Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
hm..te en nem vagyok ra buszke, de engem ketszer lottek meg eddig.:))
Milyen?
Attol fugg, hogy mibol jon.
Szerintem engem eloszor egy 7.62x39 es el, a masodik alkalommal meg egy 7.62x54R el kentek el.
Azert mondom, mert a masodik az hatarozotaban erosebb volt.
Varatlanul er, mert a hangjat az csak akkor hallod a lovedeknek, amikor becsapodik mar, zug csak. En a durranast nem emlexem,hogy halottam volna. Az egesz nagyon gyorsan tortenik, egy kozepesen eroteljes megrazkodtatassal bir. Olyan mint, amikor bekapsz egy nem vart horgot a kepedbe. Pillanatra megszedulsz, de nem ajulsz el ugy, hogy csorog a nyalad...:))
Kiszoritja a szuszt a tudodbol, meg faj mint az allat. Par percig csak szipogod a levegot, eszedbe nem jut venni egy mely lelegzetet.:)
Semmikeppen nem mellbe rugas, mert az az egesz torzsre hat. Ez meg csak egy tenyernyi helyre. Inkabb egy konyok utes...a legjobban igy tudom jellemezni.
Napok mulva is faj meg a helye, nemhogy belilul, de szabalyosan befeketedik.:))))))))
Azt tudom csak mondani, mint a haverom a skorpio csipes kapcsan - probaljatok ki egyszer! :)
A fajdalom csillapittokrol.
Egy ilyen onmukodo ampilla nalunk is volt a misszioban, van akinel tobb is. Morphium van benne.
Az a szabaly, hogy ha beadsz egyet valakinek, vagy magdanak mielott elmesz a Lala land re, elotte be kell tuzni a tut a zubbony gallerjaba. A medic is ezt csinalja, igy kesobb a korhazban tudjak a dokik, hogy mibol mennyit kapott mar az emberuk.
Hello Az oroszoknál mindenkinél van egy peramidol nevű erős fájdalomcsillapító szer egyszeri , steril csomagolású adagja egy rugalmas műanyag kicsi tubusban, aminek az elején ott a musculárisan használható tű. LEkapod a kupakot, nyomod befelé, aztán a tubust nyomod össze . Információim szerint szükség esetén 75% nem tudja beadni magának..... de volt aki belehalt, mert egymás után, egymásról nem tudó segítők nyomtak bele 3 adagot a srácba....ez ritka, de sajnos előfordul. Tanto
Te erik, tudnad valamely formaban erzekeltetni hogy milyen az amikor meglonek egy ilyen mellenyben? Kb. olyan mintha egy roundhouse kick-el teljes erobol mellkason rugna valaki? Vagy mellkason knee-elne valaki? Irtad hogy meglottek egyszer. Az mellenyben tortent-e? Naiv kerdes: mennyire fajt? Es mi az a combat shock? Miert halnak bele sokan? En azt hallottam csecsenfoldon az oroszok kozul mindenki maganal hord egy injekciot hogy beadhassa maganak ilyen esetben.
Sokunkat nem lőttek még meg, és ez szerintem annyira nem is baj.
De gondold végig, csak a fizikakönyv segítségével. Jön az a lövedék nagy sebességgel, tömeggel, tehát mozgási energiával. Belecsapódik a mellénybe. Energiájának egy része arra fordítódik, hogy elszakítsa a mellény szövetének szálait, illetve elmozdítsa azokat a szöveten belül (így állítja meg a mellény a lövedéket - elfogyasztja az energiáját, és egy idő után nem lesz képes több szálat elszakítani). Eközben energia fordítódik arra is, hogy a lövedék formája megváltozzon, illetve felmelegedjen a lövedék és a mellény anyaga. Ezek az átalakulások azonban nem képesek elemészteni a teljes mozgási energiát. Amikor a lövedék már nem tudja tovább szakítani az anyagot, akkor is mozog előre és tolja maga előtt a szövetet (vagy a betétlemezt - amit a szövetre írtam, az igaz a betétlemezre is). Ez egy nagyon erős ütésként jelentkezik számodra (illetve annak a számára, aki éppen a mellényben van :) ). Persze minden relatív, ha egy IV osztályú mellény lemezébe lőnek bele 50 méterről .22-es sportpisztollyal, akkor nem fog akkorát ütni, mintha ugyanilyen távolságból egy PKM kínált volna meg. Ez az ütés túlterheli a környéki idegeket, és csak azt érzed, hogy belédment az Orient Expressz. Ha emellett a lövedék még át is halad, azonnali érzetet nem kelt, mert a bőrödben túl vannak terhelve az érzőidegek. Energia hatott a testedre, a tested fájdalommal reagált rá. A részleteket majd később fogod felfedezni.
