Keresés

Részletes keresés

Freehill Creative Commons License 2005.07.26 0 0 42

És persze abban is egyetértek, hogy a "Hosszú út 345." típusú nevek sem használhatók. Az én javaslatomban is csak az utolsó lehetőségként szerepelnek, rögtön a "művelődési ház" típus után.

Freehill Creative Commons License 2005.07.26 0 0 41

"onnantól kezdve, hogy egy megálló "ki van nevezve" alsó-felsőnek, egyértelmű."

 

Elvileg persze, egyértelmű, de gyakorlatilag nem :) Honnan tudjam én, szerencsétlen utazó, hogy mi van kinevezve úgy? Nekem csak egy térképem van (amin nincsenek jelölve a megállók) és egy menetrendem. És tegyük fel, hogy nem találok senkit, aki tudna segíteni. Esetleg előre tervezek, több száz kilométer távolságból.

 

"nemtom, de nagyobb településen én még nem láttam ilyet."

 

Én pl. Csornán lepődtem meg a "Csorna, felső"-n :)

 

"dehát ez minden megállónál így van, nem?"

 

Nem, mert ha a megállót pl. a főutat ott keresztező mellékutcáról nevezzük el, akkor a fenti feltételekkel (térkép+menetrend) is azonosítható - mi több, megtalálható - lesz! És a nem helyiek sem tévednek el.

 

"pont ugyanannyira, mint mondjuk egy művház. ha nem tudod hol van, akkor nem tudod. egyiket se."

 

A kérdés, hogy a térképen melyik van rajta. Autóbuszforduló, művelődési ház, váróterem, italbolt stb. ritkán. Mellékutcák mindig.

Előzmény: Törölt nick (40)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.26 0 0 40

nem tudom mit tanulnak a közlekedésmérnökök (sajnos)

 

"Szóval korántsem egyértelmű."

 

onnantól kezdve, hogy egy megálló "ki van nevezve" alsó-felsőnek, egyértelmű.

szerintem maximum akkor nem lenne egyértelmű, ha több néven futna ugyanaz a megálló. (éppenséggel erre is van példa a volánok gyakorlatában......)

 

"egy nagyobb településen abszolút nem mond semmit."

 

nemtom, de nagyobb településen én még nem láttam ilyet. inkább falvaknál, ott meg mondjuk a közepes méretűeknél jellemzően.

(de ha van ilyen, akkor egyetértek, hogy nagyobb helyen nincs értelme.)

 

"Az autóbusz-váróterem, autóbuszforduló azért nem tetszik, mert a "hol van a megálló?" kérdésre így válaszol: "ahol a busz megáll (ezért várnak rá pont ott)", ill. "ahol a busz megfordul". És hol áll meg/hol fordul meg? Hát nyilván a megállóban! Azaz a kör bezárult, anélkül hogy információt kaptunk volna arról, hogy mindez hol is történik!"

 

dehát ez minden megállónál így van, nem?

az autóbuszforduló az - jó esetben - egy jól beazonosítható hely (ha több ilyen van, akkor is, mert más a nevük), pont ugyanannyira, mint mondjuk egy művház. ha nem tudod hol van, akkor nem tudod. egyiket se.

a forduló szerintem amúgy is kisebb helyeken van (ahol azért túl nagy választék nincs), vagy elé van téve, hogy "x utca, ford.", vagy pedig nagyobb helyeken betérésekben. tehát bemegy a járat, megfordul, és irány vissza, aztán az elágazástól folytatja az utját.

 

aztán lehet hogy nem jól van így, csak ez jut most eszembe hirtelen:)

Előzmény: Freehill (38)
Freehill Creative Commons License 2005.07.26 0 0 39
Még csak annyit a szövetkezeti vendéglőkről/italboltokról, hogy annyira túlteng a volánokban a változtatni nem akarás, hogy még a "szövetkezeti" jelzőt sem törlik, pedig gyakori eset, hogy a vendéglő megmarad, de átalakul: pl. külföldi turistáknak szóló méregdrága luxusétteremmé. De a menetrend szerint továbbra is a szövetkezeté...
Freehill Creative Commons License 2005.07.26 0 0 38

Én sem vagyok szakmabeli :) Bár kérdés, hogy ez a téma melyik szakmához tartozik. Végül is az információ szó benne is van az informatika nevében :) Közlekedésmérnököknek egyáltalán tanítanak ilyet?

 

Az alsó-felsőkről már volt szó korábban a Volán-topicban: kiderítettük, hogy ez a megjelölés utalhat (és különböző helyeken utal is):

  • földrajzi magasságra;
  • közeli nagyvároshoz való közelségre (alsó = távolabbi);
  • társadalmi rétegekre (alsó = alacsonyabb réteg által lakott rész);
  • térképen való pozícióra (alsó = dél, felső = észak).

