Keresés

Részletes keresés

sur5al Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27667

Persze, hogyne. Mindenhol átvágnak. Szegény kisember.:(((

Tulajdonképpen igazad van. Hiába az értelem, ha túlteng az érzelem:)))

Előzmény: Gabiiiiii (27666)
Gabiiiiii Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27666

termeszetesen hosszu evek bo tapasztalata mondatja velem,hogy igen,atvagnak..Nem,nem csak ebben,ebben pont miert is ne?

de mondom,nem vitatkozom,de gyakorlo haziasszonyokkal leellni elmeleti sikon ezzel vitatkozni,botor probalkozas

Előzmény: sur5al (27663)
Gabiiiiii Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27665

jaja

Előzmény: misbelief (27662)
sur5al Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27664

Tegyük fel, hogy a vízmennyiség legalább azonos volt. Igen, a kiindulási hőmérséklet, de a készülék is lehet más ill. ugyanazon a készüléken eltelt néhány év közben, sőt ha nem ugyanott laksz, a víz is más ponton forrhat stb. Sok benne az ismeretlen. De tény, hogy már megint a kisembert szivatják.

Előzmény: misbelief (27662)
sur5al Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27663

Miért, mi a szakmád? UL* hívő?:)))

Bocs, nem tudtam kihagyni. Érteni nem értesz hozzá, nem is érdekelnek a "tudományos" részletek, de biztos vagy benne, hogy átvágnak. Mindezt megérzésekre alapozva mondod, bár nem tudod, hogy a két elvi "mérés" között (régen főztem teát vs. most főzők teát) milyen tényszerű különbségek vannak. Kafa. Mindig más a hibás, nyilván.

*Urban Legend

Előzmény: Gabiiiiii (27661)
misbelief Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27662

Ezt akkor csak 1 dolog magyarázhatja meg, hidegebb volt másodjára a víz, amit fel akartál forralni.

Előzmény: Gabiiiiii (27661)
Gabiiiiii Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27661

nem tudom,de nem is nekem kell tudni,nem az en szakmam..De ami teny...Ugyanazzal a rendszeresen karbantartott gaztuzhellyel masfelszeres ido alatt forr fel ugyanannyi viz ugyanabban a labasban...lehet cafolni,lehet tudomanyosan ellenvelemenyt nyilvanitani,de a sajat szememnek valamiert jobban hiszek

Nem akarom tudni,hogy es mivel csinaljak,egyszeruen nem erdekel,de ettol meg igy van.Evente 2x jon a gazos szaki atnezni minden gazfelszeresunket,a tuzhelytol a fali vizmelegitotol a konvektorokog,mert alapbol fosos vagyok....

Előzmény: misbelief (27659)
misbelief Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27660

Egy picit hosszabban :

Mivel lehetne keverni a gázt?

A legnépszerűbb válasz erre az, hogy természetesen a legolcsóbb gáznemű anyaggal: levegővel. A földgáz-levegő keverék azonban robbanóelegyet alkot, tehát nemigen használható erre a célra. Némelyek lehetséges hígító-anyagként nitrogénre, esetleg valamilyen nemesgázra gyanakodnak.

- A nitrogén nem éghető gáz, tehát nem lehet tetszőleges arányban a földgázhoz keverni, ha egyáltalán éghető keveréket akarunk - kommentálja ismét a legendát Vigassy Csaba - sőt, ezt az arányt állandóan ellenőrizni kellene.

A gazdaságosságról már nem is szólva, hiszen a földgázt nitrogénnel vagy nemesgázzal kezelni olyan lenne, mint a rézdrótok minőségét némi arany hozzáadásával rontani. Mások azt gondolják, hogy az adott időszaknak és a felhasználási várakozásoknak megfelelően különféle mezőkről származó, különféle fűtőértékű földgázt mixel össze a számára előnyös fűtőértékre a gázművek. Ebben az esetben azonban gázműveknek titkos tározókra, berendezésekre és az azt működtető apparátusra is szüksége lenne. A legenda szerint persze mindez egy, a vezérigazgatói szék mögötti szeleppel is megoldható.

Igaz, hogy a csőben áramló földgáz "gázmix", de ezt a termelő állítja elő a bányászott éghető gázokból, mégpedig az egyenletes, szabványban rögzített minőség érdekében.

Vízgőzzel vizezik?

A vezetékekben lévő gáz nyomás alatt van, ezért tud a fogyasztó felé áramlani. A legenda egyik változata szerint vízgőzt engednek a vezetékbe, s ezt látjuk távozni is a kéményekből.

Nos, hogy ha a vízgőzt valakik gázhalmazállapotban akarnák tartani a vezetékekben, annyi energiára lenne szükségük, amelynek ára jóval meghaladná az így megspórolt földgáz értékét. De még ha gazdaságilag és technológiailag megvalósítható lenne is, nem térülne meg a befektetés, hiszen ekkor a vízgőzzel (is) teli gázcső fűtene a konvektor és radiátorcsövek helyett, a fűtésszámlák pedig rögvest 0-ra csökkennének. A legenda megfogalmazói feltalálták távfűtést.

- Erről csak annyit, hogy a gázipari társaságok komoly feladata, hogy vízpáramentes állapotban tartsák a rendszert - mondja Vigassy Csaba. A vízpára végleges kivonása óriási költséget jelentene, így annak megkötésére a földgázszállítók alkoholféléket kevernek a gázhoz. Ha ugyanis a víz ott maradna, "jégdugók" ún. gázhidrátok alakulnának ki, amelyek akár el is tömíthetnék a vezetéket. Ilyen esetben senki nem jutna gázhoz, s a helyzet csak tovább súlyosbodna azzal, hogy 2-3 napig is tisztítani kellene a vezetéket. Súlyosabb esetben a gázhidrát akár roncsolhatja is a gázvezetéket. A földgáz, amely alaphelyzetben kb. 90 százalékban metán, az égés során széndioxidra és vízre bomlik. Ezt a kondenzált vízpárát kifinomult érzékű megfigyelők télen akár láthatják is a kéményből távozni.

Előzmény: misbelief (27659)
misbelief Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27659

Na és hogy csinálják, mert ha vizet raknának hozzá, az elzárná a vezetékrendszert, ha pedig levegőt az robbanó elegyet képezne.
Forraltam azért már vizet, ha hidegebb volt a víz, akkor tovább tartott felmelegíteni, de ez azt hiszem talán érthető. Ha pedig fura szine volt a lángnak, kitakarítottam az égőrózsát, megszüntettem a lerakodott szenyeződést, és újra a régi lett.

Előzmény: Gabiiiiii (27657)
Cibet Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27658

Pedig ez reális árnak tűnik. Nekem a 90nm-es házra jött ki 350 ezer, úgy hogy a az anyagot saját kezűleg vettem a Tüzépen összesen kb 200-ért, és egy ismerős kőműves rakta fel a csapatával 150ezerért, 4 nap alatt. És a ház egyik oldalára nem is kellett, mert ott van az ikerszomszéd. Isomaster 8 cm grafitos, gördülőszemcsés vakolattal.

Előzmény: tunderlala-3 (27642)
Gabiiiiii Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27657

mer megbocsass,hogy igy read only-bol beleszolok,de meg egy fraszt legenda ez..te se tettel meg fel a teavizet az hetszentseg

Előzmény: misbelief (27636)
sur5al Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27656

Jaj, nem kell egyből befordulni!

Keveslem az 50-et. Nekünk 5főre a HMV+főzés (napi max. fél óra) 109m3 gázt kért október közepétől április közepéig (6 hó). Bár a ház 180m2 és 463m3, de fűteni csak 127m2/318m3-at kellett, így lett elég 8m3 fa, javarészt 1 éves tölgy dióval (1,5m3) és fenyővel (0,5m3) keverve. Gáz nem tudom mennyi kellett volna, soha nem fűtöttünk "csak gázzal".

Viszonyítás képpen: Az alsó szomszéd 80m2/210m3-re 213m3 gázt fogyasztott. 1 fő, szinte sosincs itthon, főzni sem főz. HMV+fűtés ill. temperálás.

Ki tudja vki. számolni mennyit spóroltunk? A fa víztartalma átlagos volt. Igazából most 18-28% között mér a valsz. "nem a legpontosabb" műszerem:)

Kéne vennem egy hőmennyiség-mérőt.:) Bár a levegőre leadott teljesítményt akkor sem tudnám mérni, ami szintén jelentős.

Előzmény: Süni A6 (27639)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27653

Na jó, igy OK. Csak akkor ne beszéljétek le a fatüzelésről a kérdezőt.:))

Előzmény: misbelief (27651)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27652

Mármint nálunk?

105 m2 a jelenleg lakott/fűtött rész, illetve ebből jött le az a két szoba, amit most télen nem fűtöttünk, 12 m2 az egyik, a másik valamivel kisebb.

Előzmény: joevagyok68 (27649)
misbelief Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27651

Így van. 1 m3 gáz (nem tudom a mostani árakat) kb. 140 ft, 2.5 kg SZÁRAZ tüzifa kb. 60-70 ft

Előzmény: tunderlala-3 (27648)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27649

Nem tudjuk az "induló" m2-t !!!

MErt ha 50m2 volt, akkor nem csoda !  :-))

Előzmény: tunderlala-3 (27648)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27648

A matekhoz csak annyit, hogy 24 m2-el fűtöttünk össz. kevesebb területet, mint előtte gázzal. Fele annyit sem költöttünk fára, mint gázra előtte. Úgy, hogy egy kis "vacak" wamsler légfűtéses kandallókályhával fűtöttünk, amit folyamatosan raktunk reggel 7-től éjfélig. És melegebb volt itthon, mint előtte a gázfűtéssel... mindezt félár alatt.

Előzmény: misbelief (27646)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27647

Azt láttam, csak ide is kell hozni.

Előzmény: pajaci (27644)
misbelief Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27646

A földgáz fűtőértéke 28-36 MJ/m3 Magyarországon (a legtöbb helyen amúgy 34 MJ/m3), a SZÁRAZ tüzifa 14,4-15,5 MJ/kg. Nem kell ahhoz atomfizikusnak lenni, hogy ebből kiszámolja bárki, hogy 1m3 gáznak  2,2kg fa felel meg, feltételezve ha azonos a hatásfoka a gázos ill. a fatüzelésű szerkezetnek. Akkor kellhetne a cserépkályhába vagy a kandallóba lényegesen kevesebb fa ha nagyobb lenne a hatásfoka mint a gázkazánnak, de nem nagyobb. Általánosságban lehet a 2,2kg fa / 1m3 gáz átváltást használni, de inkább a 2,5 kg a mérvadó, nem száraz fánál ez lehet akár 4,5 kg is. Ha valaki tudja egy szezon alatt mennyi gázt használt el, akkor ez lehet a számításhoz kiinduló alap. Tehát 3600m3 gáz papírforma szerint 80 mázsa tüzifa. De az élet szerint inkább 120 mázsa.

Előzmény: Süni A6 (27643)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27645

A barátod háza hőszigetelésileg milyen (falon/padlóban,lábazaton,födémen) ?

Előzmény: Süni A6 (27643)
pajaci Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27644

Ott van az ár, a linkelt oldal alján.

Előzmény: tunderlala-3 (27621)
Süni A6 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27643

Nem tudom mi a matek. Ha visszaolvasol akkor láthatod, hogy írtam valami olyasmit, hogy a -14 fokban a barátomnál - ahol van kb 75m2 lent és 50m2 emeleten - kb. 5-10kg fát raktunk (2db. szilva fát, ami kb 30cm hosszú volt és vastagabb mint egy átlagos férfi kar) a csk.ra. felét reggel felét du.-én. Hiszed vagy nem az már nem baj. Tehát ha most neki ülsz és számolsz biztosan erre a lakásra is más eredmény jön majd ki. Tehát a matek az egyik oldal az élet a másik. Nem azért irom le ezeket, hogy mindjárt kapjak 20 választ, hogy mekkora hazug ember vagyok vagy azt, hogy lehetetlen, hanem azért, hogy megértsétek miért akarok csk.-t. Egyszerűen leesett az állam amikor láttam!!

Tamás 

Előzmény: misbelief (27640)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27642

Lehet, hogy idén nem fogunk szigeteltetni, most kaptam egy 488 ezres árajánlatot, és ez állitólag tényleg kedvezményes ár, mármint a grafit eps-re, a többit nem tudom.... de ez nagyon sok. És nálunk szigetelés nélkül is 10 fok körül volt a lezárt szobákban még a legnagyobb hidegben is. Hozzá tartozik azért (nálatok valószinűleg nem igy van), hogy mindkét lezárt szoba fűtött helyiség mellett helyezkedik el, és nem nagyok, 12 m2 körül van mindkettő... na mindegy... én ettől a szigetelőanyag rendszer ártól dobtam most egy nagy hátast.:((((

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27641

Ezt most ugye nem komolyan kérdezted?:))

Nem én vagyok a hülye, mindenki észreveszi ugyanezt.

misbelief Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27640

Ekkora hőigénynél egy vízoldalon 23kw-os tűztérbe kb 12 órán keresztül kellenne 2 óránként 15 kg fát betenni. Ez megoldható, vagy ennyit otthon ? A gáz jön a csövön, ezt viszont pakolni kell. Ezért mondtam előszőr, hogy a cserépkályha felejtős, mert ott reggel ill. este ha nagy hideg  van, két begyújtással számolva nem lehet egyszerre ennyi fát betenni. A vízteres tűztér lehet megoldás, de ezt a rettenet nagy gázfogasztást kiváltani egy nappaliban álló vízeteres kandallóval is csak akkor lehet, ha van otthon fűtő, és ráadásul az sem napi 8 órában, túlóráznia kellene. 

Süni A6 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27639

Látom baj itt minden. Másképpen irok. Igen a ház nem kicsi. cca 350m2 lakott terület. Irtam, hogy mely helyiségeket fűtöm, a többiben zárom az ajtót. annyira szigetelt, hogy a fűtetlen helyiségekben 10 fok volt akkor is amikor kint -20 körül volt. Az éves gázfogyasztásom 3600m3. A gázkazán készíti a HMV is. Ez nem számottevő gázfogyasztást eredményez. Egész nyáron (fűtési szezon utántól a következő fűtési szezonig) kb. 50m3.

Bizom benne, hogy igy sokkal érthetőbb.

Tamás

Előzmény: misbelief (27637)
Süni A6 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27638

Szia!

Szerintem Tündérlalának maximálisan igaza van. Nem akarok vitatkozni de amiket itt irsz az a mai világgal pont ellentétes. Te miért nem tudod bebizonyítani az olajtársaságnak, hogy az üzemanyag ára túlon túl magas, vagy az hogy az üzemanyag sokkal rosszab minőségű mint tőlünk nyugatabbra?? Ügye milyen hülyeség?? Vadi új technikát rákötsz a mai gázra az sem fog jól működni. Telis tele van vizzel vagy haszontalan levegővel. Itt zárom le ezt a gáz kérdést.

Tamás

misbelief Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27637

Félre ne érts nem a gázfűtést akarom én éljenezni, de a kérdező napi 35m3 gázfogyasztása nem váltható ki napi 10-20kg fával. Amit mondjuk nem igazán értek, mert full szigetelt háztól írt, hacsak nem 1000 m2-esről van szó.

misbelief Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27636

És ezeket a tényeket miért nem tudta még senki sem bizonyítani a gázszolgáltó felé ? Mindíg a gázkészülék műszaki állapota, az elmaradt karbantartás, rossz beállítás okozta ezt amiről írsz.

Előzmény: tunderlala-3 (27631)
gmkiev Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27635
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27634

na és persze Te csinálhatod igy is, de aki teljesen hülye hozzá? (mármint mi:)))

Előzmény: sur5al (27630)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27633

még kéménycserével együtt sem:O

Előzmény: tunderlala-3 (27632)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27632

HÁt, árajánlatunk még nincs meg egyelőre, de azért nagyon remélem, hogy ennyi nem lesz.:O :D

Előzmény: sur5al (27630)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27631

Hát lehet, hogy Te városi legendának véled, de az egyre lassabban felforró viz, az egyre több m3 elhasznált gáz, ami ugyanannak az épületnek az ugyanolyan hőfokra történő felfűtéséhez szükséges, ezek viszont tények.

Előzmény: misbelief (27627)
sur5al Creative Commons License 2012.04.16 0 0 27630

Ja, nem hiszem, hogy ennyire el KELL bonyolítani, csak LEHET. Ha vki., érteni akarja mi miért történik és nem sajnálja az időt, pénzt és a kisérletező kedv is megvan, hogy folyton csiszoljon rajta, akkor bonyolódik el.:) Ha eleve rászánom a 2M-t, akkor lehetett volna egyből csili-vili full automata rendszerem, ami mindent tud, ami ma a fatüzelésben megvalósítható. De nem ezt az utat választottam. Bár 2M-nál sem járok még.

Előzmény: tunderlala-3 (27623)
sur5al Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27629

Nem, a pellet is. Bár kényelemben (is) pont a kettő között van.

Előzmény: misbelief (27627)
sur5al Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27628

Igen és nem. Néha azt figyelem meg, hogy a huzat csökkentésével tovább emelkedik a füst hőmérséklete, pedig pont csökkenteném. Nyilván előtte "túlhűlt", nagy volt a tömegáram, nem a víz vitte el. Néha fordítva: csökkentem a belépő levegőt és egyből esik a füst is. Sok mindentől függ, nem egyszerű ügy. Az biztos, hogy a túl meleg füst akármennyi mennyiség is, nem adta át a hőt a víznek, ami egy bizonyos érték felett már pazarlás.

Előzmény: Süni A6 (27619)
misbelief Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27627

Pedig még szűken is számoltam, nem vettem figyelembe. hogy egy gázkazán általában jobb hatásfokú, mint egy légfűtéses tucat tűzér. A gáz fűtőértéke amire céloztál, az pedig városi legenda. Csak a gáz drágább fajlagosan mint a fa , ezért alternatíva a fatüzelés.

Előzmény: tunderlala-3 (27625)
sur5al Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27626

"Illetve akárhogyan is gondolkodom a kandallót is visszahűti a visszatérő hidegebb víz. Annak miért nem gond és a csknak miért gond?"

Hát, szerintem ha tudod hogyan működik a csk., akkor nem kérdezel ilyet. Nekem nincs, de olvastam már ezt azt (többek között itt) és láttam magam is. A csk. jó huzattal, élénk tűzzel, rövid idő alatt fűt fel és sokáig tárol. A benn lévő járatok elkoszolódását kerülendő a füst tömegárama és hőmérséklete is életbevágó.

A kandalló ellenben lassabb tűzzel is elvan, bár folytani ezt sem szabad, inkább kevesebbet kell rá tenni és lehet folyamatosan is tüzelni benne. A füst rövid úton eltávozik a készülékből, a tisztítás is megoldható házilag.

Azt minden esetre jól látod, hogy kis víztér kell bele. Ha csk. lesz. A 60 fokkal viszont az a gáz, hogy nem biztos, hogy neked kell, hanem a kandallónak, de méginkább a cserépkályhának, hogy a visszatérő ne legyen alacsony. 50-60 vagy felette. Ha 60 a visszatérő, az előre lehet 70-80 is. Mit kezdesz vele puffer nélkül? Ha ma építesz, akkor a fűtési köri "puffer" nem alkalmas hőtárolásra, a "mester" csúnyán átejtett. Régen igaz volt. Ma a 22-es réz vagy a 16-18-as (vékonyabb) 5 rétegű világában és a 2-3-4l űrtartalmú radiátorokkal nem ugyanaz a helyzet, mint az öntöttvas+2col kombóval.

El kéne döntened, mi a fontosabb. Egy mindig meleg, csodás építmény a lakás központi részén, ami picit rásegít a fűtésre vagy egy vízfűtésre optimalizált szélesvásznú kandalló. Mindkét esetben pufferrel. Különleges esetben egy épített kandalló, ami a kettőt ötvözni próbálja. Ez van nekem. Puffer nélkül. De őszinte vagyok: kéne hozzá.

Szokták mondani a "puffer ellenesek", hogy a falad lesz a puffer. Ja, ez igaz is lehet, ha nem könnyű szerkezeted van vagy belülről szigetelt kecód, esetleg szigeteletlen kőbarlangban laksz (mint én). Azonban még ilyen szerencsés esetben is 24-26 fokra kell vinned a lakást 8 órán keresztül, hogy reggelre ne fázz a 22-ben. Ami nem kevés, de a 24-26 után hidegnek fogod érezni. A puffer ezt simítja ki.

+1x: a puffer optimális tüzelést garantál, kevesebb fával fűthetsz, komfortosabb lesz a nehezen szabályozható szilárdtüzelésed.

Csak tudnám minek kampányolok a pufferre?

Előzmény: Süni A6 (27618)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27625

annyi fa nem fog kelleni... annak a gáznak fele levegő, azért kell olyan sok m3 belőle.:s

Előzmény: misbelief (27622)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27624

Ami igazán meglepett, hogy a wc, ami kb. egy négyzetméter, csupa csempe és vakolt, meszelt fal bűzlik talán még egy cseppet (a füsttől).

:)))))))))))

Ablak van? Bocsánat a feltételezésért, de nálunk is az egyik wc-t eredetileg olyan hülye helyre tervezte az épitész, hogy ablaktalan lett volna.:s

Előzmény: mgy (27617)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27623

Amúgy ezek a dolgok annyira tudományosan hangzanak, hogy néha elbizonytalanodom, hogy fogunk mi egy ilyet működtetni?:O :D

Eddig csak rádobáltuk a fát ésannyi:))) Most meg pillangó, meg primer, meg szekunder, meg tercier, meg a többi.... hát lehet, hogy sokat fogok nektek "sikitani" a télen....

Előzmény: sur5al (27620)
misbelief Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27622

Az a gázfogyasztás amit írsz (32-38m3), fában 80-90 kg-nak felel meg. Elég méretes cserépkályhának kellene lennie, amibe reggel ill. este, két begyújtással számolva be lehetne tuszkolni egyszerre 40-40 kg fát.

Előzmény: Süni A6 (27618)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27621

Köszönöm a tippet, kértem tőlük ajánlatot.

Előzmény: pajaci (27616)
sur5al Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27620

Be volt, igen. Eddig csak lógott mindkettő a kupolából két oldalt a párkányra fektetve. Nem volt szép, de legalább a konyhából, étkezőből és a kandalló előtt ülve/feküdve is szemmel tarthattam a folyamatokat.:)

Nehéz kérdés. Nem sűrűn tudsz ugyanolyan tüzet csinálni, pont ugyanannyi/ugyanolyan fákkal, pont ugyanolyan külső/belső hőmérséklettel, ugyanolyan huzattal stb. Ezért aztán változik minden, így a tűz is. A kijelzők mutatják a pontos állapotot, de nem sűrűn van arra ideje az embernek, hogy ott üljön és állítgasson folyamatosan. Ezért lesz a félautomata üzemmód:) Ja, és ezért van a riasztó, ami csenget, ha valami elszalad, mielőtt a víz forrna vagy a varjak sgge leégne:)

Nagyon informatív, egyből látni, ha változtatsz, merre mennek a dolgok. Ha nincsenek mérők, akkor is működhet, de nem valsz., hogy látod a 200 és 300 fokos füst közötti különbséget a tűz állapotán, ami azért jelentős különbség. Úgy néz ki, a most véget érő szezon átalakításai 20%-ot hoztak a konyhára. Ez nem csak a szabályozás tökéletesítése volt, hanem egy 2. hőcserélő beépítése is, ami a mérőeszközök nélkül elég hazárdjáték.

Előzmény: mgy (27617)
Süni A6 Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27619

Ne felejtsd el, hogy lehet magas a füstgázhőmérsékleted, csak a mennyisége legyen kevés. Ezzel jobban jársz.

Előzmény: sur5al (27609)
Süni A6 Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27618

Már nem tudsz összezavarni. Totális a káosz a fejemben. Nagyon sok mindent olvasok. Nagyon sok jót hallok, olyan emberektől akik, maguk is használnak ilyet. Van egy kazán készítő mester (vegyestüzelésű kazánt csináltatok vele egy csarnok fűtéséhez) aki azt mondta, hogy a fűtési körben lévő víz eleve egy puffer. Illetve akárhogyan is gondolkodom a kandallót is visszahűti a visszatérő hidegebb víz. Annak miért nem gond és a csknak miért gond? A csk ajtaját én is üvegre terveztem, hogy szép is legyen, illetve ha egy nagyobb cskba (mert van hely bőven) beletesznek egy nem túl nagy vizteret az biztosan nem hűti vissza a csk-t, és mégis meleg lesz a radiátor is. Nem kell nekem 90fokos elmenő. Bőven meg vagyok a 60 fokossal is. Full szigetelt a házam. De már magam sem tudom mi legyen. Egy biztos: variálnom kell mert a nap 32-38m3 gáz ára másra is jó lesz még.

Tamás

Előzmény: sur5al (27605)
mgy Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27617

tündérlala,

már nagyjából rendben van. Ami igazán meglepett, hogy a wc, ami kb. egy négyzetméter, csupa csempe és vakolt, meszelt fal bűzlik talán még egy cseppet (a füsttől). Pedig ott aztán semmi nincs, ami magába vehetné. Talán a festetlen (de lazúrozott) ajtó? Túl vagyok rajta, máskor odafigyelek, hisz egész télen oda tudtam...

Kiborítottam amúgy negyedkiló kávét. Mivel annak amúgy is nagyon szeretem az illatát, segített kicsit... :)

sur5al,

nem emlékszem, be volt már kötve a füsthőmérőd télen is?

