit te irsz. Szóval jól lehet csúsztatni... Te ezt jól ki is használod.

A konstruktív felvetésedre:
Az elmúlt három hónapban az időm egy jelentős részét az teszik ki hogy ezzel a kérdéssel foglalkozok. Legnehezebb rész szerintem hogy bármi megzavarja az anyát a szülés folyamán ezzel megakasztva a folyamatot. Láttuka példát mi történik olyankor.
Ha orvosi terminusokban kérdezed, akkor az előre kiszűrhető rizikófaktorokon kívül nem látok kontraindikációt. Az elmúlt egy év során nem láttam olyan példát egyik itt futó topikban sem ami igazolná az egyik pillanatról a másikra beálló komplikáció elméletet ami a legnagyobb mumusként használnak az otthon szülés ellen.
A szülés helyéhez 20 perces elérhetősggel kórhának kell lennie.
Magamnak én ezt 10 percben határoztam meg.

Ha visszolvasol láthatod sok olyan ember van aki a kórházi háttér közelsége mellett szeretne háborítatlanul szülni. Vannak jelek amik arra mutatnak, hogy ez megvalósítható, csak nagyon körülményes, esetleg drága.

Most akkor várnám hogy összefoglald a kórházi szülés hátrányait.
De elegendő az is ha válaszolsz ccsa kérdésére:
Tulajdonkeppen miert is vontok egyenlosegjelet a korhaz es a biztonsag koze?

medvebacsi

Előzmény: Skorpió (307)
Bugi bacsi Creative Commons License 1999.11.09 0 0 308
Elolvastam ccsa-t, elolvastam medvebacsit, elolvastam Skorpiót.
Skorpiótol ideznek:
"Ez egyszeruen felelmetes."
Hat igen.
A velemenyem nem valtozott...
Skorpió Creative Commons License 1999.11.09 0 0 307
Medvebacsi es ccsa !

Ezek szerint egy szo helyes vagy helytelen hasznalata miatt elutasitjatok egy szülesz segitseget. Tenyleg, a szülesz "jo szo" vagy sem ? Pontosan erröl irta Bugi bacsi, hogy sznobizmus. En meg hozzatennem az infatilizmust is, mint jellemzö tulajdonsagot. Ha jol tudom, ez itt nem nyelvtan ora. Aztan ha egy kicsit möge nezunk, könnyen kiderül hogy mi rejlik a "szülni" csak a nök tudnak mögött. Egyertelmü hogy egy pszichialiag gyenge es frusztralt nö probal igy kompenzalni. (Ha mar frusztralt, legalabb van egy elönye a ferfiakkal szemben: csak ö tud "szülni". (Hadd jegyezzem meg, hogy nincs elvi akadalya, hogy egy ferfi hordjon ki egy babat. Bezony am ! Igaz, hogy a vegen csaszarozni kell. Ugyhogy kedves latens feministak, ez a privilegiumotok is megszunt.)
Aztan meg egy. Probaljatok mar a sajat portatok elött sepregetni. Ugyanis nehany hozzaszolastol eltekintve igencsak szemelyeskedö es tamado hangnemet ütöttetek meg. Minimalis erveles, maximalis tamadas. Tehat elöször piszkaljatok ki a sajat szemetekböl a gerendat, aztan jöhet a masikoldal szalkaja.

Alapkerdes : elhiszitek-e, hogy a szüleszek alapvetöen annak erdekeben dolgoznak, hogy a kismamak es a kisbabak minel nagyobb biztonsagban legyenek ?

Medvebacsi !

Valaszoltal Bugi bacsinak. Csak egy dologra reagalnek. Feltetelezed, hogy a fajdalomcsillapitas es az Epidurális érzéstelenítés az orvos erdeket szolgalja. Ne haragudj, de ez holt komoly ? Ezt te igy gondolod ? Ez egyszeruen felelmetes.

Amugy tennek egy javaslatot a konstruktiv vita erdekeben. Probaljatok megfogalmazni azt, hogy milyen hatranyai vannak a haboritatlan szülesnek ? Ha egyet sem talaltok, akkor gondolkozzatok el, hogy vajon nem az elfogultsag beszel belöletek ?

medvebacsi Creative Commons License 1999.11.09 0 0 306

Kedves Bugi bacsi!

