és ezek a járatok miért nincsenek meghirdetve az "utazóközönség" -nek?
Elég sokat dobhatna az éjszakai közlekedés szinvonalán.. és esetleg egy kevés pluszbevételt is hozhatna...
Amúgy az Bp.-i éjszakaijárat-hálózat katasztrofális... no csatlakozás, no központ..
pl a 42É-nek be kellene jönnie a Móricig és nem óránként kellene járnia.. esetleg összevonni a 49Ével...A 6É-nek, 3Ének csatlakoznia kellene egymáshoz.. stb..
Ez marhaság. Ezek a lámpák is a Szabó Ervin térre vannak bekötve, és oda szerintem egyszer mennek látogatóba az egyetemisták a tanulmányaik alatt. Lehet, hogy elméletileg, papíron ezt kapják feladatul, hiszen ezt látják is. De hogy nem gyakorlnak rajta (tehát az utcán működő rendszerbe nem piszkálnak bele) az biztos. Lehet, hogy egyszer a terveket az egyetem készítette el, és azok a programok vannak most az utcán, de ez a max. amit el tudok képzelni.
Igen, tényleg rossz a helykihasználás a kocsikban, de ez ellen nem lehet mit tenni. Én minimum kétszemélyes menetekben szoktam résztvenni, mert inkább csak bekéredzkedem kocsikba, nekem nincs, vezetni meg nem szeretek. Viszont a kontratolerancia jegyében:
-senkitől nem lehet elvárni, hogy azért ne autózzon, mert nincs utitársa
-neki pl. oda kell érnie időre
-nem nézhet ki úgy, mint akin átment a teljes Rákóczi úti forgalom
-egészségileg nincs abban a helyzetben, hogy biciklizhessen (visszér, rossz térd), de nem is mazochista, hogy buszra szálljon
-szeret kényelmesen utazni
... tehát autózik. Csak azért, mert a végén eljutunk oda, hogy aki egyedül ül az autóba, az egy mocsok :) Egyébként az egyedül ülő autós a legjobban reagáló, legbiztonságosabb közlekedő szerintem, mert a/ nem dől fel, mint egy biciklis b/ nem marad le a zöld jelzésről, mert a mellette ülővel beszélget (ez mostnem szőke vicc) És még egy kicsit az együttélés nehézségeiről: ha valakinek nem tetsizk a közlekedés, azon ne úgy segítsen, hogy lelassít egy teljes sort, mert akkor még rosszabb lesz. Példákat az előző hozzászólásokban írtam, úgyhogy nem hiszem, hogy alaptalanul mérgelődök...
Szerintem nem lehet senkinek felróni, hogy kocsiba ül, ha egy kilométernél távolabb kell menni. Engem jobban idegesít az a típus, aki a sarki kocsmába is kocsival megy, vagy aki leparkol a videótéka mellett az úttesten (nem padkához, mert ott már állnak, hanem a parkoló kocsisor mellé), mert ő siet, aztán ottmarad trécselni a tékás lánnyal. Na ezt a fajta autóhasználást kellene visszaszorítani :( Parkolóhely: jogos, de egy normális városban lenne elég parkol=hely, az csak nálunk van, hogy valamiért nem építenek parkolóházat: egyszerűen leszórnak kaviccsal egy foghíjtelket, és oda lehet állni. Ez gusztustalanul is néz ki, és a helykihasználtság is rossz, mégis ez van...
Ez most tényleg erős volt, nem? Nem kell rögtön talajra innia magát, ha lelkiismeretes, akkor egy-két pohár sör után se autózik, attól még nem fog randalírozni... Sokan vannak így. A szolgálati járatról meg annyit, hogy amikor a belső sávban hatvannal elrobog, akkor nem tudom hogyan szálljak fel rá. Hűvösvölgynél öt éve rendszeresen azzal mentem haza, egyszre alig akartam felvenni, fintorogtak (56-os vonal). Egyébként a "szolgálati járat" név a legtöbb embert elijeszti, hányan tudják, hogy az elvileg felvehetne? Miért nem "gyűjtőjárat xy irányába" a neve akkor?
Szolgalati jaratok: es csak ugy siman felvesznek?
