help! Paradicsomnak kell mehecske? Uj uveghazam van, meg bent van az osszes, mert a heten meg vannak/lesznek hideg (nem fagyos, csak huvos) ejszakak. De mar viragoznak - mit tegyek? Kirakjam oket a 8-10 fokba aludni, vagy maradhatnak meg egy kicsit a paras, meleg bolcsodeben? Kb 60 centisek a bebik.
A nedves rongyot nappal kell nézni, bújik-e alatta valaki. Az mindenesetre megnyugtathat, hogy minél nagyobbak, annál kevesebbet számít a rágás. Egy nagy növény már elbír egy-két csigát vagy hernyót. Hernyó nem valószínű, az először kicsit rág, nem szokott hirtelen nagyként megjelenni. Jég nem lehetett abban a nagy esőben?
Felmentem éjszaka, de csont árnyékban vannak, nem láttam a földet, csak a szárukat. VEszek egy zseblámpát. Mindegyik virágföldben van, idén kb. 300 literrel vettünk, annyi mindent összehordtunk a tetőteraszra. A trágyát is boltban vettem, nem tudom, hogy mi lehet a gáz. Találtam az egyikben egy muslinca szerű valamit, azt kinyírtam, de nem hiszem, hogy az a baj. Egy-két pók is van a környéken, de nagyon picik.
Egyébként a megrágott levelek is fejlődnek, új sérülések nincsenek. Ja! A paprika mellett van négy láda paradicsom is a korlátra erősítve, és azokon nyoma sincs semmi rágásnak. kopp-kopp...
Nedves rongyot rakhatsz a földre próbaképpen, esetleg némi sörrel meglocsolva. A földszintről csak nem csal föl csigát. Földdel vagy valamivel esetleg följuthatott. Bár az egyik képen mintha be is lenne szakadva a levél, az inkább ütésre utal.
csiga az elsőn? nem hiszem. nézegetem őket minden nap többször is. Menjek fel éjszaka? az feladat. majd megpróbálom. Ha álmosan találkozom egy csigával, annak adok, az tuti.
szépen növögetnek, belülről nagyon szép világos zöld új levélkéket hoz. Reménykedem benne, hogy nem lesz velük gond. Kaptak tejet, meg barátnőm megküldte őket ún. ezüstvízzel.
Hogy mi lett velük? Roppant egyszerű: a sörtől megrészegült "rágókák" végigvonultak a leveleken, szabálytalan már-már delíriumos nyomon haladva. :) Az én kedvencemet, a Pilsner-t is tudod szaporítani? :) Komolyra fordítva: eső nem okoz ilyet, azonban valami éjszaka kóstolgatja a palántáidat, nézz körül...csiga és társai... Üdv:Frint
Ezek pedig a paprikák. A legdurvább az első két képen levő levél. Ezzel mi lett? Szinte valamennyi levelén jelentek meg kisebb-nagyobb berepedezések. A hétvégi nagyon durva eső után vettem észre őket. Lehet összefüggés?
Tényleg szépek. Ez másfajta lehet, mint a miénk, másképp áll a levele. Én február 19-én vetettem. Nekünk is 12 tő van a balkonból. Hét végén szeretném beültetni a végleges cserépbe.
ezeket ma reggel csináltam (mármint a képeket). Melléjük raktam viszonyítás képen egy üveg sört. Ezek nem kaptak marhatrágyát, mint a többiek. A képek minősége rossz, mert telefonnal csináltam őket.
Ezt a négy képet csináltam tegnap este. Március 14.-én vetettem el a magokat, április végén kerültek ki a ládákba. 4 ládában, 12 tövem van. Szépek, jól viselkednek. Kétszer megfürdettem őket tejben.
Az első fotón a jobb szélső nekem egy kicsit elüt a másik kettőtől. Lehet, hogy csak fényviszonyok, de annak erősebb zöld a lombja, továbbá picit kisebbnek tűnik a levele. Nagyon szép erősek, egészségesek! Gratula!
Nem tudom, de aki egy fél levelet le tud rágni, az általában elég nagy és kézzel levadászható. A tetőn elég valószínűtlen, de a csigák is elképesztő helyekre eljutnak.
Királyság! Majd rakok be én is képeket. Az enyémeim nem ilyen nyúlánkak, inkább tömzsik. viszont a paprikám nagyobb leveleit valami megrágta szerintem. A fele eltűnt az egyik levélnek. Pedig balkonládában van a tetőteraszon. Ki/mi lehet a tettes? A feles tej ebben az esetben nyújt védelmet? MIt csináljak vele, nem kezeltem semmivel (nem is volt szándékomban). Bio vagy mi. Kénytelen leszek? Mivel?
Ezek meg az én balkonparadicsomjaim. A fajta nevét nem tudjuk, ajándékba kaptunk tavaly palántákat, azoknak a magjából neveltem. Úgy néz ki, nem hibrid volt, mert ugynolyanok, mint tavaly, és teljesen egyformák. A szabadföldiek közül némelyik már kétszer ilyen magas.
Kérésed parancs! :-) Írtam már itt korábban, hogy idén a 'Balkonstar' fajta magjával mennyit küszködtem... Noh! Háromszor kellett belőle vetni... Jövőre váltok! Igaz, nekem nem "üzemi" szinten kell, mert nincs helyem. Csupán a különlegesség kedvéért, legyen grillezés közben leszakítani való a vendégnek, meg úgy egyáltalán saját örömre. A bejáratunk egy kis teraszról nyílik, amelynek szélén van egy betonvályú, és ebbe vannak beültetve. A képen látható balról a legnagyobb, az első vetésből van. Ezen nem látszik, de a tetején már ott vannak a bimbók picike szárakon. Mellette a második vetésből való van, és a harmadik vetésből származó (az még kisebb) nincs a képen. Alkalmanként mindig kb. 10 szemet vetetettem tőzegpogácsába...
egyébként nagyon szépen fejlődnek, ahogy látom napokon belül virágozni fognak, mert bimbószerű valamik kezdenek fejlődni középen. A sok eső jót tett nekik.
Akinek van balkonparadicsomja, az rakjon be képeket, ha van kedve. üdv!
Legtöbben a kertben próbálkoznak vele, de még akár balkonon is...
Mivel nem nagyon ismerik (kivéve az ínyenceket), nincs igazán piaca. Időnként feltűnik a szupermarketekben a sárga földicseresznye, ami botanikailag rokona, pl. ez a cég is forgalmazza:
Talán érdemes lenne a fentihez hasonló fűszerkertészeteknél, egyéb kisebb kertészeteknél szétnézni, ahol előfordulhat... A múltkor a Plusban pl. volt - vmi import termék.