A kötöző madzag színe árulkodó a füstölés milyenségéről, mértékéről. Én szoktam berakni raschel hálóban sajtot is húsárú füstölésekor. Az még árulkodóbb indikátor, sőt láthatóvá teszi a túl meleg füstöt is az esetleges megolvadásával. Amúgy a kommersz trapista sajtok is más dimenzióba kerülnek az igazi füsttől.
A mellékelt kép alján jól látszik a spárga és a bél végének elszíneződése.
Sziasztok! Műbélbe töltött szalámin, hogy állapÍtható meg, hogy fogta-e a füst? 3 napon keresztül kb napi 5 órát volt füstölve bükkfa morzsalékon füstgenerátorral. Ennyi elegendő vagy adjak még neki?
SZIASZTOK! Teljesen kezdő vagyok a füstölés terén.Építettem egy külön tűzteres hideg füstölőt. A tűztér kb.1,5 méterre van a kamrától,160 as csőben jut a füst a kamrába. Nem is vad hússal kezdtem a próbát, hanem sima kolbásszal (sertés). Na de .... 3x12 órát füstöltem száraz akácfa fűrészporral 12 óra füst 12 óra szellőzés. És most jön a problémám.Nincs semmi színe a kolbászoknak!!!(nem fogja a füst) Nem tudom mi lehet a baj? Lehet,hogy nem jó helyre írtam de nem találtam jobb fórumot. HA VALAKINEK VAN TIPPJE KÉREM ÍRJON ! ELŐRE IS KÖSZÖNÖM....
A címkés (nagy mennyiségű) kolbász készítői, akik folyamatosan jó minőségre törekednek, használjanak kuttert, azon túl, hogy rendesen kiinazzák a húst.
Aki 10-20 kg húsból készít kolbászt saját/rokoni/baráti felhasználásra, annak tökéletes egy 32-es húsdaráló,
nyilván a tárcsa és a kés összeélezve - ismerve a precizitásod, ennek hiányát rólad nem is feltételezem.
A kutter az ára miatt a profik eszköze, de darálóval sem kell kenőcsösre darálni. Persze, akkor nem lehet vele büszkélkedni, hogy letoltam rajta fél óra alatt egy disznót.