Keresés

Részletes keresés

újmóni Creative Commons License 2014.05.21 0 0 2014

A száraz teveszart is meg lehet enni - tehát az sem ehetetlen....

Kérdés, ki szeretné...

 

:-)))))))

 

 

Előzmény: Törölt nick (2012)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.21 0 0 2013

Kivétel a szilvalekvár, az egész éjszakás a sütőben.

Kivétel a ribizlik, az főzés, passzírozás, főzés, cukor, üveg, fejreállítás vagy szárazdunszt. Elég a pektintartalma, nem kell plusz.

Kivétel a sárgabarack: forró víz, hámozás (ez elmarad, aha túl sok van), főzés, kis botmixer, de csak éppenhogy, főzés, cukor, üveg, szárazdunszt. Az összes főzés 10-15 perc.

Kivétel az áfonya: főzés, feketeribizlilekvár hozzáadása a pektin miatt, (kb egy 3 decis üveg 5 liter áfonyához), cukor, főzés, üveg, fejreállítás.

Igazából ami pektint igényel az az eper, a meggy és a málna, szeder. Lehetne operálni alma hozzáadásával - az áfonyalekvár receptek kifejezetten írják - de nekem nem nagyon van fölös almám egyelőre.

Ezen kívül néha szoktam őszibarackdzsemet is főzni - senki se szereti - az kap bagy almát vagy egy kis pektint.

Csipkebogyó, kökény, birsalma pektin nélkül készül.

Előzmény: Törölt nick (2011)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.20 0 0 2012

Csak hogy tovább rémisztgessem fórumtársaimat, íme a végeredmény... :)

/Ehetetlen/ :)

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.20 0 0 2011

Pedig nincs is jobb egy hosszú órákig főzött szilvalekvárnál . :)

Amikor kimered az üvegből és látod, hogy pöndörödik a héja.

Ilyen állagot dzsemfixszel soha nem fogsz kapni.

A szomszédasszonyod is beszéljen csak badarságokat, ne higgy neki! :)

 

Minden gyümölcsből így szoktad készíteni:

Rövid főzési idő, zselésítő, kevés cukor.

Netán van kivétel?

Előzmény: Törölt nick (2008)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.20 0 0 2010

Köszönöm a receptet!

Lehet, hogy kipróbálom. :)

 

Azért kell (nem kötelező) kivonni a vizet, hogy sűrűbb legyen, de ne a pektinnel megkötött levétől, hanem a gyümölcsrostoktól.

Oké, aláírom, hogy erre nem az eper a legjobb példa.

Nem kell feltétlenül teveszar állagúra főzni, azt én sem szeretem.

1:1 cukor mennyiség sem kell bele.

Persze aki úgy szereti, tegye csak bele nyugodtam. :)

Úgy tudom, régen mindig celofánnal kötötték le a tetejét és mivel az légáteresztő, az évek alatt szépen belekötött az üvegbe. :)

 

A lekvár egyébként teljesen kenhetőre sikeredett, szerintem ez látszik a képen is.

Évtizedekig nem lesz a spájzban, hamar el fog fogyni. :)

 

Köszönöm az eddigi biztatást, szerintem bele fogok jönni! :)

Előzmény: újmóni (2007)
újmóni Creative Commons License 2014.05.20 0 0 2009

Nekem is van ismerősöm, aki szerint csak az 1:1 lekvár az igazi.... (egy kiló cukor...)

 

BRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR.....................

 

IGen-igen, előttem van a sötétbarna baracklekvár.... :)))) És ha még ez 5-6 év után bele is kötött az üvegbe, na az volt a rémálom.... :-D

 

 

Előzmény: Törölt nick (2008)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.20 0 0 2008

És így igazi gyümölcsízű-illatú dzsemed lesz. Én is így csinálom. NEm tudom megérteni azokat, akik szerint az órákig főzött lekvár a jó, van egy szomszédasszonyom is, aki csak arra esküszik. Arra gondolok, hogy azt az ízt szokták meg gyerekkorukban, és azért ízlik nekik. Szerintem nem lehet őket meggyőzni arról, hogy nem az az igazi.

Én gyerekkoromban utáltam a baracklekvárt, addig főzték míg barnára karamellizálódott benne a cukor, már semmi barack íze nem maradt. Szerencsére ma már rájöttünk, hogy másként is lehet.

Előzmény: újmóni (2007)
újmóni Creative Commons License 2014.05.20 0 0 2007

Továbbra sem értem, miért kéne kivonni a vizet belőle....

