Azért az, hogy king nem szépirodalom, kicsit erős. Mér, szerinted mi a szépirodalom? mert én úgy vélem King bőven belefér. legjobb könyvei messze meghaladják Hemingway gyengébb darabjait, pedig az a szivar még Nobel-díjat is kapott. csak hasonlítsd össze a gyengébb novellákat, vagy a Halál délutánt meg még egy párat a Rendcsinálókkal, vagy az Insomniával, a DT-ről nem is beszélve. Hát ennyi.
nem is tettem :) holnap viszek neki borzalmak varosat (a remkoppantokrol lebeszeltem, mondtam, hogy az elso parszaz oldal a kisvarosi elet bemutatasa, es abbol nem kert :))
bone: Hockstetter halála már igencsak az utolsó pár száz oldal felé van :)))) Most már a Ritual of Chüd fejezetnél tartok, még kb. 200 valahány oldal.
Sajna a DM nincs meg, de mért kérded? Jó? :))) Tudom, hülye kérdés: elvégre King, még ha non-fiction is...
Dohi: az illető asszem nem ismeri az irodalom ilyen-olyan szépségeit és rémségeit. Mi lenne, ha a kezébe nyomnál mondjuk egy Aranyembert vagy egy Anna Kareninát? Felfedezne különbséget Kinghez képest? Vagy ott van az Effi Briest. Hasonló kategória szerintem. Na mindegy, elvégre jogos, hogy saját véleménye van. Csak kicsit körültekintőbben kellene szemlélnie az irodalmi alkotásokat, mielőtt véleményt formál ;)))
az volt a baja vele - tobbek kozott :) -, hogy csunyan beszelnek benne, meg termeszetesen a szex. hogy az mit keres egy horrorkonyvben. valszeg utobbi miatt illette a lanyregeny jelzovel. kozoltem vele, hogy ugyan king nem szepirodalom, de attol, hogy szo van benne a szexrol, meg akar az is lehetne. kicsit prud a csaj, na :)
szerintem nem akartak europaek hibas helyesirassal kihozni, de ha megnezed, az elso resz cime 'Az "álatemető"' (aldom az eszem, amikor kitalaltam ezt a tartalomjegyzek dolgot a hq-ra: igy mar csak nagyon ritkan kell elmozdulnom a gep elol, ha kell valami ;))
Csak a te kedvedért: :) Ez a csaj véletlenül nem egy Harlequin-t olvasott? Mert nem az Állattemetőt, az biztos. És pont van egy kérdésem az Állattemetővel kapcsolatban: az eredetinek ugye Pet Sematary volt a címe? Mert szerintem úgy lenne logikus, ha Álatemető lenne a magyar címe. Ja egy nagyon off dicsekednivaló: kijátszottam a Zak McKracken-t!
hmm, azt hittem, lesz nemi reagalas az allattemetos dologra, de ugy tunik, tevedtem...
mindenesetre befejeztem a skeleton crew-t (jobb, mint a night shift, szerintem), es most megint pihentetem kinget, mert sikerult keritenem par egyeb konyvet :)
ezt hallgassatok meg: egyik osztalytarsnom most vegzett az allattemeto olvasasaval. mind2 filmet latta mar regebben, kivancsi volt a konyvre. a velemenye: csopogos, mint egy lanyregeny! nem semmi! :) azt is mondta, hogy valszeg jobban bejott volna neki, ha nem ismeri a sztorit, de igy uncsi volt, az utolso kb. 50 oldaltol eltekintve.
vic: valszeg akkor azt :) az en 4 past midnightom csak 750 oldal, de azt is eleg furi lehet olvasni.
Hú, az mikor van? Már nem emlékszem. (amikor magyarul olvastam)
Egyébként nagy ötlet volt ez is SKtól, hogy amikor a felnőttek utaznak vissza Derrybe, dőlt betűvel írja, s amikor időt vált, egy "szókapcsolattal" teszi, állati eredeti.
bone: Épp Patrick Hockstetter halálánál tartok. Elég durva rész volt, ami azt illeti, már el is felejtettem, hogy ennyire... na de majd meglátod.