Szóval korántsem egyértelmű. Az észak, dél stb. még megfelelne, ha tényleg kicsi a falu, és egyetlen útvonalon közlekednek rajta menetrendszerinti autóbuszok. De egy nagyobb településen abszolút nem mond semmit.

 

Az autóbusz-váróterem, autóbuszforduló azért nem tetszik, mert a "hol van a megálló?" kérdésre így válaszol: "ahol a busz megáll (ezért várnak rá pont ott)", ill. "ahol a busz megfordul". És hol áll meg/hol fordul meg? Hát nyilván a megállóban! Azaz a kör bezárult, anélkül hogy információt kaptunk volna arról, hogy mindez hol is történik! Külföldön látott már valaki ilyen elnevezést? A szövetkezeti italbolt jó, ha semmi más nincs ott (pl. keresztutca) és van még egyáltalán szövetkezet, ill. italbolt. Ezeknek a neveknek talán az az egyetlen előnye, hogy jól rövidíthetők, így ráférnek a menetjegyre, ill. keveset kell gépelniük a menetrendszerkesztőknek. Más ötletem nincs.

Előzmény: Törölt nick (37)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.26 0 0 37

nem gondoltam hogy itt ebben a topicban lehet majd ilyesmiről beszélni, de lássuk.

nekem is az egyik kedvenc témám, bár én nem vagyok "szakmabeli":)

 

szerintem a világon semmi gond nincs az alsó, felső, aut. vt. satöbbi nevekkel.

az alsó felsők általában vagy azért ezek, mert tényleg úgy van, hogy a település adott része alsó vagy felső (ez nem csak az így el is nevezett részekre vonatkozik, mint pl alsógöd meg felsőgöd), vagy pedig - gondolom - azért, mert mást nemigen lehetett volna mondjuk egy egyutcás faluban az adott helyen megállónak megjelölni.

szerintem ahol lehetséges az ilyen, ott inkább ez legyen, mint a "kossuth lajos utca 129." típusú elnevezés.

nem hiszem, hogy az ilyen házszámok jobban beazonosíthatók, mert aki tudja hogy az kb hol van, annak persze segít, de aki nem, annak nem. ilyen erővel meg azt is tudni lehet, hogy mondjuk egy "alsó/felső" hol van kinevezve.

az aut. vt., aut. ford., sz. ib. és társai meg szerintem - elsősorban persze a kisebb helyeken:) - teljesen jók.

 

na most megnézem amit belinkeltél:)

Előzmény: Freehill (36)
Freehill Creative Commons License 2005.07.26 0 0 36

Sziasztok! Nagyon örülök ennek a topicnak, a téma igazi megszállottja vagyok :) Korábban már beszélgettünk más topicokon a megállóhelyek elnevezéséről. Évek óta figyelem, hogy milyen módszert használnak a különböző városok, társaságok, és a kép igencsak vegyes. Mivel a jó elnevezések elengedhetetlenül fontosak a tájékozódásban, csodálkozom, hogy nincs erre valamilyen központi (akár nemzetközi) előírás, úgy, mint pl. a KRESZ-táblákra. A nagyobb vállalatoknak általában van valamilyen módszerük (akár jó, akár rossz: a BKV-ét nemrég kiveséztük a VéEK-topicban), de ezek is eltérőek, máshol pedig semmilyen logika nincs: X. néni vagy bácsi hasraütésszerűen dönt. Innen származnak aztán a semmitmondó alsó, felső, váróterem, autóbuszforduló és hasonló elnevezések.

 

Készítettem egy összefoglalót az általam fontosnak tartott alapelvekről, mellékelve egy elnevezési algoritmust is (http://www.hszk.bme.hu/~wa197/mhnevek.pdf). A két alapelvem: a nevek legyenek rövidek és térképen egyértelműen azonosíthatók. Általában ez utóbbival vannak gondok (pedig enélkül mit sem ér az egész). Az ajánlott elnevezési módszer talán leginkább a bécsire hasonlít. Kíváncsi lennék a véleményetekre ezzel kapcsolatban.

 

Saját városomban már évek óta küzdök a módszer alkalmazásáért, közepes sikerrel. A legjelentősebb "ellenérv" az, hogy bizonyos megállók neve már 50 éve változatlan, "ezért így is fog maradni az idők végezetéig". Akkor is, ha egy 15 éve bezárt üzemről van elnevezve...

unikumi Creative Commons License 2005.07.25 0 0 35
Nálunk nyáron és ősszel sem különbeket.
Előzmény: Irisbus (33)
Irisbus Creative Commons License 2005.07.25 0 0 34

OFF

 

Van valakinek utastájékoztató hangja (az idei metrópótláson készülteket kivéve) - pl.: gyors 7 esen, 4 esen stb... - ?