Hát ezért ez elég sommásra sikeredett. Érvek, tények nélküli kinyilatkoztatás.

Remélem itt maradsz még velünk és eldiskurálhatunk a felvetésedről, mert ismerd be elég nagyot rondítottál az asztal közepére.

Néhány gondolat rövid értékeléseddel kapcsolatban:

Irod:
"...aki arra tette fel az eletet, hogy kisbabakat segitsen a vilagra, es olyan terhes anyaknak nyujtson segitseget... "

Teljesen egyetértek, nemes feladat, de mint Te is irod ez segítség és nem szülés. Azért van a hosszas kötözködés a szóhasználat miatt mert egy szerencsétlen gondolkodás módot takar, még ha öntudatlanul is.

" akik nem a sajat kenyelmuket helyezik eloterbe"
Epidurális érzéstelenítés, egyéb fájadlomcsílapító módszerek, oxytocin, programozott szülés indítás. Lehet hogy igazad van ezek a nők nem a saját kényelmüket helyezik előtérbe, esetleg inkább az orvosét, amit helyenkét jogosan-jogtalanul sikerül a gyermek érdekeként feltüntetni.

" termeszetes szules (eleg hulye meghatarozas)"
Ha nem csak beugrotál volna megvédeni Mr Spockot (amire nincs szüksége) akkor talalkoztál volna a háborítatlan szülés kifejezéssel ami sokal jobban takaja a valóságot.

"...akaratgyenge..."
Hm. Mert maga akarja kontrolálni, figyelni a testét gyermeke születése közben? Ahelyet, hogy az orvos utasitasira figylne?
A helyet és a módszert az anyának kellene megválasztania megfelelő szakmai konzultáns segítségével. Erre törvényes joga van, technikai lehetősége nem nagyon.

A szonbbal nem tudok mit kezdeni. Ezt a lufit itt már többször is felengedték, mindig kipukkant.

A kellő műveltségről. Attól függ mit definiálsz műveltségnek. Ha azt hogy gondolkodás nélkül elfogadja a kor szokásait, aláveti magát a többség által sokat kritizált, de elfogadott módszereknek akkor igazad van.

Ha azonban a Döntéshez szükséges ismeretekkel való rendelkezés a műveltség szerinted, akkor nagyon nagy baromságot mondtál és nem lesz aki elnézze neked.

Egy nagyon jó barátommal beszélgettün a minap. Három gyermekes apa két papás szüléssel a háta mögött. Itt a listán akkoriban a placentaleválás és az atoniás vérzés volt az aktuális mumus. Mikor ezt elemezgettem neki nevetve nagy szemeket meresztve nézett rám: "Az mi?" Majd megjegyezte: "Tudod, a tudatlanság nagyon hasznos sok esetben." Ja és nem kőműves a fiú, hanem távközlési mérnök, a legjobbak közül.

