Szia! Nekem valami nem kerek. Ha van torokfűtés, márpedig amit leírtál az a levegőt melegíti elő. Ez viszont ha jól tudom csak a központi befecskendezős rendszernél szükséges. A hengerenkénti az közvetlen a meleg szelepekre spricceli a benzint így nem kell keveredni a torokban a levegőnek a benzinnel. Ezért el is hagyták ezt az előmelegítőt és a torokfűtést is. Amit leírtál az a kipufogó csonkról csinál váltást a hideg levegőre. A régebbi modellekben egy hőérzékelős billentő szerkezet volt ebben meg a vákuum szabályozza az irányt(legalább is az enyémben) Az első 105-ös pedig sima mechanikus volt. Vagyis kézzel kellett télen átváltani.
A központisnál tetejére megy egy vékony cső ami az injektorházra van csatlakoztatva és egy membránon keresztül működteti.
Csinálj pár képet a motorról mert így vakon tapogatózik mindenki aki segíteni akar.
Kösz a tippet. megnéztem a légszűrőt, ott nem volt semmilyen érzékelő, illetve van valami, aminek a működését nem értem. A váltó a kipufogóról jövő meleg és a másik csövön jövő hideg levegő között: nem tudom, mitől vált. Kézzel át lehet billenteni a zsalut, látszik két rugó, aminek ellenében húzom, van még egy patron az egyik rugó végén, és semmi vezérlés. Csatolok egy képet róla (ha tudok).
Nem tudok. Hogyan lehet csökkenteni a méretet? Már körbevágtam.
A szívótorokban van egy négypólusú értintkező , az lehet pl. a hőmérő, majd holnap próba ...
Szia! Lejárt okmányokkal az árat felezd meg! Úgy talán érdemes vele foglalkozni. Ezután jöhet a teljes
átnézés amit előttem írtak. Öreg autóknál ez a bevett szöveg "nyugdíjastól" "nemdohányzó" "megkímélt" esetleg "női tulajdonos" "keveset használt". Aztán annak sem tudsz utánanézni, hogy az utolsó műszakin mennyi volt a km állás mert lehet már 2 éve lejárt. Elviszed műszaki vizsgára aztán jön a csoda. Én először elvinném egy megbízható szerelőhöz és megnézetném az olajat a motorban, kompressziót, kartergázt, a hűtővíz állapotát, váltóolajat, ha mindez elfogadható szinten van akkor a többi részen megvizsgálni a tömítéseket főtengely elöl hátul váltó féltengelyek váltórúd bemenet. Lengéscsillapítók állapota? A rejtett rohadás az első nyúlványok és a sárvédők között, a hátsó doblemez és a "szarpofozók" mögötti rész. Aztán egy próbaindítás. A hang alapján motor? kipufogó? váltó?
Sejtettem valami kis turpisságot, de a szaki nem sejti, hogy csak festett szőkével áll szemben..
😉😊
Igazán azért fontos ez most annyira, mert annyi ráfordított idő, alkatrész után azt gondoltam, elég jól állunk és egyszerűen reggel tojik a fejemre és nem indul.. köbö harmadik nekifutásra igen, de azért elég zavaró és a hibakód leolvasásában bizom, hogy ad magyarázatot.
Valakinek van a gyújtáselosztó fedeléhez rugója? Az enyémen elfáradt (1,3-as, 1995 évjárat) Ideiglenesen kábelkötegelővel megoldottam, de jobb lenne a gyári megoldás. Autósboltban nincs, nem is tudnak szerezni. Ha tipp lenne bontóra (Bp, Vác környékén) az is segítség lenne.
nekem is a kis kék van, eccer dugtam rá, akkor nem működött, rá két nappal elszállt a generátor feszültségszábályzó... tudom h semmi köze hozzá, de azóta nem használtam semmire :D
Szia! Van! Csak kérdés milyen a motorvezérlő. Az OBDII(bluetoos) az enyémben levő motorvezérlőt nem ismeri fel. Az MPI állítólag már jó(?). Amúgy a jobb oldalon a biztosíték tábla mellett van a műszerfal alján.
Szia! Van hézagállítás! Ott ugyanúgy a középső elektródától mind a három "fülnek" azonos 0,5-0,6mm távolságra kell lenni. Kicsit macerásabb a beállítás de ugyanúgy sz@r ha nagy a hézag. Én készítettem egy csövet ami pont rámegy a középső elektródára és annál 1,2mm-rel nagyobb a külseje ehhez kopogtatom hozzá a "füleket". Nem sűrűen kell állítani de kb minden 2. olajcserénél, vagy ha sokat hajtom a pályán akkor olajcserénként kell. Én nagyon észreveszem ha nem olyan a hézag mint amit megszoktam.
Sziasztok! Egy kis hibakeresési segítséget szeretnék kérni. 1.3 mpi-nél nem kapcsol be a hűtőventilátor. Átmenetileg most ha már nagyon melegszik bekapcsolom a fűtést, hogy elvonjám a hőt, de ehhez egy kicsit meleg van. Szóval régebben is volt már ilyen problémám, de már elfelejtettem mit is kellett kicserélnem. Előre is köszi
Nem vitázni és kioktatni akarok, de építettem már egy pár Felicia vezérlő (MPi és BMM is) alapú motort. Most épp saját, szabadon programozható motorvezérlőt építek a lenti motorhoz.
>"Ebből szinte semmilyen hibakódot nem lehet kiolvasni, legalább is én még senkit nem találtam akinek sikerült volna a használatos eszközökkel."
Pedig VAG-COM-al teljesen jól diagnosztizálható a BMM is.
>"DE akkor is a levegő áramlás szabályozza a befecskendezés mértékének ezt a részét."
Igen, amit a fojtószelep állásból és a fordulatszámból számol. Igazából nem számol valós légmennyiséget, csak az adott táblából kiolvassa a két bemenő adathoz tartozó értéket.
>"A pillangószelep állás az pedig az előre beállított üzemi értékeket kapcsolja a lambda hőfoka és a 0 pont jeladó értéke alapján.Az egy teljesen más rész amikor padlógáz(gyorsítás) van mert ilyenkor a befecskendezés ütemét növeli a vezérlő a pillangószelep és a 0 pont jeladó különbsége alapján és így jut több anyag a motorba."
Ha nem tudnám, hogy miről beszélsz, nem érteném :) Bocs :)
>"Amúgy jobb ha elmondom, hogy szinte minden "légtömegmérő" ezen az elven működik."
Ismerem a hőszálas/hőfilmes légmennyiség mérők elvét. A BMM-ben meg pont nem az van, az tényleg csak egy levegő hőfok szenzor, élőadatban láthatod is az értékét.
"De sokszor nem lehet előzni/kikerülni 5.-ben." ezt hogy érted, ilyenkor visszaváltasz? 130-nál? Mennyit eszik amúgy a kocsid? Másfél éve írom a blokkokra a távokat, 6,7l/km az eredmény, vegyes. "fél-öreguras" :)
Szia! Csak egy tipp: próbálj menni vele és ha sebességbe van amikor leáll nézd a fordulatszámmérőt! Ha forog a motor de az 0-át jelez akkor nagy az esély a holtpont jeladó hibára.
Szia! Elméletileg mindkét első ajtónál 5 vezeték van ezért lehet mindkét oldalról működtetni kulccsal. Első körben kárpit le és az átvezetéseknél ki kellene mérni a vezetékeket egyenként. A tippem, hogy a jobb oldalon szakadás van a vezetékeknél. egyszerűen elfáradtak, vagy kitörött a szigetelés és testre vagy egymáshoz érnek.
Sziasztok!Segitséget szeretnék kérni.Felicia 1.3 Mpi minden előjel nélkül leáll.Negyed óra,húsz perc múlva újra indul.Jár egy darabig újra leáll.Benzin szivattyút cseréltem,a tünetek maradtak.Akinek van ötlete,kérem segitsen.
Hát nem! Amint írtam is az az ellenállás is szabályozza az injektor feszültségét! Tehát ha hideg levegő(gyors áramlás=több levegő) csökken az ellenállás. Ez pedig több feszültség magasabb rezgésszámú injektor=több benzin jelent! Ezen mi az ami számodra nem érthető? Ez nem a motorvezérlő által kiszámolt mennyiség, mert nálam fix adatokkal dolgozik a vezérlő. Ezek az adatok előre kiszámolt értékek alapján vannak beállítva a vezérlőbe. Az enyémet nem lehet "tanítani" csak újraégetni az egész chipet. Nálam egyet tud a motorvezérlő ha valahol hiba van akkor átáll egy vészhelyzeti üzemre és addig ott marad amíg a villany ki nincs kapcsolva! Ebből szinte semmilyen hibakódot nem lehet kiolvasni, legalább is én még senkit nem találtam akinek sikerült volna a használatos eszközökkel. DE akkor is a levegő áramlás szabályozza a befecskendezés mértékének ezt a részét. A pillangószelep állás az pedig az előre beállított üzemi értékeket kapcsolja a lambda hőfoka és a 0 pont jeladó értéke alapján.Az egy teljesen más rész amikor padlógáz(gyorsítás) van mert ilyenkor a befecskendezés ütemét növeli a vezérlő a pillangószelep és a 0 pont jeladó különbsége alapján és így jut több anyag a motorba.
Ha jól emlékszem amikor mértem az ellenállást akkor 1,2kohm volt "melegen" de elég volt ráfújnom és már ment is lefele............
Amúgy jobb ha elmondom, hogy szinte minden "légtömegmérő" ezen az elven működik. Ez volt akkor a legmegbízhatóbb módszer aminek az értékét egy egyszerű algoritmussal át tudtak változtatni mennyiségre.
A tiédben az csak a bemenő levegő szenzor, nem fő szabályozási paraméter. A tiéd a folytószelep állás és fordulatszám függvényében vezérli a befecskendezést.
Lehet annak is hívni, de a lényege ugyanaz! A nyomás/keresztmetszet arányából lehet kiszámolni
a mennyiséget/tömeget. Az enyémben még az egyszerű verzió van. A torokban van egy hőérzékeny ellenállás ami befolyásolja az injektor teljesítményét. DE azt is a keresztülhaladó levegő működteti.
Az szép távolság! Egyszer láttam egy jóembert fehér Felíciával, plakátol Veszprémben, pár éve már... vagy nem is fehér volt...
Az enyém 1.3 40kW 2000. Azért 3200-as fordulattóltól már eléggé zörög/hörög, de 3600 után kisimul... 4200 felett viszont újra kezdi, nincs is szivem erőltetni. A szelepekre is illene már rénézni.
Én különböző üzleteknél, bankoknál, dolgozok. Plakátokat, reklámokat, desing váltást, csinálunk.
Ez sokszor napi 4-5 üzletet jelent és x100km utazást. A múlt héten pl 3x voltam a szolnoki tescoban éjszakai melóban. Ez azt jelentette, hogy 3óra utazás(Siófokról) 10 óra meló és megint ugyanennyi utazás haza. A "bentlakás" nem opció! A múlt hónap elején cseréltem olajat és már 6ekm van azóta benne......
No, tegnapra jobb programot szerveztek nekem, nem tudtam megnézni a hézagokat, hétvégén újra megpróbálom. Szépen megdolgoztatod a kocsit, :), szabad érdeklődni mire használod, hogy évi 4-5 olajcsere lemegy? Én 10-12 ezer/év megyek így egy olajcsere van évente. Milyen motor van a tiedben?
Szia! Tehát van benzin, működik a hőfokjeladó. Ha nem működne akkor állandóan dúsított
keveréket adna és megenné a gatyádat. Azt ne piszkáld! A lambda sem okoz ilyen gondot. Ha elfárad akkor az is engedi az anyagot vagyis inkább megy az autó mint golyó és eszik rendesen. Viszont a légtömegmérő hiba az okozhat ilyen gondot. Koszos, szakadt, kontakthibás a csatlakozója. Ez valahol a légszűrő és a torok között van nekem más a rendszer és a torokba van beépítve. Azt kellene első lépésben takarítani. Itt keresd:
Megmértem az AC nyomását. Egy vizes nyomásmérő 3,5 bar-t mutatott (ha valakinek kell, kölcsön tudom adni a mérőkét útmutatással együtt, nem bonyolult a mérés, akár a találkozáskor meg is tudjuk mérni, 10 perc se az egész). Ja, és tartja a nyomást mondjuk legalább egy percig, nem mértem, aztán lassan csökken. Ennyi elég?
De ettől még nem lett jó a motor, csak egy következő hibalehetőség ki van zárva.
Erősödő megfigyelésem, hogy hidegen jó, melegen nem. Amikor a hőmérő elhagyja a 90 fokot (a 70 és 10 közötti,felirat nélküli vonás), vagy eléri, akkor megy el a motor ereje. A Gubacsi hídon már kettesbe vissza kellett váltani, szégyen, gyalázat!
Következő tippem a hőmérők és a motorvezérlő elektromos kapcsolatának a hibája. Hová lehet bekötve a hőmérő, ami nem a hőmérséklet kijelzőnek adja a jelet? A motorvezérlő csatlakozójára gondolok.
Gyula, a rajzot köszönöm, de olyan kicsik a betűk, hogy nem tudom elolvasni. Nagyítva sem, akkor meg elmosódik.
Az elektromos bekötésről tudnál valami infót tolni? De nagyobb karakterekkel, könyörgöm... Vagy valaki más, ha megvan?
Meg kormánylötyögés lépett fel, javítani kell. Hol lehet megbízható szakembert találni rá?Nem szervókormány, sima mechanikus (későn vettem észre a gumiharang szakadást.) A neten olyan is van, hogy két óra alatt, és két év gari, na ez gyanús.
Ebből szerintem elég egyértelműen 1.3 MPI mert 98 után ha jól tudom már nem készült központi befecskendezővel.
Ilyen motornál hasonlót produkált nekem az üzemanyagszivattyú hibánál, nem volt meg az üzemi nyomás, és hiába nyomtam neki, terhelés alatt nem gyorsult, üresben lassabban de felpörgött. Hibakódot kéne olvasni, nekem dobálta a lambda hibákat menet közben, mert hiába akart szabályozni.
Ok! Tudod sajna nem a kaszni mérete és a motor űrtartalma dönti el a típust. Ezt a motor vezérlése
üzemanyag ellátása. Van több fajta motoros "1,3" kisautó.Van amelyiknél központi befecskendezés azaz "olyan mint" a karburátor. A másik típusnál hengerenként kapja a benzint. A teljesítményről már többet tudnánk. A típust egyszerűen meg lehet állapítani. Felnyitod a motorháztetőt. Ha ott virít a fekete dobozon az MPI felirat akkor az erősebb hengerenkénti befecskendezős motorról van szó. Ha kerek a légszűrő fedél és a motor bal oldalán vannak gyújtókábelek akkor központi befecskendezős.
Az a hiba amit leírtál erősen hajaz egy rosszul pozicionált elosztóra. Az igaz, hogy pöc-röf indul az autó
de amikor gyorsítás van és az elektronika ráadja az előgyújtást akkor a rotor még nincs megfelelő pozícióban. Ilyenkor a távolság miatt a gyújtószikra sokat veszít az erejéből ezért nem képes a dúsabb anyagot megfelelően begyújtani. Ezért a motor elkezd fulladozni. Ha sortrafó van(ez egy "takaró lemeznek néz ki a motor elején és nincs gyertya kábel) akkor talán a gyertyákkal van gond ott az elektronika vezérli a gyújtás ütemezését. Vagyis a gyertya lehet a felelős a nem megfelelő üzemelésér.
Szia! Nem biztos, hogy mázli lehet egyszerűen vezetési szokás is. Én sajna nem érek rá
"öregurasan" vezetni mert akkor nem érek időben egyik helyről a másikra és másnap mehetek vissza, ha bezár az üzlet. Vagyis nagyon sokat jár az autó 3ef/min felett. Igazából ott érzi jól magát. De egy-egy előzésnél kell a 4-5ef/min közötti tartomány is. Vagyis a belső hőfok azért megviseli az elektródákat. Nem lett sehol leírva, hogy minden olajcserénél állítani kell csak az, hogy "ellenőrizni érdemes". Nekem ez nem gond mert minden olajcserénél ellenőrzőm amúgy is a szelephézagokat is vagyis a gyertyákat kiveszem. Innen meg nem nagy dolog ránézni amíg folyik le az olaj. Meg nekem van egy rigolyám és a hengereket ilyenkor telefújom csavarlazítóval ez a lerakódásokat fellazítja amíg kint matatok. Én évente 4-5 olajcserét csinálok.
De kinek a pap, kinek a papné, nekem meg ha lehet a lánya...............
Kedveseim, újabb megoldásra váró kihívás Felicia fronton.
Teszem ezt a kijelentést egy szál leányként itt pasi közegben.
Az autó alap problémája az volt, hogy melegen kurvára nem akart indulni, de már hónapok óta és végül szerelője úgy határozott, vezérmű lánc cserét hajt végre.
Az autó azóta pöcc-röff indul hidegen melegen, de olyan lomha lett szegény... hiába adom a gázt, mintha nem érzékelné, olykor egyesben nagyobb gázfröccs hiányában olyan, mintha le akarna fulladni.
Ti tapasztaltátok már ezt?
Másik kérdésem arra irányul, hogy alkatrész ügyben hová érdemes fordulni?
Gondolol itt a használt és új bonrott alkatrészekre is.