És igen, missziókban szolgáló katonákon ott van a IV osztályú mellény.
Az alap M1 és M1A1 rendelkezett bentről vezérelhető M2 fegyverállással, de ennek hatékonysága korlátozott volt (a célzás terén akadtak gondok állítólag), az M1A2 esetében viszont e képesség elveszett, mivel a toronykereten mozgatott fegyverállás meghajtómotorjának a helyére került egy színes LCD kijelző.
A TUSK ismertetőből @ The Armor Site! A gun shield and a thermal sight system are added to the loader's top-mounted 7.62 mm machine gun, and the mount for commander's .50-caliber heavy machine gun is modified to allow the weapon to be operated from within the turret with the hatch closed (the original M1 and M1A1 had this capability, but it was lost on the M1A2 due to the reconfiguration of several turret systems).
A TUSK program az, amely pár aprósággal kibővíti az Abramsek túlélőképességét, például a belülről vezérelhető géppuska fegyverállással.
Ez azert fura nekem, mivel az alap M1: " The tank commander's hatch is ringed by vision periscopes and the Commander's Weapon Station cupola is equipped with an M2 HB caliber .50 machine gun. The M2 may be fired while the commander is "buttoned up" but the commander must be exposed to reload the weapon. The CWS can be reconfigured to fire an M240 as a replacement weapon."
Ezt en ugy ertem, hogy mar ott is volt belulrol vezerelheto geppuska, csak ujra tolteni nem lehetett (belulrol).
Viszont ha már a HMMWV terén otthon vagy, mi a helyzet ezekkel a bentről irányítható Rafael fegyvertornyokkal? :)
Annyit tudok, hogy ez a bizonyos CROWS (Common Remotely Operated Weapon Station) bentről egy joystick segítségével működtethető, és hogy a személyzet kiképzéséhez az America's Army sz.gépes játékot fogják használni állítólag. :)
Viszont az angol nyelvű fórumokban (ahol a fegyvertornyok, ill. a páncélzott fegyverállások kérdése jóideje vita tárgya) pár emberke megkérdőjelezi a hatékonyságát. Az egyik gondjuk az, hogy nem igazán képes pótolni a perifériás látást a korlátolt látószögű kamera és TFT kijelző, márpedig a géppuskás egyik fő feladata a veszélyforrások felderítése is, hiszen ő van ehhez ideális pozicióban a járműben (magyarul magasan :)). A másik gond az, hogy állítólag a rakaszok nem cserélhetőek bentről, ehhez meg kell állni, és ki kell szálni a járműből, ami ugye harchelyzetben irtó mókás feladat. Nektek van már tapasztalatotok vele?
A másik kérdés még ami felmerült bennem, hogy mi a helyzet az M2 leváltására szolgáló M307 géppuskával?
Gondoltam, hogy nem jol irok vmit te majd ugy is javitasz..:)))))))
Persze. hogy nem problema!
Engem nem az zavart ossze...:) Hanem az, hogy ez volt a szobeszed nalunk.
En a legtobb infomat a szazadnal keringo szobeszedekbol szerzem be. Mert ugye mindenhol van egy ket jolertesult ember, akik nem tudjak tartani a szajukat hosszu tavon.:)
Ha egy HK egyseg lennek, biztos kapasbol tudnek mindent az Abramsekrol.
Viszont ebben a felallasban en csak neha latom oket, amikor vagy az en csoportomat tamogatja, vagy az utca vegen all egy, biztonsagi feladatkorben.
Ezt a belulrol iranyithato geppuskat en meg nem lattam HKn, talan azert mert HK t se latok olyan surun. Humveek re viszont elkezdtek mar felszerelni. Sryker en is van.
Amugy egy Israeli ceg gyartja oket. Ennek kapcsan mondta nekem valaki, hogy az Abramsaket is upgradelik az altalad emlitett kitt el. A nagyobb tulelo kepesseg novelese vegett.
Tok jo nem?
Ezeket a kis nuanszokat mar akkor kellett volna felszerelni amikor meg csak gondolkodtak arrol, hogy haboru lesz majd.
