Örömmel látom, hogy létrehoztatátok ezt a topic-ot. Öcsém (17), és én (23) nagy 350 mániások vagyunk. Tesóm van teljesen beőrülve a mociktól, én inkább az olasz autók (most: Lancia Dedra 2000ie )rabja vagyok. Sajnos többek között evégett a mocira nem sok szabadidőm jut, de nagyon szeretem. Szóval nemrég tettünk szert egy rettentő romos 350-esre 1970-ből (5e Ft-ért :-). Nyáron szétszedte tesóm, rendberakta, hülyéskedtünk vele egy pár hétig, de megadta magát.Előtte nem ültem ekkora motoron. Háát mit mondjak meghatározó élmény volt. Főleg mikor először beindult. A két kipufgóból dőlt a fehér füst, telenyomta úgy az udvart, hogy nem láttunk a füsttől semmit. És a hangja...Aztán mikor végre olyan stabilan járt, hogy menni is lehetett vele párszáz métert...Fantasztikus...Sztori: Nyáron mint említettem volt szereljük. Csumi olajos vagyok, félmeztelen, amúgy vékonyabb szikár fajta srác. Beindul. Fel a mocira, heccből be a városba (Kiskunhalas). Hát mit ne mondjak néztek ám! Csörgő csatoggó, füstöt okádó romos nagy motoron egy vékony retkes félmeztelen srác igénytelen bukóban száguldozik mint akinek elment az esze. A Szeged-Fehérvár buszjárat sofőrje nagy meglepetésében reflektorozott, röhögött, mutogatott. Az idősebbek csodálkoztak a motor láttán,a fiatalok meg ordibáltak ki az autók ablakán, hogy "ez az, gyerünk, nyomjad neki!" Aztán főtengely, léptetővilla kiderült teljesen használhatatlan állapotú. (3,4-ből rendszeresen kiugrott) Beindult az alkatrészvadaszat. Legutóbbi alkalommal Szegedről hoztunk el egy fél autónyi 250,350-es alkatrészt. Ez is érdekes volt. Családi ünnepségre mentünk Kistelekre. Díszmagyarban persze.
Autó frissen takarítva, csillog-villog. Tesóm kitalálja, hogy ugorjunk át Szegedre. Megérkezünk.
Az alak röhög mint a fakutya, hogy ezzel az autóval, ilyen szerelésben akarjuk elvinni a cuccokat. Elvittuk. Két hátsó ülés ledöntve, pléddel letakarva az igy keletkezett hatalmas csomagtartó alja. Úgy képzeljétek el, 1 komplett 250-es jawat (sok alkatrésze megegyezik a 350-esével), es kb váz kerekek hijján mégegy komplettet, és ezen túl töménytelen alkatrészt bepakoltuk. Persze tiszta rozsda, sár, retek az egész, de ez orvosolható.
Szóval ha valakinek van érkezése a dologhoz, akkor tudunk csereberélni. Most leginkább a karburátorra való takaró alu idom kellene mert az hiányzik egyedül ahhoz, hogy egy komplett hiánytalan 350-est össze tudjunk rakni.
Ezen túl ami a net-en fellelhető ezekről a mocikról azt nagyrészt felleltük. Szervizkönyvek, képek, stb. Valamikor kiteszem ezeket egy honlapra a közeljövőben. Illetve lenne egy kérdésem: Valaki tud nem aranyárban eladó 500-as jawat. Romos lenne a legjobb, mert az nyilván olcsóbb. Esetleg ha van kinn, Csehben, Szlovakiaban valakinek ismerőse, aki járatosabb a témaban, és email-ban fel lehet vele venni a kapcsolatot legyszi irjon! Öcsém álmainak netovábbja lenne egy ilyen moci, és gondoltam valahogy szerzek egyet mire 18 lesz.
Tisztelt Jawa-s/Cz-s topiclakók!
Életre hívtam egy "Pannónia motorkerékpárok" c. topic-ot. Akinek van ilyen irányú érdeklődése (is) és mondanivalója, akkor nézzen be. Hátha nem süllyed el... :-)
Csepptankos üdvözlettel:
CsA
akinek az 1968-as Cz 175 mellett van egy Pannónia blokkja is (egyenlőre még csak)
Szóval a kérdéseim:
1 - bár már profi vagyok a gyujtásállításban, de azért érdekelne hogy lehetne átszerelni elektronikus gyujtásra a régi platinásat, és ha lenne valami saját tapasztalat vagy weboldal leirásokkal megköszönném.