Irisbus Creative Commons License 2005.07.25 0 0 33

Nálunk a kijelző szerűségek (Emkei) ilyeneket dobnak télen:

 

 

1

 

 

2
BFKVV Creative Commons License 2005.07.25 0 0 32
"ojan"

Na ez még a kiírási követelményeknek sem felelne meg... :-)
Legközelebb inkább mondj litániát, és akkor tutira nem szúrod el.
De mindenkinek vannak ilyen mondatai. Hallottam egyébként jó beszólásokat a 49-es villamoson, amit még anno kedves oktató barátod vezetett. Pl: "Közeledik a Fővám tér." avagy " A Kálvin téren leszállók készülődhetnek."

Más, és OFF: Bocsi, hogy nem tudtam ott lenni a tegnapi közgyűléseteken, dolgoztam, és most is dolgozom.
On.

Üdv:BFKVV
Előzmény: bkvplus2 (29)
Bence145 Creative Commons License 2005.07.25 0 0 31
Nekem is sok megálló bemondás volt a gépemen de sajna akor szált el a vinyóm mikor nagyon nem kellet volna így ezek a bemodások már multé pedig volták ám ritkaságok volt némeik
unikumi Creative Commons License 2005.07.25 0 0 30

Illetve van-e magyar tulajdonú kijelzőgyártó, aki még versenyképes lehet nem csak idehaza (bár az EAG esetéből kiindulva idehaza nehezebb, mint külfölön), hanem külhonban is?

Az EMKE új ledes kijelzőivel versenyképes lenne, csak drágaságuk miatt(100% kézi gyártás) még a bemutatótermi példányokon kívül egy sincs használatban, de tudtommal a Tisza volán tervezi ilyen kijelzők tesztelését.

(a gyártó honlapjáról)

------------------------------

A FOK-GYEM megszűnése után pedig szerintem egy elég nagy űr marad a magyar iparban, hiszen még Japánban, a mikroelekronika fellegvárában is rendeltek ilyen kijelzőket, tudtommal azóta is tökéletesen működnek, szerintem bátran ki lehet jelenteni, hogy a FOK-GYEM világszínvonalú termékeket gyártott(amíg Európában meg nem jelent a BUSE)!Egyébként a FOK-GYEM Visinform kijelzőcsaládjának licenszeit annak idején irdatlan összegért vette meg az amerikai székheyű VULTRON, de nagy kár, hogy szinte semmit nem kezdenek vele.

Előzmény: autocarro (26)
bkvplus2 Creative Commons License 2005.07.25 0 0 29

Sajna nekem is voltak ojan mondataim amik nem éppen feleltek meg a bemondási követelményeknek.

Ez főleg akkor fordúlt elő ha egy rövid változatban mondom a megálót és nem "litániát" mondtam.

 

Ui én gyűlölöm a "szőke nagymellü titkárnőt" másnéven plé Mancit. :)

Elöre is elnézést a hölgyektől.

Előzmény: BFKVV (28)
BFKVV Creative Commons License 2005.07.25 0 0 28
Bence145:

74-es trolin: "Fűrészpatak utca következik."
avagy: "A következő megálló következik."

E két mondás egy embertől származik, az illető már nem dolgozik a cégnél.

Üdv:BFKVV
Előzmény: Bence145 (23)
bkvplus2 Creative Commons License 2005.07.25 0 0 27

A FOK-GYEM mint cég megszűnt (nem is kár érte). Hogy a romjain mi lesz álítolag semmi de a cég maradéka szervíz munkákat válal korlátozott számban!

 

A magyar gyártásról nem igazán tudok semmit de az biztos, hogy a közlekedési válalatok  a BUSE rendszre felé kacsingatnak!

Előzmény: autocarro (26)
autocarro Creative Commons License 2005.07.25 0 0 26

Sziasztok!

 

Remélem sikeres lesz a topic, mert téma van az bőven...

 

például nekem most mindjéárt lenne egy kérdésem, vagyis kettő.

 - Mi történt a FOK-GYEM-mel? Tényleg tönkrement? Lesz a romjain valami?

 - Illetve van-e magyar tulajdonú kijelzőgyártó, aki még versenyképes lehet nem csak idehaza (bár az EAG esetéből kiindulva idehaza nehezebb, mint külfölön), hanem külhonban is?

 

Üdv, autocarro

Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2005.07.25 0 0 25
A terelésekkel kapcsolatos utastájékoztatás sajnos Miskolcon is sok hiányossággal küzd, némelyikhez tényleg alig kellene pénz, elszánás inkább... :( /a/
Előzmény: suraki1 (24)
suraki1 Creative Commons License 2005.07.25 0 0 24

Ez így igaz (mármint a fajták), de kiegészíteném még néhány dologgal: pl. szombaton bicikliverseny volt nálunk, Miskolcon. Terelték a buszokat több, mint 2 órán át. A megállók közelében sem láttam senkit és semmit. A vezérek közül is csak kettő mondta be (ami utaztam), hogy mi van. Az autósok is mehettek szinte akármerre (persze ez most OFF). Tehát a mikrofonos, "hagyományos" rendszert sem szabad mindig mellőzni, ha nincs technikánk az ilyen esetekre. Bár tudtommal a BUSE pl. képes kívülre megállóhely nevét is kiírni.

