Otthonról garázsból indulok, nagyjából hatszáz méter megtétele után jelzőlámpához érek, és azt kikerülni nem is tudom. Így aztán még hideg motorral érkezem a kereszteződéshez... és igen, a start-stop kikapcsolása nélkül, a vezérlés simán leállítja a még be nem melegedett motort. Ezt igen barátságtalan lépésnek tartom, ezért én is kikapcsolom rögtön induláskor. Viszont ha pont előttem vált pirosra a lámpa, vagy pl. sorompónál kell megállnom, akkor visszakapcsolom. Nem barátom a rendszer, de nem tartom nagy drámának, ha egy utazás alkalmával, néha rá kell nyomjak a gombjára. De itt legalább van még választási lehetőség.
Szevasztok! Egy 2018-as JD Cee'd del (1.6 GDI SW) kapcsolatos kérdésem lenne. Tök jó (lenne) a világításkapcsoló "AUTO" állása, de soha nem használom, mert ha a fényviszonyok az xenon bekapcsolását indokolják (magyarul elég sötét van még/már), akkor a következő történik indításkor AUTO módban:
1) beszállok, bedugom a kulcsot - a xenon bekapcsol; 2) indítózok - a xenon kialszik, a motor beindul, a xenon pedig ismét bekapcsol - természetesen magasságot is kétszer állít.
Ezért ugyebár minden sötétben történő indítás egy xenon be-ki-be kapcsolással jár(na). Igaz, nem néztem utána, hogy egy xenon rendszernek mennyire fáj, de nem hiszem, hogy növelné az élettartamát.
Ezért aztán megálláskor a kapcsolót már rutinszerűen off-ba rakom, bárhol is volt, és többnyire nappal az legalsó állásban van (csak a DRL világít), szürkületben átkapcsolok 2-es állásra (DRL + hátsó LED), sötétben pedig manuálisan váltok xenonra - ha sötétben indulok, akkor természetesen csak indítózás után, így redukálva a be-ki-be szekvenciát egy egyszerű (egyszeri) bekapcsolásra.
Más autónál is így van ez? Lehet-e ezen változtatni?
Az előző, idős bácsinál garázsban aludt, különálló épület, úgyhogy fűtés szerintem nemigen volt benne. Tavaly óta nálam féltető alatt áll, nyáron ritkábban használom, mert robogóval járok melózni.
Ami a történethez tartozik, tavaly a nyár végén (mert mindig augusztus utolsó hétvégéjén megyek nyaralni) elvittem akkus szakemberhez kiméretni, nehogy külföldön szaladjak lesre, ő azt mondta mindenféle terheléses mérés után, hogy a műszer szerint még 90% felett van az akku kapacitása.
Köszi, ahogyan olvasgattam a neten máshol is, elég nagy a szórás az élettartamok tekintetében. Nekem "csillaggarázsban" áll az autó, ez ugye nem az akku barátja. Hét vége felé a szervizben majd kiderül, hogy milyen állapotban is van az akkum...
A szivargyújtó biztosítékára kötve (biztosíték adapterrel) folyamatos információt ad az AKKU feszültségéről, a generátor (töltés) állapotáról. Autómban ilyen, illetve hasonló volt/van. Talán valamivel olcsóbb megoldás a szivargyújtó aljazatba helyezhető, szintén digitális kijelzésű feszültségmérő, de abban az esetben az aljazat másra nem, vagy csak elosztó alkalmazásával használható.
Start/stop ? ...... Hmm, mikor beindítom a járgányt, az az eső, hogy kikapcsolom a sávtartóval együtt:) Ezek a szükséges , de inkább hátrányos funkciók. Egy turbós motornál meg főleg. Inkább fogyasszon picivel többet, bár nálam ez sem mérhető, mivel főként hosszútávon közlekedek. Meg ugye az önindítót se kíméli a startstop rendszer. Ha mindezt egybevesszük, h az akksi, önindító, turbó idő előtt javításra, ill. cserére szorul a startstop miatt, akkor már közel sem biztos hogy környezet/klímavédelem szempontból a startstop rendszer annyira előnyös megoldás lenne.
Nálam garázslakó autó volt, és a városi szaladgálásra általában másik autót használok. Viszont az előző, német tulajdonos autótartási szokásait homály fedi. Ami meglepett, hogy nem télen kapitulált, hanem egy kellemes, 15-20 fokos, májusi napon.
De a hét év szvsz nem egy rossz élethossz az akksinál. A mostani start-stopos vasamnál, már az ötéves élettartamnak is örülnék.
A sok rövidtáv/önindítózás mellett az sem mindegy, hogy garázsban,vagy szabad ég alatt tartják a vasat. A motorhő és főleg a nyári meleg miatt felgyorsuló kémiai reakciók vágják leginkább haza az akksit, és ennek eredménye a téli hidegebb időben történő kapitulálás.
A legrosszabbkor volt nálad, megértem, hogy haragudtál rá... hasonló gondolatom nekem is volt ma, de hozzá teszem, szerencsére ezt leszámítva nagyon-nagyon megbízható s szerethető a gép.