Én imádom a magyar-angol bohócos covert, de hát az a jó, hogy nem vagyunk egyformák. Különben is: a tartalom a lényeg!!! És az király!
dohi: Nem tudom, mit értesz Pocket book alatt, sajna. Szerintem az, mert elég kicsi, csak vaskos :))))
Klassz! :] Hol tartasz? Én most fogom nemsokára elkezdeni a Chapter 6-t, és én is nagyon imádom :] Félelmetes, mennyire tökéletesen vázolja a srácok jellemeit...A filmben is, a könyvben is a fiatalkorukban játszódó részek tetszenek a legjobban.
Mivel nem értek 100%ig mindent, egy két helyen kíváncsiságból összehasonlítom a magyar kiadással, és elégedett vagyok a fordítással. (bár továbbra se értem, hogy miért kellett hozzá 5 ember...)
És igen, az a borítós van meg amit a site-odon találtam, a magyar cover nem is tetszik.
Hogy én se maradjak ki a HP témából: nem érdekel, sőt, eléggé el is utasítom az egész jelenséget, a könyvet, a filmet egyaránt. Ennyi.
GyU:
A könyv zseniális, bár nekem egyszer elég volt, mivel nem vagyok fantasys. A filmmel se volt semmi bajom, megnéztem 3-4x, egész jó. Kíváncsian várom a TTT-t.
Threep:
Ha a tanár nem ismeri a GyU-t, akkor mivan? Ki nem szarja le? :] Úgy értem, én biztos csakazértis arról írtam volna, hamár egyszer kedvenc műről volt szó, nehogymár ő válogassa ki mit ismer és mit nem...pff, tanárok sux.
+ Akit érdekel: mostanság sok King cucc jelent meg dvd-n! Olvasgattam egy katalógust, van itt Rose Red, Pet sematary (1+2, pff...:]] ), Needful things, egész sok, így egyszerre.
Már nyolcadikos vagyok. Hatodikos voltam 2000-2001-ben, hetedikes 2001-2002-ben, most meg nyolcadikos vagyok. A feladatot 2001 májusában kellett megoldani. Megpróbáltam elmondani "röviden" a tartalmát, de akkor épp nem a szavak embere voltam, ígyhát mondta, hogy hozzam be. Hát nem vittem be, mert egy elég régi és rossz állapotú kiadás volt akkor meg nekem. Vigyáztam, és most is vigyázok rá, és nem akartam, hogy egy "fantasy-ban és horrorban nem járatos" (hülyét ugyebár nem mondunk egy "művelt" emberre) tanár miatt menjen végleg tönkre. A magyar szépirodalomból nem akartam könyvet választani, ígyhát lett HP 4. (inkább, mint a Koppányi Aga, vagy a Láthatatlan Ember, amik igenis felnőtteknek (vagy azoknak se) való könyvek.
Persze ez így egyszerű meg érthető lenne, de ha olyan betegek, hogy ágyban fekszenek, és haldokolnak, akkor közben mégiscsak vannak olyan állapotban, hogy autót vezessenek? Az OK, hogy elindulnak(egyábként nem tudom hova menekülnek ilyenkor:), de az autóban nem érzik úgy hogy -na jó, én szarul vagyok ahhoz hogy autót vezessek. Érted?
Topeka alsó:))))))))))
pedig ez roppant egyszerű, nagy válságok idején sokan pánikba esnek és mondjuk L.A.-ből hazarohannak Topeka alsóba anyucihoz. Hadd emlékeztesselek rá, a történet azzal kezdődik, hogy a katona becsomagolja a családját és elrohan velük valahova. Na hát így lesz aztán tele minden országút halottakkal és autókkal. Ugyanis ahogy meghalnak, nyilván nem tudják tovább vezetni a kocsit, az utánuk jövők pedig elakadnak. Most már érted?
Magyarázzátok már meg nekem, hogy lehet az, hogy a Végítéletben mindenki napokig tartó rosszullét közepette halt meg, és mégis az utak tele voltak autókkal, mintha hirtelen jött volna a halál. Nos?
