Keresés

Részletes keresés

MUM.21 Creative Commons License 2021.01.01 0 0 3195

Sziasztok !

 

BÚÉK mindenkinek ...

 

Pár perce találtam rá erre a fórumra !

Ezt a PDF -et mindenkinek sok szeretettel ajánlom : https://mek.oszk.hu/15900/15912/15912.pdf

Ha már ismeritek akkor elnézést !

 

Üdvözlettel  MÜM.21

VBL Creative Commons License 2020.12.31 0 0 3194

Minden Kedves Fórumtársnak vidám Szilveszter és kolbászokban gazdag boldog Új Évet kívánok !

öreg_néne_b Creative Commons License 2020.12.31 0 0 3193
Előzmény: öreg_néne_b (3192)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.12.31 0 0 3192

Igen, a kapcson és a fémkampón is látszik a füst, de a kapocsban is madzag van, másképp nem lehetne felakasztani.

Előzmény: N!EBULO (3191)
N!EBULO Creative Commons License 2020.12.31 0 0 3191

Szerintem a kapcsot is megfogja a füst.  A krómozott, vagy nikkelezett húskampókon is szépen látszik a füst, lehet is rendszeresen mosogatni őket.

Amúgy a sajtos vari az igazi! Minden vendégünk indikátort akar fogyasztani a kolbász mellé!

Előzmény: nagypapi51 (3190)
nagypapi51 Creative Commons License 2020.12.31 -1 0 3190

Ügyes indikátor! - főleg, ha nem fémkapoccsal zárod le... :)

Búék

np

Előzmény: N!EBULO (3189)
N!EBULO Creative Commons License 2020.12.30 0 1 3189

 

Szia!

A kötöző madzag színe árulkodó a füstölés milyenségéről, mértékéről. Én szoktam berakni raschel hálóban sajtot is húsárú füstölésekor. Az még árulkodóbb indikátor, sőt láthatóvá teszi a túl meleg füstöt is az esetleges megolvadásával. Amúgy a kommersz trapista sajtok is más dimenzióba kerülnek  az igazi füsttől.

A mellékelt kép alján jól látszik a spárga és a bél végének elszíneződése.

 

Buék a füstölőknek!

Előzmény: gulman (3188)
gulman Creative Commons License 2020.12.28 0 0 3188

Sziasztok! Műbélbe töltött szalámin, hogy állapÍtható meg, hogy fogta-e a füst? 3 napon keresztül kb napi 5 órát volt füstölve bükkfa morzsalékon füstgenerátorral. Ennyi elegendő vagy adjak még neki?

othiss Creative Commons License 2020.11.24 0 0 3187

sehová..a gravitáció mindent megold(ha kedvében jársz)  ez inkább hőtan.

Előzmény: nyikj (3186)
nyikj Creative Commons License 2020.11.24 0 0 3186

A csőventilátort hova célszerű beépíteni? 

Előzmény: FaZo 76 (3181)
N!EBULO Creative Commons License 2020.11.19 0 0 3185

Nekem is elküldenéd a könyvet? Nincsenek különösebb gondjaim éppen a füstöléssel, de a jó pap is holtig tanul!

Előre is köszi. Üdv: Nebuló

Előzmény: Mooni (3178)
gombászok Creative Commons License 2020.11.19 0 0 3184

Na, kezded már megtanulni: először egy kis meleg, hogy a páralecsapódást "kizavarjuk", utána fog a füst!

Gyanítom, hogy az OSB bódéd sem szellőzött eléggé, kell állandó szellőzés is.

Előzmény: rovalac (3182)
rovalac Creative Commons License 2020.11.19 0 0 3183

Előzmény: nagypapi51 (3180)
rovalac Creative Commons License 2020.11.19 0 0 3182

nekem is szinte ugyan ez van mint a képen! De egyszerűen két nap alatt nem lett színe !

 

Fogtam egy vas tálcát és be tettem a kamrába alulra, rá egy kis parázs és fűrészpor, persze a hőfokot folyamatosan néztem.

 

És láss csodát gyönyörű kolbászok lettek.

Előzmény: nagypapi51 (3180)
FaZo 76 Creative Commons License 2020.11.18 0 0 3181

Azért mielőtt szétszeded az egészet, lehet érdemes lenne beleszerelni egy csőventilátort!

Lehet ez meggyorsítaná a füst áramlást.

Előzmény: rovalac (3179)
nagypapi51 Creative Commons License 2020.11.18 -1 0 3180

Nem biztos, hogy az a baj. Esetleg a faanyag?

