abszolut jogos a felvetésed, én is meg vagyok vele elégedve és nem véletlen költöttem annyit felújításra mint/majd a kocsi értéke, a terveim szerint még legalább 3 évig használtam volna min, csak közben úgy változott az élethelyzetem hogy el fogom adni
Sziasztok! Ismertek Budapesten hengerfej javítással/felújítással foglalkozó megbízható helyet? Dél-Pest preferált. Lehet, hogy szükségem lesz rá. Sok bejegyzést olvastam itt, de kontaktra nem bukkantam. Köszönöm.
NGK 2288 BKR6EK betettem. Szűròk, olaj voltak c cserélve októberben. A köhögés kb 1 km után jelentkezett nem húzott amikor visszafordultan és megálltam köhögött alapjáraton is de kb 1 óra leállást kővetően elindult és alapjáraton nem köhögött a motor jelző nem villogott. A megérzésem az hogy nem gyógyult meg.
Sokszor sajnos hiába rakod bele az imbuszt, elforog. Néha segít, de gyakran annyira összerohad, hogy csak a felx segít. Összerakáshoz van igazából az imbusz, levételnél ritkán, de segít.
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy mi a neve az ajtókba való csatlakozóknak (nem dupont csak hasonlít), illetve milyen néven tudnék rendelni pl kínából?
Kösz a stabpálcás válaszokat. Tképp nem ezért mentem kb 1 hónapja szervízbe hanem mert nem húzott úgy az autó ahogy régen. Azt nem érezte a szrelő csak a stabplca kotyogást halotta ami nekem 20 éve megvan. Szval ő a stabplca cserét ajánlotta. Most viszont amivel eredetileg mentem hozzá előjött de nem úgy hogy nem húz hanem köhög rángat gyorsulás nkül az autó közben a motor lámpa villog de nem ír ki semmit. Cseréltem gyertyát korábban de nem kaptam olyat ami benne volt remélem csak az lesz a baja.
Sziasztok! 2003-as Citroen Xsara II-ben elromlót a gyári rádió és cserélni szeretném, esetleg tudnátok egy olyan új rádiót javasolni amit kábel vagdosás nélkül betudok szerelni. Előre is köszönöm a segítséget!
Ha csak stabpálcát kell cserélni, elég magas ár, nagyon max 2 óra munkadíj, de inkább másfél. Ha a stabilizátor rúd szilcentjeit is kell cserélni, akkor reális az összeg, de ha nem mind a kettőt kell, szerintem kicsit elszállt. Szilentek ~2000/db , stabpálca ~6000/db (listaáron, középkategória)
Stabpálcára gondolsz? Gyakran rárohad az anya, légkulcs se szedi le, mert elforog. Megpróbálhatod otthon kicserélni, felrakásba nincs nagy kunszt, csak levételhez legyen kéznél a flex, valószínűleg kelleni fog.
Meg vagy győződve arról hogy jól nyomtad rá a csövet? Én egy évig csináltam ezt mikor egyszer dühömben izomból rányomtam a csatlakozót majd szokásos 1 kattanás helyett 2t kattant, azóta nem jött le 😁
Egyre sűrűbben jön szét az üzemanyagcső csatlakozása ahol a befecskandező sorra csatlakozik. Vissza teszem, forgathatom, rángathatom, nem jön szét, de menet közben igen. Jött már le gázadáskor és alapjáraton gurulva. NFU motor.
Nem,hátul jön a szabályzótól,ac 19-ben lett cserélve,szűrő is,de azt gindoltam a szűrő,így hétvégén kicseréltem megint egy újra,de a szürcsögés most is megvan, mellette a szabályzótól pontosan. Csak hogy okoz-e problémát ez?
Szia! Vásároltam már náluk OMP autóház,az OE számra lettem volna kíváncsi, hogy megnézzem más alkatrész forgalmazóknál ahol OE szám alapján lehet keresni! Meg van a szám 1981 47
Már többször megírtam, 4 garnitúrát kell vegyél. Ez 4x2db gyűrű,ami különböző méretű. Ez 2009-ben 11200ft volt,márka kereskedésben. De nagyon trükkösek ilyen szempontból. Megkérdezik vásároltál már náluk, vagy sem. Ha nem ,akkor bajban leszel,vagy a kereskedő jóindulatára leszel bízva. Így jártam a a klíma expanziós szelepével is,tömítés kellett hozzá,és megnézte hogy tényleg vásároltam náluk. Elötte nem, de miután leellenőrzött, volt tömítés. 2003-as 1.4b .sx az autóm.
Én folyamatosan 100-ast használok, azért mert keveset használom az autót! 3KM -re lakom a munkahelyemtől.Inkább be bringázok, csak akkor megyek ha muszáj, vagy hosszabb távra.........
eladova valt a 4 gyari alukerekem ('04 Xsara) gumival (195/55r15 Hankook) egy szezonra biztos jok 70eFt/4db, kepet kuldok ha kell irj maganban, az orszagban hazhoz szallitva (10eFt eloreutalassal)
Srácok. Most olcsó a 100-as benzin. Próbálja ki aki szeretné,érezhető a változás,és nem csak be beszélem magamnak. Hidegindítás, LErő, motorjárás.
Olyan akarat van az autóba,ha rá lépsz a gázra, hanyatt bassza magát. A hősök terén a hét vezér billegett a lovon mikor elmentem elöttük. Viccet félretéve érdemes kipróbálni. Én amúgy használok szeleptisztítót rendszeresen,mivel rövid távon utazok. Viszont ennél a benzinnél nem. Mindenkinek ajánlom.
De most először......máskor nem vagyok ilyen idióta csak valahogy most elgurult a gyógyszer. Elnézést az érintettektől.
Azt nem értettem hogy a gázrendszernek és a 130-nak 3.-ban mi köze egymáshoz. Viszont nekem is 110 lovas 1.6 van az igen elmegy jóval felette is az 1.4 -nek rövidebb a váltója.
Megkövetek minden sértettet, előbb írtam mint gondolkodtam, nem leszek még egyszer ekkora paraszt, mert itt azért még mindenki segíteni próbált az én kérdéseimben is.
Úgyis biztosan fogok még itt kérdezősködni és szeretném ha segítenének is és senki sem lenne velem szemben olyan tahó mint én voltam.
Minden ablaktörlőmotorban van egy végállás kapcsoló, ami az alaphelyzetbe visszatérést intézni. Azonban szükséges hozzá egy külön + 12V-szál, amit ha nem kap meg, nem fog visszamenni. Első körben ezt ellenőrizném, illetve a csatlakozót, hogy nem kontaktos-e benne az egyik érintkező pl. Ha az megvan, akkor jön az ablaktörlőmotor.
Sziasztok! Olyannal már találkozott valaki, hogy az ablaktörlő ott áll meg, ahol épp elveszem a kart, és nem megy vissza alapra? Eddig jó volt, műszerfal, meg kb minden is ki lett véve radiátor csere miatt, előtte jó volt. (Akku lent volt a kocsiról pár napig)
De mondok én is ilyet, volt egy lada nova 21043-ladám 1.5 motorral 1.6 diffivel, 5-ös váltóval. (németbe készült export változat).
Az 1-es 85-ig, a 2-es 140-ig, a 3-ik 180-ig ment el , és 8200 forgott ki a motor, ott elszállt a fordulatszámmérő és ott maradt a mutató a 8200-on, sokáig megtartottam a műszert hogy bizonyítani tudjam mert úgysem hiszik el.
Ja és a rendőr barátom mozgó traffipaxxal 207 km/h -ról adott egy trafi fotót és gyári volt a kocsi. (tudomásom szerint).
enyem 1,4sx 2004-es, 10litert eszik gazbol akarmit csinalok, 2009-ben szereltettem, 'eletem legjobb beruhazasa volt' hehe
most ment at a vizsgan CO-ja 0,01%, de csak azert mert nem hittek volna el hogy kisebb (valamit irni kellett)... koltsegben messze a legjobb valsztas volt, 3.-ban meg mindig elmegy kilo30-at gazon, nekem ez old spice, ja engem erdekelt a tudat,hogy ne kormozzam a gyerekeimet khm.
megeri? >/
190500 van az oraban ebbol ~120ekm gazzal
a kipufogora kellenek az 1mm-es furatok,ha nincs fogy mint zsebkendo - gaz egesevel rengeteg kondenzviz termelodik egyebkent en ugy allitottam, hogy 25 fokos viznel meg meleg motorral egybol valt, tehat azzal indul
nem ajanljak mert beleesik a paciens a suru ac cserebe (en mar kettot elfogyasztottam), nem veletlenul irjak az ALLANDO min fel tank benzint
Az enyém lpg-s 10 éve. A megtérülést kb úgy számolhatod, hogy átlagban, / nem a mostani helyzetet nézve/ kb 150 ft-al kevesebb a gáz ára. Kb 30.000 km nél jön vissza a befektetés, ha lpg-böl egy literrel számolsz több fogyasztást / nálam ennyivel eszik többet gázból/ Tehát ha sokat mész, akkor hamar megtérül, de ha csak évi 10.000 km körül,vagy alatta,akkor nem érdemes. Ez az átépítés anyagi része. A másik ,teljesen jó állapotú motort érdemes csak átalakítani, mert a gázüzem érzékenyebb sok hibára,mint a benzines üzem. Véleményem szerint ilyen korú kocsiknál nem éri meg a beavatkozás. Vagy fiatalabbat kell venni, vagy eleve gázüzeműt. Persze a megtérüléshez nem árt hozzászámolni az éves karbantartási költséget ami a gázrészt illeti , valamint a műszaki előtti gázbiztonsági vizsgát,ami nem nagy tétel / 5-6 ezer ft/ de mégis beleszámít. Ezzel talán tudsz kalkulálni.
