Szerintem az olaszoknál mindenki a _saját_ szűkebb szülőföldjén termett olívaolajat tartja a legjobbnak. :-) Meg hát ízlések és .....
Fűszerolajat én is csináltam már korábban kukoricacsíraolajjal, a megajándékozottaim pozitívan nyilatkoztak róla. :-)
ON: minden évben elhatározom, hogy időben vetem a magokat, no, az idén sem sikerült. Pedig igazán korán kezdődött a tavasz (ill. nem is volt tél :-) ). A San Marzanot kivéve általában veszem a palántákat, de idén azért megpróbálkozom vetni is pár fajtát. A kutatóakció :-) a pincében már megvolt, van egy csomó apró cserepem és joghurtosdobozom. Ti egyből pohárba vetitek a magot, vagy előbb tálba, és aztán pikírozzátok?
Boldog vagyok, hogy újabb rokonlélekre találtam, remélem még sokan vagyunk!
Zitka de van benne más értékes olaj is, és nagyon finom az íze. Én nem minden virgin olivát szeretek, nekem van aminek az íze túl markáns. Nekem egyszer elmagyarázták, hogy attól függ Olaszország melyik tájegységéről származik./ezt az üvegeken nálunk nem tüntetik fel/ állitólag a legfinomabb a Garda tó vidékéről való, és teljesen más a Görög olaj íze is.
Mivel én évről évre egyre több parit aszalok azért próbálkoztam tavaly más viszonylag olcsóbb olajjal. És teljesen megfelel nekem a kukorica csíra és a szöllőmag olaj is. /ugyancsak a Carapelli cégé /
Mindig ilyenkor szoktam ültetni a palántákat. Nálam is nagyon sok fajta van az biztosítja, hogy a végét a fagy szokta elvinni /Kivéve 2005 amikor kórság vitte el./
Hát, ez oltári klassz finom lehet!! Ha idén esetleg elöntene majd a sok aszalt olajos paradicsom, akkor szólj! És akkor is ha menni kell segíteni vágni! :-)
Ezt láttam már én is az Auchanban, viszont az ára nem nyűgözött le. ;-) Lehet, hogy nem néztem meg jól, de ahhoz képest, hogy tán 5% olívaolaj van benne, alig volt olcsóbb, mint a 100% extraszűz olívaolaj. Sajnos ebben nagyon hű vagyok az olaszokhoz, csakis extraverginet veszek. Legalábbis a húsokhoz, salátákhoz. EGyéb vegyes célra jó a napraforgó, bár elég kevés fogy nálunk. Ilyen palackban (mint a képen) láttam szőlőmagolajat is, azt egyszer ki szretném próbálni.
Szia zsebi41, bennem is újabb rokon lélekre leltél, gyönyörű a kerted, gratulálok hozzá! (merrefelé van? ) Az aszalásos technológiádat köszönöm, "szabványosítom". Nálam általában 25-35 fajta paradicsom terem, egészen változatos fajták ( sok Kanadai fajta is, egészen kitűnőek). Nagyon korán kezded a palántanevelést, én csak szerdán vetem el - akkor is csak egy részét. Igyekszem szakaszosan termelni, hogy kihúzzam ameddig csak lehet. :) Más. Én is osztom a nézetet: már zöldbogyós állapotban is lehet kezelni rézzel, én Cuproxat-ot használok, remekül tapad. Két kép tőlem:
Szia Kiseg, használnám, de rettentő drága, és nem vagyok még meggyőződve a hasznosságáról. Igen, valamilyen folytonnövő, vagy féldeterminált paradicsom illik hozzá, pl. a Lugas F1
Örülök, hogy tettszett az eljárás. De lehet tényleg rokonlelkek vagyunk én az első San-Marzanot Párizsból hoztam a Szajna parton van Párizs legrégibb magboltja, ha jól emlékszem Vilburn a neve na onnan alig tudtam kijönni ott kaptam pl rukkola magot, most már itthon is van, meg azt a nagyon vékony zöld színű zöldbabo, sárga és fehér cukkinit
Akartam küldeni abból a nagyon jó ízű vegyes olajról képet. most bepótolom. Nekem nagyon ízlik és kb, fele az ára mint az oliváé
Köszönöm szépen! Én nagy olaszkonyha rajongó vagyok (lsd. szaktopik a konyhaasztalon :-) ), és elismeréssel adózom neked, hogy abszolút authentikusan készíted. Eddig csak tv-ben láttam ezt. Nekem sajnos eddig nem volt hozzá türelmem. :-( A piacon veszek időnként aszalt paradicsomot, de az már szinte "csörgős", és nem tud megpuhulni több hónap alatt sem az olajban.