Ha igen, megéri folyamatosan nézegetni, lehet vele optimálisabban fűteni, vagy csak egyszer kell megtanulni a menetet, utána már egyértelmű?

pajaci Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27616

Az ondura hullámlemez sokkal erősebb, és az az ára is ugyanannyi nagyjából.

http://www.ninive.hu/index.php?tid=1436

Előzmény: tunderlala-3 (27615)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27615

Amúgy tényleg a tető a legdrágábbb tétel az egészben, pedig nem visszük túlzásba mi sem, ilyen lesz rajta.

http://www.tetok.hu/tetofedoanyagok/bitumenes-hullamlemez.html

A férjem megnézte az obiban ezt a kocsibeállót... gyakorlatilag ugyanúgy neked kell  összeszerelni, mintha épitőanyag telepen vennéd meg a hozzávalókat, annyival vagy előbbre vele, hogy ott már minden méretre vágva érkezik, mármint az obis. A többi szerelés ugyanaz rajta, mint az "s.k." kocsibeállón/fatárolón. Nem tudom egyébként, mennyire könnyű egy ilyet utólag már szétszedni, ha tényleg jól össze van rakva....

Előzmény: sur5al (27614)
sur5al Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27614

Igen, olvastam, biztosan szép lesz. Nekem van egy kutricám, de a teteje nagyon tré. Most hullám sárga műa. lemezekkel volt borítva, de raklapokat kellett rá tennem, mert folyton levitte a szél:( Ha a tetőt valami szép polikarbonátosra tudnám cserélni már elmenne. Csak a zsozsót sajnálom rá, mert csak béreljük a házat. Így is egy vagyont költöttem a fűtésre. Az összerakható szimpi lenne, mert talán szét is szedhető, elvihető adott esetben.

Előzmény: tunderlala-3 (27611)
sur5al Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27613

Igen.

1. Zárok a primeren 

ha már teljesen zárt

2. Zárok a füstpillangón.

Az 1. pont mindenképpen kézi, de a 2. pontban lévő állítást a következő fűtési szezonra félautomatára fogom alakítani, ahol pl. 150-200 fok között fogja tartani egy hőfokvezérelt zsalumozgató.

A szekunder levegő persze végig nyitva. Még tervezek samott bélést és tercier levegőt is idén. A tavalyi 10m3 fa után idén már csak 8 fogyott, lehet jövöre csak 6-7 kell majd:)))

Előzmény: mgy (27610)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27612

Még mindig szaglotok?:))))

Textilfrissitő spray kárpitos bútorokra, szőnyegre, függönymosás megvolt?

Nagyon jó szagtalanitó a szódabikarbóna is, több helyre tegyél ki egy tálban. (gyógyszertárban nagyobb tételben olcsóbban beszerezhető, mint a boltokban kapható kis "fűszeres zacskós" kiszerelés).

De akár szódabikarbónat, akár kávét raksz ki, az a levegőben lévő szagokat fogja semlegesiteni. Amig árad a kárpitból, szőnyegből, függönyből, addig nem fogsz megszabadulni tőle, először azt kell megszüntetni.

Jó befüstölhettél tényleg!:D

Előzmény: mgy (27598)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27611

Végül is nem ilyen lesz, azaz nem obi-s lesz, valószinűleg masszivabb lesz, ha a férjem megcsinálja sk olyan anyagból, ami neki tetszik.:))) Kb. 2,5m x 5,5 méteres lesz, "félhajas" tetővel, aminek az alacsonyabb oldala 2 méter magas lesz.... ha jól emlékszem ilyen méreteket mondott....

Jövő héten megveszi az anyagot hozzá, először majd valami gombamentesitővel, vagy mivel akarja "beereszteni", azt kétszer kell, és 6 nap száradás.... utána lehet majd szerelni, végül kap majd valamilyen szines lazurt, hogy csillivilli legyen.... és a legvégén jövök én, hogy klematisz is fusson az apácarácsos részére... adjuk meg a módját, valami pofája is legyen az udvaron..:p :DD

Előzmény: sur5al (27604)
mgy Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27610

Mit csinálsz, ha túl meleg a füst? Csökkented a huzatot?

Előzmény: sur5al (27609)
sur5al Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27609

Elkészült a vezérlés végleges helye.

Íme:

A középen látható LED villogásba kezd, ha a baloldali (víz) 90 fokot ér el vagy a jobb oldali (füst) 230-at. A középső nyomó segítségével lehet a szirénát "altatni". 

sur5al Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27608

Látom azért méregetitek a tüzelőt. Helyes! Én is megtettem, ha már van egy 4tűs kütyüm.

Találtam pár db. akác rönköt, kiváncsi voltam mit tud a tűzben, bepróbáltam. Hát nem győzött meg. Két 60cm hosszú 20-25 cm átmérőjű tetején gyújtottam tüzet. Igaz majd fél napon keresztül égett, de a vízhőfok nem bírta megütni a 70 fokot. Gondoltam túl nedves. Másnap a testvéreit felfűrészeltem és méregettem.

A 16cm átmérőjű fa befelé haladva így nézett ki (friss vágási felület): 2cm: 8%, 4cm: 17-20%, 6cm: 22%, 8cm: 27%

Tehát van még mit száradnia, de azért nem olyan nagyon rossz. Átlagos. Főleg a következő mérések fényében.

Végeztem egy-két próbavágást régebbi fákon is.
16cm átmérőjű tölgy, amin 1 éve még a rigó fütyült ill. akkor vágták ki, a szélein 18-20%-ot mutatott, a belsejében 26-28%. Elfogadható.

Az eredetileg szintén 16-18cm átmérőjű, de félbe hasított tölgy a szélein 8-10% a belsejében 18-20%-os volt. Ez jobb!

Elvágtam egy 8cm átmérőjű tölgyet is, a 18-25% között mértem. Érdekes, nem lényegesen jobb a vastagabbnál.

Eredetileg kb. 24 cm átmérőjű lehetett az a tölgy, ami 4-be volt hasítva, így kb. 1/4 cikkelyt mértem meg. A kéreg oldalán 6%, a csúcsnál, ahol mindkét oldala hasított 0% a legbelső pontja 20%. Ez a legjobb mód!

A szomszéd adott pár gyümölcsfát (barack? alma?), ami lábon száradt ill. már néhány éve csak hever kupacban, az is felvágtam, 8cm átmérőjű törzse 5-15% között adódott. Érthető. Csontszáraz, kemény, ég mint atom és finom illata van:)

Az akácok mellett találtam valami hasonlót, de nem akácot, mert zöld-sárga a belseje, az szinte teljes keresztmetszetében 38%-os. Nagyon durva. Nem való tűzre.

Összegezve: az akác ugyan nem volt friss, de nem is száradt még ki, talán tavaly nyári lehet. Az 1 éves tölgy sokat veszített a nedvességéből, de van még mit száradnia. Jelenleg ugyanolyan, mint az akác, de lényegesen több hőt ad, amikor ég. Fura.

Nem meglepő, de a gyors száradás érdekében fel kell hasogatni a fát. Még akkor is, ha nem különösen vastag. Ezt mutatja a 8cm és 16cm átmérőjű tölgy esete. Mindkettő belseje 25-28%, bár a vékonyabban a belső rész is kevesebb. Minél több hasított felületet adunk a száradásnak, annál jobb. Jó példa a 4-be hasított, aminek 2 szabad oldala is van. Persze idővel a 16-20-30cm átmérő is ki tudna száradni, de azt nem tudjuk megvárni.

Érdekesség, hogy minden vágott ill. hasított felület, amit még tavaly nyáron csináltam 0%-os volt. Akár a rakás szélén volt, akár belül. Ez persze csak egy vékony réteg. Gondolom az is kellett hozzá, hogy a levegőből sem volt mit felszívnia, nem volt csapadékos a tavasz a mérést megelőzően.

gmkiev Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27607

Íme a "csoda" a képet egy hete készítettem az Aknaszlatinai piacon.

sur5al Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27606

Ez tényleg elég gagyi. Bár kis átmérőhöz, jól hasadó fához, gyújtós készítéséhez kiváló. A legviccesebb a 39e ár melletti 32e házhozszállítás:)))

Előzmény: tunderlala-3 (27376)
sur5al Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27605

Azért ne add fel! Van aki csinált ilyet. Egy jóbarátom az elmúlt télen üzemelte be. Konszolidált hosszúságú cső van a tűztér falán őzgerincformában (felül gerinc, oldalon bordák). Néhány liter az űrtartalma, pufferre dolgozik. Együtt kötöttük be a vezérlést, jó bonyola. Nem azért, mert el kell bonyolítani, hanem mert Ő ilyet akart. A Puffer 2 hőcserélős (500l, Reflex), a cserpk. direktben megy rá, a gázkazán az egyik hőcsin, a radiátorok a másikon. Tök szupi. Kevés fával, kellemesen rásegít a gázra és a lakás központi részében mindig hőt tart. Szóval működhet, csak nem szabad elszállni.

Én magam a kandalló híve vagyok. Egyrészt a tűz "széles képernyősen" élvezhető, másrészt ettől nem is annyira idegen a vízterezés, mint a csk-tól. Az enyém egy maszek kandalló-kályha, amiben 70l víz és kb. 120db tégla melegszik. Pufferem nincs. Ha nagyobb lenne a hőigényem és/vagy gyári a kandallóm, akkor kellene hozzá puffer mindenképpen.

Na most biztos jól összezavartalak:) A lényeg, hogy az én kandallóm egy olyan érdekes állat, ami a hőt is tárolja (tégla), a fűtést 100%-osan megoldja (víz) és a tűz is gyönyörű benne (630x530 az ajtó, benne 530x380 az ablak).

Előzmény: Süni A6 (27593)
sur5al Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27604

Jók ezek a tárolók. Nekem a traktoros szimpi. Valaki ajánlott is már itt hasonlót pár hete. Csak sajnálom a 13,5m3-esre a 250e magyar pénzt.

Egyelőre maradok a vadszőlő kereténél, ami egy 2x2,5x2m-es területet határol, ami 10m3, egy télnyi adag. Ill. tavaly (2010/2011) ennyi kellett, az idei télen (2011/2012)viszont csak kb. 8m3. Hiába no, egyre hatékonyabb a fűtésünk a sok-sok fejlesztésnek köszönhetően:)))

Előzmény: tunderlala-3 (27331)
sur5al Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27603

Elutaztam teljesen.

Bár nem (csak) miattad, de marad a tárolós. Többen is megosztották szakmai tanácsaikat, megérzéseiket, de kitűnően összefoglaltad. A bojler már megvan (köszönöm GMKIEV!), kell bele belet gyártani, bekötni és kész. Szorítok neki helyet valahogy.

Terveim szerint: A bekötés párhuzamos lesz és mágnesszelepes. A bojlert fűtő ág párhuzamosan halad a fűtési hőcserélővel és a bojler ágon lesz egy NC mágnesszelep, ami a bojler termosztátján keresztül kap jelet a nyitáshoz (ez a jel szakad meg, amikor a bojler felfűt). A fűtési hőcserélőn is átmegy a primer (kandalló) vízárama, így a tároló lasabban melegszik, de cserébe, amíg a fűtés be nem indul, addig a visszatérő sem esik nagyon vissza terveim szerint, hiszen a fele forró mindig visszakeverésre kerül. Persze lehetne oda is tenni egy mágnesszelepet ill. lehetne inkább egy irányváltót vezérelni, ami vagy ide vagy oda küldi a lét. Még meggondolom. Ha már rendesen felhevült a rendszer, akkor a kandalló köri visszatérő beindítja a fűtési szivattyút, ami a hőcserélőről elviszi a meleget. Ha a bojler ág zárt, akkor a teljes vízmennyiség a hőcserélőre kerül, ahonnan a radiátorok el tudják majd fogyasztani. Ha visszanyit a bojler, akkor átmenetileg oda is jut újra meleg.

A tulaj nem tud semmit. Amit eddig csináltam, nagyon tetszett neki. Eddig is mindent én fizettem, egyfajta hobbi ez nekem. Persze a fűtés is olcsóbb lett, a ház értéke is nőtt, de leginkább élvezem csinálni:)))

A számla nem az enyém, rákérdeztem már többször, de nem jött még megerősítés. Gondolom, hogy rendben van.

Előzmény: ronkovik (27241)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27602

3 évvel a szörnyecském megépítése után (bár nagyon jól müxik... astra2) "ennyi ésszel" a Temporis-t választanám! (igaz, riasztott a ZZára és a kéményem) de mára már egyértelmű, jó "befektetés" lett volna...:(((

Előzmény: gmkiev (27600)
gmkiev Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27600

Így igaz!

Ha érdekel valakit, van két potya meghívóm a "Construmára"!

A két első jelentkezőnek, ki megkeres emailen, megküldöm.

Előzmény: skarabeus01 (27599)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.04.15 0 0 27599

"..Teljesen összetörtem. Kitaláltam egy olcsóbb fűtési megoldást,.."

Ne törj össze...gondolkodj tovább. Ez a vízteres öszvér semmit nem ér--de a 125 m2-t (mivel emelet, v. tetőtér) egy temporis gravitációs fűtéssel is felfűti.../és nem is kerül többe mint egy új "vizteres"..!

mgy Creative Commons License 2012.04.14 0 0 27598

Köszönöm, ez végre egy testhezálló megoldás lenne... ;)

Kávé van itthon, a zaccot ugyan kidobálom, de valami mocsári robusztát próbából szétöntök éjszakára a gázos helyiségekben... :D

Előzmény: VBence81 (27596)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 27597

Nézz szét a tömegkályhás topikban.

Volt valaki aki becsövezte és padlófűtést fűtött belőle....ha jól emlélszem.

De az körbe volt hőszigetelve ÉS a garázsban volt !

közben meg is van dpek volt

http://forum.index.hu/Article/changeASNavigatorStep?o=&aq_text=&aq_cre=&user_id=296689&topic_id=9157278&forum_id=52&aq_ext=1&t=9157278&aq_target=resl

és

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=106305096&t=9157278

VBence81 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 27596

A kávé, de akár a kávézacc is igen jól gyűjti a szagokat. Hűtőben kiválóan teljesít, még a füstölt szalonna illatát is eltünteti . Anyukámnál egy egér pusztult el valahol a padláson a szigetelés alatt, nem találta sehol, de a szaga az dőlt le rendesen és azt is eltüntette a kávézacc.

Előzmény: mgy (27575)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 27595

igen, kell egy puffertartály mellé

gmkiev Creative Commons License 2012.04.14 0 0 27594

És miből gondolod, hogy a vízteres cserépkályha tárolja a vizre a hőt. Azt puffertartálynak hívják.

Süni A6 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 27593

Teljesen összetörtem. Kitaláltam egy olcsóbb fűtési megoldást, itt pedig mindenki lehurrog. (cserépkályha víztérrel) Vízteres kandallóval az a bajom, hogy az annyival különbözik a kazántól, hogy szebb amikor lobog benne a tűz. A meleget ugyanúgy nem tárolja addig mint egy cskályha.

:(

Tamás

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 27592

Akkor valószinűleg túl meleg a padló (lábdagadás)... csak erre tudok gondolni. Takaritani meg egyébként is illik, igy én ezt nem veszem észre, mármint, hogy por lenne miatta jobban, amikor megy.

A tényekhez azért hozzátartozik, hogy valóban nem tartják egészségesnek hálószobákban az orvosok, pont az "alvásmagasságban" lebegtetett por miatt. Nálunk ott ezért nincs padlófűtés, allergiásak a gyerekek.

Előzmény: Süni A6 (27590)
pajaci Creative Commons License 2012.04.14 0 0 27591

Ahol lebeg a por, az vacakul van megcsinálva.

Előzmény: Süni A6 (27590)
Süni A6 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 27590

Születésemtől fogva földszinti lakásban élek. 20 éve annyit finomodott a helyzet hogy a hálószobám emeleten van. Tehát hozzászoktam a hideg padlóhoz. A másik amit észrevettem, hogy ha padlófűtéses lakásban vagyok télen, amikor van fűtés, akkor kb 1 óra múlva bedagad mind a két lábam úgy hogy a cipő alig jön fel. Illetve a padlófűtésnél lebeg legjobban a por.

Tamás

Előzmény: tunderlala-3 (27588)
pajaci Creative Commons License 2012.04.14 0 0 27589

A rosszul megépítettnek sok a hátránya, a jónak meg előnyei vannak.

Előzmény: Süni A6 (27587)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 27588

Padlófűtésnek én csak az előnyémet látom, 11 éve lakunk padlófűtéses házban... hiányzott is az idén nagyon. (fával fűtöttünk (légfűtéssel), padlófűtés igy nem ment... most teperünk vizteres kandallóért, hogy jövőre már a padló is fűtsön)

Előzmény: Süni A6 (27587)
Süni A6 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 27587

A padlófűtésnek több a hátránya mint az előnye. Ezt nem részletezem. A ház/lakás készen van 20 éve igy semmit nem módosítanék a központ fűtésemen. A jelenlegit kellene gazdaságosabbá tenni. Igen ma már én is egyszintes un. amerikai tipusút építenék csak.

Tamás

Előzmény: skarabeus01 (27586)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 27586

"..mert galériás a lakás..."

...akkor nagyon elkelne az alsó szinten a padló-fűtés. A fiamnak is galériás a háza, el is fűtött 250 q fát a ZZidén..:(( A galéria ha utánnam dobják akkor sem kellene---hacsak a ház nem "passzív-ház")!

Előzmény: Süni A6 (27585)
Süni A6 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 27585

Köszönöm a válaszokat. Reggel óta olvasom a fórumban leírtakat és látom van itt minden. A cserépkályha tulajdonsága az első hidegebb napon fogott meg a barátomnál. Neki üveg ajtaja van és a huzat ajtó az alsó sor csempének a közepén van az is elhúzható változatban. 75m2 van lent és az emelt kb 50m2. 21 fok volt nála és semmi más fűtés. Egész nap ird és mond kb 10kg fával tüzeltünk. Dobbenetes látvány volt akkor amikor én 38m3 gázt fogyasztottam el egy nap alatt. Az is igaz, hogy én nem annyi légköbmétert fűtök mint ő, de akkor is. Ezért gondolkodom egy cserépkályhában. Nekem van egy 36m2 nappalim aminek a magassága 7m, mert galériás a lakás. Az össz fűtött m2: 72m2 az alsó szint és 50m2 a felső szint. A többi helyiség le van zárva télen.

Tamás

Előzmény: Törölt nick (27584)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 27583

"mit lehetne még tenni, hogy a füstszag gyorsabban elszálljon?.."...szólj a pópának, hogy szelleműzésre készülsz---hozza a füstölőjét../tömjén...:)))

Előzmény: mgy (27564)
Süni A6 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 27582

Ok, akkor mi a max? a 24KW-ot onnan vettem, hogy a jelenlegi gáz kazánom is ekkor (szerintem túltervezett), illetve láttam a neten 24KW-os cserépkályhát igaz nem viztereset.

Tamás

Előzmény: Törölt nick (27580)
Süni A6 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 27581

Azért mert nem szeretnék éjszaka úgy aludni, hogy minden szoba ajtaja nyitva van.

Előzmény: joevagyok68 (27579)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 27579

"A lakás 90% át be tudom fűteni radiátor nélkül ha a szobák ajtaját nyitva hagyom."

Akkor meg miért kell, hogy vízteres legyen ??  :-))

Előzmény: Süni A6 (27578)
Süni A6 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 27578

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni víteres cserépkályhában. Elsődlegesen a tapasztalatok érdekelnének. Sokan azt mondják, hogy a víztér beépítése miatt elveszíti a cserépkályha jellegét és felveszi a kazán jelleget, és hasonlóan sokat kell majd bele tüzelni, lásd mint egy vegyestüzelésű kazánba. Nekem ez nehezen elhihető, ezért forulok hozzátok. 24KW cserépkályhában gondolkodom. Nagyon jó a lakás elrendezése a szobákat illetően. A lakás 90% át be tudom fűteni radiátor nélkül ha a szobák ajtaját nyitva hagyom.

Várom megtisztelő válaszotokat.

Köszönettel,

Tamás

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.13 0 0 27577

Téglában is benne van! Ház lebont, újraépit.:p :D

Előzmény: kandallókazános (27574)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.13 0 0 27576

szerintem, ha a meszelést kihagyod, és csak annyit megteszel, amit irtam, akkor Anya nem kap infarktust (annyira:)) a lakásba belépve.

Előzmény: mgy (27575)
mgy Creative Commons License 2012.04.13 0 0 27575

Meszelés... Egyre jobb! Meg akkor már gletteljem ki a tavaly nyár óta összejött repedéseket is, nem? :-D

Holnap jön haza anya, meglátjuk mit mond. Szerencsére se szőnyeg, se függöny, se kárpitozott bútor sok. De szag az bizony... Mondhatom, hogy megérdemeltem, mert én cs.sztem el, de ez azért már túlzás! :-D

kandallókazános Creative Commons License 2012.04.13 0 0 27574

Falakat oltott mésszel fertőtleníteni! :)))

Előzmény: tunderlala-3 (27572)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.13 0 0 27573

magukban>>> magukból

Előzmény: tunderlala-3 (27572)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.13 0 0 27572

még arra gondoltam, ha annyira "befüstöltél":D, akkor valószinűleg a függönyök, kárpitozott bútorok is "engedik" most magukban vissza a szagot. Függönyöket kimosni, kárpitos bútort textilfrissitő spray-vel befújni, szőnyegeket (ha vannak) tisztitó habbal kezelni. Mert ezekből most mind jön a szag vissza, hiába szellőztetsz.

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.13 0 0 27571

Daikin MC707VM légtisztitó. Abszolút semlegesiti a szagokat, füstöt is.

http://www.frigotrade.hu/klima/legtisztito_daikin_mc707vm_mc707vmw_mc707vms_3_muszaki_adatok.php

kandallókazános Creative Commons License 2012.04.13 0 0 27570

:)

Előzmény: tunderlala-3 (27569)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.13 0 0 27569

Hát azt sejtettem:D

Előzmény: kandallókazános (27565)
gmkiev Creative Commons License 2012.04.13 0 0 27568

Nem azt kellene vizsgálni hogy menjen ki. Azt válaszolja meg az épító, hogyan kerülhetett be.

Klinker-sas Creative Commons License 2012.04.13 0 0 27567

Üdv.Megválnék  feleslegessé vált új ajtótól ha valakit érdekel.

kandallókazános Creative Commons License 2012.04.13 0 0 27565

Nem érdekel. :)))

Előzmény: tunderlala-3 (27563)
mgy Creative Commons License 2012.04.13 0 0 27564

Segítsetek, de ne röhögjön hangosan senki kérem! :D

Esténként még be szoktam gyújtani, egy vödör fa elég, parázs szép, etc. Amikor már csak parázs van kinyitom az ajtót, több jusson a sugárzó hőből a szobába. Tegnap is így tettem, de nem figyeltem, nem csak parázs maradt valószínűleg, hanem egy darab fa is, ami később még lángra is kapott. Nem szeretném részletezni, mi van most a lakásban... :D

A folyamatos szellőztetésen túl mit lehetne még tenni, hogy a füstszag gyorsabban elszálljon?

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.13 0 0 27563

Construmán Haas+Sohn és Godin kandallókra kedvezmény... ha valakit érdekel...

http://www.construma.hu/akciok

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.12 0 0 27562

Kivisznek neked egy nagy teherautónyi fát, és be is pakolják a helyére? Ezért külön mennyit kérnek? VAgy ti pakoltok, addig ők meg nézik?:))

Előzmény: Kevin (27559)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.12 0 0 27561

na igy akarták eladni a férjemnek is, kétszer annyinak, mint amennyi volt valójában. Ráadásul bepakoltatta velük az utánfutóba, mert neki az "mérce", tudja, mennyi fér bele... pedig ebből sejthették volna, hogy valószinűleg tudja ezt, mégis pofátlan mód át akarták vágni, még nekik állt feljebb.

Ma megint kellett újabb adagot hozni, pedig 2 hete azt hittük, idénre ennyi. Agyamra megy ez az idő.:s

Előzmény: joevagyok68 (27560)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.04.12 0 0 27560

Ha szerencsés ..vagy szerencsétlen - az ember, van a környéken cég a közelben, ahol van hídmérleg .

3km-re van egy berontelep.

1050ft az oda-vissza mérés ! annyit azért megér a dolog ...

Ha súlyra veszi az embör, és a fuvaros márr mérni se akar mennyi ilyen távolságra, .....akkor felejtős

Csak érdekesség képpen.

- eddig mindig a második mérés után kellett fizetni

- a "kisebbségnek" köszönhetően, ez mostmár nincs. Előre kérik a pízt, még az első mérés előtt.

Párszor átverék őket a "fások". Lemérették a tele autót, és utánna bactak visszamennyi, visszaméretni az autót, ÉS fizetni .

A kocsi súlyát kb tudják, tudják mennyi a rakomány....lehet pontosan kétszerannyinak eladni ! 

Előzmény: tunderlala-3 (27558)
Kevin Creative Commons License 2012.04.12 0 0 27559

Én mindig köbméterre veszem a fát, a fatárolóba bepakolva (nem ömlesztve) igy nincs vita.

Előzmény: Temporis (27556)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.11 0 0 27558

Párom télen majdnem vett egyszer súlyra fát. Aztán végül mégsem vett, elzavarta őket.  MOcsok módon át akarták vágni vele, nagyon kell vigyázni. Gondolom máshol sem áll a mázsa az udvaron, kénytelen az ember elhinni, hogy a leboritott fa annyi mázsa, amennyinek mondják.

Előzmény: Temporis (27556)
Temporis Creative Commons License 2012.04.11 0 0 27556

Igazad van.

Alapszabály: a fát midig súlyra vesszük ellenőrzötten, és eleve úgy kalkulálunk mintha vizes lenne, mivel száraz fa (eladáskor) nincs.