medvebacsi

Előzmény: Bugi bacsi (304)
ccsa Creative Commons License 1999.11.09 0 0 305
Kedves mindenki,
Bekesseget szeretnek hozni, hatha egyszer nekem is sikerul...
Valoban semmi ertelme az acsarkodasnak, sem a durcasan akkor-en-nem-is-jovok-ide-bibibi-viselkedesnek, sem pedig az ismeretlenek le sznobozasanak stb.
Ami Fulyt es korabban mar engem is nagyon sokszor felhaboritott az Mr. Spock szohasznalata, de hiaba tettem szova, semmi reakcoi nem volt. Igy most szeretnem alazatos kereskent egyertelmuen megfogalmazni: Kerlek, ne eroszakold meg a magyar nyelvet, amelyben a "szulni" szo KIZAROLAG nokre vonatkozik. Tehat te mint ferfi nem irhatod, hogy szultel, mint ahogy nem irhatod, hogy a lo ugatott, a macska nyeritett stb. (lsd. mezoelmeletek, nyelvi szolidaritas, akit erdekel van irodalom boven es ez nem feminizmus, hanem nyelveszet) Lehet hogy az a gond hogy nem ismersz ra mas szot? Hat ez se legyen: babat lehet vilagra segiteni, szulest vezetni, kiserni, iranyitani, ha ezek esetleg ellent mondanak a gyakorlatodnak, akkor lehet meg a gyerket kinyomni, kitepni (lsd. hatvani korhaz esete), kihuzni stb. Mivel nekem meg ez a(z egyik) szakmam, legalabb ezt elfogadhatnad. Annak meg semmi ertelme, hogy havonta egyszer infantilis durcazassal kijelntsd ide se jossz tobbet/nem szolsz hozza amig.. (nem tudom ezzel kit buntetsz?) majd ugyis visszajossz/irsz. Ez a viselkedes igazan nem melto hozzad. Igenis irjal arrol, amit gondolsz, oda ahova gondolod, masok meg majd szetszedik. Errol szol a forum, nem? Amugy nekem is furcsa, hogy lassan 20 eves szuleszi praxisodban egyszer sem voltal kivancsi olyan szulesre, amibe nem nyulnak bele, csakugy szakmai kivancsisagbol. Hogy aztan elmondhasd te lattad es ezert meg azert nem volt jo. Igy hogy nem lattad nem tudom mi ellen harcolsz.
Nekem nagyon tetszik, hogy a szuleses topicokon ilyen sok aktiv papa/papajelolt van es ilyen erdeklodessel foglalkoznak sajat gyermekuk szuletesevel/gondozasaval. Le a kalappal elottuk.
De ez meg nem jogosit fel teged sem Bugi bacsi, hogy "akaratgyenge, a sznob es -mar elnezest, de- a nem kelloen muvelt emberek"nek nevezzel olyanokat, akiket nem is ismersz. Es akik veled ellentetben mind a ket oldalt ismerik es ugy valasztanak. Te pedig nem is vetted magadnak a faradtsagot, hogy megismerd a masik oldalt. Most ne menjunk bele abba, hogy egy atlagos testnevelo mennyire muvelt jogaszok, kozgazdak, mernokok stb.-hez (mert hogy ilyenekkel vitatkozol) kepest, de akarkik is vagyunk, ismeretlenul igen mereszseg ilyet allitani rolunk.
Es meg egy dolog - hogy visszakanyarodjunk a temahoz-, amin el kellene gondolkodni:
Tulajdonkeppen miert is vontok egyenlosegjelet a korhaz es a biztonsag koze? En sokat gondolkodtam ezen es nekem ez valahogy nem ilyen egyertelmu. Nektek mitol az?
Bugi bacsi Creative Commons License 1999.11.09 0 0 304
Ez igen.
Eljen a termeszetes szules!
Egy kicsit azert furcsa nekem, hogy milyen alapon oktatsz ki egy olyan embert, aki arra tette fel az eletet, hogy kisbabakat segitsen a vilagra, es olyan terhes anyaknak nyujtson segitseget es biztonsagot a szulesnel, akik nem a sajat kenyelmuket helyezik eloterbe a gyermekuk vilagrajottenel.
Az allaspont, amit a termeszetes szules (eleg hulye meghatarozas) hivei kepviselnek, csak az akaratgyenge, a sznob es -mar elnezest, de- a nem kelloen muvelt emberek szamara allhatja meg a helyet.
Kizarolag a jovendobeli gyermekeitekre valo tekintettel kivanok komplikaciomentes szulest nektek...
Előzmény: Fuly (301)
papajelolt Creative Commons License 1999.11.09 0 0 303
Sziasztok term.szül.-hívok!

Hrrrr! Hrrrr!

Acsarkodom még kicsinyt itten nálatok, aztán húzok gyorsan vissza Mr. Spock után a 2.0-ba.

Mr Spock Creative Commons License 1999.11.09 0 0 302
Kedves Fuly, Mindenki,

"20 eve csinalom, tobbezer gyereket szultem"
Na látod, ezért nincs fogalmad a szülésről.

Na jo, akkor itt hagyom abba. Igazad van, nincs fogalmam a szulesrol.

Aki megis ugy gondolja, hogy van fogalmam, es tanacsra, magyarazatra van szuksege, vagy egyszeruen kivancsi valamire, az megtalalhat a Szules-Terhesseg 2.0 topicban.

Gabor

Előzmény: Fuly (301)
Fuly Creative Commons License 1999.11.08 0 0 301
Kedves Gábor!

(Én írtam, csak kevertem. Figyelhetnél kicsit!)

20 eve csinalom, tobbezer gyereket szultem
Na látod, ezért nincs fogalmad a szülésről. Természetes szülés esetén -akár otthon, akár kórházban- a MAMA szül, az orvos, bába csak figyel és segít.
(Segit: kiszolgálja a mamát)

Ja, ha meg patológiás lesz, akkor beavatkozik. Csak akkor!