Bátyám tölggyel "fűt", hibátlan cuccok jönnek ki a füstről.

A tűztér és a kamra itt is kb. 1.5 m-re van.

 

Előzmény: rovalac (3179)
rovalac Creative Commons License 2020.11.18 0 0 3179

Köszönöm. De kiderült mi a hiba.A tűztér túl messze van a kamrától .Újra kell építenem az egészet:( 

Előzmény: Mooni (3178)
Mooni Creative Commons License 2020.11.17 0 0 3178

Megvan Egon Binder Füstölés c. könyve pdf-ben, hátha kapsz néhány ötletet.

Mail-em publikus, ha ráírsz, átküldöm.

Előzmény: rovalac (3176)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.11.17 0 0 3177
Előzmény: rovalac (3176)
rovalac Creative Commons License 2020.11.17 0 0 3176

SZIASZTOK!
Teljesen kezdő vagyok a füstölés terén.Építettem egy külön tűzteres hideg füstölőt.
A tűztér kb.1,5 méterre van a kamrától,160 as csőben jut a füst a kamrába.
Nem is vad hússal kezdtem a próbát, hanem sima kolbásszal (sertés).
Na de .... 3x12 órát füstöltem száraz akácfa fűrészporral 12 óra füst 12 óra szellőzés.
És most jön a problémám.Nincs semmi színe a kolbászoknak!!!(nem fogja a füst) Nem tudom mi lehet a baj? 
Lehet,hogy nem jó helyre írtam de nem találtam jobb fórumot.
HA VALAKINEK VAN TIPPJE KÉREM ÍRJON ! ELŐRE IS KÖSZÖNÖM....

nagypapi51 Creative Commons License 2020.10.28 -1 1 3175

Ehhez elég egy megfelelő átmérőjű rúd is...

Előzmény: öreg_néne_b (3174)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.10.23 0 1 3174

Igen, hogy ne érjen össze, mindenhol érje a füst és egyenletesen szikkadjon.

 

Előzmény: colanut (3173)
colanut Creative Commons License 2020.10.22 0 0 3173

Lehet, hogy buta kérdés, de létezik olyan, hogy a kolbászok közé egy ki pálcikát tesznek? 

nagypapi51 Creative Commons License 2020.08.17 -1 0 3172

A címkés (nagy mennyiségű) kolbász készítői, akik folyamatosan jó minőségre törekednek, használjanak kuttert, azon túl, hogy rendesen kiinazzák a húst.

Aki 10-20 kg húsból készít kolbászt saját/rokoni/baráti felhasználásra, annak tökéletes egy 32-es húsdaráló,

nyilván a tárcsa és a kés összeélezve - ismerve a precizitásod, ennek hiányát rólad nem is feltételezem.

Előzmény: öreg_néne_b (3168)
othiss Creative Commons License 2020.08.16 0 0 3171

megnéztem a kínálatukat...szép fotók.

 

Valószínű, hogy elkerülte a figyelmem, de nem láttam a kilós egységárat, és hány százalák húst tartalmaz...

 

A szárazkolbász elfogyott...

Előzmény: nagypapi51 (3164)
othiss Creative Commons License 2020.08.16 0 0 3170

lehet benne valami, mert néha  fehér, rághatatlan anyagot bányászok a fogaim közül...

 

Hát...jobb is,  ha nem tudom mit daráltak bele..

 

Nálam az számít, hogy az  íze jó legyen, ne törjön bele a fogam semmibe, és ne kelljen köpködni a mócsingokat..

Előzmény: Boarhunter (3169)
Boarhunter Creative Commons License 2020.08.16 0 0 3169

Ha nem inazzák ki rendesen a húst, akkor igyekeznek minél apróbbra darálni/vágni, a lebukás esélyét csökkentendő... :-)

öreg_néne_b Creative Commons License 2020.08.16 0 0 3168

A kutter az ára miatt a profik eszköze, de darálóval sem kell kenőcsösre darálni. Persze, akkor nem lehet vele büszkélkedni, hogy letoltam rajta fél óra alatt egy disznót.

Előzmény: nagypapi51 (3167)
nagypapi51 Creative Commons License 2020.08.16 -1 0 3167

...A kenődés nem a szemcseméreten múlik, hanem az összetételen...

meg azon hogy kutterben aprítod, vagy darálod.

 

Előzmény: öreg_néne_b (3166)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.08.16 0 1 3166

A kenődés nem a szemcseméreten múlik, hanem az összetételen és első sorban az érlelésen/szikkasztáson.

Előzmény: Hepci (3165)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!