A m3 meg annyi ahogy pakolják. Ha mindenképp ebben hozzák, csak kalodázva jöhet, mert azt legalább körbe lehet mérni, a súlya meg 500 kg / m3 (1m*1m*1m) és kész. Van erdei m3=1m*1m*1,7m, meg m3=1m*1m*1m, de én ez utóbbit tartom normálisnak.

Előzmény: Tarján Hajni (27554)
Tarján Hajni Creative Commons License 2012.04.11 0 0 27554

Sziasztok!

Nekem ez volt az első telem,hogy kandallóval fűtöttem.

A tüzifa vásárlásról keserű a tapasztalatom.

Mindenki azt mondta,hogy csak m3-be szabad gondolkozni.Én ezt tettem és sajnos mind a három akitől rendeltem át akart verni.

Az első 6.3m3 akart eladni 20m3-nek. A második egy ajtót támasztott a vezető fülke mögé,igy légrés volt kb 1,5m3-el akart átverni.

A harmadik rakott m3-hozott ki az oldalai és a teteje rakva a közepe ömlesztve.

Végül a tüzép telepen rendeltem először óvatosságból csak 10q.Ezt bepakoltuk kalodába és 2.1m3-re jött ki.

1 q 2700-ft+ 200-ft a  szállítás.Tehát mázsája 2900.-ft. 13.800ft-ra jön ki 1 m3.

Ez a történet aprított akácról szól.

Most már ennyi tapasztalattal csak a tüzépről fogok rendelni.

vézé53 Creative Commons License 2012.04.11 0 0 27553

Én tegnap és ma hordtam be (segítséggel) 63 q tölgy szelezéket.  A harmada kandallókész nagyságú, a többin 1-2-őt kell hasítani. A nagyobbak közepén 34%-os víztartalmat mutat a műszer, a vékonyabbak 30 %-osak.  1900 Ft volt mázsája. (Csongrád megye déli része.)

Zoltanovics Creative Commons License 2012.04.11 0 0 27552

sajnos csak mázsára, nagyon ritka aki bevállalja a köbölést, tudod úgy nem tud annyira csalni, mintha mázsálna (:

Előzmény: tunderlala-3 (27551)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.11 0 0 27551

KÖbméterre adják? Úgy mennyi?

Előzmény: Zoltanovics (27550)
Zoltanovics Creative Commons License 2012.04.11 0 0 27550

Bács-megyében(Kecskeméten) 2200 ft/mázsa

Előzmény: tunderlala-3 (27549)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.11 0 0 27549

Szia!

Megkérdezhetem, hol veszed és mennyiért, mi is épp keresgélünk. Jöhet privátban is, publikus vagyok.

Köszi!

Előzmény: Zoltanovics (27544)
Zoltanovics Creative Commons License 2012.04.11 0 0 27548

Köszi a választ! megfontolandó. lehet h próbaképp veszek valamennyit a gyertyánból de nagyobb részt bükk lesz.

Előzmény: Törölt nick (27547)
Zoltanovics Creative Commons License 2012.04.11 0 0 27546

Bükköt is használtál már? esetleg összehasonlítás? Mit tapasztaltál?

Előzmény: Törölt nick (27545)
Zoltanovics Creative Commons License 2012.04.11 0 0 27544

Sziasztok!

Bükk és gyertyán tüzifát egy árban tudnék venni. Bükkel már fűtöttem gyertyánnal még nem. Fűtőérték között nincs nagy különbség. Próbálta már valaki a gyertyánt kandallóban?

Köszi a válaszokat

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.10 0 0 27543

Sziasztok!

Kicsit off kérdés, de azért annyira nem. Szigeteléssel kapsolatban kérdezném, tudtok-e olyanról, hogy valamelyik cég úgy végzi el a szigetelést, ahogy napkollektorosoknál "szokásos", azaz megcsináltatod velük a szigetelést, és "majdan valamikor" visszakapod az ár meghatározott százalékát, ill. max. X Forintot, utófinanszirozásos pályázat keretében, amivel nem neked kell foglalkoznod.

Valószinűleg van ilyen, mert a tavaly épületszigetelésre kirt pályázati keret a meghirdetés után 2 nappal már kimerült.  Nyilván nem magánszemélyek találtak rá tömegesen 1-2 nap alatt.

Alex Raps Creative Commons License 2012.04.10 0 0 27542

Jóvanna. Majd lekközelebb igyekszem az írott szöveget is megérteni. :) Szóval remélem hamarosan jelentkezni tudok. :)

Előzmény: Tipcsok (27537)
Alex Raps Creative Commons License 2012.04.10 0 0 27541

:D

Előzmény: joevagyok68 (27538)
Alex Raps Creative Commons License 2012.04.10 0 0 27540

Upsz! :)

Előzmény: joevagyok68 (27536)
Tipcsok Creative Commons License 2012.04.10 0 0 27539

A számításhoz nem kell energetikai besorolás....

Elég ha megadod a ház adatait (mi mekkora felület, vagy egy alaprajz, a szerkezetek, stb)

De nekem akkor is jó...

Előzmény: Alex Raps (27535)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.04.10 0 0 27538

Ugye ,hogy összezavartad vele !  :-))

Előzmény: Tipcsok (27537)
Tipcsok Creative Commons License 2012.04.10 0 0 27537

Alex-nek szántam.

Előzmény: joevagyok68 (27534)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.04.10 0 0 27536

Ne engem !!!   hanem tipcsokot !!  Ő írta, hogy könnyű kiszámolni ... :-))

Előzmény: Alex Raps (27535)
Alex Raps Creative Commons License 2012.04.10 0 0 27535

Amikor befejezzük a szigetelést és megkapom az energetikai besorolását a háznak akkor ígérem hogy megkereslek. Köszi! :)

Előzmény: joevagyok68 (27534)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.04.10 0 0 27534

"Pedig ezt nagyon egyszerű kiszámolni, ha szeretnéd segíek is benne..."

Kösziiii, de nekünk van már puffer... esetleg alex olvtársnak...:-))

ÉS a leghidegebb napokat kivéve (18 nap-február első felében a  nagy hidegekben),-  (a felfűtés idejét is beleszámítva, amíg a lakás is kapja a meleget) - , elég volt a pufferben tárolt meleg, a következő napi begyuttásig.

A 18 hideg nap, még elment mellé 1,5-2,5m3 gáz is.

Mivel van még mit szigetelni a házon, lesz ez még jobb is ! :-))

Előzmény: Tipcsok (27532)
Tipcsok Creative Commons License 2012.04.10 0 0 27533

"Friss víz rendszerrel próbálkoztál már? Az még talán növelhetné a pufferelés hatékonyságát."

Ezt hogy érted? Mitől javulna a hatékonysága?

Előzmény: Alex Raps (27526)
Tipcsok Creative Commons License 2012.04.10 0 0 27532

Hát ez az, lehet sok a 750l-es, de lehet a 2m3-es is kevés.

A puffer nem egy drága mulatság, az egész rendszerhez képest igen kicsi költséget jelent ha nagyobb, és rengeteg előnyt jelenthet...

Pedig ezt nagyon egyszerű kiszámolni, ha szeretnéd segíek is benne...

Előzmény: joevagyok68 (27530)
kandallókazános Creative Commons License 2012.04.10 0 0 27531

Köszönöm a jókívánságot. :)

Előzmény: Tipcsok (27525)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.04.10 0 0 27530

"az én olvasatomban a pufferre azért van szükség," .....mivel olcsóbb fával fűteni, ezért megpróbálom a pufferbe betárolni a másnapi begyúttásig elegendő "meleget" , így másnap nem kapcsol be a gáz !

Azért kiváncsi lennék, hogy a feltett  kérdésekre mik a válaszok ! 

Lehet kiderülne, hogy miért ajánlottak neked 2-3m3-es puffert !  :-))

Előzmény: Alex Raps (27529)
Alex Raps Creative Commons License 2012.04.10 0 0 27529

Aláírom amit mondasz szinte teljes mértékben, de az én olvasatomban a pufferre azért van szükség, mert a fa égése túl intenzív (például egy 30-42 fok körüli előremenős padlófűtés hőigényéhez képest) és csak ezen a módon tudom egy részét megmenteni az amúgy nagyobb részt füstcsövön kiáramló melegnek. A minél jobb hatékonyság elérésének érdekében nyilván az is nagyon fontos amit írsz, hiszen a ház energetikája sokféle adottság függvénye.

Előzmény: joevagyok68 (27528)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.04.10 0 0 27528

CSak azért, mert lehet nem úgy kéne kezdeni, hogy :

veszek egy "szimpatikus" kandallót, és veszem hozzá, amit "ajánlanak" puffer méretet .

Hanem, a háznak van hőigénye, kitalálom/tudom, mennyi időm van fűteni, mekkora időtartamot szeretnék áthidalni a pufferrel.

Akkora puffert veszek amekkora szükséges ehhez ÉS ahhoz veszek kazánt/kandallót.... 50liter/kazánkilowattonként...

Ha a kandalló kicsi hozzá...akkor kazánt ...  :-))

joevagyok68 Creative Commons License 2012.04.10 0 0 27527

"Engem korábban 2-3 köbméterekkel riogattak"

Áruld már el, hogy....

Mekkora a házatok hőigénye ?

Leghidegebb napokon, mennyi volt a gázfogyasztás 24óra alatt ? (csak gázzal fűtve)

Mekkora időtartamot szeretnél áthidalni a pufferből fűtve ?

Alex Raps Creative Commons License 2012.04.10 0 0 27526

Nem rossz! :) Engem korábban 2-3 köbméterekkel riogattak olyanok akiknek a kérdéseit sem szívesen hiszem el, nem hogy a válaszaikat. :))) Friss víz rendszerrel próbálkoztál már? Az még talán növelhetné a pufferelés hatékonyságát.

Előzmény: kandallókazános (27524)
Tipcsok Creative Commons License 2012.04.10 0 0 27525

Köszönöm a választ!

Sok sikert a más irányú tervek és elképzelések megvalósításához! :)

Előzmény: kandallókazános (27521)
kandallókazános Creative Commons License 2012.04.09 0 0 27524

Nem figyeltem a hsz. számát. :)

A 70-eshez? 750 litert.

Előzmény: kandallókazános (27523)
kandallókazános Creative Commons License 2012.04.09 0 0 27523

Mihez?

Előzmény: Alex Raps (27522)
Alex Raps Creative Commons License 2012.04.09 0 0 27522

Ehhez mekkora puffert ajánlanál?

Előzmény: kandallókazános (27492)
kandallókazános Creative Commons License 2012.04.08 0 0 27521

Szia.

Talán kissé rendhagyó módon én "fordítva" építem a termékpalettánkat. :)  Az elő kandallónk a 90 Kandallókazán volt, ez a jelenlegi legnagyobb teljesítményű készülékünk. Ezt követte a 80-as, majd a 70-es. Amiért ez így alakult, az nem véletlen.

Hazánkban komplett családi ház (nem csak kisegítő, hanem állandó, akár kizárólagos!) fűtésére jelenleg főképp nagyobb teljesítményű készülékek szükségesek. A régebbi építésű kisebb házakba azért, mert nincs hőszigetelésük. A közelmúltban, jobb K-val rendelkező anyagokból épült házak pedig jellemzően nagyobb méretűek.

Egyre terjedőben vannak a pufferes rendszerek, melyek kifejezetten olyan készülékeket igényelnek, melyeknek magas a víz oldali hő-hozama. Ezen kívül az munkaképes korosztály többnyire nem tud egész nap otthon fűtögetni. Néhány óra alatt kell bevinni a lakásba és a pufferbe az egész napi hőmennyiséget.

A harmadik ok, hogy az én cégem nem 50 éves múltra tekint vissza, így egyenlőre még nem a hírnevünkből, hanem csak a termékeink minőségéből tudunk megélni. Magyarországon a kis teljesítményű készülékek piaca egy nagyon sikamlós terület. Nem tudok, és nem is akarok néhány ezer forintos árharcba belemenni egy nagy múltú gyártóval, hogy melyikünk kerüljön be az adott barkács áruházba. Ezen kívül nem is szeretném, ha "jancsikályha" gyártóként híresülnénk el.

Én elsősorban arra a vásárlói rétegre építek, aki fő fűtőeszközként tekint a vízteres kandallóra, és megfizethető áron hosszú élettartamú, jó hatásfokú készüléket keres. Hasonló adottságokkal rendelkező készülékek (és itt érdemes a készülék adatlapján annak tömegét is megvizsgálni)  Európa (kétségtelenül gazdagabb) országaiban 2500-3000 Eurót meghaladó áron kaphatóak.

Kétségtelen hogy hozzánk is kezd "begyűrűzni" a passzív házas hullám, melyre érdemes lesz majd felkészülni. Várhatóan nő majd a kereslet a kis teljesítményű, de magas minőségű (és így nem a barkács áruházi árkategóriába tartozó) készülékek iránt; mint ahogy tőlünk nyugatabbra ez már megfigyelhető. Jelenleg azonban más irányú tervek és elképzelések megvalósítása számomra sokkal fontosabb.

Előzmény: Tipcsok (27494)
vézé53 Creative Commons License 2012.04.08 0 0 27520

"Vízteresnél a második begyúttás kezdetére, hány fokra esett vissza a hőmérséklet....a nappaliban és a többi szobában ?"

A nappaliban 21-22 fokra, a leghidegebb szobában 19-20 fokra esett vissza a hőmérséklet a délutáni begyújtásra egy átlagos téli napon. Reggelre persze hideg időben jobban lehült volna, de a gázkazán olyankor automatikusan besegített.

(A nagyobb hőveszteségű "szárnyépületben" azért írtam temperálást, mert ott télen csak a konyhát használtuk, a többi helyiségben nem volt 24 órás meleg, hiába mentek ugyanannyit a radiátorok, mint a főépületben.)

Előzmény: joevagyok68 (27510)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.07 0 0 27519

NIncs neki hely, tele van a hátsó udvar növénnyel, hintaállvánnyal, kutyával:)) + kidöglik a fű alatta... de sok bajom van:s :D

Előzmény: Törölt nick (27518)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.07 0 0 27517

Irtam Neked mailt:))

Előzmény: Törölt nick (27515)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.07 0 0 27516

Mi is m3-ben vesszük. Vettél már idén fát, betáraztál már jövő télre?

Valaki azt mondta a napokban, hogy nagyon gyorsan kellene, mert később már lehet, hogy nem nagyon lesz fa, mert leállnak a kitermeléssel onnantól, hogy kizöldül... igaz ez?

Nem rendelnénk addig, mig a fatároló nincs kész.... illetve még az sem megoldott, hogy az udvarra be tudjon menni hátra a teherautó. Kaput kell nyitni, kocsibejárót épiteni a vizelvezető árok fölé... talicskában nem hordhatunk annyi fát be hátra.:s

Előzmény: Törölt nick (27515)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.07 0 0 27514

50 mázsát irt idénre. Az cca. 5 erdei m3 lenne?

Akkor, ha csinálunk egy kb. 12 m2-es fatárolót, abba nagy valószinűséggel több fa fog belemenni, mint amennyi egy szezonra kell majd.:)

Előzmény: Törölt nick (27511)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.07 0 0 27513

Tudom, hogy függ a nedvességtartalomtól, ennyit már tanultam tőletek:)

Nem jutott még el a kesztyűtartóig, dolgozik most ezerrel...

De az sem igazán mérvadó, hogy idén télen mennyit használtunk, ez nem igazán jó viszonyitási alap. Nem voltak ideálisak a feltételek, ennél a jövő szezonban már "jobbak leszünk", remélem.

- nem volt száraz tűzifánk

- egy kis 7kW-os kandallókályhával fűtünk légfűtéssel, nem radiátorokkal és puffer is lesz

- nem fűtöttük most az egész házat, ehhez nem volt elég ez a kis kályha

Előzmény: joevagyok68 (27512)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.04.07 0 0 27512

"Most már csak azt lenne jó tudni, hogy egy erdei m3 fa, az cca. hány mázsa lehet?"

Mekkora nedvességtartalom mellett ?  :-))

Viszonyítás miatt csak összekéne adogatni a kesztyűtartóban lévő szállítóleveleken lévő súlyokat...nem ?  :-))

Előzmény: tunderlala-3 (27509)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.04.07 0 0 27510

"majd a tél beálltával kétszer gyújtottam be."

Vízteresnél a második begyúttás kezdetére, hány fokra esett vissza a hőmérséklet....a nappaliban és a többi szobában ?

Ami még érdekes, hogy 10q fával kiváltottál majdnem 900m3 gázt !

Igaz valószínűleg légfűtéses üzemmódban, több fát "pocsékoltál" el ezért a nappaliban nagyobb volt a túlfűtés ezáltal a hőingás.

Előzmény: vézé53 (27505)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.07 0 0 27509

Ezt jó, hogy irod, mi is most szeretnénk vizteresre váltani. Azt hiszem, kb. azonos m2-t fogunk fűteni, mármint a te "szárnyépületeddel" együtt.

Most már csak azt lenne jó tudni, hogy egy erdei m3 fa, az cca. hány mázsa lehet? Köbméterre szeretnénk fát hozatni, és csak találgatunk, mennyit kellene, hogy a köv. szezonra biztosan elég legyen a vizteressel majd.

(Jelenleg egy kis kandallókályhával fűtöttünk, de nem az egész házat, mert a két hátsó gyerekszoba nagyon hideg volt, igy azokat lezártuk inkább télre. Igy is ez volt az első szezonunk fával, nincs semmi tapasztalatunk, ill. most nem az egész házat fűtöttük, nem nagyon tudunk viszonyitani, hogy az egész házra egy jó vizteressel mennyi kellhet majd.)

Jó, hogy irtad azokat az adatokat.

Zöldár Creative Commons License 2012.04.07 0 0 27508

Az !
 és vannak adatok, nem naponta lesi a gázórát hanem éves mennyiségeket közöl !!

Sőt mind a kettőt, a fát és a gázt is, mert csak így van értelme.

Előzmény: pajaci (27506)
P_A_N Creative Commons License 2012.04.07 0 0 27507

Sziasztok,

Zárt vizes kandallonkhoz szeretnenk puffert. Aki rendelkezik mar ilyennel, megtenne,h ir a mukodeserol par sort. Szemelyes tapasztalatokra lenne szuksegem, nem a gyari leirasra, mert azt en is olvastam! :) (milyen van Nektek, felfutesi ido, hotarolas, leadas, melegviz, stb)

Akar itt akar PM.

Koszi:P_A_N

pajaci Creative Commons License 2012.04.07 0 0 27506

Végre egy sikertörténet!

Használjátok egészséggel!

vézé53 Creative Commons License 2012.04.07 0 0 27505

Üdv!

Régóta olvasom a fórumot, sokat profitáltam belőle. Illendő, hogy én is leírjam a tapasztalataimat. Hat éve légfűtéses kandallóval kezdtem, két éve van vízteres. A feladat egy 34 m²-es ebédlő-nappali, két belőle nyíló 18-18 m²-es szoba, meg egy 6 m²-es fürdő kifűtése, plusz a szárnyépületben összesen 35 m² (konyha, folyosó, vendégszoba) temperálása. A fal 38-as kisméretű tégla, még csak egy oldalon van 10 cm EPS külső hőszigetelés. A légréses fafödémen tapasztás, 5 cm perlitbeton és 20 cm gyapotszigetelés van. A Dél-keletre és Dél-nyugatra néző ablakok 1.4-esek. A kandalló füstcsöve 180-as, a kémény 24x12-cm-es, nem túl magas (5 m), de nagyon jó huzatú. A ház fűtését 1985-ig vegyes tüzelésű kazán, 2006-ig gázkazán, azóta kandalló és gázcirkó biztosítja.

Az ablakcsere, a padlásszigetelés és a kandalló beállítása előtt 2500 m³ gáz fogyott, ezt sikerült 1500 m³ környékére levinni. Azért nem lejjebb, mert a légfűtéses, 12 kW-os kandalló fűtési elő -és utószezonban ugyan jól teljesített, főszezonban viszont a nappali túlfűtése esetén sem tudott kellő hőmérsékletet biztosítani a szomszédos szobákban. A fürdőszoba és a szárnyépület meg egyenesen hideg maradt volna, ha nem kapcsol be kandallóüzem közben is a gázcirkó. Próbálkoztam ventillátorokkal, felmerült a becsövezés gondolata, de egyik sem hozott (ígért) számomra megfelelő megoldást. A ventillátoros zajos volt, nem túl esztétikus és csak nyitott ajtóknál működött úgy-ahogy. A jóval költségesebbnek ígérkező légcsövezésnél kétséges volt számomra a hálózat tisztántartása, a ventillátorok zajossága, az esetleg huzat szintű légmozgás, a szobák közötti áthallás.

Mivel a radiátoros gázcirkó hálózat ki volt építve, ami könnyedén kifűtötte a legtávolabbi zugot is, végül a légfűtéses kandalló vízteresre cserélése mellett döntöttem. Már majdnem megrendeltem az Idro 50-est, amikor megtudtam, hogy a légfűtéses kandallóm gyártója kifejlesztette a meglévő szerelhető burkolatba illő vízteres betétet. A régi kandalló beszámításával sikerült a cserében megegyeznünk, így kb. a fele költségből kijöttem. Hála a szerelhető burkolatnak, meg a kedvező adottságoknak (áram, víz, csatornakiállás közel), a csere gyorsan megvolt. A gépészet (zárt rendszer a gázcirkóval) az ESBE szelep kivételével minden szükséges elemet tartalmaz. Tudom, a kazánvédő ajánlott, de a kis vízmennyiség gyors felmelegedésében bízva megpróbáltam nélküle. Szerencsére nincs számottevő kátrányosodás, csak az oldalfal alsó részén van némi lerakódás, ami KONIX-szal kezelhető. (Azért még gondolkodom egy 50 Cº-os ESBE beszerelésén. Kémény huzatszabályozó is hasznos lenne.) Puffert nem tervezek, a nyolc radiátor folyamatosan felhasználja a külső hőmérséklethez méretezett famennyiség által megtermelt 55-65 Cº-os melegvizet.

A fát 2011 tavaszán vettem (44 mázsa x 1900 Ft), főleg tölgy, kevés bükk. Egész nyáron hasogatva száradt, mostani víztartalma kívülről befelé haladva 12-22% között van (friss hasításban mérve). A kandalló alatt még 8-10 órát intenzíven szárad. Jól ég, nincs vele gond, de az idén már szeretném két évre előre megvenni a fát. Ezen kívül még kb. 5-6 q bontott tetőléc, kivágott fa, nyesedék került a kandallóba. A fát állítva teszem a tűztérbe, és felülről gyújtom be. A tűz fentről lefelé, majd belülről kifelé ég, így alig kormol és magasabb a maghőmérséklet. Ezt növeli még az is, hogy a tűztér oldalának alsó harmadában nincs víztér, csak vermikulit borítás. A begyújtáshoz nem használok papírt, a  gyújtóskocka megéri a pénzét, nyomott időben is biztosan gyújt. A működése teljesen csendes, nálam a légfűtéses pattogott felfűtéskor, és néha lehűléskor is. A nappali most is melegebb 2 Cº-kal, de a többi helyiséget is felfűti 20-22 Cº-ra. A fűtési szezon elején naponta egyszer, majd a tél beálltával kétszer gyújtottam be. (A rárakás nálam nem vált be, nem elég hatékony és jobban kormol is az alulról égetés.)

A gázcirkót az éjjeli fagyok beálltáig nem kellett bekapcsolni. Utána 1-2 m³ azért elfogyott hajnalonként. A februári eleji nagy hidegben ez felment 4 m³-re. A légfűtés mellett jelentkező éves gázfogyasztás a 2009/10-es fűtési évben 1390 m³ volt, kb. 35 q fafelhasználás mellett. Az első vízteres fűtési évben, 2010/11ben, ez 524 m³-re csökkent, kb. 45 q fafelhasználás mellett.  Az idei fogyasztás még jobbnak ígérkezik: március 20-án 335 m³-en állt az éves gázfelhasználás. A fafogyasztás 50 q körül lesz.

A vízteres kandalló nálam jobban bevált, mint a légfűtéses. Lényegesen több gázt tudok megspórolni, és csukott ajtóknál is meleg van mindenütt.

Tipcsok Creative Commons License 2012.04.06 0 0 27504

Nekem azt mondta az egyik folytonégő kandallókat forgalmazó cég, hogy jó a sima levegő szigeteléses is, ahol fűtetlen helyen megy ott szigeteljem kívülről, így nálunk padlástéren 20cm gyapot körben, tető felett pedig 3cm vakolható kőzetgyapot lesz rajta.

Folyamatos kondenzáció folytonégő kandalló esetén nem várható, hiszen folytonégés előtt felfűtöd a tűzteret, vele együtt a kéményt is.

UNI PLUS-on ne gondolkozz, SR vagy Advance. (attól függően hogy mennyit szánsz rá)

Előzmény: Törölt nick (27496)
Tipcsok Creative Commons License 2012.04.06 0 0 27503

Szerintem meg igen sok új házba jönne jól (nem passzív) kisebb vízteres, és van rá igény. Mint pl aki 10kW-osat keresett.

Azért még várom a gyártó válaszát. 

Előzmény: gmkiev (27495)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.06 0 0 27502

:p :DD

Előzmény: VBence81 (27498)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.06 0 0 27501

Nekünk is 20-as Schiedel uni plus lesz.... ezt legalább már tudjuk:D

Ezt irják róla a schiedel shopban:

Hőszigetelt samott bélésű kéményrendszer. Minden nyitott égésterű készülék, szén, fa, gáz és olaj tüzelőanyag füstgázának elvezetésére alkalmas, abban az esetben is, ha folyamatos kondenzáció várható.

Az SR-t inkább csak tartalék kéménynek ajánlják, nyilván ezért ajánlotta nekünk is a tervező-kivitelező az uni-plust.

