Keresés

Részletes keresés

altimus Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93888

> nem is értem hogy lehet összehasonlítgatni a kádárrenszert egy legitim módon megválasztott kormánnyal...

 

a ket korszakot ossze lehet hasonlitani.

 

nyilvan nem kadar legitimitasat hasonlitjuk ossze orban legitimitasaval, hiszen kadart nem valasztotta meg senki, orban meg egy legitim demokratikus valasztason lett 2010-ben az orszag miniszterelnoke. (A 2014-es, 2018-as valasztasokrol mar megoszlobbak a velemenyek)

 

Előzmény: kifli (93887)
kifli Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93887

teljesen el vagytok tévedve.

 

Kádár egy, az oroszok hátán hatalomrajutott és tartott diktátor (báb) volt.  senki nem választotta meg, nem voltak szabad választások.  tehát a legitimitása nulla volt. 

 

nem is értem hogy lehet összehasonlítgatni a kádárrenszert egy legitim módon megválasztott kormánnyal...

 

ez pont olyan, mint feles törvényekkel módosítni egy kétharmados törvényt...

Előzmény: BZoltan (93883)
altimus Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93886

Mo nem erositette a versenykepesseget a kadarizmus alatt. Epp ezert volt a rendszervaltas utan az a marha nagy lejtmenet. Itt allt egy orszag versenykepes tudas nelkul, versenykepes gyarak, uzemek nelkul, nyelvtudas, toke, ... nelkul. A kgst-n belul tudtunk kereskedni, boldogulni, de ez a vilagpiachoz edeskeves volt. Gyanitom, hogy kadar amugy nagyjabol kimaxolta a rendelkezesere allo mozgasteret, tobb nem nagyon lehetett abban a rendszerben es strukturaban.

Előzmény: BZoltan (93883)
altimus Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93885

Igen, en sokmindent nem lattam akkoriban. Az en anyai nagyapam volt kulak, de akkoriban szokatlan modon o elvalt nagyanyamol es tavolabb koltozott, zalabol somogyba, meg amikor anyam gyerek volt a vh alatt. Aztan csak evtizedekkel kesobb kerultek ujra kapcsolatba. Ma az arcanumnak koszonhetoen sok helyen megtalalom a nevet, helyi somogyi lapokban cseplogepeket hirdetve, mehcsaladokkal kereskedve ... Volt kocsmaja, vegyesboltja stb. En mar csak idos emberkent ismertem. Nagyon impressziv volt, hogy a falusi borospince nagy vas kulcsat allandoan az oven hordta. Azt nem adta ki a kezebol. Erdekes, hogy meg a 70-es evekben is komoly tisztelete volt a faluban, elore koszontek neki az emberek.

 

Anyamek mar utaztak 3 evenkent nyugatra, de en pl. nem kaptam veluk egyutt utlevelet. Emlekszem az elso utjukra, meg 10 eves se voltam, amikor keszulodtek ... 3 hetre elmentek olaszorszagba, engem meg lepasszoltak a nagyszulokhoz. Nem volt szep huzas. De hoztak zsinoros taviranyitos autot es donald kacsas kocka ragot.

Előzmény: BZoltan (93883)
loading Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93884

Általában az oportójukat vettem, mert jó volt és árban is OK volt. Valamelyik évjáratnál (2016/17) aztán beszökött az istálló és nem volt jó. Utána következő még rosszabb volt és felhagytam. Több év után most vettem újra tőlük.

Kóstolókon a (2015/2016) merlot-juk is jó volt. De bizonytalanra nem merek annyi pénzt kiadni.

Előzmény: Winesoul (93866)
BZoltan Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93883

Kádárnak alapvetően ugyanaz volt a mázlija mint Orbánnak. Egy globális konjunktúrában, stabilan növekedő gazdasággal sikerült mindkettőjüknek a hatalmuk alapjait lerakni. De ahogy az olajválság bebaszott Kádárnak, ugyanúgy a kovid válság is odaver a mostani gazdának is.