Most nem volna 2400 halottunk, meg egy rakas csonka-bonkank.
Egy dologban kiigazitanálak (már ha az én információim jók), ha nem probléma. ;)
Az abrams aket felszerelik ilyen rendszerekkel, a legujabb upgrade nyoman.
Amin ugye kapott oldalt reaktiv pancelt, hatul egy RPG racsot, pancelt a parancsnok kore es belulrol iranyithato .50 cal geppuskat.
Az Upgrade, amit te említesz, az részben a TUSK (Tank Urban Survival Kit), esetleg azzal keverheted össze, hogy nemrég elkezdték egy adag régebbi M1A1-es felújítását, és ennek keretében az M1A1-ek is kapnak 2. generációs irnfravörös éjjelátó berendezést (M1A1D). Ám már az alap M1A1 is rendelkezik passzív infravörös éjjelátóval, ez volt az egyik nagy előnyük az első iraki háborúban, 1991-ben. M1A2 abban különbözik, hogy a parancsnok kap egy független, 360°-ban körbeforgatható rendszert (ez a CITV - Commander's Independent Thermal Viewer).
A TUSK program az, amely pár aprósággal kibővíti az Abramsek túlélőképességét, például a belülről vezérelhető géppuska fegyverállással. Egyébként ezt most tényleg elkezdték felaplikálni a rendszerben álló harckocsikra? Mert látni láttam róla PR anyagot illetve képet egy átalakított hk.-ról amelyet teszteltek, de nem tudtam, hogy már alkalmazni is kezdték ezeket az átalakításokat.
Ez itt egy mozgo korhaz, 6db Humveen meg utanfuton felpakolva.
Az egyseg a 274th Forward Surgical Team.
Ez a taska, megy egy mozgo mutto.
unden van benne, ami a medicnek kell, ahhoz, hogy akar a helyszinen a porban fekve, vegre hajtson rajtad egy eletmento mutetet.
EGy baleseti sebesz a civil klinikan, az eletben nem talalkozik ilyen brutalis serulesekkel, ment amiket a mi medicjeink raknak ossze.
Szo nelkul dolgoznak, csak parancszavakat orditanak neha, hogy mit adjunk neki a melojahoz. Kozben meg beassa magat a baratod oldalaba, az ujjat Dugdossa befele a lyukon, vagy a lyukakon, dobalja ki az emberbol a kis femdarabokat. Mindenfele ollo, meg muanyag csovek lognak ki a sracbol, cuppog a keze, aztan odaszol neked is, hogy nyomd oda a kezed valahova a testen, vagy tartsal meg egy fogot, ami eppen egy ujnyi vastag utoeret tartanak ossze..Nagyon vidam egy melo.
En nem volnek kepes bevallalni.
Ezeknek elvesziteni egy embert, akiert kuzdenek, olyan, mint elveszteni egy csatat.
Nincsen. Mert a thermo cuccok nagyok es nehezkesek, sok energiat fogyasztanak...
NVG nk van. Tokeletes. Cool.:))
Arra amire nekunk kell, arra tokeletes.
Az abrams aket felszerelik ilyen rendszerekkel, a legujabb upgrade nyoman.
Amin ugye kapott oldalt reaktiv pancelt, hatul egy RPG racsot, pancelt a parancsnok kore es belulrol iranyithato .50 cal geppuskat.
Nade engem nem a HK visz a csataba, hanem a labam. Aztan ha meg egy ilyen behemot szerkezetet, meg 10 tartalek akkut is ide adnanak nekunk, hogy vigyuk ezt is, akkor valszeg a hadsereget beperelnek.:))
Amugy az NVG tenyleg jo, erdekes benne harcolni, de meg csak jarorozni is. Total mas vilag, minden zold es vilagos zold. A sotet zold kepviseli az elettelent, a vilagos zold az elot.
A lezer celzot, latod egesz a vegeig, ahol all benne az ember, aztan ha felnezel, mindenfele ilyen lezer nyalabok mozognak korbe, aztan ha beindul az eloadas, akkor meg ez e fenyjatek meg van spekelve egy kis nyomjelzossel is.
Csodalatos egy latvany. En meg nem talalkoztam senkivel akinek ne tetszett volna..:))
El se tudom kepzelni, hogy milyen lehet ez beszippantva egy jo kis afgani marihuanabol...:DD
Volt regen szerencsem egy orosz gyartmanyu ejellatohoz. Nagy zold lada, nehez mint a dog.Felejtsd el, hogy a fejedre szereled..:))
Ez sem a vilag kozepe, de az uj generacios (3) AN/PVS-7Dk azert mart ott vannak a szeren. Dolgoztam regen az elso generacios valtozattal, hat el kell mondanom, hogy eg es fold a kulombseg.:)
Ilyen a kep benne..