2 - ha valaki tudja mennyire tipikus ez az összeállítás, CZ váz és Jawa motor, vagy valami barkács dolog, mert én már a sokadik gazdája vagyok a motornak.
Nos én egy 6V-os 350-es CZ-Jawa-t használok, és én is sokat bajlódok a töltéssel. A baj a hogy valamiért a gyár úgy gondolta hogy majd pörgősen hajtják a motorokat, de minek ha nem muszáj :-), így elég egy hosszabb fényszórós út és máris lemerült az akku. Látszik is ha esik a fordulat, nem kapcsol az indexrelé :-(
Amúgy meg vagyok a géppel elégedve, nekem 3,5-4,5 liter körül fogyaszt, de pontos adatom nincs mert a Km számláló úgy 1500 Km-el ezelőtt feladta a harcot már megint.
Valóban pezseg a topic..
A képek oltári jók, tényleg, hogy tetted be őket NZ 350?
Ja és kössz az utánanézést a gyertyának! A tankolási adatok valóban érdekesek és az is igaz, hogy nem száguldozásra valók ezek a gépek, hanem, hogy nyugisan robogj vele a természetben.
Az én 350-esem esetében a 2/3-os számítás szerint 70-80 a tartós és tarthatós sebesség, hmmm - érdekes ez is.
Hinnye de beindult az élet!
Jawa350-630: Őszintén szólva amikor fel lett fúrva, nem az én érdekeltségi körömbe tartozott még. Apám megbízott egy szerelőt, hogy készítse fel műszakira (mikor megvette), és az javasolta neki. De nem tudom, hogy egyáltalán csinált-e rajta valamit, az is lehet, hogy csak a lóvét tette el és nem csinált semmit...
A fogyasztásomnál viszont vedd figyelembe, hogy azt is írtam, hogy 50-60-al jártam vele, hiszen elméletileg bejáratós. Ha 80-al küldeném, biztos becsócsálna 3,5 litert vagy többet. De nekem nem száguldozásra kell - egyrészt ez a motor nem arra való, másrészt pedig már kinőttem a száguldozásból (az Astra Classic-kal is 80-90-el járok, de alsóbbrendű utakon van úgy, hogy 60-al - az utakon folyó össznépi autóversenyről külön topic-ot lehetne nyitni...). Egyszer könyvtárból vettem ki egy motoros könyvet (bűnrégi volt), amelyben le volt írva a (csepptankos) Jawa/Cz motorok fogyasztása. 50 (!) km/h-nál volt megadva és emlékezetem szerint a 125-ösnek 2,4; a 175-ösnek 2,7; a 250-esnek kb. 3,0; a 350-esnek meg 3,5(?) volt megadva... Talán ebben a könyvben volt, hogy 2-ütemű gép esetén a max. sebesség 2/3-ával, 4-ütemű esetében pedig 1/2-vel szabad tartósan közlekedni, ha hosszú élettartamot szeretnénk, hogy a gépünk megérjen... (ezt én azóta nagyjából be is tartom)
Dzsudzsi: a fogyasztásról alkotott véleményed kb. fedi a valóságot. Lényeges dolog az, hogy az almát az almával, a körtét a körtével szabad összehasonlítani. Ha ezen a cm3 kategórián belül mindegyik fogyasztását 80 km/h-nál mérjük akkor mindenképpen igaz lesz, hisz a csepptankos Cz 125-nek ez már majdnem a végsebessége, közel 5000 1/min a fordulatszáma, míg a 350-es mon'gyuk csak 3500 körül foroghat (kb.).
NZ 350: Klasszak a képek! Van még? Leírnád, hogyan szúrod be a képet? Lehet van még itt rajtam kívül olyan, aki szintén nem tudja... Jawa350-630 beszúrhatná a gépének a fényképét... :-)
CsA
Megnéztem egy 1969-es könyvben azt, hogy milyen gyertya kell a Jawa-ba. ("Az én motorom" - Dózsa György) Szóval azt irta, hogy 225-ös kell bele. Jobbanmondva azt, hogy a 250-es meg 350-esbe kell 225-ös. Megnéztem, 125-ös Czetkára meg azt irja, hogy 145-ös! :))
Szóval 225-ös kell bele, bár mondjuk szerintem ez sok... :)
Más :
Mikor elmentem a motorral Pécsre Zalaegerszegről akkor volt a fogyasztása a motornak 4l/100km, és általában 90-100 körül mentem vele. Bár mondjuk az enyém újabbik fajta. Egyik ismerősöm magyarázta, hogy amikor neki volt 350-ese , ez kb. 1970-80 körül lehetett, nem fogyasztott többet 5l/100km-nél.