 

Én megtisztítom az epret, a nagyobbakat félbe-negyedbe vágom, a kisebbeket egészben hagyom. Kb. egyharmadát összeturmixolom. Összekverem a darabost a turmixolttal, elkverem benne az almapektint + pici citromsavat (vagy ezzel egyenértékűen a Quittint) , felforralom, megy bele a cukor, 5 perc után üvegekbe töltöm. Színültig. 10 percig fejre állítva tartom, majd megy a kamrapolcra. Semmiféle dunsztolás és egyéb kunszt :) nem szükséges.

 

 

Előzmény: Törölt nick (2005)
újmóni Creative Commons License 2014.05.20 0 0 2006

Nem emlékszel Fábry jelenetére a nagyanyja lekvárjairól...? :-DDDDD

 

Csak főbb vonalaiban tudom felidézni: talált a kamrában "száraz teveszar" töménységű baracklekvárt, rajta a cetli: 1938 - újrafőzve 1944. Kommentárja: mások az ostrom alatt a pincében visszahúzódva próbálták átvészelni a bombázást - nagymama meg újrarottyantotta az ERdélyből magukkal hozott baracklekvárt.

 

:-)))))))))))

Előzmény: Törölt nick (2004)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.19 0 0 2005

Igen, a levét eltehettem volna szörpnek, és úgy jóval kevesebb ideig kellett volna főzni, de én csak a vizet akartam kivonni belőle, ehhez viszont sokáig kellett főzni.

Nincs ezzel semmi baj, hidd el, én szívesen csinálom.

Tényleg nagyon finom lett és az állaga is olyan, amilyennek egy lekvárnak lennie kell. :)

Elsőre...akarom mondani másodikra szerintem nem lett rossz. :)

 

Előzmény: újmóni (1998)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.19 0 0 2004

Eláll akár évtizedekig. Amikor vagy 4 éve anyósom (most 91) ellátása ránk maradt, nekem voltak 5-6 éves lekvárjaim is. Egy év alatt elfogyott, azóta se győzök annyi baracklekvárt főzni, hogy neki elég legyen. 

De azért őrzök egy 1995-ös banánlekvárt:) Abban az évben alig termett gyümölcs, szinte drágább volt ami mégis megtermett, mint  most. Úgyhogy főztem abból, ami volt, pl akciós banánból (az akkor emlékeim szerint 50 Ft körül volt).

Előzmény: újmóni (2003)
újmóni Creative Commons License 2014.05.19 0 0 2003

Nagyanyám mindig tett el befőttet - azt a hatalmas szemű cseresznyéből készültet szerettem is gyerekkoromban. Nálunk sült húsokhoz gyakran volt kompót (savanyúság helyett), úgyhogy sok fogyott.

Én nem teszek el kompótot - ha sütibe kell gyümölcs, akkor inkább mirelitet teszek.

 

Dzsemet én is szeretek eltenni, többet is, mint ami elfogy. :-D  Nemrég használtam el egy 2005-ös baracklekvárt.... :)) És majdnem minden évben teszek el. Tavaly nem, mert egy szem sem termett a fánkon. Idén viszont rogyásig lesz.  De mi lesz a 2011-es és 2012-es 20-30 üveg baracklekvárommal...? :-DDD

 

 

Előzmény: Törölt nick (2002)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.19 0 0 2002

Jó 5let, kivitelezem.

Most éppen fő egy pár üveg befőtt, de nem nagyon fogy nálunk a befőtt, meg nekem nincsenek is jó emlékeim a cseresznyebefőttről. Viszont a lekvár-dzsemfőzés az egyik hobbim - lányaim unokáim örömére.

Előzmény: újmóni (1999)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.19 0 0 2001

Köszönöm a tippet, a repedt, madárcsípett példányok (a zöme) már az erre szolgáló edényben landoltak - indításnak egy kis cukorral, nehogy már álltában megpenészedjen - de mostmár van egy kis lé alatta, úgyhogy elindult az idei pálinka-akció. Ritkán van annyi gyümölcs nálunk, hogy gyümölcspálinka is legyen, de idén kinéz egy nagy adag vegyes.

Előzmény: beetee (1996)
újmóni Creative Commons License 2014.05.19 0 0 2000

:-DD

 

 

Előzmény: beetee (1996)
újmóni Creative Commons License 2014.05.19 0 0 1999

Előre bocsátom, sosem próbáltam még, de ötletként felmerült bennem, hogy magozd ki, fagyaszd le, aztán majd mikor lessz meggyed, akkor egyharmad-fele arányban keverd hozzá, és úgy csinálj cseresznye-meggydzsemet.

 

Ha sikerül igazi aromás meggyet szerezned, akkor alig fog érződni rajta a "hamisítás"... :)

 

 

Előzmény: Törölt nick (1995)
újmóni Creative Commons License 2014.05.19 0 0 1998

Ez haláli!

 

Direkt azért szórod rá a cukrot, hogy levet eresszen - aztán meg panaszkodsz, hogy sok leve volt, azért kellett négy órán át főzicskézni.

