OK, elhiszem, hogy az E32, E38, E39 V8-ak rendben vannak. Az a korszak még valamennyire a megbízhatóságról is szólt. Az N62-től azonban már betegágy a V8 konstrukció. Az N62B48 éppen nem annyira, de a B40, B44 igen (a hírhedt 45i motorokkal). Anno nagyon filóztam E63-on, akkor jártam körbe a témát. Szóval ha V8 akkor ezek szerint vagy E39/E38 vagy a 2005-től - 2010-ig gyártott N62B48. Utána ugyebár jött az F sorozat a közvetlen befecskendezés problémákkal és a motortérben keletkező nagy hő miatt "olvadó" műanyagokkal...
No, de mi a helyzet mondjuk az E32 750i V12-vel (M70B50)? Erről valaki tud valamit? :)
V8-akról volt szó, az N53B30 nem az. Másrészt ebben a motorban, bár turbó nincs, de ott van a NOx szenzor tizeniksz darab jeladóval a kipufogórendszer xy pontjain. Alánéztem az aknán, maga az időzített bomba. Az F10-emben is ez a motor volt és bár hibátlanul működött, de többek között az alábbi problémák elkerülése miatt adtam el 100e kilométerrel. A relatív alacsony fogyasztásnak ez az ára a szívószelep kokszolás mellett... Viszont egy NOx katalizátor milliós tétel, a jeladók pedig száz rugó környékén vannak.
Jáj, részvétem. Én sárvédőt nem találtam normális bontottat, ajtót is nehezen. Sajna nekem is befigyelt most egy balos ajtó csere, nekem a színt nem tudják eltalálni, ma fújunk próbát egy harmadik keverésből :(.
Tünet: autó leáll, újraindításnál az önindító teker kb. 1 mp-ig, aztán semmi. Eközben kileng a fordulatszámmérő 5-6-7 ezerig (amit egyébként nem szokott), majd vissza 0-ra, ill. világít a kipörgésgátló lámpája.
Akksi jó, üzemanyag van, stb...
Kb. 2 óra múlva beindul a fenti tünetek nélkül, s fél perc múlva kicsit dadogva bár de beáll az alapjárat is.
Szerelőm nem talált semmit, tanácsa: ne menjek külföldre!
Az M60 ugyan úgy alu és nikasilos, mint az M52, tehát a magas kéntartalmú üzemanyag nem jó nekik. Másik gond a vanos, aminek felújítása ismert. A harmadik, hogy az olajszeparátor a blokkon belül van, viszont csereberélni ugyan úgy kellene, mint az M52-nél, és ugyan úgy nem szokták (annak ellenére, hogy az M52-nél egyszerű; kívül van).
Az M62 már alusilos, ennek a kén sem árt. Ezek nem rossz motorok egyáltalán.
Pont most mesélte egy barátom, hogy a kollégájának a Clio III RS-ben beszart a motor. A négyes hengert összebaszta valami fémdarabka. Az első tulajt is ismerték, teljen jó és követhető előélet, megfelelő karbantartás, 2xx ezer km. A szervizben azzal "vigasztalták", hogy nem ő az első, aki ilyen panasszal jön be. Ebay-ről vett hozzá bontott motort.
Annyit hozzátennék, hogy én személy szerint nem szeretem, és nem is adok az ilyen "egy ismerősömnek volt" jellegű történetekre, de a francia jó autót ritkán csinál. Nem mondom, hogy soha, de...
Az a helyzet, hogy a Clio-k szerintem összességében nem xarok. Az I-es, de inkább a II-es sorozat első generációinál voltak és vannak inkább a komoly gondok (1998-2001), de a faceliftek után nem, ezért is gyártották 14 éven keresztül vagy 4 ráncfelvarással. Egyébként qrva ronda egy autó volt az és nem segített neki egyik optikai facelift sem. :) A III-assal és a IV-essel (1.5 dci) szinte semmi gond nincs és 4,5 literrel elvannak, ha nem tolják nekik. Főleg a cégautókat látom a környezetemben, azok megölhetetlenek. Mondom ezt arra alapozva, hogy több tucat van ezekből nálunk és szinte hibátlanok. Az már más kérdés, hogy nekem nem kéne Clio.
A BMW V8-as motorjai egy kalap szart sem érnek és a sor6 az, amihez igazán értenek a bajorok (már ahhoz sem mióta a turbós motorok miatt feláldozták szívókat a közvetlen befecskendezéses rendszer oltárán). Konkrétan az E60, E63/64, E65-ről és az F sorozatról beszélek, azoknál a V8-as motor életveszély. Kivétel nélkül könnyű őket megfőzni és akkor a hő a motortérben, hogy a műanyagok megadják magukat. Az előző generációkról nem tudok nyilatkozni. Azoknál okés a V8?
Valaki épített már be ilyen adaptert compactba? A 130-as hangszóróval jobb? Tapasztalható valami javulás? Az eredeti rádiót meg szeretném tartani, azzal is várható valami javulás, főleg basszus terén?
Nem kell mélynyomó mert az biztos, hogy egy 6 hangszórós rendszer 4db 160-as és 2 magassal már jól szól, ebbe persze gányolás nélkül nem fér 160-as. De hátha a 130 is megoldaná!