Nekem az a tapasztalatom, hogy 125-től 350-ig nagyából a 4-5l/100km fogyasztáson belül vannak a motorok. Ti hogy vagytok ezzel?
Nos a motor attól állt be (a szaknyelvek szerint), hogy a karter-térben levő párás levegő, valamint a benzinből kicsapódó benzingőz egyszerűen berozsdásította a fémet, nálam szerencsére "csak" a főtengelycsapágyakat. Így is igen-igen szerencsésnek mondhatom magam, hogy a dugattyúgyűrűk nem rohadtak össze a hengerrel - mert ez az igazi betegsége a sokáig álló motoroknak. Egypár hónapig most is áll a blokk, mert azt készre csináltuk apámmal (aki véletlenül szintén agrármérnök de neki csak egy simson starja volt anno mikor TSZ-be járt) és amíg a váz nem lesz kész a festéssel stb. addig félreraktam, belebugyoláltam rongyba, meg öntöttem olajat rendesen a dugók fölé és átmozgattam őket (alig bírtam kézzel az erős olajtól való komprimálás miatt).
Ennek a motornak 1980-ban járt le a forgalmija, jövő tavasszal szeretném újra forgalomba állítani. A történet igen tetszett amit írtál, az én Jawamon sajnos nincs olyan alkatrész amin ép lenne a festék v. a króm, így teljes savazásra, tisztításra és festésre, krómozásra megy, amit egyáltalán nem bánok, mert ezután is nálam marad és így legalább meg tudom őrizni abba a szép állapotában amibe most felújítom. A fogyasztásod igen jó, (arányosítva az enyémhez) állítólag a 350-esem fégykorában becsócsálta a 6 litert is. Az enyém is krómozott tankos és bele van sajtova a "Jawa-jel". A sárvédője nem az az "áramvonalas" hanem ahogy Te is írtad - a kecsesebb - fajta.
Most, hogy mondod a fényképes restaurálási anyagot, komolyan gondolkodom rajta! Én tudnék mutatni képet az enyémről, de nem lehet ide beszúrni, vagy igen? Azt kérdezném, hogy mi vezetett rá a fúrásra 28000 Km után? Elment a kompresszió, nem húzott annyira? Annak örülj, hogy szép maradt a festése és a krómozása, mert tökölődök most az enyémmel rendesen, de ha egyszer kész lesz....
Üdv Mindenkinek!
Igazán örülök ennek a topiknak, mivel én is rendelkezem egy felújításra váró 350-es Jawa-val. Évekkel ezelott vettem, mert kellett valami jármu (éppen nem volt kocsim), és motorozni is szerettem volna. Amikor aztán vettem egy autót garázsba került és nekiálltam felújítani. Ez sajnos csak a szétszedésig tartott, azóta almásládában van. Nagyon ráfér a felújítás, mivel több eleme rozsdás volt (már így vettem). Nem tudom mennyit ér egy ilyen moci de nem hiszem, hogy meggazdagodnék ha eladnám:) Ezért be fogom fejezni a felújítást. Én nem törekszem a gyári állapot visszaállítására, hanem egy nekem tetszo modellt akarok faragni belole. Pontos adatokat nem tudok írni róla, mert nincsenek nálam a papírjai. Amikor használtam tetszett a nyomatékossága, nem kellett pörgetni a tempós haladáshoz, és szép mély hangja van. Egy nagy kétötemu hackertol vettem, ez némi garanciát jelentett az állapotra. A gyújtása át van alakítva, a trabi tirisztoros van beleapplikálva. Emiatt kicsit ki kellett szélesíteni a deknit ami rejti. A töltéssel sokat szoptam, igazából most sem jó. Alacsony fordulaton kigyuladt a (nem)töltést jelzo piros és úgy is maradt amíg kedve volt. Csak magas fordulaton volt (néha) hajlandó kialudni. Persze az aksi meg merült ezerrel. Vettem bele egy új fesszabályzót, de nem javult meg. Utána hallottam, hogy fsz. cserekor el kellett volna követni valami rítuálét, de ez homály számomra. A fogyasztása amúgy 3-4l között mozgott.
