A menetfúró szára gyorsacélból van? Hirtelen azt ötleteltem ki hogy menetkést köszörülök belőle. Kellett egy Whitworth menetű csavaranyát készítenem+ egy hernyócsavart hozzá, a gyalu asztal vezetőlécéhez. Az eredeti sajnos úgy össze volt gyógyulva egymással hogy nem tudtam szétcsavarni.
A hengeres szár miatt gondoltam hogy megpróbálom és sikerült, nem tört el a "szerszám".A befogót is gyorsan el tudtam készíteni. Vagy ez eretnekség?
Olyan Valaki tanácsát kérném, aki jártas frekvencia váltó paraméterek beállításban.
Van egy T-Verter N-200 0.75 kW frekiváltóm, ami az utóbbi időben nem szabályozott vissza 0 Hz-re, hanem 5.6 Hz-n maradt. Van beállítási hibajegyzékem, az szerint akartam átnézni. Az Fn 11 paraméter =0 ra állítást akartam ellenőrizni, de valamit elnyomtam, most az enter beütése után StP0 -t ír, és nem ad kimenetet. Kérdezném, hogy melyek azok a paraméterek, és mi a beállításuk ahhoz, hogy a frekvenciaváltó egyáltalán működjön. Köszönettel és tisztelettel : sárga Camel
A gyorsacél is olyan drága volt, hogy így spóroltak vele. Mi lehetett a helyzet a keményfémmel?
És a Szovjetuniónak még komolyan nagyon jó metallurgiája volt! Egészen remek ötvözeteket készítettek, volt is hozzá bőven alapanyag a 22 millió négyzetkilométeres országban, csak győzzék kibányászni a klf politikai foglyok!
Mondjuk az is igaz, hogy a java elment a háborús játékszerekre, katonai cumókra, fegyverekre.
Talán két éve vettem egy könyvet, '52-es kiadású, (Sztálin még élt, amikor nyontatták) címe Forgácsolószerszámok szerkesztése és számítása.
Na abban az anyagok tárgyalásánál van egy rész, miszerint törvény szabályozta akkoriban a szovjetúnióban, hogy milyen szerszámhoz szabad gyorsacélt használni!!!
"és az új tulajdonossal együtt a kocsijába átrakjuk"
Ej ha. asztalostól? 500kilót nagyjából egy hiánytalan kitűnő állapotú gép érhet. És akkor még jönnie kéne a vevőnek. És hogy egy új dugaljat sem rak rá. Nagyjából nulla érdeklődő lesz rá (max egy rendőr nyomozó). :-)
Tudna valaki felvilágosítást adni arról, hogy a Hyundai HYD 300 mini esztergába milyen meghajtó szíj kell, és hol lehet találni? Sajnos az AliExpress és eBay oldalakon nem vezetett eredményre. Köszönettel : sárga Camel
Nekem nem vektoros a váltóm ezért remeg a motor alacsony frekin, így kb 20Hz az alsó és 150Hz a felső érték. De elég ritkán tekergetem a potit, leginkább menetelésnél szoktam visszafelé begyorsítani. Nekem elsősorban a lágy irányváltás miatt került váltó a gépre mert nem tetszett hogy csattognak a reteszek, fogazások reverzáláskor.
Ha annak a frekiváltónak ki lehet venni a kezelőjét, akkor érdemesebb csak a kezelőt felszerelni a gép olyan részére, ami kézreáll, és a frekiváltót magát közel rakni a motorhoz, védett helyre.
A kezelőt és a frekiváltót ilyenkor sima vezetékkel össze lehet általában kötni, mivel olyan kommunikációt szoktak közöttük létrehozni, ami nem zavarérzékeny.
Ha jól emlékszem 0.7 sec van beállítva fel és lefutásnak is. Ez már csak fék ellenállással működik. Nekem a frekiváltó egy oszlopra szerelt elforduló karon lóg. Az oszlop az ágyazat végénél van hátul távtartókkal ágyazat oldalára felcsavarozva. ( Nem csökkenti a szán mozgás tartományát ) A poti egyszerűen a váltó elején van, míg a fék ell. a váltó hátoldalán. A váltó szellőző réseit beragasztottam forgács ellen, így csak a hűtőbordát fújja egy ventilátor, nagyjából feleslegesen mert alig melegszik. Nincs egy normális fotóm de a cnc oldalon levő képek részleteiből ki lehet találni az én elrendezésem. http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/e2n/
Nagyon köszönöm a rajzot is, mert biztosan fogok tudni belőle profitálni. Azóta is keresgélem a gépkönyvet, de egyelőre eredmény nélkül, tehát már ezért is köszönet illet Téged. Az adatlapomat megnyitva nyilvános az emil címem, és van ott egy rövid bemutatkozás is.
A hobbycnc oldalon ott a számom. Segíteni viszont csak általános dolgokban tudok, nem használtam még V1000-et. Szóval inkább itt kérdezz itt többen tudnak válaszolni.
Sziasztok! Kis kényszer pihenő után újra itt vagyok. Tegnap sikerült egy fázisról frekiváltón keresztül beindítani a E2n-t.
A frekiváltót / Yaskawa V1000 / "designr 71" nagyon korrekt fórumtárstól nagyon jó áron vásároltam. Külön köszönet érte!!!
