Helló, #Somogy! 22 darab #Credobus Econell 12 típusú autóbusszal fiatalodik Somogy vármegyei helyközi flottánk. Az újonnan forgalomba álló buszok #Kaposvár, #Siófok, #Nagyatád, #Barcs és #Marcali körzetében közlekednek. Ezekkel az autóbuszokkal a térség 231 darabos állományának már több mint egyharmadát lecseréltük új, modern járművekre.
Tiszteletem az uraknak, hétfőn megyek a térségbe, mivel az ünnepnap, biztosan több kinntalvós kocsi lesz, valaki tudja esetleg, hogy a tartalék 200,400,EAG közül valamelyik kinnt lesz valahol településen? Kaposváron tudom, hogy a nagy tárolón bármelyik lehet.
Nagyon szépen köszönöm, tartottam ettől én is, hogy kb. ez a leosztás várható. :(
Egy 27,5"-os cross trekking kerékpárról lenne szó (nagydarab jószág), amit nem lehet összehajtogatni, mint egy kemping biciklit. Vonatban gondolkodom Somogyszobig, Kaposvár irányából érkeznék.
Mondjuk, ez azért igazi utasszivatás, hogy amíg a Piroska zötyögött Somogyszob és Nagyatád között, simán vihette az ember magával a bringát. És nem azzal a 9 km-el van a gond, amit ad a két település között az útvonaltervező, hanem azzal, hogy sötétben, idegen helyen kellene megtenni hazafelé.
Ismereteim szerint a vonatpótlókon kerékpár nem szállítható.
Kivételek azért vannak.
Láttam már ilyet.
Ha a vonatpótlón nem a volán pótol hanem maszek cég akkor előfordulhat, hogy a maszek egy rövid pótlásra is távolsági busszal, BOVA vagy NEOPLÁN áll ki mert neki olyan busza van.
Azokon van csomagláda.
Ha a kerékpárod összehajtható, akkor a maszek busz vezetője eddig betette AJKÁN is meg Dombováron is a csomagládába.
De ez nem kötelessége hanecsak szívesség.
Ha megtagadja = neki van igaza.
Azért a vonatpótló buszok legalább fele, vagy több nem távolsági buszt hanem helyközi, amin nincs is csomagláda.
Az utastérbe pedig nem tudod bevinni.
Elméletileg.
Ha van "tánctér" középen a helyközi vagy városi buszon ami most épp vonatot pótol, akkor elméletileg - de ott is csak szívességi alapon - felviheted a bringád.
De ez rizikós.
Nem rád nézve hanem a buszvezetőre nézve.
Igen nagy eséllyel az úti társak ilyenkor feljelentik a buszvezetőt.
Neki meg nem ér meg egy fegyelmi büntetést, esetleges pénz bírságot (levonást) a Te bringád.
Tervezgetem az útvonalat, szeretnék eljutni Nagyatádra úgy, hogy kerékpárt is vinnék. A vonatpótlóról mennyire utálnának ki, ha megjelennék Somogyszobon (vagy visszafelé Nagyatádon) biciklivel? A hazafelé út nagy valószínűséggel este lenne, naplemente után. Túlzottan nem örülnék egy Nagyatád-Somogyszob vagy Nagyatád-Ötvöskónyi távnak sötétben, hiába járok reggelente még napfelkelte előtt dolgozni biciklivel. Ha világosban, odafelé mondanák azt, hogy nem vihetem föl a buszra, az még nem is lenne akkora tragédia.
Köszi, Matteo14 hozzászólásában (#21312) a linkelt menetrend tartalmazza Gázlópusztát, mint megállót, igaz, a képen látható járatok egyike sem tért be oda. De nem is az összes szerepel azon a lapon...
Ma láttam, hogy az ex. budapesti MAN-ek már kaptak új "flottaszínt". Azt nem tudod, hogy ez marad-e, vagy ezt csak ideiglenes megoldásnak szánták a nyárra?
A Festetics-kastély lesz az. Egyetemi tangazdaság volt ott, valamikor '92 körül hagyta fel az egyetem és próbálta eladni. Talán pont ez volt az utolsó év, amikor még szerepelt a menetrendben.
Próbálom beazonosítgatni a ma már nem létező megállókat. Ehhez a Gázlópuszta nevű megállóhoz a Fonó és Kisgyalán közti szakaszon az éles kanyarban kellett elkanyarodni? Ma Festetics-kastélynak jelöli a guglitérkép, és Gázlópusztát Fonó déli végéhez írja, így Baté felől jőve még hamarabb kellett volna lennie Gázlópusztának, mint a másik két megállónak a faluban. És nem lenne meg a 2 km-s betérés.
Menetrendi viszonylatban megállóként nem szerepelt Nak,csak forda(járat) kilométerben.Kizárólag a varrodások miatt volt egy kis kitérő az alsó utcáig ott fordultunk meg.Cserepes előtti megálló Mexico puszta volt.
Köszönöm, tökéletes támpont volt az évszám. Az 1992-es menetrendi mezőben még benne van a betérés, bár Nakra ekkor (már/még/egyáltalán?) lábjegyzetben utalás sincs.
És akkor ezek szerint jól rémlett, hogy a GV leállítása után volt busz Somogyszil felé is. Sajnos a '77-'83 időszakból nincs az ismerettségi körömben menetrend, ahhoz nem találtam menetrendi mezőt :(
Ok, de a 200 db-ból párat "Beengedtek" mégis a megszűntetett vasútvonalak autóbuszos kiszolgálására. Saját balfácánkodásuk végett. Ez is szép teljesítmény ám. abból is lehet jó kis cikkeket írni.
Ugye azt tudod (vagy remélem tudod), hogy a kényszer stop intézkedések miatt a 200 db új Econell részben ott áll a gyár udvarán mert a kormánynak nincs pénze kifizetni.
Legyártatták úgy, hogy idén december 31-ig át kell adnia Győrnek mind a 200 db-t a Volánbusznak.
De közben beütött nekik a pénzügyi krach és mivel nincs pénzük, értesítették Győrt, hogy nem idén 12.31-ig veszik át a 200 db új Econellt, hanem 2025.12.31-ig !
Magyarul a 2024-es és 2025-ös gyártásnak, illetve azok nagy részének is lőttek.
Még szerencse, hogy Győr-Móvár nem készült el mind a 200 db-bal (mondjuk júliusig nem is kellett) így nem mind a 200 db porosodik ott két évet z udvarok sarkában.
A Volánbusz budapesti központi járműgazdálkodási osztályvezetőjét most senki se irigyli.
Kapkod mint Bernát a ménkűhöz mert nem tud mást csinálni.
Se a tervszerű cseréket nem tudja levezényelni se a rendkívüli helyzeteket kezelni.
Amikor már teljesen meghülyül szegénykém akkor a politika beszól neki, hogy 72 órán belül vegyen át 27 db - amúgy már elkészült - Econellt és ossza szét úgy, hogy a vonatpótlók helyett mindenhol az új buszok járjanak.
Megtette.
A 200 db új Econellból igen szép számban részesült volna Baranya és Somogy megye is az eredeti elképzelések szerint.