Na most ennyi, ha újítok biztos dokumentálni fogom.
Sam
Felpezsdülőben a topik!
De mi a fenétől állhatott össze az egész? Az enyém se nagyon volt átforgatva (Az évtizedes állás fő oka az volt, hogy véletlenül sikerült kiszerelni a berúgó tengelyt, aztán meg nem akart a helyére menni. Innentől meg sem sebességbe rakni, sem a berúgókarral átforgatni nem sikerült ugyebár...) De mikor sikerült hozzáértő segítséget szerezni és összerakni (idén nyáron), úgy forgott minden mint a vaj.
Hozzám (hozzánk) 1988-ban került. Anno apámnak volt csepptankos 250-es Jawa-ja, amit még a hetvenes évek előtt eladott. Ez a Cz 175 1968-ban készült, de csak 1969 tavaszán helyezték forgalomba. Az első tulaj 1 évvel később eladta. A következő tulaj 88 előttig használta, minden évben le volt műszakiztatva, de keveset használták. Apám egyik volt munkatársa, egy idős ipse vette ezután meg. De szegénynek már nem adták meg a jogsi megújításánál az eü alkalmasságot, így legálisan már nem járhatott vele, a nevére sem volt írva. Szépen rendben tartotta, vett rá két új gumit, de összesen vagy 20 km-t ment vele. Apámnak sikerült rábeszélnie, hogy adja el neki. Apám nosztalgiából vette meg, és a Tsz-ben akart vele a táblák között közlekedni (agrármérnök). Ekkor álltam a sarkamra, hogy ez a motor túl szép ahhoz, hogy a földutakon járjanak vele - így lett az enyém. 28.000 km körül volt benne, egy hengerfúrást igényelt. Külsőleg szinte tökéletes, a krómok mint új korában (lámpakeret, kipufogó, teleszkópszárak, felnik), egyedül a tank krómozása nem tökéletes, azon volt némi felületi rozsda. Azt eltüntettem, olyan szépen néz ki, hogy nem szabad még hozzányúlni. A gép fényezése az eredeti bordó, arany csíkkal. A festés szép csillogó, az első sárvédőn van néhány pici púposodás az alatta levő rozsda miatt. Bosszantó dolog, mert összességében nagyon szép a sárvédő festése, de azt a pár rozsdafoltot meg el kellene tüntetni...
89-ben kimentem egyszer vele a fater munkahelyére. A vele egy irodában ülő kollegája kijött megcsodálni. Körbenézte és közölte, hogy neki is volt egy ugyanilyen, nagyon sajnálta, hogy egyszer elborult - neki egy kis fának, amitől lett egy pici horpadás a tank alján. Miközben ezt mondta pont belebökött a tankon lévő kis horpadásba. Elővettem a forgalmit és kiderült, hogy ő volt az első tulaj.
Eddig kb. 1.000 km-t mentem vele 50-60 km/h sebességgel. Kb. 2,5-2,7 volt az átlagfogyasztása.
Papír szerint 95 km/h a végsebessége (a 250-esnek 105 km/h, a 350-esnek pedig 120 km/h), én eddig 70-el "hajtottam meg".
A Jawa-nak is krómozott a tank oldala? Az első sárvédőd a nagy "csónak alakú" vagy a kecsesebb fajta? Az enyém az előbbi. Ha egyszer ki lesz szabadítva, akkor majd lefényképezem és beszúrom ide.
Te nem csinálsz valamiféle fényképes restaurálási anyagot?
CsA
Nos a dolog úgy történt, hogy a motort 1968-ban vásárolták újonnan természetesen Tatabányán, onnan került Mosonmagyaróvárra, a fickó használta a városban, itt-ott. Egyszer elment vele bulgáriába, de balszerencséjére egy szerpentinen lefele, konzervekkel rendesen megpakolva kapott egy hátsó durr-defektet és megburult vele. A fickó aláesett a motornak, a lába sérült meg rendesen, de végülis az később rendbejött, viszont a motor csodálatos módon egy tükörletöréssel, sztenderelhajlással "megúszta".
