http://www.csaladinet.hu/tudastar/gyed-gyes/Ez egy információs gyűjtemény, ahol egyszerű, közérthető nyelven próbáltuk meg összeszedni a lényeget a különböző ellátásokról. Először próbálkozz itt, mert valószínű, hogy részletesebb választ kapsz – azonnal, ha odakattintasz. Ha még mindig maradt kérdésed, akkor tedd fel, vagyunk egy páran, akik szívesen segítünk, ha tudunk. Ehhez először is jól kell kérdezni, utána meg türelmesnek kell lenni, mert ez mindannyiunknak csak másodállás. 2011-es pozitív változások: 48996-as hsz.
Ha "mértékkel" emeltek, az nem gyanús. Főleg, mert a Munka Törvénykönyve is előírja a kötelező emelést a babázás alatt is, amennyiben persze a többieké is emelkedik. Év 5-6000 Ft nem szemetszúró. Az előző kérdésedben kérdezted még az adójóváírást. Amire Te gondolsz, az a családi kedvezmény, ami valóban csak minimum 3 gyerekeseknek jár. Az adójóváírás az mindenkinek megjár, akinek egy bizonyos szint alatt van a jövedelme. Ez az adójóváírás havi 9000 Ft, és gondolom a számfejtésnél figyelembe is veszik. Nézz meg egy papírt, hogy mennyi gyedet kapsz egy hónapban? Abból kiderül.
Egyik ismerősöm (papíron ) egyedül neveli holland apától lévő kisfiát, zömmel Hollandiában, de ide is be vannak jelentve lakcímre és sok időt töltenek itt. Kérdése: jogosan veszi-e fel a családi pótlékot a fiú után. Sajnos nem találtam rá választ a fenti linken.
Nagyon köszönöm a válaszod, beszélek hétfőn a főnökömmel, illetve a könyvelővel, mert lehet, hogy emeltek, nem tudom. Kis cég, nem emelnek mindig évente...Ha nem emeltek automatikusan és most megtennék, az így közvetlenül szülés előtt nem gyanús, hogy a gyed miatt történik?
Kedves Szakbarbár!
3 gyermekem van ( születési éveik: 2004.03.23, 2006.02.15., 2007.08.14), jelenleg az egy hónapossal vagyok TGYÁS-on. 9 éve dolgozok egy cégnél, elég jó bérrel, ami a harmadik gyerek TGYÁS-ánál már nem számít. 2004. januártól táppénz, TGYÁS, GYED, táppénz, TGYÁS, GYED, TGYÁS követte egymást, nem dolgoztam. A férjem vállalkozó. A kérdésem az, hogy az általam igényelt TGYÁS mellett a férjem igényelhet-e GYES-t egy másik gyermekünkre. Egy hasonló helyzetben lévő barátnőmnek javasolta egy munkaügyes. Rákerestem a hozzászólásaid között. „A nagyszülő a szülő jogán, tőle átvéve jogosult a gyesre. A szülő pedig nem jogosult rá, ha a másik szülő másik gyerekkel tgyáson, gyeden van, mert egyszerre csak egy szülő, egy gyerek után, egy ellátást igényelhet egyidőben.”. Ezek szerint nem lehet, és az a munkaügyes rosszul mondta a barátnőmnek?Előre is köszönöm a választ!
Egy ideig jegeltem a problémáimat a GYED-del kapcsolatban,hisz írtad,hogy időt kérsz a további infókhoz(ígérted,hogy vhogy tudsz segíteni)Na meg bajok voltak a babámmal,de már minden oké.Szóval megkérdezném,hogy jutottál-e valamire az
"ügyemmel" kapcsolatban?Remélem Te is jobban vagy!Köszi!