Olvasgatom a gyújtógyertyás hozzászólásokat hogy x km-ként, olajcserénkként hézagállítás vagy ha kell csere szükséges. Namost, az enyémben 7 éve biztosan egyik sem történt meg. Mindennek ellenére tökéletesen indul a motor hidegen/melegen hidegben és melegben. Mázli??
De most igen kíváncsi lettem, holnap megnézem a hézagokat.
Szia! Nincs olyan, hogy "tóldúsít"! Akkor maximum a fordulat emelkedik meg. Ha melegen is magas az alapjárat akkor keresheted a hibát a hőfokjeladónál. Először nézd végig a gyújtásláncot. Ha van megfelelő minőségű gyújtás annak az autónak hidegen és melegen is pöcc-röff kell indulni. Ha a hőfokjeladó lenne a hibás akkor hidegindítás után nem venné fel a fordulatot össze-vissza járna, tipikusan az üzemanyag szegény működés szerint. Viszont ha indítás után közvetlenül megvan az ~1000f/min akkor gyújtás...............
Sziasztok! A tegnapi nap folyamán újdonsűlt gazdája lettem egy1.3 MPi motoros, '97-es Felicia Pick-upnak.Segítségeteket szeretném kérni, hátha az öregebb(vagy akar a fiatalabbak is)szakik közül már találkozott valaki a következő jelenséggel:a motor hidegen nagyon nehezen indul, csak teker az önindító, még csak nem is röffen.Van, hogy a 2-3. indítózásra sikerül csak beindítanom, utána viszont szépen jár, veszi a lapot ahogy azt kell, nem remeg, nem dadog-torpan. Ha már beindult nagyon erős, jellegzetes szúrós benzinszagot érezni, véleményem szerint "túl dúsít".Első körben vízhőfok jeladóra gyanakodtam, amit termosztát házzal együtt cserélt az előző tulaj,DE azt hallottam több fajta jeladót árulnak így holnap rendelek mindkét bárdinál kapható 4 vezetékes kivitelből. Ha bárkinek van tapasztalata azt szívesen venném. Asegítséget előre is köszönöm.
Szia, köszönöm szépen a tanácsokat. Szűrőt berendeltem ügyelve, hogy szelepes legyen, a héten elvileg meg is kapom, kicserélem.
Az alapjárattal meg csak addig hergeltem magam, hogy újra belebújtam a kocsiba laptoppal az ölben, cseh szoftverrel próbálkoztam, vag-commal állítottam, nem akarta az igazat, 1 óra szenvedés után, kattant be, hogy mivan ha a cseh msm-es szoftverrel lesz a gáz. Letöltöttem az angol nyelvű helyett a cseh nyelvű verziót, reset, vag-com és tökéletes lett a gép. Öröm nézni az alapjáratot. :)
A rángatás meg a megállás indukálta, hogy hozzányúltam a fojtóhoz, kb 2 hónapja van a tulajdonomban, és javítgatom a kis hibáit, de így már a jövőben tudom mihez nyúljak!
Gyűrkőzök, nem lesz egyszerű. Kicsi a kép, valahogy ki kell nagyítanom.
Sajátos módon az én küldött képeimet nem látom, pedig most nem tiltakozott a rendszer, hogy nagy vagy egyéb hiba.
A tiédhez meg a 24. oldali és a legalsó, az S20-0059-es képhez a számok listázását is tudnád küldeni? A rajz is sokat ér, de hadd dolgoztassam a fordítót.
Segítséget kérnék 1999 -évjáratú Felicia sebességváltóból kapcsolótengelynél elfolyt az olaj a váltóból ezért az a kérdésem hogy hol találom a nívócsavart valamint a beöntőcsavart nivel fel akarom tölteni hajtómű olajjal.Előre köszönöm a segítséget.Ha van valakinek fotó is a csavarokról azt is meg köszönöm.
Cseréld le az olajszűrőt! Neked olyan kell amiben van szelep! Az alapjáraton csak szerencséd
Lehet ha beáll és újratanul. Az MPI motorvezérlője elméletileg nem felejt. Az újratanulás meg nem mindig működik. Kell rajta csinálni egy alapbeállítást, utána meg nem kell megvárni amíg rángat és megáll hanem sűrűbben kell tisztítani a fojtószelepet. Nem egy időrabló tevékenység, de ha már elérte a határt akkor jöhet a laptop és az alapbeállítás ami viszont időigényes.
Köszönöm a segítséget, bejött. :)
Tuti, hogy feszült, bár kívülről nyomva nem adta meg magát.
Belülről sikerült elnyomni a nyelvet, eléggé szorult, úgyhogy némi wd40-el megfújtam a zárat és utána állítottam az ellendarabot is, így már tökéletesen nyílik és zár.
Na de újabb két kérdés:
Olajcsere óta indulásnál kell a gépnek egy 2-3 mp, hogy elaludjon az olajnyomáslámpa illetve hallom is, hogy száraz a torka. Mannol classic 10w40et kapott. (régi verdába is ezt öntöttem, sose volt gond vele) Ezt csinálhatja a szűrő? Bár az is új, viszont valami starline vagy milyen márka.
Illetve fojtószelep tisztítás után, végig toltam mindkét szoftveres beállítást, de nem volt jó már akkor sem az alapjáratom. Azóta mentem közel 200 km még mindig szórakozik, de legalább már látom, hogy megy lentebb... Ezzel lehet kezdeni valamit? Várjak még vele, vagy próbáljam meg újra a cseh szoftveres vagos kombót?
Szétesett a zár? A hátsó ajtó kárpitot elméletileg letudod venni ha kiveszed az üléseket
és a kalaptartót. Lehet ott esett szét valamelyik műanyag sapka ami a rúddal vezérli a nyelvet.
Elméletileg a belső nyitónk mindenképpen működni kell mert az mechanikusan nyitja közvetlenül
a szerkezetet. Persze feltétel a megfelelően beállított bovden. Az is lehet, hogy egyszerűen túl szoros a zárás és nem tudja a rugó visszarántani a nyelvet. Meg kell próbálni úgy nyitni, hogy valaki nyomja erővel lefele. Ha így sikerül akkor a zár ellendarabon kell kifele állítani addig amíg kb 5cm távolságról is bezárul az ajtó!
Ok, viszem. Ára? Tatán van ismerős, nem jársz Tatán mostanába? Bedobnád neki, ő meg majd majd elhozza. Ha nem, megpróbálom megfűzni hogy menjen el érte Ácsra.
Szia, gyári szerkezet? Akkor lőném. Mert, 14 éves korába cseréltem, azóta 2x és simán csúszik. Mintha gyengébb lenne a szerkezet a gyárinál. Kilőni a sarkon egész izgis, kuplung felenged és rögtön a bal lábfejjel a kuplungpedál alá nyúlni, megemelni. Nem tudok magyarázatot csak a gyenge szerkezetet. Ha nem nyúlok alá, 3/4-padlógáz környékén megcsúszik, ezt a cserék után a első pillanattól csinálja. Nem szorul semmi, sem a bowden, se a pedáltengely. Pest megye Péceli vagyok, nagyon messze vagy?
Nekem a második csatolt képen látható az injektor elosztó csövének a vége, ott nincs semmi, csak le van dugózva.
Az elosztó másik végébe meg AC-től meg jön egy cső, a kocsi orra felől nézve jobb oldali, a tőle balra levő meg megy vissza valahová (nem tudtam még alul megnézni akna híján), és ezzel szemben van egy gumicső kivezetés a szívótorokba, teljesen kétségbe vagyok esve, nem értem ez utóbbinak a jelentőségét. Ezt a gumicsövet már cseréltem, mállott, de még éppen nem engedett át. A bemenete nem az elosztó csövén felül jön ki, hogyan tud buborékot leválasztani? Vagy minek kell vákuum az elosztó csőbe? A vákuumot abból gondolom, hogy ugyanonnan megy a fékszervóba is egy gumicső a szívótorok öntvényből.
A második képem a 'fekete hengertől' cső jön a fekete hengertől (MOTOR feliratú kijárata), és abból semmi más cső nem megy el - egy be (TANK feliratú), egy ki (MOTOR feliratú) - hogyan választ le mit, azt hová küldi, és mi lesz a maradékkal, engem nem jól tanítottak,eszem mag magamtól semmi, már semmit nem értek...
Azt jól sejtem, hogy az AC nyomását motor indítás nélkül is meg lehet mérni, az önindító állásba fordítás előtt, amikor az AC már zümmög? Amint írtad, 2,5 .. 4 bar között legyen?
Cseréltél már? Nekem a harmadik csere előtt mondták el, hogy kell (azaz a kormányt le kell oldani):
Gyk kör alakú körkörös müa. takarógyűrűjét kipiszkálni.
Kormány alsó borítás le - egy csavar ki, utána borítást pedálok felé tolni, kiakad és lejön.
Kormányzár rögzítő csavarját kivenni - mintha 10-es villáskulcs kellene hozzá, a pedálok felől keresd a gyk és kormányoszlop között.
Kormány két rögzítő omega alakú rögzítését levenni - 2-2 db 8-as hlf csavar rögzíti.
Kormányt lefelé engedve kicsúszik az immár kioldott kormányzár nyúlványa és szétválik a gyk és kormány.
A gyk így már kipiszkálható a helyéről, előtte érdemes megnézni a kábelkötegek vezetési útvonalát, nekem vissza kellett bontani a helyes helyretételhez.
A gyk betétet két M3 hernyócsavar rögzíti, azokat kivenni.
A gyk betét alján lévő kábelsarukat érdemes egyenként átdugni a tévesztés ellen, vannak üres sarucsatlakozók is, saru lehúzás előtt memorizálni a helyét!
Visszaszerelés fordított sorrendben.
Mindez 2001-es LXI 1,3-as MPI esetén. De nem gondolom, hogy nagyon változtatgatnának, ez nem motorfüggő.
Ha vikás betétet sikerül venned, készülhetsz az éves cserére, de ha nem, írj, akkor nekem kell keresnem valami plusz fogyasztót - el szokott égni az elfordítás szerinti utolsó érintkező.
Tágítva a horizontot, lehet lambdaszonda hiba (dús keveréket állít be), lehet hőfok jeledó hiba (azt mondja az ecunak hogy csak langyos a motor és dúsít), lehet túl kicsi szelephézag is.
Gyertya, én bár öreguras stílusba, a Brisk gyertyákból a 4. szet van benne (a gyárit is beleértve). Múlt héten fordult át az órám 200.000-re úgyhogy 50 ezret elmegy az mindenféle hézagállítgatás nélkül. 50ezer után nem állítgatom hanem cserélem, 4-5 évente belefér.
Szia! Nekem az utóbbi NGK három pólusú van bent és nincs gond, tökéletes, de! azon is minden második olajcserénél kell összekalapálni a hézagot. Mondjuk én évente legalább 3x cserélek olajat. Ebből adódik a hézag csökkentés szükségessége. Volt már rá példa hogy előbb is megkívánta amikor szinte padlógázzal jöttem haza Stuttgartból. A németeknél 140-meg amit bír az osztrákoknál csak 130km/h. Na akkor a szelepeken is kellet egy kicsit utánaállítani(neked sem árt megnézni) de a gyertyák hézaga rendesen megnőtt.
Szia!Első lépésben "A gyertyák 12000 km-t futottak idáig" semmit nem jelent azaz azt igen, hogy
a hézag megnőtt és ezért indul nehezen. A hézagnak nem szabad 0,6mm fölé menni. Mert ha a trafód nem teljesen gyári értéket ad le akkor a szikra már kevés meleg motornál a dúsítás mellett. Mert ugye az indításkor még megy a dúsítás, mert arra az időre figyelmenkívűl hagyja a hőfokjeladó értékeit.
A hőfokjeladó is lehet a ludas. Valaki tett már fel ide értékeket amit le lehet rajta mérni. A "műszert":-) a kormány mögött ezen a téren feletsd el.
Ha amúgy semmi hibája én ezt a két dolgot nézném meg rajta.
Már többször mellékeltem a rajzot, az hogy lekötöd attól soha nem fog elindulni.
Fogsz egy fényszóróizzót, a két szembe lévő lábára két 1 méteres vezetéket sodorsz. Vezeték egyik vége egy jó testre, motor, akku -. Lehúzod a ventillátorcsatlakozót, próbalámpa másik drótjával taperolod a kivezetéseket. Egyiknél világítania kell. konkrétan a piros vezetéken. Ha nem akkor biztitábla,F108 bizti csere. fejből nem tudom melyik, 2 éve volt nálam utoljára ilyen Felicia. Nézd le a biztitábla piktogramokról vagy a gépkönyvből. Ha ez jó, lehet továbblépni, ventillátor relé, egyik piros vezetéken a próbalámpának világítania kell. Ha nem, biztitábla, F107 biztosíték csere.
Ha mindenhol megvannak a pozitívok, leveszed a próbalámpát a testről és a két szál drótját hozzáérinted a relén lévő két piros vezetékhez. Ekkor a ventilátornak lassan fel kell pörögnie. Azért lassan mert sorba van vele kötve a próbalámpa. Ha a próbalámpa teljes fénnyel világít így, akkor zárlatos a ventillátormotorod. Ha felpörög, akkor már csak 1 van, meghalt a hőkapcsoló. Ha eddig valamennyire is figyeltél és minimális rajzolvasási készséged van, rájöhettél ha a relére menő kék vazetéket letesteled, akkor meghúz a relé és elindul a venti. Ezt a szálat megtoldva beviszed az utastérbe és egy bármilyen kicdike kapcsolóval testre kapcsolva a venti elindul, manuális üzem. Azért megfelelő bármilyen kis teljesítményű kapcsoló mert csak a relét kapcsolod vele.
Sziasztok. Szeretném megkérdezni ha indításkor a gyújtáskapcsoló elfordítása nem ütközik ellenállásba- nincs ellen rugóerő- hanem simán elforgatható, az teljes kapcsoló cserével jár- e, vagy csak a betétet kellene kicserélni? Utána persze nekem kell a kulcsot visszaforgatnom hogy ne indítózzon tovább, ami sokszor a kocsi leállásával jár. köszönöm szépen!
A felesleges benzingőzt vezeti bele a motorba, a kicsapódó folyadék pedig megy vissza a tankba. A szelep azért van, hogy csak járó motornál legyen nyitott kapcsolat. Nos ha a tied MPI akkor nagyjából úgy van ahogy írtad szemből bal a beérkező és jobb a távozó üzemanyag ág. A jobb oldal végén van a nyomástartó szelep ami biztosítja az üzemanyag nyomást. Vagyis ha itt nincs meg a 2,5-4bar akkor a lovak szétszaladnak! Vagyis az autód erőtlenségének ez az egyik lehetséges forrása. A másik pedig az ami ezt a nyomást előállítja, vagyis az ac. Az ha emelkedőt lát már belassul, azért nálam a gyengébb motornál sem nagyon jellemző. A visszaváltás az igen. Na de azért az érdi emelkedőn is felballag 100km-val.
Más!
Ahogy bejöttek a melegek megint "hőgutát" kapott az ablakban a GPS. Ezt meguntam és tettem bele egy 1din-es rádiót amiben van beépített navigáció is. Persze a hely az nem egészen a DIN szabvány!
Mert ugye a skodrinak 22,5cmx13cm a "lik" méret. Ami kicsivel több mint oldalanként 1cm-rel nagyobb mint a szabvány rádióké, így ezt ki kellett tölteni és ugye a dőlésszöge sem az amit az ember kényelmesen látna menet közben, így azt is meg kellett oldani. A lényeg az, hogy sikerült és tökéletesen működik a cucc és a navigáció is nagyon gyors és pontos(van hozzá külső antenna). Ha valakit érdekel tudok adni tippeket.
"Nem szívja semmi a tankból a benzint!" - igaz, én elszívást írtam a tankból, de csak benzingőzre gondoltam, reagálva a fekete henger olvasott funkciójára, az 50033-as hsz-edben írtakra. Amit meg nem értek, az az, hogy a fekete henger kivezető csöve, aminek kivezető csonkján van egy nyíl is, miért van bekötve a pillangószelep alá? Oda bvármi meegy be, mindent elront - akár levegő, akár benzingőz, nem? Első három kép.
Nekem MPI-s van, annak van egy csöve a főtengellyel párhuzamosan, rajta két cső a szemből nézve bal végén, és belőle dolgozik a négy injektor. A rajta lévő két csőből a menetirány szerinti balt próbáltam, hogy az-e a betáp, és ez igaznak bizonyult. A másik cső gondolom visszavezeti a felesleget a tankba, nem tudtam még aknán megnézni a csöve útvonalát. Nem tartom valószínűnek azt, hogy az a cső megy a fekete hengerbe, tekintettel annak a kivezető csövére.
Valaki azt mondta, hogy a fekete henger funkcióját csak a tervezője érti. Ha más is, szeretnék én is az értő csoportban tartozni, légyszíííí...
Bocs, nem tudok képet feltenni, először nagy volt, másodszorra http hiba...
Egy másik dolog: kicsit javult a kocsi, kitakarítottam, és most jobban bírja az emelkedőt.
Takarítás közben lebontottam a kormányt, kicseréltem a gyújtáskapcsoló betétet (már ötből egyszer indított), visszaépítettem a kormányt - na de a gyk hathat a motor teljesítményére és fogyasztására?