Multkor allok a Nepstadionnal, varom a 45E-t a megalloban az Ors fele, ket szolgalati jarat is megallt, de nem am a megalloban, hogy esetleg mas is felszallhasson mint BKV-s, hanem kb 100 meterrel elotte. Szerintem az Ors fele ment mind a ketto, vagy mindestre jo iranyban, de a sofornek nem jutott eszebe, hogy nem jokedvembol szobrozok a megalloban. Igaz en sem rohantam oda, hogy esetleg elvinne-e, de meltosag is van a vilagon.
iZé: az csak legenda, vagy igaz, hogy a Petőfi híd budai hídfőtől azért van olyan szuper zöldhullám egész majdnem a BAH csomópontig (előttelámpáig a Karolinán), mert a BME (Sch) felügyelete alatt áll, azon "gyakorol" (állítgat be) a közlekkar?
z.
Szörnyű ez a kerékpár ellenes demamgógia, főleg olyan topiktársaktól, akik a VÉEK-ben normális álláspontokat képviselnek. Tényleg van sok veszélyesen közlekedő kerékpáros, de ez is csak abból a mai önző, nagyképű, és pénzhajhász életstítusból fakad, ami miatt az élet más területein is sok a bunkó, pl. az autósok között is. Szóval ne ezekből induljunk már ki! Egyébként Amszterdamban a sok kerékpárút mellett is összevissza mennek a biciklisek, de hát az egy toleráns ország. Az meg felhábirító, hogy a bicikli akadályozza az autósokat: Igen akadályozza, dögöljön meg, fúúúj. Engem pl. a gyalogos is akadályoz, ha autóval megyek (sokszor még ha gyalog akkor is), betiltani! Sőt a lassú buszok, villamosok is akadályoznak, kiírtani! Vannak problémák, elismerem. De a szemléletmód zavar: inkább akadályozzuk, mint támogassuk, mert az egyszerűbb. Ez olyan mint a BKV hozzáállása a villamosokhoz.
'80 és '90 között sokat bicikliztem. Akkor nagyon jó volt, 5 km-ig versenyképes a tömegközlekedéssel, leizzadás nélkül. A mai forgalom mellett tényleg más. Talán nem a belvárosban kellene kezdeni a bringázás támogatását, de a külső kerületekben igen. Igenis, pozitív hozzáállást a kerékpárosoknak!!!
scruti listája:
Két hete valaki külön topikot is nyitott ennek. Ott is leírtam, hogy ez egy nagy marhaság, évekkel ezelőtt elindított álhír, ami akkor kézen-közön fánymásolva, mam mér interneten terjed. Macibb meglátása is bizonyítja, a megváltoztatott utcanevek. Pl. Szamuley utca - Petőfi híd felhajtó. Emberek, hát ott nincs is lámpa!
Egyetlen ilyen berendezés van, az M3 bevezetőjénél, de abból is ki van szedve általában a fényképezőgép. Már a 70-es években is működött ilyen, és akkor azon bukott meg (és szerintem ez most is igaz), hogy nem volt aki cserélje a filmet. Nem volt tiszta a jogi háttér, ugyanis a cucc nem a rendőrségé, viszont a filmhez mivel bizonyíték ugye, csak rendőr nyúlhat. Ezért mindíg zűrös volt a filmcsere.
Nane:
Amennyire tudom, BP jelzőlámpáinak 60%-a nincs bekötve a központi rendszerbe. Ez kb. igaz. De az eredeti felvetésedhez szerintem semmi köze, ugyanis attól, hogy be van kötve még nem lesz szinkron. Én arra lennék kiváncsi, hogy szerinted hol van olyan pont, ahol arra gondolsz, hogy lehetne javítani a zöldhullámon.
Egyébként a Budapesten üzemelő SIEMENS forgalomirányítóközpontot még a fővárosi tanács idejében korrumpálta rá a Siemens a város akkori vezetőire. Kidobták az addig üzemelő magyar fejlesztésű központot (amit azért lehetett volna fejleszteni), és idehozták ezt. Egyesek szerint ez már akkor is kifutó típus volt. Lényeg, hogy ezen keresztül a Siemens jelentős jogdíjakat szakít le a fővárostól, minden csomópont központra kapcsolásért. Aztán forgalomtechnikailag is indokolatlan minden csomópontot rákötni. Egyébként rajta van a központon kb. a Hungária körgyűrűn belüli terület, Budán kb. szimmetrikusan, valamint van két nagyobb nyúlvány: Egy alközpont a Lágymányosi híd budai hídfőnél, erre rá van kapcsolva az Egér út, 6-os út kb. a Camponáig; valamint az Árpád híd pesti hídfőnél, erre rá van kötve a Váci út és környéke kb. Újpest városközpontig. Vannak ezen a területen belül is szigetek, és vannak ezen kívül is rákötött részek (pl. Üllői út az Europarkig).