Fuly

Ps. Körkérdés a topic olvasóihoz:
Ki szüli a gyereket: a mama vagy az orvos?

Előzmény: Mr Spock (299)
demimur Creative Commons License 1999.11.08 0 0 300
OFF

csak azért, hogy szemléltessem, milyen pocsék energiarablás, ha humortalanul személyeskedünk egymással, mesélek Nektek egy történetet:

-a napokban vettem egy derelyét magamnak ebédre, és az irodai mikróra raktam, hogy később megeszem. Valaki délutánra megkajálta, erre én írtam egy körmélt:"a derelyetolvajnak üzenem:
egészségére, de máskor inkább kérjen belole!!"
Erre számos kolléga számos poénos választ írt, az egyik agyament viszont a következőket:"Ezt a levelet kb 400 helyre küldted el, holott csak egy címzett van. Ezzel raboltad 399 ember idejét és egy csomó eroforrást.A címzett csak derelyét vett el ..." ment a válasz egy hatalmas :-))) kiséretében, mert itt még poénra vettem a dolgot:"Nézd, a humorérzék ennél a cégnél sok ember számára a legnagyobb hiányzó tétel, és nem az idő..../tisztelet a kivételnek, aki - úgy tűnik - nem Te vagy!/" erre ezt írta: "Ritka modortalan ember vagy. Nemcsak másodszor rabolod az idomet, de még ismeretlenül sértegetsz is.Egyébként valóban nem látom, hogy mi a humor abban, hogy a vállalat teljes vezetosége a Te elmaradt ebédeddel foglalkozik. Engem mindenesetre nem érdekel. Vigyázz, nehogy leugorj az egódról az IQ-dra, mert még szörnyethalsz." hú, milyen eredeti, de erre már én is rápörögtem:
"Modortalan inkább Te vagy, mert
- bár vagy 10 ember írt mindenféle választ - még a cég vezetőségéből is - de senki sem fogta fel ilyen tragikusan a dolgot
- nem hinném, hogy több idődet raboltam, mint azon kollégák, akikat figyelmeztetnek a szanaszét hagyott autójukra, az ékszervásárra, a B. Márkra, az MP3-as fájlokra...stb,
- arra sem emlékszel, hogy ismersz, xxx vagyok, tőled kb. 4 asztalnyira...A humortalanságodat már számosan tudják a szinten, mert forwardoltam az üzidet...z Isten mentse meg bármilyen Céget attól, hogy te főnök légy, mert megfagyna körülötted a levegő.Egyébként ha ráértél megírni első, igen modortalan, kioktató és nagyarcú leveledet, akkor nem raboltam az idődet, hiszen ERRE is ráértél... :-((( Ha esetleg elnézést szeretnél kérni, még megteheted, hiszen ezt a stílust te kezdted, én csak a te tükörképedként válaszoltam, ami persze nem tetszett neked, nem is csodálom..."

Nos, szerintetek ennek volt értelme, azonkívül, hogy hülyét csinált magából a pofa, én meg jót röhögtem???
ON

Demi

ÜZENET: kicsit kedvesebben, gyerekek..
:-)))))))))))))))))))))))))

Mr Spock Creative Commons License 1999.11.08 0 0 299
Kedves fulildi,

Az a baj, sajna, hogy fogalmad sincs arról, hogy hogyan is működik ez VALÓJÁBAN. Egyszer, nem többször, menj el együtt egy bábával egy szüléshez, és csodát látsz. (ha odaengednek)

Hmmm....na lassuk csak.....szulesz szakorvos vagyok, 20 eve csinalom, tobbezer gyereket szultem.....tobb kulonbozo korhazban, tobb kulonbozo teruleten.....es teszerinted FOGALMAM SINCS, hogy ez hogy megy "valojaban".

Ilyen kijelentesekkel megelozod annak meg a lehetoseget is, hogy valaha is komolyan vegyem amiket irsz ide. Es merem remelni, hogy akik csak idelatogatnak, es kivulallokent latjak ezt a beszelgetest, realizaljak hogy mennyire elrugaszkodott az allaspontod, te aki "zaszlovivoje" vagy a termeszetes szulesnek.

Gabor

Előzmény: fulildi (296)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!