Keresés

Részletes keresés

sanyi1104 Creative Commons License 2015.11.06 0 0 818

Köszönöm a korrekt válaszokat! Emailben beszélgetek a munkahelyel és minden jóval kecsektettnek. Segítenek elindúlni. Inkább a pénz gyűjtés a cél, de ha megszeretem az ottani életet akkor hosszú távú lenne. Én észak németbe pályáztam de nem jött össze. Svájcból talán már könyebben mehetek ha még menni akarok. Nagyon tartok az utazástól és az országtól is. Nagyon sok a szabály.Ha már ott járok,hogy hivatalos ügyeket kéne intézni akkor szerintem nem hagynának magamra. Segítenek abban is. A nyelvtudás hiányára meg annyit írtak,hogy majd meg tanulod. Természetesen nem évekre gondólnak.

Előzmény: SajtFondue (806)
erchegyia Creative Commons License 2015.11.06 0 0 817

ez a szabály. 3 hónapon belül kell megkötnöd, de fizetned az érkezésed napjától kell. Persze vannak kibúvók az meg már tényleg a magyaros trükközés :)

hozzáteszem azt is, hogy _pontosan_ egy országban kell, hogy legyen biztosításod, tehát az otthonit nem tarthatod meg, nem fizetheted magadnak.

Előzmény: gambl-R (810)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.05 0 0 816

Persze, erre mindenkepp gondolni kell. Plane akkor maceras, ha baleset er, es rogton kell az orvos. Nekem nincs szerencsere egeszsegugyi problemam, ritkan kell orvoshoz mennem, gondoltam, bevallalom. Nem biztatok erre senkit, csak leirtam, hogy igy is lehet, ha mar ez volt a kerdes.

Előzmény: gambl-R (815)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.05 0 0 815

Mas kerdes, hogy probalj meg igenybe venni barmilyen egeszsegugyi ellatast magyar tb kartyaval. Meg, ha EU-s is.

Előzmény: Törölt nick (814)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.05 0 0 814

Pontosan ugy lehet, hogy addig Magyarorszagon fizeti maga utan a TB-t. Ez nem trukkozes. Hasonlo ahhoz, mint ahogy adott ideig hasznalhatod Svajcban a magyar rendszamos autodat, magyar jogsidat. Az sem trukkozes.

Előzmény: _chillout_ (813)
_chillout_ Creative Commons License 2015.11.05 0 0 813

Mondjuk nem értem, hogy lehet valaki otthon biztosított, ha Svájcban él, hacsak nem nyugdíjas, vagy fizeti maga után a TB-t. Mi az első naptól kötöttük, nem tudtuk, hogy lehet trükközni, mert egyáltalán fel sem merült bennünk.

Előzmény: livica85 (807)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.05 0 1 812

Ugyan már! Ez nem olyan ország! :)

Előzmény: Törölt nick (811)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.05 0 0 811

Vannak biztositok, akik kifizettetik. Most ha gyanakvo es gonosz lennek, akkor azt irnam, hogy remek lehetoseg ez nekik lehuzni az Uusländert, de biztos sose tennenek ilyesmit :)

Előzmény: gambl-R (810)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.05 0 0 810

Akkor engem átvertek. :)

Velem kifizettették utólag a Bewilligung kiállításának napjától a díjat.

Előzmény: Törölt nick (809)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.05 0 0 809

Zurichben 3 honapon belul kell megkotni, ha van addig Magyarorszagon ervenyes biztositasod.
Nem irjak, hogy ez (is) kantonspecifikus, de barmit el tudok kepzelni :) .
A biztositonal meg leletett adni, hogy mikortol legyen ervenyes. Az elso 2 honapban en meghagytam a magyart, semmit nem kellett fizetnem visszamenoleg.

https://www.stadt-zuerich.ch/gud/de/index/gesundheit/krankenversicherung_beitraege/krankenversicherung/faq.html#wann_beginnt_derversicherungsschutz

Előzmény: gambl-R (808)
gambl-R Creative Commons License 2015.11.05 0 0 808

Az elso naptol kezdve. Amennyiben ez kesobb tortenik meg, akkor visszamenoleg ki kell fizetni a teljes osszeget. A harom honap akkor ervenyes, ha valakinek nincs Bewilligungja.