Micu!
1. kerékpárosok NEM haladhatnak egymás mellett, tehát nem érdekes hogy 2 kerékpáros egy autónyi helyet foglal (nem foglalhat), már csak azért sem, mert
2. egy kerékpáros is egy autónyi helyet foglal, legalábbis nálam. csak akkor megyek el mellette, ha a másik sávba át tudok menni, különben megyek mögötte ahogy tudok, és a tükörből a mögöttem jövő arcát figyelem. Mikor én mentem biciklivel, én is elvártam hogy a helyemet megkapjam. Elvileg nem szabad jobbról sort előzni bicajjal lámpánál, hanem egy autónyi helyed van a sor végén. Akárhogy is került eléd, van a bicajosnak egy teljes útszélessége és kész.
z.
PS. kivi: elhiszem!
ne haragudj, de, ha akarcsak kozepesen is tomott buszra felszallsz hatadon a hatizsakkal, es elkezdesz forgolodni, meg a hatad mogott allohoz hozzaerni a zsakoddal, akkor ne csodalkozz (ne haborodj fel), ha vesédbe melyedo (jelzes erteku) konyokokkel talalkozol. es nincs smiley.
z
Miért akadályozza a kerékpáros a forgalmat ?
Bennem akkor megy fel igazán a pumpa, amikor - a piros lámpánál állva - a kerékpáros megkerül jobbról, és elém áll. Zöld, elindulunk, természetesen nem tudom megelőzni jó ideig, csak ha belepasszíroznám a parkoló kocsikba. Nagy nehezen sikerül megelőzni, persze a következő lámpánál már nem érem el a zöldet. És míg várok, becsámpázik a bringás, és megint a sor elejére áll ...
Az általad megállapítottak teljesen korrektek.
Ezért lenne szükség mindenhol kerékpárutakra, valódiakra, esetleg rudakkal elválasztva mind a gyalogos - mind pedig az autóforgalomtól, hogy jobban észrevegyék, ez nem az ő felségterületük.
Ehhez azonban szükség van arra, hogy belássák, van igény ilyen beruházásra. Ha a jelenlegi Budapesten senki sem kerékpározna, mert "a jelenlegi feltételek erre nem alkalmasak", akkor soha a büdös életben nem épülne egyetlen kilométer kerékpárút sem: "minek, hiszen nem kerékpározik senki".
És ne felejtsd el:
- Sokan vannak, akik gazdasági kényszerből járnak munkába kerékpárral. Nem jut autóra, rossz a tömegközlekedés, stb.
- Sokaknak életformája. Vannak, akiket boldoggá tesz, ha kerekezhetnek, és ennek legidőtakarékosabb módja, ha a munkába, illetve munkából járás idejét is erre használják. Több szabadidejük marad, pl. kerékpározásra :).
Irtad, hogy a kerékpár helykihasználása sem jobb az autóénál, mert majdnem annyi helyet elfoglal, és autóban 4-5 ember is utazhat. Tedd meg, nekem, hogy holnap megszámolod: hány autóban utaznak legalább csak hárman Budapesten?
Na és a parkolóhely? Abból azért csak kevesebb kell egy biciklinek?
amint ebből a topicból is látszik kb. 20 kerékpár-ellenzőre jut egy támogató
Talán az ellenzők hangosabbak... Én támogatom. Egyébként 1987-89 között telebringáztam Budapestet, ez akkor nagyon hatékony közlekedési
eszköznek bizonyult.
Mától én is fölpattanok a drótszamárra és MINDENHOVÁ bringával fogok menni, majd megírom tapasztalataimat.
Egy problémám viszont már most van, nem találom a jó kis többfunkciós bringalelakatoló láncomat. ;-))
Egy kicsit talán demagóg, de szerintetek mennyi a forgalomban kényelemből és nem kényszerből autóval résztvevők száma? Mennyien lehetnek százalékos megoszlásban azok, akik csak saját lustaságuk miatt mennek kocsival dolgozni, szórakozni, ide-oda?