Ez mondjuk nem titok, szakmai körökben ki is hirdették anno.
Ennek most lőttek.
Így hát megy a kapirgálás.
Egy elméleti gereblyével kapirgálják össze az országból a még működő, jellemzően öreg buszokat és helyezik át oda ahol ég a ház.
Ha 5 buszt valahová helyezel (itt most épp Somogy megyébe) és az 5 busz 5 különböző típusú, az olyan fokú szakmai butaság melyért nyilvános kivégzés jár a járműtelep közepén hajnalban.
De most ez a megoldás mert tűzoltás folyik.
Nem helyes, hanem kényszer intézkedések időszaka a mostani.
Nem feltétlenül Neked szól a kérdés: országosan most melyik busz(ok) a legidősebb(ek), ami(k) még közforgalomban van(nak)? Jó a sejtésem, hogy a megyében található(ak)?
A volán illetve a 'kihelyezett troll hobbi buszos weboldalai meg írni fogják most is a cikkek tömkelegét, hogy Econellek állnak forgalomba a régi BZ-k helyett meg hogy 47 új csuklóst állítottunk forgalomba. Köszönjük L.J
1990-ben dolgoztam Gölle felé.Akkor vezették be a reggeli 6/40-es Igali járatnak az Inámi bejárást.Délutáni 14 órás Gölleivel pedig ki kellett menni Cserepespusztára a varrodásokért,és Nakra lekanyarodtunk letenni az ott lakó varrodásokat.Az Inámi bekötőutatat akkor építették meg uj útburkolattal. 1979-80 körül mikor elkészült a Somogyszil Lápafő közti út rövid ideig közlekedett buszjárat Szakcsig vagy Nakig.Nem volt rá elég utas,hamar meg is szüntették.
Meg kell kövessem magam. Nem találtam Nak-Inám és Inám-Cserepespuszta járatokat, hiába rémlett úgy, hogy voltak ilyen viszonylatú GV-pótló járatok. Cserepespuszta csak Attala-Dombóvár irányából volt bekötve.
Somogyszil felé nem találtam hétköznapi járatokat, csak a májustól szeptemberig vasárnaponként közlekedő Szakcs-Igal fürdős járatot a Gemenc részéről.
Ma délelőtt a Füredi úton húzott el a telep irányába (nem figyeltem, hogy járatban vagy garázsmenetként) elsőként egy 415-ös, aminek nem láttam a rendszámát, majd valamivel utána a GHB-058, aztán GGT-423(?) és GGT-424, köztük se helyi járat, se más típusú busz. A két E94-es nagyon hamar ment egymás után. Néztem, mi ez az időutazás... Csak nem ezekből szerelik át a technikát az újonnan érkezettekbe?
Az jópofa, hogy Somogyfajszon Hetes van kiírva, miközben Mezőcsokonyára visz át az út maga, míg Mezőcsokonyán Pusztakovácsi van kitáblázva. :D Jó, vágom, hogy az az útirány.
Még át kell túrnom a menetrendeket, de nekem úgy rémlik, hogy Nak és Inám között egyébként volt buszközlekedés még a '80-as évek elején.
Ugyanebben a témában: Várong-Somogyszil között volt valaha közlekedés munkanapokon? Igalra volt fürdős, azt tudom, de munkanapos járattal emlékeim szerint nem találkoztam a buszmenetrendekben.
Ebben a témában a Somogy-Tolna megyehatár útjai is jó példák.
Iregszemcséről csak piacnapokon lehet átjutni busszal Tengőd felé
Várong-Somogyszil között nincs busz.
Inám és Nak között sincs busz, pedig a táv alig 1 kilométer
Inám és Attala között sincs semmi. Régen mondjuk volt, mégha olyan régen is, hogy Cserepespuszta akkor még lakott volt.
Kercseliget-Jágónak között sincs átjárás.
Ireg-Tengődhöz: A másik három nap pedig a bedegkériek örülhetnek, hogy nincsenek elvágva annyira a külvilágtól.
Inámpuszta és Nak közt a híd keskeny. Mentem már át is a hídon, most gépen néztem csak, de nem láttam a Google térképen súlykorlátozást, pedig mintha lenne valami...
Kercseliget és Jágónak közé el is tudnám képzelni. Akár valami körjáratot is akár: Kaposvár-Kercseliget-Jágónak-Sásd-Kaposvár. Vagy Dombóvár felé. Esetleg falujárófanoknak valami Kaposvár-Kercseliget-Jágónak-Sásd-Mecsekpölöske-Komló-Pécs... De már messzire gurult a gyógyszer...
Uniós támogatást mezőgazdasági útra lehetett szerezni, azért készült el ilyen kiépítésben. Ez persze nem akadályoz meg abban, hogy normális országúti tempóban haladjak rajta, amikor arra járok. :)
Találtam jobbat, igaz Fejér vármegyében. (Dég, Káloz) 2008 körül készülhetett el az összekötő, de a mai napig mezőgazdasági útnak minősül. Miért? Miért nem lép a két település? Egy 2005-ös cikkben még másról "álmodoztak" http://nol.hu/archivum/archiv-370445-184288 A közigazgatási szempontból egymással határos, egyaránt 2500 lakosú Dég és Káloz kilenc és fél kilométerre van egymástól. Légvonalban. Autóval 42 kilométert kell megtennie annak, aki el akar jutni a szomszédos településre. Az ide 55 kilométerre lévő megyeszékhelyet csak a hetes főúton, Enying érintésével tudjuk elérni, holott Kálozon keresztül 17 kilométerrel rövidebb lenne az út Székesfehérvárra - mondja Verebics Géza. - Ha gyorsabban jutnánk el Fehérvárra, faragni lehetne a csaknem kilencszázalékos helyi munkanélküliségen is. Ráadásul Kálozról közvetlen autóbuszjárat megy Budapestre, amelynek útvonalát meg lehetne hosszabbítani Dégig.
Két külön dolog a történelmi adottság és az, hogy egy új útvonal esetén milyen szempontok kerülnek figyelembe vételre. Nem azt mondom, hogy lehetetlen küldetés, de biztosan indok lesz, hogyha felmerül és nem akarják.
Váó! Azta... Ezt a Gamás-Vityapusztát gyalogoltam már végig bő 10 éve. Földútként is volt forgalma, és nem a két traktor!nap jelentette a csúcsforgalmat. Vannak félelmeim, hogy jön a sok ellenvetés majd az illetékesek részéről. De semmi sem lehetetlen. Ide is beterelték a buszt. Meg ide is. Mindkettő leaszfaltozott mezőgazdasági út. Viszont van falu is, ami magasságkorlátozó kapuval védi a leaszfaltozott mezőgazdasági útját. És a 2011-es utcanézeten még nem volt ott a kapu...