Kedves Szakbarbár! Segitségedet szeretném kérni. 2007. június 1.-től van munkaviszonyom, 2008. jan. 1-én fogok szülni, tehát a 180 nap meglesz. Minimálbérre vagyok bejelentve, azt szeretném tudni, hogy mennyi TGyást és GYED-et fogok kapni? Válaszodat előre is köszönöm: Zsuzsa
:) Amikor elküldtem, rögtön leesett, hogy összekevertem a bérezett napokat a biztosítással... ha biztosítva nem lennék, ugyebár a GYÁS nem is járna... húúú... ez nagyon bonyolult, de akkor a lényeget azért fogtam :))
Technikai és nem ideológiai okból maradtál ki. Utóbbi miatt sem marad ki senki, aki nem akar engem meg mindenki mást hülyének nézni és nem beszél mellé, hanem elmondja, hogy mi a helyzet.
Szabadság, gyes vagy gyermekápolási táppénz, ezeket tudom javasolni a köztes időszakra. A táppénz az szigorúan a nagytesóval és még csak véletlenül sem magaddal!
Nem emelték ezt a 120-at idő közben? Mert kellett, ha a többiekét is emelték. Nem ártana egy 138-at elérni valahogy, hogy maximális gyeded legyen. Ha nem megy, de mégis szeretnéd azt a maximumot, akkor ott a fizetős szolgáltatásom, 120.000-ből gond nélkül kijön egy 138.000-nál nagyobb átlag.
Kimaradtam a tegnapi válaszkörödből, lehet hogy az elszállt levelek közt voltam, ezért ne vedd erőszakoskodásnak, de leírom újra a levelemet, mert szükségem van a tanácsodra!
2005. okt. 19-én született a kisfiam, Tgyást és Gyedet nappali tagozatos jogviszonyra+szülés előtti pár hónapos bruttó 120-as (valódi) munkaviszonyra megkaptam.
A gyed 72ezer és lejár okt. 19-én, viszont nov. végére várjuk második csemeténket, a pontos dátumot tologatja az orvos, de nov.28-dec.6. között.
Jól teszem-e, ha a dátum előtti 28 naptól megigénylem a Tgyást, ez kb. nov. elejétől lenne - de mi legyen okt. 19. és nov. eleje közti kb. 10-14 nappal, hogy nehogy lerontsam a tgyás és gyed összegét?
És még egy kérdés: többször írtál adójóváírásról, de nem csak a három vagy többgyerekeseknek jár ez idéntől? lehet, hogy másnak is jár, csak nem vesszük igénybe?
Előre is köszönöm a válaszodat és remélem, hogy nem vívtam ki ellenszenvet az egyetemista státuszra kapott gyeddel és ezért nem válaszoltál. meg tudnám érteni, de van olyan egyetem, ami jóval keményebb , mint egy átlagos munkahely,főleg ha a megélhetést is meg kell - diákmódon - közben keresni. De remélem nem ez volt az ok.
A biztosításod a babázás alatt is ketyeg (csak bérezett napjaid nincsenek), mert a munkaviszonytól leszel biztosított, az pedig él, a Tbj. még kifejezetten mondja is, hogy a gyermek gondozása miatt kért fizetés nélküli szabadság alatt a biztosítás nem szünetel.
Ezek szerint, ha elmegyek táppénzre, egész jó pénzt fogok kapni, utána meg így is, úgy is a minimálbér kétszereséből számolnak GYÁS/GYED-et?
A táppénzen kívül akkor a mostani GYÁS és GYED ideje sem számít biztosításnak? ... pfff :( remélem, a szülésért azért majd nem kell fizetnem... csak durrogok, ne is törődj velem.. :)
azért van jó példa is... nekem is kifizetőhely a cégem, de segítőkészek, ráadásul mindig mindent pontosan tudnak... csak már most nagyon várnak vissza :) ha megtudnák, hogy lehet, még maradok... ;)
57 évesen ha jogosult lenne, de nem veszi igénybe a nyugdíjat, akkor nem minősül nyugdíjasnak, úgyhogy nem lehet a nyugdíjasokra vonatkozó szabályokat alkalmazni.