Előzmény: livica85 (807)
livica85 Creative Commons License 2015.11.05 0 0 807

Haliho :-) Lenne egy SOS kerdesem....Svajcban, a B bewilligung kiallitasatol kezdve, mennyi ideje van valakinek, hogy Krankekasse-t kosson? Ugy hallotttam, ha van Magyarorszagon ervenyes egeszsegbiztositasa valakinek, akkor 3 honapot  a Bewilligung kiallitasatol kezdve, meg lehet uszni.....Igaz ez?   Koszonom a valaszokat, SZEP NAPOT :-)

SajtFondue Creative Commons License 2015.11.05 0 0 806

Sziasztok! Az is kérdés, hogy miből jössz el. Magyarországon mennyiből és hogyan élsz? Mik a hobbiajitok...stb 5000 (nyilván bruttó) azért nem olyan sok. Mint már elhangzott, össze kell magatokat húzni, de elég rendesen. Pénzt gyűjteni jönnél vagy letelepedni? Pénz gyűjtéshez rettentő kevés, letelepedéshez talán egy jó kiindulópont....viszont nem beszéled a nyelvet. Ez nagy hátrány. Tejet kenyeret még csak tudsz venni, de a hivatalos ügyeket nem biztos, hogy angolul tudod majd intézni. Itt mindenért fizetni kell, még olyan dolgokért is, amire nem szamítanál (pl utcai parkolás)

Előzmény: sanyi1104 (804)
_chillout_ Creative Commons License 2015.11.05 0 0 805

Szia, itt ennél kevesebből is megélnek emberek, igaz, nem családdal. Két embernek Luzernben a lakásbérlés havonta alsóhangon 1500 CHF, a havi kaja, ha a mindennap Aldiban vásároltok, nem jártok el, nem dőzsöltök és fegyelmezettek vagytok, akkor 5-600 CHF-ből kijön. Az egészségbiztosítás havonta kb 200 CHF, ez egy közepesen olcsó konstrukció, de tudd, hogy itt az eü nem ingyenes, tehát ennél a konstrukciónál kb 2000 frankig minden orvosi kezelésed önköltséges, afölött csak 10%-ot kell fizetned.

A nyelvtanfolyamok, amik érnek is valamit, havi 600 franktól indulnak.

Nagy bátorság nyelvtudás nélkül kijönni, a magas megélhetési költségek miatt hatalmasat lehet bukni. A lakásbérlésnek elég speciális feltételei vannak, pl felmondási időszakok, felmondási idő, amiből ha kicsúszol, buksz jó esetben egy, rossz esetben 3 hónapot. Lesz, aki segít ezekben eligazodni?

Úgy érdemes számolni, hogy a kiköltözés költségei a lakás kauciójával, mindennel együtt olyan 1,5 millió forintra rúgnak. Ennél olcsóbban is meg lehet oldani, ha ügyes és szerencsés vagy, de pl csak a kaució, amit elkérnek egy lakásért, három havi bérleti díj. És nincs alkudozás. Tehát úgy vágjatok bele, hogy ha minden rossul sül el, ennyit biztosan elbuktok.

A lakásbérlésről még pár szót: egy-egy lakásra több jelentkező is van és az önkormányzat dönti el, hogy ki kapja meg. Ez azt jelenti, hogy ki kell utaznod, egy csomó lakást megnézni (időpontot előre egyeztetni a jelenlegi bérlővel - ki fog segíteni?), beadni rájuk a jelentkezést és várni. Ezt kb 2-3 hónappal a tervezett kiköltözés előtt kell elkezdeni. Mi anno 5 lakást néztünk meg egy nap alatt, szerencsére az egyiket megkapta a férjem, aztán a nagyobb lakást itt élve már könnyebb volt megtalálnia (mi 6 hónappal később jöttünk utána). Mondjuk ha a feleséged ilyen hamar utánad jön, akkor a felmondási idő miatt ez nem járható út.

Nem te döntöd el, hogy mekkora lakásba költözöl. Az önkormányzat megszabja, hogy x ember esetén mennyi a minimum szobaszám.

Általában közös mosókonyha van, fix mosónapokkal.

Nagy döntés ez, sok sikert és bölcsességet hozzá, ha pedig belevágtok, akkor kitartás!

Előzmény: sanyi1104 (804)
sanyi1104 Creative Commons License 2015.11.04 0 0 804

Sziasztok! Tegnap kaptam egy bruttó 13x5000chf ajánlatot. Luzernbe! Nem beszélek németűl ennek ellenére azt írták,hogy próbáljam meg. Segítenek. Több országban jelenlévő cég.

Szerintetek ennyiből el lehet lenni? A feleségem 1-2 hónappal később jönne utánnam! Most olvasgatom a svájci adózást,egészségügy meg a többit!

SajtFondue Creative Commons License 2015.10.12 0 0 803

Egy fondu mar nekem is volt :-))))

Előzmény: ohm_adie_amana (802)
ohm_adie_amana Creative Commons License 2015.10.12 0 0 802

Elkezdtem.

Előzmény: SajtFondue (795)
Order of Hermes Creative Commons License 2015.10.05 0 0 801

Hát, van ilyen felelősségbiztosításom, úgyhogy megpróbálom majd ráverni a biztosítóra. Ha meg nem jön össze, hát így jártam :)

Előzmény: gambl-R (800)
gambl-R Creative Commons License 2015.10.05 0 0 800

Ajjaj! Nyisd ki jol a bukszad! :-(

Előzmény: Order of Hermes (799)
Order of Hermes Creative Commons License 2015.10.05 0 0 799

Tud valaki Zürichben valami épkézláb takarítócéget? A kocsimból szivárgott némi olaj, és a mélygarázs padlóján hagyott néhány ronda foltot, ezt kellene valahogy eltakarítani, kézi módszerekkel sajnos esélytelen.