Szia! Na még egyszer fussunk neki! A tankból 2db cső jön ki! Nem szívja semmi a tanból a benzint!
A szivattyú bent van a tankba benzinben van folyamatosan és onnan nyomja kifele az üzemanyagot! A tanksapkában van egy visszacsapó szelep ami csak befele engedi a levegőt(már szedtem szét)
Az injektorra 2db cső megy kép:Nagyjából felvázoltam a működési irányt zöld színnek. Azért van megszakítva mert ott a három csavar alatt az injektor után van egy nyomástartó szelep. Ha ez nem zár jól, kosz megy alá, átszakad a membrán, akkor nem lesz meg az üzemi nyomás ~1,5Bar és az autó nem kap megfelelő mennyiségű üzemanyagot és szétszaladnak a lovak. Az injektoron csatlakozoján van egy kis ellenállás a torok felett. Ez a hőmérséklet változással ami a torban van változtatja az ellenállását. Ezzel több vagy kevesebb üzemanyagot ad a motornak azzal, hogy gyorsabb vagy lassabb működést enged az injektor mágnesének. Vagyis gyorsabb működés=több agyag! Mélyebben ne menjünk bele.
A fekete henger tetején van egy TANK feliratú csőcsonk, ez a tengelyében kb., ehhez a padlólemez alól jön egy fémcső, onnan gumi tovább, a másiknál a felirat MOTOR, onnan megy a gumicső a pillangószelep alá, valami kerek, két vezetékkel meghajtott képződmény közbeiktatásával.
Ami engem meglepett ebben: miért van elszívás a tankból a motor működése közben? Akkor éppenhogy levegőbeáramlás kell a tankba, pótolandó az onnan távozó benzin térfogatát. Nem sok, de pont akkor fogy. (Jaj, dehogynem sok!) A tanksapkák meg ahogy láttam, egész jól zárnak. A WB tanksapkáján még volt is nagyon kicsi furat, a levegőnek befelé. A többi típusnál nem láttam, néztem.
A buborékmentesítőt majd keresem, bátorságomnál csak kíváncsiságom nagyobb. Esetleg csak aknából látszik?
Az injektorcső visszavezető csövére nem emlékszem, csak tippeltem, majd megnézem.
Lehet-e mérni a tápszivattyú nyomását, illetve mekkorának kell lennie? Nekem hidegen jó a motor, melegen megy el a ereje. Ma a gyújtótrafókat próbáltuk ki cserével, Felis barátom csak éppen beült a kocsiba, és máris érezte, hogy erőtlen. Tippelt tömítésre, de csak gyengén. Viszont a kipufogó kijáratánál nem feketét láttunk, hanem rozsdát belül, vakrozsdát. Nagyon kicsit fogy a hűtővíz.
Szia! Hát arról én is csak az egyik pesti "neppertől" hallottam. Azt mondta amit afrika északi részébe csencselnek autót azt nem lehet csak kb 2x hőtővel leszállítani. Anno' említett egy pesti csapatot aki direkt ezzel foglalkozott. Mivel Ő igen én nem voltam kint, csak utána tudok nyilatkozni. Azt mondta ezekkel a hűtőkkel kb 30km és félre lehet állítani a kocsit!
Mondjuk nem mondott túl nagyot mert az enyém ahogy beérek a városba az első lámpa végénél már tutul a ventilátor! Sőt ha hosszabb ideig vagyok kénytelen egy busz után menni akkor is!
Ezt így nem lehet eldönteni, az a felfogás hogy akkor jó ha nehezen huzigálható, ez kb. olyan mint a gumiabroncs rugdosása alapján levegőnyomást mérni. Nem egy autónál találkoztam szinte nulla ellenállású lengéscsillapítóval, a rázópad meg tökéletesre mérte. A változás sebességén van a hangsúly, ha szépen lassan húzod akkor semmi, egy felütés mivel gyors, ott meg kemény lesz. Valamint minden gyártó más értéket határoz meg, az általános hogy befelé engedékeny és a kirugózás csillapított, ezzel akadályozva a kerék pattogását. De ez sem aranyszabály, van ahol befelé és kifelé is csillapít, azonos vagy jócskán eltérő karakterisztikával. Lehet ezzel itt nem sokan fognak egyetérteni de ez a működésének a lényege. És mégegy amit nagyon sokan téveszmésen, berögzülten hajtogatnak, ezzel szakműhelyben is találkoztam nemegyszer, Ha közepesen szar, nem kátyús hanem hullámos úton fel-felüt a futómű, akkor azonnal lengéscsillapítót cserélnek, pedig rugót kéne mert a megült rugó miatt 1-2 centit tud csak mozdulni a futómű és máris felütközik. A "lökésgátló" elnevezés is teljesen hibás és talán emiatt terjedt el ez a téveszme.
Svgyula,
"Te nem érted ezt a kapcsolást! Azt az autót az orosz télre tervezték azért van rajta csak egy vezetékes kapcsoló az is a fűtésre szolgál!:-)"
Hát akkor így működik!! Kérnék szépen egy linket, rajzot a szaharai használatra tervezett 5 fokozatú ventilátor vezérlésről, hadd okosodjak. :-)
Az injektorsorra a benzinpumpától megy nyomás alatt a benzin, ezt a nyomást a benzinpumpa és a sor végén lévő szelep hozzák össze és tartják szinten. A felesleg egy másik csövön megy vissza a tankba. Hha valamelyik nem jól működik, akkor nem lesz meg az üzemi nyomás az injektorokon, és magasabb fordulatszámon erőtlen lesz és fullad az autó.
A bödön vagy aktívszénszűrő ahogy itt feljebb írják, a tank szellőzője, ami összegyűjti a tankból párolgó benzingőzt és visszavezeti a szívó sorra, hogy inkább a motorba kerüljön, ne a szabadba. A szelep azért van rajta, hogy szabályozható legyen és motorféknél ne szívjon onnan benzingőzt.
Szia! A lengéscsillapító akkor jó ha aránylag könnyen benyomod de k.rva nehezen tudod kihúzni belőle.Ugyanis ez működés közben a rugónak a felfele emelő vagy szétfeszítő lendületét hivatott
csillapítani. Ha benyomásra is kemény lenne akkor döcögne/pattogna az autó mint a fakerekű kordé:-)
Ha hallod benne az olajat az nagyon jó jel! Ugyanis van benne! Azt az olajat pumpálja végtelenített
ciklusban egy pici "likon" keresztül a belső pumpa rész ennek a munkavégzése lassítja le a rugó idegességét.
Ez az egész úgy működik, hogy 2db cső jön a tanból. Az egyiken (a szűrő beiktatásával) jön az üzemanyag az injektorhoz(nem karburátor) Azt amit látsz nem jól értelmezed. A központi befecskendezésnél az egyik csövön bemegy(nem a pillangószelep alá) az üzemanyag az injektorhoz. Ott egybeöntve utána következik a túlnyomás szelep. Ennek az a feladata, hogy a fel nem használt üzemanyagot rányomja arra a fekete szénszűrőre ami buborék metesíti és így folyik vissza a tankba.
A mágnesszelep megakadályozza, hogy gyújtás nélkül is legyen keringés, ill nem engedi teljesen lelevegősödni a rendszert.
Szia! Én is írtam erről. Én a szimering mögé egy ugyanolyan méretű gumigyűrűt nyomtam be. A szimeringből pedig csak a vállas a jó a foswagen féle az kuka! Kell a porvédő! Nekem azóta nem csepeg volt már egy olajcserém azóta.
Én ma lehúztem egy gumicsövet a vákuumcső mellett-mögött, és önindítózáskor azon benzin jött. Ez a cső az injektorok tápcsövébe megy, AC pumpa a tankban, utána szűrő a tank mellett.
A nevezett fekete henger miféle szűrő? A porlasztótorokba dolgozik, a pillangószelep alatt. Én a benzin előrejövetelét a tankból a befecskendező vascsövébe feltételeztem, és a próba ezt alátámasztani látszott.
Az a teleszkóp kuka. Vehetsz bontottat is,csak az lutri.Lehet bírja sokáig,de lehet,hogy csak két hétig. Én is Újat javaslok és természetesen párban cserélendő,mint a csapágy,ahogy Zeta írta ))))
Nem vagyok lengéscsillapító-szakértő, de ha ennyire szétkaptad és 1-2 évnél tovább tervezel vele, szerintem 7-ért inkább az újat szerelném be a kocsiba (párban cserélve, ugye).
Új Felicia Pick Up -osként neki estem kerékcsapágy csere miatt az autó bal elejének. Végül nem csak csapágy csere lesz...
Lengéscsillapítót ez idáig még nem láttam/fogtam kiszerelve, ebben kérnék segítséget ha lehet. A lengéscsillapító ütköző gumi mállik szét, azt cserélem, viszont, kiszerelés után a lengéscsillapítón a következőket tapasztalom (nem tudom, hogy jó-e vagy sem): - Lötyög benne az olaj - A "teleszkóp szár" -at nagyon könnyű benyomni és több alkalommal vissza sem jött. Amikor kinyomja, akkor csak a képen látható helyzetig nagyjából
Ez alapján eldönthető, hogy jó-e a lengéscsillapító? (Kb.7000 Ft-rt tudnék újat tenni bele, ha már ennyire szétszedtem)
Másik gondom: A motortérben van egy alkatrész (ezt nem ismerem), aminek a tetején egy gumi tömlő csatlakozó el van törve. A képen látható 1 és 2 alkatrész beazonosításában is kérném a segítségeteket.
Köztes hőfokon volt. Most melegen mértem, 133 és 276 Ohm volt, NTC valószínűleg.
Kösz, ezek szerint úgy tűnik, nem a hőmérő - 1 :2 arányúnak mértük, hidegen - köztesen - melegen. Következik az AC és szűrő. A múltkori link szerencsére kellőképpen megvilágítja a szűrőcsere menetét. Amit előtte oldalrólalulról, felemelés nélkül láttam, az kiábrándító volt.
Vilagitast kapcsolva, a feszultseg leesik, a lampa erosebben vilagit?
Ha igen a tipikus seged vagy pozitiv fodioda hiba.
Autoztam kenyszerbol 20 percet meghibasodott feszultsegszabalyzoval, 17,5V feletti toltessel es semmi nem szallt el, nalad nem ettol hibasodott meg a gyujtotrafo.
Ha nalam az ecu, a radiosmagno meg minden kibirta a majdnem 18 voltot.
Delphi gyújtástrafót néztem, 9300 ft. Érdemes azt megvenni?? Trafó hibát generátor probléma okozhat? Alapjáraton halványan világít a töltés visszajelző, töltés 14-14,5 között van.
Szia! Igen zöld a belseje tehát más színű égővel sem lesz jobb. A szétszedés egyszerű:
A váltóról leveszed a km spirált.
Szemből a műszerfalon óvatosan kiveszed az 5db lemezcsavart balra 1db a "compúter:-) helyén 1db a világítás kapcsoló mellett, a fűtés rácsa között azt a műanyagot kell kipattintani amiben tekered a levegő szabályozót 1db és 2db a kapcsolósor két végén. Mindenhol óvatosan az "üres" kapcsolók melletti műanyag dugót kell kipattintani egy csavarhúzóval.
Ezután ha ki tudod emelni akkor benyúlsz mögé és leveszed a km spirált. Utána a jobb oldalon 1db csatlakozó, középen 1db csatlakozó és a bal oldalon 1db csatlakozó, Figyelj nem feszeget! csak oldalt megnyom és hátra kihúz! Utána a világítás csatlakozó lehúz, majd a jobb oldalon az összes kapcsolóról lehúzod. Ezután óvatosan kiemeled. Ha nem jön ki(a régi kormányosnál nekem nem jött ki) akkor kormány középre állít és levesz!
Ezután már értelemszerűen ahogy látod szét lehet szedni! Ha nem vagy benne biztos akkor csinálj fényképet közben!
Szia! Ne is rakjál bele használtat! Én 10eft-ér vettem a jobb fajtát (nem vika) és semmi gondom.
Ajánlom azt, hogy mielőtt berakják fújd le szilikonnal rendesen kívülről! Az alsó részen levő eletronika ha vizet kap akkor sajna szinte azonnal meghal.
Sziasztok. :) Lehet hogy buta kérdés lesz, de én nagyon szeretném hogy a műszerfalam illetve a kapcsolók túlnyomó része kéken világítson. 1999-es Feliciáról van szó, 1.3 MPI, LX. Sajnos nem értek hozzá, elég lenne csak az izzókat kicserélni más színre? És ha igen, akkor milyen izzók kellenek bele? Illetve nem tudom, hogy nincs e valamilyen fólia a műszerfal mögött, ami miatt zöld lesz a fénye az izzónak, mert akkor az izzó cseréjével nem érek sokat. Ha esetleg van valakinek elfekvőben ehhez szétszerelési, összerakási útmutatója azt nagyon megköszönném. :) És köszönöm előre is a segítséget.
"Az ellenállásra azért lehet szükség,mert a ventillátor induláskor feszkója nagy "
levontam hogy az elektromos ismereteid a nullához konvergálnak. Helyesen így hangzana hogy a ventillátor indítási áramfelvétele nagy, ezért indulásnál a nagy áramfelvétel leterhelheti a tápláló áramforrás feszültségét. Mivel egy ólomakkumulátoros rendszerről van szó ahol a forrás egy nagyon jól terhelhető, igen kis belső ellenállású akkumulátor ezért erről szó sincsen.
Vezesd le a rajz alapján ennek a pofonegyszerű vezérlésnek a működését. Az akkumulátor pozitív az F108 biztosítékon megy a kétfokozatú hőkapcsoló 3. lábára. 90 foknál a kapcsoló zár a 2. lábhoz, az előtétellenálláson keresztül a ventillátormotor csökkentett fordulatszámmal elindul. Ez az l. fokozat. Ha rendszer vsszahűlt, a kapcsoló bont, a venti leáll. Ha ez a hűtés nem elegendő, a rendszer tovább melegszik, akkor a hőkapcsoló 100 fokon zárja az 1. lábat is a pozitívhoz, így meghúz a 11 számű relé, az akku pozitívot az F107 biztosítékon direktbe a ventillátorra kapcsolja, ez teljes fordulattal kezd pörögni. Ez a ll. fokozat De ezek rajta vannak a rajzon amit mellékeltem. A gyári Skoda rajzon is biztos poénból szerepel hogy l. és ll. fokozat.
Biztosan igazad van és a Te autódba csak 1 fokozat van, a gyártó passzióból épített be 3 lábas kétfokozatú hőkapcsolót meg egy relét, biztosan sok volt neki raktáron.
Az hogy nálad esetleg még soha nem indult el a ll. fokozat az elképzelhető de az egész az így működik ahogyan leírtam.
Én ezt a témát itt befejeztem, elengedem mert értelmetlen.
Ha esetleg veszed a fáradtságot és elmész egy autóvillamossági szerelőhöz vagy egy Skoda szakszervízbe és megkérded hogy tényleg így múködik-e mint ahogyan ez a hülye tordaitibi erősködik itt a fórumon, és azt mondják hogy igen, igaza van, ezt légyszíves legalább tudasd velem.
Itt egy link bár felesleges mert ennek sem fogsz hinni, itt le van írva hogy a hőkapcsoló l. fokozat az 85-92 C foknál kapcsol a ll. fokozat meg 95-102 C foknál és oda van írva hogy kettős hőkapcsoló, de ez sem jelent semmit ha Te nem akarod ezeket elhinni.
A három saru van az enyémen is plusz az előtét ellenállás. 1 pozitív,1 negatív szál és egy vékonyabb a reléhez megy. Az ellenállásra azért lehet szükség,mert a ventillátor induláskor feszkója nagy s hogy stabilan tartsa a feszkót,mivel nagyobbat tettek bele,mint a benyásokba. Ebből adódik,hogy a hűtője is nagyobb.Az 1,3 és 1,6-osban valóban lehet kétfokozatú - ezeket nem ismerem annyira - de a dízelben csak egy fokozatú van.A szomszédoméban is.Ha keresel 2 képet s egymás mellé rakod,akkor látszik a különbség a benyás és a dízel között méretben is. Az előbb megkértem,hogy nézzük meg,mert az övé már 2-es feli......
ÜDV! Olyat szeretnék kérdezni hogy valaki járt már úgy feliciaval, hogy a kilométer spirál hordja fel a muszerfalba az olajat. Onnan ömlik az utasterbe. Ki lett cserélve a spirál és a meghajtó szerkezet de ugyan úgy ömlik. Mi lehet a gond? Előre is köszönöm!
Az arányok stimmelnek, nekem 800 és 1660 ohm, de légyszíves áruld el hogy hány fokon mérted mert ennek az a lényege hogy hő hatására drasztikusan változtatja az ellenállását. Én hideg motoron mértem ezeket az értékeket, kb. 30 fokos motoron, 8 órája áll az autó.
Ha nincs akkor a gyár valószínű megváltoztatta és elhagyta mert csak feleslegesen bonyolítja az egész ventilátorvezérlést. De amit a kolléga kérdezett és fotóval illusztrált az ilyen és 3 lábas hőgombás.
Nekem 1-es felim van.Abban soha nem volt két fokozat.....az az egy szem meg 98 foknál kapcsol,mert ilyen hőgombát kaptam bele....De biztos igazad van és én nem tudom,hogy milyen kocsim van 14 éve....