Vízcsövet is vedd ki, alatta is lesz egy (vagy két) csavar. Ha klímás a gép, akkor a boxot középen ketté kell szerelni és csak a bal oldal fog kijönni.
Sikerült kivennem a műszerfalat, viszont a ventilátor, meg a radiátor háza nem igazán akar kijönni. Motortérben a 2 alsó csavarról levettem az anyát, középbox előtt, alul találtam egy csavart, azt is kivettem. Vízcsövek kintről fent vannak még.
Fűtőradiátort cserélnék, azonban elakadtam, a műszerfal nem akar kijönni. Óracsoport, kesztűtartó, légzsák, középbox, minden kint van, azonban mintha valami fent fogná a műszerfalat. Tudnátok segíteni?
Valamint keresek jobb oldali ablak zsanért, vezetőoldali ülést.
Csak egyszer tudtam meghallgatni a hangokat aztán eltűnt mintha nem is küldtél volna.
Nos az első rövid hangot nem tudtam értelmezni, a második hang egyértelmű.....
Az önindítóban a kicsi fogaskerék tengelyét kell megzsírozni, tipikus hang. Leveszed az önindítót a kis ablakban látsz egy kicsi fogas kereket. A behúzó tekercs ezt a fogaskereket mozgatja előre-hátra indítózáskor.
Megzsírozod a tengelyt, előre - hátra mozgatva a fogaskereket, a fogaskerékre vigyázz amikor előre feszíted mert rugó nyomja vissza nehogy bánja a kezed.
Ha megzsíroztad mehet vissza és öröm és bódottá.....esetleg ha értesz hozzá elvégezheted a karbantartást is, ahhoz kell egy kis szakértelem.
Ha bevan nyomva vagy nincs a kuplung ugyanugy csinálja de viszont ha jár a motor kb 5 percig s leálitom s utána ujra be nincs semi hangja csak hideg motornál csinálja ezért nem tudok rájönni hogy mi lehet a hiba
Kinyomott vagy felengedett kuplungnál adja a hangot? Ha mindkettőnél és csak addig amíg beindul a motor,akkor szerintem csak az önindító és lendkerék találkozásánál lehet a hiba. SZERINTEM. De hát ha valaki hozzáértő is hozzászól.
A simát,amin se kürt,se auto felirat nincs. Ha más nem alkatrésznek jó. Az enyém 2003-as SX, még is benne van minden,mint az automata kapcsolósba. Annyi elvileg a külömbség hogy nincs benne egy tüske,amivel az aut.világítást tudod kapcsolni a nyomógombal.
A villogás azt jelzi,hogy hibás a kapcsoló. Egyébként már többször írtam erről. Nekem törött volt a rézkarika,és a szalagkábel is be volt égve,de tökéletesen működött a világítás. Egyszer kétszer villogott a visszajelző lámpa,de már egy kis érintésre is megszünt. Forrasztással nem lehet javítani,cserélni kell.
Hellosztok van egy ojan furcsa problémám hogy kuplungozva lett a 1.4 1999 es citroenem azota beinditáskor furcsa hangott ad beinditom s ojan mintha szivna valahol fars levegőt vagy ahoz hasonló nemtudok rájönni hogy honnan jöhet a hang s mi lehet a probléma oka a segicséget előre is köszönöm
Bocsánat mindenkitől ....Azt nem írtam hogy nem automata hanem kapcsolós a kar, nincs gomb a végében.
Azért gondolom hogy nem kábeles a gond mert világítás stabilan van és ha bazergálom a kart nem történik semmi, minden stabilan világít és a villogás sem múlik vagy változik.
A jelenséget azóta sem csinálta újra, hiába mozgatom a kart. Ezt a jelenséget 4 hónap alatt 2x produkálta.
Hogy lehet kivenni a jobb oldali féltengelyt? Egész délután azzal szarakodtam, de meg sem mozdul.
A vége már kint fityeg a csonkállvány mellett. A két rögzítő csavart ami a közbenső támasztó csapágyat tartja kicsavartam, de feszítem, ütöm cibálom, meg sem mozdul.
Szia! Látom, páran válaszoltak... De az igazi választ nem adták meg. Tehát, az index karral van gond. Nem túl nehéz szétszedni, és javítani sem. Általában egy alapos tisztítás, majd zsírozás, megoldja a problémát tartósan, de ehhez is szét kell szerelni. Egész pontosan, az indexkar végében lévő érintkezőkkel van a baj. Szét lehet szedni a helyén is, de ez igen nagy gyakorlatot igényel, szóval egyszerűbb, ha leveszed a kormányt, és kiszereled az egész egységet. VIGYÁZAT! Mikor a légzsákot veszed ki, előtte vedd le az aksi sarút, nehogy képen vágjon! És amikor a kormányt veszed le, akkor is legyél nagyon óvatos, mert a szalagkábelek könnyen törnek, vagy szakadnak. Ha már minden kint van, akkor lehetőleg egy pléden, vagy valamilyen nagyobb puha anyagon szedd szét, mert pl. a kar végében van néhány rugós cucc, ami jól el tud ugrani. És persze belül is vannak apró csúszó érintkezők, amik nem szökhetnek el. Fék tisztító, vagy valamilyen kontakt spray, megfelelő a tisztításra. Ha valamelyik érintkező el van törve, ez néha előfordul, akkor azt meg lehet forrasztani, vagy egy rossz, használtból ki lehet venni, és pótolni. Legalább közepes kézügyességgel, nagyfokú odafigyeléssel, és műszaki érzékkel nem nagy feladat megcsinálni. Végső soron 10 dollárért az aliexpessen is kapsz egy kart, ingyen postával, de erre pár hetet várni kell. Az autó így is használható, csak jobban kell a világításra figyelni. Célszerű nem bízni az automatikában, hanem direkt fényszóró kapcsolással közlekedni. A villogás, pedig az első mozdításra úgyis elmúlik. Elég, csak a kar végén a gombot megnyomni egy kicsit. Remélem érthető voltam, és hasznodra lesz ez a hosszú iromány.
Talán a vásárláskor csinált ilyet valami kínai izzó volt benne azt ki is égett, európaira cseréltem azután nem csinálta de ennek már 7 éve így nem emlékszem pontosan
Biztos hogy nem az, mert írtam hogy a világítás állandó, nem vibrál, baszogattam a kapcsolót és nem történt semmi, és fél év alatt másodszor csinálja és az elsőnél csak 3x villant fel és abbahagyta.
Ezt a hibát biztosan kizárnám.
Gyanítom ezt az izzó túllépte a teljesítmény felső határt, de nem emlékszem hogy melyik autóról mondták nekem.
Holnap bemegyek a citrom szalonba........megérdeklődöm itt nálam nagyon segítőkészek még kapcsolási rajzot is adtak korábban, pl. relétábla kiosztás.
Bajuszkapcsoló! Nekem ugyan ezt csinálta. Amikor villog a visszajelző, egy picit mozgasd meg a kart! Akkor is el fog múlni a villogás. A refi is ugyan ezt csinálta. Felkapcsoltam, pár másodperc múlva lekapcsolt. Újra felkapcsoltam, pár másodperc és megint lekapcsolt. A bajuszkapcsoló cseréje után megszűnt a jelenség.
Az előttem álló autón a lámpa folyamatos fénye nem látszik (sajnos), a valóságban igen.
A videó és a teljes út közben folyamatosan világít a fényszóró nem hunyorog, nem kontaktos, vagyis nem szalagkábel vagy ilyesmi a hiba.
Felkapcsolt fényszórónál egyszer csak elkezdett szabályosan villogni a visszajelző, semmi egyéb jelenség..., ilyenkor ha felkapcsolom a reflektort akkor 2-3 másodperc után lekapcsolja magától, többször próbáltam. Ha folyamatosan húzom a kart akkor fennhagyja addig.
Nem mindig csinálja ezt eddig 2x játszotta el, első alkalommal 3-t villogott és abbahagyta, másodszor 25 percig folyamatosan villogott, amikor a videót készítettem a parkolóban amíg játszottam vele egyszer csak abbahagyta.
Bazergáltam a kart arra nem reagált semmit, így nem szalagkábel....