Magyar lucullusból csináltad? Én tkp. direkt ezért hoztam Olaszországból San Marzano vetőmagot (idén már itthon is láttam), de nem érett be olyan jó sötétpirosra még az sem, ami megmenekült a paradicsomvésztől.
OFF: rokonlelkek lehetünk, én is előszeretettel használom az ollót mindenféle zöldség (sőt hús) aprítására is a konyhában. :-) ON Van pont ilyen csinos üvegem is :-), egyszer csak emiatt vettem meg az áfonyadzsemet. Pedig van itthon vagy 30-40 üveg sok-sokféle sk. készítésű lekvárom. :-)
Nagy kedvet csináltál hozzá, az elhatározásom már megvan. :-)
Nálam tavaly előtt dúlt a vész augusztusban a piacról vettem parit előtte való héten a szomszédnéninek adtam 2 vödör export minőségüt.
Tavaly egy piaci termelő tanácsára még zöldbogyós állapotban is kapott rezet. Az még a bio kertészetben is megengedett szer.
Paradicsom aszalás. Paradicsom csak lukulusz lehet. Hozzávaló régi hűtő rácsa, alá akármilyen tálca arra fog csepegni a lé. Só nem jódozott. A paradicsomot hosszába három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erőssen besózommind a két oldalról és a rácsra rakom. Álltalában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpogni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. a legyek nem mennek rá mert nagyon sós. Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. minden este behozom az elején ha van alatta lé mindig kitörlöm és ahogy aszalódik össze úgy rendezem át a tálcákat. Én egyszerre három tálcányit aszalok Sajnos volt már olyan, hogy esett az eső akkor a légkeveréses sütőben fejeztem be kb. 80 fokon.Van aki gyümölcs aszalóban készíti, de anpon szárítottnak nincs párja.
Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha megfogod a kezeddel ne maradjon a kezed nedves.
Ekkor fogom a háztartási ollóm és kis darabokra felvágom , ezt álltalában a TV előtt ülve hajtom végre.
Amit az üzletekben árulnak az szeletben van, és úgy teszik olajba, na ha ebből akarok a salátába tenni, vagy belesütöm a toszkán lapos kenyérbe, vagy a csilis muffinba akkor azt az olajos valamit kéne vagdosni. Egyszer volt nekem olyan csak mert először vettem egy üveg olasz terméket, hogy tudjam milyennek kell legyen az íze. És sokkal több olaj kell hozzá ha szeletben van. A megmaradó fűszeres olajat télen saláta készítésre és ételek ízesítésére használom.
Ezután kis csinos üvegekbe töltöm teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot-és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam. felöntöm olajjal készítettem már olivával, kukorica olajjal, vegyes
dió, buzacsíra, rizs fekete ribizli olajjal erről van képem.
Másnapig nem zárom le mert még utána kell tölteni. Kb. 6-7 éve készítem, még soha nem romlott el, azt, hogy meddig nem avasodik meg nem sikerült kipróbálni mert minden évben elfogy pedig nagyon sokat készítek. De aki egyszer kapott az mindig kér belőle.
Azért nem árt, ha előtte kicsit "beáztatod őket". Hamarabb kikel az egész, ha pár napig nedves papirban (itatós, wc.papir, papirtörlő, papirzsepi) tartod őket. Csak arra kell vigyázni, hogy mindig elég nedves legyen a papir, ne száradjon ki. És. Ha. Van. Esővized. vagy. Hóleved. Akkor avval nedvesitsd azt, amiben tartod a magokat.
A tallózásnál a képet töltöd fel, mellette a "Kép felírata"-ba beírod amit a képhez akarsz írni. Azután a feltölt gombar kattintasz. Amikor a képre viszi valaki a kurzort, akkor látszik a felírat.
Vagy amikor a beszúrást megcsináltad, akkor a kép alá írod közvetlenül a szöveget (ne hagyj ki sort), amikor elküldöd, akkor a kép mellett jelenik meg, amit írtál.