 

Az amúgy érdekes, hogy milyen más lehetett a kádár-kor megtapasztalása. Én például Veszprémben, Szentkirályszabadján bőségesen láttam orosz katonákat. Ott az orosz helikopter bázis mellett meg Hajmáskértől egy kőhajításnyira a megszálló hadsereg élménye kézzelfogható volt.

 

A prosperitás és a perspektíva persze tényleg adott volt. Feltéve ha nem volt a családod reakciós, klerikális elhajló, osztályellenség, kulák, hortista, stb, stb... ha az volt akkor simán esélyes volt, hogy nem vettek fel egyetemre, baszogattak középiskolában, nem léptettek elő a munkahelyeden, nem kaptál kék útlevelet, stb, stb. Szóval lehetett nagyon szarul megélni azt a kádári konszolidációt is. Nekem a nagyszülők megmutatták a földeket amiket a családtól elvettek, a nagyfater megmutatta az utcán azt aki az Andrássy út 60 pincéjében verte, stb, stb.

De ezzel együtt a nagyszülőknek csak lett szőlőjük és pincéjük a Somlón :) minden télen vágtunk disznót Szenkirályon, nyáron bármikor szaréhugyé mehettünk a Balcsira.

Újságot nem járattunk, mert tudtuk, hogy hazudnak. A tévéhíradót megnéztük és tudtuk, hogy hazudnak.

Előzmény: altimus (93873)
BZoltan Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93882

Zseniális ez a videó :) már láttam korábban, de ez újra nagyon ütős. Szerintem a csórikámnak ilyenkor amolyan laza félmerev állapotban lehet a mikropénisze... és valószínűleg el is csöppen így menet közben. De abban is biztos vagyok, hogy Németh Szilárd meg Semjén Zsolt néha arról ábrándozik, hogy egyszer majd az ő gazdájuk ilyen ilyen külsőségek közöt fog bevonulni a magyar országgyűlésbe. Orbán pedig egészen biztosan kiverné erre a videóra ha képes lenne erekciót produkálni...de olyanja neki utoljára szerintem valamikor 2002 elején volt.

Előzmény: altimus (93880)
altimus Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93881

Amig Putyin a szinen van kizarnam Ukrajna Nato tagsagat. Ez abszolut nyilt haborus helyzet lenne, ami a fenenek se hianyzik. Hosszu tavon persze ez a nyugati vilag - oroszorszag ellentet szerintem at fog menni egy szovetsegbe, mert az igazi konfliktus a nyugati vilag es kina kozott fog allandosulni. A klimavaltozassal kina elobb-utobb be fog vonulni Sziberiaba, es az oroszoknak nem lesz mas valasztasuk, mint a nyugati szovetsegi rendszerbe tagozodas. De ez fel evszazados prognozis.

Előzmény: BZoltan (93878)
altimus Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93880

azt hiszem ennyi eleg is az orosz medverol:

 

https://www.youtube.com/watch?v=nYpj3r1Wrck

 

de van ennek teljes, oras valtozata is a youtube-on mazohistaknak.

Előzmény: BZoltan (93878)
altimus Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93879

Lassan a vegere erek a mai hireknek. Szomoruan olvasom, hogy meghalt Richard Leakey. https://www.nationalgeographic.com/science/article/richard-leakey-trailblazing-conservationist-and-fossil-hunter-dies-at-77

Rendkivul okos, szeles latokoru, remek eloado volt. A youtube-on van par eloadasa, ha valaki unatkozna.

BZoltan Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93878

Az nem kérdés, hogy a NATO-nak is és Magyarországnak is érdeke lenne a NATO tagság ha még nem lennénk tagok. A kérdés az, hogy Vovának mi lenne erről a véleménye. Én közel sem vagyok külpolitikai szakértő, de az én megfigyelésem az, hogy ha szovjet cárnak jobbra lóg a fasza egy unalmas szerda reggelen akkor simán beszopat és becsicskít bárkit... vagy ha nem ő akkor valakije a meglehetősen népes udvartartásából.

 

Ahogy ha jól tudom Ukrajnának is erősen érdeke lenne a NATO tagság és a NATO-nak is nagyon jól jönne Ukrajna tagsága... aztán nézzed meg mit iszapbirkóznak. De, ha nem volt szovjet tagállamról akarunk beszélni akkor nézzük meg, hogy Finnország sem NATO tag még... és nem azért mert a finneknek büdös lenne a tagság. Egyszerűen nem akarnak baszakodni az orosz medvével.