Nyitott égésterű készülékek, szén fa, gáz és olaj tüzelőanyag füstgázának elvezetésére alkalmas. Nem alkalmazható abban az esetben, ha folyamatos kondenzáció várható. Biztonsági, illetve tartalékkéménynek javasoljuk.

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.06 0 0 27500

Picike, fél m3 fér rá csak.:) (nem erdei)

Előzmény: kandallókazános (27493)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.06 0 0 27499

Kb. 200 m3 gáz fogyott, fát nem tudom.:( Valamelyik nap kérdeztem a férjemtől, hogy tudja-e, azt mondta, majd összeszedi a szállitóleveleket a kesztyűtartóból, ott van talán mind.

Előzmény: joevagyok68 (27491)
VBence81 Creative Commons License 2012.04.05 0 0 27498

Hihhetetlen miket nem tudok meg tőled, pedig azt hittem a magok is fentről esnek mint a nemzetiségi gyerekek.No ha minden mesterkedésem ellenére is kijön hát akkor már csak a szelei szentölt víz segíthet amiben Jézus lábát mossák a bucsuban.

Előzmény: tunderlala-3 (27489)
gmkiev Creative Commons License 2012.04.05 0 0 27497

Ha Temporis-od lesz kérdezd meg Szabóékat.

Törölt nick Creative Commons License 2012.04.05 0 0 27496

Nem tudok dönteni a 20-as Schiedel UNI és az SR között. Supra Temporis vagy hasonló folytonégőhöz lenne. Nem tudom eldönteni, hogy jó-e az alacsony füstgázhőmérséklethez egy SR (a fűtetlen padlástérben futó részt kőzetgyapottal körberakva kívülről) vagy  kell az UNI a beépített hőszigeteléssel (feláldozva a légtömörséget a szellőzése miatt). Segítsetek légyszi pro és kontra érvekkel.

gmkiev Creative Commons License 2012.04.05 0 0 27495

Mert nincs rá igény. A passzív házakba elég egy hagyományos villanykörte! :))))

Előzmény: Tipcsok (27494)
Tipcsok Creative Commons License 2012.04.05 0 0 27494

Ez meg egy kicsit több mint 10kW . :)

Kisebbeket miért nem csináltok? (pl 5,8, 10 kW-osakat)

Előzmény: kandallókazános (27492)
kandallókazános Creative Commons License 2012.04.05 0 0 27493

Mit csináltok egy hét alatt azzal a rengteg fával? :(

Vagy csak az utánfutó kicsi? :)

Előzmény: tunderlala-3 (27488)
kandallókazános Creative Commons License 2012.04.05 0 0 27492

Szia!

Vagy ezt:

http://www.kandallokazan.hu/inner4.html

Prometheus 70 Kandallókazán :)

Előzmény: rsdhajo (27481)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.04.05 0 0 27491

Vezeted valahol, hogy mennyi fa (kg) -mennyiért (Ft), megy el ebben a füttési szezonban ?

Illetve mennyi gáz ?

Előzmény: tunderlala-3 (27488)
Tipcsok Creative Commons License 2012.04.05 0 0 27490

Ha jól tudom, csak az elsődleges levegőt kapja kívülről, a többit bentről szívja.....

Előzmény: gmkiev (27485)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.05 0 0 27489

Akkor úgy nem lesz gond, még ha jönnek a gyomok, akkor sem. Tető az nem számit, nem az égből potyognak függőlegesen:D

Előzmény: VBence81 (27486)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.05 0 0 27488

Jó kandallózást (jókor mondom...)!

Hát lesz még rá szükség, sajnos, illetve nekünk még eddig sem volt egyetlen olyan napunk sem, hogy ne kellett volna begyújtani. Azt hittük egy hete, hogy az utolsó utánfutó fát vettük, de még kell egy adagot hozni, megint lehűlés jön. Ez már nagyon nem kéne, féltem a virágaimat.:((

Előzmény: Törölt nick (27480)
VBence81 Creative Commons License 2012.04.04 0 0 27487

Nyílván utólag okos ügye az ember, de nem gondoltam volna, hogy tűztér és tűztér között is ekkora lehet a különbség. Persze biztos fog ez még változni ahogy rutinosabbak leszünk, de nem tudom elképzelni a plussz 2-3 óra égést se száraz fával se rutinnal. No mindegy az a betét ezt tudja és kész. Persze az idei upgrade azért meglesz :D. A mennyezeti ventilátor is már sokat változtatott, hogy felkerült a java meg még csak most jön.

Amitől az asszony meg lehet menni fog, ha meglátja a lyukakat mindenhol a plafonon:).

Kicsit a betétet is megpróbálom feltupírozni aztán jövőre megírom bejött e.

Előzmény: Törölt nick (27480)
VBence81 Creative Commons License 2012.04.04 0 0 27486

Meglátjuk kijön e, de mint írtam nekünk ügye tető van felette így nem olyan kedvező a gyomnak ( bár annak tán nincs is olyan...), de mivel a két lányom alergiás lett a cicáinkra így most "állat" mentesek vagyunk ( rám meg csak az asszony alergiás.néha) így én permetezek bátran.

Előzmény: tunderlala-3 (27478)
gmkiev Creative Commons License 2012.04.04 0 0 27485
Előzmény: rsdhajo (27484)
rsdhajo Creative Commons License 2012.04.04 0 0 27484

Fával szeretnénk fűteni

Előzmény: gmkiev (27483)
gmkiev Creative Commons License 2012.04.04 0 0 27483

Fa, vagy pellet?

rsdhajo Creative Commons License 2012.04.04 0 0 27482

Nem írtam: 200 mm kéményünk van.

rsdhajo Creative Commons License 2012.04.04 0 0 27481

Sziasztok!

Kandallót keresek az alábbi paramétereknek megfelelőt:

- Kémény közép magasság: 165 cm

- Vízteres zárt

- Külső levegő csatlakozás

- 10KW teljesítményű

- Légtömör ajtó

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.03 0 0 27478

Porcsinrózsa, portulácska... nem is rossz ötlet, nagyon szeretem.

Bence, nem ám pár hetes kövek között fog feljönni a gaz, majd nyár végére, vagy jövőre. Talán első szezonban még nálunk sem volt... már nem emlékszem.

Én is tartok kicsit attól, hogy nem is lesz olyan egyszerű a "csillivillit" használni... na majd meglátjuk.

(szomszéd mikor mutatta a kandallóját, egy csomó kallantyút ide húzott, meg oda tolt, fogggalmam nem volt róla, hogy mit csinál.:O :))

Előzmény: skarabeus01 (27470)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.03 0 0 27477

HÁt elég nagy bajban lenne azt hiszem egyedül a háztartással meg a három gyerekkel, meg a két kutyával... én szoktam neki azt is mondani, nyugodtan becsajozhat, csak hozza is haza, költöztesse be pár hétre, én addig elmegyek "velneszezni":))... a kis hölgy rövid időn belül elmenekülne, abban biztos vagyok:D

Előzmény: Zotya71 (27472)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.03 0 0 27476

Ez is megvolt tavaly... nem győztem a vizforralóért rohangálni befelé. Azért hatott valamennyire, majd bevetem megint ezt a módszert.:D

Előzmény: fényevő (27473)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.03 0 0 27475

Pedig húzgálom.... meg késsel próbálom kikotorni onnan, ahol úgy megszorul, hogy nem birom kihúzni.:s

Féltem a zebeket...

Előzmény: kustora (27474)
kustora Creative Commons License 2012.04.03 0 0 27474

Ne már! :)  Teljesen felesleges szenvedni a gyomokkal. Hagyni kell egy kicsit kibújni a kövek közül, és le kell permetezni Glialkával.

A levélen keresztül hat, és a teljes növényt kipusztítja. Nem fog bajt okozni sem kutyának, sem macskának, mihelyt megszárad a levélen.

Előzmény: tunderlala-3 (27466)
fényevő Creative Commons License 2012.04.03 0 0 27473

Én forró vízzel szoktam leönteni, az egy szezonra kiöl mindent a fugák közül.

Előzmény: tunderlala-3 (27469)
Zotya71 Creative Commons License 2012.04.03 0 0 27472

"Kocsibeállót is most fogjuk csinálni, mondtam azuramnak, ha oda is térburkoló követ rakat, én felmondok:D "

Az utolsó gondolatodon elgondolkodtam, most sajnáljam érte vagy gratuláljak neki?::))))

VBence81 Creative Commons License 2012.04.03 0 0 27471

Lehet nálunk azért nincs gyom mert nem ugráltunk a sóderen :D .Mondjuk a sok napon dolgozás miatt majdnem rókáztam, az is állat, úgyhogy megnézem nem e űtötte fel a fejét valahol mégis a gyom. Sőtt ha azt nézem egész lassan csináltam, kb mint a csiga olyan lassan :D. Jobb lesz ha még most megnézem, biztos ami biztos.

Nahh nehogy megszóljanak írok egy keveset a kandallórol is. Ma sikerült tök száraz fával begyújtani és valóban ég és föld az eddigi tűzifámhoz képest, bár még így is igen messze vagyok a 6-8 órás égéstől:S. Ahogy nézem nekem max 4.5óra jön ki.Viszont sokat dobott az égés időn,hogy rájöttem így egy fűtés szezon után, hogy a kandallómnak van egy láng terelője is amit én eddig nem jó helyen használtam :) .Szóval megvan az előnye ha az ember egy kicsit ért is a kandallókhoz na .

Előzmény: skarabeus01 (27470)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.04.03 0 0 27470

...szórj porcsint (felétek nem tudom hogyan hívják) magot a kövek közzé---idővel elnyomja a gyomokat..!!

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.03 0 0 27469

Nem akarlak elkeseriteni, de ezek a térburkoló kövek olyan vastagok, hogy nem magából a talajból nő ki közte a gaz, hanem a közte lévő homokból. A szél odaviszi a magot és már nő is.:s

VAn alatta fólia. Sóderágy géppel döngölve (békázva).

MOndjuk mellettünk egy üres telek van... és onnan ezerszám repül a sok mag a gazokról.:( Hátha Ti nem jártok igy...

Előzmény: VBence81 (27468)
VBence81 Creative Commons License 2012.04.03 0 0 27468

Ohh köszönöm :).

Aranyosak a kutyák. Térkő alá nem tettetek le fóliát? A miénk alatt tuti nem nő ki semmi mert van vagy 20 centi sitt alatta + a homok amibe a tégla lett befektetve és mivel még tető  is van felette még víz sem éri.Ahogy a ház belsejét elnézem egész hasonló az ízlésünk:).

extekergo Creative Commons License 2012.04.03 0 0 27467
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.03 0 0 27466

Ügyes vagy, szép lett nagyon!:)

Nálunk térkő a járda a ház körül, meg a teraszlépcső előtt van egy leburkolt "placc"... nem akarom a kedveteket elvenni tőle, de én már bánom, hogy nem inkább betonozva lettek ezek.... az a rengeteg gyom, ami nő ki a kövek között.... nyaranta az ujjamon alig van bőr, ahogy húzgálom ki onnan... utálom:s

MOndjuk ha nincs kutya vagy cica a kertben, akkor legyomirtózod és kész, de itt sajnos nem lehet, marad a kézzel húzgálás:s

Kocsibeállót is most fogjuk csinálni, mondtam azuramnak, ha oda is térburkoló követ rakat, én felmondok:D 

http://2011aprilis.szurofka.fotoalbum.hu/viewlarge/pictureid/14941828

Előzmény: VBence81 (27465)
VBence81 Creative Commons License 2012.04.02 0 0 27465

A kép meg jól lemaradt :D

Előzmény: VBence81 (27464)
VBence81 Creative Commons License 2012.04.02 0 0 27464

Az csak amolyan költői túlzás volt :D.Am is csak az asszony szerint :P

Ez egy 5X4 es alapterültű féltető és ezt is meg a "térkövezést" is én csináltam az én drága feleségem segítségével, és szakmám szerint én max a reszelő nyelén találkozm fával, úgyhogy hajrá.

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 27463

Ja tényleg, arra emlékszem:D

(duplája)

Előzmény: VBence81 (27462)
VBence81 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 27462

Ha az obis 110e et nézem, már akkor is marad egy kaloda fára való a fennmaradó összegből :D.

A 60 at én csak össze "ollóztam" gyorsan így valószínűleg nem feltétlen fedi a valóságot. Ha meg hozzá teszem amit már írtam, hogy amit én eddig itthon kiszámoltam ha épp nem is a duplájába de plussz a felébe belekerült akkor az pont 90e :)

Előzmény: tunderlala-3 (27461)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 27461

Ja igy már értem....:)))

Akkor ne essek kétségbe, hogy ő 90-et számolt?

Nem árt, ha veszel még hozzá némi tűzifát, most jönnek a minuszok. Itt ma még hó is esett.:s

Előzmény: VBence81 (27460)
VBence81 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 27460

Jól elbeszélünk am egymás mellett :D. Linkelted az obis beállót amire azt írtam 50 ből kijön munkadíjjal. Nahh mikor utánna számoltam, a neten keresett anyagokkal az lett durván 60e ft. Ebben csak a 6 betonozható talp volt benne 6 gyalult 90X90 es gerenda 50X70 es lécek a tetőnek, és a horganyzott lemez.Tehát kb amit az obi is adott volna, kivéve hogy nem pvc trapézlemez van a tetőn.

Én nem fatárolásra építettem elsősorban, de itt volt tárolva 3-4 heti adag úgyhogy nem off :D. Holnap jól le is fényképezem és a maradék fánkat is, ami kb még 2 napig ki is tart :S .

( csak halkan jegyzem meg, én az elmúlt hetekben majd az egész topicot végig olvastam és volt itt sokkal de sokkal "off" abb téma is nem kevés.)

Előzmény: tunderlala-3 (27459)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 27459

Mutasd, dicsekedj!:)))

Tényleg kiváncsi vagyok rá, biztosan szép lett.:) 

Netről rendelted az anyagokat hozzá? Párom összeirta épitőanyag kereskedésben, mi mennyi és az alapján számolt... majd holnap beirom.... ha szabad. Nehogy azt mondják, hogy off.

Neki 90-re jött ki... a Te 60-ad, az nagyon jó. Mekkora lett?

Előzmény: VBence81 (27458)
VBence81 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 27458

Bizony szebb. Én akác törzsből csináltam féltetőt (legalábbis az oszlopokat ) szerintem nagyon tuti lett. Teljesen másabb látvány mint a gyalult négyszögletes gerendák . Lehet holnap teszek is fel képet ( már csak hogy dicsekedhessek :)  ) csak kedv csinálás végett.

Én fa vázzal számoltam a beállót és az első találatokat néztem mindíg, tetőnek meg horganyzott trapézlemezt, nem műanyagot számoltam és úgy jött ki a kb 60e ft. Ha kell be is tudom tenni a linkeket mert még meg van.Persze ebbe a csavarok és a festék nem volt benne mert az obis is kezeletlen, a csavarok meg sacc pár ezerből szintén megvannak.

Bence!

Előzmény: tunderlala-3 (27457)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 27457

Pedig közel sem ua., mármint látványra... azért azt értékelem, hogy magától mondta, ne vasból legyen... szebb lesz fából azért.

Előzmény: VBence81 (27456)
VBence81 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 27456

Ahha, értem már :).

Előzmény: tunderlala-3 (27455)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 27455

mutatni akartam neki, de azt mondta, hogy nem kell, vasból is ugyanaz.. szépen akartam fogalmazni:D

Előzmény: VBence81 (27454)
VBence81 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 27454

Ezt speciel nem biztos, hogy vágom, de a lényeg, hogy biztos szép lesz :D

Előzmény: tunderlala-3 (27453)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 27453

Vasból, vagy fából, azt mondta, hogy végső soron mindegy, miből van, az anyagot ugyanúgy kell rá kiszámolni, illetve megtervezni is. (a vas neki szakmája)

De köszi, hogy mutattad!:)

Előzmény: VBence81 (27451)
VBence81 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 27452

Szia! :D

VBence81 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 27451

Nahh akkor már legalább van összeszerelésitek is :D.

Sok sikert hozzá.

Bence!

Előzmény: tunderlala-3 (27449)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 27450

Bocsánat, nem köszöntem, sziasztok!

Ja, itt ma esett a hó:O :D

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 27449

Kiszámolta azuram a 2mx5m-es tűzifatárolóhoz mennyibe kerülne az anyag (beton nélkül). 90 ezer Forint. Szóval cca. ugyanott tart, mint az obis... ez azért masszivabb lenne, úgyhogy sk. készül majd, legalább nem fújja el az első szélvihar.:s :D

VBence81 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 27448

Ismeri vki a technical kandalló betéteket?

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27447

Hang és rezgéscsillapitásra:

http://www.zajcsillapitas.net/mainproducts/hangelnyel/hannoschaum-hw30sfl-1000x1000x26mm.html

http://www.zajcsillapitas.net/mainproducts/rezgescsillapitok/pf-830-20.html

Másik topikban mutatták egészen más céllal, de hátha hasznos lehet a légelvezető csöveknél is (csak úgy eszembe jutott...)

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27446

Rajzszög... az ártalmas? Múltkor azt találtam benne:D

Előzmény: Törölt nick (27444)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27445

Tehát kémiai folyamat miatt.... és a hamulúg ilyet nem okozhat biztosan. Ezt szerettem volna tudni. Köszönöm.

Előzmény: kandallókazános (27443)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27443

Csak akkor káros a hamu, ha szegeket, söréteket vagy egyéb szilárd szennyeződéseket tartalmaz. :)

Korrózió=az anyag (felületének) roncsolódása kémiai folyamat következtében.

Előzmény: tunderlala-3 (27441)
mgy Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27442

Nnnnna, ezt is megtanultuk. :)

A vegyszer nekem akkor volt hasznos, mikor még nagyon az elején jártam, s miliméter vastag fekete kormot építettem minden egyes nap az üvegre. Azt hittem akkoriban, sosem tanulom meg rendesen használni a kandit...

Előzmény: kandallókazános (27439)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27441

hosszú távon van valamilyen káros hatása esetleg az üvegre nézve a hamuval történő tisztitásnak?

Csak mert a tisztitó sprayt úgy reklámozzák, hogy megakadályozza az üveg korrózióját. Ami tulajdonképpen mi?:O :D 

Előzmény: kandallókazános (27439)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27440

Én nedves mosogatószivacsot szoktam belenyomni a hamuba és azzal törlöm le...mindent lehoz tényleg.

Valamilyen "vegyi" hatása is van biztosan, régen hamulúggal tisztitottak, sőt ruhát is mostak benne, a szappangyártásnak is alapanyaga volt, ha jól emlékszem... de majd egy vegyész jól megaszongya.:D

Előzmény: mgy (27438)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27439

Nem vegyész,

gépész :)

A hamu lúgos kémhatású.

Előzmény: mgy (27438)
mgy Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27438

Kíváncsi vagyok amúgy, hogy hogyan működik a hamus tisztítás. Egyszerűen csak marha finom súrolószerként hat a vizes papíron a hamu, vagy történik valamilyen kémiai reakció is. Én az elsőre tippelnék...

Van itt egy vegyész? :)

Előzmény: tunderlala-3 (27436)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27436

Akkor ez egy érdekes kérdés... de tényleg. 

Akkor "kandallósoktól" kérdezném ugyanezt, nekik nagyobb valószinűséggel vannak visszajelzéseik ezzel kapcs... hosszú távon a hamu árthat az üvegnek??

Mert hogy nagyon jól tisztit, azt én is észrevettem... és persze lényegesen olcsóbb, mint a vegyszer. Arról nem beszélve, hogy ki tudja mit lélegzünk be, amikor azt kifújjuk.:s

Előzmény: Törölt nick (27435)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27433

Ez egy szép kitérő válasz volt, diplomatikus:))

Előzmény: Törölt nick (27432)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27431

:D

Ez most komoly?:)))

Ezek szerint mégis jobb, mint a hamu? Lehet, hogy a "vizuális tisztitóhatás" ugyanaz (mert tényleg az), viszont hosszútávon nem tesz jót az üvegnek ez a hamus módszer?

A "csillivillit" mivel tisztitsam majd? Te mit használsz?

Előzmény: Törölt nick (27429)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27424

Egészen más ügyben voltunk obiban tegnap, vettem egy csomó növényt.... na mindegy... szembejött ott egy kandallóüveg tisztitó spray, és kiabált róla, hogy "meggátolja az üveg korróziót".

Erről mondjatok valamit.

Én is hamuval tisztitom amúgy, bár van kandallótisztitó spray is itthon.

Előzmény: Törölt nick (27420)
mgy Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27417

Helyi erdésszel beszéltem ma, ő nagyon ajánlotta. Asszem bepróbálok egy kocsival belőle. Kb. 3 kilométerről hozzák, ami nem hátrány. (Annyira utálom látni a boltban az ír vajat... :D)

---

Elfogyott az üvegtisztító vegyszer, nyárra már nem gondoltam egy újabb adagot beszerezni. Esténként még néha begyújtok, s mivel reggel ráérek p.cs.lni, simán vizes papír+hamu a barátom. Gyakorlatilag bármit lehoz! Kicsit melósabb, de hibátlan! Ettől függetlenül télre megint sprézni fogok, az mégis haladósabb.

Előzmény: Törölt nick (27414)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27412

A lényeg, a szél átjárja őszig, alulra raklapot szoktam rakni azt is egy darab térkőre(téglára) hogy ne szívja fel a nedvességet,

Előzmény: tunderlala-3 (27409)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27411

természetesen tűzifa hasogatás közben... hogy ontopic legyen:p :D

Előzmény: tunderlala-3 (27410)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27410

:)))

Na nem mertem már -nőként ráadásul- irni, hogy pedig nyáron a 40 + fok hőségben milyen jó is az, jéghidegen. Amúgy nem szoktunk inni, de azt nyáron szeretem:D

Előzmény: Törölt nick (27407)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27409

Ja, pár hete az a zárt tároló volt porondon, úgy emlékszem... amit szerszámosként árulnak barkácsáruházakban.

Nyitottat szeretnénk mi is. 

Majd rakjál képet.

Én a tetőn vagyok most "megakadva" kissé... úgy emlékszem, hogy anno valaki azt mondta, hogy a sátortetős (nyereg?) jobb, mint a félhajas. De miért? Illetve lehet, hogy rosszul emlékszem?

Szerintem tető-tető, egykutya, az a lényeg, hogy fedje, illetve eléggé túllógjon a szélén, hogy ne nagyon verjen be az eső.

A félhajas tetőhöz kevesebb anyag is kell ráadásul, olcsóbban megoldható.

Alja?? Arra nem irtatok még... jó lesz a fólia + raklap, vagy más ötlet? Nem betonoznánk le akkora területet, egy vagyon...

Előzmény: Törölt nick (27406)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27408

A google szerint, tulajdonságaiban közel áll a tölgyfához

Előzmény: mgy (27405)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27406

tökéletesen ég.

Nap, szél, természetes száradás.

Amiről  pár hete beszélgettetek az az előregyártott tároló nem biztos hogy jó megoldás.

A héten építettem egy 3 m3 tárolót +-ba csak teteje van meg a két hosszú vége van lezárva. holnap dobok képet róla.

1X 1.9x 2.9 M

ezt kimondottan a kandalló miatt csináltam ez közelebb van a lakáshoz mint amit a pincébe a kazánhoz hordok(fát)

Előzmény: tunderlala-3 (27403)
mgy Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27405

Sima (nem vízteres) kandallóba kőrisről mi a véleményetek? Tölgyhöz bükkhöz képest milyen gyorsan szárad, milyen gyorsan ég, etc.

Kösz!

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27403

Azért lényegesen több igy... duplája. Jól odacsaptál neki, gondolom:D

Mondjuk ha nekünk most télen lett volna 20 % körüli fánk, örültünk volna neki.:))

Előzmény: Törölt nick (27396)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27402

Igen, mi is csak köbméterre veszünk.

Előzmény: Törölt nick (27399)
dakaros Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27400
Előzmény: tunderlala-3 (27376)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27399

A "dög" a kezdti 2.3kg ról 1.3 ra csökkent egy év alatt.

Ezért veszek csak köbméterre fát nem mázsára.

Előzmény: tunderlala-3 (27395)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27395

Tényleg ne vedd piszkálódásnak, de én nagyon vizuális tipus vagyok.... úgy előttem van az a baltamozdulat, ahogy rácsapsz... a dögre:DD

Előzmény: Törölt nick (27394)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27393

holnap megteszem de csak a Te kedvedért.

Előzmény: tunderlala-3 (27391)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27390

NEM.

Ez az a darab fa volt, amit egy év alatt 6X mértem a súly vesztesége miatti kiváncsiságtól vezérelve.

Előzmény: tunderlala-3 (27388)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27389

én már be is fejeztem itt, ha muszáj lesz, majd mailben... irtam is...

Előzmény: Törölt nick (27386)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27388

Amit most mértél, fényképeztél. Fogtál most egy darab fát, azt széthasitottad, és azon a felületén mértél, ami a felhasitás előtt a fa közepe (belseje) volt? Mert az mutatja meg pontosan, mennyi a nedvességtartalma. 

Ha igy áll felhasitva akár csak pár napja, fújja a szél (most meg pláne), süti a nap, akkor a külső részén persze, hogy alacsony értéket mutat a mérő.

Előzmény: Törölt nick (27384)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27385

Itélethirdetéskor azt mondta a biró, hogy az itélet kézhezvételétől számitott 15 napon belül kell fizenie. Még nem kaptuk meg az itéletet, de napokon belül meg kell érkeznie, márc. 2-án volt az utolsó tárgyalás. 

Ha oda jutunk, amitől tartunk, hogy nem fog fizetni, ha nem zavarlak nagyon vele, megkereslek majd mailben, ne itt offoljunk.

Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (27383)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27384

Melyik, mikor?

Előzmény: tunderlala-3 (27382)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27383

Alapesetben az ítéletnek kéne tartalmazni a fizetési feltételeket.

Amennyiben a kereset arra is kiterjedt.

ha a keresetben nem kérted, külön eljárásban kell kérni.

Keress rá:

végrehajtható okiratok

címen a neten

(nem feltétlen kapcsolódik a polgári per a kártérítéshez)

megállapítás- marasztalás

Előzmény: tunderlala-3 (27378)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27382

most lett frissen elhasitva, úgy érted, hogy "a közepébe mértél"? Mert csak úgy ér.

Előzmény: Törölt nick (27380)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27380

melyik szabad végére gondolsz?

Három oldalról mértem bele a közepébe.

legalább a fényképet tessék pontosan megnézni.

mielótt menőzőzöl

Előzmény: mgy (27379)
mgy Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27379

Hát, én is ilyen vesztes-féle vagyok, nekem az egy éves, hasítva szabadban, lefedve tárolt tölgy még mindig magasan 30% felett van. Lehet azért, mert igazi lúzerként kettéhasítom, mielőtt megmérném, s nem a szabad végével menőzök.

De nekem is mindegy, ki mivel fűt, tényleg...

Előzmény: Törölt nick (27375)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27378

Szerintem jegeljétek ezt... abban segits inkább, hogy van egy nyert perünk, akkor mi van, ha alperes nem fizet mégsem? Végrehajtóhoz kell fordulni, vagy mi a teendő ilyen esetben?

Előzmény: Törölt nick (27377)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27376

Nem lehet tudni, hogy az a bizonyos fa mikor is lett kivágva... attól, hogy nála egy évet állt... ennyi...világbéke:)))

Ilyet találtam.

http://www.expressz.hu/gep-szerszam/kerti/hirdetes-30661312/

Nagy tapasztalattal rendelkezőktől kérdezném, hogy érdemes ilyet venni? Nem vagyok képben az árakkal... mármint, hogy mennyivel drágább/olcsóbb a hasogatott konyhakészen, vagy kuglizottan rendelt fa. Megéri mondjuk 20 m3-nél? (nem erdei köb)

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27366

Un. félhajas tető jó lesz rá, ugye? Nem muszáj sátortetős...

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27361

Neten találsz 20-30 között .

Minden köbméterben van olyan ami csomós (ághelyes9 azt úgyis csak a balta vagy a a láncfűrész viszi.

Viszont szerintem gyorsabb, könyebb min végig fejszével csapkodni.

Jó az az erő másra is.

Előzmény: tunderlala-3 (27356)
VBence81 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27360

Teljesen igazad van, ezt is benéztem kicsit .Feleségem tuti nem csodálkozna mert eddig még mindíg minden drágább volt amihez nekiálltam.

Összeszámoltam gyorsan itt a neten amit rögtön elsőre találtam  ezekkel a paraméterekkel dúrván számolva az anyag 60e ft ból jön ki.

Sőtt még ezt is találtam :)

http://www.hungaropro.hu/documents/2009-06-19_kocsibeallo_-_arnyekolo.pdf

Ha azt nézem, hogy az is "lapraszerelten" érkezik ...

Üdv Bence!

Előzmény: tunderlala-3 (27338)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27359

3 hónapja kivágott bükköt hozott tegnap a párom... tök jól ég.

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27358

Amint megtudom, megirom majd. 

Előzmény: gmkiev (27350)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27357

Nem azt mondták, hogy ázni kell az esőn neki 1 évet? Utána lehet tető alá betárazni.... mármint első körben igy lehetett érteni... én igy értettem legalábbis. Na ehhez nem tudom mekkora udvar kellene, a miénk mindenképpen kicsi erre.

Lesz egy fatároló, rögtön oda betárolva a fa és annyi.

Előzmény: Törölt nick (27354)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27356

Na olyat láttunk tegnap az obiban (rönkhasitó), 50 ezerért... azt mondja a férjem, olyat nem szabad venni, mert nem ér semmit.:O

NÉzegettem árakat rá neten, gondolván, hogy olcsóbb lenne kuglizva idehozatni és felhasogatni sk., de aranyárban vannak a rönkhasitók. Neked milyen van?

Előzmény: Törölt nick (27352)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27355

Ez mint reggel írtam egy év volt.

Előzmény: tunderlala-3 (27353)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27354

Na azt azért ne hidd el hogy a tölgyfát locsolni kell.

Azt értették alatta hogy normál körülmények között kell száradnia.

Esó szél nap stb.

Előzmény: tunderlala-3 (27348)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27353

milyen szép napos idő van nálatok... igy szárad a fa:D

Előzmény: Törölt nick (27351)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27352

Persze, Én meg a láncfűrész, meg a hidraulikus rönkhasító, Meg némi Fiskars balta

Előzmény: tunderlala-3 (27332)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27350

Oszd meg ha lehet.

Előzmény: tunderlala-3 (27347)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27349

2 méter széles és 5 méter hosszú.... az elég lesz, ugye? Abban felpakolni 2 méter magasságban... nem létezik, hogy egy szezonra ne legyen elég.

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27348

Hát, mi sem akarjuk kilapátolni az ablakon semmiképpen... biztos, hogy olcsóbb lesz jóval tényleg, azt mondja, hogy a 10x10 cm-es gerenda 5 méter hosszban 3.175,- Ft.

Beton alapot nem akarunk az egész alá, nem kocsibeálló lesz végül is. Ahogy mondtátok, fekete fólia, rá raklapok és arra a fa... vagy más ötlet az aljára?

Előzmény: Törölt nick (27346)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27347

Tényleg nem tudjuk még:))

Most várjuk az árajánlatot, abban benne lesz minden.

Előzmény: gmkiev (27343)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27345

Majd számolunk nemsokára... páromnak is baxta a csőrét az ára, volt ma épitőanyag kereskedésben, összeirta, mi mennyi lenne hozzá.

Az oldalára mindenképpen lesz valamilyen rácsozat, be akarom futtatni lonccal.:) Vagy lilaakáccal... szép legyen a kertben:D

Előzmény: dakaros (27344)
dakaros Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27344

Teljesen tökéletes a fatárolásra.Az oldala lehetne kicsit zártabb,hogy az eső ne verje annyira."Apácarács"kellene rá.

gmkiev Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27343

Tipus publikus?

Előzmény: tunderlala-3 (27342)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27342

Mi ehhez nem értünk.... igy nem is mi választunk.:)

Előzmény: tunderlala-3 (27341)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27341

A tűzteret is "ő adja".

Előzmény: gmkiev (27340)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27340

Én a kandallóra gondoltam.

Előzmény: tunderlala-3 (27339)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27339

Igazság szerint már megvan a kivitelezőnk.

Előzmény: gmkiev (27334)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27338

Majd utánanézünk, de nagyon drága a faanyag, azért ehhez gerendák kellenek... plusz munkadij... 50-ből nem hiszem, hogy kijönne.

Előzmény: VBence81 (27335)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27337

Nálunk ilyenkor ég a legjobban, akkora huzat van...

Előzmény: VBence81 (27336)
VBence81 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27336

Am az normális, hogy ebben a nagy szélben alig akar égni a tűz a kandallóban? Fullra nyitva van a pillangó szelep meg a primer levegő is a fa meg épp hogy lángol és meleg is alig alig van.

VBence81 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27335

Ha ezt egy normális mester ember nem hozza ki max 50e ből munkadíjjal együtt akkor nem legyen a nevem Lajos :D.

Viccet félre téve, bár nem az én dolgom, de sztem ez nagyon drága.

Üdv Bence!

Előzmény: tunderlala-3 (27333)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27334

Erre azért nem ajánlok semmit, mert reklámnak tűnhetne! :)))

Előzmény: tunderlala-3 (27330)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27333

A 47. oldalon van.

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27332

Ezt egyedül hasogattad fel?:O

TEgnap hoztunk megint fát, most fűteni kell napközben is, olyan hideg lett... és ez a szél....:s :((

Előzmény: Törölt nick (27328)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27331

http://obi.hu/hu/offers/aktualis_ajanlatok/catalogue_102/index.html

Itt van egy egy állásos kocsibeálló tetővel, a belső mérete 250x365 cm. Ez szerintetek jó lehet fatárolónak? 

A férjem azt mondta, hogy vasból nem csinál a kertbe, nem akar berakni vasoszlopokat, a fa mégiscsak más hatású... ezzel mondjuk én is egyet értek.

Elég lenne ez? Azért ebbe férne bőven, nem? TEtőig pakolva...

VAn ott két állásos is, de az már olyan iszonyatosan nagynak tűnik:(

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27330

Egyelőre mi sem tudjuk, ezért nem irtam még.:)

Előzmény: gmkiev (27327)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.31 0 0 27327

Kicsit visszatekertem, de vagy nem voltam figyelmes, vagy nem írtad milyen lesz a betét?

Mert ugye van választék bőven.

Előzmény: tunderlala-3 (27326)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.30 0 0 27326

Reméltem.:D Most már csak legyen, aki megcsinálja...:)))

Megkaptam, köszönöm, irtam én is. (itt még mindig nincs hosszú i-m, bocsánat)

Előzmény: Törölt nick (27324)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.30 0 0 27323

Hülye vagyok, tegnap voltunk az obiban, megnézhettük volna a nedvességmérőt. Legközelebb nem felejtem el.

Igen, azt már látjuk mi is, hogy nem véletlenül mondjátok mindig, hogy a legfontosabb a száraz fa.. nagyon igaz.

Csilli-villi... elszállni nem szeretnénk azért. Egy jól működő, racionális darabra vágyunk:))

Köszönöm szépen!:)

Előzmény: Törölt nick (27322)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.30 0 0 27321

Igen, értem. Lehetőség szerint kihagyjuk a tölgyet, bükk vagy gyertyán, parancs, értettem:D És köszönöm a sok infót.:)

Majd a burkolatokról szóló dokumentumot küldd át légy szives, ha lesz rá időd.

Ha olcsó beszerzési helyről tud bárki, akkor szóljatok, kérlek. Vagy egyébként is be szoktátok irni?

Majd mi is informálódunk az egri erdészetnél....

Előzmény: Törölt nick (27320)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.30 0 0 27319

Schiedel kémény lesz szerintem. Én még nem tudok semmit...:O :DD

Annyira kihangsúlyoztátok, hogy még áztatni is kell a tölgyet egy évig, különben jajjj:)), hogy azt hittem, ez annyira brutál anyag benne, hogy egy tavasz-nyár-ősz száritás nem elég ahhoz, hogy következmények nélkül tüzelni lehessen a tölggyel.

Ezek szerint lehet? 

MOndjuk most télen is számtalanszor volt tölgy itthon, sokat tüzeltünk vele...

Előzmény: kandallókazános (27317)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.30 0 0 27318

Természetesen a samott béléscsöves kémény is saválló.

Előzmény: kandallókazános (27317)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.30 0 0 27317

csersav=sav

Szerinted mit tesz? :)

Ha savélló acél hőszigetelt kéményt veszel / Van eladó! :) / és nem barkács minőségű kandalló tűzteret / Az is van :) illetve csak az van :))) /, akkor egyébként semmit.

Előzmény: tunderlala-3 (27316)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 27316

Igen, gondoltam, mert Te irtad a csersavat.. de az mit tesz a kandallóval? 

Előzmény: Törölt nick (27315)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 27314

de az ősszel próbából felkuglizott és nemrég felhasogatott fák közepe se sokkal jobb még !!

Szerintem ha ősszel volt felvágva, túl nagy csodát nem lehet várni tőle, nem igazán száradhatott szellős helyen sem a téli hidegben, nyirkos párában. Úgy értem, ha ugyanannyi ideig "van száritva" tavasztól őszig, mint ősztől tavaszig, nyilván az első esetben fog jobban száradni a nyári hőségben, tűző napsütésben, száraz szeles időkben... nem a  téli nyirkos szutyokban.

Előzmény: joevagyok68 (27310)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 27313

Köszönöm Neked is és Carannak is.... majdcsak tanulok.

Mi az a tannin??:D 

Árt a kandallónak, vagy  a kéménynek?

MOndjuk ha ennyire macerás tényleg a tölgy, akkor nem lesz...

Előzmény: kandallókazános (27312)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.29 0 0 27312

A tölgyet azért kell 1 évig az esőnek kitéve tárolni, hogy a tannin távozzon belőle.

Előzmény: tunderlala-3 (27301)
mgy Creative Commons License 2012.03.29 0 0 27311

Hasogatva, kályhakészen, szellősen felpakolva. :(

Nem vettem igazán komolyan, mikor itt mondogattátok télen, hogy kell a két éves fa, de az igazi a három. Örültem, hogy januárban találtam egyéveset, erre... :D

Előzmény: joevagyok68 (27310)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 27310

"Kíváncsiságból rámértem a tavaly ősszel betárazott, most kb. egy éves vágású tölgyeményeimre."

Ez miként volt tárolva ?   méterben, kuglizva, hasogatva ?

A mi hasonló vágású, méteres tölgyünk ugyan ott tart (30-40%), de az ősszel próbából felkuglizott és nemrég felhasogatott fák közepe se sokkal jobb még !!

Előzmény: mgy (27297)
VBence81 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 27309

Valaki esetleg tud valami tanácsot adni az előző kérdéseimre?

Bence!

napalm. Creative Commons License 2012.03.29 0 0 27306

királyság!

Előzmény: tunderlala-3 (27305)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 27305

igen

Előzmény: napalm. (27304)
napalm. Creative Commons License 2012.03.29 0 0 27304

mi helyzet lala, elkelt a kecó?

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 27303

TEhát ez az áztatás akkor nem szükséges ahhoz, hogy száraz legyen?:p :DD

FAtároló lesz majd a kert végében, szellős, rajta tető... reggeltől napnyugtáig süti majd a nap... remélem elég lesz, ahhoz, hogy kiszáradjon rendesen, mert nálunk nincs hely 2 évre való "adag" tárolására.

Előzmény: skarabeus01 (27302)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 27302

Jó, ha szellős helyre be tudjátok tárolni, nagyon jó, felvágva. De kazánházba és más alig szellőző tárolóba jobb ha  a napon szárad..!../ha a napon nincs felhasogatva kevésbé ázik át, jobban lepörög róla az eső és az akác úgy is jól szárad.

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 27301

Áztatni miért kell??:O

Mi fel akarjuk hasogatni és úgy betárolni ,berakni a helyére... nekünk erre nincs helyünk, hogy egy nagy kupac a szabad ég alatt a kertben, másik meg a fatárolóban.

mgy Creative Commons License 2012.03.29 0 0 27300

Nem jobb, ha már eleve fel van hasogatva? Úgy jobban szárad, nem?

Előzmény: skarabeus01 (27299)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 27299

..ha most veszel akácot /rönkben/ egész nyáron száradhat-ázhat, de augusztus végén (száraz időben) felvágod, hasogatod, betárolod és máris fűthetsz..!

kandallókazános Creative Commons License 2012.03.29 0 0 27298

A tölgyre a tuti módszer:

Kivágás után 1 év szabad ég alatt tárolás (eső kell, hogy áztassa), majd 2év felhasogatva, fedett, szellős helyen. Akár hogy is számolod, az összesen 3év.

A gyertyán az egyik legjobb tűzifa, és gyorsabban is szárad.

mgy Creative Commons License 2012.03.29 0 0 27297

Kíváncsiságból rámértem a tavaly ősszel betárazott, most kb. egy éves vágású tölgyeményeimre.

Nem nagyon mozdult a műszeren a mutató, még mindig nagyon frissnek mutatja, 30-40% közöttiek. Azt hittem, egy tél már számottevő változást hoz a nedvességtartalomban. Mégis kell a kétéves fa? :-(((

Vennem kell akkor most újra valamit (a bükk mintha gyorsabban száradt volna), s azt felhasítva nyaraltatni? Gyertyánról száradási sebesség (már ha van ilyen) mi a véleményetek?

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 27296

publikus a cimem

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 27295

Légy szives küldd át újra, ha nem nagy teher, a kandalló burkolat dokumentumot. Indulhat a project. :)

Látszik, vége a télnek, milyen csend lett itt?:))

MOndjuk mi még fűtűnk.... az utóbbi két napban reggelre minusz 2 fok volt.

Előzmény: Törölt nick (27280)
mimi688 Creative Commons License 2012.03.27 0 0 27294

ettől tartok én is......

Előzmény: gmkiev (27293)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.27 0 0 27293

Nem.

Előzmény: mimi688 (27292)
mimi688 Creative Commons License 2012.03.27 0 0 27292

Egy kéményre rá lehet e építeni karborobotot és cserépkályhát?

kandallókazános Creative Commons License 2012.03.26 0 0 27291

Beszélhetünk a dologról, ha nem csak nézegetni szeretnétek! ;)

Előzmény: gmkiev (27289)
VBence81 Creative Commons License 2012.03.26 0 0 27290

Ha nem címszavakra keres az ember, valamivel tovább tart kiolvasni ezt a topicot:).

Egész sokat tanultam a kandallókról tehát ártani biztosan nem ártott a dolog, de amiben eddig biztos voltam már az is szerte foszlott . Az továbbra is biztos, hogy a két gyerekszobába szeretném a meleget a kandallótól csövön elvezetni. A kérdés csak az, hogy szívjam a meleget, vagy fújjam és hogy milyen csövön keresztül. A tűztérbetétemen nincs konvekciós burkolat és a kürtőm eddig nem volt lezárva és eddig így én nem mértem 100 foknál melegebbet, de az eddig olvasottak alapján megy az fentebb is. Viszont ha egy ventilátor a cirkulációra rásegít akkor tuti kopik a hőből, de az elérhető árú ventilátorok amiket szívásra tennék be nem bírnak csak max. 70 fokot. Így a szívás az „szívás” tehát maradna az hogy fújom a csőbe a meleget akkor meg az a gáz, hogy azt a ventit a nappaliba kéne tenni és jó lenne ha nem lenne hangos. Én ugyan nem találtam konkrét adatlapot az isovent vagy sonoduct csövek meddig bírják a meleget, de többen a 140 fokot írták ami sztem simán belefér, de persze ebben nem lehetek biztos. Olvastam a spiko csövekről is ami bírná a melegebbet is, de azt nekem kell leszigetelnem így árban biztos sokkal drágább lenne és merev cső lévén még macerásabb is.

Nomármost ha mégis fújnom kell akkor vmi hasonló ventire gondoltam (http://www.ebay.de/itm/Ebmpapst-Axial-Ventilator-Lufter-Fan-drehzahlregler-bar-Neu-/220979809792?pt=L%C3%BCftungs_Klimatechnik&hash=item33736c4e00) aminek amennyire lehet vissza venném a ford számát, hogy miél halkabb legyen. Hegyenvölgyön 4db számítógép ventit tett be a csendesebb fajtából, de ő is azt írta, hogy azért van hangja. Nem beszélve arról, hogy neki a konvekciós térbe csatlakozott a venti így talán hatékonyabb volt mint nálam a burkolatlan tűztérnél.

Nahh egyenlőre ennyi azaz erre várnék sok-sok okos ötletet J .

Üdv Bence!

gmkiev Creative Commons License 2012.03.26 0 0 27289

Van egy-két "rendes"!

De befogadó szerviz a miénk.

Ha van olyan amit nálunk akarsz tudni, elnézegethetjük azt is.

Előzmény: kandallókazános (27286)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.25 0 0 27288

Értem. Akkor nem is zargatom őket. Valószinűleg nekünk is "személyre szabott" darab kell majd.

Előzmény: kandallókazános (27287)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.25 0 0 27287

A weboldalukon amiket találsz, azok vannak olyan árban, amit írtam.

Ezektől eltérőt is tudnak csinálni, de akkor a sablon költségét "valakinek" ki kell fizetnie.

Előzmény: tunderlala-3 (27285)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.25 0 0 27286

Nem akartok rendes vízterest is betenni abba a boltba? ;)

Előzmény: gmkiev (27281)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.25 0 0 27285

Irok majd nekik, köszönöm.:)

Alex Raps Creative Commons License 2012.03.25 0 0 27284

Ne is folytasd mert csorog a nyálam! :))) Egy jóvágású passzív háznál bizony nincs jobb. Ha az elkészült akkor már majdnem mindegy hogy mivel fűtöd, mert méregdrága gázzal sem több a havi költséged mint 10-12 eFt. ;)

Itt minálunk a fatelepen számlára egy kaloda (1,7 köbméter) kandallókész felhasogatott bükk 26 eFt. Ennyiből nem töltöm tele az autónk tankját gázolajjal. Bakker! =)

Előzmény: Pitylogós (27282)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.03.25 0 0 27283

Ezt úgy írtad, mintha mindez CSAK a kandalló érdeme lenne !!

Rosszabb hatásfokúval lenne vagy 1500 +10-15%....

nem ?

150-225kg...Többet elszalonnázik az embör egy nyár alatt.. :-))

Előzmény: Pitylogós (27282)
Pitylogós Creative Commons License 2012.03.25 0 0 27282

Nagyon jó is :) 220nm-t fűtünk vele már 2 éve, idén 1500kg fával :)

gmkiev Creative Commons License 2012.03.25 0 0 27281

A fényképen látottaz teljesen egyedi kialakítással a hely miatt, Kondorosi készítette.

De jó választás az is, ha a kép alapján Szabóéktól kérsz ajánlatot.

Tájékoztatom a tisztelt közönséget, hogy kezd kikörvonalazódni, hogy mi is forgalmazni fogjuk a SUPRA kandallókat, délbudai boltunkban.

A TEMPORIS nagyon tetszik jó ideje nekem is, így bevesszük a termékek közé.

Előzmény: tunderlala-3 (27271)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 27279

Majd zavarlak Téged is még ezzel kapcsolatban. Amit küldtél mailben ezzel kapcsolatban, a másik gépen van, ami rossz, nem férek hozzá.

Előzmény: Törölt nick (27277)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 27278

Ma délután drukkoljatok a kandallónkért!:D

2 érdeklődő is jön a nyaralót megnézni, mindjárt indulunk...

Előzmény: Törölt nick (27275)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 27276

Kaptam közben segitséget, és sikerült megoldani, köszönöm szépen!

(csak hosszú i-m nincs a notebook-on, ezért elnézést kérek... még mindig:))

Előzmény: Törölt nick (27275)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 27274

Nyelvállitás storno, sikerült!!:)

Előzmény: tunderlala-3 (27273)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 27273

Nem latok naluk olyat, amit gmkiev mutatott.

Na mindegy, egyebkent se igyunk ennyire elore a medve borere.... raer meg.

Elallitotta a csajom a billentyuzetet, hol tudom visszaallitani? Vezerlopult billentyuzetnel nincs

Előzmény: kandallókazános (27272)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.24 0 0 27272

A Szabó csinál többféle előregyártott burkolatot.

Árban 150-200 e körül kell gondolkodni a párkány magasságáig.

Előzmény: tunderlala-3 (27271)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 27271

Most akkor Kondorosi, vagy Szabó? 

Előzmény: gmkiev (27270)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.24 0 0 27270

Küld el a képet, A Szabó kandallósnak, ad előzetes árat bizonyára.

Előzmény: tunderlala-3 (27269)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 27269

REndben, a képet lementettem névvel. De előre nem akarok kavarni, majd ha meglesz a rávaló irok nekik... most csak úgy érdekelt volna, mire lehet számitani.

Előzmény: gmkiev (27265)
mgy Creative Commons License 2012.03.23 0 0 27268

Jaja, az Omega koncert nálunk is megvan mindig. :D

Előzmény: Törölt nick (27267)
mgy Creative Commons License 2012.03.23 0 0 27266

Esténként még néha begyújtok a kandiba. Az üveget általában már napközben letörlöm nedves papírtörlővel, gyorsan meg is szárad. Begyújtás után végigfolyik valami nedvesség az egész ablakot összerondítva. A kályhában, kéményben lecsapódó pára folyik vissza vajon ilyenkor? Mit tudnék máshogy csinálni, hogy ilyen ne legyen?

gmkiev Creative Commons License 2012.03.23 0 0 27265

Hivatkozhatsz rám is.

Előzmény: tunderlala-3 (27263)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.23 0 0 27264

Érdekes lehetett volna,

de nálunk ma a lemezhajlítók konferenciája volt. :)

Mindez úgy, hogy hét elején még szinte menni sem bírtam.

Mondtam is a fiúknak, hogy most csak okoskodni, és méreteket ellenőrizni fogok. :)

Előzmény: gmkiev (27262)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 27263

NIncs fent a honlapjukon, ha róluk van szó:

http://www.kondorosi-kandallo.hu/kandallok/egyedi-kandallok/index.html

VAgy lehet hivatkozni erre a topikra, hogy itt láttam?

Előzmény: gmkiev (27260)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.23 0 0 27262

Korrekt. Most van a Kéményjobbítók konferenciája Kecskeméten, nem akartál jönni?

Előzmény: kandallókazános (27261)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.23 0 0 27261

Örülök, hogy megnézted.

A weboldalon valóban nincs. A hiányosságot pótoljuk! :)

A készülékek beüzemelési és használati útmutatójában az alábbiak szerepelnek:

"Fontos, hogy a megfelelő teljesítményű készülék kiválasztása mellett a fűtési rendszert oly módon kell kialakítani, valamint a tüzelés intenzitását úgy kell megválasztani, hogy üzemelés közben a kandallóban a fűtővíz hőmérséklete 65-80°C-között legyen. Ennél alacsonyabb hőmérséklet az égéstér falain nemkívánatos lerakódások képződéséhez vezethet. Ez a jelenség rontja a készülék hatásfokát, valamint veszélyeztetheti a készülék és az égéstermék elvezetés biztonságos üzemét."