Pár hónapja átadták a Vityapuszta - Gamás összekötő utat. Nem lenne értelme a jelenlegi buszjáratokat meghosszabbítani, hogy Somogyvár és Somogybabod között létrejöjjön végre egy összekötő járat? Gyakorlatilag az évtizedek óta el van vágva egymástól a két település. https://goo.gl/maps/WyLFm9szmjG5Fk2x8
Mivel július 1-el mindenképp forgalomba kellett állítani őket, így egyenlőre maradtak kékek. A "Siófok" színű (kék, zöld, sárga) fóliázást valószínűleg majd szezon után kapják csak meg, mivel most nyáron nincs idő arra, hogy 1-1 darabot kivegyenek a forgalomból. A két BN12 még marad állandó kocsi helyiben. Azt nem tudom, hogy azok is fóliázva lesznek vagy nem... Én arra tippelnék, hogy nem. Esetleg talán be fognak sárgulni aztán annyi. De még lehet, hogy az sem...
Az önkormányzattal kötött szerződés szerint a MAN buszoknak szezonon kívül a hét minden napján közlekedni kell! Siófokon összesen 6 helyis forda van, ebből 4 az minden nap közlekedik. A maradék 2 forda pedig csak munkanapokon megy. Értelem szerűen ezeken fog dolgozni a 2két BN12-es. Szezonban természetesen mind a 6 forda közlekedik a hét minden napján.
Tegnap voltam látogatóban a kórházban, de látogatási idő előtt értem oda kb. 20 perccel. Délután 4 előtt nem sokkal, előbb ez a tesztbusz jött, utána következő járatként a fehér elektromos Ikarus.
Arra gondoltam, hogy ebben a topikban ünneplem 1000-dik hozzászólásomat, ebből az alkalomból előkerestem és beszkenneltem egy régi Kapos Volános brossúrát a különjáratos buszparkról.
Ha ma már hasznosnak nem is tekinthető, egy kis érdekességnek, nosztalgiázásnak fogadjátok szeretettel.
Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere három napja ezt posztolta:
"Ezek az eddigieknél jóval fiatalabb MAN-ok, 3 ajtósak, végre légkondicionáltak, környezetkímélőek, alacsonypadlósak, fedélzeti elektronikus utastájékoztató rendszerekkel ellátottak, esztétikusak és kényelmesek is. Hamarosan a városunkat népszerűsítő matricák is kerülnek fel rájuk, arról majd külön is tájékoztatok. Így már azért kevéssé lesz szégyenkezni valónk..."
Most reggel adott a Facebook virtuálisan egy pofont.
Egyik csoportba küldtek képet a most Siófokon forgalomba álló MAN-ekről, ami idáig nagyon jó hír is, csakhogy sajnos mint ahogyan az sejthető is volt, maradtak bilikékek. Kérdezném azt, hogy infója van - e valakinek, maradnak-e így, vagy lefényezik őket a szokásos színre?
Régebben egyik siófoki helyis sofőr nyilatkozta még, hogy zöldre fényezik majd őket.
kb. 13.00 óra felé Siófokokon, Beszédes József sétányon a belváros felé tartó helyi járaton (Credo) majd minden ülőhely foglalt, álló utas (délben) természetesen nincs.
Kb. 14,50 körül az autóbusz állomáson - mint a búcsúban - minden volt.................:-)))
A JUP már eladásra került. Bár az új gazda nagy Ikarus megmentőnek állítja be magát, sanszosan majd a kohóban végzi a többi megmentésre váró kocsival együtt, amit összevásárolt.
Esetleg arról tudunk bármit, hogy mi lesz a sorsuk? Amikor a jup-ot legutóbb lekérdeztem jszp-n, még kivonva se volt (mármint forgalomból), esetleg tervez vele valamit a volán? (Ha bárki tud valamit, azt megköszönöm, és bocsánat, ha már unalmas téma)
Most ennek nagyon örülök. Régebben nyaranként törzs lakhelyem volt a város. Itt volt már az idő, hogy a csicsás kiskerekű kotyvalékok meg a soproni selejtek után valami normális járműpark is forgalomba álljon itt. Remélem abban a színben fognak megjelenni, mint anno a GTT-207, GHZ-368, 369, HJY-570 négyes :) Akkor leszegezhető lesz, hogy lesz végre újra normális helyis busz normális helyis színben. A kettő szombathelyi Krettyót megtartanám, mivel azok még úgy ahogy jó kis gépsárkányok áprilisi tapasztalataim alapján.
Sziasztok! Az utóbbi hetekben elkészült az LKG-876, ezáltal a GKW-376 lekerült a fordárol, műszakija május óta nincs, pár napot állt Marcaliban majd elkerült Nagyatádra. Valaki nem tudja esetleg hogy fog e kapni műszakit vagy selejtezik?
Sziasztok! Köszönöm a tippeket, amit a DUD-876-tal és a PZB-939-essel kapcsolatban kaptam. Úgy néz ki, hogy a PZB-t lenne esélyem elkapni, nagyon szeretném. Viszont nekem Pestről Nagyatádra lejutni 4 óra, sajnos nekem rohadt messze van, de Segesd is 3 óra 45 perc. Szóval oda vissza Pestre 8 órát kéne ezért utaznom és még a PZB-vel is utazni akarok. Biztosra kell mennem, hogy ennyi utazással nem hiába megyek oda. Szeretnék fotózni, videózni egy ilyen DD motoros buszt, mert ez volt mindig a kedvencem, az is lehet, hogy utolsó esélyem lenne erre, mert állítólag ez a 2 maradt és ki tudja, meddig még. Kérlek, segítsetek tutituti infóval, hogy pontosan honnan hová megy aznap (jövő hét hétfőn, kedden, vagy szerdán, azaz 19-20-21) mikor honnan indul? Ennyi utazás után nagyon csalódnék, ha nem sikerülne :( Tudom, hogy épp el is romolhat, ennyi rizikót vállalok. Akkor úgy mondanám, hogy az elromlás veszélyét leszámítva tuti infó kellene. Tudja valaki pontosan, vagy meg tudná kérdezni, hogy aznap, mikor, hová megy és honnan mikor indul? Leghamarabb 10 körül tudnék lejutni. Nagyon köszönöm, ha valaki segítene ebben. A segítséget egy igazi DD motoros ik256.42 rajongó kéri:) Nagyon köszönöm
Felújításkor volt a rendszámcsere, akkor úgy működött a mutyi, hogy a Járműgyártó megvette a buszt, majd a Kapos Volán visszavásárolta felújítás után. Mind a 3 BPG ezért kapott másik rendszámot. A két FKC-nak is volt egy napig KAY-*** rendszáma.
SLU-106 LGX-441, Köszönöm a választ. DDS50 motoros ik256.42 típust szeretnék fotózni, videózni, úgy tudom, hogy a DUD-876 és a PBZ-939, maradt még, ami ilyen busz. Budapestról utaznék oda, hogy elcsíphessem valamelyiket. Ezért biztos infó kellene, hogy hol mennek, pl 13.-14.én, vagy 19-20-21-én, ezeken a napokon tudnék leutazni. Ebben tudtok, vagy tud valaki segíteni, hogy ezeken a dátumokon megy-e valamelyik és pontosan honnan hová? Nagyon köszönöm
Májusban egy Újvárfalva-Kaposvár járaton utaztam a DUD-876-tal. Egész pontosan 5980/146 volt a járatszám. Nadalosból 13.26-kor indult, a kaposvári buszállomásra 14.14-re érkezett. Gondolom, tartalék, és azóta már pár fordára dobálták tovább...
