Bár nem sok, de néhány BTTB dolog felbukkant a régi PIKO Katalógusokban (pl. kapcsolópult - azt hiszem. Ezt az 545/xxxxx cikkszámoról lehetett felismerni.
Nem tudtam, hogy a PIKO másutt készült/készül. Csak most a hozzászólásomra kapott fura válaszaitokból fogtam gyanút. Köszi szépen a kiokosítást. Jobb későn, mint soha ;)
Anno az osztályban csak egy srácnak volt TT-je, a HO-nál jóval viszontagságosabb beszerzési lehetőségek viszont szépen kifejlesztették mindkettőnkben a TT fanatizmust.
Kissé félreérthető volt.Ezért is kérdeztem rá,hogy miért pont TT-ben kezdesz modellezni.Mert a PIKO és a TT méretarány köszönőviszonyban sem voltak akkoriban. PIKO és a BTTB-nek (tudtommal) soha sem volt köze egymáshoz.(Piko Sonnebergben míg BTTB értelemszerűen Berlin környékén építette meg üzemét.)
ha pedig nincs összekötő, akkor egy kis reszeléssel előállítható. alapvetően az I formából l formát kell csinálni és aztán már betolható a kalap belsejébe...
Így már érthető a TT méretarány!:) Saját véleményem szerint Digitális szettet vegyél! Hidd el megéri! Én ugyan analógban maradtam(a régi BTTB-s sínek miatt),de gyakaran meg is kell ám vele szenvednem! És mindenképpen I profilú Tillig sínből építkezz! De ha vegyesen akarod a 2t,akkor van egy összekötő sínelem (amit szintén a Tillig gyárt,én is használok ilyet és teljesen jól működik).Ennek darabja kb 300 Ft(igaz,én már 3 éve vettem).És szintén a Modellkitnél szereztem be!(Bár jelen pillanatban halványlila gőzöm sincs,hogy van e még most is nekik...)
Kezdőkészlet kapható itthon, amiatt annyira ne aggódj. Viszont ha annak idején PIKO készlettel kezdtél, akkor biztos hogy TT-vel kell felújítanod a régi dolgaidat? (Bár, mint tudod, mi azt kedveljük és támogatunk mindenkit, aki erre a méretarányra adja a fejét :-) ) Mert a PIKO csak H0-ban (16,5 mm nyomtáv) és N-ben (9 mm) készített vonatokat.
Asszem lentebb félreérthetően írtam. Úgy emlékeztem, hogy annak idején ugyanaz a keletnémet cég gyártotta a HO és TT modelleket. PIKO név ennek ellenére lényegében a HO méretarány szinonímája volt. Vagy mégsem volt teljesen azonos a kétféle modellt gyártó cég?
Köszi a linket. Húúú, nagyon veszélyes. Pláne úgy, hogy ez csak a kezdet. ;) Gondolom a régi mozdonyokhoz nem digitalis, hanem analóg készletet érdemes venni, vagy mindegy? Egyelőre nem lesz terepasztal, majd ha elhatalmasodik a fertőzés elég lesz akkor. Akartam kérdezni még az ágyazatos sínt, de látom azt javasoljátok. Amúgy a sínek kompatibilisek a TT Berliner Bahnen sínjeivel?
DB AG:
Hát mert anno én egy TT kezdőkészletet kaptam 1977 Karácsonyán a Jézuskától. Így a helyzet eldőlt. :) Persze már akkor is sokkal (10x) nagyobb választék volt HO méretben, de mit lehet tenni. Én gyerekként csak "villanyvonatot" kértem ... ;)
TTomasz által ajánlot ModelKit boltot én is ajánlom(Bp. Erkel u. 6.) illetve a Modell&Hobbyt(bár itt lehet,hogy csak rendelésre hoznak). Van a "giga"(?) kezdőkészlet amihez adnak mindent(mozdonyt,kocsit,házat,tereptárgyakat).Ez a ModellKitnél kb.140 ezer. A "sima",amihez adnak 1mozdonyt,vagonokat meg sínt,az kb. 40 ezer(de ez változik a mozdonyok és vagonok függvényében változhat).
Egyébként azt megszabad tudnom,hogy miért pont a TT méretet kezditek el gyűjteni?:)
Érdeklődni szeretnék, hogy hol lehet hozzájutni TT kezdőkészlethez. Magyarországon forgalmaznak-e valahol ilyet vagy csak külföldről lehet beszerezni? Én gyermekkoromban egy PIKO kezdőkészlettel indultam, és gyarapítgattam a készletet apránként. A mozdonyokat, vagonokat sikerült megőrizni jó állapotban, de a sínek már rosszabbul viselték az elmúlt 30 évet, a trafót meg elsodorták az élet viharai. Most a fiam álmodozik "villanyvonat"-ról, gondoltam egy új kezdőkészlettel szalonképessé lehetne tenni a régi cuccokat. Minden infot köszönök előre is és egyúttal boldog új esztendőt szeretnék kívánni mindenkinek.
Hasonlóan lehet a füstgenerátorát beépíteni, mint az én kedvenc OFF (H0) méretű gépembe, amiTT majd talán "csíkos" mester el is készít neked. A két gyöngyszemmel meg csak óvatosan, mert amilyen kicsik, annál inkább mérgesek! Savszállító volt ha jól tudom az eredetije. BUÉK mégegyszer! :-))))))
tt-modell kolléga volt a közvetlen beszállító!:-)))
Nem kell megíjedni, a szerkocsival nincs különösebb tennivaló, és a Suethe-nak is van már TT-s füstgenerátora. Van ma már egy ötletem, hogyan lehetne rendesen megcsinálni a füstöt, és az első világítását is. Amúgy a füstszekrány ajtót kell kihúzni, ott van a világítás izzója is.
Vidéken és főleg számítógép nélkül töltöttem az elmúlt 4 napot így most:
BÚÉK mindenkinek!!!
Nálunk úgy volt, hogy még nyáron egyszer elküldtem e-mailen a nejemnek a munkahelyére a BR01-es képét, hogy egyszer ilyent nagyon szeretnék...
Ő meg karácsony előtt felhívta Csíkost, ő megadta TTomasz telefonját, én meg itt tartom a kezemben ezt a gyönyörűt! Meglepetés volt és nagyon örültem. Analógban már járattam, káprázatosan megy, dekóderért Csíkoshoz fog menni, nagyon megijedtem a szerkocsi megbontása után az eddig - számomra - ismeretlen nyáklaptól, ebbe még nem merek dekódert szerelni, sima régi BTTB-kbe már elkövettem. Kár, hogy ebbe nem lehet füstölőt tenni, a kazánhenger - szvsz - meg sem bontható. Ugye nem akartok róla képet :)?
Másik meglepetést a fiaméktól kaptam Modellbahn Manufaktur Sebnitz Art.Nr.5110, két gyönyörű tartálykocsi de olyan kicsik, hogy majdnem N méretnek néztem. Már beépültek a többi tartálykocsi közé a szerelvénybe. Erről aztán pláne nem tudtam előre.
A klassz az egészre vonatkozott, a kérdés pedig a malomra. Most éppen állomást építek, igy jelenleg minden épület megkülömböztetett figyelemre számíthat részemről. Ha sikerül a nyílászárókat és vakolat díszeket megfelelő minőségben legyártanom képek is lesznek.