Én a sulyommal igazából arra akartam rávilágítani, hogy bizonyos fajok védettsége szerintem teljesen értelmetlen.
Persze igazad van. (Amiből nem von le semmit az, h ezt a világ sajnos már rég tudja, mégse tesz sokat.)
Azt tenném még csak hozzá, így halkan: önmagában minden faj védettsége értelmetlen.
Lófüttyöt nem ér egy-egy fajt csakígy levegőbe védeni, ha "kihúzzuk alóla a talajt", tehát nem hagyunk neki élőhelyet. Hóttértelmetlen pl. kikiáltani egy vizes élőhelyen lévő növény védettségét, ha lecsapoljuk a vizes élőhelyeket, aszt kiszárad minden. És akkor mi van? Kijárunk öntözni v. imádkozunk???
Ökológiai rendszereket és populációkat kell védeni, mert hiába védünk fajt, ha kipusztítjuk tápanyagát/zsákmányállatait, megváltoztatjuk a területe víz- és klimatikus viszonyait, a vele együttműködő egyéb élővilágot tönkretesszük, aszt nézeget egyszálmagába, és bambán ácsorog.
Erre a természetvédelem is lassanként rájött, ezért a fajszintű helyett a területszintű védelmi programokra nyergelünk át (pl. Ramsari Területek). Ezt már sokkal jobban tesszük. (A Tisza-tón is lehetne olyat, h FELÉN csak lábujjhegyen, áhítattal és gyalog, a másik felén meg egye fene, jöjjön hát az emberből az állat, és mennyen a jetskí, a strand meg a fesztivál, aszt ha a tízezer watton elordított világfájdalma során a kokóra még ráhúzott a jampec két felest, hát hadd gázolja le tökiggázzal a kisebb csolnakokat, ha úgy tartja úri kedve, legalább nem rongyol be a gémtelepbe. DE!: húzni egy felezővonalat, aszt aki azon motorcsónakkal, autóval vagy óbégatva átmegy, azt lelőni. ITT kezdődnének az egyenlő jogok, és azoknak az embereknek is a tiszteletben tartása, akik nem éppen pénzt költeni, benzint venni és mulatozni akarnak, hanem a természetben gyönyörködni. Mert ők manapság nem vétetnek még emberszámba, mer nem kőttenek el ezer ajrót egy hétvége alatt, és ebből nem lesz a karvalytőkének PÉNZE, extraprofitja. Pedig manapság csak ez az Isten.)
Sőt továbbmenve a gondolat mentén, élőhelyek hálózatát, és az őket összekötő ökológiai folyosókat kell kialakítani és védeni! Hamár eccer le akarunk betonozni szinte mindent. Hogy tudjanak vándorolni, cserélődni, terjeszkedni, működjenek az evolúciós folyamatok (is). Mert a fajvédelem egy pillanatfelvétel megőrzési kísérlete volt, de a világ nem áll meg, a fajok is változnak, adaptálódnak, újjáalakulnak, van minimális populációlétszám, areanagyság, niche, életkörülmények és egymásrahatások. A konkolyt is úgy lehetne leginkább megvédeni, h némely nemzeti parki (vagy bármilyen) területeken biogazdálkodunk, és lesz búza is meg konkoly is, ahogy az évezredeken keresztül már volt, amíg nem jöttek a vegyszerb*zik... Pl. a Szársomlyó növényvilágát se lehet másképp megvédeni, csak ha békénhagyjuk magát a Szársomlyót... ez ilyen.
Ezekről persze átlagember a naccságos médiából semmit se hall, csak azt, h a 4es metróval megin baj van, és győzike csaja k*rva:-(((
Én a sulyommal igazából arra akartam rávilágítani, hogy bizonyos fajok védettsége szerintem teljesen értelmetlen. Sőt, sok esetben éppen valamilyen emberi tevékenység miatt tudtak egyes fajok elszaporodni, vagy fennmaradni.
Itt van pl. a konkoly, mint védett faj. Hogyan kéne megvédeni? Ne arassuk le a gabonát, aimben konkoly van? Vagy ne tisztítsuk ki a magot?... Ez így elég nevetséges.
Há! Gooombááák!!! Hát én ezt észre sem vettem az előbb... :( Pfff, nincs mese öregszem, hülyülök, vakulok, meg még kitudjami... :((( Pedig tökjók! A tintagombát még csakcsak felismerem, de a másik... tán valami gerebengomba...
Szeretném megkérdeni, hogy ismeri valaki közületek ezt a növényt. Anno Krétáról hoztam a magját, jópofa zöld lampionokat fejleszt a növény, ami beérve barna lesz.
Nem igazán tudom kivenni az utolsót, úgyhogy tényleg csak a habitus alapján én kisfészkű aszatnak tippelném. Az szokott így felnyúlni és idősebb korban hasonló oldalhajtásokat növeszteni. Igaz, hogy a szára egyébként meglehetősen "kopasz" szokott lenni. Ha mégsem az, jó volna kicsit többet és közelebbit látni belőle. A gólyaorr G. molle vagy pusillum lehet, de ezeket alaposan körbefényképezve is elég nehéz elkülöníteni, (legalábbis nekem igen) talán egy termés közeli képen segítene.
Hozzá kell tenni: nagyon helyesen! Minden növény maradjon ott, ahová való, miért kéne ezeknek Amerikába, amazoknak meg hozzánk jönni? Mér kéne a mexikói tehénpásztornak a pusztában magyar tölgyet, nekem meg a Hortobágyon kaktuszt bámulni?