Többműszakosnak a műszakpótlék rendszeres jövedelem. Ha nem az lenne, mert csak néha kapnád vagy ha más nem rendszeres jövedelmed lenne, az is beszámítana, csak másképp, de ezt múltkor írtam részletesen. Minden egyes Ft járulékalap, ami után pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetünk, és csak nagyon kevés, speciális jogcímen kapott pénz nem alapja ennek, azután járnak a pénzbeli ellátások, ez alapszabály.
A tb ügyintézővel nem árt jóban lenni, úgyhogy mindig azt szoktam mondani, hogy csak akkor vesszünk vele össze, ha nincs más megoldás. Várjuk meg, hogy mit számfejtenek első hónapban, akkor megnézzük - ehhez az előző évi bérjegyzékeidet majd küldd el mailben - és ha nem jó,akkor először közvetlenül őket lehet keresni joghelyekre való hivatkozással, ha ez eredménytelen, akkor meg a mepet, aki ilyenkor soron kívül kimegy célellenőrzést - csak Téged néznek - tartani.
Egyébként a legtöbb program már olyan, hogy ilyen szarvas hibákat nem is lehet velük elkövetni, mert alapból beleveszik, amit bele kell és 70%-kal számolnak. Egy kifizetőhely cégnél pedig, ahol ugye a létszám 100 fölött van, nagy rá az esély, hogy korszerű programot használnak, úgyhogy ha maguktól elszúrnák, legalább amiatt elgondolkodnak rajta és utánanéznek, hogy a program mást számol.
Ha keresőképtelen vagy, akkor jogosult vagy táppénzre, ha az van, hogy táppénz is jár meg gyed is, akkor választhatsz, hogy melyiket veszed igénybe.
Ha ketteske előtt nem lesz legalább 180 bérezett napod, amibe a táppénz nem számít bele, akkor a következő tgyás és gyed alapja a minimálbér kétszerese. A táppénzed alapja viszont a 2006-os korlátlan átlagod lenne, mert ilyenkor az utolsó ellátás alapja éled fel, vagyis a gyedhez kiszámított átlag jönne a táppénzhez is, de utóbbinak nincs felső határa.
Sem a táppénz, sem a tgyás, majd a gyed nem múlik azon, hogy veszel-e ki szabadságot, úgyhogy én inkább nem tenném, azok a napok később, 2 gyerekkel időben mindenképpen értékesebbek lesznek, de addigra már pénzben is.
A tgyásra és a gyed 1. évére jár a fizetett szabadság. Meg kell nézni, hogy a gyedből az első 365 nap mikor telik le, a teljes év(ek)re (szülés előtt sok táppénznél lehet a többes szám) teljes éves napok járnak, a törtévre pedig arányosítani kell: jogosító napok/365*éves szabadság.
Az akadályoztatás (babázás) miatt kiadni nem tudott szabadságot az akadályoztatás megszűnésétől számított 30 napon belül el kell kezdeni kiadnia a munkáltatónak. Gyes melletti munkánál problémát szokott okozni, hogy régebben az akadályoztatás a gyes vége volt, most viszont lehet mellette dolgozni és a kettő elválik, úgyhogy sok helyen csaka gyes lejárta után akarják kiadni a gyes mellett munkába álló kismama szabiját, de ez így helytelen.
1992. évi XXII. törvénya Munka Törvénykönyvéről130. § (2) A munkaviszony szünetelésének időtartamára a következő esetekben jár szabadság:c) a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés] első évére;134. § (1) b) a munkavállaló betegsége vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belüladja ki, ha az esedékesség éve eltelt. A b) pontban szereplő rendelkezéstől érvényesen eltérni nem lehet.
Tisztázzunk egy nagyon gyakori félreértést: Te egyetlen nap előzetes biztosítással sem rendelkezel. A nappali tagozat miatt a természetbeni egészségügyi szolgáltatásra vagy jogosult - biztosított akkor lennél, ha pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetnél és akkor a pénzbeli ellátások is járnának.