Mostanában kétszer is láttam Kaposvár-Dombóvár járaton Zalás háromtengelyes "luxus" Setrát. A kijelzője ismeri a vonalat.Rendszámát esélyem nem volt nézni.Azt csak beforgatják a járatra, és megy vissza Zalába valamilyen járattal, vagy Kaposváron landolt a kocsi?
Mostanában kétszer is láttam Kaposvár-Dombóvár járaton Zalás háromtengelyes "luxus" Setrát. A kijelzője ismeri a vonalat. Rendszámát esélyem nem volt nézni. Azt csak beforgatják a járatra, és megy vissza Zalába valamilyen járattal, vagy Kaposváron landolt a kocsi?
081 nem jött meg, a másikból konnt van a motor. LHZ-013 ment egy darabig, de egy zárlat miatt elfüstölt. LHZ-026 obura vár elvileg, az LLB-810 pedig motorcserés.
Tegnap jött Zalából kettő Econell, MYR-668 és egy SSM-***.
Nem olyan rég megkapta Kaposvár a KWA-085-öt és KWA-081-et, úgy volt, hogy legalább az egyiket megcsinálják, és forgalomba áll. Ezzel az üggyel mi van, nem tudja véletlen valaki? Csinálják esetleg, vagy félretolták őket?
Foglalkoztunk a lehetőséggel, hogy megvesszük az egyiket. Egy bizonyos fuvarfeladatunkra alapvetően megfelelt volna, és ezért kérdeztelek csak. Mert ugye a szemrevételezés egy dolog, de Ti, helyből, olyan ismerettel rendelkeztek, amivel én még lelkes érdeklődőként sem mindig (itt például kifejezetten nem; például fogalmam se volt, hogy melyik volt gazdás, melyik nem).
Ha aktuális lenne még a dolog, megkérnélek, hogy akár privátban is, de részletezd, viszont egyéb (a Credóra visszavezethető) okok miatt végül nem ebből az adagból választottunk, így a kérdés ilyen értelemben részünkről tárgytalan. Azért még egyszer köszönöm, ettől még kíváncsi voltam a válaszodra. :)
1-2 mondatban nem biztos, hogy ki tudom fejteni. A lényeg, hogy a 4-ből 2 az nagyon trágya állapotban volt amikor elhozták a Volántól. MNY-954-et és az MMC-448-at semmiképp nem vettem volna meg. Szerintem a 954-est a sülysápiak sem annyiért vették amennyiért meg volt hírdetve. Az MMC-449 és MNY-955 sokkal megkíméltebb volt. Gazdás busz volt mindkettő! Különösen a 449!
Azért van egyfajta bája annak, hogy készülsz leszállni a DUD-876-ról, miközben a szembeoldali megállóban az EXM-067 szállít be, és sehol másik, újabb busz, ami az időutazásba belerondítana...
Viszont érdemes megnézni, mennyi busz és mennyi vonat szolgálja ki:
. Somogyaszaló, Antalmajort*
- Somodort
- Kisbárapátit** - Andocs, Nagytoldipusztát
- Somogymeggyest szabad- és munkaszüneti napokon
*: Antalmajor kilométerekre van Somogyaszalótól. Aki tömegközlekedve szeretne bejutni a faluba, annak vonattal be kell mennie Kaposvárra, és átszállni buszra, ami Somogyaszalót érinti.
**: Azon lepődtem meg egyszer, mikor hallottam egy átszállási lehetőségről munkaszüneti nap délután-estefelé: vonattal Kaposvárról Kisbárapátiig, ott megvárni a kb. fél óra múlva érkező Fiad-Bonnyapuszta-Törökkoppány járatot. Így egész jól értelmet nyert számomra egy ilyen, a semmi két végét összekötő járat.
...."....Egyébként a létező összes vasútmegszüntetési tervben ott volt a 35-ös, .............."
Nem.
Nem volt.
Pont a 35-ös vasút az amit, végig a nyomvonal mellett haladva, NEM lehet értelmesen autóbusszal pótolni.
S ezért mindenféle szolgáltató váltási tervekből, minden alkalommal kimaradt, már az előkészítés ideje alatt is a 35-ös.
Amúgy a vonal által érintett települések nagy részén, a helyközi autóbusz jobb szolgáltatást nyújt a helyben élőknek, mint a sokszor a falutól távol eső vasúti megállóhelyen megálló vonat.
Jelenlegi helyis állomány: KLF-147 KLF-148 KLF-151 (balesetes, csúnyán összetört. JZE-240 dolgozik helyette fixen) LDC-663 LUU-918 LUU-919 Az EN12-eseket (4db) elvitte az önkormányzat. Helyükre jöttek a KLF-ek és az LDC.
A LUU-k lassan 2 éve jöttek az IKC és az IXM helyére.
Még korábban volt egy ex-fehérvári C80-as (GSR-172) is pár hónapig és ezt váltotta konkrétan az IKC-333
EN 9,5 pedig soha nem volt helyis állományban. (Balatonfüred kapott Somogyból 3 vagy 4 darabot.)
Nagy élmény lehetett ma Győrtől Kaposvárig az NVF217-tel végigutazni. (legalábbis a menetrendek.hu-ezt a gépet mutatta). Sok éve néhányszor volt szerencsém EAG E94-el, illetve IK 415-tel megtenni ezt az utat. Úgy látszik ma is vannak kihívások! :)
Mióta jár Kaposváron a HUMDA ezüst-fekete Mercedes e-Citaro tesztbusza? Máma reggel negyed 8 körül láttam a Mező utcai csomópontnál: 84-esként jött Toponár felől.
Az is sokat jelent, hogy a Neoplanok ennyire megbízhatatlanok. A PZW-172 már a második motort léptette ki... Lassan két hónapja nem dolgozik, pedig az Pécsen van a márkaszervízben. RLT-922 sincs bő egy hete, ezek a 20 év körüli helyettesítők sem bírnak ki pár napnál többet javítás nélkül. PFL-650 van a PZW helyett, de abban sem megy a klíma pl. Azért egy országos járaton ez alap dolog lenne szerintem. De itt minden rendben van.
Igaz nálatok az a divat mostanában,hogy kiszórnak sokmindent,aztán meg az illetékesek várják a segélyt,mert a nyakukig ér már a szar ( mondjuk lehet elég is lenne a tervezett mennyiség,ha nem hónapokig tartana 1-1 busz javítása).
Ha a két HFL és HRE-937 esetéből ondulunk ki.. A 003 is eléggé le van pusztulva, az sem kapott semmilyen felújítást. A 002 talán kicsit jobb állapotban van.
Hogy néz ki most 2023 óta a siófoki helyis flotta ?
Credo BN/EN 12-ből akkor mostan mik vannak ott?
LDC-663, KLF-147, KLF-148, LUU-918, LUU-919, MMC-448, MMC-449, MNY-954, MNY-955 + van még ezekhez az 1 darab Credo EN 9,5 LUU-933 ?
