Köszi! Erre valóban nem gondoltam , hogy fordítás után az előre irány úgy is marad. A pillanatnyi zárlat pedig a jel, ez a másik ami nekem idegen. Sosem késő újat tanulni!
Ez nem egészen van igy, mert a digitálisban a polaritásváltás, még nem menetirányváltás igy valoszinüleg ezt helyezték elönybe, azaz, hogy megmaradjon a digitális mozdony menetiránya (a forditás után is, ami nem érhetö el polaritásváltással!
A hurkot pontosan a (nagyon rövid) rövidzárlat vezérli.
Itt tehát az a lényeg, hogy ha a vezerlön beállitasz egy orral elöre irányt, és ebben benne van egy mozdonyfordito is, ha meg is forditod a mozdonyt annak továbbra is orral elöre kell mennie.
Úgy gondolom ezért a összegért , ennek ezt tudnia kellene, én lennék naiv ennyire. Mindegy hogy analóg vagy digitális , egyen vagy váltóáram polaritás váltásra szükség van. Mert ha lekötés nélkül nem üzemel, valószínűleg a híd mind két végén csak egy egy érintkező lehet, ami a le állások energia ellátásáról gondoskodik és a zárlatról Csíkos írta kell hozzá egy hurok modul, ami a polaritás váltásról gondoskodik. Kérdés! Ezt a modult mi fogja vezérelni, valahonnan jelet kell kapnia arról mikor fordul át a híd 180 fokot? Persze én a digitálisban nem vagyok otthon , de érdekelne miként van ez meg valósítva.
Ha már képszerkesztés, akkor én az ingyenesek közül az XnView-re esküszök. (Prímán tud magyarul is.)
Más: Alapvetően makettező múltam van és rengeteg háttéranyagot begyűjtöttem már a netről. Köszönetképpen a Tőletek eddig kapott segítségért egy terepépítéssel foglalkozó könyvet teszek egy hétig letölthetővé. A könyvben szemléletes módon a sziklakészítéstől a szántóföld kialakításáig rengeteg mindenről olvashattok! Az anyag zip formátumba tömörített, Total Comanderrel minden további nélkül kicsomagolható. Sok sikert!
ha más grafikai programod nincs akkor töltsd le a http://www.irfanview.com/ Ez mindent megcsinál, és még ingyenes is. (Convert picture majd be kell állitani a méretet)
Ne kínlódj vele, ment egy e-mail is, most indulok a vonatomhoz, megyek haza Szolnokra.
Nos, a Fleischmann korong leírása szépen bemutatja, hogyan kell használni DCC üzemben. Magát a korongot nem közvetlenül kell táplálni az erősítőről, hanem hurokmodulon át. A rajzon egy szép Lenz LK100 van feltűntetve:-))) És vége is van a rövidzáraknak.
Csak egy napja nem jöttem fel, és ~100 hozzászólással vissza kellett olvasnom, hogy ott folytassam, ahol abbahagytam...
tatombak: Nagyon király a TV-s effekted!!! Hogy csináltad? Sok elektronika kell hozzá? Költsége?
MV.hu: Nézd meg ezt! Igaz, hogy nincs befejezve, de talán ad ötletet az induláshoz.
nomova-modell: A Ludmillád nagyon tetszik! Pont most vettem egyet (30-án a börzén), és azon gondolkodtam, hogy hogy is nézhetne ki magyar kiadásban. Van esetleg több képed róla? E-mail-be is jöhet: asztalosdani(kukac)tvn.hu
Mindenki: Nincs valakinek Nohabba/Ludmilába való kereke, az elsőből, és a másodikból(a 2.gumis, ill mind a kettő fogaskerekes) elfekvőben egy-egy darab? Ezen kívül kéne még 2db ólomsúly. Akinek van roncs modellje lécci szóljon.
(nem tudom miért, de a régi FLM korongban, amikor forgott a hid automatikusan áramtalanitva volt, igy az forgás közben nem csinálhatott rövidzárlatot.
Digitálisban persze ez sokaknak nem tetszik, mert nem világit meg nem morog a mozdony a forgatás közben, így lehet, hogy ezt az áramtalanito kontaktust kiiktatták, meg kell vizsgálni! Ezt a kontaktust az a fogaskerék nyomkodta, ami az arretáciot is végzi.
Ez persze minden kiállásnál kiugrik (ha nincs betömve lyuk), azaz ilyenkor mindig megindul az áram. Lehet, hogy ez szikrázik.
Vehetsz vagy készíthetsz sajátot. Kérdés persze, hogy a korongod gyári lesz vagy sem, illetve mennyi helyet szánsz rá. A modell fűtőházak általában 15 fokosak a valóság egy kicsit más. A 15 fokos előnye egyben hátránya is, azaz a mozdony teljes egészében nem tud kiállni, így kisebb a helyigénye. Az enyém méretarányos, így viszont 1 mX1,6 m-es dioráma egyenlőre. Ekkora méretben is alig van valami a fűtőházon kívül.A fordítókorong a következő,lehet gyári, illetve az is eldntendő, melyik fajtáját szeretnéd. Mi is történik a fűtőháznál? Elsősorban javasolom eldönteni, hogy mely típusokra korlátozódsz: gőz,diesel,villamos,vegyes.A fűtőház épületén kívül a következő létesítmények megléte szükséges: üzemanyagellátás (tüzelőanyag tárolás,feladás;kenőolaj tárolás, feladás;homok tárolás, szárítás,feladás;vízellátás),üzemanyag ellátás előkészítő munkái gőzüzemnél:salakolás,tisztítás. Ezt az egészet nagyon szépen meg lehet csinálni, de a körfűtőházzal ellátott vontatási telep helyigényét az is meghatározza, hogy hány állással csinálod( az enyém 23 állásos).Készen is kapni sok mndent, beleértve például a salakoló árkot, vízdarut, stb. Bocs,ha hosszú voltam.
Dehogy is, csak amikor a hid megáll, a zár lezár, megujul az áramkör és utánna minden mehet a hid, meg a két parti sin áram alatt van.
Kijár a mozdony a hidrol, megállitom (ilyenkor még világit), ha oldom a hid zárját (van erre egy extra kapcsolonk), akkor megszünik az áramkör, azaz már nem is világit, de lehet forgatni a hidat a másik sinhez.
Ezt meg azért nem értem, mert ez automatikusan így működik már a bekötéstől:
A kézikapcsoló jobb szélső állásában kap áramot a kiálló sín és így rá is megy a mozdony, és persze csak akkor tud lejönni, ha a híd áramot ad a kiálló sínére azaz felé van fordítva.