Előzmény: Ali Ttaik-al-Rep (21)
Bence145 Creative Commons License 2005.07.25 0 0 23
Ennek az új topiknak személyszerint nagyon örülök ja és ha van megállóbemondásaitok akor légyszives küldjétek el ide:henibence@chello.hu
GABORBP Creative Commons License 2005.07.25 0 0 22
Avagy Ákos Vezér Tere.
Előzmény: Tector (18)
Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2005.07.25 0 0 21
Miskolc, a miskolciak el van kényeztetve. A FokGyem számít itt a leggyengébb eszköznek, de azzal sincs annyi baj, mint a fővárosban, talán mert itt macskaköves utak sem léteznek. A MAN-ok kijelzői szerintem a legjobban olvashatók. Ezen kívül az utastájékoztatáshoz hozzátartozik a megállói menetrend, a megvásárolható menetrendfüzet, a jól áttekinthető vonalhálózati térkép és az áttekinthető weblap. Utóbbi még fejlesztésre szorul, a többi szerintem oké.

Hogy a fejlett nyugaton sem mindig minden jó, arra egy példa: az egyébként közlekedésileg nagyon jó Helsinkiben a régi gépeken többnyire csak a viszonylatszám olvasható, semmi más. Az ok, hogy ott mindent két nyelven (finn, svéd) kötelező kiírni és erre a régi kijelzők alkalmatlanok. Az újak már rendben vannak, de a Viimák meglephetik az idegent...

/a/
unikumi Creative Commons License 2005.07.25 0 0 20
Igen, én is pont erre gondoltam a topic nyitásakor. De ha már FOK-GYEM, remélem, nem csak ez jut róla eszetekbe! Lássátok be, hogy néha egyáltalán nem érdemli meg, hogy fosgyemnek hívjátok! Gondoljatok bele! Ha nem szűnt volna meg, mennyi, de mennyi pécsiekhez hasonló FokGyem lenne a világon! Azért írtam kétféleképpen, mert ugye a jó öreg FOK-GYEM CSAK NAGYBETŰKET TUD KIÍRNI, viszont az új, ami a pécsi Merciken is van, az már FokGyem, sőt FokGyem, mert tud kisbetűket is írni, és nagyon jól láthatók betűi a vastagság miatt. Messze lekörözik a BROSEt!
Előzmény: BFKVV (19)
BFKVV Creative Commons License 2005.07.24 0 0 19
Kedves Mindenki!

Javaslatot szeretnék tenni mestska topictárs által jogosan feltett kérdésére:
SZVSZ inkább érdemes volna azzal a tág témakörrel foglalkozni, ami a topic címe: az Utastájékoztatással, nem pusztán a FOK-GYEM-mel.
Kedves Mestska, szerintem nyugodtan rakd a kedvencekbe ezt a topicot is!

Üdv mindenkinek: BFKVV
Előzmény: mestska (8)
Tector Creative Commons License 2005.07.24 0 0 18

...de mintha valaki mesélt volna már egy délpesti buszocskán összeakadt fokgyemről, ami a következőt írta ki: Garácskai úti Délpetelep.

 

:o)))

Előzmény: Az őrült villamosvezető (17)
Az őrült villamosvezető Creative Commons License 2005.07.24 0 0 17

Érdekes keresztezése a GARÁZSMENET, CINKOTA és BAROSS TÉR, NEFELEJCS UTCA kiírásnak!

 

Előzmény: Tector (16)
Tector Creative Commons License 2005.07.24 0 0 16

..."nolan.garosstér, cinfelejcs utca"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

É voilá!

Előzmény: Törölt nick (2)
GABORBP Creative Commons License 2005.07.24 0 0 15
TUdod erre mondják azt, hogy egyszer volt Budán kutyavásár:) (de ez még lehet többször is)
Előzmény: Az őrült villamosvezető (12)
jóképességű Creative Commons License 2005.07.24 0 0 14
A Savoya parki hosszabítás elött Albertfalva kitérőig járt, kép tegnap készült, mert szögelték az áramátalakítót és a 41, 47, 18 csak a Bocskai útig ment este 8-tól üzemzárásig. A BKV oldalán fel is van írva a híreknél.
Előzmény: unikumi (6)
BOROS-L Creative Commons License 2005.07.24 0 0 13

Pótlás volt a 31-en :))

Előzmény: Az őrült villamosvezető (12)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!