Még nincs beparaméterezve, csak a működését ellenőriztük. A gépen végig kapcsolgattam szinte minden funkciót, szépen halkan "fut" egyelőre hibátlannak vélem.
Csuhás-- Ha nem zavarok valamikor rád írnék a tel. számodért. Kérnék egy kis támogatást a paraméterezéshez . Köszi!!!
nem kúpos,egyszerű átmenő,de jól látod,kottyan nagyon,meg lehet oldani egy uj furattal és csappal.Ott is a fogaskerék anyaga van ki kopva,de talán még meg menthető
Ezt nagyon megfogadom,bár ezt tettem én is,de nem egyből áll le sajnos,lassan áll le.Most építtem rá egy kis satut,most már lehet marni is,a felfogatását egy cnc esztergályos csinálta,és el magyarázta,mit,hogy kell,sikerült is ki próbáltam és jó.Viszont az nem tudom még,hogy milyen fordulaton kell marni is,és esztergálni is,tehát mikor milyen a célszerű a fordulat.
Alapszabály: ha bármikor nem érted, mit csinál a gép, AZONNAL kapcsold ki. Ne össze vissza kapcsolgass karokat, arra majd ráérsz, amikor már áll a gép. Addig a baleset elkerülése a fő feladat, arra meg legjobb megoldás ha leállítod.
Köszönöm a segítségedet!Ezekre már rá jöttem én is,csináltam csapágyházat,és még jó is lett :) .Itt avval lett a gond,hogy nem tudtam mi lett a baja,egyik percről a másikra,az előtolást is értem már,csak nem figyeltem,és be kapcsoltam,mert össze-vissza kapcsolgattam a karokat,mert nem értettem mi történt.A könyvel kapcsolatba annyit,hogy én könyvből soha nem tudtam tanulni,vizuális tipus vagyok,sokszor láttam már hogyan dolgoznak,és most már(vén fejemre) ezt is kiakartam próbálni.Akit ajánlottál,ő itt is van,ezen a fórumon,vagy a neten csak?
Ez arra szolgál, hogy a munkadarab palástján egyenletesen végigmenve leesztergálja átmérőre magától.
Ilyenkor nem tudod te forgatni azt a tekerőt (hossz szán kereke), amit bekereteztél, mert a gép ágya előtt levő két vízszintes tengely közül az alsó hajtja meg a hossz szánt úgy, hogy a fogaslécen forgatja a -mostmár törött- fogaskereket.
Az alsó tengely való a palást hosszesztergálására, a felső pedig menetvágásra. A felső egy nagy menetes csavar tulajdonképpen, az alsó pedig egy rúd, amiben végig fut egy horony.
Fontos lenne, hogy elolvass valami könyvet az esztergálásról, mert ez nem játék, sajnos nem csak a gépet tudod megtörni -mint a történeted mutatja -, hanem magadat is, életveszélyesen.
A fogaskereket le lehet gyártatni, hiszen ott van mintának a törött.
Sziasztok,előre szólok,hogy én semmit nem értek az esztergáláshoz,láttam hogy hogy dolgoznak,és most én is ki próbálom.Ahhoz képest,hogy soha még csak nem is értem hozzá,elég jól megy már :)
Lett egy problémám,vettünk a bátyámmal 2 en egy kis esztergát Emu 160 ast,(képet mellékelek), az este lett egy kis problémám,amihez kellene egy kis segítség tőletek.Nem tudtam mi a fene lett vele,egyszer csak egy fél fordulatot tudtam tekerni előre is ,meg hátra is ,gondoltam ott a probléma,kapcsolgattam össze vissza a karokat is,és nem figyeltem,be kapcsoltam az autómatát,és ment magától,de már reccsent is valami.Nem volt mit tenni,szét szedtem,le vettem az a dobozt amin a tekerő is van,akkor láttam meg,hogy az a kis fogaskerékből le tört 3 fog,ami kapaszkodik a fogasléchez fent.Szét szedtem,és akkor láttam meg,hogy amit be kereteztem pirossal,annak a tengelynek belülről van egy kis fogaskereke,és annak van egy stiftje,na az a stift ki volt félig esve,és az akadt be.Kérdésem az lenne,hogy lehet e venni,csináltatni ,vagy bárhonnan szerezni olyan fogaskereket.Bocsánat egy kicsit hosszúra sikerült,nem akarom,hogy le hülyézzenek,mert nem értek hozzá,egyszer csak el kell kezdeni.Köszönöm.
Ha mégis eléred a könyvtárat akkor ott van vagy három alap esztergályos szakkönyv ami, részletesen tárgyalja a cserekerék számítást, egy tucat példával, külön kiemelve a metrikus vezérorsóval colos menet vágást és viszont. Leginkább ezt javasolnám:
Nekem is van egy öreg esztergám de menetet a meglévő kererekekkel csak 1,25 emelkedést tudnék vágni. No meg valamilyen collosat.
A vezérorsó emelkedése 4 menet egy collon.
Hogyan, milyen képlet (aránypár?) szerint tudnám kiszámolni, hogy milyen cserekerekek kellenek mondjuk az 1,5 emelkedés vágásához. Ezen a példán keresztül szeretném elsajátítani a cserekerékszámítást. A géphez van 127 fogszámú kerék. Norton nincs. Lehajtás csak cserekerekekkel.