Direkt elmentek kocsikázni lázas betegen? Ez nekem valahogy nem áll össze...
nekem az nem tetszett, hogy ugyan nem lattam a filmet, de olvasas kozben vegig nicholson arca lebegett elottem, mert tudtam, hogy a filmben o alakitja jack-et. erdekes modon a kamionok olvasasanal nem zavart, hogy tudtam, a filmben emilio estevez jatszik...
asszem november 8-an, penteken, a szulinapomon :) lesz az alvajarok (sleepwalkers) az rtl klubon. azon a heten szerdan meg penteken pedig lemegy a viasaton az elso 2 star trek mozifilm! ja, ez mar off :)
beno: koontz-ra en a hulye hatasvadasz szoveg miatt figyeltem fel. illetve az volt a helyzet, hogy epp nem volt mit olvasnom (ertsd: 3-4 olvasatlan konyvem volt, ekkor kezdek panikolni :)), es kivancsi voltam, mi igaz a 'dean r. koontz nehany lepessel meg stephen kinget is megelozte a felelemkeltesben' cimu dologbol. mint kiderult, semmi, de kikapcsolodasnak jok ezek a konyvek is :)
vic: normal meretu az ited, vagy pocket size? utobbibol van nekem par, es tartani nem nehez oket, de a gerincre rohadtul kell vigyazni (persze nehany hasznalt, azoknal mar mindegy :-/)
OFF
threep: maximalisan egyetertek! ezert van nekem c64-es jatekgyujtemenyem :)
night: ha filmkent nezem, az mas. de nem (csak) ugy nezem :) ok, az effektek sem csak penz kerdese, de a legbutabb akciofilm is tele van jobbnal jobb effektekkel, megsem loknek semmit a filmen. vagy itt a jurassic park. az elso, ami meg nezheto. ugyanugy az ilm csinalta az effekteket, mint a star wars-oket, megsem lett jo film. a hp film egyebkent tenyleg semmi kulonos... a masodik vagy a harmadik tetszett a legjobban, visszatekintve az elso annyira nem, kivancsi leszek, ezekbol milyen film lesz, de csodak ugye nincsenek...
a hp-t szerintem azert ismerik a tanarok, mert kifejezetten gyerekkonyv. a gyuruk ura szerintem valamivel tobb, tovabba fantasy, amit a legtobb tanar (a horrorral egyutt) szar, igenytelen ponyvanak tart. nem mondom, hogy nem valo altalanos iskolasoknak, ez butasag, de akkor sem egy kategoria a ketto.
mindegy, tema lezarva, inkabb megyek, befejezem a night shiftet es kezdem a skeleton crew-t :)
Nem akarok alfejezeteket nyitni, így utolsó hozzászólásom az OFF témában:
Az LOTR-filmrôl annyit, hogy filmként kell szemlélni, nem a könyv mozgóképesített változataként. (Mint ahogy a Harry Potter-film gyakorlatilag nem film, hanem a könyv mozgóképes mása.)
"...a többi csak pénz kérdése": Nem, nem csak pénz kérdése, hanem szaktudás, lelkesedés, rajongás, odafigyelés kérdése IS. A látványvilág megteremtésénél pld. egy az egyben a Tolkien-művek illusztrátorai által ábrázolt világot rekonstruálták, ez nem csak a pénzen múlott, mégis nagyon megemelte a filmet. Satöbbi. Mondom, nem akarom ragozni.
A HP-ról: szsvz sz már generációs kérdés, de tényleg. És ez lehangoló. Elismerem, hogy könyvben egész jó lehet (nem tudom, nem olvastam, nem is érdekel annyira), de filmként semmi különös. A gyerekek ilyen filmek alatt szoktak kimenni pisilni a háromnapos ünnepek második napján, ahogy azt egy olvasótársunk egy másik topicban megfogalmazta.
És azért van abban valami szomorú, hogy a HP-t ismerik a tanárok, a GYU-t meg nem. Threep, csak azért is a GYU-ról kellett volna ismertetôt írnod, hadd tanuljon az a tanár!
Mellesleg jól veszem ki, hogy hetedikes vagy? Azok a boldog szép idôk...
bone: Én is most olvasom (újra) az It-et eredetiben. Immár másodszor angolul, egyszer már magyarul is megvolt :)))) Imádom...
Amúgy nekem is egykötetesben van meg, és szerintem is marha nehéz tartani. Valami 1080 oldal körül van ez a kiadása asszem. Igaz, nekem nem az van meg, aminek te kerested a coverját, ha jól emlékszem, hanem egy régebbi kiadás, amin a magyar coverről jól ismert bohócarc van.