Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 1424
Nem csak méhecske poroz, zengőlegyek és egyebek. De te ha bennt jérsz rázogasd meg a növények szárát minden nap. ez  is ugyanaz
Előzmény: Törölt nick (1423)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.15 0 0 1423
help! Paradicsomnak kell mehecske? Uj uveghazam van, meg bent van az osszes, mert a heten meg vannak/lesznek hideg (nem fagyos, csak huvos) ejszakak. De mar viragoznak - mit tegyek? Kirakjam oket a 8-10 fokba aludni, vagy maradhatnak meg egy kicsit a paras, meleg bolcsodeben? Kb 60 centisek a bebik.
Norbipapa Creative Commons License 2007.05.14 0 0 1422
jég nem volt errefelé. ez tuti. Ha lesz még kár, akkor kipróbálom a vizes rongyot. köszi szépen a tippet!
Előzmény: CBNora (1421)
CBNora Creative Commons License 2007.05.14 0 0 1421
A nedves rongyot nappal kell nézni, bújik-e alatta valaki. Az mindenesetre megnyugtathat, hogy minél nagyobbak, annál kevesebbet számít a rágás. Egy nagy növény már elbír egy-két csigát vagy hernyót. Hernyó nem valószínű, az először kicsit rág, nem szokott hirtelen nagyként megjelenni. Jég nem lehetett abban a nagy esőben?
Előzmény: Norbipapa (1420)
Norbipapa Creative Commons License 2007.05.14 0 0 1420
Felmentem éjszaka, de csont árnyékban vannak, nem láttam a földet, csak a szárukat. VEszek egy zseblámpát. Mindegyik virágföldben van, idén kb. 300 literrel vettünk, annyi mindent összehordtunk a tetőteraszra. A trágyát is boltban vettem, nem tudom, hogy mi lehet a gáz. Találtam az egyikben egy muslinca szerű valamit, azt kinyírtam, de nem hiszem, hogy az a baj. Egy-két pók is van a környéken, de nagyon picik.

Egyébként a megrágott levelek is fejlődnek, új sérülések nincsenek. Ja! A paprika mellett van négy láda paradicsom is a korlátra erősítve, és azokon nyoma sincs semmi rágásnak. kopp-kopp...
filippaa Creative Commons License 2007.05.14 0 0 1419

Szia,

hernyórágásnak is elmegy. Azt sem találtál a fonákján sem?  

Előzmény: Norbipapa (1412)
CBNora Creative Commons License 2007.05.13 0 0 1418
Nedves rongyot rakhatsz a földre próbaképpen, esetleg némi sörrel meglocsolva. A földszintről csak nem csal föl csigát. Földdel vagy valamivel esetleg följuthatott. Bár az egyik képen mintha be is lenne szakadva a levél, az inkább ütésre utal.
Előzmény: Norbipapa (1417)
Norbipapa Creative Commons License 2007.05.13 0 0 1417
csiga az elsőn? nem hiszem. nézegetem őket minden nap többször is. Menjek fel éjszaka? az feladat. majd megpróbálom. Ha álmosan találkozom egy csigával, annak adok, az tuti.
Előzmény: Frint (1414)
Norbipapa Creative Commons License 2007.05.13 0 0 1416

szépen növögetnek, belülről nagyon szép világos zöld új levélkéket hoz. Reménykedem benne, hogy nem lesz velük gond. Kaptak tejet, meg barátnőm megküldte őket ún. ezüstvízzel.

???

Előzmény: CBNora (1413)
GatitaCaramelo Creative Commons License 2007.05.11 0 0 1415
Köszi =)
Előzmény: CBNora (1409)
Frint Creative Commons License 2007.05.11 0 0 1414
Hogy mi lett velük? Roppant egyszerű: a sörtől megrészegült "rágókák" végigvonultak a leveleken, szabálytalan már-már delíriumos nyomon haladva. :) Az én kedvencemet, a Pilsner-t is tudod szaporítani? :)
Komolyra fordítva: eső nem okoz ilyet, azonban valami éjszaka kóstolgatja a palántáidat, nézz körül...csiga és társai... Üdv:Frint
CBNora Creative Commons License 2007.05.11 0 0 1413
Szerintem lehet, főleg az alsó képen eléggé úgy néz ki. Figyeld, hogy szaporodnak-e.
Norbipapa Creative Commons License 2007.05.11 0 0 1412

Ezek pedig a paprikák. A legdurvább az első két képen levő levél. Ezzel mi lett?
Szinte valamennyi levelén jelentek meg kisebb-nagyobb berepedezések. A hétvégi nagyon durva eső után vettem észre őket. Lehet összefüggés?
CBNora Creative Commons License 2007.05.11 0 0 1411
Tényleg szépek. Ez másfajta lehet, mint a miénk, másképp áll a levele. Én február 19-én vetettem. Nekünk is 12 tő van a balkonból. Hét végén szeretném beültetni a végleges cserépbe.
Előzmény: Norbipapa (1408)
Norbipapa Creative Commons License 2007.05.11 0 0 1410

ezeket ma reggel csináltam (mármint a képeket). Melléjük raktam viszonyítás képen egy üveg sört. Ezek nem kaptak marhatrágyát, mint a többiek. A képek minősége rossz, mert telefonnal csináltam őket.
CBNora Creative Commons License 2007.05.11 0 0 1409
Ez nem itthon van ugyan, de elküldik. Már vásároltunk innen.
http://seeds.thompson-morgan.com/uk/en/product/608/1
Előzmény: GatitaCaramelo (1406)
Norbipapa Creative Commons License 2007.05.11 0 0 1408