Miért nem lehet az un. városi autókat (alternatív energiaforrások, villany, hidrogén, s.t.b) ezek kifejlesztését, jobban támogatni?
"Engem az zavar de nagyon, hogy éjszaka gyakorlatilag
lehetetlen a városban közlekedni. Elég sűrűn fordul elő,
hogy éjjel későn megyek haza, és nincs mivel :(
Illetve van, de kb. 2x-3x annyi idő mint nappal, és
a járatok is kb. félóránként mennek. Igaz akkor tele vannak.
Ugyhogy kenytelen vagyok en is kocsival jarni,
ennek az a hatranya hogy nem ihatok. "
Pont ez a baj. Sokan azt hiszik hogy az éccakaki járatok azért vannak, hogy ha jól berúgtam akkor azzal menjek haza. Hát, nem. Mert ha 10-ből 5 józan, a másik 5 meg randalírozik/hány/hangoskodik, akkor nekik tők mindegy hogy milyen gyakran jár a busz, úgyis le kell őket szállítani (ezt már nehéz, de nem kell megállni). Sokszor még félórás/órás követésnél is hagytunk ott egy rakás részeget, mert az éjszakai járatnak nem ez a célja, ráadásul a norm. célban (norm. éj. utasszáll.) még zavarja is a közlekedőket. Egyébként ha picit bennfentes vagy (ki tudod nyomozni a szolg. járatok menetrendjét) akkor szinte bárhova el tudsz jutni éjszaka Budapesten. ViTDavid
az említett traffipaxlista már néhányszor körüljárta a netes közösséget. érdemes felfigyelned a Szamuely u, Mártírok útja utcanevekre és végiggondolnod, mikor voltak ezek érvényesek.
John:
nemrég írtál bölcs ismerősödről, aki a fél várost megkerülte, hogy Rákoshegyről Budafokra autózva is az Erzsébet-híd forgalmát növelhesse. érdekességképpen az én verzióm (nem is olyan régen egy nőnemű egyed miatt a gyakorlatban is alkalmaznom kellett):
Helikopter u - Tündérfürt u - Jászberényi u - Kozma u - Újhegyi út - Gyömrői út (itt találkozol még csak az első lámpával ...) - Sibrik Miklós u - felüljáró - Vak Bottyán u - Nyáry Pál u - Corvin krt - Távíró köz - Távíró u - Napfény u - Illatos út - Gubacsi út - Koppány u - Mester u - Könyves Kálmán krt - Lágymányosi híd - Szerémi út.
amint ebből a topicból is látszik kb. 20 kerékpár-ellenzőre jut egy támogató
Talán az ellenzők hangosabbak... Én támogatom. Egyébként 1987-89 között telebringáztam Budapestet, ez akkor nagyon hatékony közlekedési eszköznek bizonyult. Egy barátom Rákospalota, Dugonics utcából rendszeresen biciklivel járt a műegyetemre. Akkor kb három dolog között választhatott: MÁV+BKV; bicikli; BKV. Ez sebességi sorrend. Én is többször kipróbáltam mindhármat a fenti viszonylatban. A bicikli előnye még, hogy menetrendfüggetlen. A vonat volt talán a legritkább, és a befelé menők néha pontatlanok voltak. (És a 65-ös sem járt már :-((() Ja, és ha még nem mondtam volna: a bicikli a legalkalmasabb jármű a megszüntetett villamosvonalak után kajtatni.
Ma már lehet, hogy nem merném az akkori útvonalat biciklivel megtenni.
Jajj, bárcsak már ott tartanánk! Persze az éjszakai járatokat én leginkább busz alapokon tudom elképzelni, abból viszont kellene kétszer annyi, mint most van. És meg lehetne szüntetni azt a gyakorlatot is, hogy sok helyütt egy-másfél óra van az utolsó/első rendes járat és az éjszakai közt, pl. utolsó 86-os este 11 előtt, első 42E nulla óra után; ezzel a foghíjjal rengeteg embert "kényszerítenek" arra, hogy inkább autóba szálljanak. A BKV úgy tűnik nem veszi "utasszámba" azt, aki valamilyen perverz oknál fogva éjszaka akar közlekedni.