 

 

:-DDDDDDD

 

 

Előzmény: Törölt nick (1994)
szexardikadarka69 Creative Commons License 2014.05.19 0 0 1997

Magyarul: pálinka! :)

Előzmény: beetee (1996)
beetee Creative Commons License 2014.05.19 0 0 1996

C2H5OH

 

:)))

Előzmény: Törölt nick (1995)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.19 0 0 1995

Persze, hogy jellegtelen ízű, de most itt arról van szó, hogy itt van a rengeteg cseresznye, és valamit kell belőle csinálni az evésen kívül. Sose legyen nagyobb gondom:) 

Előzmény: újmóni (1988)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1994

Rendben, holnap lemegyek a Spárba egy adag Quittinért. :)

 

Emellett nem kellett négy órát állni, mert az elején annyira leveses volt, hogy kevergetni sem kellett.

De ha már arról van szó, szívesen állok ott és kevergetem.

Végül is a lekvárfőzés ezzel jár.

Tudom, Quittin. :)

 

A cukrot a pucolás után szórtam az eperre.

Azzal együtt hagytam állni pár órán át, hogy levet engedjen.

A karamellizálódásra nem is gondoltam, de végül is van benne valami.

Na mindegy, ha be is barnul, az íze talán nem lesz rossz.

Előzmény: újmóni (1992)
újmóni Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1993

Ízlések és pofonok..... :D

 

 

Előzmény: Törölt nick (1991)
újmóni Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1992

Nem tudom neked jobban elmagyarázni - próbáld ki saját magad. Nem lesz zselés a Quittintől a lekvár, pont olyan sűrűn folyós lesz, mint az agyonfőzéssel.

 

Persze ha az a mániád, hogy négy órán keresztül fakanállal állsz a lekvárosfazék mellett-  ám tedd.  :-DDDDD

 

Pár hónap alatt szerintem bebarnul a lekvár - főleg, ha ilyen sokat főzted. És persze az se mindegy, hogy végig a cukorral együtt főzted, vagy a cukrot csak a vége felé tetted bele.. Ugyanis a cukor is karamellizálódik, az pedig bizony barna lesz...

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (1990)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1991

10 perc híján. :)

 

Esküszöm, hogy nagyon finom lett. :)

Előzmény: újmóni (1987)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1990

Oké, de valahogy nekem nincs az az érzésem, hogy igazi lekvárt eszem, ha pektinnel sűrítem be azt a rengeteg levet, amit az eper a főzés elején kienged magából.

Annyi lé van alatta, hogy az már inkább eperleves. :)

Ha pektinnel megkötöm ezt a rengeteg vizet, nem lesz olyan az állaga, mint egy jó kis lekvárnak. :)

 

Amúgy mennyi idő után várható, hogy megbarnul, ha kifelejtettem belőle a citromot?

 

Előzmény: újmóni (1986)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1989

Ti milyen sűrűre szoktátok főzni a lekvárokat?

Mindet nagyjából ugyanolyanra, vagy van, amiből hígabbat főztök, és van, amiből sűrűbbet?

Esetleg ugyanabból a gyümölcsből főztök ilyet is, olyat is?

Tervezitek-e előre, hogy ebből vagy abból a gyümölcsből fogtok főzni, vagy csak ahogy éppen alakul?

Van olyan, amit soha nem szoktatok mással ízesíteni, mert önmagában is nagyon finom, illetve olyan, amihez mindenképpen kell valamit párosítani?

 

 

újmóni Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1988

A korai cseresznye önmagában nagyon jellegtelen ízű, nem érdemes vele vesződni. Egy-két ízletes (nagyszemű), később érő fajta az, amiket hagyományos módon kompótnak szoktak eltenni.

 

 

Előzmény: Törölt nick (1982)
újmóni Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1987

Közel négy órán keresztül rotyogott a lábasban. :)

 

 

Na ez az, ami tök fölösleges.

 

Teljesen denaturalizálódik a gyümölcs.

 

 

Előzmény: Törölt nick (1978)
újmóni Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1986

Nem cukrot akarok enni, hanem epret. :)))

 

A kevés almapektin pont annyira sűríti be, hogy még folyós marad, de nem szalad le a kenyérről. Dickflüssig - ahogy a német nagyon kifejezően mondja.

 

Teljesen nyugodtan használhatsz Quittint is. Abban sincs más, mint almapektin, picike citromsav (ez a szép szín megőrzése miatt is hasznos), és valami minimális tartósítószer.

 

 

Előzmény: Törölt nick (1984)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1985

No, ez azért már sokkal finomabb lett, mint a korábbi.

 

Esti lámpafényél így mutat a foszlós kalácson. :)

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!