Nem egyforma, ne is keress kettőt mert egy fizikai egységben ben van benne a két jeladó, a termosztátház tetején. Attól hogy ha én jó úton okoskodok, vagyis a motorvrzérlő rossz hőmérsékleti értéket kap, hiába csrélsz lambdaszondát mert kb. 50-60 fokos hűtőfolyadékig nem veszi figyelembe a lambda jelet, mintha nem is lenne hanem egy saját maga által kikalkukált keverékkel megy. Ha a hőmérséklet adó rossz, pl. 90 fokos motornál is csak 40 fokot küld a vezérlőbe, az nem áll át lambda módba hanem a saját feje után megy és dúsít. Igaza is van mert ő azt látja hogy hideg a motor. Nálam ez a pont 55 fok környékén van, amikor pont a határon indítom be akkor fél-egy percig 1100 az alapjáratom mert dúsít mint a hülye, egyszercsak leesik 800-ra és utána így is marad. Ott lép be a lambda szabályozás, azaz a szonda által küldött jelhez igazítja a keverési arányt. A benzinszűrőt a hátsó ülés alatt keresd, van egy kerek szerelőnyílás de azon fehér ember ki nem cseréli mert le kell hozzá engedni 10-15 centit a benzintankot. Nekem sose sikerült enélkül cserélni, olyan idióta szűk helyen van.
Nem, nincs igazad, én tippeltem jól. 2 fokozatú a hőgomba, az értékeket nem tudom de sacc. 90 az egyes és 100 fok a másik, az egyesbe az előtéten keresztül félfordulattal hűt, amikor még feljebb megy a hűtőfolyadék akkor bekapcsol a kettes fokozat és egy relén keresztül teljes fordulatszám. Vagyis ha az előtétet kidobod, a gyors fokozatnak akkor is mennie kell. Az hogy megrántja az akkut, ezek 80-130 wattos motorok, egy világítás felkapcsolása sokkal nagyobbat ránt a hálózaton. Vagy a 170 wattos hátsó ablak páramentesítő.
Részben igazad van. Az egy előtét ellenállás.A dízelben csak egy fokozatú hűtőventillátor van. Az a célja,hogy ha beindul a ventillátor ne vonja el a többi elektromos rendszerről a feszkót. Ha ki van kötve vagy leszakad a kábel akkor a rendszer részeként döglött a ventillátor,hiába kötöd direktre.Ha a kolléga vissza köti,akkor működni fog.Ám ehhez egyszerűbb kivenni a kerettel együtt. 3 csavar tartja a hűtőn. Egy az anyós oldalon,kettő a másik oldalon,egy lent,egy fent. A lenti a cső alatt lakik,azt nem látod,azt érezni kell....
55-60 C fok körüli hűtővízhőmérsékletnél áll át a vezérlő lambda által vezérelt módba, nálad valahol itt kell keresni a hiba okát. Ha addig jó utána meg fulladozik. Lehet a hőfok jeladó hibája is, abba 2 érzékelő van, ha jól emlékszek egyik a műszeré, a másik meg a motorvezérlő. Ha ez rossz akkor a hőmérsékletet jól mutatja de a vezérlőnek rossz értéket küld.
Biztos hogy nem az amit mondasz, a hőgomba az a hűtőbe van betekerve ez az alkatrész meg a ventillátor tartó műanyagon van. Látszik is baloldalt a hőkapcsoló. Viszont hogy a pirossal bekarikázott alkatrész mi lehet arról fogalmam sincs.
Kolléga a kékkel bekarikázott csatlakozót húzza le és zárja rövidre, akkor ha a venti elindul, a hőkapcsolót kell cserélnie. Vagy, jártam úgy hogy a hőkapcsoló hibátlan volt de vastagon rárakódott belül a vízkő, ez jó hőszigetelő és ezért nem kapcsolt.
Hát a lovak szétszaladtak, a fogyasztás meg megnőtt, kb. 10 l-re. Kicseréltem a vákuumcsövet, jobbnak tűnik, de csak a boltig meg vissza mentem vele (odáig egy mipoláncső volt betéve, vissza meg az új gumicső), majd holnap 2 x 30 km-en meglátom, javult-e.
Javuljon, mert kerülném az AC macerát. Sokkal egyszerűbb volt a vákuumcsövet kicserélni.
(Mint talán Mérő László?: "... a részeg ember a lámpa alatt keresi a kulcsot,. Nem ott veszítette el, de csak ott van esélye megtalálni, mert ott van világos....". Vagy valami hasonló...)
A kivett cső mállott, de vízben megfújva nem eresztett. Ez rossz előjel. A Wb 10 évvel később kezdett mállani, vajon a Felinél minden egyszerre kezd? Gyermekkoromban a nagy Ámerikában 160 000 km volt megcélozva, hogy akkor essen szét minden egyszerre. Félek, szeretném megtartani, de menni is kell valamivel, ami működik. Most adnának érte 100e-t látatlanban - lehet, hogy látva csak 50-et? -, de így meg nincs képem eladni, a javítás meg mi ktg és munka, és ha jó, akkor marad, erősen herpeszes a hátsó kerékíveknél és hátsó ablak alatt, a nagykorúság küszöbén (2001-es) ez nem túl fényes jövőt ígér.
A holnap előtt morfondírozva csak oda jutok megint, hogy sokat kap. Hidegen jól megy (akkor kell neki a szívatás), és amikor bemelegszik, elmegy az ereje, és itt a nagy fogyasztás. De itt az MPI-nél gondolom a befecskendező adja a szívatást is, nem? Nem is keresem a szívatót, sem helyem, sem időm rá, csak várom a megváltó jótanácsot. Meg legfeljebb egy hosszú bottal piszkálom távolról, de aztán jön a cigarettaszünet vége, lemerülni!
Nem kapcsol be a ventilátor ha a két drótot összeérintem.
Viszont kaptam egy ötletet miszerint az a ventilátor fordulatszámának változtatásáért felelős az adott alkatrész. És azt mondták, hogy kössem ki. Most a csatlakozó szét van húzva, és össze van kötve a két érintkező. Következő a teszt lesz ha jön a meleg.
Még egy dolog eszembe jutott. Lehet a szivattyúnak semmi baja de vagy kosz/lerakodás került a túlnyomás szele alá ami az injektor sor végén van és ettől nincs meg az üzemi nyomás, vagyis visszaengedi a tankba a benzint és hiába vannak nyitva az injektorok nem megy át rajtuk megfelelő mennyiségű üzemanyag és ettől szétszaladnak a lovak.
Szia! Üzemanyag nyomást csak szervizben(de megbízható legyen) lehet/ajánlott csinálni.
A "olyan szuszogós" hang azért van mert igaz, hogy nyomod neki de nagyrészt csak levegőt kap és azzal sajnos még a mostani szuper autók sem képesek elmenni. Lehet ennek az oka még az üzemanyag szűrő is. Ezt a tank oldalán találod, az ac pumpát pedig a tankban. Utóbbit a hátsó ülés alatti szőnyeg felhajtása és egy kerek lemez kiszerelése után látni. Előbbit csak aknáról a tank oldala mellett elhaladó kipufogócső hővédő lemeze felett találod. Ezt a hibát csinálhatja még a lambda szonda meghalása is. Bár annál jellemzően megnő a fogyasztás és az alapjárat sem lesz megfelelő. azt megpróbálhatod, hogy lehúzod a szondát és megnézed akkor mit csinál.
Ha nem jön be a vákuumcső, akkor jön az AC pumpa. de hol van, hogy lehet hozzáférni, hogy lehet ellenőrizni a nyomást, nem egyszerű ügy (nekem, egyelőre).
Újabb megfigyelés, hogy hidegen jó. Akkor meg üza túladagolás lehet, melegen, nem értek hozzá, de biztos hőmérséklet alapján megy a befecskendező, tehát hőmérő. Csakhogy a hibakódok között az nem volt, talán nem is tudja érzékelni? Alap lenne.
A hangja is furcsa lett, olyan szuszogós. Induláskor nem, kívülről, csak menés közben. A lányom és az anyja is észrevette, tehát él a jelenség. Pedig a kipufogó ROZSDA NÉLKÜLI, luk nem látszik rajta, csak hátul. Gyárilag rozsdamentes, vagy ennek lecserélhették? Ilyet még nem láttam.
Katalizátor hiba nem lehet? Igyekszem alacsony fordulattal járni, az nem árt meg? Dugulás...
Meg tudja valaki mondani, hogy a pirossal bekarikázott alkatrész mi célt szolgál? 2 szál vezeték van rajta egy piros és egy fekete. Az a probléma, hogy a fekete vezeték rögzítése elengedett, és sehogy nem férünk hozzá, hogy visszarakjuk. Jelenleg nem működik a hűtőventilátor. Az autó 1.9D 2000-es évjárat.
Simossal töröltem én is, az első biztosítékot kivettem (10-es), Vag-commal is végigcsináltam amit írt a simos. De ennek ellenére 2000-ren pörög. :D
2-szer is megcsináltam de nem igazán hatotta meg.
Amúgy persze, örülök, már nem kell figyelgetnem, hogy ja, nem egy új octaviában ülök és azért van csend, csak azért mert a kis drága start-stop-osnak hitte magát. :D
Üdv,
Nemrég vettem egy 1.3as 40kW-os Feliciát, ami produkálta magát lámpához érve. Finoman le-le fulladt, random módon. Akkor jutottam ide a fórumra, és találtam rá a fojtószelep tisztításra. Na ezt ma meg is csináltam, majd jött a factory reset, aztán a vag-com. Vag-com ki is írja, hogy minden gyári beállításon van.
Viszont az ezutáni viselkedésről sehol nem találtam infót, ugyanis így is 2000-es lett az alapjárata a gépnek. Ez normális?
(Voltak benne hibakódok az egyik a fordulatszám jeladóról szólt a másik lambdaszonda, ezeket természetesen reset előtt töröltem.)
Köszi a válaszokat. :)
NAGARES (ITGS/4-12) 8.822 Ft (nem tudom miben különbözik, de más a neve és az ára.)
JP GROUP(JPG1199208400) 2 413 Ft (Ez volt ami nekem egyáltalán nem ment.
kb 6 éve van horog a kocsin, akkor még elég sok féle volt. Akkor csak azért lett Nagares, mert ennek volt értelmesen leírható neve, amit észre lehet venni, ha elírtál. (szerelő intézte a beszerzést, én csak mondtam mi kell)
Szia! Nekem ~3hete egyik pillanatról a másikra elment az irányjelző. Kerestem vagy fél óráig a rajzot, hogy melyik az index relé. Aztán kivettem szétbányásztam és 'csak' az érintkező volt beégve de mázlimra sikerült kicsiszolnom a beégést és azóta megint olyan mint az új. Azért volt ott rendesen ráégett cucc. Az egészben az a legrosszabb, hogy nem is lehet normálisan hozzáférni. Az érintkezők állapotát meg csak nagyító és erős fényben lehet értelmezni. Ja nekem is háromlábú van bent(nincs vonóhorog).
Legjobb volna, ha volna egy próba relé, ami tuti jó.
Bár az autó kapcsolása ilyen tekintetben egyszerű, mint a szög, ha a visszajelző jó (és az), és a megfelelő terhelés megkapja, akkor a relé marad a hibaforrás.
Nyíregyházán még lehet tudnék is segíteni, bár az új relével még pont nem futóztam szerintem, meg néha mintha bizonytalanul kattogna.
Próbálkoztam a rossz relék javításával is. Kondikat kicserélgettem, de mintha a relé ragadna, azt meg pont nem tudom cserélni. (a kondikat meg filléres dolog cserélni, ezért is próbálkoztam.)
Szia! Én két éve cseréltem szélvédőt. DE vettem egy új kédergumit is. Igaz drága volt
de nekem nem ázik be! A sok önszívatás, bűzszagolgatás, esetleges elektromos zárlat helyett én
a kédergumi cserét javasolnám! Ha beázik akkor szinte biztosan rozsdás is alatta! Ki kell vágni
pengével lejavítani és vissza a helyére! Az új kédergumit meg jó vastagon be kell fújni szilikon spray-vel és könnyen besimul a helyére és nem fogja beereszteni a vizet.
Nekem is meg volt állva km számláló. De mivel vagy 10 éve, így csak támpontot tudok írni+ lehet más a probléma.
Ki kell szerelni az óracsoportot. (Neten szerintem van erről leírás/videó, szóval nem megyek bele.)
A km nem tudok ki kell-e szerelni a helyéről, de a mutatót, számlapot biztosan le kell szerelni. Na ez problémás, mivel a mutatót egy rugó húzza, és nem a támasznál van a végállása. Ha jól emlékszem, akkor kivettem a kis tüskét, és megjelöltem magától hol áll meg, aztán oda próbáltam visszaigazítani a mutatót. (Nem lett tökéletes)
A számlaló tengelyén a számozott tárcsák/fogaskerekek szabadon forognak, a végén van egy számozatlan. Na nekem ez volt elrepedve. Ezzel az a baj, hogy ennek szorulnia kell a tengelyen. Én valami híg ragasztóval ragasztottam a tengelyhez. Talán csapágyragasztóval. Nyilván óvatosan, hogy más ne ragadjon össze. Talán ezért is raktam csapágyragasztót, mivel az csak akkor "ragad", ha nyomás alatt van.
Először a repedésnél próbáltam összeragasztani, viszont így hamar visszarepedt. (Igen, így kétszer futottam neki)
A mutató leszedéséhez "hivatalosan" egy lehúzó kellene, nekem nincs, de már nem tudom, hogy is oldottam meg.
És visszaszerelés után még a mutató kalibrálása is volt vagy 2-3 szétszedés.
Viszont nem túl anyagigényes feladat. Tehát ha nem sikerül, akkor se költöttél rá feleslegesen. Viszont annál több idő megy rá.
Valami ilyen készítésében gondolkodnék. Persze nem ennyire szépet csinálni 1 db mutató miatt. :) Zártszelvényt átfúrnám, ez egyik oldalt bevágnám a furatig, a másikba meg egy valamilyen menet. Ehhez egy csavart megfúrnák hosszában, vagy csak megközpontoznék. Gagyi fúró szárát (talán 1-es kell bele) mehet a furatba/központozásba, a másik vége meg a mutató közepére.
Javaslom, hogy a leírásom alapján, csak akkor állj neki, ha kellő kreativitással, türelemmel és idővel rendelkezel. :)
A leggyorsabb az óracsoport csere, meg igazából nem is annyira drága. (4 a sima, a sárga meg 10, a jófogás szerint.)
Most vettem az új (használt) Skoda-t, és mint tudod, nagyon nehéz megtalálni egy jó autót itt, így próbáltam ezt a VIN-ellenőrzést: https://www.carvertical.com/hu/ajandek?pool=1HU&a=HU&b=7520a9059 és vásárolt egy autót Hollandiából. Jelentés erről az autóról azt mutatta, hogy a kilométer nem hamis, nem lezuhant, és így tovább, így tényleg segített nekem.
a probléma az, hogy az előző tulajdonos menet közben akarta nullázni a kilóméterórát, ezért az teljesen megállt. hogyan tudnám megcsinálni, vagy érdemesebb újat venni bele?
Sajnos a Feliknél típusbetegség, hogy a szélvédő gumikéder jobb vagy bal sarkánál folyik be a víz. Jobb esetben csak a gumikéder öregedett el és ez a probléma, rosszabb esetben a karosszéria korrodált, és a kéder már nem tud tömíteni.
Valakinek van egy jó generátora eladó? Feli 1,3 MPI.
12 évig hozzá se kellett nyúlni és azóta 6 év alatt 5x szedtem szét, eszi a fesz.szabályzókat és a diódákat, most tegnap megint megadta magát. Tuti valami rejtett nyavajája van, állórész időleges menet vagy testzárlatra tippelek de én már nem küzdenék vele.
Elmentem tegnap a haverhoz akinek szintén van egy Feliciája ,mondtam neki hogy újra beázott az autóm , azt mondja vigyorogva hogy neki ilyen gondja nincs . Mondom neki had nézzem meg , jobb oldalt teljesen szárazak voltak a hangszigetelő szivacsok bal oldalt azonban mikor megfogtam és összenyomtam a szivacsot kb fél liter víz kifolyt a gumiszőnyegre a srác szemei kikerekedtek elfehéredett majdnem rosszul lett pláne mikor ő is megfogta és összenyomta a szivacsot újra.
Ajánlom mindenkinek hogy időnként nézze meg mert úgy látszik ez valamiféle típus betegség lehet, a hangszigetelő szivacs nagyon sok vizet képe felszívni és magában tartani ezért csak akkor veszed észre hogy beázik a kocsi ha megfogod a szivacsot vagy már annyira megtelt a szivacs vízzel hogy a szőnyeg alá beengedi a vizet ott meg a szőnyeg alatt lévő filc képes akár 4-5L vizet is magába szívni majd annyira telítődik hogy a szőnyegen és átüt a víz.
Most hirtelen nem találtam kezelési útmutató ábráját, de az irányjelző visszajelzőjéhez hasonló háromszög villog, mindkét irányba külön-külön, ha jól emlékszem, és a háromszögek között függőleges vonalak jelzik a különbséget a normál index visszajelzéshez képest. Ugyanabban a függőleges visszajelzősorban van.
A családi autóban újkora óta van vonóhorog, így a relé kérdésére nem tudom a választ.