Szervusztok én csak most találtam rátok nagy paradicsom kedvelő és termelő vagyok 2006-ban 100 körüli volt a tövek száma, minden palántát négy kivételével én neveltem a négy azért volt, hogy legyen korai mert a palántákat bent nevelem a lakásban és olyan korai ültetéshez nem megfelelőek az amugy nagyon világos lakás sem. Idén febr 17-én ültettem .
Szeretném felhívni a paradicsom rajongók figyelmét az aszalásra. Én sokat aszalok vannak direkt erre való fajták aki szeretne aszalni ültessen ilyent: harz F-1, San Marzanó F-1 Bona, Escort, Rio-figó, Escort
Befőzésre: Marmande, Korall, San-pierre
Ültettem még: kecskeméti 262, LugasF-1 Sárga mini, Ribizli
Küldök képet az aszaltról is, a tavalyi parikról, és arról, hogy most, hogy állok.
Hálás lennék ha valaki megtanítana, hogy kell a kép mellé feliratot tenni mert az nem megy.De azért gondolom rá ismertek mindenre
Azt szeretném kérdezni, hogy használja-e valaki közületek a spirált a paradicsom "vezetésére". Érdemes ilyet venni? Milyen fajta paradicsom mellé ajánlott, pl. a lugas?
Az az igazság, hogy ezzel a palántaneveléssel csak kísérletezek: a rendelkezésre álló körülményeket a legkisebb mértékben (legkisebb energiabefektetéssel) megváltoztatva próbálom ki, hogy mire vagyunk képesek a paradicsom és én. Pl. ilyen körülmény az iroda hőmérséklete is és ez még a legjobb megoldás, mert a pesti lakásban tudnám még nevelni a palántákat ahol éppen nappal alacsonyabb a hőmérséklet amikor dolgozni vagyunk és este fűtünk erőteljesebben, hétvégéken pedig alig, mert akkor menekülünk vidékre.
Nagy az esély, hogy ez a próbálkozás negatív tapasztalattal jár majd, ezért minden topikozót arra figyelmeztetek, hogy NE kövesse fenntartások nélkül az általam leírt módszereket. Már az előző hozzászólásban is jeleztem, hogy sikertelenség esetén profik által nevelt palántákat fogok kiültetni a fagyok elmúltával. TAF69
Szia! Hogy kellően összezaverjalak idekopizok egy szakkönyvrészletet ( Balázs Sándor: Zöldségtermesztők kézikönyve. Mezőgazda kiadó 2004), ez alapján gondold át a "...stabil, kb 20-22 C0 -on remekül fognak fejlődni a palánták..." véleményedet. :) Sok év tapasztalata mondatja velem: inkább hűvösebb, mint melegebb.
" ...Hőigény. A paradicsom a melegigényes zöldségfélék közé tartozik. Minimálisan 10 oC szükséges a növekedéséhez, amely 32 oC fölött viszont már leáll. Nappal 22 oC, éjszaka általában 7 oC-kal alacsonyabb az optimális hőmérséklet. A magas éjszakai hőmérséklet kötődéskieséssel jár (pl. a trópusi országokban). A csírázáshoz legmegfelelőbb a 20–22 oC. Ennél alacsonyabb hőmérsékleten a csírázás lassú, tartósan magasabb hőmérsékleten a tenyészőcsúcs-károsodásból eredő vegetatív típusú növények száma emelkedhet (KINGHAM, 1973). A kezdeti növekedés és fejlődés idején nappal 17–18 oC-ot, később 20–24 oC-ot kell tartani. Meg kell jegyezni, hogy az irodalomban eléggé eltérő és sok módosító tényezőtől kibogozhatatlan adatok szerepelnek. A közölt határétékekkel kapcsolatban két tényezőre hívjuk fel a figyelmet: a) a kezdeti – optimálisnál alacsonyabb – hőmérséklet növeli a virágok számát, a virágzást azonban késlelteti. Szikleveles korban tehát nem célszerű a túl alacsony hőmérséklet még akkor sem, ha ez általában csökkenti az első virágfürt alatti levelek számát is; b) a hőmérséklet a megvilágítás erősségével összefügg, borús napokon alacsonyabb hőmérsékleti értékeket kell tartani. A paradicsom fejlődésére jelentős hatással van a talajfelszín feletti réteg és a talaj hőmérséklete (ez