Előzmény: gmkiev (27259)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.23 0 0 27260

Nem tudom. Én a gépészetét készítettem a fiúkkal. De szerintem, Kondorosi úr megmondja.

Előzmény: tunderlala-3 (27258)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.23 0 0 27259

Megnéztem, valóban nem 65, hanem melegvíz készítés esetén a KIT-hez menő hőmérsékletre 70 fokot ír. De nem gondolom, hogy ma valaki ettől magasabb vízhőfokra tervez fűtést.

Megnéztem, ha már szóba került az általad forgalmazottakat. Jól láttam, hoyg vízhőfokról szó sincs?

Előzmény: kandallókazános (27257)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 27258

Ára? Mármint csak a burkolaté.

Előzmény: gmkiev (27252)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.22 0 0 27257

De igen. Ezt írtad a 27216 hsz.-ban:

"És tekintettel arra, hogy az ajánlott max kandalló előremenő 65 celsius"

Ne érts félre, nem kötekedni akarok. Csak épp nem értem, hogy miért lenne egy szilárd tüzelésű fűtőberendezés előremenő vízhőfoka ennyiben maximálva.

Előzmény: gmkiev (27255)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.22 0 0 27256

Nem különösebben, van ugyan még két tábla síkkollektor, de az nem sok. Ez egy jól megépített rendszer. A tulaj egy épületgépész tervező. Ja és érti a szekmát.

Előzmény: kandallókazános (27253)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.22 0 0 27255

Én nem használta a maximális kifejezést!

Előzmény: kandallókazános (27254)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.22 0 0 27254

Nem is az a furcsa nekem. hogy a 65°C az ajánlott,

HANEM AZ, HOGY 65°C AZ AJÁNLOTT MAXIMÁLIS HŐMÉRSÉKLET.

Előzmény: gmkiev (27240)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.22 0 0 27253

Az a rettenetesen sok gépészetet mind a 9kW vízoldali teljesítmény okán rakták az emberek oda, vagy van eldugva még vanami egyéb hőforrás is? ;)

Előzmény: gmkiev (27243)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.22 0 0 27252

Travertino classico.

Előzmény: Alex Raps (27246)
Alex Raps Creative Commons License 2012.03.22 0 0 27251

Köszi! :)

Előzmény: Törölt nick (27248)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 27250

...Süttő-i../jó ám a kövér túzok is..:((((

skarabeus01 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 27249

......süttői...:))) Ha lúd, legyen kövér...:)))

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 27247

Ez nagyon szép, én is bevállalnám.:D

EGyszerű és nagyszerű... nem kell túlcsicsázni.:)

Előzmény: gmkiev (27244)
Alex Raps Creative Commons License 2012.03.21 0 0 27246

Ez Sütői mészkőből van. Ugye?

Előzmény: gmkiev (27244)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.21 0 0 27244

Nagy ház, nagy kandalló.

AQUATONDO 29 teljes "harci díszben".

gmkiev Creative Commons License 2012.03.21 0 0 27243

Hogy mi mindent lehet tenni egy IDRO 30-al.

ronkovik Creative Commons License 2012.03.21 0 0 27242

sur5al-nak válasz a 27183-as hozzászólásra.

Előzmény: ronkovik (27241)
ronkovik Creative Commons License 2012.03.21 0 0 27241

Amikor azt a rajzot csináltam még nem volt meg a kandalló, ha jól emlékszem, akkor még csak tervezgettem, a kandi utána lett megvéve, de sajna elég sokáig nem tudtam beépíteni, mindig közbejött valami...Előtte amikor a gázkazánt vettük akkor is azon filóztam,hogy milyen legyen, átfolyós, beépített tárolós vagy indirekt tárolós, az indirekt mellett döntöttem a kényelme és a továbbfejleszthetősége miatt. ma már mindenképp 2 hőcserélős tárolót vennék....nyáron napkoli nyomná a melegvizet

Nem akarlak mindenáron rábeszélni a tárolós verzióra (DE IGENIS AKARLAK) de vegyük sorra a tároló előnyeit:

-egy adott mennyiségű meleg víz mindig a rendelkezésedre áll.

-több vízvételi helyet is képes egyszerre ellátni ( én egy átfolyós rendszerű fali vízmelegítővel jártam úgy, hogy miközben zuhanyoztam, valaki lehúzta a retyót, képzelheted milyen kellemes állni a jéghideg, majd tűzforró víz alatt)

-nem kell a kandallónak csúcsüzemben mennie.

-nem feltétlenül kell égnie a tűznek, mivel x ideig biztosan van meleg vized, csak a tároló mérete szab határt a mennyiségnek, a szigetelésen keresztül minimális a hőveszteség 1 nap alatt, visszahűtheti a beáramló hideg víz de az amúgy is a tartály alján lesz. Ha csak akkor ég a tűz amikor otthon vagytok akkor ezt a hőveszteséget gyorsan visszafűti.

-ha a sorba kötött tároló-radiátor kombót választod és kihagyod a váltószelepet akkor is lesz fűtésed, még ha csökkentett teljesítményen is, de a tárolód viszonylag gyorsan fel lesz fűtve, ha 60c alá esik a hőfok akkor a kergető lekapcsol, ha 80-ig elmegy a hőfok akkor meg ott a vta, reméljük jól működik majd... ha párhuzamosan kötöd, mint egy radiátort akkor lassabb lesz a felfűtés, de a fűtésed maxon megy majd, a lényeg megfelelő átmérőjű csőből legyen a hőcserélő spirál, ne fojtsa le az áramlást. Esetleg párhuzamos kötésnél érdemes betenni egy mágnesszelepet és hozzá egy hőfokszabályzót.

- a legfőbb érv: átmeneti időszakban lényegesen kellemesebb a tárolós megoldás mert ha csak annyi a lakás fűtésigénye,hogy csak 1-2 adag tüzelő kell és kellemes meleg van a kecóban, közben szépen felmelegszik a tárolóban a víz, míg az átfolyós zuhanyzáshoz muszáj vagy maxigázon járatni a kandallót, és rögtön dögmeleg lesz.

-az átfolyós verzió szerintem sokkal több és bonyolultabb vezérlést kíván mint a tárolós...

Amúgy a háziúr mit szól az átalakításokhoz? Úgy tudom bérelt a kecó.

Ui.: a számládat nézted mostanában? Még nem kaptam visszaigazolást tőled,hogy megérkezett a zsé.

gmkiev Creative Commons License 2012.03.20 0 0 27240

Ettől még lehet az ajánlott előre menő üzemi vízhőfok 65 celsius.

A harmatpont már 55 felett sem jelenik meg, hacsak nem nagyon hideg a visszatérő. Ezt akadályozzuk valamilyen úton. Ki így , ki másképp.

Előzmény: kandallókazános (27238)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.20 0 0 27239

"50 és 55 fok közé teszik a harmatpontot"

Ez igaz is. De ne felejtsd el, hogy 60 fokos előremenő vízhőfoknál a visszatérő csak 40-45 (nyilván rendszer függő) és ez már stabilan harmatpont alatti hőfok.

"áruld el hogyan méred a kandallóid teljesítményét? Puffert fűtesz fel vele"

Igen puffert fűtök fel vele. Bővebben szívesen kifejteném némi toscanai nyaralás közben... :)))

A mókát félre téve: "szétment" a derekam, most keveset tudok gép előtt ülni. :(

Előzmény: sur5al (27224)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.20 0 0 27238

Ezt persze értem.

De a kérdésemre ez nem válasz! :)

Előzmény: gmkiev (27223)
Radwar Creative Commons License 2012.03.20 0 0 27237

Erről lenne szó:

Előzmény: Radwar (27236)
Radwar Creative Commons License 2012.03.20 0 0 27236

Sziasztok!

Most találtam rá erre a fórumra, nagyon örülök neki!

Lenne egy problémám, kandalló ügyben. Hátha valaki tud segíteni.

Wamsler Servant 5kW-os kandallónk (kályhánk) van, közel 12 éve. Szétégett benne a "bedobó nyílás" feletti idom (A képen.)

Ha minden igaz, ezt hivatalosan Első lángterelő öntvény-nek hívják.

Vettem hozzá újat, és én szeretném beszerelni. Ebben kérném a segítségeteket.

Hogy kell szétszednem a kályhát, mire kell figyelnem, mit hol kell tömíteni stb.stb.

VBence81 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 27235

Nem rélik, hogy olvastam, volna :D. No majd jól rákeresek akkor hátha most sikeresebb leszek.

"de mi az neked, ha egy kandallót fel tudtál építeni?:))) " Ja ja , ide nekem az oroszlánt is :)

Köszi.

Előzmény: sur5al (27234)
sur5al Creative Commons License 2012.03.19 0 0 27234

Javaslom olvass vissza:) Tudom, hogy azt írtad, visszaolvastál, de ezek szerint nem eleget:) Kb. 2-3 éve írt itt erről Hegyenvölgyön nevezetű becenévvel vki. aki egy Temporis alját alakította át. Tett bele 4 db Zellner ventit, nagy lapátos, lassan forgó, nem zajos... Persze, alá kell mászni, de mi az neked, ha egy kandallót fel tudtál építeni?:)))

Előzmény: VBence81 (27233)
VBence81 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 27233

Igen valószínűleg sok előny származna belőle már csak ha azt nézem, hogy a beszívott levegő biztos nem lenne melegebb mint a megengedett, és a szabályozás is kéznél lenne.Ám az a nagy hátrány megmarad, hogy akkor a nappaliba kell betegyem a ventilátort ami a zaj miatt nem éppen ideális megoldás. Ráadásul a beszívott levegő a fatároló nyíláson keresztül lépp be a konvekciós térbe ( már megérte ide feljönnöm mert ezt is megtanultam :)  ) így elég macerás kivitelezni.

Előzmény: sur5al (27232)
sur5al Creative Commons License 2012.03.18 0 0 27232

Csekély. Közel nulla. Építsd ki nyugodtan, de hagyj lehetőséget a ventillátoroknak. Nem fog anélkül menni. Én a helyedben a hideg oldalra tenném őket, ahol a levegő belép a konvekciós térbe. Fenn csak osztani, csövezni kellene. Ha egyenáramú ventiket teszel a hőm. függő ford. szab. is könnyen megoldható. Persze az egyéb nyílásokat zárni kell, de ezt már írta vki.

Előzmény: VBence81 (27231)
VBence81 Creative Commons License 2012.03.18 0 0 27231

Természetesen nyitva van az alsó szellőző és a pillangó szelep is :). A hamutálca meg szinte sosincs tele mert feleségem minden nap kiüríti mikor kitisztítja a kandallót.

Mekkora az esély arra így hogy tekereg a cső meg még valamennyit azért dolgoznia is kell míg a padlásra feljut és onnan a padlóig le, hogy magától működni fog a dolog és nem ell rásegíteni ventilátorral?

Előzmény: skarabeus01 (27228)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.18 0 0 27230

A gyártó, normális fogyasztói magatartást feltételez.

"Száguldóknak" nem lehet biztonságost gyártani. Autóból sem!

Előzmény: sur5al (27229)
sur5al Creative Commons License 2012.03.18 0 0 27229

Szerintem ha megküldöd a kandallót, akkor tolhatod mindkét keringetőt, mert különben felforr a víz. Bár elképzelhető, hogy az ajánlott famennyiség betartásával nem "száll el" a rendszer és szépen elkegyeg 55-65 fok között.

Előzmény: gmkiev (27227)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.03.18 0 0 27228

"..A 300 ból azért már mondjuk kophat is akár :). Bár ha tényleg ekkora hő gyűlik itt össze.."

Nekem 70 cm távolságról sikerült leolvasztanom a mennyezet-dekor anyagot (valami lengyel cell-anyag.) Később (1-2 hét) teszek fel róla képet--tavasszal  lakás felújitás.

"Néha bármit csinálok nem nagyon akar égni a tűz, gondolom.."

Vagy huzat hiba, talán tele a hamú-láda---vagy zárva vannak a levegő-szabályzók...:)))

Előzmény: VBence81 (27226)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.18 0 0 27227

Úgy hogy a két keringetőt, két potival tudod szabályozni. Így tudod a belső, és külső kört állítani.

Előzmény: sur5al (27225)
VBence81 Creative Commons License 2012.03.18 0 0 27226

Mit értesz elég nagy átmérőn? Én 150-160 as átmérőj csőre gondoltam(http://www.ventilatorlap.hu/alnor-alsdl160-flexibilis-hangszigetelt-legtechnika-p-11942.html

természetesen szigeteltet tennék ide ami direkt erre a célra van. Persze mindettől függetlenül nyilván nem lesz 100% os a szigetelés és lesz hőveszteségem a padláson. Ezt mondjuk megpróbálom úgy kiküszöbölni, hogy mivel a plafonom úgy van kialakítva hogy van a gerenda alatt egy saralt réteg meg a tetején egy a kettő között meg légrés így ha lehet behozom ide a csövet és minél kisebb rész menjen kinn csak szimplán a padláson. Nekem a csori kis 100m3 es szagelszívó ventilátor max 60fokos levegőt fújt át mikor szinte teljesen le volt zárva a kürtő. A 300 ból azért már mondjuk kophat is akár :). Bár ha tényleg ekkora hő gyűlik itt össze akkor nem is tudok betenni ventilátort se, mert amit eddig néztem az max 70fokig szállíthat. Pedig olyan ötletem is támadt ha már egyszer be van csövezve 2 szoba és ventilátorom is van akkor mivel már régen gyűjtök egy sör kollektorra :D ( így lehet jó sok sört inni büntetlenül, hisz az egészet a családért teszem ) akkor azt is rákötném a szívó ágra. Persze azt nem tudom, hogyan oldanám meg hogy mikor az egyik vagy a másik oldalról szív a nem kívánt oldalt hogyan zárnám le, de valahogy biztosan meg lehet oldani :) .

Csinált már itt vki olyat, hogy nem külső levegő bevezetéses tűzteret átalakított úgy hogy az legyen?

Néha bármit csinálok nem nagyon akar égni a tűz, gondolom ilyenkor kicsit kevés már a friss levegő idebenn, nagy hidegben meg nem szoktam sokáig szellőztetni főleg este mikor ez előáll.

Előzmény: skarabeus01 (27217)
sur5al Creative Commons License 2012.03.18 0 0 27225

Valóban. A KIT-ekben benne van a "kandalló melegítő" üzemmód is, tehát egy alap hőfok alatt csak a kandallóban kering a víz, nem megy sem a fűtés, sem a HMV felé, ez tisztán látszik a demó anyagban. Az mondjuk nincs benne, hogy mennyi az annyi. Lehet 57 fok, mint a Vulcano-nál, de lehet, hogy nem is fix, állítható a vezérlőben?

Szóval az alsó érték jól szabályozható keverőszelep nélkül is, de a felsőt nem tudom így elképzelni. Hogyan tudod korlátozni a max. hőmérsékletet folyamatosan? Úgy értem puffer nélkül.

Előzmény: gmkiev (27223)
sur5al Creative Commons License 2012.03.18 0 0 27224

Persze, de ott még nincs kátrány. Elvileg. Bár tudom, hogy ez nem lehet teljesen egzakt és függ a körülményektől, de 50 és 55 fok közé teszik a harmatpontot. Ebből az is közvetkezik, hogy 58-nál nincs ugye, De 60-alattit írtál, ami az 58-ra is igaz. Ill. kátrány szempontból nem igaz. Mindegy. Az már biztos, hogy 55 és 65 között üzemelni elég vékony tartomány, bár automata kazánnal ill. pellettel simán megoldható.

Inkább a termószelepről referálj nekem ill. áruld el hogyan méred a kandallóid teljesítményét? Puffert fűtesz fel vele vagy hőmennyiségmérővel méred vagy hogyan csinálod? Elvileg előre/vissza hőfok és átfolyásmérés elég hozzá, igaz? Kéne vmi. egyszerű műszer, mert kiváncsi vagyok. Folyton itt kötök ki, hogy nem tudom a kandallóm teljesítményét. Persze a szabályozatlan szilárdtüzelés miatt inkább csak pillanatnyi és akkumulált teljesítményben lehet gondolkodni, de nekem az is jó. Gondolom a nagy gyártók is ezt tudják mérni, aztán átlagolják vagy mi.

Előzmény: kandallókazános (27222)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.18 0 0 27223

Ezt nem így kell gondolni. A gyártó nem véletlenül ad összekötő szetteket, illetve a lehetőségét annak, hogy ezt másolva úgy kössék be a kandallóját.

Ha nem, nem.

Akkor már az nem az ő felelőssége.

Előzmény: kandallókazános (27218)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.18 0 0 27222

Az 55 az 60 alatt van :)

Előzmény: sur5al (27220)
sur5al Creative Commons License 2012.03.18 0 0 27221

Megkérdem itt is, hátha nem mindenki olvassa a "Vegyest".

Létezik olyan szelep, ami egy beállított hőmérséklet felett zár? Olyasmi kellene, mint egy egyenes termofejes radiátor szelep csak ne 6-30 fok között legyen az állítás, hanem pl. 40-70. Mint egy állítható termosztátos, alapban nyitott szelep. Kapillárisosban találtam ilyen szelepet, nem tudom kompaktabb van-e?

sur5al Creative Commons License 2012.03.18 0 0 27220

50-55 alatt, nem?

Előzmény: kandallókazános (27218)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.18 0 0 27219

Csak most nézem...

Jó korán keltél! :)

Előzmény: gmkiev (27216)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.18 0 0 27218

"az ajánlott max kandalló előremenő 65 celsius"

Miért ekkora az ajánlott max, amikor 60 alatt meg kátránygyártás van?

Előzmény: gmkiev (27216)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.03.18 0 0 27217

"valszeg és a tetejében összegyűlt meleget vinném a padláson keresztül a 2 szobába..."

Az Én kadallócskám kűrtője a mennyezetig ér /zárt/. és egy kalciumszilikát lappal van leszigetelve a mennyezet. Ha a fűtő-szellőzőket kiveszed, igy elvileg el lehet "vezetni" a levegőt--ha elég nagy a cső átmérő és 100 %-os a hőszigetelése és biztosított a levegő-cirkuláció a kandalló felké...:))) Akár 300 °C meleg levegővel is fűthetsz.  A nappalidban csak az üvegen kiáramló fűtés marad, ami vagy elég, vagy nem. Ezért hagynám a  kűrtő-szellőzőt---de jól zárodó zsalut szerelnék rá...(amikor kell. nyitom..:))

Előzmény: VBence81 (27212)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.18 0 0 27216

A KIT-re mondja nem a kandallóra!

És tekintettel arra, hogy az ajánlott max kandalló előremenő 65 celsius, ezzel ezt tudja is. Hogy hány percig? Természetesen ameddig az előre menő vízhőmérséklet megvan.

A többrózsa ugyanaz, mint a több vételezési hely. Dehát ezt átfolyósan még gázzal is bajos megoldani. Mert ugye ha fürdik valaki, azonnal mosogat is! :)) A világ csak ilyen! :))

Előzmény: zulu54 (27214)
VBence81 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 27215

Értem, akkor legaláb egy munkával kevesebb :).

Köszi a választ.

Bence!

Előzmény: zulu54 (27213)
zulu54 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 27214

"Aszondom ha tudok csinálni 80 fokos vizet a kandiban, akkor a fürdés működni fog. Vagy igen vagy nem."

Ez a megfelelő hozzáállás :))))

Azt néztem, hogy az ellenzők elég érdekesen számoltak:), de mivel szvsz nem lehet kijelenteni, hogy 15l/perc alatt nem lehet fürdeni ezért feleslegesnek tartottam pontosítani.

Azt olvastam, hogy 5l/perc alatt már biztosan nem lehet fürdeni és hogy egy komolyabb többrózsás zuhanypanelt nem ajánlott 25kW alatt hajtani.

Az Edil is nagy franc, az összes vízteresre - a legkisebbeket is beleértve - azt mondja 14l/min HMV, igaz nem mondja hány percig :)

Előzmény: sur5al (27196)
zulu54 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 27213

Idézet: (tokeskeramia.hu)

A samott tégla szerepe a kályhában elsősorban a tűzállóság és nem a fűtés.

A samott hőkapacitása rosszabb mint a kisméretű tégláé (samott:[0,84 kJ/kg.K] agyagtégla:[0,92 kJ/kg.K]). Ez azt jelenti, hogy lehüléskor a kisméretű tégla több hőt ad le mint a samott.

Előzmény: VBence81 (27212)
VBence81 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 27212

Üdv Fórumozók!

Mivel nagyon nem visított senki így gondolom nagy hülyeséget nem mondtam eddig. Akkor egy két ötletet még elővezetnék aztán majd mondtok rá vmit. A képen látszik, hogyan áll most a kandalló, ezt úgy alakítanám át, hogy a kürtőt plafonog felhozom és a felső szellőzőt is kivenném valszeg és a tetejében összegyűlt meleget vinném a padláson keresztül a 2 szobába. A kandallót úgy építettem meg, hogy a fatároló nyílásnál szívja be a hideg levegőt és az a betét oldalán és a hátulján is érintkezik vele (lefényképezem, ha nem érthető) így a kürtőben is egész tisztessges huzat van. Ezen a betéten nincs külön borítás a meleglevegő elvezetéséhez de én alapvetően úgy látom nem is nagy szükség van rá így, bár persze tévedhetek. A belső rész mint írtam már le van szigetelve minden oldalról mert nem tudtam mekkora meleg lesz odabenn és a vakolat mennyire fogja ezt díjazni. Most a fűtés szezon vége felé mikor már csak napi egyszer kell begyújtani, a jobb oldalán ahol a téglasor van levettem a szigetelést. A tégla szépen fel is melegszik olyan kellemes 40fok környékére. Hogy minél magasabb hőfokot és minél tovább tudjam használni a légfűtéshez, terveztem egy hőcserélőt a füstcsőre ezt használja más is ebben nincs gondolom semmi különös. Viszont arra gondoltam még, hogy mi lenne ha a belső teret beburkolnám samott téglával az jobban tárolja a hőt mint a tégla nem? A hátfalon van a kémény annak mondjuk nem tudom jót tesz e, de legfeljebb akkor csak az oldalfalakra tenném.

Erről mindenképp szeretném a tanácsotokat kikérni, hogy nagy baromság e, vagy van benne ráció?

Továbbá, hogy ezt így megcsinálom tehát a kürtő teljes lezárását akkor marad e még elég meleg abban a helységben ahol a kandalló van(kb 40m2 és 270 a belmagasság) ?

Előre is köszönettel

Bence!

gmkiev Creative Commons License 2012.03.17 0 0 27211

Warm vízteres kályhára többek között. A begyújtás után 15 percel már mosogatott a háziasszony a melegvízzel, amit a KIT 3-ból nyert. Fűtésszezonban ellátja őket. De KIT-N 3-at kötöttem 12.4 kW-os AQUA kályhára, ott sincs panasz.

Előzmény: sur5al (27210)
sur5al Creative Commons License 2012.03.17 0 0 27210

Te vagy itt az Edil szakértő, én hiszek neked. Láttál már ilyen konfigot működni? Esetleg csináltál is? Mekkora teljesítményű készülékkel üzemelt?

Előzmény: gmkiev (27209)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.17 0 0 27209

Ki tudja több referenciával bemutatni a működő képességét a gyártmányainak?

Szerintem ebben élen jár (több más mellett természetesen) az EDILKAMIN.

Hogy sokan kérdőjelezik? Ez az ár miatt van.

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27207

Mert el akarja adni.

Előzmény: sur5al (27206)
sur5al Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27206

Hát jó, bár nehezen adom fel:))) Mit szólsz a lenti gondolatmenetemhez? Ill. ahhoz, hogy az Edil ezt hírdeti. Ha nem működik, miért? (Miért hírdeti, úgy értem.)

Előzmény: tűz_tér (27201)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27205

Szép jó estét, Urak!

Ugye azért doktorátus nélkül is lehet üzemeltetni egy ilyet... kezdek elbizonytalanodni, annyira bonyolult.:O :))

tűz_tér Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27204

mondjuk jössz egy sörrel, mert kb. fél órát azon agyaltam, hogy biztosan én vagyok a hülye, vagy a gépem rossz. csak az mentett meg, hogy ciki lett volna visszavonni az erről a gépről idén kiadott árajánlataimat :)

Előzmény: halaloszto (27202)
tűz_tér Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27203

gondolkodtam rajta éjjel, megkérdem mit csináltál még közben, de féltem belegázolok a magánéletedbe :)

(egyébként 3x-osan van benézve, mert amit én hoztam fel példának, az sem 16 volt hanem konkrétan 21) :)

Előzmény: halaloszto (27202)
halaloszto Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27202

miert nem szolsz hogy ne igyak ennyit? ket helyen is el van szamolva. meg a 40-10-et sem tudtam benne megsaccolni. huh, erre innom kell.

vajk

Előzmény: tűz_tér (27201)
tűz_tér Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27201

De meg lehet úszni. Egyszerűen csak elhiszed amit írunk, kiszámolunk :) Főképp, hogy a

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=116871997&t=9020390

el van számolva. Az valójában 31,5 kW  :)

Előzmény: sur5al (27196)
VBence81 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27200

Köszönöm:)

Előzmény: sur5al (27199)
sur5al Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27199

Na, azért ezt nem mondanám. Igen, van benne kandallóbetét, tégla, fa, gk.  Inkább csak hasonlítanak:)

De gyönyörű mindkettő!:)

Előzmény: Ladybee (27195)
VBence81 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27198

Nem rémlik, hogy építettem volna egy másikat is :DD.

Ezt ugyanis én építettem saját tervek alapján.

Persze előtte egy csomót olvastam és jópár képet is megnéztem, így nem csoda ha épp hasonlít valamelyikre.

Bence!