Engem az zavar de nagyon, hogy éjszaka gyakorlatilag
lehetetlen a városban közlekedni. Elég sűrűn fordul elő,
hogy éjjel későn megyek haza, és nincs mivel :(
Illetve van, de kb. 2x-3x annyi idő mint nappal, és
a járatok is kb. félóránként mennek. Igaz akkor tele vannak.
Ugyhogy kenytelen vagyok en is kocsival jarni,
ennek az a hatranya hogy nem ihatok.
Ugyhogy szep dolog tervezgetni uj nappali vonalakat,
mikor éjjel gyk. járhatatlan a város...
de ezzel is kéne foglalkozni.
MÁS:
Közzéteszek egy levélrészletet, hátha érnint valakit:
> Az alabbi lista tuti, mivel a felszerelo cegtol jott:
>
> Automata traffipaxokat szereltek az alabbiakban
> felsorolt helyeken levo
> kozlekedesi jelzolampakba Budapest teruleten.
>
> A Robert Karoly krt-on a Robert Karoly krt. es Reitter
> Ferenc utca
> sarok utan kovetkezo elso lampasor.
>
> Ferenc krt - Ulloi ut sarok
> Rakoczi ter , Jozsef krt / Nyugati fele /
> Szamuely u . - Petofi hid felhajtonal
> Attila u. - Alagut sarok
> Hegyalja ut - Jagello ut sarok
> Fehervari uti piacnal
> Budafoki ut
> Martirok utja - Bimbo utca sarok
> Moszkva ter
> Kobanyi ut / Egeszseghaznal /
> Kobanyai ut - Konyves Kalman krt
> Szentendrei ut feluljaro + minden lampasor Csillaghegyi
> elagazasig
> Florian tertol a Timar u iranyaban harom lampasor
> Az automata traffipax lenyege , hogy piros lampanal
> lefotozza a tilos
> jelzesen athalado jarmuvet, zold jelzesnel pedig a
> keresztezodesen
> (mert
>
> szakaszon) az athaladasi sebesseget.A sebessegmero
> muszer harom fotot
> keszit es rogzit a keresztezodesben
Nagyon korrekten és mértéktartóan képviseled itt a közlekedők véleményét szerintem. Meg kell nézni, hogy a bicikli milyen formában illik bele a városi közlekedésbe:
1. sebesség, gyorsulás: nem illik, ha belehalsz is lehagy bárki, még szabályokon belül
2. helyfoglalás: biztonságos távolságtartással fél kocsihely, de ugye nem lehet tartósan mellette haladni, ezért igazából egy. Demagógia, de egy kocsiba azért befér 4-5 ember, míg...
3. biztonság: körülbelül semmi, se aktív, se passzív, és nem a biciklisták hibájából, hanem a fizika szabályai miatt
Ennek megfelelően a "szerinted nincs helye a..." címú kérdésre a válasz "nincs, a jelenlegi rendszerben nincs". Külön utakkal, külön lámpákkal, terelővonalakkal, útvonalakkal, amiket betartanak, úgy igen.
Hamster, aki még el szeretné mondani, hogy _nincs kocsija_, de nem is azt tartja megoldásnak, hogy az ő "vasárnapi kocsis beütésű" biciklizése miatt más kerüljön hátrányba (és ugyanitt elnézést szeretnék kérni az összes tisztességesen, a szabályok betartásával kerekezőtől, de nem ők alkotják a 40-50 ezer nagy részét)
Rettentően hobbis, sőt, még annál is jobban, és ettől az én szívem is megfájdul. Na majd, ha a város közlekedésének javítása érdekében kifejtett erőfeszítéseimért magkapom a kitüntetéseket és pénzjutalmakat, akkor házat veszek egy reptér mellett, és irány a szakszó, kicsivel később pedig beindítom a HamstAir nevű városi- és elővárosi légitársaságot :)) Te milyen minőségben szálltál ilyesmikre, ha azt mondod, hogy mindkét légijárműfajtára van engedélyed, akkor sikítok :)
Szerémi vs. Hamzsabégi: pedig így volt, elég sok szó volt róla a XI, kerületi kábeltévében. A felszíni alagút ötlete tetszik, és talán meg is valósítható. Tényleg, nem tudjátok, befedik végülis a Nyugatit?