leghatékonyabban a vegetációs, illetve a talajfűtéssel befolyásolható. A talaj hőfokának meg kell közelítenie a paradicsom optimális hőmérsékletét, mert a gyökérzet normális fejlődéséhez, víz- és tápanyagfelvételéhez 18–20 oC szükséges. A nappali hőmérséklet – elegendő napsütésben – magasabb is lehet, 24 oC fölött azonban a hajtatásban már szellőztetésre van szükség. Ennek oka, hogy magasabb hőmérsékleten az asszimilációs tevékenység meggyorsul, amelyhez sok szén-dioxidra van szükség, s ezt legegyszerűbben szellőztetéssel lehet a légtérbe juttatni. A virágzást megelőző fejlődési szakaszban a tartósan alacsony éjszakai hőmérséklet (10–13 oC) hatására túlzottan erőteljes lesz a vegetatív növekedés, és a csészelevélkék megnyúlnak. Emellett a fürtök is rendellenesen fejlődnek, azaz a kinyílt virág stádiumot nem éri el a bimbó. Ennek oka a virágfejlődéshez szükséges szénhidrátok egyenlőtlen eloszlása a növényen belül. Gyakori a fürtök közötti levelek számának a növekedése és a nagy (elágazó vagy túl hosszú, 100–150 virágú) fürtök képződése. A tartósan magas éjszakai hőmérsékleten (21 oC fölött) nevelt paradicsom megnyúlt ízközű lesz, halványabb és kisebb levelekkel, rövidebb csészecimpákkal. A kötődés szempontjából éjjel a 15–18 oC, nappal a 20–25 oC az optimális. A terméskötés fázisai kivétel nélkül hőmérséklet-igényesek, azaz a túl alacsony (10–12 oC) vagy a túl magas (32 oC fölötti) hőmérséklet gátló hatású. Az érés időszakában elsősorban a túl magas (32 oC fölötti) hőmérséklet okoz károkat: a likopin- (piros festékanyag) képződés leáll. Irodalmi adatok szerint a magasabb hőmérséklet hatására több lesz a korai termés, de kevesebb az összhozam. ..."
A hétvégi lehűléstől szerencsére nem kell tartanom, itt akkor is elég meleg van. "Jó" nagy az irodaház és valószínűleg olcsóbb a hőntartás, mint az újrafűtés.
Megvettem a magokat idén három fajtával fogok próbálkozni:Marmande, San Marsano és a legfontosabb a Lugas F1. Mindegyikből 6-6 palántára lesz szükségem. A támrendszert Frint tanácsai alapján készítettem el, amiről később fogok kitenni képeket.
Ez lesz az első palántanevelésem és balkonládában (ablakon belül) fogok az ültetéssel próbálkozni a munkahelyemen. Mini üvegházat alakítok ki a ládából amiben tőzegcserepekbe fogom ültetni a magokat március elején. Az az elképzelésem, hogy a ládát teljesen feltöltöm perlittel(vagy macskaalommal) kevert palántafölddel és ebbe süllyesztem a szintén feltöltött tőzegcserepeket. A talajt orthociddal fogom kezelni palántadőlés ellen és reményeim szerint a stabil, kb 20-22 C0 -on remekül fognak fejlődni a palánták. Minden cserépbe 3 mag kerül és a leg életképesebb marad meg. Tűzdelni nem szándékozom, az egyetlen átültetés a kipalántázás lesz.
Sajnos nincs balkon a munkahelyen ezért a kiszoktatást még nem tudom hogyan oldom meg, mert a telek vidéken van és ott csak rövid időszakokat töltök, de arra gondoltam, hogy a kiültetés előtt néhány héttel világos de fűtetlen ablakban helyezem el őket és a kiültetést május elejére időzítem, amikor lesz egy hetem a ki-be hordozásra. Végül, ha nem járok sikerrel ennyi palántát még meg is tudok vásárolni, persze az lenne az igazi, ha a teljes növekedés az én munkám eredménye lenne.
Szia nyúbi, az utóbbiban. A paradicsom különösen érzékeny a fényhiányra, nyúlik nagyon. Az alábbi linken egy tankönyvet találsz, a paradicsommal foglalkozó részt olvassad el, nagyon jó ! (én is most olvasom...) :) Frint http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b57/b57.lit