Ebből a 4 Önkormányzati tulajdonú Credoról lejárt a szerződés, és január óta nagyon nem is voltak kinn, csupán állományban, amelyből most áprilisban törölték is őket, és már fel rakták őket a Használtautó hu-ra eladásra .
A kettő BC 11 (IKC-33,IXM-692) tavaly nyáron selejtezésre került már ha jól tudom és 280/ C80, vagy összességében csuklós sincs már ugye ?
Van még fordás E94-es a megyében? Vagy csak annyira megtartalékult a GKW-376 a vasárnap 12.00-kor induló Kaposvár-Pusztakovácsi-Marcali járaton, hogy szinte már állandó kocsi rajta? Jópár hete is és ma is ugyanezen a járaton láttam.
Néztem róla képeket és volt olyan, amin Siófok - Pécs járatot csinált, most mi a helyzet vele, selejt lett már évekkel ezelőtt? Nagyon sajnálnám, egyedi autónak tűnik, jó lenne még látni ilyet Pécsett
A 200+160 buszból 200-ra van megkötött szállítási szerződés.
A Dráva mai vízállása szerint (a vízállások naponta változnak) egyelőre a 200 leszállítása valószínű az idén a 160 talán nem.
Ámbár a minap a 200 is meginogni látszott.
Nem a buszok miatt.
Azok megvannak.
A pénz hiányzik.
S ez - sajnos - nem lenne új dolog.
Emlékezz rá, hogy pár éve volt már olyan, hogy Móváron és Győrben hónapokig (talán 6-8 hónapig ??) tárolták a kész, legyártott buszokat, mert az állam nem fizetett.
Leosztásuk egyelőre nem tiszta, mint ahogy az sem, hogy ezek a kocsik csak életmentőnek jöttek megint, vagy hosszabb távra tervezünk velük, mint az IAF-okkal...
Olvasom, az érdi selejtsor után a szigethalmi is a megyében kötött ki. 3 db MAN SÜ amiből az egyik már csak donornak jött, a másik kettő meg már a tartalékok tartalékja volt eddig is, így állapotuk is ennek megfelelő lehet...
Sziasztok, detroit diesel motoros 256.42 busszal szeretnék utazni, a PBZ-939 ilyen? vagy az rába motoros? detroit disel motorost tudtok ajánlani, ami forgalomban van és közlekedik is? itt békés megyében 2022-ben selejtezték az utolsót. Köszönöm
Holnaptól (03.24) az LTE-193 helyett a JIT-697 fog forogni a fordán illetve nagyrészt az FKA-694 is Marcaliban ácsorog nagyrészt hacsak nem akad munka neki illetve gondolom a szőcsénypusztai fordán van a JDY-843 újra
Már egy ideje nincs. Mind a 4 tartalék alapból. Az megint más kérdés, hogy ha tartósan, hetekig netán hónapokig műhelyben van egy busz, akkor bizony NABI van helyette. FJF-007 - Általában ez a fix tartalék busz. A fix tartalékos emberke a gazdája. FJF-001, JIT-695, JZE-240 - Telepen bárki álltal felvehető tartalékok.
KKL-146 is felvehető tartalék (mondjuk ez nem nabi.)
Az lenne a kérdésem, hogy Kaposváron hétköznap csúcsidőben (illetve egész nap) fellelhető-e Nabi, vagy Rába busz. Ezek manapság már csak tartalékok, vagy a mindennapi forgalomban is részt vesznek? Más városokban is vannak még Nabi/Rába buszok?
Melyik lehet a donor? A 937? Ha jól emlékszem, a 939-nek a motortérajtaja zöld. Az IAW-002-t és 003-at láttam már azóta, hogy a zöld motortérajtó feltűnt az egyik fehér kocsin.
"amely gyakran feltűnt az országos médiában a kötcsei piknik kapcsán, mert a rendezvényre érkezők gyakran haladtak el a kötcsei ház előtt parkoló Ikarus mellett"
Én meg mindig felkuncogtam, hogy na, idén sincs Kötcse 256.42 nélkül. :D
Sziasztok, az MZR-726 kaposvári autónak számít már? Nemrég járt Pécsett és a Veszprémi fórumon azt írták, hogy Kaposvárra került. Melyik autó helyett jött le Pécsre fordában, gondolom nem ez az eretedi beforgatott autó azon? :)
Az nem tiszta számomra sem a Te, sem a kedves olvtársak hozzászólásaiból, mennyire egyértelmű számodra, hogy munkanapokon a 6101-en két busz van:
egyik egy 6101, Nagyatád-Siófok - 5916, Siófok-Igal-Kaposvár - 5966, Kaposvár-Nagyatád kört ír le,
a másik pedig sulipéntek kivételével 5966, Nagyatád-Kaposvár - 5916, Kaposvár-Igal-Tab-Siófok - 6101, Siófok-Nagyatád kört. Sulipénteken pedig egy 5906, Kaposvár-Balatonlelle-Siófok járattal jut el Siófokra.
A pontos időadatokról, rendszámokról majd a két kiskakas beszámol. Remélem.
Mindig? Na mesélj légyszi! 🥹 Amúgy én is azt írtam, hogy hétvégén és nem hétköznap. Hidd el, hogy olyan is olvassa a fórumot aki nem tudja, hogy az a forda mit csinál hétköznap, illetve mit csinál hétvégén... Nem kell mindjárt lehurrogni egyből, hisz nem lehet mindenki olyan "vérprofi" mint Te vagy... 😂
Maximum hétvégén.. De akkor sem mindig. Hétköznap a 9:40 Nagyberényt az andocsi hosszú forda csinálja az NVF-252-vel. (Persze ha épp nem javít az a busz.)
Mi várható helyettük? Igen ezek koros BN-ek már, az LDC-t leharcolták nem biztos hogy jól járna vele Komló, ha netán visszajönne. Akkor már a két LUU inkább.
Mivel 6 helyis forda van, így igen. LUU-918 és 919. Most van 3db első szériás BN12-es (KLF-ek) és van 3db második szériás BN12-es (LDC-663 és a két LUU) Sokáig már nem marad egyik sem. Legalábbis belsős infó szerint legkésőbb szezonig mindegyik megy innen.
(Itt zárójelben megjegyzem, hogy a KLF-151 pár napja csúnyán összetört. Konkrétan kiszakadt az első ajtó feletti rész. Tekintve a korát és a futott km-et, nem biztos, hogy megcsinálják.)
Végül lefotóztam. Tegnap kicsit késett Kaposvárra menet és Balatonszemesen sikerült lefotóznom. :)
Egyébként köszi szépen az infót, nem is tudtam, hogy ez csinál egy balatonlellei járatot is, én végig Kaposvár környékén kerestem. (Ez is olyasmi lehet, mint az SSM-487, ami reggel csinál egy Balatonfenyves-Siófok járatot, utána elmegy Siófokról Marcaliba, Marcaliból vissza Siófokra, majd végül Siófokról megy vissza Balatonfenyvesre.)