Na ma nálam is felújításra került a generátor. Tegnapelőtt egy kis körön voltam Szombathelyen és mente közben többször felvillant a töltésjelző és volt, hogy pár másodpercig világított is. Igaz ez szinte folyamatos esőben csinálta de így nem lehet sehova elindulni. Ma reggel kivettem és szétszedtem ill elkezdtem. Kicsit szívatott a csapágy mert be kellett szereznem egy háromlábú leszedőt. Természetesen csak a harmadik boltban kaptam. A forgórész rendesen be volt kopva ráadásul az egyik sokkal jobban. Ezt azért érdekesnek tartottam a belsőt amikor szintre esztergáltam majdnem 2mm-rel lett kisebb, mire sima lett. De a téli sózásnak ezen is látszott rendesen a nyoma mindenhol tele volt oxiddal az alu rész is. Mindent le drótkorongoztam, lemostam csavarlazítóval mindenhol. Minden csatlakozót fémtisztára lepucoltam. Most egy darabig "örökös" lesz. Persze 12 éve van nálam de ez az első alkalom, hogy levettem a helyéről.Az összerakás után alapjáraton 14,25v a töltésem.
Van egy Felicia LX 1.3 as 1999. 03. havi kiadású autónk. Szeretnék vonóhorgot tenni a kocsira, de nem tudom, hogy ez a kiadás le van e vezetékelve az irányjelző relénél négy lábasra, mert ebben háromlábas van jelenleg.
Vagyis ha kicserélem a relét lesz-e visszajelzés a műszerfalon, ha igen melyik izzónál kereskedjek,
1év után újra beázott a Felicia jobb oldala de csak a jobb, tavaly 2 felhőszakadást is elkaptam vele és akkor egy csepp víz sem jött be most 2 napot kint állt az esőben és újra vizes a biztosíték tábla előtti és feletti szivacs valamint a jobb első ülés előtt víz volt a szőnyeg alatt , a filcet tavaly a beázás után nem is tettem vissza .
A szélvédő és a tömítő gumi közötti részt tavaly kinyomtam szilikonnal a szélvédő jobb és bal oldalán középig alul teljesen , a tömítőgumi és a motorháztető között lévő műanyag közötti rész is kinyomtam .
Valamint két oldalt a képen látható két kis rést is kinyomtam .
Eddig nem volt semmi gond , van valakinek valami ötlete tippje?
Szia! Pár dolog amit a motor csere után meg kell oldani a teljesség igénye nélkül.
Központi MPI nem azonos:
a benzinpumpa
Kábel korbács
Motorvezérlő
Gyújtásrendszer
Méretre biztosan jó. A kérdés csak az, hogy van-e olyan szakember a környéken aki megcsinálja
az elektromos berendezések bekötését? A motorvezérlő nélkül meg se vedd a motort! Ja és fontos, ha tartozik a motorvezérlőhöz immo akkor az is kell kulccsal-zárral együtt. A motor a benne levő benzinszivattyúval lehet el sem indul. Kell a 3BAR nyomás. Az MPI hengerfej kialakítása miatt nem tudod rátenni a központis egységet.A többiek majd kiegészítik.
Az olajfogyasztást lehet tudod egyszerűbben orvosolni ha kicseréled a szelepszár szimeringeket.
Sziasztok, motorcserével kapcsolatban lenne kérdésem. Nekem egy 1995-ös központis 40 kW-os Feliciám van, és nincs túl jó bőrben a motor. Eszi az olajat is, meg még akad más gond is, ezért a cserén gondolkodom, csak sajnos nem találok a közelben (Nyíregyháza) 135B-s motort. Nemrég viszont azt mondták, hogy a 135M-es motor is jó bele a 135B-s vezérléssel és minden egyébbel, de nem tudom, hogy ez így megoldható-e. Én eddig úgy tudtam, hogy az SPI és az MPI között azért több különbség van, más a hengerfej és a dugattyúk is, de akkor ezek szerint ez a különbség csak a 40 és az 50 kW-os motorok között lenne? Valóban megoldható így a csere? MPI motort ugyanis tudnék szerezni, az van több is a közelben.
Szia! Amit elmondtál abból egyértelműen az üzemanyagnyomás hibája jön le. Kezd azzal, hogy megméred! Ha kevés az anyag a tankban és akkor is sz@rakodik akkor nincs meg az üzemanyag nyomás. 1-2-3 mégy nem annyira megterhelő a motornak tehát kevesebb anyaggal is beéri. Azonban amikor már 4-5 fokozatba kapcsolsz ott már hiányzik az a plusz üzemanyagnyomás. Lehet az is, hogy jó a szivattyú csak kosz került a túlnyomás szelepe alá és nem tud eleget nyomni a szivattyú.
Új gondom van, Feli 1300 MPi 2300 - 2900 (3000) között nem húz negyedikben és ötödikben. Igaz, néha volt egy kis emelkedő, de vízszintesen sem. Hazaérve a városba, 2 - 3-ban húzott. Magasabb fokozatokban a városban nem járok ilyen fordulattal (ennek örülnek a rendőrök meg a pénztárcám). Korábban nem tapasztaltam gyengeséget az említett tartományban.
Érdekes tapasztalat, hogy amikor a benzinszintmérő kb. egynegyedet mutat vagy lejjebb, kihagyogat. Padlóig taposva, vagy megpumpálva magához tér. lehet, hogy ez a gyártó figyelmeztetése a tankolás szükségességére?
Köszönöm az ajánlatot. A dátumot nézve alighanem 17-én magam megcsináltam mégis, kaptam egy barátomtól diódahidat kettőt, egy kivettet meg egy újt, az újjal végül jó lett. Akna nem kellett, csak idő meg elszánás. Aztán visszatérni a fórumra meg az időhiány...
Most új gondom van, 2300 - 2900 (3000) között nem húz negyedikben és ötödikben. Igaz, néha volt egy kis emelkedő, de vízszintesen sem. Hazaérve a városba, 2 - 3-ban húzott. Magasabb fokozatokban a városban nem járok ilyen fordulattal (ennek örülnek a rendőrök meg a pénztárcám). Korábban nem tapasztaltam gyengeséget az említett tartományban.
Lehet, hogy mindezt külön is felteszem, hátha így nem mindenki olvassa.
Szia! A fordulatszámmérő óra a műszerpanelon ugyanolyan tüskére van rögzítve mint a többi egység kivétel a km óra. Sajna már többször írtam, hogy ezek a tüskék préselve vannak a panelre. Ha ezeket körbefuttatod/ráforrasztod akkor szinte biztosan megszűnik a probléma. Sajnos ez egy egész délelőttöt betöltő tevékenység. A jó hír az, hogy nem kerül pénzbe csak időbe.
Ma sikerült keritenem rá egy gyári elosztófejet jeladóval, nemvolt sok idóm de egy 10km-es próbautat tettem meg vele nem jelentkezett a hida, remélem az volt a probléma a továbbiakban majd kiderül. De viszont a fordulatmérőm ugyan ugy badarságokat mutat egyszer megy egyszer nem nem javult meg, ugyhogy aval mi lehet a probléma még nemtudom, vagy merő véletlen hogy egyszerre kezdett el szarakodni vagy valahol még mindig hiba van.
Szia! Ugyanezt produkálta nekem is. A kezdetben csak menet közben fulladt egyszer-egyszer.
Aztán elkezdtem cserélni a cuccokat, Gyertya, gyújtókábel, elosztó fedél, 0 pont jeladó. Sajna én egy rosszat kaptam a jeladóból és ezután pont azt produkálta mint neked! Én teljesen véletlenül vettem észre azt, hogy leáll a fordulatszám amikor már éreztem, hogy nincs tovább de a fordulatot még vitte a kocsi lendülete. Visszaraktam a régit(!) azóta kopp, kopp, semmi hasonló tünet nem jelentkezett. Azért én évente legalább 2x kitakarítom a motorteret és a csatlakozókat.
Jófelé keresgélhetsz, a jelenségekből és a hibakódból is az jön ki, hogy a holtponti jeladó nem mindíg ad jelet a vezérlőnek a fordulatszámról.
Az 1,6-ot és a pickupot nem ismerem, de ha jól rémlik, akkor neked a gyújtáselosztóra lesz szerelve a jeladó, ellenőrizd a kábeleit és pucold meg a csatlakozót.
Van egy 1.6MPi pick-up -om és most egy olyan hibája van hogy eleinte csak a fordulatmérő itt-ott elfeküdt menet közbe, mostanra már szinte sosem indul el, csak néha magas gázon de aakkor is badarságokat mutat, és az autó elkezdett beszaggatni, mostanra meg már menet közbe be is döglik és nemstartol ujra. Vártam vele egy kicsit és utána megint megy egy darabig. Besszaggat megint és bedöglik, nemmerek igy járni vele mert bárhol megálhat teljesen, minden lehetséges hibaforrás kicserélte (gyújtótekercs, elosztófej, gyertyák, lemértem az üzemanyagnyomást rendben van, átnézem a biztositékokat, a reléket mindent rendben találtam). Gyanakszok az elosztófejben a jeladóra lehetséges az hogy az csinálja a galibát? Mert volt diagnosztikán is nem minden rakoncátlankodásnál, de kiirja a jeladót.
Sziasztok márka társaim valakinem elfekvőben nem lenne egy tető ablakja. 78*41 cm ebben a méretben kellene komplettan és működő képesen előre is köszönöm hozzá szólásotokat szép napot mindenkinek.
Az adott járgányom egy 2000.res 1.3 ferdehátú. Villamosság kérdéskörben van problémám. Szóval a helyzet az, hogy ha bekapcsolom a világítást, akkor a tompított rendesen világít minden gond nélkül, de a műszerfalon nem jelenik meg a visszajelzője. Távolsági szintén érdekes, mivel ha csak felhúzom akkor rendesen világít a lámpa + műszerfalon is visszajelez, de mikor lenyomom vagyis folyamatosan kéne menni nem működik. Hátsó ködlámpámmal is ugyanaz a helyzet. Biztosíték probléma?
PICK UP FELICIA 2000evjaratu 1.3Mpi. nem melós autó szép utastér- raktér.meg van a gyári doboza nagy ajtók is. Lemez szett tél I gumival,15col alu nyarival. 400e Ft. Rendeteg alkatrésszel. Újak). Sok műszakival.202337101 Pest megye Monor
Ismerősöm Fabiájának volt olyanja, hogy télen hidegen nagyon finom kuplung engedéssel lehetett elindulni csak. Termosztátot és/vagy hőfokjeladót cseréltek. Mondjuk a fűtés se volt valami jó a javítás előtt.
Hideg indításkor rángat a motor ha bemelegszik semmi baja!Jól húz , kipufogó nem durrog, gyertyák kicsit feketék nem őz barnák!Cseréltem már sortrafó,gyertyát,mapszenzort!
Lehet baja az egyik hengernek?Gondoltam még feszszabályzót/generátort megnézem még hátha nátha!Valakinek ötlet???
Ugyanez a probléma nálam is.. A fojtószelep tisztítása után magasabb lett egy picivel az alapjárat - ez nem is lenne gond, mert előtte lassításkor villogtak a lámpák (töltés visszajelző, olajnyomás), hirtelen lassításkor le is fulladt az autó. A villogás meg a lefulladás megszűnt, de azóta gázadáskor felpörög a fordulatszám, és nagyon lassan esik vissza.. Váltáskor nagyon pörög a motor, eléggé zavaró.. A szerelő azt mondta be fog állni, de nem nagyon akar..
Ferdehátú gyári méretett tudnám akkor egyszerűbb lenne a dolgom! Piroskára befért a 195/55 R15 alufelni hátra, fehérbe meg már nem 15mm hézag van, egy bukkanó és gumi kuka! Gondoltam átszerelem de nem akarok használt futómű alkatrészt beszerelni.
Köszi! A magyar postát ismerve képesek már húsvét után idehozni:-) Azt már nem is mondom, hogy volt olyan csomagom ami fehérvári "központban" üdült 2 nem tévedés 2 hétig! Onnan gyalog is két nap kényelmesen az út! Ezek ellenére ilyen drágák.
A felíciámba a rádiótól 8 vezték indul a hangszórók felé, ám az autóban alapból 2 hangszóró kapott helyet. Szeretnék még 2 db hangszórót beszerelni. Hol kéne keresnem a maradék 4 kábel(2x2) másik végét ? :D
Még az ajtókat nem igazán bántottam bontó miatt! De nem akarod az egészet elvinni ingyen adásvételivel? Hátulját telibe verték motorja pöc röf váltó szuper
Ugyanezen okból nekem egy komplett öv - övcsat - foglalat kombót kellett cserélnem a kocsiban, mert a donorban (s1-es dízel pick-up) már nem a T-s, hanem a széles kapcsolós öv volt, de simán ki-beszerelés percek alatt.
(Gondolom, nem kamubecsatolásra használod úgysem magad mögött, hogy a rendőrt átvágd...)
Szia! Most értem haza! Megint "kis" körön voltam. Ahogy néztem a képet, nem olyan mint ami nekem bent van. Ez nem baj csak akkor a középső lengő madzag kell kompletten mert nem tudom bekapcsolni. Az enyémnek mint látod "T" kialakítású a vége a te képeden meg van egy négyzetes kivágás.
segítségre lenne szükségem ill. egy a képen látható biztonsági övre. Széttörött a műanyag
háza és sehol nem kapok hozzá. Ami van az mind "lukas" és nem ez a "T" forma. Ha esetleg valakinek van az kérem jelezze, Természetesen nem "ingyé" kérem! Ez amúgy a hátsó középső üléshez van ezért is törött el a ház mert az ülés rá lett emelve.
Ha jól látom a képen egy TC-6-os minicomputer (vagy minek nevezik) van. Szeretnék érdeklődni, hogy ilyen minicomputer van-e még és milyen árban lenne, ha lenne?Skoda Felicia 1.3mpi 50kw-os motorvezérlővel (vagyis 40kw-os helyett 50kw-os van benne :))Köszönettel: Veres Sándor
Szia! Nincs külömbség a két óracsoport bekötése között. Nekem is órás volt az eredeti. Beraktam a fordulatszám kijelzőset és műxik. Régi ki új be semmit nem kellett mókolni. DE a dieselhez nem jó a fordulatszám mérős óracsoport mert nem fog mérni. Oda kell olyan generátor ami adja a jelet külön. De az egy másik játék.
Szia an egy törött feliciám csinálok róla képeket már elkezdtem szétszerelni! Érdekel ingyen odaadom adásvételivel! Újszerű lengéscsilapító új toronycsapágy 1szezont futott téligumi bár a hátsó két kereket nem tudom nem e sérült meg! Na mindegy hazaérek melóból akkor írok még!
Ha úgy nem működik ahogy SNIIPER leírta,akkor vidd vissza.Bár nem tudom,hogy abban az esetben is él-e a gari,ha nem szakműhely próbálta működésre bírni....
Helyileg most Nagyváradon,Debrecenhez közel.De ha megéri elmegyek messzebbre is.Szal az a probléma,hogy van egy szomszédom aki márkatárs. Az ő órája bolondult meg. Nekem meg azok az átlátszó műanyagok kellenének belőle amik az órát világítják meg. Az enyémek nagyon megsárgultak s éjjel alig látszik.Van különbség az órás és a ford.szám mérős bekötésében?
ÖÖ van hozzá kompjuter is csak azért írom mert az óracsoportból kilóg egy kábel ami ahhoz való,csak még a másik kábelt nem sikerült kibányásznom belőle!!
Meglehet az, hogy az autórádió működésképtelen antenna nélkül ? Nem ad ki egy hangot sem, és a háttérvilágítás sem kapcsol be, pendrivera sem reagál. Testet és 12 V biztosan kap, átmértem.
Ahogy írod! De a hátsó lengő is úgy van összerakva mint az első a támcsapágy kivételével!
Ja és a gumi ütközőket is szerezd be előre mert szinte biztosan azoknak is meszeltek. Ja és ha szét van rohadva akkor kelleni fog rugó összehúzó mert anélkül szívás lesz kivadászni!
Csak arra reagáltam, hogyan cserélhető az alsó rugótányér. Leginkább humorral közelítve.
Olvastam is amit írtál, meg sejtettem is, hogy nem az alsóval lesz gond. (Legalább is szemre úgy néz ki, hogy ha az alsó tányér "tönkremegy" akkor erősen kerékre ülne a kasztni.) Ez az előző válaszodra írom, csak nem akartam kész hsz-t írni. Ezen a vonalon nem is mennék tovább, mivel volt egy kis félreértés.
Nekem is bele kellene lassan nézni sajnos. Bár pár éve cseréltettem a hátsó rugókat. Nem lett magasabb, bár a terhelésre nem ült le annyira.
Pont most gondolkodtam azon, hogy szerintem nekem volt cserélve az első csillapító, és nem a hátulja alacsony, hanem az eleje magas. Pedig még nem is olvastam amit írtál. :) Mintha gondolat olvasó lennél. Ezzel sokat segítettél, már tudom mit kell mérni.
Rugócserével kapcsolatban: a pattog, instabil kérdést nem tudom. Hosszabbra én sem akarnék cserélni.
Csak elmélkedés a rugó hosszáról: szerintem lehet magasabb hosszabb rugóval. Ugyanis a csillapító valóban megszabja a max hosszt. Viszont alapállásban a teleszkóp össze van nyomva. A hosszabb rugóval pedig nem fog annyira összenyomódni. Persze ez befolyásol(hat)ja a stabilitást. Illetve a max magasság valóban nem fog változni. De ez csak teljesen kirugózva áll elő.