Akkor hazahozták a motort és pár hónap múlva a tag úgy döntött (nem kis szerencsémre), hogy kicserél rajta ezt-azt, amit meg is tett (főtengely, dugók, hajtókar, henger stb.) akkoriban könnyedén, hiszen alkatrész volt bőven és az ára sem volt vészes. Ezután még hajtotta durván egy fél évig és letette, ennyi. Ennek van 20 éve, én már régen meg akartam szerezni a masinát, de csak most tudtam. Annyit elég ha mondok a kinézetéről, hogy aki meglátta abban az állapotban, az azt mondta, hogy sohasem fog menni senki ezzel a motorral többet.
A festés elég sok helyen rozsdás, az egykor krómozott felületek szintén, kerekek és a motor természetesen beállva teljesen. A motort szedtem ki először, mert gondoltam ha azzal nem tudok mit kezdeni akkor kár az egésszel bajlódni, meg iszonyú kíváncsi voltam, hogy mitől állt be és melyik része?. Apránként kezdtem szétszedni, végül is ez egy fél nap alatt megvolt. Kiderült, hogy amire a legjobban számítottam, hogy a dugók lesznek beállva, azoknak semmi bajuk nem volt, mert éppen úgy álltak, hogy az egyikbe a kipufogón keresztül beáramolhatott a levegő és a pára, ami ugye ennyi idő alatt simán összerohaszthatta volna a hengert és a gyűrűket.
Nem így lett, azok mentek mint a kés a vajba, viszont a hajtókar eléggé beállt a főtengellyel, valamint a főtengelycsapágyak teljesen össze voltak rohadva. Innentől kezdve egyszerű volt a dolog, megvettem a szükséges csapágyakat, szimmeringeket, széthúzattam a főtengelyt (a két sonkapár között is van csapágy)és újracsapágyaztam az egészet ami hála a Cseh mérnököknek csak 5 db csapágyat és négy szimmeringet jelentett. Kellett még hermetic, csapágyragasztó, a tömítéseket kivágtam én, gyakorlatilag valamilyen szinten újjászületett a motor, ezzel most végeztem egy-két hete és anyagilag sem rokkantam bele. A henger és a hengerfej, meg még más tartozékokat homok-fújták, ugyhogy igen szépek lettek, a hengert végül is hőálló mattfeketével fújtam le, a rajta lévő hengerfej pedig fényes alu. színű, jól néz ki így nagyon. Jelenleg a kerekeket teszem rendbe, mert kiskalapáccsal kell leverni róluk a rozsdát, de mostanra már sikerült fémszínűre varázsolnom őket. Jön még a festetés, ami eredetileg festve volt az ugyanolyanra lesz festve, ami pedig krómozva, az ugyanolyanra krómozva. Újrabowdenezem és újrakábelezem, mert eléggé megviseltek ezek is rajta, a fékeket épp most viszem majd ferodoroztatni.
Egyelőre az elektronikával vagyok kicsit meglőve, azt még nem néztem át tüzetesen, van-e valamilyen baja, remélem nincs. Tavaszra szeretném, ha kész lenne és remélem, úgy néz ki a dolog, hogy szép lesz majd. Igen sok könyvben meg az internetet is bújtam, hogy minél többet tudjak meg róla.
Az óra szerint 27.000 Km van benne, ami a volt tulaj szerint hiteles, de én is azt hiszem, hogy ennyi lehet benne (az eredeti gumikból és gyertyákból). Az alkatrészek élettartama, biztosan nem rövid, mert akkoriban nem 5 évre terveztek egy motort a gyártók. Egyébként én sem tervezem eladni soha, egyrészt mert amennyiért el lehetne adni - az a pénz nem fedezné sem a ráfordított időt, sem az igazi értékét.
Gyárilag 1:22-es keverék kell bele ez persze eltérhet 1:20 v. 1:25 ez nem érdekes, azt viszont tudom, hogy ha spórolsz az olajjal akkor azt egyáltalán nem bírja, tehát nem baj, ha füstöl, annyi olaj mindenképpen kell neki! Hát nagyjából ennyi a sztori eddig, ha valakit érdekel valami részlet stb. akkor kérdezzetek.
Szóval 15-20 évig állt? Lentebb olvastam, hogy felújítod a blokkját. Mennyi km van benne? Nagyon rászorult a felújításra? Az enyémben kb. 30.000 km van, és eddig egy hengerfúrást élt meg 28.000 km környékén. Azért kérdezem, hogy mire számítsak a motor alkatrészeinek élettartamát illetően.