észrevettem, hogy a bal elsőnél valami cicereg a kerék körül. elég ideges lettem, mert nincs 3 hónapja, hogy 100ezreket öntöttem bele a hajtásba és az első felfüggesztésekbe
aláfeküdtem, semmit nem láttam
elmentem gumishoz, hogy vegyük le a kereket nézzük meg úgy hátha van valami
nap végi utolsó autó volt minden gumis dolgozó körbeállta
nem látunk semmit, de cicereg a kismocsok, kb fordulatonként kettőt
5-en néztük 10percig, megjöttek az elméletek:
- 8as van a féktárcsában
- elkopott a fékbetét
- elmozdult a fékbetét
- ütődéstől behajlott valami féket takaró lemez
- biztos a kerékcsapágy
- stb
elkészült a videó, hogy majd töltöm fel a szerelőnek, hogy távolról mondjon rá valamit
rakja vissza gumis a kereket és szerencsére hozzáütötte a tengelyvéghez és kiderült mi a cicergés oka
a tengelyen a fő anya körül rá van nyomva egy biztonsági lemez (úgy néz ki hunyorítva mint egy soros kupak) meg egy csapszeg, kiderült ez a söröskupak a régi passzentoságából vesztett és most minden lassú fordulatnál mikor a csapszeg függőleges állapotban van elmozdul 1-2 mm-t, ennek van hangja
Azok intézik a kis- és nagy fordulatszámot ott, ahol nincsen előtétellenállás a rendszerben. A lassúnál sorba kapcsolják a két ventilátort, a gyorsnál meg párhuzamosan. A relék lábai és a foglalatok milyenek ? Nincsenek megégve vagy korrodálva ?
"De az menynire normális, hogy széthúzott konektort sem jelzi a MIL?"
Normális is lehet, minden motorvezérlőhöz van egy lista, hogy mi kapcsol MIL lámpát. (pl. múltkor egy 1,4 HDi-nél tesztre lehúztunk a levegőmennyiség-mérőt és az sem kapcsolt MIL lámpát, pedig sokat mentünk vele)
A műszeres diagnosztika természetesen kiolvassa a hibát, tehát rögzíti a vezérlő azért.
Még mindig nem vittem diagra, de egy utolsó próbálgatásnak megpróbáltam széthúzni a lambda konektorát. Úgy veszem észre, hogy segített rajta. De az menynire normális, hogy széthúzott konektort sem jelzi a MIL?
Ratyiaz idő is most, hullik a hó, nem is nagyon akaródzik most turkálni benne. Majd elviszem diagra, és meglássuk. (Ha sosem világít a motor visszajelző a műszerfalon - kiváve ha ráadom a gyujtást- akkkor is lehet a otornak hibája, hibakódja elmentve?)
Nincs légtömeg sem légmennyiségmérő. Szívócső nyomás ,,MAP" alapján számol. Élő adatból ill. alapárati MAP értékből egyből lehet következtetni tömítetlenségre .
Fals levegőt a légszűrőháztól kezdve a szívótorokig érdemes végigvizsgálni, főleg a csatlakozásoknál. A kartergáz csővel együtt. Egy ilyen hiba félrevezető lehet a diagnosztikánál is, mivel pl lambdaszonda/légtömegmérő hibát ír, miközben az eredő probláma más. Tipikusan ilyen problémát okoz, mint nálad. Ezért írtam, hogy első körben ezt meg tudod Te is oldani és nem kerül szinte semmibe. Aztán ha semmi, diag kell, ami megint csak egy támpont lehet egy hozzáértőnek.
Indulás előtt húzd szét. Ilyenkor egy átlag lambda értékkel számol az ecu. Ha szonda miatt csinálja, meg kell szűnnie a hibának. Viszont ha az a bibi, arra szokott sárga lámpát villantani... egy próbát megér. Ja és a szabályzó (első) szondát húzd szét!
Végül nem próbáltam még pucolas után, de utánolvasva az oxigénszenzor hibának, gyanúsnak a hibák.
És erről jut eszembe. Katalizátor cseréltem rajta, újat vettem, de régi szenzort csavart bele. Akkor egy ideig enyhülés vettem észre a hibamban, tök hideg motorral szebben, könnyebben el lehetett indulni. De mára, kb fél év múlva ugyanúgy szar a hideg elindulás.
Következő amit majd megprobalok, a lambda manipulalas.
Ha hideg motornál szethuzom a dugaszt , mit kellene produkalnia?
Aztán vizsgáld végig a szívósort és a kartergáz csöveket, nincs-e fals szívás. Féktisztító szintén jó erre. Ahol emelkedik a fordulat, ott falsot szív.
Aután ha ez eredménytelen, meg lehet próbálni széthúzni a lambda csatit, ha a hiba továbbra is fennáll, akkor nem az a baj, ezt is kizártad.
Én cserélnék léptetőmotort. Előbb-utóbb úgyis kell és nem egy nagy összeg.
Gyertyacsere, benzinszűrő csere.
Végül ha ezek sem járnak sikerrel, élő diag kell a gépnek. Vagyis lehetne ez az első a sorban
Végülis épp az, hogy alapgázon tök hideg motornál jó. Csak már amikor teljesítményt kell leadni, akkor nincs mit 😀
Mindjart reggel Kipróbálom, segített e valamit a ,, kipucolas,, bár nem hiszem..
Azt mondjátok még, alapgázt állító motor hiba. Mi köze hozzá? Alapgázzal nincs gond. Azt figyeltem meg, ha lehuzom a motor hőszenzor kábelt (ami az ECUba megy) akkor a leptetomotor mocorog ugyanis hallani. Ha visszadugom, ugyanúgy hallani hogy állítja magát.
Annyi köze lehet esetleg hozzá, hogy hideg motornál magasabb fordulatot ad.
*ahogy írtam előzőleg is, járó motornál ha lehuzom vagy radugom a mérő dugaszt, az alapgáz 200al változik.
Összefoglalva a hőmérő jó, fojtószelep, és alkatrészei kipucolva.. (apropó fojtószelep, abba is van egy kis hőmérő, a beáramlo levegőt méri. Az nem lehet ludas?)
Ha tuti hogy sokat futottak azonnal cseréld mert tönkre vágja a trafó és lehet a probléma okozója is.
Ha szar a gyertya alapjáraton működhet mert kisebb a henger nyomás, amikor emelkedik a fordulatszám megnő a henger nyomás és azon a nyomáson nem bír a szikra képződni és megfelelően áthúzni.
Én így jártam alapjárat rendben, fordulaton rángatás, fulladás és chek engine, catalitic converter fault, és még egy catalitic system valami fault.
A folytószelep retkét kimostam, ahogy a léptetőmotorét is. A felül linkelt alkatrészen, és a pozicióérzékelő nincs mit pucolni, azt visszaraktam ugyanúgy.
Mivel nem cseréltem benne semmit újra-másra, így gondolom nem fog változni semmit.
Ez a kép amit te küldtél, ez egy 8 szelepes motorból lehet, mert a bontott 8 szelepes motoromon is ilyen van.
Az is érdekes, hogy a 8szelepes termosztátházban 2 szenzor van, a harmadik magán a hűtőn volt, az kacsolta a ventit. Ahogy látod a 8 szelepes ház nem egyezik meg a 16 szelepes házzal. De így legalább be tudtam azonosítani, hogy kb hol lehet a 16V a szenzor. Jó hülye helyen van, le kellett vennem a levegőfilter szívőcsövét, és csak úgy tudtam keservesen levennia dugókat.
A dugók és a konektorok tocsognak az olaj-hűtőfolyadékba. Magába a belső kontaktokba a gumitömítésen belül is volt pár olaj foltocska.
Érdekessége hogy mindkét szenzor dugója, és maga a szenzor is zöld színű. Na lehúztam mindkét dugót, és beindítottama motort, melegedjen kicsit, és majd visszadugoma dugókat, így fogom látni melyik van a műszerfal hőre, és melyika motor hőre.
Visszadugtam a felsőt, nézem a műszerfalat, mutat.
Ekkor az alapgáz stabil 800. (mondjuk ez az érték se pontos, amióta a mutatók megkergültek, és csak kézzel ,,kb ennyi az alapgáz,, állítottam be) Nade a hangsúly hogy szépen tartja a 800at.
Amint rádugom amásik szenzor dugóját, az alapgáz megugrik 1000re.
Na ost ha hibás egy hőszenzor, az mit jelent? szakadt az ellenállása, vagy csak megnyúlik, és más értéket ad? Az én szenzorom mindenesetre nem lehet szakadt, mert rádugásra érzékel valamit, mert megugrik a fordulat.
Motor visszajelző nem világít.
Ha lehuzom a dugaszt, az anyi mint a motort azt érzékeli h. hideg a motor, és dúsabb a keverék?
Szemből nézve a motor jobb oldalán, a légszűrőház mögött ha lenézel, látni fogod. Kék jeladó a műszercsoporté, barna a venti vezérlőé, zöld az ecu-é. Húzd le adokihoz zöld csatit és próbáld. Ha a tünet marad akkor én még mindig az alapjárati léptetőmotorra koncentrálnék.
Check lámpa nincs? Egy élő diag hamar megmutatná a problémát. Hova valósi vagy?