Előzmény: mbukovics (93872)
altimus Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93877

Szerintem nem irtam, hogy a kadar rendszer vallalhato volt. Azt irtam, hogy en gyerekkent abban nottem fel, es boldog, normalis gyerekkort tudott biztositani. Amugy a kadar rendszer nem valasztas kerdese volt. Egy egypart rendszerrol van szo, ahol nem voltak 4 evente demokratikus valasztasok. Volt ugyan parlament, de annak tevoleges szerepe nem volt. Ma mar tudjuk, hogy ott is voltak a parton beluli harcok, voltak progresszivebbek, voltak retardaltak, moszkovitak ..., de a vilagpolitikai kuzdoteren le voltak osztva a lapok, az orszag a szovjet erdekovezet resze volt, es abban is maradt annak a felbomlasaig.

 

 

Előzmény: kifli (93876)
kifli Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93876

Maa rendszer ennyi vállalható volt szerinted akkor ezzel az erővel fasizmus

Előzmény: altimus (93873)
altimus Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93875

> Rendszeresen előfordul velem az, hogy egy itt a topikban dicsért bort felírok a listámra és alkalomadtán rá is mozdulok.

 

En az utobbi idoben nagyobb mennyisegben rendelem Ungvary Krisztian borait. A szaraz muskotalya szerintem baromi jo, abszolut meglepetes bor, igencsak tisztesseges aron. A cimke szerint a 2020-asbol 1100 palackot keszitettek, ugyhogy a vilagot nem fogja bejarni. Ebbol vagy 4 tucatot en vettem meg, mert iden ez a standard ivos bor nalam. Csavarzar, ude, friss illat, savak, konnyedseg. Talan azt irnatok ra, hogy techno bor, a mai divat szerint. Ellenben a muskotaly visz ebbe egy csavart, es csak beleteszi a termohelyet ... Nekem nagyon bejott.

Előzmény: BZoltan (93851)
altimus Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93874

> Nehéz megmondani, hogy egyáltalán létezik-e mint párt a Fidesz.

 

"fiatal" "demokratak" szovetsege.

azert ez meg mindig mosolyt tud az arcomra csalni, ha kicsit keserut is.

Előzmény: BZoltan (93855)
altimus Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93873

> de utána, a kádári konszolidáció 60-as éveitől, a munkásőrséggel, rendőrséggel és a rendszer iránt lojális néphadsereggel már simán elkaristolt Kádár.

 

Volt bo 20 ev, ami alatt szerintem az eroszakszervezetek nelkul is mukodott a kadar rendszer. A megelozo vilaghaboru traumaja, a rakosi rendszer terrorja utan az emberek bekere, normalis eletre es prosperitasra vagytak. Es akarmilyen meglepo, ezt a kadar rendszer szallitani tudta. En ebben az idoszakban voltam gyerek es nagy vonalakban egy traumamentes, sot, vidam, bekes, gyerekkorom volt. Pedig a szuleim abszolut nem politizaltak, kollaboraltak. Illetve annyiban igen, hogy tettek a dolgukat, sokat dolgoztak, de evrol evre jobban eltek es volt lathato perspektiva. Persze ma mar joval arnyaltabbnak latszik ez a kor, kilatszik a rendszer remenytelen poshadtsaga, a nyugat progresszioja ... De ez akkor szerintem nem latszott. Egy befele fordulo vilag volt. Irtam mar itt joval korabban, hogy en pl. Budapesten felnove abszolut semmit nem tudtam arrol, hogy mo-on szovjet katonak vannak. Soha egyet nem lattam az utcan. ...

 

Ma amugy joval komolyabb az idegenek elleni uszitas, a xenofobia, a kulso ellenseg kereses ... mint a kadar rendszerben. Persze volt hideghaboru, kubai krizis ... de ez a "szocialista tabor" elleni fenyegetes volt es valoszinuleg a szovjetuniobol kozpontilag iranyitott egyseges platform, nem magyar talalmany. Annak a resze, hogy akar tetszik, akar nem, Jaltaban bizony leosztottak a lapokat, es mi ott kerultunk bo 40 eves szopoagra.