Ha jövőre újra levizsgáztatom, akkor se sokat fogom használni, az biztos, hogy soha nem fogom eladni. Gondolkodom rajta, hogy be kellene spejzolni cuccokból amíg lehet.
A haverod faterja milyen keverékkel használta? Tudomásom szerint 1:25 van gyárilag előírva. Én is így használtam, bár van füstje rendesen.
CsA
Kösz az infót, de nem annyira sürgős egyelőre még a vázban sincs a motor, csak tudni szerettem volna, nehogy ezen akadjak majd meg mikor arra kerül a sor, hogy 20 év után újra elíndítjuk.
Ismerősöm még csak akadna igaz Szlovákiában és nem a Cseheknél ,de köze sincs a motorokhoz az a baj...
Én már régen nem cseréltem gyertyát, hiszen 1990 környékéig volt rajta műszaki (CZ 175, 1968), de fejből én is a 175-ös hőértéket mondtam volna. Ha hamarabb nem kapod meg az infót, akkor én is utánanézhetek a hét vége felé - biztos, hogy megfelelő hőértékű van benne, csak meg kell nézni milyen (a szülőknél van garázsban, és körbe van pakolva, tehát ki kellene szabadítani).
Alkatrész tekintetében meg jó lenne utánanézni, hogy Cseh-ben vagy Szlovákiában mi a helyzet a csepptankos cuccokkal, van-e még valami forrás.
Nincs valakinek motoros beállítottságú ismerőse odaát?
CsA
Felhívtam az old motors-t és azt mondták, hogy EGY darab felnijük van és az is bontott, de szívesen elküldik, végül is segítőkészek az biztos csakhát, jó lenne, ha többmindent lehetne kapni hozzá!
CSabika!
Szerintem csak akkor nem kizáró tényező, ha újabb fajta Jawa-d van, mert ha régi, akkor úgy jársz mint én heteket futok egy-egy dolog után mire megszerzem, de fő az elszántság! :)
Kösz a "gyertya-infót" dzsuzsi de nekem régi (1968) as jawam van (abba azt hiszem kissebb hőértékű kell).
Most szereztem egy öreg magyar könyvet "A Motorkerékpár" címmel amiben a legrészletesebben vannak leírva a dolgom a motort és minden mást illetően, igen örülök neki, most rohanok fénymásoltatni!
Időközben már én is megtaláltam a tárcsafékeket. Most már csak az a kérdés, hogy kell-e venni hozzá másik villaszárat, hogy rá tudjam rakni a cuccost.
Az ötödik sebesség viszont jó lenne, lehet, hogy az rám marad.... :)
Csabika:
Lehet alkatrészt kapni, csak többet kell utánajárni, mert nem lehet minden motorosboltban kapni, meg az a tapasztalatom, hogy valamivel drágább is. :(
Mondjuk ha nem hajtod annyit, akkor nem hiszem hogy gond lesz, hogy drágább.
Jawa350-630:
Szerintem 175-ös hőértékű, de ez csak tipp, majd hétvégén megnézem otthon egy könyvben. Annyit tudok, hogy az újabbakba biztos 225-ös kell.
A kerékkel kapcsolatban: A küllők száma megegyezik és a hosszuk is, a küllők kereszezési szögét nem néztem, de ha a hossz és a szám megegyezik akkor nem lehet túl nagy gáz, igazából ez csak egy ötlet volt arra az esetre ha sehogy sem tudok kereket szerezni.
Nem vagyok pesti, de a címeket nagyon köszönöm, valószínű érdeklődni fogok az "Old Motors"-nál mert nekem fontos lenne ez a dolog. (kösz NZ 350-nek is) Meg-aztán jó lenne, ha tavaszra tudnék robogni a masinával. A hűtéssel kapcsolatban igazat adok, tény és való, hogy eléggé alulméretezzettek a bordák a 350-es nél (a hengerek közt semmi borda nincs és csak 1 cm- körüli hézag van). Éppen tegnap délelőtt raktam rá a blokkra a hengert és a hengerfejet, a henger feketére van fújva a fej pedig le van homok-fújatva (világos "aluminium színű"), nagyon jól néz ki így párosítva!
Dzsudzsi! Vannak új Jawáról is képeim (mint a te 93-asod, tárcsafékesek) meg ilyesmi de ötsebességes váltóról nem hallottam.