Van egy bontott 1.8as motrom (gond az vele hogy nem 16V) azon megnéztem hogy néz ki, hol van ez a dolog. Azon máshogy van, de egyértelműen látni a termosztat házon a két szenzor egymás alatt. Kék és zöld. Akkor mentem a kocsihoz hogy megnézzem, aszerint ahogy van a bontottan. A 16V motoron hátulról - a kabintól látok egy dugót. Nem látom milyen színű, de kb a termosztátházba van becsavarva, és azt látom hogy piros-sárga kábel megy rá, ahogy a rajz szerint is. A 216os szenzorra azt irja h. coolant tem. sensor. Alig férni hozzá, le kell bontani a fél kocsit!? :D
Gondom az vele, hogy legyen az - 20fok, vagy +40fok, ha hidegen indítom, és kb indulnak el vele, totál semmi ereje a motornak, döglik be. Ilyenkor ha ideg, alapgáz szépen van, meggázolom veszi a fordulatot, de ha már indulnak el vele bedöglik. Úgy tudok csak vele elindulni hogy magas fordulat, és nagyon lassan, csúsztatva engedem fel csak a kuplungot. Kimegyek vele a faluból, már reped, semmi baja. Tiétek is ilyen ?
Visszaemlékezve volt egy 2008as thalia is, szalonbol hozva. Hidegen beinditottam, és lassan szépen indultam vele, nem volt gond. 6-7 év után az is ugyanezt csinálta, hogy hideg indítás után neadjisten elindulni vele, csak mint egy bamba sofőr - magas fordulat és kuplung nyírás.
sziasztok! Van egy kis elektronikai gondom. Egyik napról a másikra nem működik: hátsó ablak fűtés, el. ablakok, kp. zár. 2001 1.4 benzines.
Utólagos riasztó van benne azzal a kp. zár működik rendesen, tehát nem vezetékszakadás az ajtónál. biztosítékokat átnéztem, bár külön nem tudom melyik tartozik ezekhez, nem találtam hibásat.
A gyújtásba épített fázishiba! a nem megfelelő gyújtótrafó ( a tekercsek feltöltési ideje nem megfelelő nem gyári értékű) nekem is volt ilyen jelegű hibám (lecseréltem Fez javaslatára ERA márkára ) azóta jó lett!
Megkeresem vagy majd kiolvasom az enyémből a gyújtás információkat (helyes értékek) Lexiával mért értékek!
Ha alu olajteknőd van, sztem csak egyszerűen el van barmolva a menet. Létezik javító készlet, ami a 16-ost 17-esre alakítja. Egy készletben M17 menetfúró, és M17 olajleeresztő csavar. De van erre specializálódott szakember is.
Ha valóban alátét nélküli kúpos, akkor az már nem gyári. A gyári csavar töve is picit kúpos ugyan, de arra akkor is kell tömítés, ráadásul gumibetétes kellene rá, de szükség esetén a sima alu- vagy rézkarika is megteszi.
Köszönöm szépen, hogy átküldted a linket, de ez egy M14-es csavar. Nekem nem jó. Nekem M16-os való bele, de valami kúpos fajta alátét nélkül. Képzeljétek, az egyik webshop M18-as csavart is árul ugyan úgy a Xsarakhoz, de van ezek szerint M14-es csavar is. Mondom, az enyém M16-os. Vettem is alátéttel, de nem mertem "végig" beletekerni, mert eszeveszettül szorult kb.a felénél... Ezért gondolom, hogy valami kúpos menetem lehet.
II-s Xsarám van 1.4-s benzines Időközönként kihagy a motor elgyengül olyan mintha elmenne egy henger kirakja a motorhibajelzőt kétszer cseréltek lamda szondát két hengernél innyektort gyergyák is voltak cserélve és új trafó van benne elvittem szerelőhöz beméretni négy hibaát írt ki P1110:légadaptációs szívocsonk.P1327:integrált gyújtásfázis regisztrálás,P1336 gyújtáskihagyás a henger nincs meghatározva P03300:szintén gyújtáskihagyás.Sajnos mire oda vittem a szerelőhöz már a hibát nem produkálta azt mondta rendessen ment minden csak a megjegyzett hibát tudta kiólvasni utólag.Tudtok tanácsot adni mi lehet ez a hiba a szerelő tanácstalan!A program amivel olvasott Delphi Technologies.
Segítsetek légyszi! A II-es Xararmnak eléggé elnyalódott az olajleeresztő csavar feje. Próbáltam venni hozz való gyárit (M16 és M18-ast is ajánlottak hozz alátéttel), de egyik sem hozzá való. Az enyém mintha kúpos csavar lenne. Valaki találkozott ilyennel? Az üzletekben csak néznek bután, hogy ilyenről nem is hallottak. Légyszi segítsetek. Hol tudnék ilyet vásárolni?
2002-es xsara jobb első távolsági fényszórón izzót cseréltem. Nem volt vele semmi gond. Ki pattintottam, ki vettem, vissza raktam, be pattintottam a kis fém kallantyút. Csakhogy.... Van egy fekete vezeték ami csak úgy lóg a levegőbe és az istennek sem találom a helyét. Ráadásul nem is látok bele a lyukba. Hogyan tudom vissza rakni, vagyis inkább hova kellene vissza raknom azt a vezetéket? Mondanom se kell, hogy nem világít a fényszóró.
Előre is köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat.
hello! jol latom 8000-ig van a fodulatszammero? (nem tudtam) hol szabalyoz le? mennyiert adnad (csak az ora kellene a muszerfalbol) tolatoradar nincs ugye (2db kellene)?
Én 22-ért vettem vadiújat, de valami Noname-et. Nem igazán ajánlom, mert olyan hangos, hogy kételkedem, hogy sokáig fogja birni. De 25-30 között lehet találni valamivel igéretesebb darabokat. Vagy bontott, ha vállalod a rizikót.
Nálam teljesen meghalt az üzemanyagszivattyú. Biztosíték rendben volt, kiszereltem a tankból a benzinszivattyút és adtam neki direkt 12 Voltot. Meg se nyekkent, úgyhogy kapott egy újat. Azzal azonnal indult és azóta is üzemel.
Szabad megtudnom mire jutottál? Nekem sem indul a szivattyú, biztosíték OK.
Előzmény viszont az volt, hogy indításkor bal oldalon a műszerfal felől volt egy kattanás aztán beindult lehetett vele járni csak néha leállt a motor. Újbóli indításkor kattanás stb mint ahogy már írtam. A vége az lett, hogy lefulladt és többet nem kattant de nem is indult.
De nem Bosch gyertyával adták ki az autót. Én csak arra szerettem volna utalni, hogy a gyárinál nem kell jobb bele, mert felesleges. Ahogy írtam, 100-as benzint tankolok+szelep tisztítót is teszek bele 1800-ért,mert rövid távon használom az autót. De ha kimegyek autópályára, havi 500km, ott sem lehet változást észrevenni. Tudom ez elég kevés, de egy 75 lóerős autónál, már valami teljesítmény javulást kellene észlelni, de nagy ló...asz. Úgy hogy én azt mondom,mindenki tegye bele a gyári értékeknek megfelelő gyertyát,olajat, és más folyadékot, jobb, gyorsabb, nem lesz az autója. Ha mást használ valaki, akkor csak beképzeli, vagy úgy érzi hogy jobb lett az autója. Én is így gondoltam. Az autó gyártó kitalálta,milyen olaj,gyertya kell az autóba, ha azzal nem működik rendesen, ott más probléma van.
Sziasztok! Eddig csak téli hidegben, de újabban 10+ fokos időben is: nem kapcsol be a rádióm. Mindegy, hogy én kapcsolnám-e be, vagy bekapcsolt állapotban állítottam-e le az autót, egyszerűen semmi, a kijelzőn sem változik semmi. Xsara II. kazettás rádió. Aztán bemelegszik az autó, és egyszer csak be lehet kapcsolni. Vagy indítás után magától bekapcsol. Néha sikerül a gombot hosszan nyomva bekapcsolni.
Nem elképzelhetetlen, hogy majd' 20 év alatt kiszáradt már pár elkó, és azokat kéne cserélnem. Az is lehet, hogy valami relé nem kapcsolja be. Javított már ilyet valaki? Egyáltalán hogyan tudom kivenni, mi rögzíti? Köszi minden segítséget. A fórumon már végigolvastam párszáz hozzászólást rádió témában, de ilyen problémát nem találtam.
Xsara II. 1,9 D Break 2000-es évjárat - központi zár problémában szeretnék segítséget kérni. Hiba jelenség: bezárás után azonnal visszanyit. Gondolom, vagy vezeték törött el valamelyik ajtó zsanérnál, vagy az egyik zárban a mikro-kapcsoló nem kapcsol.
Hogyan lehet megkeresni, hogy melyik ajtónál van a hiba?
Olvastam, hogy már megvetted... Azért néhány gondolat. A Citroen-ek egyik érzékeny pontja a trafó, ezért nem mindegy milyen gyertya kerül bele. Érdemes a gyártó által leírt ajánlásokat betarani, de ez nem jelenti azt, hogy kizárólag csak egy típusú gyertyát tehetsz bele! Sőt, esetenkén előfordulhat, hogy a gyárival megeggyező, vagy jobb minőségűt sikerül bele tenni. Az enyémbe, Denso Iridium van, ami eddig kb 20ezret futott. (szerintem ez van olyan jó, mint a gyári) Előtte három pólusú Bosch volt,de trafó cserés lett. A feleségem autójába NGK Iridium van, az eddig kb 8 ezret futott. Előtte sima NGK volt benne. Az én esetemben nem vehető észre változás, mindössze annyi, hogy a normál gyertyát, már cserélni kellene, de ez még kb 80ezret biztosan elfut. A feleségem autója esetében látványos volt a javulás! Előtte kissé nehezen indult, és gyorsításkor se reagált túl jól, valamint a fogyasztás is kicsit magasabb volt, mint nekem, a járása se volt ennyire sima, mint most. Az új gyertyával,mintha kapott volna egy generált! Pöccre indul, jól gyorsul, és a fogyasztása is lement 6 liter alá. (1.6 16v mindkettő) A jó gyertyák három olajcsrét mennek - jó esetben- az irídiumos 10-et. (A pénztárca is közbeszólhat...) És végül, ajánlom a kovacsauto.hu webáruházat. Jobb árai vannak, mint a Bárdi-nak. Persze, ha sürgős, én is a Bárdihoz megyek.