Bár ahol én néztem, ott a hosszabb rugó picit vékonyabb.
Amit én írtam felső lemez az nem ott van ahol nézted! Amit fényképeztél az a felső a kasznihoz rögzítő gumi és alátét! A torony belső felében van még egy rugótányér gumilap és utána jön a rugó! Ha már ott is ilyen akkor nincs is meg az a rugótányér az alsó felén! Annak is nagy az esélye, hogy a torony belseje is szarrá van rohadva!
Elfáradt és összement a rugó, én az enyémbe az elsőket 4 éve, a hátsókat meg múlt év őszén kovácsoltattam meg. Minden reklám nélkül, Budapest, Keresztúri út 98. Patik kovácsműhely. 30 éve viszek hozzá rugókat még nem csalódtam. 6000Ft volt a két hátsó most fél éve. És ugyanolyan magas az autó mint újkorába és semmi gond nincs vele.
Alákukkantottam, még a gyári barnulgat benne. Se hang, se semmi, de a gumisapka levétele után kicsit elszörnyedtem. A torony görbületén csak a fentről lepergett rozsda színezi a képet.
A gumipogácsa alatti tányér is a lengéscsillapítón lakik, vagy az a rugótorony felső peremezése? Mert alatta még szép a torony többi része (ez a jobbos, gondolom, a bal hasonló, mivel egykorúak és hátul nem volt törve a gép).
Téglát (sem) fuvarozok vele, főleg munkába járós, hétvégenként kiscsaládos (2-3 fő) használatú a gép. És nem pattog a hátulja. :-) Egyszerűen csak furcsa a lógó far.
Még egy dolog ha kicseréli a rugókat hosszabra akkor pattogni fog a úton és nem lesz stabil.
Mivel nem szállít téglát benne minden nap ezért ez nem jó opció. A hosszabb rugótól nem lesz magasabb csak keményebb mert a lengéscsillapító rúdja adott hosszúságú. Ha rendesen összerakja
a felső tányérokkal akkor visszakapja az eredeti magasságot. Az eleje pedig valószínűleg azért magasabb mint sok más feliciának mert a favorit lengéscsillapító passzol bele. Sok helyen úgy árulják, hogy favorit/felicia ez nem igaz! A favorit gólyaláb tányérja 23cm-re van az aljától felhegesztve a feliciáé pedig 21cm-re ezért emeli meg az elejét. Ezt vásárláskor le kell egyeztetni.
Szia! Csak annyit, ha logikusan gondolkozol és elolvastad volna amit előtted írtam akkor rájöttél volna, hogy csak a felsővel leget gond! Szinte kizárt, hogy a felhegesztett tányér elgörbüljön. Ami valószínűbb, hogy elrozsdásodik és leszakad de akkor nem kell tovább menni az autóval. Én mikor cseréltem ezt a részt és az egész torony belsejét kifújtam alapozóval és alvázvédővel mielőtt összeraktam.
Szia! Amikor én cseréltem a hátsó lengőket akkor mindkettőnek a felső tányérjából már csak foszlányok voltak! A rugók a tornyon ültek és csak a gumitányér fogta őket! Ment is a kapkodás
mert a kocsi bakon a bontó meg x km-re még az volt a szerencsém, hogy volt nekik olyan amin kevés volt a rozsda és egy pár óra áztatás-vakarás-festés után használható lett. Neked is szinte biztosan a felső tányérnak meszeltek. Ha az alsó lenne hibás akkor lerogyott volna a kerékre a kaszni.
Javítottam ezen már elég sokat (karbantartások, kopó alkatrészek), de ma megnézem a felső pontokat, ahogy mondtad.
(Van benne kárpit, a helyén. :-) )
Tényleg nincs hangja, egyszerűen nagyon ül a szememnek. Az utcánkban áll egy Favorit, annak is lényegesen magasabb a hátsója a kerékjáratnál. Ahhoz képest kezdtem nézni.
Az alsó tányér cserélhető? Hegeszteni nem tudok, és még sosem néztem, hogyan van ott a helyére rögzítve.
Azt értem, hogy napi szinten nyúlkálsz a csomagtartóba, de nincs benne a kárpit? Mert a lengéscsillapító felső bekötése belül teljesen kárpittal van takarva, így normál esetben nem látható. Én azért biztos, ami biztos bekukkolnék a burkolat alá.
Érdekes, hogy nincs hangja, ha minden a helyén, akkor tényleg a rugó pihent meg, főleg, ha vizsgán sem szóltak...
Igen, az alsó rugótányér a gátlóra van hegesztve, és mivel ahogy a neve is mondja, tányér, tehát a sár kiválóan megáll rajta, így tud szépen elrohadni az évek során. Ha az elengedi magát, akkor hiába az új rugó, így van.
Szemre elég mélyen ül a gép hátulja (1.3 központi, fapad verzió), huszonéve egy, max két emberrel (nyilván elöl) terhelve, a hátsó kerékjárati ív teteje mégis lejjebb van, mint a hátsó kerék futófelületének legmagasabb pontja. Nézegettem márkatársakat az utakon, de nagyon nem látok egyformaságot.
Normális ez? Vagy nem érdekes?
Ilyeneket leltem, de 90 mm eltérés van a rugók hossza között... :-o
Üdv egy kis segitség kellene, reggel inditáskor a felim 2001-es 1.3 50kw nem indult a bizti táblábol kerregő hang és az akksi kb fél éves lemerült mi lehet az oka ? Aki tud kérem segítsen munkába járos autó és nagy szügségem lenne rá! Előre is köszi Csaba!
Ha jól tudom gumis. De még sosem szedtem ki. De a rajzról is úgy tűnik.
Hogy érdemes-e kikínlódni, az meg csak a jövőben dől el. Ha nem tudod hasznosítani (felhasználni/eladni), akkor nem érdemes kiszedni. Dehát ezt meg ki tudja előre.
Az igaz, de ha azt nézem még soha nem hagyott cserben ellenben a többi szutykokkal!Lehet rohad de bármikor ki megyek vele a világból,ezért is maradtam a feliciánál!
Szia! Rossz hír! Háromféle motorvezérlő van:-) Az 1,3 MPI az SIMOS 2P az 1,3 központi a monotronic(Bosch) az 1,6 MPI pedig Marelli 1AV. Természetesen, hogy ne legyen egyszerű még lehet az évjárat is számít. Az 1,6-hoz írja a VAG 1552 gépet és a 1551/3 kábelt.
Még van ezen kívül a disel is de azt hagyjuk... nem tudok csehül:-(
Nekem Pick up van 2000evj, 1.3Mpi. nagyon megbízható keveset fogyaszt. Van hozzá dobozon is és nagy ajtó is és lenyilo is.teljesen gyári nem mokolt. En185cm magas vagyok és teljesen kényelmes a fülke. Hatratolom az ülést akkor alig érem el a pedálok at.😀 Minden alkatrész olcsón kapható hozzá. A dizelt én sem ajánlom.valto bájos az összes. És nem kapni vagy méregdrága hozzá. Én gondolkodom az eladason.ha érdekel keress és megbeszéljük.202337101
Az lenne a kérdésem, hogy nincs-e véletlenül valakinek elfekvőben 4 db a képeken látható felnitípus középrésze ? Esetleg ötletek, hogy hol tudnék szerezni?
Hűtővizet kiengedtem. Két trapéz emelővel megemeltem a motor. A szilenten átmenő csavart a kerékjárat felől lehet kivenni, szóval lehet, hogy a jobb első kereket is levettem. A szilenten átmenő csavart kivettem. Kiszedtem a szivattyúnál lévő motortartó konzolt. A váltótartó bakot is oldottam. Levettem a szivattyún lévő 3 anyát. . Az emelőkkel, és a motorral addig játszottam amíg le tudtam venni a szivattyút. Azután kis takarítás, és kb visszafelé is el kell játszani az egészet.
Szia! A hibakód olvasástól nem várj csodákat. Amit írsz annak elsősorban az alapjárati motor kopása, a hőfokjeladó, és a gyújtórendszer hiba és a takarítás/karbantartás hiánya az oka. Ha hidegen nem indul annak első lépésben az automata dúsítás hiánya az ok=>hőfokjeladó. Ha melegen nem indul akkor mindenképpen gyújtás hiba/gyengeség gyújtógyertya, gyújtókábel, elosztófedél, rotor, legvégső eset a trafó. Mérd ki a biztonság kedvéért a gyújtókábeleket is nem lehet több pár ohmnál nagyobb az ellenállásuk!
Első lépésben vedd ki a gyertyákat nézd meg a hézagot. Nem lehet 0,6-nál nagyobb még a három polusú-nál sem! Az elosztó és a rotor állapota is csinál ilyen gondot. DE a legfontosabb nálad ha(?) jól emlékszem hengerenkénti befecskendezés van. Tehát a pillangó/fojtószelepet nem tisztítja az üzemanyag vagyis csak olaj gőzt és levegőt na meg port kap! Ez egy idő után jó kis massza lesz és ettől nem találja az alapjárati motor a pillangószelep helyzetet és leáll a motor. A torok tisztítása ajánlott sűrűen, mert olyankor még nem veszti el a helyzetét ha viszont már nagyon "taknyos lesz" akkor a motorvezérlőn is kell alapbeállítást csinálni mert az sajna nem felejt.
Vegyél egy hőgombát, cseréld ki. Takarítsd ki a torkot rendesen! Utána ha felugrik az alapjárat akkor megtaláltad a hiba forrását és kell egy alapbeállítást csinálni. Ja még valami ha még nem csináltad volna meg az összes csatlakozót kivétel nélkül takarítsd le fém tisztára és utána nézd meg mit csinál. Mert amit írtál lehet egy berohadt csatlakozás is.
Üdv mindenkinek! Felicia Pick Up-ban gondolkodom első saját autóként. 1.3-as benzineseket nézegetem, a 68 Le-s, 8 szelepeseket, főleg mert 1.6-ost nem is láttam hirdetve, a többi 1.3 meg vészesen gyengének tűnik. Dízel ejtve, mert főként városban autózom.
A kérdés, hogy vajon 198 cm magasan beférek-e a kabinba normálisan? A másik, hogy a dobozt leszedni mennyire komplikált hátulról, illetve ha nem az, milyen ár reális érte, ha ilyennel rendelkező autót vennék, és eladnám a dobozt róla? Továbbá, felrakni egy ledönthető ajtót a platóra, ha lekerült a doboz megoldható-e némi csavarozással, vagy át kell alakítani a kasznit is? Van felfogatási pont gyárilag?
Pest megye Pécelen lakok, ha egyeztetunk es at tudsz jonni a nullason akkor ingyen megcsinalom neked. Alkatreszarakat termeszetesen elkerem, pl. ha egy fodioda van kipurcanva azokat ennis ugy veszem, most 70 amperosak vannak itthon, a seggeddioda az nudli, az 40 Ft/darab. Munkadijat nem kerek. Ha jo lesz akkor max. orias pottyos turorudit.
A normális szerelőt pl. amiatt is írom, hogy önindító ügyben kétszer voltam szerelőnél, de végül nekem kellett megjavítani az új darabot.
Az eredeti szétpörgött, mert nem ment vissza indítás utána a kúpkerék vagy mi, magam kicseréltem utángyártott újra, de nem lett megbízható, csak kb. 90 %-ban indított. Kattant, de az indító motor csak pörgött, nem ért össze a koszorú meg a hajtókerék. Piszkálás, feladtam, szerelő. Nem lett jó. Megreléztem, hátha vezetékellenállás miatti fesz csökkenés a probléma, de ettől sem lett jó. Második alkalommal a szerelő valamit még babrált (pl. kikötötte a relét), de akkor sem lett jó. Csak nekik a kifizetett munkadíj, az jó volt.
Ott, ahol a behúzó mágnes mozgatta tengely csúszik előre-hátra, hiányzott egy kis zsír. A gyáriba nem kellett, mert ott jó volt az illesztés, nem lötyögött a tengely. De az utángyártott darab csak 99 %-ban volt pontos másolat. Melyik szerelő szed ma szét egy önindítót?
Lehet, hogy ezt már elsírtam egyszer itt?
A szerelő egy fiatal srác volt, nulla tapasztalattal, nem hibáztatom. Soha nem látott Trabi/Wb/Skoda/Zsiga stb. típust, már az új rendszerben született. Valószínűleg soha nem kellett atomjaiból újraépítenie egy autót. De ezek az utángyártott alkatrészek a régi időket hozzák vissza, csak legyen, aki elmélyül a problémákban, nem a csere a megoldása.
Ki is volt írva, hogy szerelőt felvesznek azonnali belépéssel.
Szia! A legjobban akkor jársz ha veszel egy felújított generátort és kb fél óra alatt kényelmesen kicseréled. Kell 2db 10-13-17-es kulcs. Azután te eldöntöd, hogy azt elviszed felújítatni vagy csak
kidobod. Ha ezt szerelő ráadásul egy ismeretlen csinálja akkor szinte biztosan le fog húzni!
Mondhatnám azt is, hogy cseréld ki a feszültségszabályozót de ha nem az a hibája akkor felesleges
idő és pénz kidobás. A generátorra meg adnak garanciát.
Ez nem válasz, csak nem találtam a sima kérdés feltételének lehetőségét. Holvanholvan?
Problémám van, a töltésjelző folymatosan világít, minden fordulaton és alapjáraton is. Felicia 2001-es MPi.
Elrémülve olvastam a hozzászólásokat (kiváló szerelők, bonyolult generátor, besajtolt diódák, stb., akna kellene...), ha ráérnék, szívesen bogarásznám magam a kocsit, de most kevés az időm. Tudtok-e ajánlani Dél-Pesten alkalmas szerelőt, aki nem hibát visz be, hanem elhárít? A túlelfoglaltságom nem azt jelenit, hogy sok a pénzem, hanem hogy sok a munkám - ennek megfelelően a normális munkadíj is vágy...
Álló motornál 12,43 V, járó motornál 12,05 V az akkun mérve. Gázadásra sem alszik ki a töltésvisszajelző, változatlan, határozott fénnyel világít. Jöttem 15 km-t így a kocsival, haza.
sziasztok a kombihoz vadasznek babakék hatso ajtot(sztem ez megegyezik a sima felivel) es melyik relem lehet besulve ha kivett gyujtaskulccsal is mukodik minden? gyujtaskapcsolo lehetne beegve de nincs akkor mar csaka gyujtast vezerlo rele a tippem 1.3,,,2000 evj:)
Tudna valaki segíteni?Felíciámhoz keresek a lökhárítóba, műanyag rácsot,ami lent van a ködlámpa helyén.Nem ködlámpás az autó.Állítólag már nem gyártják és nem kapok sehol.Használt is érdekelne.Köszi a segítséget!!
Szia! Elővettem a tartalék panelt és megkerestem az aktuális kondit ami pár ellenséges állás kíséretében a hőfokjeladón keresztül töltődik fel. Nálam egy 47uf 16V értékű van bent(tartalék panel)
Ha akarsz vele szórakozni az ide vezető diódát és 2db ellenállást meg kellene nézni. A kondi értéke adja a lassítás mértékét ugyanis akkor ad "jó(?)" értéket amikor a kondi fel van töltve ha viszont ez tönkremegy , kiszárad, stb akkor nincs késleltetés és azonnal mutatja az éppen aktuális feszültség(hőfok) értéket. Cseréld le egy új kicsit nagyobb értékre és működni fog. Ráadásul ugye a kondenzátor egy picit emel is a feszültségen amit ugye magasabb hőfoknak "lát" a sofőr. Vagyis beáll arra a középútra.
Igen a jó kis Zukba nem kellett "lassító", az a hődrótos-bimetalos múszer olyan lomha volt hogy mire felmászott 120 fokra már előtte felforrt a víz.
Ok, igazad van, akkor azt mondd meg hogy az eredeti termosztáttal 13 évig miért állt a mutató egy hajszálnyival a 90 fok alatt, mozdulatlanul, télen-nyáron, nem kellett kartonoznom sose és télen is stabilan tartotta. Az a termosztát 13 év után megnyúvadt és pontosan azóta van ez a termosztát szívásom.
Tehát 13 év tökéletes működés után, sacc. 2013 Szeptember 20. 15 óra 23 percig nem mászkált a mutató, akkor termosztátot cseréltem és a hiba attól a pillanattól kezdve és azóta megvan. Ennyire véletlenül nem lehet egybeesés.
Valamint itt a fórumon kb. a mostani bejegyzés ebben a témában legalább az ötödik ami figyelembe véve a fórum stabil 20-30 fős létszámát, példaértékűnek mondható. És mindenkinél a termosztátcsere után lett szar.
Valamint én és egy barátom 25 éve fusizunk egy kis műhelybe, apróbb javításokat (elektromos és mechanikus vállalunk) (a-z ig mindent ami nem nagyon köthető komputerhibához mert ahhoz sajna már hülye vagyok) és más típusoknál is ugyanebbe futottunk bele. Termosztátcsere után a műszer önálló életre kelt.
Ergo vacakok a termosztátok.
És mégegy, a régi kétütemű Wartburgomba semmi késleltetés nem volt mert ahogy letestelted a hőgomba szálat, a műszer abban a pillanatban koppanva kivágódott ütközésig és mégis a műszer, ezelőtt 40 évvel atomstabilan állt középen.
