Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A te hozzászólásodra kattintottam, de úgy általánosan írtam, amit írtam.
Olyan rövid az élet, olyan gyorsan elrepül és egy idő után a szívünkben őrizzük csak az emlékeket, élményeket. Ne kudarccal legyen tele az a szív, hanem sokminden mással. Legyen az egyenleg plusszos, a jó irányban, a negatívumokkal szemben.
Emiatt sajnálom azokat, akik sokszor olyan fajtákkal kínlódnak, aminek a neve sem tisztázott, nagyon a google sem tud róla semmit, de egyik másik olvtárs már tud róla. Az időm lenne drága, ami elmegy rá haszontalanul, miközben megteremthetném a lehetőségét pl a saját kacsazsírnak!
Valójában nem pont erről van szó. Az még talán nem túldimenzionálás, hogy nem szeretem (én pl) a rágós héjú, nagy magvú vagy labrusca ízű szőlőt. Az még mindenkinek a tudatáig eljut, hogy a régi, jól bevált fajták jó ízűek a kisebb méret és a tradícionális megjelenés ellenére.
Amit ma többen hisznek el mint kellene, hogy ezeket a régi, jól bevált fajtákat kompromisszumok nélkül űberelik az újak, mindegyik, hiszen új, tehát a mai sokkal okosabb ember nyilvánvalóan sokkal jobbat tud már teremteni mint a boomer öregek. Ami részben igaz is, hiszen dőlnek meg a méret rekordok, amit ugyan valójában valószínűleg régen is el tudtak érni, talán el is érték, csak senkit nem érdekelt, nem maradt fenn, mert nem akartak a betegségbombával vagy repedezős fajtákkal foglalkozni, hiszen az ember ideje régen is kincs volt, ha nem nagyobb, mint ma. Mert akkor a megélhetés függött tőle.
Szóval úgy tűnik eleinte, hogy most valakik feltalálják a melegvizet, de végül rá kell jönnünk, hogy főleg a nagyon jó íz, de akár még a kiemelkedő megjelenés is kemény kompromisszumokkal jár.
A kompromisszummal sincs baj, még mindig el lehet fogadni, ha megéri, hiszen a világ tele van kompromisszumokkal. Pl. olcsó tömegtermékek látszólag megfizethető áron=rövidebb élettartam és sorolhatnám. Csak amikor később tudja meg a nép, hogy mi az árnyoldala. Na az nem esik jól. Már csak reménykedni tudok hogy zsorsz zöld szerei helyett a kicsit hatélonyabbakkal jobban kijövök majd, de pl a repedés ellen nem tudok és nem is akarok sokat küzdeni.
A szőlő az csak szőlő. Sokan kicsit túldimenzionálják, sokan ebben próbálják kiélni magukat.
Én gyakran peldalozok kék borszőlőkkel.
Még meleg a kenyér amikor rákenem a kacsazsírt majd meghintem piros paprikával. Ekkor a jéghideg kútvízben megmosok egy fürt frissen szedett érett kékfrankost. Világbajnok!!!!
Na de ehhez kell a fasza kút, egy kemence, egy ügyes csajszi aki jó kenyeret süt és a mindezek mellett lévő tábla kékfrankos.
Ezt az élményt nem biztos hogy elcserélném arra hogy legyen sokszáz különböző fajtájú tőkém, ami sokszor full ismeretlen.
Egyre jobban dühít, hogy a sok átverés után megszerzett fajtáról, amiről a megszerzés pillanatáig mindenki csak szuper jókat mondott arról az első kóstoló után kiderül hogy ugyan finom, szép is de egyben meg is tudom hogy minimum problémás lesz 😞 (Anjuta)
Biztos, hogy kettő van. Egy ukrán oldalon mind a kettőt árulják. A szülők több fajtát is adtak. Ezt meg "korai moldovának " is nevezik. A levele biztosan más. Hogy mikortól érett, idén leteszteljük.
Lehetne hogy kettő van, hasonló néven, csak az már a gyanús, hogy szülők is ugyanazok. A másik gyanús, hogy mindenhol augusztusi érés van írva de ami itthon forgalomba van az a Moldovával egyszerre színesedik és érik. Augusztusban csak színes, magja zöld. Aggattam mindkettőből, nem lehet megkülönböztetni.
Nem tudom, hogy érett volt e. Akkortájt több másik fajta érik ami nem bírja ennyire a tőkén tartást. Ezt meg arra az időre tartogatom amikor nincs más.
Egy link egy ukrán oldalról. Ez meg szerintem az enyémre hasonlít. (Amit felraktam képet az is ilyen helyről származik.)
Konkrétumot nem tudok mondani a fajták szempontjából (sem) de nagyban valószínűsíti a saját oltvány készítést az, hogy a oltványosoknak nem sikerül mostanában oltócsapokat/vesszőket beszerezni a PTE-től...
Egyre érdekesebb. Most látom, hogy rosszul írtam, helyesen Muszkovszkij volt az eredeti keresztnév.
Valószínűleg Szabó (úgy látom, mindenkinek közvetve vagy közvetlenül onnan van) az egész országot megtréfálta ezzel a kamu névvel és átkereszteléssel, most megtaláltam képen az IGAZI Moldova x Kardinal Natalia formát, érési időt stb:
Itt azért nyilvánvalóvá vált, hogy a Szabó féle anyag az szimplán egy Moldova lehet. Úgy jár, mint a kacsa, úgy néz ki, mint a kacsa, olyan hangot ad ki mint a kacsa, tehát kacsa.
Még annyit meg fogok tenni hogy nyáron a leveleket összehasonlítom (eddig nem is nézegettem mert csak ősszel tudatosult bennem hogy a két növény ugyan az a fajta) de nem hiszem hogy különbözni fog.
Néhányszor volt itt szó egy olyan fajtáról amit itt Mo-n valaki eredetileg Muszorgszkij-ra keresztelt el de később kiderült róla hogy a hivatalos neve Natália.
Pár éve vettem is Natália oltványt (ez volt a cédulán - tudjuk hogy ez mit jelent)
Eddig 2x termett de úgy néz ki a termése, ugyanolyan ellenálló és akkor is érik mint a Moldova. Az ígéret szerint a Natália augusztusi. Ezek alapján el is könyveltem hogy Moldovát kaptam.
Viszont itt a Fórumon visszakeresve azt találtam hogy volt akinél a Muszorgszkíj/Natália szintén olyan késői mint a Moldova csak jobb ízűnek mondta. Én nem nagyon tudok különbséget tenni, van Moldovám is. Most akkor vagy másokat is átvertek vagy a leírás rossz.
Meg tudná valaki erősíteni hogy mikor érik a Muszorgszkíj/Natália? Van bárkinél augusztus-szeptember elején érő Muszorgszkíj/Natália?