Szerintem amit gyárilag kitaláltak hozzá, az való bele. Ha 4 pólusú kellene bele akkor azt írták volna. Ez ugyan olyan helyzet, hogy "milyen olajat vegyek az autóba". A gyár álltal meghatározott olajat,és gyergyát. Nem viccből találták ki akkoriban a megfelelő gyertyát, sem az olajat, az adott motorhoz. Teljesítményileg semmit nem nem fogsz észrevenni, csak maga a tudat, hogy király gyertyát raktam az autóba, és pöc-röff indul. Én 440Ft-os benzint tankolok, 140e km van az autóban, külömbség ló....sz, magyarul. Ha versenyezni szeretnél az más dolog. Szerintem a gyári megoldás a legjobb, nem érdemes rajta változtatni.
a színkód mellé saját tapasztalat: én anno 3 cbp-i citroen bontóben jártam, sajnos kb mind ugyan úgy nézett ki, a karosszéria elemeket dróton felakasztották egymás mellé egy vízszintes rúdra a szabad ég alatt, ahol lengedezett a szél, azok meg csikorogtak egymáson
ezt csak azért mondom, mert nem biztos, hogy fontos neked a megfelelő szín, mert szerintem nagyon nagy eséllyel úgy is fényezni kell, akkor meg már tökmindegy milyen volt alapból
Sziasztok! Sajnos volt egy koccanásos (utolérős) balesetem és szükségem lenne komplett motorháztetőre, első lökhárítóra fényszórókra. 2006-os évjárat, krómos, KDDC színkódú. Tud valaki segíteni hol érdemes szétnézni? Én Borsod megyei vagyok, úgyhogy futár jöhet szóba legtöbb esetben.
150 eKm-ert sem érte el a futásteljesítmény. A diesel klinika sem tudta mi lehetett az oka,de cserélte mind a négy fúvókát,üzemanyag szűrőt,tisztította a tankot.
Köszönöm! Bár, kicsit sajnálom azt a 20 eFt-t. Főleg úgy,hogy hiába cseréltem a szűrőt,hiába nem tankoltam soha kannából, 2018-ban három fúvóka ment tönkre és költhettem egy rakás pénzt a kocsira :((
Ha jól emlékszem a gyár 60.000 km-t ad meg, én akkor cseréltem amikor az autó hozzám került (10 Év), gyári volt rajta 172.000 km-el, és teljesen tiszta volt, függ hol tankolsz.
Citroen Xsara 1.4 HDI motorban mennyi időnként kell üzemanyag szűrőt cserélni? Évente, vagy 20 000 km-enként? Teljesen vegyes véleményeket olvasok. Van aki félévente cserélné és van,aki azt írja,hogy jobb ha csak kétévente.
Nagyon régen nem jártam itt, de most egy problémával állok szemben, és tanácstalan vagyok.
Egy 2000 évjáratú hdi Xsarám van, pár napja üzemanyag szűrőházat és nagynyomású szabályzót kellett cseréli rajta, és azóta gondjaim vannak az indítással. Teljesen random módon második vagy a sokadik indítózásra akar indulni (majdnem beindul de vissza leáll) aztán minden ok. Van valakinek ötlete merre induljunk el a hiba keresésében?
Szia. Nekem az injektor tömítéseket kellett cserélni, ott szívott fals levegőt. 6 éve injektoronként, 2200Ft volt darabja. De meg tudod állapítani ha rossz, ha egy kicsit benyomod az injt-házat, és ha hallasz változást a motor járásában, akkor ott is gond van.
Az üzemanyag nyomásszabályozó, a gépjármű jobb hátsó ajtó alatt ( a küszöb belső oldalán találod meg az üzemanyag szűrő mellet közvetlenül)
A nyomásszabályzó 3,5 bar nyomást állít be! A befecskendező szelepek közös nyomó cső végén van egy tűszelep) itt lehetne mérőórával üzemanyag nyomást mérni üzem közben.
A nyomásszabályozó (bosch száma) látható a fotókon, valamint az üzemanyag szűrő, amit én szoktam használni.
Fojtószelep pucolás megtörtént? Gyertyák mikor voltak cserélve? Fals levegő is tud ilyen hibát produkálni, át kellene nézni a szívócsövet a kartergáz csövekkel egyetemben.
tahepa: esetleg egy üzemanyagnyomás szabályzó tisztítással próbálkozhattok, ha benzinszűrő már volt cserélve. Szivattyúnak is jót tesz. Teletanknál is csinálja?
Ott tartok, hogy a befúvó egységre a csati helyére szépen bekötöttem tápot, meg egy potit. Lehet szabályozni, tehát a tranyós egység az jó.
Néztem rajzot is az autodatán, van rajta egy A63 AC control module nevű egység, a rajzon A63-al jelölik, amibe belemegy a motorról is a vezeték meg a tekergetős egységről is. Na, ez az A63 vajon hol lehet?
Próbáltam rákeresni, hogy egyáltalán hogyan nézhet ki, de nem ismerős nekem. Itt van egy link ahol elvileg ilyet árulnak:
Xsara II. 1.4 Benzin 2004 évj. autnál kanyarodás után ( akár kisívű akár nagyívű) olyan mintha elvesztené a fordulatot. Le nem áll de nem is húz...de 2-3 másodperc után már jó. A tank tele van jó minőségű benzinnel ( OMV Maxm 95-100) mindig ezekkel járok és fél tank alá sosem megyek , a szűrő és a gyertyagarnitúra nyáron volt cserélve . A benzinszivattyú már volt cserélve kb. 4-5 éve ( 30000 km-el ezelőtt.
Nekem meglepő dolog miatt ingadozik párat az alapjárat aztán beáll, ha benyomom a fékpedált. Ugyanis a devander fékpedál oldalon szivárog a tömítés, ha leállítom a kocsit lehet hallani hogy finom szuszogással elengedi a vákuumot.
Azaz a rendszer a devanderen keresztül szív fals levegőt, ezt is ellenőrizheted.
Javítás az előbbi írásomon, szívó/sor/csonk/-háztol meggy kartel visszavezetőcső a szelepfedélig majd onnan a levegőszűrő csőbe ezt a rész kellene cserélni mert ( én már így vettem meg javítottan) részben ott is egy kis fals levegőt szív, (tegnap a diag kimutatta) még lehetséges a szívósor/csonk tőmítés cserélje is mivel ott is lehet fals levegő ha rossz a tömítés....kérdésem felétek hogy kellet-e már cserélni valakinek? betegsége e neki a szívósor tömítése? válaszokat köszönöm.
Megmértem a csatlakozónál, a narancssárga fixen 13,75V, hiába csavargatom, nem változik. Vettem szabályzót, 5200Ft-ért, azzal sem működik, de OK lehet gyárilag sz@r. A relét nem tudom nyomkodni, mert nem férek hozzá sajna. Most azt lenne jó tudni, hogy a középkonzolon lévő poti össze van-e kötve direktbe a ventilátor csatival, vagy előbb bemegy a BSI-be? Ha nem megy be, akkor gondolom valahol megtört út közben a vezeték. Viszont ha direktbe megy, akkor hogyan tudja a belső hőmérséklet függvényében változtatni a ventilátor sebességét?
Sikerült rátetetni diagra Citroen Xsara II 1.4 (KFW) motorkódú kocsimat....hát elég sok hibakódót kellet törölni.... közbe az is kiderült hogy mitől éget a "sárga check lámpa" első lamdaszondát kellet cserélni (katalizátor előttit) hibakódók törlése után eltünt a "checklámpa", de viszont a fordulatszám ingadozás részben megmaradt (egy kicsit) fals levegő miatt kartelgáz csövet is cserélni kellene ami a légszűrőház tól meggy a szelepfedélig és onnan a levegőszűrő csőbe, kérdésem lenne tőletek hogy ezen kívül még hol tud a (KFW) motorkódú falslevegőt "szívni?" és hol lehet kapni bontottan ilyen kartelgáz "komplett" csővet a (KFW) motorkodhoz? válaszokat Köszönöm.
szia, hővezető volt és a korong is megvan. Tavaly már kellett cserélni, akkor is én csináltam és OK volt eddig.
Most az lenne jó ha valaki tudna rajzot küldeni, hogy hogyan lehet lepróbálni magát a szabályzót pl egy potival, illetve ha a csatlakozóból tudnám, hogy milyen értékek jönnek a szabályzóba, hogy el lehessen dönteni, hogy hol van a hiba. Attól félek, hogy a BSI kotlott meg, mert gondolom onnan jön a szabályzóba. Nekem a narancsárgán 11.9V a sárgán 1,6V van, de nem változik ha tekergetem a sebességet.