Most figyelem azóta a menetrendeken, volt Balatonendréden, Szabadin, és most megy Bálványosra a KAY. Ez az a forda, amit írtál? Ez a forda amúgy dolgozik szombaton is? (ha igen, megköszönök minden támpontot, nyilván tudom, hogy akár már holnapra lecserélhetik a KAY-t, de ha van rá sansz szombaton, kiszedném a környéken)
az a tippem hogy tegnap Kaposváron az MNY-551 Megadta magát és ezt tudták csak leküldeni Siófokra. Viszont most MNY helyett SSM-489 megy Kaposvárra. KAY pedig az SSM fordáját csinalja. Érdekes😀
Az NVF-206 milyen fordulókat szokott csinálni? A Kaposvárról Siófokra 12:20-kor induló, valamint a Siófokról Kaposvárra 16:00-kor induló járatokat tudom, hogy ez a busz csinálja, de mivel javarészt délutános vagyok a munkahelyemen, sosem tudtam még ezt a buszt lefotózni. A somogyi Credo buszok közül már csak ő hiányzik a gyűjteményemből, ezért lenne fontos.
A másik kérdésem: az ENP-933 és a GHB-059 forgalomban van még? Menetrendváltás előtt elég sokat láttam mindkettőt, most viszont jó ideje már egyiket sem.
Tegnap óta női hang mondja a megállókat - legalábbis az RWE-866-on biztosan. Minden buszon ez a hang lesz országosan? Jól gondolom, hogy a hölggyel nem a konkrét megállóneveket mondatták föl, hanem csak valamit mondattak vele, és ez alapján egy mesterséges intelligenciájú rendszer rakja össze a megállóneveket a hangból és pl. egy Excel-táblából?
Ezt abból gondolom, hogy tegnap reggel a Kaposvár, Mező utcai csomópontot úgy mondta ki, hogy "Kaposvár, Mező u. cé-es-pé".
Máma reggel már "Mező utcai cspont" volt a bemondás - gondolom, egy javítás után(?).
Sosem tudtam megbarátkozni az Irizarral. Fősulis éveim elején még HFL-lel jártam haza péntekenként, hatalmas visszalépésnek éreztem az Irizart hozzá képest. Hiába volt modern, meg 3 tengelyes, a lábhelye csapnivaló volt, nem fért el a térdem sehogy sem. HFL-ben meg még az őt megelőző FHJ-hez képest is 4-gyel kevesebb volt az ülés emlékeim szerint (46 vs 50 ülőhely), igazi luxus kényelem volt az a busz nekem.
A KIH sorsa mi lett? Gondolom selejt.. a KXE pedig vissza lett cserélve egy ideje úgy tűnik a KPH-ra, igazi hullámvasút pályafutása van ennek az Irizarnak :D
A Di-Cam időszak előtt a Barcs-Bp-n kezdett a KPH. Aztán a KXE-306 érkezésével került Siófokra - és váltotta a KIH-271-et a Siófok-Pécsen. Ahogy a Di-Cam összenyeklett, úgy rémlik, visszatették a Barcs-Bp-re - legalább egy időre.
A PBZ-939-es már csak az egyedüli fix 256-os Nagyatádon. Jó esetben a DUD-794 Barcsról még, de ő csak tartalékként. A 415-ösök közül az FGM-292 Somogyvár, GHB-058, 059.060, LLN-873.
Üdvözletem, valaki tudná listázni a még futó 415-ösöket? :) Illetve valaki meg tudná mondani, hogy Nagyatád környékén melyik 256-os fordul még elő, ha előfordul? Köszönöm a válaszokat előre is!
Így van, az önkormányzat vette a buszokat, és a Volánbusz üzemeltette.
Mondjuk ez abból a szempontból nézve elég szórakoztató, hogy 1. az önkormányzat akar valamiféle szolgáltatást (amiben az az érdeke, hogy elsősorban a saját tulajdonú járműveivel történjen), 2. megbízza a jelenlegi szolgáltatót egyfajta átmeneti szolgáltatásra - vagyis a józan ész oldaláról megközelítve gyakorlatilag semmit nem kellene változtatni a jelenlegi felálláson.
Szentgáloskéren két Credo szokott lenni. Ha hétvégén arrafelé jártam, általában úgy nézett ki a dolog, hogy vagy egyik, vagy másik, vagy mindkettő ott állt. Logikát nem találtam benne.
Sziasztok! A KAY-485 a mai napon Szentgáloskér és Mernye térségében teljesített járatokat, ha jól láttam. Valaki esetleg ehhez tudna szolgálni fordával? Illetve a másik kérdésem az lenne, hogy hétvégén dolgozik-e ez a forda?
Siofokra csak a sárga szakadt Credok mennek ( 2 kanizsai, 2 kisalföldi) a 4 önkormányzat tulajdonú vagy hívjuk akárhogy is, csicsás EN12 helyére. Azok most pihizni fognak egy ideig. 4 kaposvári helyközi autó megy vissza. Nem allandora megy .
FKT-996, LTE-191, LKG-882 és MNY-689 került át Siófokra ideiglenesen Kaposvárról, de ezek mind fordás kocsik tanítási időben, január 9re vissza kell kerüljenek.
Plusz Zalából 2 sárga Credo, valszeg ex tatabányai bn 12 mindegyik.
gondoltam hogy valami önkormányzati dolog van a háttérben. Írta valaki hogy az IAW is elkerül onnan. Gondolom Kaposvárról átpasszolnak pár Credot. Siófokon a pár Nabin kívűl már csak Credok vannak, ami nem semmi a megye többi városaihoz képest!! Kiváncsi vagyok miket visznek át, gondolom nem a régebbi kocsikat😀
Megnéztem jobban, 2023. január 1. a tervezett kezdés. Ezt értettem félre:
"Helyi menetrendszerinti személyszállítási szolgáltatás autóbusszal Siófok város területén szolgáltatási szerződés keretében. 406.024 + 20% opció éves menetrendi kilométer szolgáltatás szóló és mini városi autóbuszokkal. Ebből igényvezérelt (DRT) jelleggel, legkésőbb 2024. január 1-től, legfeljebb a hasznos kocsikilométer 15%-a érintett."
Mondjuk kérdés hogy a VB tudja-e ezeket teljesíteni:
Az autóbuszokra vonatkozó további főbb műszaki elvárások: - dízel üzemű - 2023-2026 között legalább EEV IV. jóváhagyás szerinti, 2027-től EURO 6 környezetvédelmi besorolás - egységes flotta arculat - alacsonypadlós, vagy alacsony belépésű kialakítás, speciális térrel - legalább 30%-ban nyitható oldalablakok - klímaberendezés - utastájékoztatási rendszer és azt vezérelni tudó fedélzeti egység (OBU) A szóló autóbuszok esetén továbbá: - legalább 55 fő befogadóképesség, amelyből legalább 25 db ülőhely - automata sebességváltó - minimum 2 utasajtó A mini autóbuszok esetén továbbá: - legalább 20 fő befogadóképesség, amelyből legalább 10 db ülőhely
Valami itt nem kerek. Fut egy szolgáltatói pályázat Siófok helyire ami bírálati szakaszban van, de az 2024. január 1.-i kezdéssel számol és van benne olyan kitétel, amit a VB nem tud teljesíteni (pl. minibuszok is kellenek).