Nekem a full fapad francia autómon 9 évet bírt a gyári, de ott aztán csak mininális elektromos fogyasztó volt, itt meg a sok kényelmi kütyü, úgy mint ülésfűtés, kormányfűtés, radar stb., aminek mi örülünk egy hideg reggelen, az akksi nem annyira😀.
A hirtelen akkuhalálról olvastam, nem tapasztaltam eddig, mert az említett francia autónál volt idő (pár hét) felkészülni az esetleges cserére... A Ceed-del szerencsére épp esedékes egy szervizlátogatás, kap újat, nem feszegetem a határokat.
Nem volt semmi előjele. Indítóztam, de csak a szapora kattogás, és a pislákoló ellenőrző fények volt a válasz. Épp indultunk az osztrák hegyekből haza, dugig pakolva. Ott, akkor, nagyon haragudtam az autóra, pedig már az autó tologatásakor is tudtam, hogy nem a vas a hunyó. Nem kell a határokat feszegetni, mert ezek az akksik nagyjából minden előjel nélkül adják meg magukat. Hét telet letudott én meg bíztam benne bírja még. A mostani autóm hároméves, még két évet kap tőlem az akksi, aztán mindenképp csere, persze ha elmegy addig.
Nekem ma reggel a 4.indítózásra indult csak be, előtte mindig pöcröf indult. Hétvégente használjuk az autót, felváltva rövid városi (több hideg indítással) s hosszabb autópályás utakon.
Neked bármiféle előjel nélkül térdelt le? A 7 év azért szép hosszú időtartam szerintem!
2012-es, JD, szintén szivó 1.4, hét évet bírt a gyári akksi. Persze a legrosszabbkor térdelt le, külföldön, tavaly tavasszal. Az álmoskönyvek szerint nem szabad betolni, de nem volt más választás, utána rendben hazahozott. Persze rögtön csere.
II. gen. Ceed tulajdonosoktól kérdezem, nálatok meddig (hány évig) bírta a gyári akkumulátor? 1.4 szívóbenzin, nincs start-stop, 2016.09.hónapban gyártott gép, tehát 4 éve van lakik benne az akksi.
Való igaz, a kérdező által jelölt fejegységet tudtommal 2007-2010 között (96140-1H600), a későbbiekben a JD-ig pedig a 96160-1H000 típust szerelték.
Az is igaz, hogy nem voltam eléggé körültekintő, s az 1.,3., 4.sz. link fejegységei valóban nem kompatibilisek, továbbá az általam szerelt sem jó, de a 2. és 5. sz. linkben levők megfelelőek lehetnek.
Nem, sajnos nem olyan és ezt már megtárgyaltuk. Az ali-s hirdetésben azért is van áthúzva a facelift utáni fejegység, mert oda nem lesz jó az előlap méretei miatt. Amit beszúrt képet, azon a régi műszerfal (és fejegység) van. Az általad linkelt rádiók az új műszerfalba valók.
Egyébként a rádiófészek kialakítása ennél is olyan, mint a 2010-2012-nél. A cserekor nem volt szükség beépítő keretre, mert a 178x100x1050 mm belső és 197x113 mm külső méretekkel rendelkező fejegység illeszkedik.
Az eredeti fejegység tartókonzoljait használtam, csupán a rögzítőcsavarok furatainak helyét kellett módosítani.
Ha esetleg lenne eltérés, az legfeljebb az elektromos bekötést érintheti?!
Én mindenesetre ilyen tapasztalatot szereztem a fejegység cseréje során.
100.000+ a fejegység (kell hozzá egy 15ezres beépítő keret is). Nem hiszem, hogy megér ennyit egy 11 éves autónál. :(
Én egy ilyen tartót dugtam a CD nyílásba és egy ilyen kihangosítót ragasztottam a műszerfalra. Telefont használom a Ceed hangrendszerrel. Igen, így "csak" 6,39 coll a kijelző, de HDR és ultragyors. :)
Nekem ilyen van a 2012. évjáratú Ceed-ben (ED). Talán mintha a rádió tuner lenne kissé érzéketlenebb, egyébként korrekt működés. Megfelelő felbontás IPS kijelző stb. Összességében elégedett vagyok vele.
Sziasztok!2009-es évjáratú Ceed-hez keresgélek az Alin Multimédiát! Talán egy van ami az enyémhez jó, mert rengetegben az újabb gyári rádiót adja fel kompatibilitásnak!Valakinek esetleg ehhez bevált típus? Mellékelek egy képet, milyen rádió helyére szeretném!Köszönöm a segítséget
Köszi az infót. Az enyém idém Márciusi, még csak 13ekm-el, eddig nem jelentkezett. Az ajtóm nyöszörög huplis úton, mint amikor a gumikéder mozog... Csavarodik a bódé? Kézzel rángatva az ajtót nem tudom előidézni, fura...
Csak szorgalmas olvasója voltam a fórumnak, az írás nem az én kenyerem. Most mégis megteszem, mert az eladott 2010-es Ceed után megmaradt egy első lökhárító alá való új (utángyártott) koptató.
Olyan gyorsan vitték el, hogy nem volt kedvem lecserélni a kissé meggyötört régit. Akit esetleg érdekel, kérem jelezze.