Csak egy napja nem jöttem fel, és ~100 hozzászólással vissza kellett olvasnom, hogy ott folytassam, ahol abbahagytam...
tatombak: Nagyon király a TV-s effekted!!! Hogy csináltad? Sok elektronika kell hozzá? Költsége?
MV.hu: Nézd meg ezt! Igaz, hogy nincs befejezve, de talán ad ötletet az induláshoz.
nomova-modell: A Ludmillád nagyon tetszik! Pont most vettem egyet (30-án a börzén), és azon gondolkodtam, hogy hogy is nézhetne ki magyar kiadásban. Van esetleg több képed róla? E-mail-be is jöhet: asztalosdani(kukac)tvn.hu
Mindenki: Nincs valakinek Nohabba/Ludmilába való kereke, az elsőből, és a másodikból(a 2.gumis, ill mind a kettő fogaskerekes) elfekvőben egy-egy darab? Ezen kívül kéne még 2db ólomsúly. Akinek van roncs modellje lécci szóljon.
(nem tudom miért, de a régi FLM korongban, amikor forgott a hid automatikusan áramtalanitva volt, igy az forgás közben nem csinálhatott rövidzárlatot.
Digitálisban persze ez sokaknak nem tetszik, mert nem világit meg nem morog a mozdony a forgatás közben, így lehet, hogy ezt az áramtalanito kontaktust kiiktatták, meg kell vizsgálni! Ezt a kontaktust az a fogaskerék nyomkodta, ami az arretáciot is végzi.
Ez persze minden kiállásnál kiugrik (ha nincs betömve lyuk), azaz ilyenkor mindig megindul az áram. Lehet, hogy ez szikrázik.
Vehetsz vagy készíthetsz sajátot. Kérdés persze, hogy a korongod gyári lesz vagy sem, illetve mennyi helyet szánsz rá. A modell fűtőházak általában 15 fokosak a valóság egy kicsit más. A 15 fokos előnye egyben hátránya is, azaz a mozdony teljes egészében nem tud kiállni, így kisebb a helyigénye. Az enyém méretarányos, így viszont 1 mX1,6 m-es dioráma egyenlőre. Ekkora méretben is alig van valami a fűtőházon kívül.A fordítókorong a következő,lehet gyári, illetve az is eldntendő, melyik fajtáját szeretnéd. Mi is történik a fűtőháznál? Elsősorban javasolom eldönteni, hogy mely típusokra korlátozódsz: gőz,diesel,villamos,vegyes.A fűtőház épületén kívül a következő létesítmények megléte szükséges: üzemanyagellátás (tüzelőanyag tárolás,feladás;kenőolaj tárolás, feladás;homok tárolás, szárítás,feladás;vízellátás),üzemanyag ellátás előkészítő munkái gőzüzemnél:salakolás,tisztítás. Ezt az egészet nagyon szépen meg lehet csinálni, de a körfűtőházzal ellátott vontatási telep helyigényét az is meghatározza, hogy hány állással csinálod( az enyém 23 állásos).Készen is kapni sok mndent, beleértve például a salakoló árkot, vízdarut, stb. Bocs,ha hosszú voltam.
Dehogy is, csak amikor a hid megáll, a zár lezár, megujul az áramkör és utánna minden mehet a hid, meg a két parti sin áram alatt van.
Kijár a mozdony a hidrol, megállitom (ilyenkor még világit), ha oldom a hid zárját (van erre egy extra kapcsolonk), akkor megszünik az áramkör, azaz már nem is világit, de lehet forgatni a hidat a másik sinhez.
Ezt meg azért nem értem, mert ez automatikusan így működik már a bekötéstől:
A kézikapcsoló jobb szélső állásában kap áramot a kiálló sín és így rá is megy a mozdony, és persze csak akkor tud lejönni, ha a híd áramot ad a kiálló sínére azaz felé van fordítva.
Lekötöttem a két sárga vezetéket ( ezek mennek a híd sínjére ) most aztán nincs zárlat de rá se megy a mozdony a hídra, azon ugyanis nincs áram, amitől menne...
A zárlat a mozdonytól teljesen független, fordításnál, amikor a híd sínje és a fix sínek találkoznak az érintkezésnél szikra és zárlat a Multimausban. Nem mindig de 180 fokban biztosan és mindig. Minden esetben simán ki lehet oldani a Multimaus-zal és minden rendesen működik tovább...
Újabb fordítás, újabb zárlat, kioldás, megy a mozdony előre, hátra ( persze a kézi kapcsoló megfelelő állása mellett ). Két éve így működik, egyébként "hibátlanul" :).
Az összes vezeték be van kötve rajz szerint, igaz, hogy az analógra szól!!!
Ma megfordítottam a két sárga vezetéket, minden változatlan.
Talán ha mellékelek egy bekötési rajzot könnyebb lesz segíteni.
Bocsánatot kérek, hogy beleszólok. Nem volna egyszerűbb elhozni a konténert és a ragasztót, a helyszínen elvégezni az aktust és utána ki-ki hazaviszi a magáét? Edény, beszáradás, elcsurgás, stb. elfelejtve.
Keszthelyen LB101 foglaltságjelzők vannak LR100 visszajelentők, és hozzájuk az LB50 feszültségmonitor, ami DCC lellás esetére megtartja a visszajelentők állapotát. Vagyis, ha visszatér a fesz a sínbe, nem zavarodik össze a rendszer.