Figyelem ezek nem halak! :)))
Mindezeken tul, ha egy ilyennel a fejemen ossze akadunk a sotetben, mikozben a fegyverem is rad van szegezve, aztan meg radorditanek, hogy PUT YOUR HANDS UP! PUT YOUUUUR HAANDS UP! DO IT NOW! t. Te is beszarnal mint az Iraqi.
Lehet jonni nekem a szoveggel, hogy- ja majd belevilagitok a szemedbe egy lampaval, aztan meg korbe rohoglek...ne fradjon vele senki sem..jojjon es mutassa be inkabb.:)))
"Nomeg a sokk könnyebben végezhet a katonával, mint maga a fizikai sérülés."
Pontosan.
Amikor engem meglottek, egyszercsak az egesz squadron ott allt felettem, es raztak, hogy ok vagyok-e?
Szemlatomast szarul voltam egy kicsit, de nekem azt kellett mondanom, hogy ok vagyok.
Mert ha nem mondtam volna, ebbol ok rajottek volna, hogy nem vagyok ok..ugye..:)
erre meg elkezdett volna mindenki kiabalni, hogy minden rendben lesz, ne aggodj, jo kezekben vagy, minden ok oreg, csak nyugodj meg, meg ilyenek..na ettol az ember egybol sokkot kap, mert ha elotte meg nem is gondolt arra, hogy a serulese nagyon komoly, akkor azoknak a hangjabol akik Ot probaljak meggyugtatni, egyszeruen radobben, hogy nagyon szar a helyzet.:)))
Aztan felulsz, es elkezded lepeni magadrol a sok szart, mindenki segit, aztan amikor mar csak a polo van, de az nem veres, akkor maris orulunk..
Ha viszont veres, akkor az ember dol vissza a porba, a medic meg szetvagja rajtad a maradek ruhat is.
Panikhangulat indulj parancsszo elhangzasa neluk is, az egesz egyseg azonnal tudja, hogy van egy WIA.
Na ezert irtam a kis vermaszatot.
Amennyire gyorsan veszik le rolad a goncot, olyan gyorsan ovod meg onmagad a shock tol.
"... addig amíg egyszer csak ott is nem alakul meg a ki tudja honnan támogatott ellenzék, és egy kellemes kvázi forradalommal odébb nem rakják azt a bazári majmot. Mint történt Szerbiában, Grúziában, Ukrajnában. :))"
Vagy mint nem történt Belorussziában. Az USA néhány éve már megkísérelte őt eltávolítani, nem jött be nekik. Most meg népszerűbb mint valaha.
Ebben még az is benne , hogy ha kell, a paramedikus terepen, helyzeteben a mellénynél fogva húzza be a delikvenst, ahol kezelni tudja .... csak láttam már ilyet, hogy pont a mellény tette lehetővé a gyors és operatív mentést 10 méteren. Tanto
"Egy kis apro vermaszatolas is a testeden, egybol halalra remit, szoval ebbol a szemszogbol is fontos, hogy egy melleny gyorsan leveketo legyen."
Mondasz valamit, nekem erről a paramedikusok ugrottak be... Egy eszméletlen katonáról nem könnyű levágni, lerángatni egy 10-15+ kilós mellényt. Mondjuk az sem utolsó, ha a bajtársak el tudják állítani a vérzést, amíg megjön a medevac. Nomeg a sokk könnyebben végezhet a katonával, mint maga a fizikai sérülés.
"Mindenkeppen vitalis kerdes, hogy milyen felszerelesben vagy, es azt milyen gyorsan tudo magadrol leszedni, szukseg eseten."
A CIRAS ilyen szempontból pofonegyszerű. Megrántod a nyakadnál a kábelt és azonnal darabjaira hullik az egész cucc - annál gyorsabban, minél jobban megpakoltad a mellényt. Összerakni sem tart sokáig, csak a méretedet kell előtte megjegyezni, mondjuk a mellény belső paneljére felírni...
Most USA fegyverembargóval súlytja Venezuellát mert nem támogatja kellően a terror elleni háborút és nem akarja felújítani a 20 éves f16ojaikat? Angolul olvastam a cikket szóval félreérthettem.