 

2010-ota Orban szandekosan es celtudatosan alakitja, tereli a magyar tarsadalmat ugy, ahogy. Hihetetlen tarsadalom rombolast lehet egy evtized alatt vegezni. Kar ezert az evtizedert es elkepzelni nem tudom, hogy mennyi ido lesz ezt kiheverni, illetve hogy konkretan hogy tortenhetne a korrekcio.

 

Előzmény: BZoltan (93870)
mbukovics Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93872

Nem lephetnenk be. Aha. Mintha a NATO-nak nem lenne erdeke a magyar tagsag, mintha a magyar haderofejlesztes nem (reszben) a 2%-os NATO-hozzajarulasi cel erdekeben tortenne, mintha geopolitika nem is letezne, foleg nem a Balkan kapujaban, ahol siman buknak meg es cserelodnek kormanyok azert, hogy olyan miniszterelnökök legyenek hatalmon, akik beviszik az orszagukat (Eszak-Macedonia, Montenegro) a NATO-ba:

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_144647.htm

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_174589.htm

Előzmény: BZoltan (93870)
Hepci Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93871

Lassanként eljutunk oda, hogy ha nem lennénk tagok, már az Unióba sem léphetnénk be.

Pár hónapja a Főni környezetéből számos kísérleti léggömböt bocsátottak fel a kilépéssel kapcsolatban, de nyilván azt mérték, hogy ez még a fidernyák szavazótábor gerincének is sok lenne, tehát még dolgozniuk kell az ügyön Göbbelszék (Antal & Árpád) irányításával.

Előzmény: BZoltan (93870)
BZoltan Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93870

Azért a dicső múltról Ejzenstein tudott mesélni :) Ahogy nekünk kis és nagyobb iskolás korunkban rendesen nyomatták a kamu kisdobos meg pinír történeteket. Ha jobban visszaemlékszel akkor az egész magyar történelmet átírták egy munkásmozgalmi narratíva alapján. Na meg a dicső Tanácsköztársaságra is erősen építkeztek. Fiatal fasizmus volt a kádár-kori államkapitalista diktatúra, de minden lényeges elemét magán hordozta annak.

 

Amúgy ezt az megszállók által fenntartott rendszer dolgot szerintem feleslegesen emlegetik mostanában. A Rákosi-féle sztálinista modell volt az ami fenntarthatatlan volt. 56-ot még a vörös hadseregnek kellett lenyomnia, de utána, a kádári konszolidáció 60-as éveitől, a munkásőrséggel, rendőrséggel és a rendszer iránt lojális néphadsereggel már simán elkaristolt Kádár.

 

Tudod, szokták mondani akkoriban is és manapság is nyugati történészek és politológusok, hogy Kádár akár indulhatott volna egy szabad választásokon, mert valószínűleg simán megnyerte volna. Pont ahogy manapság is simán a fidesz az esélyes.

 

Mert ugyebár nem attól van demokrácia, hogy vannak választások :) Hanem attól hogy van sajtószabadság, szólásszabadság és véleményszabadság meg gyülekekezési szabadság.

 

Érdekes kérdés, hogy összevetve a KGST nyújtotta gazdasági lehetőségeket az EU támogatásaival és a mai NATO tagságunkat az egykori Varsói szerződéssel mennyiben lehet a mai rendszert "megszállók által fenntartott" rendszernek tartani. Tudom ez durva párhuzam... de ugye Orbán csak azért nem szopja le Putyint elő adásban mert a NATO tagság azért kötelezi bizonyos lojalitásra. Pedig ugyebár ha jelenleg nem lennénk NATO tagok akkor most már biztosan nem is léphetnénk be.

Előzmény: Hepci (93869)
Hepci Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93869

Kádár rendszere egy hazaáruló, megszállók által fenntartott rendszer volt.

Ez értelemszerűen kizárja a fasisztaság egyik jellegzetes ismérvét, a saját (vélt?) dicső múltra való ismétlődő hivatkozást és az arról szóló hősi eposzok gyártását.