Ja, a középkonzolon a tekergető az OK, legalábbis az ellenállást változtatja. Szétszedtem, hogy meg tudjam mérni, meg a forr pontokat átforrasztottam. Itt a kimeneten feszültséget nem mértem...
Az a baj, hogy egy becsületes rajzot nem találok hozzá sehol.
Vennék én szabályzót ha tudnám, hogy attól megjavul csak nekem tök gyanús, hogy a csatlakozón nem változik semmi...
Akkor úgy járhattál mint én hogy a panel másik oldalán az apró műtyűrökből is elszállt valami, így újat vettem, egyébként 10-12 db ezres vagyis nem drága
Szép estét tegnap össze törték a vissza pillantó tükrömet 2004 évjárat xsara 1.6 16v bal oldal elektromos , utángyártott sok van de feketében szinte mind 2002-2003 évjárat , mi a különbség csak kinézet vagy más is? köszönöm ha valaki segítene !
Szia ...tehát magad cserélted a tranyókat ...? ..nem lehet hogy kimaradt valami ...? ...előszoloktt fordulni , hogy szerelés közben kiesik egy kis korong olyan 4-5 mm ámérőjű és a "laprugó" tartja a helyén ...
XsaraII 16/16V fűtőmotor nem megy egyáltalán. A két tranyót kicsréltem, de semmi. A csatlakozót lehúztam, nem változik semmilyen feszültség. Valakinek megvan, hogy pontosan mit kell ott mérni?
Közben egyik este kivettem a szivattyút a tankból, miután a biztosítékját ellenőriztem és jónak találtam. Akkumulátorról próbáltam mindkét irányba elindítani, de egyikre sem reagált.
Most vajúdok, hogy merjek-e kockáztatni egy bontott darabbal, vagy nyeljem le a békát és vegyem meg az új utángyártottat 24ezerért.
Azt kellene megtudni,hogy az autódon van e automata világítás. Nálam ez úgy jelentkezik,ha villog a visszajelző bekapcsolt világításnál,és leveszed a gyújtást,akkor a lámpák is lekapcsolnak. Ha ráadom a gyújtást a lámpák is felkapcsolnak.
Lekapcsolt lámpákkal semmi gond, felkapcsolt állapotban a fényszóró világít nem hunyorog, nem kapcsol le. A visszajelző led 10 perc múlva 3 X villogott szabályosan, nem hunyorogva, majd újabb 10 perc múlva megint, aztán megálltam.
Nem kontaktos villogás volt hanem olyan mint egy hibajelző, szabályos 1mp-es villogás.
A hiba jelenség leírása: A tompított világításod nincs felkapcsolva (helyzet jelződ sem) valószínűleg nappal közlekedsz az autóddal!
a műszerfalon villog a tompított világítás visszajelző lámpája (led) Ha meg állsz, kiszállsz a gépjárműből akkor azt fogod látni hogy működik a tompított világításod!
pedig a kormánykapcsolód alaphelyzetben van ki van kapcsolva!
Ha felkapcsolt világítással közlekedsz semmi változás nincs csak villog a tompított világítás visszajelző lámpája (led)
Szalag kábel hiba a (bajuszkapcsolóban) ,vagy Kontakt hiba a szalagkábel csatlakozójánál a panelen!
Nem emlékszem pontosan, de azt hiszem hogy pont a hengerfejen lévő volt hibás. Az adja az "infót" a motorvezérlőnek a motor hőfokáról. Nálam ez zöld színű (a csatlakozója is). A másik, a termosztát házon lévő a műszerfalon mutatja a víz hőmérsékletét. Ez nálam kék színű (a csatlakozója is).
Üdv! Nálam is volt hőjeladó csere...... (ahogy írod kettő van belőle) csak nálam mindkettő egyszínű.. még maga a hőjeladó gombák is!... :( úgy tudom neked mondani hogy nálam a termoszát házba lévő hőjeladó volt cserével, (3 vagy 2 vezetékes) hengerfejbe van a másik jeladó az viszont nem volt cserével...( 1 vezetékes) végül is nem egy "nagyösszegű" alaktrészről van szó... ( ha megtudod mondani hogy hol van a zöld színű hőgomba termosztátház vagy hengerfejbe lehet, akkor előre is köszi! :)
Pár hónapja egy Xantián cseréltünk csak szivattyút. Nagyon pepecselős munka, de sikerült elsőre, és nagyjából fele annyiba került csak a szivattyú, mint a komplett cucc került volna.
Viszont szerintem is érdemes először biztosan beazonosítani, hogy a szivattyú-e a rossz.
A fent nevezett Xantián pár hétig a felülről történő szivattyú-kocogtatással még sikerült életre kelteni, de nyilván csak ideig-óráig szóló megoldás az.
A nagy műanyag csavarmenetes leszorítóhoz én készítettem egy célszerszámot, mert többen azt javasolták, hogy sokkal kíméletesebb egy efféle körmös eszközzel meglazítani-rászorítani, mint például kalapács-vágó kocogtatással.
Először érdemes lenne direkt áramot adva a pumpára kipróbálni, hogy valóban az állt-e meg. (mert lehet egyéb elektromos hiba is az ok)
Ha igen, lehet csak pumpát cserélni, szokott lenni hozzá külön. Néha némi kreativitást igényel az összerakása, ez alapján döntsd el, hogy egységet veszel-e hozzá vagy csak pumpát.
Üdv mindenkinek ! Nekem is KFW-vel támadt bajom a minap. Egy hideg éjszaka után (problémamentes előző napi működést követően) nem indult a Xsara. Másnap jobban megvizsgálva feltűnt, hogy nem zúg fel az üzemanyagszivattyú gyújtás ráadása után. Gondolom, megállt benne a szivattyúmotor. Rápillantva az alkatrészáruházak áraira 22-35ezer közötti tételeket látok. Kérdésem, hogy lehet-e, érdemes-e csak a szivattyúrészt cserélni, a műanyag hordozót a szintjelzővel, csövekkel, csatlakozóval nem? Létezik-e ahhoz cseredarab?
Nekem ugyanez a motor (1.4 KFW) van, és a problémám is kicsit hasonló: Jellemzően akkor, ha még nem érte el az üzemi hűmérsékletet, az autó random módon egy-másfél másodpercre megtorpanik. Ám ez előfordul üzemmelegen is, csak jóval ritkábban. Csak és kizárólag egészen lassú haladásnál tapasztalom, és van, hogy két-három hétig egyáltalán nem tapasztalom, van, hogy naponta. A gyári diag mindig csak alapjárati léptetőmotor koherencia-hibát jelez, ami törölhető volt eddig mindig, de a jelenséggel valószínűleg nem függ össze. a fojtószelep-házat és a léptetőmotort már sokszor tisztogattam féktisztítóval. A motordiagnosztika-lámpa soha nem gyullad ki időszakosan sem, tehát a megtorpanásokkor sem. A fogyasztás nem nőtt meg, szinte állandóan 6,3-6,4 körül van (kicsit több az arszágút, mint a város).
Van esetleg ötletetek, hogy mit érdemes nézni ennek a tudatában, hogy semmi támpont a hibakód-olvasások során?
Igazándiból ezzel együtt lehet élni, a fogyasztás is szerény, de tartok tőle, hogy esetleg valamikor majd egy fontos kigyorsításnál egyszer rettentően megbosszulja magát ez a torpanás...
Gyújtógyertya-csere volt korábban, semmi nem változott, illetve egyszer a termosztátot és a hőmérséklet-jeladót is cseréltük, mert van egy olyan járulékos furcsaság is, hogy hetven fok fölé csak dugóban araszoláskor megy a vízhőfok. Sokáig azt gondoltam, hogy talán a műszer lehet hibás, de gyári diag szerint csak néhány fokot téved.
Üdv. Nekem hasonló problémám volt, hidegen megtorpant, üza. fogyasztás megnőtt, gyertyák kormosak. Szerencsére én egyből diagra rakattam és az kimutatta, hogy a motor hőmérséklet érzékelő adta meg magát (kettő van belőle, ez a zöld színű volt). Nem jelezte a motorvezérlő felé hogy túl hideg a motor (ezért "torpan" mert hidegen nem dúsít rendesen) és azt sem, hogy már felmelegedett a motor. Emiatt üzem meleg motornál is "dúsított" egy kicsit, ami miatt megnőtt a fogyasztás is, és emiatt voltak kormosak a gyertyák. Ki lett cserélve az érzékelő és megszűnt a probléma...
a citroen benzinesben nem csinalt urtechnikat,ugyan nem az, de a hpi-je az egy ORULET volt gyors ki is kopott
most bejottek a haromhengeres eb2-ok ott a kozvetlen befecskendezesesek egy nagy kerdojel... a bmw fele ep6-rol meg ne beszeljunk ATTOL MINDEN AUTOSZERELO HULYET KAP visszaterve: a kfw-tol nem kell megijedni , mar ralocsoltal foloslegesen, de ez kikerulhetetlen ha kapitasta korulmenyek uralnak
csak egy infomorzsa : en megnezettem a spricniket egyiknel kiszurtak hogy tobb mint 10%-kal mas a szallitasa, lampat nem gyujtott..
nem ossze vissza cserelgetni kell az alkatreszeket, celiranyosan szukiteni a keresest, a diagnosztika (hibakod kiolvasas HAHA) meg csak egy eszkoz, sokszor ezzel vezeti meg a szerelo a tulajt
olyan emberhez vidd aki latott/hasznalt mar oszcilloszkopot es szerel is
Köszönöm, Régóta Citroenes vagyok..... volt egy pár Saxo, 1.0, BX 1.9 D. de egyik kell se volt ennyi bajom mint ezzel a "mezei" 1,4 i 75 Le , 8 szelepes... Xsarával...(televan elektronikával... vagy csak nekem sikerült ilyet kifogni?)