Szia! Igen de ez csak a szemet gyönyörködteti! A ZUK óta :-) raknak bele egy kondit ami a műszeren keresztül töltődik fel és ez lassítja vagy el is tünteti az ingadozás "látványát" Minden autóban van és lesz is hőmérséklet ingadozás csak az a kérdés ebből a sofőr mit lát? Vagy inkább az lenne jobb megfogalmazás mit szabadna látnia! Ha jól emlékszem itt rengetegen figyelik "árgus" szemekkel azt
a saccolót de ettől még nem ment egyik motor sem tönkre! Én már álltam 1,5órát úgy, hogy a végén csak három henger ment mert leolvadt! a gyújtókábel a melegtől! A "műszer" kiakadt a ventilátor sem tudta visszahűteni! Ez siófokon volt egy koncert után amikor mindenkihaza akart menni csak senki nem tudott elindulni. A motor érdekes módon simán kibírta! Aztán mentem ~15km-t 1-2-ben az osztrák-német határon 4 órán keresztül akkor be is szorult a jobb első fékem! De a motornak semmi baja! Azóta sem volt a motor megbontva a szelepszár szimering cseréhez sem. Tehát mihez is kell a "pontos" hőfok? A termosztát nyit-zár mi ebben a csoda? A hűtő hatásfoka és a termosztát rugójának a függvénye az, hogy milyen gyorsan történik ez. Ha beáll és nem mordul az első alkalom után az már nem biztos, hogy jó főleg télen: Azért a szivattyú rengeteg vizet száll és elég gyorsan ahhoz, hogy a termosztát ne tudjon azonnal zárni de nem is kell. Lehetne még regényeket írni arról, hogy moért melegszik vagy nem melegszik.A gond akkor van ha nem nyit ki, vagy nem zár le de ezt lehet az autón kívül simán ellenőrizni egy lábas és egy kevés víz segítségével, sőt tovább megyek akár a hőfokot is át lehet állítani a rugó variálásával, egy infta hőmérő segítségével. Csak az a kérdés, hogy uánna mit mutat a "műszer"?
Gyula igen, saccoló de azt tökéletesen kimutatja ha 20-30fokot mászkál a hűtővíz. Tökmindegy hogy a motorba 80-95 között ingadozik, a műszer meg pl. 70-85 között mutatja de a változás tényét tökéletesen kijelzi.
Nincs mute bemenete? És az a szál esetleg nem testel le néha valahol? Ha levehető előlapos, párszor pattintsd ki-be, az érintkezők is lehetnek piszkosak.
Én 5-6 éve szívok ugyanezzel, azóta kb. 10 termosztátot cseréltem, a hiba ugyanaz. Szerintem szarok a termosztátok, volt amelyik 70-100 fok között mászkált és ezt képes volt egy Miskolc oda vissza úton végig, ment a kukába. Volt olyan ami atomstabilan tartotta, meg se moccant a hőmérő csak 70 fokon. Volt amelyik nyáron elfogadható volt, télen elkezdte a mászkálást. Volt 2400 és 13000 forintos is.
Cseréltem hengerfejtömítést, hőfokjeladót, vízpumpát, kiegyenlítőtartály fedelet, a fagyálló nem fogy, nem eszi nem szivárog, a hiba megmaradt. És ugyanebbe futottam bele egy BMW-vel és 2 Opellal meg egy Fiattal úgyhogy nem tudnak termosztátot gyártani esküszöm.
Egész télen kartonoztam a hűtőt, így aránylag jó volt. Megoldás (nálam legalábbis évek óta) nincs.
Szia! A hőfokjeladó "műszer"(?) az csak egy saccoló. Kérj kölcsön egy infra hőmérőt és nézd meg üzem meleg motornál. A hőfokjeladó is lehet hibás de! a műszer csatlakozása is. Az ugyanis mint már többször írtam a műszerfal paneljére nem csavarozva van hanem 2db tüskére van ráhúzva. a középen levő csavar csak rögzíti. ezek a tüskék pedig préselve vannak a panelen. Itt szokott(nálam 2db műszerfalnál is!) érintkezési probléma lenni. Ha nem megfelelő az érintkezés akkor akár össze-vissza is mehet a mutató. Nálam csinálta az üzemanyag jelző, a fordulatszámláló, is azt a hibát, hogy egyeszerűen leesett a mutató meg felugrott maxra. A szétszedés sajna nem egyszerű és elsőre akár több óra is lehet pedig a hibát kb 2 perc kijavítani egy kis cin páka meg ro55 kell és soha többé nem lesz ilyen hiba. Ép a múlt héten szedtem szét és beforrasztottam a LED égőket mert olyan volt az érintkezés mint a mesében hol volt hol nem. Nekem ~10 perc szétburítani az egészet.
Nemrég jeleztem, hogy sikerült megoldani a problémát a rádióval és az ablaktörlővel kapcsolatban is.
A rádió bekötése megfelelő volt , egyik pillanatról a másikra kivilágított és elkezdett szólni. ( nem értem előtte mi lehetett a probléma) .
Sajnos tegnap ismét szerettem volna bekapcsolni a rádiót és ismét előjött a probléma. A rádió egy kis hangot sem ad ki és nem is világít, viszont a kijelző bekapcsol. Ezt úgy értem hogy a kijelző működik es kapcsolható is a rádio ám hangot nem ad ki és nem is világít , miközben előtte egy nappal tökéletesen működött.
Valami féle érintkezési problémára gyanakszom. Valakinek valami ötlet ? Azon is gondolkodtam h az antennánal elhelyezkedő erősítő baszakszik , de véleményem szerint az nélkül is kéne világítani a rádiónak . Kicsit tanácstalan vagyok. Ötletek ?
Sziasztok! 2001-es, 1.3 benzines Feliciám vízhőmérséklete nem áll be az ideális tartományba, jellemzően a középérték alatt van mindig, amint kicsit melegedne egyből visszahűl a ventilátor bekapcsolása nélkül. Termosztát csere után a jelenség változatlan. Találkozott már valaki hasonló problémával? Mi lehet a megoldás? Köszönöm!
Fehér ajtó rozsda mentes van hozzá visszapillantó, szélvédő üveg ,kilincs ,ablaktekerő spirál, kárpit!Az üres ajtót 1 db 10.000 hirdetnek én kompletten 2 db( jobb /bal) odaadom ennyiért!Ha érdekel
Szia! Ha(?) tényleg leégett a behúzótekercs akkor a másikat bele se tedd amíg meg nem találtad a hibát! Az egy egyszerű elektromágnes tekercs ha jól emlékszem 0,4mm-es dróttal. Párat már szedtem szét mert mindnél a testelés szál amit vagy rosszul forrasztottak vagy csak simán beoxidálódott volt a működési hiba. Ha bekapcsolva marad akkor ugye nem kell sokáig menni az autóval. ha nem húz be akkor sem. DE mivel ami ezen keresztül kap testet nem műxik szinte biztosan a testelés a hiba.
Ez lehet akár az önindító pajzsán keresztüli hiba is! Nálam már volt olyan, hogy a teljes önindítót szét kellett szedni mert nem vitt át megfelelő nagyságú áramot az önindító háza!! Ezért kellet hazafele németországbül minden benzinkútnál betolni:-(
A gyújtáskapcsoló betét csere sem oldotta meg. Sajna az ön9ndító is olyan helyen van, hogy állandóan éri a télen besózott útról felverődő lé és az rendesen korrodálja.
Ha a gyújtáskapcsoló betét szétesett (esetleg) akkor sem oldja meg a behúzó csere a problémát. Amúgy a behúzó tekercs alapvető hibája a belül levő réz elem beégése. Szerintem ha leveszed és kiméred a tekercs testpontjánál megtalálod a hiba okát.
Jobb is, ha nem kisérletezel az előbb leírt dolgokkal...
Mielőtt holnap hozzányúlsz az önindítóhoz, vedd le az akkumulátor saruját (a negatívot célszerű)!
Megnézném a gyútjtáskapcsolót, ha menet közben halt el... De lehet spontán döglött meg, de az is lehet, hogy az utolsó indításánl ért munkás élete végére az a tekercs.
Ha nagyon menni akarsz vele, akkor vagy ékeld ki az X-relét, vagy az önindító sárga kábelét a betolás után(!!!) tedd testre. Utóbbi esetben eszedbe ne jusson önindítózni (amúgy sem jó, ugye), mert nagyon büdös füst lesz a vége a dolognak. És kipeckelt relével se hagyd tartósan, mert akkor is gondjaid lehetnek...
Nem is fog működni, mert az X-relé a behúzón keresztül van letestelve. Ha szakadt a behúzó tekercse, a relénem kap testelést, nem húz be, nem mennek az általad említett dolgok.
A trafónál nincs nyom, és a legrosszabb, ahogy mondtam, mosóban (mindegy, hogy gépi vagy kézi) jött elő a hiba, és nyoma akkor sem volt a közelben sem víznek. :-o
Nézegettem közben trafókat, lehetséges, hogy évjáratfüggőek? Szemre nincs difi és ezerféle volkswagen-csoportos autóhoz írják ugyanazt.
Nem kapsz külön véget, hanem a régit leszeded a kábelről és csak a kábelt cseréled. Arra figyelj, hogy a gumi pipákat nehogy elszakítsd mert akkor ott is áthúzhat! Én a gumi belsejébe fújtam egy kevés szilikont és úgy dugtam bele az új gyújtókábelt. Mindkét véget felfűztem a kábelre és utána forrasztás, visszahúzás, helyrerakás, az egész(4db) egy óra alatt kényelmesen megcsinálható. Ha veszed le a régi "véget" akkor egy csavarhúzóval óvatosan szétnyitod majd befogod egy satuba a kábelt és fogóval lehúzod a véget a kábelről. A többi visszafele adja magát.
A trafónál azért ha nem csinálsz rá fedelet azt nézd meg, hogy nem látszik-e valamilyen sár-víz felverődés nyom. Mert a "javítás" mellett is felverődhet ha sufnituning megoldásban javították.(nem sértésnek írtam)
Szia! Az elosztó fedélnél és a trafónál van beázás Valamint a kuplung mellett a 0pont jeladónál.Azt elosztó beázására nincs "orvosság"-csere a trafóra lehet szerkeszteni egy műanyag takarót DE legyen elég szellős! Valamint a gyújtókábelek repedése okoz még ilyen hibát. Először a jeladót vedd ki és teljesen takarítsd le majd nézd meg hol tud esetleg belemenni víz vagy pára keress repedést nagyítóval! aztán fesd le körömlakkal úgy hogy belefojjon a repedésbe. A trafó alján van az elektronika ha a sárvédőnél felveri rá a vizet az gond! ha lefújod szilikon spray-vel az segít egy darabig
A gyújtókábelek hibáját csak cserével lehet orvosolni vegyél 2fm gyújtókábelt ~700ft és egyenként méret szerint csere. A végeket nem préseléssel hanem forrasztással rögzíteni! A szénszálas "gyári" egy szar! Aki nem használt hagyományos réz belső kábelt annak fogalma sincs különbségről.
Szia! Nekem is ugyan ez az erőművem van! Pontosan ilyen gondokkal küzdöttem én is, nekem esőben és párás időben is ezt csinálta! Gyújtás elosztófedél és trafó csere lett belőle. Ez tavaly ősszel volt, azóta indul megy gond nélkül és kint alszik a szabad ég alatt mindig!!
Tegnap hajnalban (éjjel esett, ugye) kicsit elakadtam - szerencsére a reggeli csúcs előtt.
Induláskor semmi, az első 6-7 km-en semmi, aztán egyszer egy kigyorsításnál (feliciás értelemben) dadogni kezdett a motor, akkor még lendületből mentem tovább úgy, hogy eggyel visszakapcsoltam, gondolván, a kihagyó henger helyett elvisz a maradék 3, ha kicsit pörgetem.
Meg kellett állnom egy autót kikerülni, alapjáratról viszont már nem tudtam gyorsítani, leállt. Félretoltuk, köszörülés - semmi, várakozás, köszörülés - semmi. Nagyjából fél óra múlva egyszer csak életre kelt.
Egy ideje nem tudom mosóban mosni az autót, mert utána nem indul, csak ha kiszáradt a valami a motortérben. Azóta csak a szélvédőtől hátrafelé mosom, esőben eddig sosem volt ilyen gondom. Gyertyák másfél évesek, kb. 15-20 e km-esek. Csatlakozók kontaktspray-zve az ősszel.
Valakinek használható (nem a cseréljek végig 30-40 ezerért mindenfélét, vagy bejön vagy nem - azt már egy szakeladó eljátszotta váltóügyben, a felesleges darabot azóta is kerülgetem) javaslata a megoldásra?
Központi befecskendezéses, ős 1,3-as 54 lovas motor.
Nem azért, hogy kötekedjek, de nekem úgy rémlik, hogy a fix +12 V, az nem csak a memória miatt van, hanem az a táp is. A kapcsolt 12 V, meg kikapcsolja a rádiót.
Nekem gyárilag össze volt kötve ez a kettő, így aztán nem is foglalkozott a gyújtással a rádió.
Bár érdekes, hogy átkötöttem, és így "jobban kikapcsol" a rádió. A bekapcsoló gombot hosszan nyomva kikapcsolt, de a ki-/bekapcs gomb világított. Most az nem világít. Arról nem tudok mit csinálna egy erősítővel, mivel az nincs.
Meg ahogy nézegetem a rádióm leírását az állandó 12V-ra írták, hogy minimum 1,5-ös kábel legyen. (Feltételezem azért, mert itt megy a táp) A kapcsolthoz meg odaírták, hogy így a rádió ki és bekapcsolás gyújtással lehetséges.
Bár az is igaz, hogy van olyan autórádió, amit gyújtás nélkül be se lehetett kapcsolni. (Igaz lehet, hogy csak a gazda úgy volt vele, hogy ha a gyújtásra kikapcsol, akkor nem is próbálkozik bekapcsolni.) De az óra jól járt rajta, tehát nem a fix 12-t kapcsolgatták, vagy volt még egy 12V a memóriának.
Na majd, ha lesz időm, akkor mérek áramfelvételt gyújtás nélküli, és gombbal kikapcsolt állapotban.
Jaaaa, most olvasom tüzetesen, ÖSSZEKÖTÖTTE az állandó pozitívot a kapcsolttal. tehát nem elvágta a kapcsolt szálat, leszigszalagozta és a rádiónál kötötte egybe. Ilyenkor nem a rádió hanem maga az autó szívja le az akksit, hiszen a direkt pozitív viszamegy a kocsiba, ha pl. ez a gyújtás, akkor érdekes lesz mert le sem tudod venni a gyújtást hisz állandót kap. Ha meg nem gyújtás, akkor is lehetséges hogy a szálról visszajövő állandó plusztól a fél autó él. De hogy nem a rádió a bűnös az biztos.
Megmérem holnap az enyémet, az egy 4 éves Clarion, minden földi jóval ami csak elképzelhető. De biztos hogy nem így van, nálam is direktre van kötve a Clarion, a fiam Suzukijába is direktre van kötve egy Sony fejegység, évek óta és nem szívta le soha az akkut pedig van hogy 5 napot áll az autó. A Sony meg egy nagyon komoly darab ráadásul hátul van egy 200-as sub végfok is amit a fejegység vezérel. Kb. 15 éve a céges Opelembe is direktre kötöttem mert naponta kb. 70x állíottam le indítottam be és baromira idegesített hogy mindig elhallgatott a rádió. 5 év alatt egyszer se merült le az akku.
A kikapcsolásnál nem hinném hogy belül "él" a készülék, a kijelző lekapcsol, megáll az egész processzora, a végfokok standbyba mennek (mikroamperes fogyasztásuk van ilyenkor), leveszi a tápot az antennáról, kikapcsolja a subvégfokot.
Ha úgy van ahogy Te mondod, akkor a rádió a bekapcsoló gomb megnyomása után abban a piilanatban éledne, de ugyanúgy megvan a kb. 2-3 másodperces bootidő mint amikor a gyújtással éleszted. A fiam Sonyja ilyenkor ugyanúgy bejátssza a kijelzőn a Welcome feliratot is.
Érdekes is lenne ha pl. leállsz a garázsodba, a kulcsot benne hagyod, a rádiót kikapcsolod és reggelre kakukk.
Szia! Régebben pont itt volt téma az amikor az "ügyeskezű" összekötötte a kapcsolt és az állandó +12v szálakat. Aztán pár nap után csak kattogott mert üres volt az aku! Nem véletlenül van szinte minden rádiónál így kialakítva a kapcsolás! Ne próbáld megmagyarázni, hogy mindenki hülye aki ilyet gyárt. A memóriának kell az állandó +12v de az csak annyi energiát fogyaszt mint a műszerfali óra, viszont ezekbe nem stanby üzem van! A kapcsoló az arra szolgál ha menet közben nem akarod hallgatni a rádiót akkor nem kapcsolja "üzemi" szintre de minden rendszer működik benne! Mérjél rá akkor ha áramot adsz neki mekkora lesz az áramfelvétele! Nem véletlen az a kis rajz a képen sem:
Hat ezt cafolnam, eddig az osszes radiomat meg a fiaim kocsijaiba is direktre kotottem es.soha az eletbe nem meritette le az akksit. Es naluk szepen lekapcsolja a kulso vegfokot is.