Abszolút nem illeszkednek az ottani természetes folyamatokba, új élőlény lévén ellenségeik még nem alakultak ki, természetes hát, hogy ami otthonában - a sokezeréves folyamatoknak hála - békésen beleilleszkedik az ökoszisztémába, az egy új helyen bolondul, mások rovására terjeszkedő özönnövénnyé válik. Maradna(nánk) a s*ggén(ünkön).
Hajlamosak vagyunk ilyenkor akár még ujjal is mutogatni szerencsétlen növényre, mint elsőszámú közellenségre (mint pl. a parlagfűre is). De amondó vagyok, biztos nem ő akart odamenni...
Valahogy jobb lenne először mindig magunkra mutogatni. Zsigerből. Asszem, nem tévednénk nagyot:-(
No, azért a sulyom nincs mindenhol kis hazánkban se... A baj az lehet, hogy már nincsenek békénhagyott vizeink, az ember szükségszerűen jelen akar lenni MINDENHOL, tekintet nélkül arra, hogy mit irt ki onnan. Rossz vendég módjára betelepszik, és mindjárt át akarja formálni az egészet olyanra, amilyenek az ő igényei (nagyobb víztükör a motorcsónaknak, mélyebb víz a fürdőknek, a szúnyog meg minden szúrós izé pedig dögöljön meg). Nem tudom például, mért kellett a Tisza-tóból turistaparadicsomot csinálni (jó, tudom, a lovettáért, amit a vendéglátóipar bekaszál), holott az egy VÍZTÁROZÁSRA létrehozott dolog. Mért kell nekünk MINDENHOL szórakozni? És amikor az még nem volt? Nem lehetett élni???
Naigen. Erőszakosak vagyunk, és fenekestül felfordítjuk az életközösséget, a partot lekövezzük, diszkóhajót teszünk a gémek közé, a rovarokat kipermetezzük a rovarevő madarak elől, strandot, lángosost, kempinget, drótköteles vízisípályát és jetskíparadicsomot csinálunk. A sulyom persze bök. Védekezik, hogy meg ne egyék. A szúnyog azé bök, mert enni (élni) szeretne, a gém halászni, a kócsag költeni. Csakhogy zavarják a köreinket, és ezért pusztulniuk kell. Mer a ma emberét a habosnyavalya föltöri, ha nem állhat be az ótóval a sátorajtóba, h egy lépést se kölljön menni, meg ellepi úgy az egész partot, hogy egy forintost se lehet leejteni. Ahelyett, hogy a békés egymás mellett élés módszereit (motoroshajók kitiltása, partbeépítés, belépő emberek létszámának maximálása, zaj- és fényszennyezés tiltása, 200 m-es védő-partsáv kialakítása, ahová csak gyalog szabadna bemenni) elővennénk. ÚGYIS mi vagyunk az "erősebbek", az ügyesebbek, az akaratosabbak. Egyvalami nem vagyunk csak. Okosabbak...:-(
Mondák szerint ha favágót kerestek, imígyen hirdették: "hülye ésszel, marha erővel favágót felveszünk!" Végülis, asszem, favágók vagyunk mi emberek, mind.
Sáfrányfű v. montbrécia (Crocosmia crocosmiflora) - hagymás növény, kertészeti áruházakban is kapható a hagymája. Nekem is nagyon tetszik, de nem tudom, idén miért nem akar nálam virágozni.
Hát igen. A sulyom tipikus példája a fajvédelem relativitásának.
Nyugat-Európában, ahol szinte már nincsenek természetes ártéri élőhelyek ritka, veszélyeztetett fajnak számít. Szerepel a Berni Egyezményben és az IUCN vörös listáján is. Valószínűleg ezért lett nálunk is védett faj. A poén viszont az, hogy behurcolták Észak-Amerikába is, ahol a folyókban kiirthatatlan gyommá vált, és ott veszélyes özönnövénynek számít...
Érdemes végigböngészni pl. ezt az amerikai oldalt:
Ennek a növénynek szeretném megtudni a nevét. Írországban majdnem minden kertben megtalálható és nekem nagyon tetszik, de itthon még sehol nem láttam. Messziről és hunyorítva a mi sásliliomunkhoz hasonlít, de persze nem az, a virágok kisebbek és összetettek, élénk narancssárga szinük van.
E kettő felett elsiklottam sajnos. Nos, szerintem pávafarkú salamonpecsét (gratulálok, határainkon belül még nem láttam) és fekete áfonya. Utóbbi kép nagyon tetszik.
Szervusz Jaurinum! Mindegyik helyes. Az utolsó képhez (13.) annyi megjegyzésem van, hogy bizony az is a szárnyas rekettye. Azt hiszem már csak a 7. és 9. maradt.
Szervusz. Véleményem szerint a 3.-4. képen vörös áfonya látható, a 10. egy saspáfrány, a 11. fehérmájvirág, a 12. szárnyas rekettye. Az utolsó nekem egyelőre túl sejtelmes.
Kétségtelenül nagy a hasonlóság, de szerintem ez mégsem a medveszőlő. A 4. képet ha alaposabban megnézed akkor a levélfonákon látható egy jegy, ami egyértelművé teszi a megkülönböztetést.
Szerénykedünk mi? "Gyengébb képek..." Ne viccelj, k. jók! :) Na jó, én is bedobok egy-kettőt, szerintetek mi a nevük? :) Hogy olyan hiteles legyen mint Hanspeter-é ráírom én is az egyikre a nevem! :)