Az Andor útiakat is szerintem inkább kampányszerűen felheccelték, nem önerőből lázadoztak, csak bemagyarázták nekik, hogy így jobb lesz, vagy nyerhetnek rajta... A 6. számú kérdésed alapvető hozzáállási problémát vet fel, nálunk ugyanis a demokrácia jelenleg azt jelenti, hogy mindenki azt csinál, amit akar.
Egy ilyen forgalmú és sebességű vasútvonalra (hegyesi) te rátennél HÉVet? (Egyébként Z142, nézelődő ballasztként (utas:))
Köszi, már én is észrevettem a felesleges y-t, valami tduatalatti oka lehet a túlrégiesítésnek :) Egyébként én a tervezőt is szidom, de a biciklistát is, aki "így csinálták nekem, tehát így használom, pedig, ha kicsit elgondolkodnék,akkor rájönnék, hogy veszélyes/nem tisztázott". Amit visoznt kérem, hogy valaki magyarázzon el: a Szabadság híd budai hdfőjénél keresztbe régen zebra volt, most biciklis átkelőhely. Ha gyalog vagyok, körbe kell menjek? :) Tényleg nem gondolkodott itt valaki, amikor megcsinálták...
Off
Hamster, most egy kicsit irigyellek a röpködésért... Pár éve még én is megtehettem, hogy "csak úgy" felszálltam egy Cessna 172-re, vagy egy helikopterre. Most már nem gyün ki anyagilag. Neked ez "hivatásos", vagy "hobbis"?
On
Hát, esetleg ez is egy megoldás lenne a közlekedési dugókra, a légi út. Bár ha belegondolok, hogy miket tudna alakítani a sok "vasárnapi helikopteres"...
Az, hogy a FPH támogatja a bicikliutak építését, az inkább csak "publicity stunt", ha komolyan gondolnák, valódi utakat építenének szerintem, mert a jelenlegi 140 km nagy részéhez csak sok sárga festék kellett, és más itta meg a levét. És még mindig nem mondom, hogy ez így jó! Az, hogy nálunk nem működik semmi önmegtartóztatásra épülő dolog, az nem temperamentum dolga, hanem az önzőségé...
Igaz, ami igaz: kései gyerekkorom egy igen fogékony szakaszában gyakran előfordultam Kölnben, és ott is voltak vadállat biciklisták, de voltak biciklis rendőrök is, akiket láttam már biciklist megállítani... De a jelenlegi Budapestben baromság biciklizni olyan helyen, ahol nincs bicikliút, és sokszor egetverő önzőség is, a piroson áthaladó terepjáróséval egyenrangú méghozzá, ha nem nagyobb...
Merre repkedtem? Vasárnap a Budaörs-Budafok-Albertfalva-Kelenvölgy igengyorsjáratot jártuk be (érdekes, 100 m magasban (mielőtt beleköttök, ez egy cseh gyártmányú gép volt, és nem lábban mérte:) nem tapasztaltunk torlódást :) Ma a pilisi gyorsjáratot teszteltem, tizenpár perc alatt Visegrádon voltunk, ezek után csoda, ha nemhogy buszra, de még kocsiba se akarok szállni? :)
Árpád hídnál a buszpályaudvar most is telített, nem lenne jó oda BKV-t rakni. Figyelted, hogy a pályaudvarról az Árpád hídra kanyarodó buszok milyen szépen feltartják a Váci útról a hídra/Hungária körútra tartó kocsisort? A rövid ideig tartó zöld jelzés mellett ez a másik oka annak, hogy a Klapka utcáig ér néha a sor... Ráadásul mire onnan az irányukra navigálnák magukat a buszok, az lenne a vége, hogy a te ismerősöd is a második megállóhoz gyalogolna, mert az aluljárón át hamarabb ott van, mint a körbekerengő busz...
Az önzőségről alkotott véleményeddel egyetértek, épp ezért zavar, amikor én is megkapom ezt a jelzőt, ha kritizálom az életveszélyes biciklistákat...