Ha valaki abszurd modon a KIJOVO kapcsolt szalra koti a direktet akkor termeszetesen lemeriti valamint igy nem kapcsol ki a subwoofer vegfok sem, de ez nem eletszeru.
Üdv! Diódahidat szeretnék cserélni. Azzal nem vagyok tisztában, hogy az állórészre a híd forrasztva vagy csavarozva van?? 70A-es diódahidam van, csak utólag vette észre, hogy a generátor 55A-es. Azt bele rakhatom vagy abból baj lesz?? Köszönöm a segítséget!!
Szia!Nálam úgy indult el,hogy a fejegység iso csatiján a piros sárgát össze kötöttem,Kerestem egy állandó 12v-os szálat meg egy testet és máris bekapcsolt!Sajnos a kapcsoló szál nálam se működöt azért tudtam így megoldani!Nem szívja le az aksit!!!!!!!Én komplet autó hifit szereltem be!Esetleg ha nem megy csinálhatok képeket!
Szia! A Rádióval egy ötletem lenne! Fel kell szerelni egy szabványos csatlakozót azon az autó felőli oldalon minden csatlakozást pontosan kell bekötni, mint kapcsolt! +12V a működéshez, állandó +12V a memóriának, testelés az alvázhoz!!!, hangszórók itt is az első,jobb + -, bal + -, hátsó, jobb + -, bal + -, ezután ha(?) van akkor világítás +12v, antenna +12V (ez kell az erősítőhöz ami hátul a fejben van) Na ezt kell durván ellenőrizni és működni is fog! Ezek általában rá vannak rajzolva a rádió hátuljára színjelöléssel! Az ellendarabnál ezeket kell nézni! Ha nincs ilyen vagy szerezz egy bekötési útmutatót, vagy akkor vidd el szerelőhöz mert egyez kötsz rossz helyre és meszeltek a rádiónak!
Az ablaktörlőt vedd ki és vedd le a csigahajtás fedelét. Ha esetleg valami ott megszakadt akkor azt látni szabad szemmel is. DE én megnézném a karok tengelyét is mert azok állandóan ki vannak téve a nedvességnek és ha a gumi tönkremegy simán be tud rohadni úgy, hogy a motor ne tudja áthajtani. A motor "lötyögését" a tengely végén levő csavarral lehet állítani ha az nagyon szoros akkor sem tudja eltekerni !DE! ha túl laza akkor meg a lendület átviszi a kapcsolóponton és nem fog tudni leállni csak ha az autót leállítod!
Nemrég vásároltam egy 96os kiadású feliciat. Két problémám van vele. Ezek megoldásában szeretnék segítséget kérni.
1. Az autórádió bekötése után az autórádió egy hangot sem ad ki és nem is világít. A bekötést többször ellenoriztem, minden megfelelően van. Áramot kap, hangfalakat kipróbáltam , működnek. Sajnos nincs ötletem mi lehet a probléma. A rádió kijelzője működik , viszont nem világít.
2. Az ablaktörlő elindul kb 10 cmt felfele majd elkezd remegni , nem bír atfordulni a motor csak kézi rasegitessel. Az ismerősöm szerint motorcserevel meg lehet oldani. Esetleg ezzel kapcsolatban valami ötlet ? A motorral lehet a gond vagy csak megszorulhat valami alkatrész ?
Én hasonló paraméterekkel adtam el nehezen 30ert. Szép utasterrel. Vonóhorogal.bar az uzemkeptelen volt.Helyileg merre van??1-2 apróság érdekelne belole.
Mennyi értéke lehet egy '99-es 1.6-os kissé leharcolt Feliciának műszaki nélkül? Jobb oldali féltengely cserés, pályán már ráz. Itt-ott olajos a motor. Pár éve Mekk Elek cserélte a hátsó sárvédőíveket meg a csomiajtó rohadó részét, ennek már látszik az eredménye. A kaszni a piros és a rózsaszín minden árnyalatában tündököl. Első lökös itt-ott repedt.
Érdekelhet-e valakit, vagy adjam oda vasas tesónak?
Szia! Szinte biztosan be van ragadva a két szénkefe! Ha befújod valamilyen tisztító spray-vel
ki tudod vadászni (kompresszor v. pumpa) a rugóknál lerakódott szénport és olyan lesz mint az új(egy darabig). A lerakódott szénkefe maradvány amúgy egész jó vezető is csökken a gerjesztés is, vagyis a töltés. Ez a pár perces
mutatvány évekkel hosszabbítja meg a rendszer élettartamát.
Üdv ! Felícia 1.3.motor eladó nem mpi! Önindító és generátor nincs rajta minden más igen.30e. további alkatrészek is vannak. Mpi re is.. szelep fedél, légszűrő kormány stb apróságok.Pest megye vasad.202337101.
Szia! Nálad első sorban valami testelési probléma lehet! Azért ment ki ha(?) valóban cserélték a diódahidat. Meg kell mérni pontosan a motor és a karosszéria között az érintkezést, a generátor ház és
az aku negatív pólusa között semmilyen ellenállás érték nem elfogadott! A generátor kivezető(töltés)szál csavarján az alsó anyát nézd meg ha leveszed a vezetéket akkor az meg van-e
húzva rendesen. A probléma alapja a kocsi kora és a téli sós út! Bekerül a párás sós lé és eloxidál mindent és ettől a laza csavaroknál elég egy feszültség ugrás és meszeltek a diódáknak vagy a feszültségszabályozónak. A vezetékek csatlakozóit sem szabad készpénznek venni "mert gyári". Az alapverzió egy préselt csatlakozó ami ha ázik ebben a sós lében csodákra képes! Nem is látod mert a hiba belül van, a műanyag nem rohad csak az alatta levő fém. A motor testelés átvezető is lehet akár még komoly gyújtásprobléma forrása is hiszen az a negatív pólus alapja.
Szia. Az az igazság,hogy a tisztítás volt nekem is az első ötletem.Ki is takaritottam és szoftware segítségével alapbeálítás is megvolt.A helyzet annyit változott,hogy elindítani sem tudtam a gépet.viszont azóta megoldódott a probléma.Üzemanyagszivattyú cserével.Nem vettem újat,de keveset használtat(látom a szintjelző kopásán)szvl most megy a kicsike...Én is amiben tudok segítek másoknak,mert szerelgettem már rajta eztazt.FB-n fent vagy skoda clubban?
Szia! Lengőkarra gondolsz? Az amelyikhez a gólyaláb van alul rögzítve? Mert ott én bölcsőről nem tudok. Ezt lehet venni és a szilentek miatt nem tanácsos használtat belerakni. Csúnyán elviheti a kormánygeometriát és a gumikat is megeheti.Ha az alváz van megrepedve ami tartja a tornyot akkor az szívás és komoly szerelőt igényel.
Bölcsőt, vagy futómű segédkeretet keresnék Budapesten, vagy környékén.
Ha van valakinek, vagy tud olyat akinek lehet, kérem jelezze. Nem tudom van-e különbség motortól függően? 1.9D az autóm és ma vettem észre kerékcserénél, hogy csúnyán meg van repedve.
hello! szeretnem meg kerdezni, bár lehet hogy nagy hulyeséget akarok! de van egy 1.6-mpi 55 kw-os feliciam es a ket elso torony szilent total kivan a lengescsillapito tetejen ! a kerdes , le forrajszthatom-e a teto tanyirt a felfogatohoz?
Az alapjárat ingadozás az elkoszolódott fojtószelep miatt van! Kartergáz+porszemcsék egy idő után
megbolondítják a helyzet érzékelést ezért ingadozik az alapjárat. A torkot ki kell takarítani és kell egy alapbeállítást is csinálni a motorvezérlőn! Mert csak takarítás után sok idő(ha egyáltalán?) visszaáll a normális értékre. Nekem nincs ilyen gond mert az enyémet folyamatosan mossa a benzin.
Az érdekes, hogy neked sem indult el az új jeladóval az autó! Akkor lehet ez egy sorozat hibája! Bár nekem elindult de igen rossz volt a hang-kép amit a motor produkált egyenetlen járás+fekete füst.
Bocs,ha nem fogtam fel elsőre,de akkor vissza raktad a régi holtpont jeladót?Én most olvastam hibakódot és nekem is erre a jeladóra panaszkodik(arra is gyanakodtam azért panaszkodik ford. jeladóra,mert azt hiszi-az alapjárat ingadozás miatt).Vettem egy újat,JPgroup.Azzal el sem indul az autó.Így vissza tettem a régit(eredeti,gyárija) azzal megy a motor .Hidegen nincs emelt alapjáratom(vadi uj hőgomba.hella),csak 1000 körül.Egy gázfröccsre viszont elkezd fulladni,összevissza jár a motor.Nem tudok elindulni a kocsival.( gyertya,trafósor cserélve)
Egy tanács. Ha váltórúd végénél lenne a gond,ott ahol egy csappal van rögzítve a váltórúd a csonkhoz - ez ki szokott kopni -,akkor szerezz egy 6-os imbusz csavart és kúpozd meg a menet felöli részen.Csavart vissza a helyére,anyával meghúzod s nem fog mozogni többet. Nekem bejött. Előtte 3x cseréltem csapot + egyszer komplett váltórudat....
Szia! Kezd aknával vagy emelővel. A lötyögést a váltóba csatlakozó résznél kezd. Ezután a váltókar alatti csukló jöhet szóba. Van hozzá javítókészlet is. Nekem pl. nem a váltókar alatti csuklóval volt gond hanem a gumis csuklóval a váltó előtt. Az olajtól simán elgyengült a gumi és olyan puha lett mintha szivacs lenne. Kicseréltem gumilemezből vágott lemezekre és azóta semmi lötyögése nincs.
Van akinek a váltókar alatti csukló kopik ki és azért lötyög. Ehhez jó a javítókészlet.
Szia! Pontosat nem tudok de lehetett volna egy EGR szelep betáplálási pontja, vagy egy katalizátor előtti füstelemzéshez mérőhely. De az is lehet csak egy túlnyomás dugó. Bekötve még nem láttam.
Egyszer megfordult a gondolataim között, hogy csinálok egy olyat mintha EGR szelep lenne de letettem róla. Pedig egy csomó még elégetlen keverék megy ki a kipuffantón. Inkább a vegyestüzelésű
kazánhoz csináltam egyet. Ott is látványos a megtakarítás.
Ha úgy érted a normál menetet, hogy jobbmenetes, akkor igen. Mert amúgy finommenet, nem normál...
Miért akarod leszedni? Ha lánccsere, akkor a kartert amúgy is le kell venned, ha leszerelted az olajteknőt, be tudsz támasztani egy fadarabot a főtengely és a forgattyúsház közé, és lehet adni a csavarnak egy csővel meghosszabbított kulccsal.
Sziasztok! sgitséget szeretnék kérni. felicián a fötengely szijtárcsán hol találom a jelet. /nekem csak 8 - 10 mm zsákfurat van/semmi mást nem tálálok. Hogyan szoktátok meglazitani a szijtárcsa csavavarját Köszönöm szépen a segítséget.
Sziasztok, Köszi az infohalmazt amit itt találok. ;)
Csak egy megerőítésre lenne szükségem: Ilyen hidegben ugye nem 0.20-0.20 a szelephézag, hanem inkább 0.25-0.25, vagy van már valami "tuningabb/frissebb" érték is azóta? Nem akarok semmi sprinteset, csak hogy legyen beállítva.
Szia! Nálam ugyanezt produkálta kicsit megspékelve. Randon leállt hidegen-melegen egy km és 50 után is! Ilyenkor vagy azonnal elindult vagy 5-10perc után mintha semmi sem történt volna. Elkezdtem visszarakni amiket előtte cseréltem a 0 pont jeladó után már nem produkált ilyet. A cserebere előzménye az volt, hogy többször menet közben elment az "erő" ez teljesen mindegy hol mentem lejtőn vagy emelkedőn. Ilyenkor kivettem üresbe és megpadlóztam utána megint jó volt egy darabig. Elkezdtem cserélni a gyertyák, gyertyakábelek, elosztó, rotor, 0 pont jeladó ezután trafó! A fenti események ezután jöttek az erő hiány már nem jelentkezett, csak simán leállt :-) A 0 pont jeladó vissza azóta semmi megy mint a doxa..........
Szia.Tudom sok év eltelt azóta,de érdekelne anno mi lett a megoldás.nekem tipikusan ezt csinálja.Kanyarban,abból is a bal kanyarban leáll,vagy fulladozik a feliciám.Alapjáratom alacsony.Most vettem trafót.hátha.jövő héten szerelem be.
Szia! Azt azért az ellenőrzéskor nézd meg, hogy nem csak felkevert olaj van-e a kerék helyén.
Egy ronggyal töröld ki a kerék helyét ha visszafolyik az olaj akkor jó. Nekem ez a hibás "ellenőrzés" Teljes csapágycserébe került! A szervizben is azt "látta" az ember, hogy van benne sok őszerinte "jó minőségű" olaj- Ez egy pesti szervizben csinálták mivel útközben voltam és szinte már nem tudtam váltani. Aztán kb 3dl volt az egészben, mint a szétszedés után itthon kiderült.
Szia! A "forrasztási" történetet én írtam akkor amikor (nálam) az üzemanyag szintjelző műszer szarakodott. DE ehhez sajna nem elég kivenni és hátulról megnézni a műszerfalat. A mérőszerkezetek a belső panelra szegecselt 2db tüskére vannak ráhúzva.Ezt tartja a szerkezeteket is azért írom többes számban mert a mindkét oldali szerkezet ugyanúgy tüskére van rögzítve. A tüske töve és a panel közötti érintkezéssel szokott gond lenni. Ezt egy 5pm-es művelettel meg lehet szüntetni de 1 órát kell addig szórakozni a szétszedéssel.
Én az olajos problémával nem játszanék sokat! Kicserélném az olajgombát, ha nem segít akkor az egész szivattyút. Viszont azt azért érdemes megnézni, hogy mennyire
trutyis a motor belseje! Ha leveszed esetleg az olajteknőt akkor érdemes az egészet alulról kitakarítani plusz felül a szelepfedélnél is! Csavarlazító-ecset kombó jól működik. Utána minden olajcsere előtt tegyél bele egy belső tisztító adalékot és melegítsd vele pár km-en a motort utána ereszd le a még meleg cuccot. Ami még fontos minden olajcserénél a szűrőt is KELL! cserélni bármit magyarázzon is a szerelő.
A másik része. Ha a szelepfedél alatt találsz sok lerakodást akkor ne várj vele azonnal cseréltesd ki a szelepszár szimeringeket! az egész anyag 1000ft de nagyon sokat számít!
szia ha nem segitt az atmosas az olajtekno levetele utan a szivokosar csovenek a vegen van egy golyos szelep tulnyomas szelep azt kell kipucolni.kosz kerul ala es nyitva marad.nekem mar volt ilyen problemam feliciaval
Szerintem próbáld meg az olajgombát megint kicserélni, lehet, hogy a nemrég beletett is megadta magát. A vízhőfok ingadozás meg lehet a termosztát hibája. Nekem a termosztát csere megoldotta az ingadozást.
Üdvözletem és Tiszteletem a fórumtársaknak. Két éve tulajdonosa lettem egy skoda felicia lxi 1,3 50kw kombi autónak jelképes összegért, az autóba 149.000km volt ami tényleges mert a tulaj a szomszédom volt és tényleg csak dolgozni járt vele kb 15km-re. Most olyat produkál az autó,
hogy indításkor kigyullad az olajnyomás jelző lámpa, majd idővel elalszik. Ez lehet 1-2perc is, utána 5-15 perc múlva elkezd villogni halványan, majd szép lassan kigyullad. Előzménye már volt, mert egy félévvel ezelőtt ugyanezt csinálta. de akkor haza tudtam vele jönni
közbe néztem az olajszintet, semmi nem fogyott, a hűtővíz üzemi hőfokon. Persze egyből szerelő mert a motor nem tréfa dolog. Szerelő mondta, hogy csinál egy motor átmosást, olajszűrő, olaj olajérzékelő csere, és meglátjuk hogyha rendbe, akkor nem lesz probléma, ha igen akkor lehet a motorhoz hozzányúlni. Tehát 6-7 hónapig semmi gond, most úira előjött a hiba, plussz még hozzá a vízhőmérséklet jelző műszer is megadta magát, először csak el kezdett ingadozni a vízhőmérséklet 1-2 napig majd megadta magát. Próbáltam hőfokjeladót cserélni, semmi nem változott. Kiszedtem a műszerfalat, mert itt hozzászólásban forrasztási problémák is lehetnek, de erre sem változott semmi. Mivel a műszerfal kint volt kicseréltem a kiégett háttérvilágítás izzókat.
Végig néztem az összes csatlakozót, kontakthibát keresve mindent megtisztítottam, amit csak tudtam, biztosítékot is cseréltem. Valaki tud valamit mondani, hogy ez a két dolog mi a fene lehet? Egyébként az autóval mióta levizsgáztattam /2017 XI.24/ semmi gond nem volt csak benzin és ablakmosó kellett bele.
Köszönöm szépen a segítséget. gyári csatlakozása van,zsír új a lambdasonda. Azt nem tudtam ennél a réginél is Kikel ütni a h.kodot .Ez egy 96 -os 1.3 lxi 50kw .