Ha lenne egy biztosításod, ahol kötelezett lennél pézbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére és szülnél, akkor beszámítana a tgyáshoz, gyedhez szükséges 2 éven belüli 180 nap előzetes biztosításba a nappali tagozat. Nappalisként viszont nem tudsz úgy biztosítási jogviszonyt létesíteni, hogy alanya lennél ennek a bizonyos járuléknak, mert nappalis ennek nem alanya, úgyhogy ez a lehetőség ugrott. Legalábbis ha fenntartod a nappali tagozatos státuszt, akkor mindenképpen.
Úgyhogy a nappali tagozat beszámításával igazán csak az ér valamit, aki már végzett. De akkor is ott a veszélye annak, hogyha csak úgy bejelentenek valahova papíron, akkor esetleg vizsgálódnak és színleltnek fogják minősíteni a jogviszonyt, arra pedig nem lehet ellátást alapozni.
Az alanyi jogon járó családtámogatási ellátások viszont minden további nélkül járnak: egyszeri anyasági támogatás: jelenleg nettó 61.043 Ft, családi pótlék: jelenleg 11.700 Ft/hó, gyes: jelenleg nettó 24.824 Ft.
Ha 57 évesen 38 év szolgálati idővel igénybe veszi az előrehozott öregségi nyugdíjat, akkor onnantól nyugdíjasnak minősül és ugyanaz van, amit alább írtam.
Kényszeríteni nem lehet, de ha 62 éves kora ha nem veszi igénybe, az Mt alkalmazása szempontjából így is nyugdíjasnak minősül, tehát indoklás és végkielégítés nélkül el lehet küldeni.
Tehát ha jól értem, mivel nyugdíjast indoklás nélkül lehet elküldeni, akkor ha 62 éves, simán "elküldhető". De igaz ez 57évesen , 38 évi munkaviszonnyal is???
Kedves Zsana és Szakbarbár!
A feleségem most jött haza az orvosától a jó hírrel , hogy útban van a harmadik gyermekünk.
Szeretném megkérdezni tőletek mire lesz jogosult szülés után.
1999 óta egy munkahelyen dolgozik (minimálbérre bejelentve, 2004 májusától másodállással kiegészítve). 2004 decemberében szülte meg második gyermekünket (maximális gyedre volt jogosult), most gyesen van otthon decemberig( harmadikat a gyes alatti időre próbáltuk időzíteni , de kicsúsztunk belőle). Mivel a terhesség nagyon elején vagyunk igaz még bármi megtörténhet .Május közepe , vége felé lesz a szülés várható ideje , he a doki bácsi jól számolt. A volt cégénél még azóta nem volt , de januárba jelentkeznie kell náluk . Van még szabija is, ami összegyűlt és ki kell majd vennie.
Válaszotokat várom.
Köszönettel egy boldog apuka.
És még egy kérdés, lehet hogy furcsán teszem fel, de ugye nem lehet "kényszeríteni" (küldeni) előrehozott nyugdíjba, hanem ez az ő személyes döntése? Ha akar megy, ha nem akar nem megy. Így van? Viszont ha eléri a nyugdíjkorhatárt valaki (62évet) akkor viszont mindenképp el lehet "küldeni" nyugdíjba?
Kedves Szakbarbár! Ismét s véleményedet,segítségedet szeretném kérni. Én kb. 2 héten belül szülni fogok és ma kaptuk a rossz hírt,hogy a férjem cége becsődölt. 10-én kellett volna fizetést kapniuk,azt még nem kapták meg....Most ilyenkor vajon mi van? Vajon meg sem kapják? Mi lenne szerinted, ha gyorsan betegállományba menne 1 vagy 2 hónapra ,míg munkát talál ,vagy ha a cég egyáltalán nem tud fizetni a betegállományt sem fogják tudni kifizetni? Vagy ilyenkor honnan kapja meg az ember a táppénzt? Teljesen bepánikoltunk,hogy most mi lesz....Banki hitelek stb.....Várom a válaszodat! Ezer köszönet! Noeka