"Nomeg nem elfelejteni, hogy Venezuela az olajbeszállításai miatt nyeregben érezheti magát valamennyire, ha nem is túl keményen, de van olyan gazdasági pozícióban, hogy bizony beszólhat akárkinek..."
... addig amíg egyszer csak ott is nem alakul meg a ki tudja honnan támogatott ellenzék, és egy kellemes kvázi forradalommal odébb nem rakják azt a bazári majmot. Mint történt Szerbiában, Grúziában, Ukrajnában. :))
Egy személyes kérdéssel kezdeném . Te milyen évjárat vagy ?
Ti az eje-sök, illetve az ARMY lövész alakulatai mennyire vagytok ellátva THERMOVISION eszközökkel ? Azt írtad, hogy a Nightvision az mindennapos, és azt is hogy a M2-3, és az Abrams-ek is rendelkeznek velük, de ti mennyire használjátok ezeket ? Egyáltalán mik a tapasztalataitok ?
Az e havi Aranysasban olvastam, hogy bion az iráni F14-esek jó része még ha döcögősen is de üzemképes, köszönhetően az orosz barátaikkal közösen utángyártott alkatrészeknek, és az átalakítás révén gépre felfüggeszthető orosz fegyvereknek. Elképzelhetőnek tartom ez alapján, hogy hosszú távon ne okozzon gondot az F16-osok üzemeltethetősége is.
Miért ne tehetné... meg is teszi, már csak ha bosszantásból is. Persze Chavez se tökhülye: arról nem beszélt senki, hogy a kiszolgáló infrastruktúrát, is adná hozzá a huszon-harmincéves, öreg F-16 Block 25-öseihoz, amikhez valószínûleg már úgyse kap alkatrészutánpótlást. Ha sikeresen el is passzolja, a majdani (nem US-barát) vevô ugyan honnét kap hozzá kiképzést, szimulátort, diagnosztikát, alkatrészt - egyáltalán, földi infrastruktúrát? Nyilván gondolja Chavez, hogy szivjon vele más, ôk meg majd vesznek vmi., a Block 25-ösnél modernebb ruszki cuccost, nyilván MiG-29 vagy valami importverzióst a Szu-27 családból, esetleg ha kinaiak piacra dobják (nem hinném egyébként) fáintos kis J-10-est.
Nomeg nem elfelejteni, hogy Venezuela az olajbeszállításai miatt nyeregben érezheti magát valamennyire, ha nem is túl keményen, de van olyan gazdasági pozícióban, hogy bizony beszólhat akárkinek...
A froccseno uzemanygtol nem is kell annyira felni, mert ha meg is tortenik, a sok gonc megved a langoktol.
A granat szilank, vagy egy 7.62 es lovedek bekapasanal mar azert nem art ha gyorsan tudo levenni a mellenyt, mert ugye ezek melyre mennek es nagyon tudnak sutni. Plane, hogy mikozben szeded lefele magadrol abban remenykedsz, hogy nem ment at.
Egy kis apro vermaszatolas is a testeden, egybol halalra remit, szoval ebbol a szemszogbol is fontos, hogy egy melleny gyorsan leveketo legyen.
Aztan ott van az amit mondasz, a beakadas.
Kepzeld csak el, hogy bekuldesz egy granatot a nyitott ajton a szobaba, Bumm, ket oldalrol hajolsz be a paroddal, fegyver elore tuzkesz, celfogas, bumbum bum, aztan a fuston keresztul eszre veszed, hogy egy test mozdul, van nala egy gepuska, akarsz beugrani kozepre, es felakadtal az ajto zsanerjaba. Van korulbelul 3 masodperced, hogy csinalj valamit. :)
Az adrenalin szintet lehet az orultsegig is fokozni azzal, ha mondjuk a geppuskas egy granatot is dobott feled, mert igy nagyjabol 4 masodpercen belul vagy a geppuskas lo szet a fuston keresztul, vagy a granat megy szet elotted a padlon.
Epuleten belul nagyon sok targy van amibe be lehet akadni. Foleg ha mar csak az utomunka van, ket taktikai raketa csapas utan. Kilogo vasbeton szalak, logo tormelek, elektromos kabelek, szetcsattant fagerendak.
Mindenkeppen vitalis kerdes, hogy milyen felszerelesben vagy, es azt milyen gyorsan tudo magadrol leszedni, szukseg eseten.