Előzmény: Ladybee (27195)
sur5al Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27197

Ja a hőtárolóst kihagytam. Persze komfortosabb, főleg az egész napos elérhetőség és kapacitás miatt. Szerintem nem takarékosabb*, pont ugyanannyi víz fog fogyni. Fa is ugyanannyi. A hőm. szabályzást remélem megoldja a VTA. Ha nem, szomorú leszek.

*A mostaninál biztosan takarékosabb lenne bármelyik. A cirkó melléképületben van, onnan jön az udvar alatt, szigeteletlen csövön a melegvíz. Mire megérkezik: 1 vödör hideg pocsékba. Nyilván mikor elzárod 1 vödör marad a csőben/cirkóban, ami szépen kihűl mire megint valaki kér belőle...

Előzmény: zulu54 (27187)
sur5al Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27196

Látom nemigen lehet megúszni a próbát:)

Érdekes, amit írsz. Természetesen ott a felmelegített víztömeg. Kb. 70l 80 fokos vizem van. Nem tudom most mennyi a hőlépcső igazából, tehát mennyit emel a kandalló. A visszatérőt (még) nem monitorozom. Ha ezt tudom, akkor már látszik, mennyi hőt lehet elvonni (normálisan égő tűznél) "büntetlenül" a kandallótól. Ha a primer (kandalló) és szekunder (HMV) átfolyás hasonló ill egyezik, akkor a kandallónál is 30 fok lépcső kell ahhoz, hogy a hőfok ne csökkenjen. Ez nem hiszem, hogy megvan. Szóval hűlni fog. De nem is kell, hogy szinten maradjon. Mi van, ha a fürdés idejére visszaesik az előremenő? Semmi. A határ csak ott van - ahogy egy élesszemű kartács már rá is világított a Vegyes topikban - hogy a hőmérséklet a keringetési határ alá esik, így a szivattyú nem visz meleget a hőcserélőhöz, tehát a víz hirtelen 10 fokosra hűl a zuhanyozó felett:)) Ez a keringetési határ 60 fok az én esetemben.

Tök érthető, ahogy számoltál, csak nem úgy vannak a számok. 70l és 60 fokig megy (az alatt a kandalló kör lekapcsol). Az eredményen csak picit változtat (5880kJ, 6,5perc). Ez egy emberre több, mint megfelelő. Nem tudom mennyi a teljesítménye a maszek kandallómnak, de akár 10kW*-ot is el tudok képzelni (vízre).

Na most ezt hogyan is kell számolni? Nem lehet egyszerűsíteni? A betáplált 10kW, a kivett 15kW, az eredő 5kW, tehát ez a fogyasztás mennyi idő alatt viszi le a 70l 80 fokos vizet 60-ra, nem? 70*20*4,2/5/60=19.6 perc, ami elég 4 egymás után zuhanyozó családtagnak. Ha közben hagyjuk a rendszert picit "magához térni", akkor már az 5. is megfürdött, esetleg a nagymamának is jut még vmi.:)

Aszondom ha tudok csinálni 80 fokos vizet a kandiban, akkor a fürdés működni fog. Vagy igen vagy nem.

* Vagy ez nagyot mondás? Hogy tudnám lemérni, kiszámolni? Elvileg az előre/visszatérő és az átfolyás mérésével igen. Na ezért kell az a hőmennyiségmérő:)))

Előzmény: zulu54 (27187)
Ladybee Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27195

Ez érdekes, a kandallónk szakasztott mása a képen láthatónak. Talán ugyanaz a mester ? :-)

Előzmény: VBence81 (27192)
VBence81 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27194

Tényleg csak a lényeg látszik rajta, a felíratok nem nagyon :/ . Középen a piros négyzet a kandalló lenne.

Majd megpróbálom másképp beilleszteni.

VBence81 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27193

Eléggé mórickásra sikeredett,de a lényeg látszik.

Előzmény: VBence81 (27192)
VBence81 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27192

Előzmény: Törölt nick (27191)
VBence81 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27190

Az egyik gyerek szoba falának túlfelén van a kandalló igen. Sajnos ez pont egy jó vastag főtartó fal, de etől függetlenül átfúrtam egy 100 as átmérőjű csővel de ez eléggé gyérnek, mondhatni hatástalannak bizonyult. A méásik szoba viszont nem falszomszéd így oda mindenképp csövön keresztül kellene vinni a meleglevegőt.Ha segít esetleg rajzolok egy móricka ábrát az elrendezésről vagy fényképet is tehetek fel a kandallóról.

Kísérlet képp ebbe a csőbe betettem egy síma szagelszívő csőventilátort de az se nagyon hozta a várt meleget, bár mivel max 100m3-t tud nem is vártam tőle sokat.Ezt megfejelve mivel nagy összegbe nem került vettem 10m drain csövet(nem perforáltat) és ezt toltam rá a ventilátorra és vezettem a szoba tulsó sarkába a földre hátha igy megindul vmiféle cirkuláció, de ez sem nagyon jött össze. Nyilván nem nagy átmérő és nagyobbnál hatékonybb lenne,de mostmár inkább kérdezek mielőtt ezekbe befektetek.

Terveim szerint egy 150mm átmérőjű sonoduct hőszigetelt csővön keresztül vinném a kürtőben összegyűjtött levegő a padláson át a 2 szobába a padlóra lehozva és gondoltam teszek bele egy ventilátort is és akkor biztos bejut a két szobába a meleg.

A kérdés, hogy tévedek e ?:D

Bence!

Előzmény: skarabeus01 (27189)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27189

Viszont a fal szomszédos 2 gyerek szoba hideg marad,.."

Ha erre a falra van ráépítve  a kandalló--elég 1 fűtőrács../ha nem megoldható, akkor a kupolából elvezetett (gravitációs) meleg levegő. Ha ez sem megy akkor marad a konvekciós burkolat--légpumpával...:)))

Előzmény: VBence81 (27188)
VBence81 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27188

Üdv Fórumozók!

Mielőtt ide írtam volna becsületesen olvasgattam a topikot, nehogy szó érje a ház elejét, hogy erre sem voltam képes. Azonban nekem konkrétan az én rendszeremre lennének kérdéseim így egy kicsit mégis zaklatnálak titeket egy-két keresetlen kérdéssel.

Tavaly építettem egy kandallót ( már ahhoz is innen vettem az ötleteket) és így lassan a fűtés szezon végén már látom a hiányosságokat és, hogy min szeretnék változtatni ezért is szeretnék olyanokat megkérdezni, akik már ezen túl is vannak. Szval a kandallót bontott téglákból raktam a kürtő két oldal pedig ytongból készült, míg a fed lap tűzálló gipszkarton. Belül az egészet beborítottam alukasírozott kőzetgyapottal. A rendszer szerintem egész szépen muzsikál, ezzel nem is lenne problémám. Szépen ég, a huzat szerintem tökéletes, gyakorlatilag ha jól és időben rakok a tűzre akkor befüstölés szinte semmi vagy épp semmi. A kandalló üvege igaz egy kicsit kormozódik, de csak alul és két oldalt "U" alakban és az sem vészes.

A gondom a rendszerrel, hogy a nappaliban ahol van, tökéletesen befűt, sőt a vele egy légtérben lévő konyha, étkező folyosó is meleg. Viszont a fal szomszédos 2 gyerek szoba hideg marad, a nyitott ajtó ellenére sem nagyon megy be a hideg. Míg idekinn 28 fok van a 2 szoba 20-21 fokos.

Olvastam sok parázs vitát vízteres és légfűtéses változatról és nyilván meg is van egyiknek is másiknak is előnye hátránya. Én tekintve hogy nyűgösebb a kialakítása és már a sima tűztér betét is megvan (technical:Maja 12kw tűztér) a légfűtésnél döntöttem. A nappaliban jelentkező másodlagos problémát, miszerint a plafonnál akár 36fok is megvan a hőfok, míg mellmagasságban már "csak" 28fok van, egy mennyezeti ventilátorral oldanám meg aminek van téli funkciója is. Erről már itt is egy páran írtak jó dolgokat. A 2 szobába pedig szeretném csöveken keresztül benyomni a meleg levegőt. Ebben kérném a véleményeteket, tapasztalataitokat, hogy mit, hova, milyet?

Még lenne pár dolog, amit szeretnék átalakítani és megtudni  jól gondolom e, mert szerintem hasznos lehet, de előbb megvárom lesz e vkinek kanala is válaszolni nekem :).

Kicsit szedett vetett és hiányos lett az irományom, de ha lesz legközelebb majd pontosítok.

Előre is köszönettel

Bence!

zulu54 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27187

Az átfolyós gázmelegítőket 13kW felett ajánlják fürdésre.

Igénytől függ, egy komolyabb zuhanypanelt tuti nem fog tudni meghajtani órákig, de egy zuhanyfejet normális nyomással valószínüleg kiszolgál.

Nem tudom mennyi hőkapacitása van a rendszernek, az sokat számíthat, főleg ha zuhany közben nem folyamatos a vízelvétel, tehát újra tud melegedni.

Ha van pl. 50 liter 80 fokos vized a primer körben és 50 fokig működik a melegvíz készítés az:

50kg*30dT*4,2kjK=6300kJ puffer.

6300/15kW=420s azaz 7 perc zuhanyzás, ha közben termelsz 7,5 kW-al akkor már 14 perc.

5 percnél tovább folyatni a vizet folyamatosan erős pocsékolás, hajmosás/szappanozás/borotálás/arcradírozás stb. közben el kell/kellene zárni.

A hőtárolós azért nyílván komfortosabb és (víz)takarékosabb megoldás, az állandó vízhőmérséklet és egész napos elérhetőség miatt, az átfolyósnál mindig bíbelődni kell a csapokkal.

sur5al Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27186

Ez a hőcserélős-átfolyós dolog nem működik tehát? Szereltél már ilyet az Edil ajánlása alapján? Fura, hogy ajánlgatják, ha nem működik. Persze ötletnek jó, csak a kandallók nagy része kicsi hozzá (teljesítményben).

Előzmény: gmkiev (27185)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.16 0 0 27185

Tégy be egy alapban zárt mágnes szelepet és nem hűti vissza a bojlert a kandalló.

Csak 50 fok felett legyen nyitva.

Előzmény: sur5al (27183)
halaloszto Creative Commons License 2012.03.15 0 0 27184

a zuhanyozashoz kell 15l/perc 40 fokos viz, amit 10 fokosbol csinalsz.

25 fok deltaT * 15l/perc * 4.2kj/kgK -> 945KJ/perc, azaz 16kW. kis rahagyassal 20kW

vajk

Előzmény: sur5al (27181)
sur5al Creative Commons License 2012.03.15 0 0 27183

Megnéztem, köszi. Te egy régi motoros vagy:) Ez a kandallód viszont új?

Nem bonyolítom a vezérlést ha indirektes lesz (esetemben ez egy bojler + rézcső spirál). Egyszerűen átmegy majd rajta a fűtési víz és a spirált melegíti, mint egy radiátort. Mivel a fűtés 60 fok alatt nem megy, ezért ha feljebb is melegszik utána a tűz lecsengésével max idáig tud visszahűlni. Az optimális vízhőmérséklethez ott a VTA.

De még nem adtam fel az átfolyóst.:)

Előzmény: ronkovik (27180)
sur5al Creative Commons License 2012.03.15 0 0 27182

Ez így elég bonyolultan hangzik.

Szerintem sincs 20, de hogy az elképzelés működne-e azt csak egy másik hőcserélő beépítése mutatná meg. Viszont ha nem megy, akkor hirtelen eladó lesz egy alig használt 20 lemezes:))) Jó lenne a próbát modellezéssel vagy számolással megúszni. Ahogy írtam is előbb: ha olyan hülyeség, miért reklámozza egy neves gyártó?

Abban tökéletesen igazad van és ronkoviknak is, hogy az indirekt lenne a megbízható megoldás. Egyelőre azt igyekszem lekerülni, persze azért nem minden áron.

Előzmény: tűz_tér (27179)
sur5al Creative Commons License 2012.03.15 0 0 27181

Na, azért nem fürdünk egész nap:))

Természetesen ez egy hendikeppje a megoldásnak. Azonban nem jár nagy árral, hiszen mi mindig este fürdünk és a kandalló 2-3 órán keresztül 80 fok feletti vizet cirkuláltat, ebben az időszakban kell az összes embernek megfürödnie. Ez megoldható.

Inkább a 20kW aggaszt. Honnan jön ez a szám? Félreértés ne essék, nem akarom megkérdőjelezni a mérnöki tapasztalatot, de az Edilkamin legtöbb kandallója sem tud ennyit (vízre). Mégis 2 kötési javaslatban is ajánlják a megoldást. Vajon miért? GMK olvtárs talán tudja a választ. (?) Mi a titok?

Előzmény: halaloszto (27178)
ronkovik Creative Commons License 2012.03.15 0 0 27180

Nézd meg a 9926-os hozzászólásomat. Kisseb módosítással nekem ez lett megépítve.

Nem szükséges az,hogy a kandalló maxigázon menjen, míg a hőcserélős-átfolyós megoldásnál muszály, garantáltan mindíg van 120 l melegvizem, a gázkazán decembertől teljesen ki van kapcsolva:))))

Előzmény: sur5al (27177)
tűz_tér Creative Commons License 2012.03.15 0 0 27179

Akkor tudsz számolni, ha a teljes rendszer hidraulikai ellenállását ismered. Akkor a szivattyú jelleggörbéből meghatározható a térfogatáram. Így méretezik a szivattyút, csak visszafele :)

Ránézésre nincs 20kW, anélkül meg tényleg semmi értelme átfolyósnak. Az én véleményem, hogy szilárt tüzeléssel egyébként is nagyon gázos megoldás, de biztosan van aki vitatkozna ezzel. Nem akarok róla hosszan írni, elég a padlófűtésre gondolni, ahol hasonlóan egy maximált hőmérsékletű kevert kört kell táplálni.

halaloszto Creative Commons License 2012.03.15 0 0 27178

raadasul mi van ha olyankor akarsz zuhanyozni, amikor pont leegett a tuz? mert ugye tuti nem megy a kandallo napi 24 oraban 20kW-al, hiszen ahhoz napi tobb mint egy mazsa fa elegetese kellene.

vajk

sur5al Creative Commons License 2012.03.15 0 0 27177

Igen, határeset. Ezért is jobb a soros. Nem probléma. Még nincs összerakva:)

A 20kW is elgondolkoztató. Nem tudom, hogy a kandallóm tud-e ennyit (nem hiszem), de mérne sem igen tudom. Vagy tudom? Ha tudom mit teker a szivattyú (Wilo 25/2 I. fok. 18W) és az előre/visszatérő hőfokot (pl. 80/60), akkor tudok pillanatnyi teljesítményt számolni valahogyan?

Előzmény: halaloszto (27176)
halaloszto Creative Commons License 2012.03.15 0 0 27176

fele terfogatarambol ugyanannyi hot csak dupla deltaT mellett tudsz kivenni. kerdes hogy 50fok visszaterohoz ha hozzaadod a dupla deltaT-t, akkor nem csusszan-e 100 fole az eredmeny?

vajk

Előzmény: sur5al (27174)
sur5al Creative Commons License 2012.03.15 0 0 27175

Sosem tagadtam, hogy ez egy jó cég! :)

Előzmény: gmkiev (27172)
sur5al Creative Commons License 2012.03.15 0 0 27174

Hogy érted? A párhuzamos kapcsolás miatt a térfogatáram csak fele lesz? Ezért a fele melegből akarok mindent kivenni, ez butaság. A másik meleg félből meg bőven megforralhatom a kandallót. Ja. Bár, ha csak az átfolyó víz felét használnám fel a HMV előállításra a másik (forró) fél miatt a visszatérő 50 fok felett maradna, ezért a fűtési kör is beindul, így meglesz a megfelelő hőelvétel a másik hőcserélőn is, ergo nem lesz forrás. De igazad van, nem ez a cél. Végül is semmi akadálya a soros kapcsolásnak. Inkább nem bonyolítanék plusz szelepekkel.

Köszönöm az észrevételt, jogos és (talán) értem!:)))

A hőcserélő mérete (teljesítménye) mennyiben számít?

Előzmény: tűz_tér (27171)
Dunit Creative Commons License 2012.03.15 0 0 27173

Majd eljő az ideje.

Tény én is csak 2 évente tisztítom a kéményeimet. Sk.,  mivel a kényseprők mindig kötözködnek.

Kb. 100 q fa fogy el ennyi idő alatt .

Előzmény: (M)Ákos (27167)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.15 0 0 27172

Nem kell kitalálni azt, amit más már működő képesen kitalált és esetleg rendelkezésre is bocsájt! :)

tűz_tér Creative Commons License 2012.03.15 0 0 27171

Azt csak halkan jegyzem meg, hogy a rajzod szerint vízforraló lesz belőle, nem vízmelegítő. Sorba kötött hőcsikkel még talán működne, párhuzamosan váltószelep és áramlásérzékelő nélkül tutti nem.

Előzmény: sur5al (27169)
tűz_tér Creative Commons License 2012.03.15 0 0 27170

30C hőmérséklet emeléshez 10 l/min térfogatáram mellett folyamatosan kb. 20 kW teljesítményt kell bevinni. Ha ezt nem tudja a kandallód, akkor felesleges átfolyóson agyalni, csak az indirekt játszik.

Előzmény: sur5al (27169)
sur5al Creative Commons License 2012.03.14 0 0 27169

Hamár ötletbörze. Forgatom már egy ideje a HMV készítés ötletét a vízteres kandallóval. Eddig egy csőkígyós hőcserélővel feltuningolt bojlert akartam bekötni a fűtési rendszerbe kvázi radiátorként, amit a fűtővíz felmelegíthet. Már egy 200l-es bojlert is kaptam hozzá (köszi GMK!). Helyem nem sok, úgy néz ki a spirál is elég sokba van, szóval erősen gondolkodtam a napokban. Aztán arra jutottam, hogy valsz. hagyom a csodába az egész bojleres mizériát.

A megoldás: Edilkamin Kit3.

Ill. annak átrajzolata az én rendszeremre:

Kis magyarázat. Ha feltesszük*, hogy egy egyszerű hőcserélő képes a 60-80+ fokos vízből fürdésre alkalmas melegvizet (40+ fok) előállítani, akkor nincs más feladat csak a HMV kivét idejére a fűtési kört felfüggeszteni. Tehát a kandallón lévő primer keringető (PK) 60 foknál indul az előre ágat mérő termosztát (EÉ) jele alapján kapcsolva azt és meleg vizet visz az SC20 és SC30 primer oldalára. Ha nincs HMV használat, akkor az SC20 primer oldalának visszatérője megegyezik a bemenőjével, tehát 60 fokos, így a visszatérőn lévő érzékelő indítja a szekunder (fűtési-radiátor) kör keringetőjét (SZK). Egészen addig, míg a visszatérő 50 fok alá nem csökken, ez a helyzet. Ha lehűl a visszatérő, akkor a radiátorok nem kapnak semmit, hiszen 50 fokos visszatérő alatt a keringetőjük nem kap jelet. Akkor sem, ha HMV elvétel történik, ezért az SC20 primer oldalának vissza ága lehűl (hiszen felmelegítette a HMV-re szánt hálózati hideg vizet). Tehát a HMV-nek prioritása van.

Több plusz legyet is ütök így:

1. Lényegében nem nagyon akartam vele foglalkozni, mivel pufferem nincs, de ezzel a kazánvédelem is meg van oldva.

2. Forrás esetén van egy kézi működtetésű visszahűtő rendszerem. Ha kinyitom a melegvíz csapot, visszahűl a kandalló. Persze a szivattyúnak mennie kell azért, különben nincs hőcsere.

Az SC20 vízkövesedhet, ez igaz, de a teljes rendszeren van egy központi vízlágyító, ami sajnos sok vizet elpazarol (naponta átöblíti magát), de legalább valóban lágy vizet állít elő, semmi nem kövesedik a rendszerben (gépek, csapok sem).

Nem kell tartály, nem kell kígyó stb. Csak egy másik hőcsi és némi forrasztás.:)

Na, mit szóltok?

Hogyan kell ezt méretezni? Vagy legyen egy húszlemezes (ez van az Edil rajzán) és kész? A kandallótól egy Wilo 25/2 18W-on (I. fok) 22-es rézcsövön szállítja a meleget.

*Ha az alapfeltevés nem áll, akkor vagyok bajba. Mindenesetre a VTA fog kelleni, mert valsz. a HMV kimeneti hőfok jelentős ingadozásnak van kitéve...

sur5al Creative Commons License 2012.03.14 0 0 27168

Mintafűtő vagy:)))

Előzmény: (M)Ákos (27167)
(M)Ákos Creative Commons License 2012.03.14 0 0 27167

Az jó móka lehetett.. :((

Kicsit meg is ijedtem, és megejtettem az éves kéménybenézést az alsó tisztítóajtónál.

Semmi gyanúsat nem láttam, 4-5 marék korom van lepotyogva, a szögletes belső végig kivehető.

Ez 14x14, hagyományos, kisméretűből falazott, belül vakolva. 7 m magas, ebből 4 m hideg padláson és tetőn kívül megy, szigetelés nélkül.

3 éve használom a kályhát, eddig összesen kb. 120 q 2+ éves akácot égettem el benne. Többnyire csak késő du. gyújtok be, éjfélig megy.

A kályha tiszán égeti a fát, begyújtás után 5-10 perccel nagyon sasolni kell, hogy látni lehessen, hogy jön valami a kéményből.

Ja, a kémény még soha nem volt kipucolva...

Előzmény: skarabeus01 (27163)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 27166

Reméljük!

Előzmény: Törölt nick (27156)
misbelief Creative Commons License 2012.03.14 0 0 27165

Amúgy tényleg érdekes kérdés. Két könyben is találtam erre való utalást :

Gerhard Wild : Cserépkályhák és kandallók

Kombikályhának nevezi a szerző :

Kószó József : Cserépkályhák és kandallók

a kép alatt a következő szöveg szerepel :

Légfűtő cserépkályha öntöttvas

tűztérbetétje és a füstcsövek biztosítják

az intenzív hőleadást, míg a kapcsolt

fekvő járatok csak javítják a hatásfokot

a füst távozó hőjének mérséklésével

Előzmény: Törölt nick (27158)
tűz_tér Creative Commons License 2012.03.14 0 0 27164

Teljesen igazam van, itt a topicban is beállítottam már néhány Astrat, Oreat, Tertiot.

Szigetelés miatt nagyon nem kell aggódnod, normális napi használat mellett 10 évet kibír.

Nem írtam, hogy ne használd a pillangót.

Előzmény: skarabeus01 (27162)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 27163

Mi a Véleményetek a Kandalló betét után kötött füstjáratrendszerről,.."....megbocsáss, de elég  korcs ötletnek tartom. Mielőtt a klaviaturát kezded csapkodni, ime a saját esetem:

Egy min.10..max 20 KW-os betéttel fűtöm immár 3 szezont. A fám 2 eve száraz..!!! Az előző 2 szezonban elég volt évi 1x-i kémény-seprés. Most az alig -26°C on, a fa égetésnek káámpec. (igaz, a fűstgáz nem áramlott ki a lakó-térbe. Jön a mesterem és nekiáll/na kotorni..:))--igen ám, de a kefe egy helyen megakad a kéményben, elő a tükröt és im látható, hogy nem látható semmi.../magyarán egy dugó van a kéményben. Nincs más hátra...mint előre, fel a tetőtérbe, onnan annak a tetejére, majd leszedni 57 drb cserepet , jó jeges, havas--alig -26°C-ban...)) elő a véső-célszerszámot és im levésé a kormot az kémény faláról--és lőn tiszta füstjárat...:)). Jó magam imát mormolva rakám a jeges cserepeket vissza../ami le nem csúszott a tetőről..)

A tanulság--még a száraz fával is dugit a füst, ha nagyon lehül---ám Te tudod...:)))

skarabeus01 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 27162

Nézd meg, hogy záródik rá az ajtó a keretre, az üveg és a keret között talán ha 2-3 mm marad, ráadásul az is állítható..."

Megnéztem, részben igazad van. Az üveg és a kiugró keret közti különbség 0,6 cm. Nem állitható (sőt  az ajtó keretére felülről van  ráépítve 2 drb acca 4mm magas ütköző-bütyök.--gondolom, ha kiég a keretből a szigetelés..:(((

Magyarán, ha nem zárom a pillangót a fa szinte ugyan olyan intenzitással ég, mint a nyitott primernél..! (a pillangó zárása után kb. 80 %-al csökken az égés intenzítása---sőt ha  nem izzik eléggé a fa, meg is szűnik--csak olykor pislákol...:(((

Előzmény: tűz_tér (27135)
misbelief Creative Commons License 2012.03.14 0 0 27160

Neked, a Rath Kft. üzletkötőjének mit mondtak erre a felvetésre a kályhaépítő ügyfelek (mesterek) , kérdezted őket ?

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.14 0 0 27159

Hát, már válaszoltam neked... De most, hogy pontosabban leírod mit szeretnél, két tanácsot adnék. Függőleges járatrendszerű legyen, ne legyen olyan hosszú a járatrendszer, mint egy cserépkályhában (a 4 m az még épp jó szerintem), legyen rajta tisztítóajtó, vagy dugó (amennyi szükséges az összes hely eléréséhez), és legyen egy bypass (ami rövid úton is el tudja engedni a füstgázt a kéménybe) a kezdeti huzathoz, vagy bármilyen más probléma esetére. Szerintem sok meleget csapdába ejthetsz, ami másképp távozna. A kémény viszont, még ha tégla is, legyen jól hőszigetelt a hideg szakaszokon (padláson, tetőn kívül). És soha ne korlátozd az égéslevegőt, amig nem épül fel jó huzat.

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.14 0 0 27158

Mi a Véleményetek a Kandalló betét után kötött füstjáratrendszerről, mint hőtároló közeg?