December 31-én lejár a jelenlegi közszolgáltatási szerződés. Az új pályázatra a jelentkezési határidő december 14. volt, 1 db ajánlat érkezett be (na vajon Volánbusz vagy Volánbusz), de az ünnepek előtti utolsó, december 20-i rendkívüli közgyűlésig nem sikerült kiértékelni, így a formalitások elkövetéséig kényszerkijelöléssel fog szolgáltatni a VB.
Ez az időszak az új szerződés megkötéséig fog tartani (hivatalosan max. 2 év lehet, de jelen esetben valószínűleg január közepéig-végéig meglesz).
Igen, a siófoki helyijárattal van valami zűr. A 4 tarka EN12 január egytől nem közlekedik. Kaposvárról vittek fel 4 Credot, meg állítólag Zalaegerszegről kettőt. Nem tudom ez az IAW csere hogyan függ ezzel össze, majd kiderül.
Cicáztak ma velem, a GHB-058 Somogygesztre ment délután, ha a gyalogtúrámat ott fejezem be (volt ilyen opció), utazhattam volna vele, de így csak pont láthattam Mernyén. Az ENP-933 pedig épp akkor húzott ki a tárolóra 15:45 körül, mikor beértem Kaposvárra.
Ennél húzósabb átfutós átszállásokat is megcsináltam.
Én is. :) Csak ez az utolsó eljutás aznap, azt meg nem jó lekésni...
Az elmúlt napokban figyeltem az utas.hu-t, késve sosem ért be, inkább egy kicsivel előbb.
Sajnos viszont nem lesz erre szükségem, az alapötletem az volt, hogy egy kis ENP élményutazás Mernyére, gyalogtúra, Igalból meg este hazautazás. De mivel tegnap már a fordakocsi KGC ment Karádra, egyszerűbb lesz a túrám irányát megfordítanom, hamarabb érek haza. Reménykedtem, hátha az iskolaszüneti menetrend kezdetéig kihúzzák a visszacserélést. :(
Esetleg késő délután Kaposvár környékén összejöhetne még valami pótlás...
Jogos. Sőt, 16.20 az utolsó járat, ami Igalon túlra eljut.
Nem tudom, hogy melyik lenne kedvezőbb átszállni: a Füredi csp.-Kapostüskevár vagy a buszállomás-vasútállomás. Főleg a lámparengeteg... Ahogy a legegyszerűbb lenne, hogy a 48-as ifjúság és a Kanizsai északi oldalán menj, nem jó buli, mert a vasúti sínek előtt nem sokkal elfogy a járda (a lakótelep végén). Sötétben az úttesten bóklászni nem biztos, hogy jó élmény lenne.
Mióta átvariálták a 1174-et, nem tudom, szokott-e késni vagy sem. A 1176-ot és a vasárnaponkénti Siófok-Kaposvár rásegítő járatokat ismerem inkább. Azok csak önhibájukon kívül szoktak késni, pl. beáll az autópálya meg ilyenek.
Meg lehet-e kockáztatni szerintetek egy olyan "átszállást", hogy az 1174/103 menetrend szerint 19:41-kor megáll a Füredi utcánál, és onnan egy gyors sétával 19:54-re a kapostüskevári vasúti megállóban legyek?
Igalból szeretnék majd eljutni Budapestre, munkanap, a lehető legkésőbbi indulással - és mint meg kellett állapítsam, Igal délután 5 után már zsáktelepülés, a Koppány menti dombvidéken túlra merészkedőket nyilván olyankor már megeszik a nádi farkasok...
Ha az idén visszaáll a 41-52 ezerről ismét 80-82 ezerre az utasszám, azt még mindíg kb. évi 10.000 vonattal kell elosztani.
Biztosan vannak olyan ritka különleges események Nagyatádon évente párszor amikor a 44 ülőhelyes Bz nem elég.
Amúgy a Bz-ben mennyi állóutas szállítható ?
De ha ez így van = egyik véglet, akkor az átlag 8 utashoz - számtanilag annak is hozzá kell tartozni, hogy legyen több járat amikor vagy 0 vagy 1 utassal közlekedik a Bz.
A Magyar Közút által közzétett adatsorok sokkal jobban tetszenek, mint az utasszámlálásban általam látottak. Sőt, a közutas adatszolgáltatást érzem jelenleg az etalonnak. Az utóbbi két évben nem néztem rá, de előtte rendszeresen. Évente 900 oldalas dokumentumot tettek közzé akkoriban, benne mindenféle rendezési elv szerinti, alapos és részletes adatsorokkal. Nagy részét akkoriban még mindig a statikus (út mellé telepített) forgalomszámláló eszközök szolgáltatták, amelyek kevésbé befolyásolhatóak, mint akár a legjobb szándékú emberek. Ilyen mennyiségű adatnál az egyes mérések hibái is kisebb hatásúak, mint amikor évente kétszer belenyomják a papírcetlit az egyébként sem mindig motivált Kollégák kezébe.
Pár éve a Magyar Közút egy megbízott fejvadászcégén keresztül volt lehetőségem közúti forgalomszámlálásban részt venni. 6.00-18.00-ig, egyedül álltam az adott ponton. Azon a papíron jelezni kellett az időjárási viszonyt is, milyen az adott órán belül jellemzőbb időjárás: pl. ha 29 percig hétágra sütött a nap, de utána 31 percig szakadt az eső, akkor esős időt kellett beírni. Ha kaptál egy ellenőrzést, és az ellenőrző személy elterelte a figyelmed, míg nézegette az aznapi papírkáidat: elment pár autó; ha folyóügyeket kellett intézned: elment pár autó... Még ha a legbecsületesebben is szeretted volna végezni a munkádat. Amíg emberi tényező van a dologban, mindig lesz hibalehetőség.
On.
Anno volt egy elég nagy forgalomszámlálás Somogyban - 2014-2015 körül. Diákmelósok voltak a számlálók. Minden felszállót igyekeztek megkérdezni, hogy meddig utazik a járattal, miért utazik, stb. Összesen az hiányzott a dologból, hogy átszáll-e, ha igen, hová utazik, mi a végcél, mivel megy tovább. Falujáró járaton, ami csak a faluból kiviszi a népeket a legelső csatlakozási lehetőségig, különösen hiányos adatok jöttek így ki szerintem.
Tegnapelőtti vonatpótlás, egy valaha itt ontopik busszal, hasonló, Bz-s vonalon. Jegyvizsgáló, az út végén: "hú, el is felejtettem megszámolni őket... beírok 7 főt, nagyjából annyi volt". 22 fővel indultunk. Biztos, hogy érdemes szentírásként kezelni a hivatalos utasszámokat?