Segítséget szeretném kérni alábbi hibák miatt...(megj: diagnosztikai mérés/hibakód olvasás még nem volt időhiány miatt)
-Fordulatszám ingadozás menet közbe:( cserével és tísztítva voltak: fójtószelepház + tömítése, alapjárati léptetőmotor viszont nem volt cserélve a szívóoldali tömítés nem tudom hogy mennyire betegsége neki ez.)
-világít sárga CHECK lámpa:( cserélve lettek a gyerták amik "félig kormosak" illetve 2 db Lamdaszondák is katalizátor előt és utáni ezek is "kormosak" ezek új alkatrészek.)
Tegnap, amikor fórumozás előtt megérzésből lehúztam (vagyis jobbra meg balra elhúztam) a gumi harmonikát, akkor nem látszódott semmi sérülés. Ma mégegyszer jobban megvizsgáltam tanácsodra - tudva hogy nem biztosíték és izzó probléma van - és meglett a szakadás.
Nagyon vékony kis vezeték megy a harmadik féklámpához, a legvékonyabb mind közül. Csoda, hogy 20 évig bírta.
A harmadik féklámpa ugyanazon a biztosítékon van, mint a többi.
Természetesen nincsenek az izzók sorba kötve, hanem párhuzamos kapcsolásúak.
Ha a két anyát letekerted, akkor a csavarjait nagyon-nagyon kis erejű kalapácsos kocogtatással kell türelemmel ütögetni, és kijön a helyéről. Feszegetni nem szabad. Legalább 10 fokos hőmérsékletnél javaslom, fagyban végképp nem.
A hiba szerintem leginkább a csomagtérajtó átvezető gumiharmonikájánál lehet. Előfordulhat, hogy megtört a sok hajlítgatástól a vezetéke.
Sziasztok! Az alábbiakban szeretnék segítséget, tanácsot kérni:
Xsara N1 (1999évj.) pótféklámpám nem világít. A rendes féklámpák működnek.
(?Külön biztosítékon van?)
Láttam valahol interneten, hogy 5 db izzó van benne, lehet, hogy olyan mint a karácsonyfa égő? (Sorba vannak az izzók, aztán ha egy kiég, a többő sem fog világítani?)
Probáltam ma kivenni a helyéről a pótféklámpát, letekertem a műanyag anyákat, de meg sem mozdult az egész ház. Hideg van, nem mertük Faterral feszegetni, nehogy eltörjön. Van valami műanyag fül benne, vagy csak 20 év alatt a szigetelőgumi ennyire összetapadt?
Van valakinek javaslata/tapasztalata mit nézzünk meg, hogy szedjük szét vagy merre induljunk el a probléma megoldásával? (Nem szeretnék pótféklámpa nélkül közlekedni, ködös idő, rossz látási viszonyok, stb.)
Tisztelt fórumozók utólag is boldog karácsonyt kívánok mindenkinek. Sajnos oda jutottam segítséget kell kérni valaki esetleg nem tudja a xara bal oldali ajtó kábel csatlakozó láb kiosztását?
Hátsó híd cserénél tartok,megvan lassan minden,de sajnos a jobb fék légtelenítőjét elfúrtuk,így kuka lett az egész nyereg. Nincs valakinek elfekvőben egy féknyerge? 2000es citroen xsara 1.6 16v sx coupe. Sajnos más a nyerge ennek mint a többinek:( Nem is találtam még bontottan.
Esetleg a csőben futnak a vezetékei, amelyik egy átvezető gumin át a padlólemezbe mennek? Csak amiatt gondolom, mivel 1-es Xsarán ilyen leágazás emlékeim szerint nincs.
irasotok alapjan kimentem most megneztem: a csati csak a csomitarto vilagitasa, semmi mas a vastag fekete kabelburkolo (maga a tolatoradar jeladojae) kb. a csati magassagaig er onnan csupaszon futnak tovabb az egyedi szinezett vezetekek a jobb hatso ules felso reszehez
a vezerlo egyseg nem itt van! de hol? a kep nekem egyertelmu volt hol keressem ... :)
Ha a bal oldali, akkor lehúzod a csatlakozót a BSI-ről, és hozzá férsz. Az enyém 1.4-es, nem tudom mennyiben különbözik az 1.6-tól. De utánna ha visszadugod a csatit, 10 percig legalább kell járatni alapjáraton, hogy visszaálljon a helyes működés.
Kiesett a h1-es izzó foglalatom. Mivel nagyon kevés a hely, így nem tudom visszarakni. Ki kell szednem a lámpát. Megpróbáltam leszedni a lökhárítót. Minden csavar kijött, viszont nem tudom hogyan pattintsam ki a sárvédőknél, nem nagyon mertem feszegetni.
Van egy garnitúra 195/60R15-ös Hankook Icept új téli gumim. Eddig 2 gumisnál volt a párom vele, de nem javasolták a felszerelését, azzal az indokkal, hogy 5 személlyel bele fog érni a hátsó kerékdobba. Ezt azért nem értem, mert a gyári 195/55R15-öshöz képest átmérőben 19 mm a különbség, azaz kb. 1 cm-rel kerül közelebb a futófelület a dobhoz. Van valakinek tapasztalata, hogy felszereltessem, vagy adjam el. Köszönöm a válaszokat.
Világítás kapcsoló kar csere után (com2000) a kormány nem viszi vissza az index kart,hol hibázott a szerelő többször szétszedte de nem sikerült megoldania.
A fékrásegítő dobról hiányzik a matrica hogy pontosan milyen típus,és ennek hiányából az eladó nem tudja hogy milyen jó hozzá.Meglehet még nézni valahol hogy pontosan milyen vagy csak a kiszerelésnél derül ki.
Az autóm: 2002-es Xsara 1.6 16V A bal első ablakemelő motorja tönkrement. Rendeltem motorral együtt ablakemelő szerkezetet, de amit kaptam, annak a csatlakozója 2 pólusú, és a motron nincs rajta a komfort elektronika. A réginél csak a motor hibás, de nem tudom átcserélni a motrot a komfort elektronika hiánya miatt. Az új komplett viszont csak két polusú csatlakozós. Visszaolvasgattam a fórumot, sok-sok éve volt hasonló probléma, de a megoldást nem találtam meg.
A Top Gear-en foglalkoztak már évekkel ezelőtt, az angol használtautó vásárlási szokásokkal. A két véglet az volt, hogy vett egy 2-3 éves autót azzal, hogy még nem olyan öreg a tömegesen jelentkező hibákhoz, a másik vett 100 Ł-ért és addig használta, míg az üzemanyag és egyéb tölteni valókon felül nem merült fel javítási költség, ami a vételárat megközelítette. Akkor kidobta és vett megint egy százasért. Nálunk mondjuk az állami lehúzás miatt már nem biztos, hogy kifizetődő az eljárás.
ja-ja én is elgondolkoztam még is miután lehiggadtam, meg az segített, hogy egy másik autószerelőtől kaptam kicsit moderáltabb árajánlatot, ezen talán van értelme elgondolkozni
illetve egy harmadik haver autószerelő (csak ő messze lakik), azt a tanácsot adta, hogy ha cserélek, akkor meg ne próbáljak 1,5misi alatt kocsit venni, ha meg veszek mondjuk egy moderált km-es 6évest, az min 2,5-3 misi lesz
az is elöregszik 12-15 év alatt, úgy hogy azon is évi 200 lesz az értékvesztés a fenntartás mellett
illetve még 2 dolgot mondott, ami miatt elkezdtem gondolkozni igazán a javításon:
1 - azt mondja, ha a bontott váltómból kifolyó olaj jól néz ki, ha beszerelés után jó a hangja, akkor az biztos el megy nekem még 30-50e km-t (ez nálam ennél a kocsinál 5-7 év)
2 - ha én az amatőr szememmel nem látok problémát a karosszéria körül akkor az megint csak elhúz még nekem 3-5 évet probléma mentesen
nammost ha rádobok a kocsira mondjuk 300-at és elmegy még nekem tegyük fel 2 műszakinyit, akkor évente 100 alatt van az értékvesztésem és nem 200, miközben a kocsit ismerem szeretem, paramétereiben megfelel arra amire használom
Márkakereskedésben próbáltad? Mert gyári alkatrészt főleg ott árulnak. (Bár mazochisták drágábban és lassabban pl. az Unix/Bárdi vonalon is megrendelheti.)
