Nagyon jó kép! De nekem az érzés nem maradt önmagában. Mintha párosulna hozzá az is, h ez például nem kukorica. Sárgának sárga, de a virággal nem stimmel valami... :-)
Talán nem köveznek meg érte a kedves fórum-tagok, ha két, most szeptemberben készített képet mutatok be. A már learatott kukoricatáblán kihajtott néhány kései példány, és most ott állnak magányosan, várva a telet. A közeli felvételt nézve olyan érzésünk is támadhat, mintha időutazással májusba mennénk vissza.
Még néhány ismeretlen dudva... Az első júliusban nyílt andezites bokorerdőben, a második ugyanakkor hegyi bükkösben. A harmadik augusztusi kép egy útmenti patak mellől, a negyedik pedig tegnap készült egy hegylábi sztyepréten.
Végre tudom, hogy lehet képeket kicsinyíteni! Úgyhogy most a segítségeteket kérem néhány növény meghatározásában.
Az elsőt márciusban dolomitsziklagyepben, a másodikat áprilisban ugyancsak dolomiton, a harmadikat májusban löszön, a negyediket júniusban hegyi réten találtam.
Megtudná valaki mondani mien neve lehet ennek a növénynek???Olyan mint egy burgonya még gumója is van foltos a szára.Hideget nembírja cserépben nevelik.
Természetesen megér annyit! Számomra is nagyon izgalmas feladat egy-egy addig számomra ismeretlen növény eredetének, a megtalált termőhelyére kerülésének felderítése. Terepi és irodalmi kutatást egyaránt igényel. Különösen a kevéssé ismert adventív gyomok kutatása izgalmas feladat, sok-sok szakmai "buktatóval". De a későbbi eredmény mindenért kárpótol. Sok szép példát fel lehetne sorolni, egy-egy faj, vagy temőhely kapcsán.
Köszönöm a válaszod. A növényritkaságok a Kárpát medencében c. könyv szerint legnyugatibb állományai a szerbiai Delibláti-homokpusztán élnek és természetesen ahogyan Te is említetted Erdélyben a Mezőségen és a Küküllő menti dombvidéken is lehet vele találkozni. Ez a kép viszont itthon készült. A már említett könyv szerint a hazai előfordulás nem lehetetlen. Azzal persze tisztában vagyok, hogy a Statice-fajokat sokfelé termesztik nálunk, (mellesleg kertészeti áruházak, díszfaiskolák is hirdetik, mint dísznövényt)de talán annyit megér, hogy megpróbáljam kideríteni, hogyan kerülhetett oda ez a néhány tőből álló állomány.
Véleményem szerint lehet. Tapasztalatom nincs a növénnyel kapcsolatban, annyit tudok, hogy a Statice-fajokat szeretik a virágkötészek. Jó évtizede én is láttam egy ültetvényt belőle. Amennyiben Erdélyben fotóztad ezt is, könnyen lehet, hogy természetes állományát láttad.
Egészen kitűnő, gratulálok! Sokan nem ismerik e gyomot, mivel közönséges fajtársához, a pirók ujjasmuharhoz nagyon hasonlít. A különbség csak a füzérkék közeli megfigyelésével tűnik szembe.
A fészkeshez (10195.) mutatok még 2 képet, hátha így oszlatom a kételyeket. Nem a legjobb képek (ezért elnézést), de hátha segítenek.
A gólyaorr a Geranium molle faj. Kocsánya, szárának felső része nemcsak mirigyes, de ritkásan hosszú pillás szőrű is, ez jó elkülönítő bélyeg a G. pusillum-tól.
Nem gondoltam, hogy a sulyom problémája ilyen magvas hozzászólásokat generál, de köszi!
Az alábbi növénnyel kapcsolatban kérdezem: Lehet- e Goniolimon tataricum? Ami biztos, homokpusztán találtam, de azért a közelben vannak művelt, de elhanyagolt területek is. Ha esetleg az akkor a 2. lépés lenne kiderítenem, hogyan, mikor és honnan került oda. Természetesen lehet, hogy nincs benne semmi különös, de szeretném a kérdéseimre megtalálni a választ.