Másik eset, volános utasszámlálás, nap végi járatok kihasználtságára: egyik Kolléga több utast ír be, nehogy megszűnjün a járata, nehogy átvariálják a fordáját, aztán jöhessen be még egy napot; a másik Kolléga nem ír be utast, mert utálja a járatot, és menne már haza; a harmadik semmit nem ír be, mert nehogy már még ez is az ő dolga legyen; a negyedik becsülettel megcsinálja. Hogyan szűröd ki elemzőként, asztal mögül, hogy a négy adatközlésből melyik a helyes? Sehogy... És egyetlen utasszámláló lapon se láttam még körülményekre vonatkozó adatokat (esik-e az eső, van-e a városban rendezvény, késett-e a csatlakozás, stb., szóval bármi, ami érdemben befolyásolni képes egy utasszámot). Még a táblázatok is hitványak, mert a felszállók száma és a leszállók száma rovatokkal egy sorban szerepel az utasszám, ami legfeljebb megállóközön értelmezhető adat, szóval ennyire jók ezek a számolások... Bár lehetnének jók.
ON
A tervezett vonatpótlás és a havária pótlás utasszáma is nagyon eltérő tud lenni. Tervezett pótlás esetén sokan egyszerűen más közlekedési módot választanak (nem akarnak buszozni, bizonytalannak érzik a csatlakozást, hosszabb a pótlóbusz menetideje, stb.). Havária pótlás esetén már nem mindig van más választása az utasnak, hiszen akkor és ott szembesül vele, hogy nem megy tovább a vonata.
Nyilván tőled tanulta a szakmát, aki rendelte :) Ránézett az excelre, átlagosan van (hasra ütve) 7 utas a Bz-n, elég lesz egy Sprinter. Aztán nyilván volt olyan vonat, ahol ez nem jött be.
Legnagyobb eséllyel a GHB-059,060 valamelyike, mert ezek atádi telephelyesek, de Barcs vagy Marcali környékére is ezeket szokták kiadni tartalékba ha kell. Ha szerencséd lesz ott lesznek. Bár 059 Marcaliban volt tegnap kiadva azt hiszem.
Elég hasra ütés szerű számok ezek. 415 már csak a Kaposos autók vannak, ott tényleg 8 a listámban, 435 nálam már csak a HKZ, 256-os 1 256.74
1 256.44 4 256.42 2 jó esetben 3 256.22, azaz 8-9 darab van csak. C56-os viszont nálam valamivel több, mint a cikkben olyan 220 körül. 280-as 12 db 91 után gyártott plusz az a 4-5 darab győri ettől idősebb.
szerintem KGC-963 helyett lehet kint, de azt passzolom hogy meddig. Akkor viszont a HJY selejt lett Szolnokon. Jó tudni , hogy az orszàg másik felén is van még egy darabka 415 a Somogyi 7 db-on kívűl.
Úgy láttam az utas.hu-n, az ENP-933 a héten minden nap kint volt, a Karád-Fonyód-Kaposvár háromszögben mozogva. Melyik kocsi helyett van kint, van-e rá esély, hogy a tanszünet kezdetéig esetleg marad ez a kiadás?
"a Volánbusz flottájában 2022 decemberében még 34 darab Ikarus 256-os, 22 darab 260-as, 16 darab 263-as és 22 Ikarus 280-as közlekedik, de találunk még néhány 400-ast is; szám szerint 6 darab 412-est, 8 példányt a 415-ös és mindössze kettőt a 435-ös csuklós modellből."
Nem elírás a vastagon kiemelt részben a 8 db 415-ös? Nem inkább 80 db akart lenni?
A telefontartókat így 3 hét után leszerelték, egyébként is már 1 hét után jó néhányat letéptek az utasok. Sajnos egy nagyon gyenge konstrukciónak tűnt.
A RABA, 415 és E94 bizonyos járatokhoz van hozzárendelve? Vagy véletlenszerű? Úgy látom 8x Ikarus 415 maradt Szintén az EXM-067-et is szeretné felkutatni. Köszönöm
Az összes "volánsárga" Econellben narancssárga a belső "halványfény" világítás a kék helyett? Én tegnap a 16:25-ös inámpusztai járatnál láttam először.
Ez a barcsi SWW-303 nem nagyon tud huzamosabb ideig forgalomba lenni. Szinte minden honapban pótolja valami, hosszabb rövidebb ideig. Most pont az ENP-933.
Szintén retarder nélkül kérték az E 95 kocsik nagy részét még a Sásd-Pécsi járatra is.GDK-GBG sorozat.Lehetett is betétezni folyamatosan.Erre nem mondok semmit inkább...
Tegnap este az IJL-042 Setra volt rajta. A Keszthely-Balatonszentgyörgy szakaszról nincs infóm, volt-e utas, ha igen, mennyi.
Balatonberénybe üresen érkezett, majd innentől volt 2, Fonyódon úgy 75-80%-ban megteltek az ülőhelyek, majd Bogláron és Lellén a többség le is szállt közülük. Egy-két felszálló itt-ott volt Bogláron, Lellén, Szárszón és Földváron - de általában ugyanennyi leszálló is.
Mióta tudok a létezéséről, egy kihalt fantomjáratnak gondoltam volna. Meglepődtem.
Sziasztok! A Kaposnál volt retarderes 415-ös a megörökölt ÉNYKK-s kocsikon kívül? Most mennyi aktív 415-ös van a megyében? Ma jártam Marcaliban, Nagyatádon, és állt 1-1 a buszvégen.
Nem is tudtam hogy ilyen 3 tengelyes van itt egyáltalán. A nehézkes alkatrészek beszerzése hozzá miatt lett selejt? Vagy ilyen jól állnak 3 tengelyes tartalék buszokból, nem hinném hogy rosszabb állapotba lenne mint a többi Rába.
Én is úgy tudtam. JSZP szerint forgalomban van. Ezen a fordán elvileg új credo van MXL-818 helyett. Lehet GHB kütyüjét rakták bele és azt jelzi még. De múltkor már jelezte az új Credot is ,, ezért fura.
1993 - jól látszik a régi barna szín. Valahol olvastam, hogy ez egy speciális, tartós korróziógátló bevonat volt, amit hiba volt később zöldre lefesteni.
19.22-19.45 között érkezik sok helyközi járat vonatostul, buszostul. Helyi járat ezen a kettőn kívül más irányokba 20.10-20.15 körül - vagy még később - van. Helyközi járatok indulnak 19.30-35 körül a megye minden szegletébe szinte.
Van egy tök jó pók - helyi lábak nélkül. Aztán csodálkozik a KK, hogy lám-lám, nincs utas... Amikor lenne, akkor meg járat nincs...
Nézegetem a hétvégi kaposvári helyi menetrendeket. 19.30 körül Dombóvár és Nagykanizsa felől vonat, Pécsről, Pestről busz, iskolai időszakban vasárnaponként egy csomó koleszos járat is még a pesti busz mellett, sőt Ajka-Keszthely-Marcali felől is, és még hosszasan lehetne sorolni... A legtöbb helyi vonalon semmi csatlakozás ezekhez.
42-esen egy Töröcske felé tartó,
72-esen egy Kaposszentjakab felé tartó
összesen az, ami véletlenül 19.30-33 környékén a buszállomáson kolbászol...
Tudtam, hogy nem utasbarát a mostani menetrend, de hogy ennyire, azzal csak most szembesültem...
Az IAF-484 korához képest egészen hangulatos belsejű és kényelmes - nekem, mint utasnak. Máma a 17:10-es Kaposvár-Kercseliget járatot csinálta. Végleg ide kerülhetett?