Ezt a négy képet csináltam tegnap este. Március 14.-én vetettem el a magokat, április végén kerültek ki a ládákba. 4 ládában, 12 tövem van. Szépek, jól viselkednek. Kétszer megfürdettem őket tejben.
CBNora Creative Commons License 2007.05.11 0 0 1407
A latin nevet írd a keresőbe, akkor biztos találsz valamit. Csak valószínűleg nem magyarul.
Előzmény: GatitaCaramelo (1406)
GatitaCaramelo Creative Commons License 2007.05.10 0 0 1406
Lehet hogy nem keresek elég hatékonyan de én csak olyan oldalakat találtam ahol csak magyar cuccok (borsó, paprika etc.) vetőmagjait árulják. =(
Előzmény: Zitka (1404)
kertészboy Creative Commons License 2007.05.09 0 0 1405
Az első fotón a jobb szélső nekem egy kicsit elüt a másik kettőtől. Lehet, hogy csak fényviszonyok, de annak erősebb zöld a lombja, továbbá picit kisebbnek tűnik a levele. Nagyon szép erősek, egészségesek! Gratula!
Előzmény: CBNora (1400)
Zitka Creative Commons License 2007.05.09 0 0 1404
Az ínyencek neten szoktak magot rendelni. Számtalan cég van, ahol gyakorlatilag bármilyen egzotikus növény magját meg tudod rendelni....
Előzmény: GatitaCaramelo (1403)
GatitaCaramelo Creative Commons License 2007.05.09 0 0 1403

De akik a kertben ültetik azok is csak vették valahonnan. Hát majd keresgélek. Köszi a választ.

Előzmény: Zitka (1396)
CBNora Creative Commons License 2007.05.09 0 0 1402
Nem tudom, de aki egy fél levelet le tud rágni, az általában elég nagy és kézzel levadászható. A tetőn elég valószínűtlen, de a csigák is elképesztő helyekre eljutnak.
Előzmény: Norbipapa (1401)
Norbipapa Creative Commons License 2007.05.09 0 0 1401
Királyság!
Majd rakok be én is képeket. Az enyémeim nem ilyen nyúlánkak, inkább tömzsik.
viszont a paprikám nagyobb leveleit valami megrágta szerintem. A fele eltűnt az egyik levélnek. Pedig balkonládában van a tetőteraszon. Ki/mi lehet a tettes? A feles tej ebben az esetben nyújt védelmet? MIt csináljak vele, nem kezeltem semmivel (nem is volt szándékomban). Bio vagy mi. Kénytelen leszek? Mivel?
CBNora Creative Commons License 2007.05.09 0 0 1400
Ezek meg az én balkonparadicsomjaim. A fajta nevét nem tudjuk, ajándékba kaptunk tavaly palántákat, azoknak a magjából neveltem. Úgy néz ki, nem hibrid volt, mert ugynolyanok, mint tavaly, és teljesen egyformák. A szabadföldiek közül némelyik már kétszer ilyen magas.

Már nő rajtuk a bogyó.

kertészboy Creative Commons License 2007.05.08 0 0 1399

Kérésed parancs! :-) Írtam már itt korábban, hogy idén a 'Balkonstar' fajta magjával mennyit küszködtem... Noh! Háromszor kellett belőle vetni... Jövőre váltok! Igaz, nekem nem "üzemi" szinten kell, mert nincs helyem. Csupán a különlegesség kedvéért, legyen grillezés közben leszakítani való a vendégnek, meg úgy egyáltalán saját örömre. A bejáratunk egy kis teraszról nyílik, amelynek szélén van egy betonvályú, és ebbe vannak beültetve. A képen látható balról a legnagyobb, az első vetésből van. Ezen nem látszik, de a tetején már ott vannak a bimbók picike szárakon. Mellette a második vetésből való van, és a harmadik vetésből származó (az még kisebb) nincs a képen. Alkalmanként mindig kb. 10 szemet vetetettem tőzegpogácsába...

Előzmény: Norbipapa (1398)
Norbipapa Creative Commons License 2007.05.08 0 0 1398
köszi a választ!

egyébként nagyon szépen fejlődnek, ahogy látom napokon belül virágozni fognak, mert bimbószerű valamik kezdenek fejlődni középen. A sok eső jót tett nekik.

Akinek van balkonparadicsomja, az rakjon be képeket, ha van kedve. üdv!
Előzmény: Frint (1397)
Frint Creative Commons License 2007.05.07 0 0 1397
szia, most még biztosan nem, bár ha dugig van terméssel elgyengülhet a szára, vagy kitörheti egy erős szél. Frint
Előzmény: Norbipapa (1394)
Zitka Creative Commons License 2007.05.06 0 0 1396

Legtöbben a kertben próbálkoznak vele, de még akár balkonon is...

Mivel nem nagyon ismerik (kivéve az ínyenceket), nincs igazán piaca. Időnként feltűnik a szupermarketekben a sárga földicseresznye, ami botanikailag rokona, pl. ez a cég is forgalmazza:

http://www.bekesi.co.hu/Termekismertetok/Physalis.htm

Ez a Physalis peruviana, a tomatillo pedig Physalis ixocarpa

Itt (is) olvashatsz a különféle növényrokonairól:

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/tomatillo.html

Talán érdemes lenne a fentihez hasonló fűszerkertészeteknél, egyéb kisebb kertészeteknél szétnézni, ahol előfordulhat... A múltkor a Plusban pl. volt - vmi import termék.

Előzmény: GatitaCaramelo (1395)
GatitaCaramelo Creative Commons License 2007.05.06 0 0 1395

Sziasztok!

Valaki esetleg tudja hogy lehet-e itthon tomatillo-t kapni valahol?

(mexikói pici zöld paradicsom)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!