Szia! Nyáron nekem is volt egy nagyobb gondom, aztán végül csak közepes lett belőle. Akkor körülnéztem, ilyen kategóriában 2M környékén kb. 10 éves verdákat lehet kapni. És arra is simán lehet költeni 1-2 éven belül fél millát.
Sajnos be kell látni, hogy a szervizelés, főleg a munkadíj is baromi magas lett. Szerintem amíg évi 2K (!) összegben megáll a szervizelés, és az autó amúgy megbízható és megfelel, addig nem igazán érdemes ugrálni. Ugye a 10 éves is pár százezret fog érni 10 év múlva...
De mondhattok jó típusokat, két éven belül mindenképpen lecserélem Sárikát, mert kezdi túllépni a 2K-t...
A gyári első 16,5cm-es hangszóró megadta magát. Amit rendeltem helyette, annak nem olyan a csatlakozója. Tudtok ajánlani olyat, típusszámmal ami a hozzávaló csatlakozóval rendelkezik? A gyári fejegysèggel használom, szóval max 10-20 ezer forintot szánnèk rá.
ami mindezt okozta: 80ezer km full bp-i dugo a bp-i minőségű utakkal, múltkor megszámoltam és felszoroztam kb eddig 2 milliószor nyomtam be a kuplungját, váltóm meg kb 25ezer km óta morog, azt sejtettem hogy egyszer megadja magát, de arra számítottam, hogy elkezdi majd kidobálni a sebességet, de úgy néz ki hamarabb ette meg a kuplungot (bár ilyen szempotból mindegy, mert ha egyszer megbontásra kerül, úgy is érdemes a kuplungot is cserélni)
kb ezt kellene cserélnem: kuplung, válto, 4 gömbfej, 2 stabpálca, 2 axiál, 2 axiál, fékbetétek, váltóolaj, 2 lengőkar, 2 billenésgátló szilent, + ilyen olyan apróságok , + munkadíj
de ha valaki erre mind mond jó árajánlatot nem vagyok ellene megfontolni
és akkor majd ez után jöhet majd a hab a tortán, a szereléshez a tréler (ma este még hazavittem kupéung nélkül, hogy legalább a ház előtt álljon), a műszaki, az éves kötelező
de a legnagyobb gondom, hogy ok még költenék rá 100ezreket is, csak félő hogy utána egy jó kis negatív spirálba esek, mert ha már ezt megtettem és fél év múlva megadja magát a bsi akkor azt is cserélem, majd még fél év és a 18 éves kaszni valahol elengedi akkor jöhet az újabb mekk mester javítás, és hipp hopp 0,5-0,75 misit sikerül elkölteni egy 18-20 éves autóra
én nem akarom bontogatni, mert nincs rá udvarom, lehetőségem, kedvem stb
mivel a műszakis, járóképes autók is pár100ezerért mennek, ezért nem tartom reálisnak, hogy ezt valaki megvegye, de persze nem zárkózóm el tőle
úgy hogy val szín gyakorlatilag marad a bontó, mivel nem járóképes, ezért az a kérdés számomra, hogy valaki elszállításért és bontási igazolásért ad pénzt, vagy nekem nem kell, vagy még nekem is kell ráadásul
egyébként fáj a szívem mert szerettem nagyon, jól felszerelt, ránézésre teljese rendben van, de teljesen ésszerűtlen lenne rá költeni (rá kellene nyomni sok 100ezret, hogy legyen egy rendezett, műszakilag rendberakott 18 éves autóm, aminél simán elófordulhat hogy 1 év múlva valahol megadja magát a (most még nem látszó) rózsda miatt a kaszni és bele megroggyan a futómű felfüggesztési pont és megint költeni lehet rá)
"Mit lehet ezzel ilyenkor kezdeni? Hogy tudok kilépni belőle? valami jó ötlet?"
Attól függ. Akarod bontogatni, kiárulni vagy csak tűnjön el ?
Ha csak tűnjön el, akkor vagy leadod egy hivatalos bontóban, ahol jogosultak kivonási papírt adni vagy eladod adásvételivel valakinek. Fontos, hogy valós adatokkal rendelkező személynek add el.
Ha bontogatni akarod, akkor ahhoz más lehetőségek vannak. Mondjuk egy részük szürke zóna.....
Sziasztok ! Valakinek nincsen esetleg egy hibás nagy kijelzője eladó ? Azért hibás, mert nekem csak a fekete előlap kellene róla. Végső esetben egy kicsi kijelző is érdekelhet. (Budapest környékén lenne a legjobb, de ha a posta is játszik jöhet messzebbről is)
...attól is függ milyen idős az akksi .... de lehet csak megkellene takarítani, csiszolni a csatlakozó felületeket... a rossz kontakt rengeteg hibát tud generálni....
Xsara picassóm van 1,6 os 8 szelepes. ma indítottam és a műszerfal elsötétült és nem ment az ablaktőrlő és a belső világítás sem mikor nyitottam az ajtót, az irányjelző sem működött és a kpzár sem ,levettem at aki sarat vártam Kb 10 percet vissza raktam minden működött kb félórát ,aztán leállítotam az autót és próbáltam indítani és újra előjőttek a hibák, tudnátok segíteni mi lehet a probléma és mit lehet csinálni ,Köszönöm.
Jó az ár. Nekem a téli, nyári gumi, gyári alufelnin van. Az egyik felni készletet 24, a másikat 32 -ért vettem tökéletes állapotban, igaz mind a kettőnél egy-egy felnit görgőzni kellett 6200-ért.
Az a lényeg, hogy ugyan azokat a funkciókat tudja. Csak a baj az hogy jön a karácsony, lehet hogy januárba érkezik meg.Regisztrálva kérd,igaz fizetned kell érte, de legalább megérkezik.
Tényleg jobb lenne egy komplett kar. Még cserélni is könnyebb és nem is drága. Én úgy láttam,hogy amit link-eltem az minden szempontból jónak tűnik bele.
Akit én ismerek és ilyet javít nagyüzemben, annak nem kell aliexpress-es cucc. Én mondjuk kb. 2-4 db-ot szívesen átveszek tőled mindkettőből, mert én csak hébe-hóba javítok kormánykapcsolót, de jó ha van ilyen a fiókban, ha szükség van rá.
Egy körkérdésem lenne. Lenne valaki aki a világítás kapcsoló javításával foglalkozik nagyüzemben? Azért kérdezném mert rendelnék réz/bronz karikát kapcsolóhoz,de csak 50db-os kiszerelést lehet, és hogy át tudná venni esetleg valaki a maradékot. Vagy esetleg jelezze akinek süksége van erre,és meglátom érdemes-e,rendelni.
Egy helyen kapni zöld kábelt, de nagyon drága. 18EUR. Karikát pedig csak 50Db-os csomagba lehet venni, 11EUR. De adok egy zöld kábelt, a telefonszámom az adatlapomon. Francecoupét kérdezd meg, hogy tud e egy karikát varázsolni neked. Elvileg jobban jársz egy komplett karral. Persze ha szerzel egy karikát, szerintem 1-2 ezresből meglesz.
Köszönöm a segitséged francecoupe. Anyi még ha a pollenszürött ahogy láttam a cseréjét kesztyű tartó alatt van ott van 2 csavar utána mitkell még kicsavarnom hogy kitudjam cserélni?
Mindig én csináltam az edigi kocsiknál csak nemtudom hol találhato. A pollen szürő a kesztyűtarto alatt van ahogy néztem. Francia kocsim nemvolt még azér kérdezem töletek jobban tudjátok
Ahogy írta francecoupe, az egész kapcsolórészt le kell szedned,utánna szétpattintod,kar ki, szalagkábel ki,új be. Közben látod hol van megzsírozva a kapcsoló,kicsit felfrissítheted. Ha zöld a kábel,tudok adni újat.
Com2000-nél is lehet a karokat cserélni, csak bontani kell.
Molnjan: légzsákhoz. Akkusaru negatív le. Kormány hátsó részén két rést találsz, egyet a jobb, másikat a bal oldalán. Két verzió van. Vagy egy rugós keretet kell félrefeszítened, vagy torx csavarokat kell kicsavarnod.
Amit néztél biztos jó, mert 2001 után a COM2000-es kapcsolók egybe vannak szerelve, nem tudod külön a karokat kiszerelni, csak egyben az egész egységet.
Szia. Először is akkut lekötöd a légzsák miatt. Az indexkar végén a kis kupakot kipattintod. Utánna le kell húznod a ködlámpa kapcsoló részét de vigyázva, mert van benne két stift ami kirepül. Tehát úgy húzd le hogy a markodban maradjon. Lesz ott egy rézkarika is,figyeld meg a helyzetét. Bonyolultnak hangzik,de nem az. Összerakni is egyszerű, egy kis kézügyesség kell. Ez csak arra vonatkozik, hogy megnézd a szalagkábel színét.
Nagyon köszönöm! Megnézem. Azt esetleg le tudnád írni,hogy kell a légzsákot szakszerűen leszerelni? Találtam youtube-on videókat, de egyik sem olyan,mint a xsara break.
Elnézést,igazad van éjszaka dolgoztam ,ma reggel jöttem haza. Tanulság éjszakai műszak után ne kezdjen lefekvés előtt fórumot olvasgatni és hülye kérdéseket feltenni. (Magamra gondoltam!)