Van létjogosultsága, de nem a jelenlegi rendszerben, de ugye épp ennek megváltoztatásáról ámodunk itt, nem? Pl. a Szabadság hidat én is gyalogos+bicikli+villamos hídnak képzeltem el, de jelenleg ennek nem sok értelme lenne... Viszont, mai tapasztalat: 86-os csigajárat Kosztolányi felé, Budafoki út, a mi sávunk szabad lenne, de egy biciklista tekeri a köszöőkövet. Szembe forgalom, busz nem tud előzni, x ember 20 km/h-val közlekedik ennek köszönhetően. Tehát nem kell még csak autósnak se lenni ahhoz, hogy zavarja az embert az "ész nélküli biciklista" nevű faj. És sajnos most belőlük van sok, nem durva általánosítás az, ha valaki őket emlegeti...
"Vagyis teljesen elválasztott kerekpárutakat kell(ene) építeni."
Gödény, hát nem ezt zümmögöm napok (hetek) óta? :)))
kivi: "Miért van kárára a többieknek a kerékpáros? Nehogy azt állítsd nekem, hogy mi okozzuk a dugókat!"
Na, erre lehet mondani, hogy igen, de nem. "Kárára" azért van (kérlek, értelmezd az idézőjelet!), mert lassabban halad, mint a járművek sora. (Most tekintsünk el a dugóktól... Illetve talán mégse, majd visszatérek rá...) Ha pedig lassabban halad (most az úton, a példa kedvéért), akkor meg fogják előzni. Ha 5 centire mennek el mellette, akkor nem lógnak át a másik sávba, de akkor meg a Te hajad áll az égnek, és szidod - jogosan - a felmenőiket. Ha megfelelő oldaltávolsággal teszik, akkor az már sávváltás. Ez pedig, bizony, akadályozza a folyamatos közlekedést, kiváltképp akkor, ha ezt "magyarosan" teszi a T. autós: index és körülnézés nélkül. Persze már megint a közlekedési morálnál vagyunk...
Dugókban: áll a kocsisor, köztük jön a kerékpáros, hiszen ő elfér. Csak sajnos sokszor nem veszi ő sem figyelembe, hogy esetleg az autósor is megindulhat. Márpedig ha megindul, akkor megindul, és nem biztos, hogy észreveszi(!) a körülötte keringő kerékpárost (tükör holttere, vagy csak egyszerűen nem számít ilyen "váratlan támadásra".
Ha pedig lassan halad a sor, nem biztos, hogy meg tud állni az autós, ha a kerékpáros esetleg pont az előtte levő két métert szemelte ki magának továbbhaladásul, a sor meg megáll, a kerékpáros is (70 kiló+bringa), az autós meg nem tud, mert egy autó 1 tonna körüli, és a fizikai törvényeket nehéz kikerülni...
Félreértések elkerülése végett (ha eddig nem lett volna világos): én nem vagyok kerékpár(os)-ellenes, csak szeretnék rávilágítani arra, hogy egy ilyen és ekkora város, mint Budapest, útjain(!), és ekkora forgalomban nem szerencsés kerékpárral közlekedni. Különálló, teljesen elválasztott kerékpárúton természetesen más. De sajnos messze vagyunk Hollandiától, ahol különszintű kerékpárút-csomópontok is vannak...
"Bizonyos egyirányú utcákba a forgalommal szemben is be lehet majd hajtani. Gondolom ez most itt sokakból dührohamot vált ki..."
Hidd el, nem lenne jó. Nem elég szélesek ahhoz az egyirányú utcák. Akkor már inkább a járdán kellene megengedni ilyen helyeken a kerékpározást, a bringás is jobban járna, ha nem jönne vele szemben vérben forgó szemű autós azon a keskeny sávon, ahol minduntalan azt lesheti, hogy melyik nagyagyú "kollégája" száll ki úgy elé, hogy a hűtőjére helyezi az ajtaját. (Igaz, hogy akkor meg a gyalogosok kapnának idegrohamot...) Sajnos nem nagyon látok megoldást, csak a lehetőség szerinti teljes szétválasztást, mint ahogy a gyalogosok és járművek szét vannak (jól-rosszul, betartják-nem tartják be; pl járdán parkolás) választva. Szerintem a kerékpár egy harmadik kategória kellene, hogy legyen, és nem azért, mert esetleg "eredendő gyűlölet" feszülne az autósok és a kerékpárosok között, hanem azért, mert más a sebességük, stabilitásuk, mozgásdinamikájuk, manőverező képességük, azért, mert MÁS!