Egy 12 Kw kandallóbetétem van amit nem közvetlenül a kéménybe kötnék, hanem samottból építenék egy füstjáratot kb 4 m számolgattam hagyományosan s. tégla+tűzálló habarcs vagy a RATH os zugmodul ragasztóval utóbbi 10 % drágább de egyszerűbbnek és biztonságosabbnak tűnik

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.14 0 0 27157

Meg némileg melegebben távoznak, ami a térfogat szempontjából nem lényegtelen. ;-)

Előzmény: sur5al (27155)
sur5al Creative Commons License 2012.03.14 0 0 27155

Igen, köszönjük, ez már szabatosabb.

"a bevezetett levegőhöz hozzáadódik a fából felszabaduló gázok, gőzök tömege"

Valóban. Végül is több megy ki, mint amennyi bement. Hiszen a fát közben kicipeltük a kéményen...

Előzmény: kandallókazános (27139)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27154

És az elég magas lesz? (huzat miatt)

Mert ha már új, akkor tökmindegy az az 1 m +/-, mármint épités szempontjából. 

Előzmény: tűz_tér (27152)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27153

Az most ezen a linken 167 ezer Ft akcióban. Most kezdjek nagyon ideges lenni, hogy most nem tudjuk leszállittatni, vagy egyébként is meg lehet kapni cca. ekörül, csak rámondják, hogy akciós?

Ketten is jönnek az ünnepek alatt megnézni a nyaralót... hátha.....el ne kiabáljam...

Előzmény: tűz_tér (27152)
tűz_tér Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27152

6 m.

Előzmény: tunderlala-3 (27151)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27151

uni plus 20, ami itt is van? Hány métert nézzek, 7?

http://www.schiedelshop.hu/akcio

Előzmény: tűz_tér (27150)
tűz_tér Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27150

Nem, UNI*PLUS -nak ott elég lesz ami benne van. SR nem javasolt, de arról nem is volt szó.

Előzmény: tunderlala-3 (27149)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27149

tehát lehetséges, hogy még a schiedel kéményt is plusz szigetelni kell?

Előzmény: tűz_tér (27148)
tűz_tér Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27148

Továbbra is úgy van, hogy a légellátás, fűtőkészülék, összekötő elemek és a kémény egy egységet képez, csak rendszerben érdemes gondolkodni róla. Már csak azért is, mert gyakran előfordul, hogy a 180-as kivezetésű készülékhez is kell egy 200-as kémény, és ritkábban, de akár a fordítottja is.

Padlástérben a szigetelés még egyetlen kéményen sem rontott, a különbség csak annyi, hogy van ahol jó ha van és van ahol muszáj.

Előzmény: tunderlala-3 (27145)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27147

Mi van eldöntve?

A kémény? :)

Előzmény: tűz_tér (27143)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27146

most ez mi lennénk?:))

Előzmény: tűz_tér (27143)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27145

Csak a fűtetlen padlástér miatt kérdeztem, mi csak földszinten vagyunk.

Előzmény: tűz_tér (27144)
tűz_tér Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27144

Az inkább arányt jelent mint konkrét métert, de akár már 3 méternél is érdemes gondolni rá.

Előzmény: tunderlala-3 (27142)
tűz_tér Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27143

Nem folyik semmilyen ötletelés, már el van döntve :)

Előzmény: kandallókazános (27141)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27142

Ez a "hosszan" hány métert jelent?

Előzmény: tűz_tér (27140)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27141

Igen, az még érdekes lenne.

Egyébként nem értem miért D200 kéményről folyik az ötletelés, mikor a megfelelő készülékhez D180 is elég. ;)

Előzmény: tűz_tér (27136)
tűz_tér Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27140

Homlokzaton vagy hosszan fűtetlen térben vezetve kevés a 12 cm tégla is és a szerelt kémény 4-5 cm hőszigetelése is. Nem véletlen, hogy a szabvány erre az esetre minimum 25 cm vastag téglafalnak megfelelő szigetelést ír elő.

A tapasztalat az, hogy az is kevés :)

Előzmény: kandallókazános (27131)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27139

Bocs de el kellett mennem közben, ez pedig hosszabb téma.

A füstcsappantyúval változtatni tudod a készülékre érvényes szívó hatását a kéménynek (ami ugye több tényezőtől függ, és folyamatosan változik).

Az égési levegő bevezetésnél lévő pillangó szeleppel a bevezetésre kerülő levegő mennyiségét.

A tűztér egy "doboz", melyben az égés zajlik. Az egyik nyíláson bevezeted az égési levegőt, a másikon kiengeded a füstgázokat. Ha a doboz egyéb irányokba zárt, elvileg elég lenne csak az egyik nyílás keresztmetszetét változtatni, és ezzel szabályozni a gáz térfogatáramát a "dobozban".

A helyzet azonban ennél összetettebb, mivel a bevezetett levegőhöz hozzáadódik a fából felszabaduló gázok, gőzök tömege. Ez azonban az égési folyamat során változó mennyiségű. Így ha csak a légbevezetési oldalon lévő keresztmetszet szűkítésével szabályozod az áramlás sebességét, könnyen előidézel oxigénhiányos állapotot. Ekkor a nagy, lusta lángnyelvek helyett senyvedő égés képét fogod látni.

Természetesen mivel a két szabályozott nyílás a jól záródó készülékre van "felszerelve" ha az egyiken változtatsz, a másikat is befolyásolja bizonyos mértékben.

Az általam alkalmazott automata huzatszabályzós megoldás a gyakorlatban egyébként jól működik, csak megfelelően be kell állítani az adott kémény huzathoz és tüzelőhöz.

Igazán jó égés  bármilyen kandallónál folyamatos szabályozással érhető el, melyre egy átlagos felhasználó vagy  nem képes, vagy nem akar vele bíbelődni.

A rövidtávú tervek között egyébként nálam is szerepel a szabályozás további finomítása, és a készülék kismértékű módosítása, az alapvető működési elvet megtartva. Ez a készülék egy másik vásárlói réteget célozna meg. ;)

Előzmény: sur5al (27134)
tűz_tér Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27138
Előzmény: petyarider (27127)
tűz_tér Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27137

Aki ilyet leír, azt csak dealernek nevezem, és a kábítószer alosztállyal köröztetném :)

Előzmény: Con_sole (27109)
tűz_tér Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27136

A megmaradó falvastagság elég is lehetne, nekem inkább azzal van gondom, mit csinálhat a fúrás-marás közbeni rezgés a pillérrel.

Előzmény: kandallókazános (27103)
tűz_tér Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27135

Az biza nagyon csúnya lenne, ha akkora felületen kapna szekunder levegőt, annál még a primer is kisebb. Nézd meg, hogy záródik rá az ajtó a keretre, az üveg és a keret között talán ha 2-3 mm marad, ráadásul az is állítható. Kívülről valóban kb. 1 cm a rés, de az üveg mögött már csak az a pár milliméter.

Előzmény: skarabeus01 (27099)
sur5al Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27134

Na, ettől nem lettünk okosabbak:(

Előzmény: kandallókazános (27133)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27133

"Inkább arra válaszolj mi a helyzet a primer/szekunder szabályozás és a pillangószelep együttes alkalmazás tárgyában?"

Az úgy jó! :)))

Előzmény: sur5al (27128)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27132

"Vajk szerint a tégla sem 10cm, hanem 12."

Ez tény.

Előzmény: sur5al (27128)
kandallókazános Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27131

Köszönöm hogy ilyen kimerítően, meg helyettem is! :)

Még annyit talán hozzá Vajk fórumtársnak, hogy a bajok ott kezdődnek, ha sem hőszigetelés, sem hőtárolás nincs egy kéményben.

A szinte "csak hőtárolás" működik: ld. falazott tégla kémény.

A szinte "csak hőszigetelt" is működik, ld. vékony savélló cső hőszigeteléssel.

A végeredmény hasonló: mindkettőben megfelelő lesz a füstgáz hőmérséklet (nem hül harmatpont alá).

Előzmény: gmkiev (27126)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27130

Akarod hallani a véleményemet?

Olvasd el a VGF következő számában! :)

Ott a kéményekről, kémény követelményekről egy elég baráti fejtegetést olvashatsz.

Mellesleg minden "rossz" kémény előidézője, az alacsony füstgázhőmérséklet, karonfogva a szakaszos üzem móddal.

Előzmény: halaloszto (27129)
halaloszto Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27129

Szerinted a 3cm samott, majd kozetgyapot vagy levego, szerkezetu rendszer kemeny, a 2cm cserep majd levego, vagy az acelcso, 0.5-1cm levego, majd legvekonyabb reszen 8cm tegla szerkezetu furt-belelt kemenynek kisebb a hokapacitasa?

vajk

Előzmény: gmkiev (27126)
sur5al Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27128

Nemá! A többit nem olvastad el? Ha ez falban van: nem gond, van még tömeg meg vastagság. Ha ez padláson és tetőn kívül: kicsit gond, de lagalább nem kell az egészet átrakni...

Vajk szerint a tégla sem 10cm, hanem 12.

Na mindegy, úgyis valami építész kell ide, hogy jól megaszondja nekik.

Inkább arra válaszolj mi a helyzet a primer/szekunder szabályozás és a pillangószelep együttes alkalmazás tárgyában?

Megtisztelő válaszodat előre is értékelvén:

Egy hobbi tűz- és ezermester.:)))

Előzmény: kandallókazános (27123)
petyarider Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27127

Sziasztok!

Cserépkályhát szeretnék rakatni Tabon, Somogy megyében. Az elképzelés már megvan, már csak egy jó, megbízható szaki kerestetik :-)

Ha tudtok valakit aki jól, nem a földtől elrugaszkodott áron dolgozik akkor kérem jelezzétek!

Esetleg a kuruczpetyakukacgmailpontcom címen elér!

köszi!!!!!

gmkiev Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27126

• "A gázberendezésekre vonatkozó biztonságtechnikai előírásokat a GMBSZ tartalmazza, amely a gázkészülékek elhelyezhetőségére, a levegőellátásra és égéstermék elvezetésre is nagyon sok kötöttséget tartalmaz. Ezek teljes ismerete építész tervezőtől nem várható el, ezért felelős döntéseket csak épületgépész tervező hozhat. Ezen döntések körébe tartozik az is, hogy mikor szükséges épített égéstermék elvezető, (milyen feltételeknek kell megfelelnie) és mikor létesíthető szerelt jellegű.
  • Tipikusnak mondható hiba eredménye a ma tömegesen előforduló un. „falsíkon kívüli szerelt kémény”, amely sok esetben részben annak következménye, hogy az épület építész tervezője nem gondoskodott a gáztüzelésű berendezés égéstermék elvezetésének lehetőségéről.
  • Megjegyzés: ez a kéménytípus a szakaszos üzemű gáztüzelő berendezések esetében minimális hőkapacitása és ezáltal időjárásfüggő labilis működése miatt a legveszélyesebb megoldás; sok halálos balesetben hatott már közre!"
  •  

Hogyan kerül ide ez a bemásolás? Úgy, hogy az automata szilárdfűtésű kazánok szinte teljesen megegyezően viselkednek a gázos kazánokkal.

Égéstermék hőmérséklet, szakaszos üzemmód vonatkozásában.

Magyarul azok a kémények, melyeknek semmi hőtarásuk sincs, nagyon "rakoncátlanul" viselkedtek ezen a hideg télen és fognak ezután is!

Előzmény: halaloszto (27125)
    halaloszto Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27125

a tegla 120mm szeles.

aki a hotarolast hianyolja az elvekonyitott falu kemenyben, annak uzenem

- es a szerelt hoszigetelt kemenyben mennyi a hotarolas? es mi tarolja ott a hot? az 1mm acellemez vagy a 3kg uveggyapot?

- a tegla es a belescso kozotti legres mennyi hot tarol? es mennyire szigeteli el a teglat a csotol?

- a szuper rendszerkemenyeknek is az a lenyege, hogy a fustcsotol elszigeteljek a nagy hokapacitasu falazatot, hogy a cso hamar felmelegedhessen. egyaltalan nem azon kuzdenek, hogy a fustcso nagy hokapacitasu legyen, mert pont azt a nehez atmelegiteni.

vajk

Előzmény: sur5al (27108)
    kandallókazános Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27124

"Kicsit zegzugosnak tűnik a tűztér, de lehet, hogy pont így jó."

Ha tele van a hamutepsi, az alja máris kisímul. :)

Előzmény: sur5al (27112)
    kandallókazános Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27123

"a fala 10+vakolat helyett csak 7+vakolat lesz. Ez olyan gáz?"

Igen, ez olyan gáz! Két okból is:

-A valóságban nem marad 7cm, mert a kémény nem (teljesen) egyenes, viszont egyenes csövet kell beledugni, és hogy bele is menjen, körben hézagot kell hagyni.

-A vékonyított falnak lecsökken a hőszigetelő, hőtároló képessége. Következmény: huzat csökkenés, kátrányosodás.

Előzmény: sur5al (27108)
    kandallókazános Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27122

Még nem jól érted!

Az ajtó kivételével minden határoló felület víztér!

Ezen kívül az ajtó feletti "füstsüveg" részben nagy méretű + hőcserélő felületek lágterelő lemezekkel (azért a rajzokat nem mellékelném).

A levegő bevezetést és a tűzbakon való égetést jól látod.

Előzmény: sur5al (27112)
    Törölt nick Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27121

Igazából nem saját gyártmány, csak saját terv. Ja, és cserépkályha köpenyfal veszi körül, ami azért átmelegszik és tárol is némileg, de több a konvekciós hőleadás.

Előzmény: Törölt nick (27120)
    Törölt nick Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27120

Nekem pl. van, saját gyártmány. 6 mm vastag 220-as csőből van, a fal másik oldalán, és még lefelé is megy benne a füst egy szakaszon (kéményseprő sikítana, de persze kályhában mehet így). Ma már másképp készíttetném el, de pompásan működik, korlátoznom kell a huzatot így is. Lehet úgy 150 kg, de inkább nevezném hőleadó füstgázhasznosítónak, mint hőtárolónak. Hőtároló az lenne, ha egy egyszerűbb járatrendszerű cserépkályhát építenél, mondjuk a fal másik oldalán, és azon keresztül távozna a füst. Ráadásul soha nem kéne újrarakni, mert nem égne szét.

Előzmény: Törölt nick (27117)
    Törölt nick Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27119

3-4 mondatban kifejtenéd

Szerintem azt a hőmennyiséget amit kifűtök a kéményen lehet bizonyos arányban akumulálni

Előzmény: gmkiev (27118)
    gmkiev Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27118

:) Ez!

Előzmény: Törölt nick (27117)
    Törölt nick Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27117

Mi a Véleményetek a Kandalló betét után kötött füstjáratrendszerről, mint hőtároló közeg?

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27116

Hello

Cibet Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27115

Nekem egy ilyen tekeri a padlófűtést:

http://szivattyuk.hu/wilo-stratos-pico.html

Számolja a kilowattórákat is, megnézem majd, hogy egész télen mennyit fogyasztott összesen.

Előzmény: Alex Raps (27069)
    joevagyok68 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27114

Nem érek rá ! Dógozok !  :-)))

Előzmény: sur5al (27113)
    sur5al Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27113

Nézd meg a honlapját. Benne van a cikkben. Te! Te nagy nyomozó!:)

Előzmény: joevagyok68 (27111)
    sur5al Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27112

Köszi! Így már jobban értem, miről beszéltél. Tehát az ajtó mögött ill. a tűztér hátsó részénél nincs víz, hanem a zárszelvényes szerkezetben a külső levegőcsatlakozásból származó levegő van valahogy elosztva, előmelegítve bejuttatva. Kicsit zegzugosnak tűnik a tűztér, de lehet, hogy pont így jó. A tűz lényegében a kovácsolt rácson ég, igaz? Oldalakban és felül van víz gondolom.

Előzmény: kandallókazános (27079)
    joevagyok68 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27111

mondja Debreceni Béla."

Oszt ki az ?

Cserépkályha-víztér-gyártó-forgalmazó ?

sur5al Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27110

Igen is meg nem is.

Con_sole Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27109
    sur5al Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27108

Miért? A 140x140 belső méret, nem? Ez már eleve 140-es átmérőt biztosít. Abban kell elférnie 200-as átmérőnek.  Oldalanként 30-30 mm-ről beszélünk. Milyen széles a tégla? 100mm? Ha a kémény egyenes, a fúrás után az elvékonyodott részen a fala 10+vakolat helyett csak 7+vakolat lesz. Ez olyan gáz?

Ha jól értem a fúrás után bélés is megy bele. Onnan meg a házon belüli részen nem lényeg a szigetelés, a szilárdság, hőtárolás ha falban van amúgy a kémény. Igazából a megmaradó falazat kb. burkolatként szerepel inenntől. A padláson lévő ill tetőn kívüli részt kell csak mellé/újrafalazni, ami lényegesen kisebb költség. A kisebb felfordulásról nem is beszélve. Nem tudom mennyi a fúrás, de én annak a pártján vagyok.

Persze csak szerintem. Ez is csak egy vélemény.

Előzmény: kandallókazános (27103)
    tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27107

Tudom, a fúrásos rajz. TAlán Te adtál linket is egy céghez, aki ezt csinálja itthon... de lehet, hogy más volt.

Előzmény: sur5al (27105)
    sur5al Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27106

El is tudod magyarázni gépészül, hogy miért? Én is így gondolom, de megindokolni szabatosan most nehezemre esne. De érdekelne az indoklásod:)

Előzmény: kandallókazános (27082)
    sur5al Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27105

Érdekes vagy. Ezt már megkérdezted egyszer. Válaszoltam is rá. Rajzzal.

Előzmény: tunderlala-3 (27078)
    skarabeus01 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27104

"erre írtam, lehet nem kell.."

Vissza szörföltem a deville-re és meg kukkoltam..:))

Belső levegős a kicsike (CO7885. ára:215 000--mint az asrtra2). igy az üveg-mosója is nyitott--ha nincs pillangó...vagonnal  lehet hordani a fát../megtapasztaltam, ha erős a kémény huzata...:)) Üdv..:)))

Előzmény: misbelief (27100)
    kandallókazános Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27103

140x140-ből D200-at csinálni szerintem is necces. A szilárdsági aggályok mellett a hőtároló/szigetelő képesség is sérül.

Prometheus 70-est (füstcsö D=160) kötöttünk már 14-es kéményre, és jól működik.

Viszont ezt a Lalának nem ajánlanám puffer és padlófűtés mellé, hacsak nem egész nap rakni szeretné, mint a mostani kis "kályhácskát".

Előzmény: tűz_tér (27086)
    kandallókazános Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27102

Előzmény: tűz_tér (27087)
    P_A_N Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27101

sur5al, udv,

Ez a prototipus :) Burkolata meg nincs, meg kicsit nagy.. 3db PT100-as csohomero (3 vezetekes) csatlakozik a csovek feluletere es 3 db kijelzo egyenlore kulonallo.12Vos tappal, osszesen 150ma aramfelvetelu. Meglepoen pontos, 1-2 fok az elteres, az is + ban....Csak mer es mutat, egyenlore egyeben nem tud...

Előzmény: sur5al (27051)
    misbelief Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27100

Teljesen igaz, amit írsz, de nem ezt hasonlítottuk össze, nem emlékszel ? Egy supra astra és egy árában hasonló deville tűztért hasonlítottad, és negatívumként hoztad fel a deville-nél a pillangó hiányát, én erre írtam, hogy ott lehet nem kell, mint ami az asta-nak kell, csak nyiltan nem akartam fikázni az astra-t.

Előzmény: skarabeus01 (27099)
    skarabeus01 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27099

Mivel az álábbi hsz-ből sem érted:

Az astra2 sekunder levegője ("üvegmosó..:)) nyitott--nem állítható..:)) acca 67 cm2 állandóan áramlik a friss levegő../üvegmosás/ tehát a huzat csökkentésére KELL a pillangó!!

A temporisnál a primer, a sekunder a tercier levegőt is úgy állítod ahogy akarod..!

--igaz, mindkettő supra--de nem összehasonlítható..!!

Előzmény: misbelief (27097)
    skarabeus01 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27098

"..tűztér szabályozásához elégséges kell, hogy legyen a elsődleges ill. másodlagos levegő pontos állíthatósága,.."

Ugye össze lehet hasonlitani a polo-t a passat-al..? 1 autómárka, sőt mindegyiknek 4 kereke van...:)))

Előzmény: misbelief (27097)
    misbelief Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27097

Miért keverem a temporist az astra-val ?
    Te hiányoltad a pillangószelepet a Deville tűztérnél. Amit tőlem idéztél, én azzal arra próbáltam utalni, hogy nincs rá szükség.
    Az Astra folytonégő valóban, azt rosszul tudtam.

Előzmény: skarabeus01 (27096)
    skarabeus01 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27096

"..A legfontosabbat nem írtad, hogy ez a tűztér folytonégő az Asra pedig nem :).."

Lehet rajta nevetgélni, de az Astra2 "folytonégő)!00 órakkor raktam rá és még most is izzik a parázs.../a hamut lekotortam..:)))

Ha jól számolom immár 9,5 óra eltelt az utólsó rárakástól,10 órakkor teszek rá ujabb 3 darab fát...:))

"....A pillangószelep meg örök vitakérdés, egy jól zárodó (fals levegőt nem szívó) tűztér szabályozásához elégséges kell, hogy legyen a elsődleges ill. másodlagos levegő pontos állíthatósága, lásd Temporis, ott sem szükséges a pillangószelep...."

Ne haragudj, de muszáj néked keverni a temporist az astrával...???

Előzmény: misbelief (27062)
    Dunit Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27095

Ez komoly ??

"Nem,  a 14-ből fúrással és béleléssel lehet 20-ast csinálni, de azzal nekem vannak fenntartásaim. Ezzel meg lehet őrizni a kürtő keresztmetszetét, és utána nyugodtan és szabályosan rá lehet"

Kérdés mi marad egy kéményből fúrás után.  ???

Tény a kéménytéglának felettébb keménynek kell lenni, de ott van méga habarcs is . néha az egyik se megfelelő.

Szóval ez a kémény furkálás inkább városi legend.

nekem nem fenntatásaim vannak hanem hülyeségne tartom az egészet.

Anno mikor nálam béleletek, volt egy szükület no nem az egész hosszban, hanem csak 5 cm -en. A 14x 14 -es kéménybe belelógott a fert födém gerenda kerámia papucsa. A 130 -a cső nem ment bele. mit csináltak a derék mesterek. Inkább autóztak  2 x 35 km pluszban, pestimra és Érd között, mint hogy egyhosszabb vésővel lepattintották vilna azt apapucs véget. Tény a  30 -35 cm -es véső kevés. de van  pajszer ami legalább 80 cm -es.

Még eccer : hol  és ki az aki kéményeket furkál, elmennék a bemutatóra, akár egy üveg bort is vinnék.

Ha szűk a kémény, eccerűbb elbontani és a megfeleő szelvényűre építeni.

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27094

a 14-es kémény miatt irtam. kicsi lesz az.

Megyek, ma lefárasztottak nagyon, azért irok ilyen hülyeségeket:D

Jó éjszakát Mindenkinek!

Előzmény: tunderlala-3 (27093)
    tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27093

Puffer kell.

Előzmény: tűz_tér (27091)
    tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 27092

Új kémény kell és punktum:D

De most tényleg.... ezt ha szétfúrják nekünk 20-asra, nem marad oldala a kéménynek... mármint tégla.:s

Előzmény: tűz_tér (27091)
    tűz_tér Creative Commons License 2012.03.12 0 0 27091

Még futok egy kört fúrás ügyben is. Még az sem lehetetlen, hogy esetleg készülék oldalról is maradhat a 14-es kémény.

Előzmény: tunderlala-3 (27089)
    tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.12 0 0 27089

Elkullog és megszámolja a befőttes üvegben mennyi van már az új kéményre....

tűz_tér Creative Commons License 2012.03.12 0 0 27088

Azt azért tisztázzuk, hogy nevetségesnek nem tituláltam. Ha egy nagyon rusztikus környezetbe kéne egy jó tűzteret tennem, akkor nem biztos, hogy nem nyúlnék vissza egy 7867-eshez.

Előzmény: misbelief (27084)
    tűz_tér Creative Commons License 2012.03.12 0 0 27087

Végül is ez a jobbik eset, mikor valaki a személyes ismeretség után kezd el urazni :) Nekem tisztelettel továbbra is kiváló gépészmérnök kollegám maradsz, ha az nem sértő :).

Előzmény: kandallókazános (27080)
    tűz_tér Creative Commons License 2012.03.12 0 0 27086

Nem,  a 14-ből fúrással és béleléssel lehet 20-ast csinálni, de azzal nekem vannak fenntartásaim. Ezzel meg lehet őrizni a kürtő keresztmetszetét, és utána nyugodtan és szabályosan rá lehet kötni 150 mm-es csonkú tűztereket, jó esetben akár 160-ast is.

Előzmény: tunderlala-3 (27078)
    tunderlala-3 Creative Commons License 2012.03.12 0 0 27085

Na ilyen az én formám:s :D

Előzmény: kandallókazános (27081)
    misbelief Creative Commons License 2012.03.12 0 0 27084

Te vagy az első a hozzászólók között aki már látta mindkettő gyártó termékeit, így neked elhiszem. Csak ez a beszélgetés úgy indult, hogy egy gyártót anélkül, hogy ismertük volna,  az elején rögtön nevetségesnek tituláltak. Pedig ezek szerint azonos kategóriában még drágább is a Deville.

Előzmény: tűz_tér (27077)
    kandallókazános Creative Commons License 2012.03.12 0 0 27083

OFF:

A Renault is Francia, meg régóta is gyárt. :))))))))))

(Elnézést kérek a "márka" híveitől!)

Előzmény: misbelief (27055)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!