Előzmény: BZoltan (93858)
Hepci Creative Commons License 2022.01.03 0 0 93868

A 2012-es kékfrankosuk zseniális volt.

Azóta sajnos a boraik abba az ársávba emelkedtek, amennyit én magyar vörösborért kóstolás nélkül már nem fizetek ki.

Előzmény: Winesoul (93866)
Winesoul Creative Commons License 2022.01.02 0 0 93867

No végre olvasok a Hernyák pezsiről egy élménybeszámolót, köszönöm! Tudni illik egy ideje szemezek vele, mert szeretnék egy etyeki bubi sort összeállítani, de feleslegesen nem szeretek költekezni, így  türelmesen várom míg beszámolókat kapok az ottani pezsikről :D

Előzmény: syntaxerror (93846)
Winesoul Creative Commons License 2022.01.02 0 0 93866

No ahogy nézem a Wassmann egész jó áron elérhető. A pince borai közül eddig a nyerő a potugieserük és az egyik évben emlékeim szerint a frajuk volt számomra nyerő. Amikor viszont a mitiszol rendezvényén kóstoltam a Bálnában háát annyira nyersnek éreztem akkor a boraikat, hogy sorra landoltak a kiöntőben.

 

Illetve mástól meg azt hallottam hogy némely tételük illós. Van bárkinek hasonló tapasztalata?

Előzmény: loading (93832)
BZoltan Creative Commons License 2022.01.02 0 0 93865

A legrosszabb esetben elkezdünk borokról írogatni :) 

Előzmény: homerx (93864)
homerx Creative Commons License 2022.01.02 0 0 93864

vigyazz, vigyazz, nehogy a forumra is kiterjedjen ez a mentalitas. a polidiliben volt egy vj-s topik mar x eve. oda ugye most begyuruzott ez a ketkapura focizunk tema, amibol lett egy jo kis trollkodas. a fidrakok megprobaltak mindenfelevel eltusolni az ugyet, megtomni semleges troll taraótalommal, erre ugye raugrott a tulpart is, aztan az lett a vege, hogy felszamoltak egy x eves forumot. ma mar nem letezik.

addig oruljunk, amig ebben a szelso sarokban ertelmes emberek irogatnak, mert ha ideteved a sok troll (mindket oldalrol), akkor lehet, hogy ennek a topiknak is reszeltek.

Előzmény: BZoltan (93857)
Hepci Creative Commons License 2022.01.02 0 0 93863

Mostanában rengeteg filmet néztem Hitler Németországáról (és annak kialakulásáról).

Sokat nézetnék ilyeneket kedves narancsos polgártársainkkal... bár nem vennék észre a hasonlóságokat, mert ugye az egyik bajszos és vékony, a másik pedig szőrmentes és pocakos...

Előzmény: BZoltan (93862)
BZoltan Creative Commons License 2022.01.02 0 0 93862

+ grandiózus építkezések

Előzmény: Hepci (93859)
BZoltan Creative Commons License 2022.01.02 0 0 93861

A mbukovics írta, hogy a hétvégi mellékletben vannak olyan írások mint amit korábban a 444-ről linkeltem be.

 

Lehet, hogy a hétvégi mellékletnek valami külön szerkesztési poliszije van.

Előzmény: Hepci (93860)
Hepci Creative Commons License 2022.01.02 0 0 93860

Honnan veszed, hogy a (print) Magyar Nemzet (jelenleg) egy olvasható újság? Nem írtam ilyet.

Körülbelül olyan a tartalom, mint az Origón, leszámítva a hétvégi kulturális mellékletet.

Előzmény: BZoltan (93857)
Hepci Creative Commons License 2022.01.02 0 0 93859

+ hiperszónikus propagandagépezet működtetése közpénzből

+ a közmédia minden szegmensének totális megszállása

+ a hazaffyjak ellenfelei kivétel nélkül nememberek, ellenük bármi megengedhető, leszámítva (egyelőre) a fizikai megsemmisítésüket

+ a múlt folyamatos átértelmezése

+ áltudományos intézetek létrehozása

Előzmény: BZoltan (93855)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!