R12Lucas Creative Commons License 2015.10.02 0 0 798

Köszi! Írtam emailt.

Előzmény: SajtFondue (797)
SajtFondue Creative Commons License 2015.10.02 0 0 797

Szia! Irj egy mailt, megprobaljuk.

Előzmény: R12Lucas (796)
R12Lucas Creative Commons License 2015.10.02 0 0 796

Sziasztok!

Elnézést, hogy kívülállóként beírok ide. Egy kéréssel fordulnék hozzátok, amiben segítséget szeretnék kérni.

Egy veterán Renault 12 típusú autót újítok fel és találtam egy hirdetést az anibis.ch oldalon, franciául írva, ahol ehhez az autóhoz hirdet valaki alkatrészt. Nem tudok franciául, de a Google fordító segítségével én írtam neki a hirdetési oldalon keresztül, de sajnos nem válaszolt.

Azt szeretném megkérdezni, hogy tudna nekem valaki ebben a vásárlásban segíteni? Tehát felvenni a kapcsolatot az illetővel és beszélni vele. Nem nagy alkatrészekről lenne szó. Műszerfalba való apróságok. Az email címem nyilvános.

Köszönöm előre is!

SajtFondue Creative Commons License 2015.09.24 0 0 795

Most már hűl a levegő, úgyhogy lassan indíthatod a fondüt meg a raclette-et is :-)

Előzmény: ohm_adie_amana (794)
ohm_adie_amana Creative Commons License 2015.09.24 0 0 794

Kösz a választ!

Marad a Migros, mert nem mászkálok annyit feleslegessen a városban, bár majd egyszer elnézek a Lidlbe és az Aldiba is.

A Dennerben már láttam a kínálatot, de marad a jövő hétre, mert már unom a csokit túl sokat eszek belőle az utóbbi napokban.

A Läderach és a Sprüngli is tolódik, mert úgy érzem, hogy csokiból, most ennyi volt.

Előzmény: _chillout_ (793)
_chillout_ Creative Commons License 2015.09.23 0 1 793

Ha olcsón akarsz vásárolni, akkor Aldi vagy Lidl, de legyen nyitva a szemed, mert a húst is és a tejtermékeket is szeretik parkoltatni.

Ha kényelmes vagy és cserébe hajlandó vagy 20-30%-kal többet fizetni, akkor Migros, a Coopban pedig minden jóságot megtalálsz, amit máshol jellemzően nem.

Ha zabálható mennyiségű finom csokira vágysz, akkor Denner, ha a minőségre utazol, Läderach vagy Sprüngli (NEM, semmi közük a kommersz Lindt minőséghez).

Előzmény: ohm_adie_amana (792)
ohm_adie_amana Creative Commons License 2015.09.22 0 0 792

Kedves Ertet Lenke, Jaq Draco, Higgs Bozonné, erchegyia!

Kösz a segítséget! Minden problémám megoldódott... Már vettem egy VOIP telefon előfizetést, de nagy a késleltetése emiatt nem az lesz az én utam. Viszont a lakhelyemtől van egy arab csaj által vezetett bolt aki telefonkártyákat árul. Nekem külön csomagot akar összeállítani amivel a legjobban járok. Szerintem, ha kell égetően a helyi telefon akkor veszek egy Ortel kártyát és kész.

Pénzt váltani valóban bármelyik bankban tudok. Bemegyek a bankba kezemben az euróval. Megfogja a kezemet egy csaj odavezet a pénztárhoz, és átváltja.... Kell ennél több?

Lett volna még olyan kérdésem, hogy milyen üzletben érdemes vásárolni, de ezt fel sem mertem tenni, mert bagatelnek tartottam volna. A Coop nem a gyere be kategória számomra (kicsi az árúkészlet). A Migros pedig közel van és van minden vettem 15 fajta csokit és mind ehető.... A Coopban voltak ehetetlen csokik.

Van tülem pár kilóméterre Lidl és Aldi is, de minek ha a Migros 300m-re van.

Megkérdeztem volna a konektor anomáliát is, de már van egy átalakítóm.

Kösz a segítséget, mégegyszer!

Előzmény: Ertet Lenke (777)
SajtFondue Creative Commons License 2015.09.17 0 0 791

Ja-ja, mar megyek, csak meg megiszom a soromet ;-)

Előzmény: Törölt nick (789)
Ertet Lenke Creative Commons License 2015.09.17 0 0 790

> ne gyere azzal hogy mi van ha felülről jön.

:-) Ha valaki, akor SajtFondue pont jöhetne ezzel az ötlettel is :-))) :-)

Előzmény: Törölt nick (787)
SajtFondue Creative Commons License 2015.09.17 0 0 788

:-)))) nem rossz.

Jo, jo csak vicceltem.

Előzmény: Törölt nick (787)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!