Tudja valaki, hogy milyen gyertya kell pontosan ebbe a (1968-as 350ccm 360-as típus ) Jawába? Megvannak az eredeti PAL-ok de semmit sem tudok róluk leolvasni tök tropák.
Király dolog ez a fórum, örülök, hogy megtaláltam. :)
Magamról egy picit : 125-ös Cetkával kezdtem, egy 85-össel, most meg van egy 93-as 350-esem. Szerintem nagyon jó gyártmány a Jawa, csak lehetne hozzá több helyen alkatrészt kapni...
A hűtőbordás dologhoz azt szeretném mondani, hogy a 125 cetkán nálam is feketére van festve a blokk, azthiszem valami hőleadó festék, de ez csak találgatás. A 350-es Jawa-n viszont nincs lefestve, a régebbi tulaj rakott rá egy légterelőt a tank és a hebgerek közé, kb olyat, amilyen a nagymotorokon szokott lenni airbox-nyílás, aztmondta, hogy feszítettebb tempónál túlmelegedett, és még jaárt azután is, miután levette a gyujtást, azután meg, hogy rárakta, nem volt semmi gondja.
Valahol a neten láttam, hogy lehet szerezni ötsebességes váltót hozzá, meg tárcsafékes elsőkereket, de nem birom megtalálni az oldalt. Nem látott valaki szintén ilyesmit? Lehet, hogy csak elolvastam a szöveget, úgyhogy ez nem biztos. Már régen volt.
"Tudja valaki, hogy lehet-e új kerékfelnit szerezni küllőkkel ehhez az öreg Jawához (1968)- a kerékagy nem kell mert az alu és nem rozsdásodott össze teljesen, mint a felni és a küllő. Úgy néztem , hogy a 250-es MZ hátsó kerékfelnije (ránézésre) megegyezik vele. Ha valaki tudna erről valamit, az jó lenne. "
MZ hátsó felnit szerintem necces összeépíteni Jawa kerékaggyal. Ha mégis ezt akaros, nézd meg, hogy a lyukak száma a kerékagyon és a felnin megegyezik-e, és egy eredeti jawa kerék küllőinek a szöge (ahol keresztezik egymást) ugyanakkora-e, mint az MZ-é, mert a felnin a lyukak ahhoz a szöghöz vannak "bedöntve", és ha nem passzol, nem lesz egyenletes a terhelés a felnin, behullámosodhat, a küllő feszül, hamarabb szakad, stb.
Eredeti jawa felnit viszont szerintem simán tudsz venni. Ha pesti vagy, 2 telefonszámot is tudok mondani, ahol érdeklődhetsz:
Karsay László 1/342-0247 VII. ker. Kertész u. 46.
(az öreget nehéz elérni, de sok jó cucca van, viszonylag olcsón, érdemes próbálkozni)
Old Motors Bt., 1212 Budapest, Széchenyi István utca 58. , (1) 425 0145
(kicsit drágábbak, de mindent meg tudnak szerezni, amit az öreg esetleg nem tud)
A hűtésről: Éppen azért, mert a 2hengeresnél 3000-es fordulatnál 6000 robbanás van, a hengerek közti falat kétszerannyi hőhatás éri, ezért több hűtőlevegőnek kellene ott áramolnia, de nem tud, mert szűk a hely. Nézz meg egy egyhengeres és egy többhengeres légűtéses motor üzemi hőfokú infraképét, és látni fogod, hogy a hengerek közt nagyságrendekkel melegebb, mint külső oldalon.
Először is kösz mindenkinek a tapasztalatait.
Nos a motorom még nincs levizsgáztatva, de azt hallottam, hogy 30-év felett ez lehetséges (veteránként vizsgáztatva) és ez azt vonja maga után, hogy megszabadulhatsz egyes kötelezettségektől - de ezt még nem tudom pontosan, utána fogok nézni, kb március-április körül viszem csak vizsgára, mert előbb nem lesz kész a krómoztatás meg a festés.
Én azt hallottam, hogy mikor ezt a motort megvették, bejáratták utána 120-130-akat téptek vele, persze nem tartósan, csak mikor odahúztak neki akkor megindult mint az ökör, meg, hogy az ellenszelet nemigen érzi meg (hála a nyomatéknak) azt viszont biztosra tudom, hogy 90-et túrában simán viszi.
A melegedés. Az igaz, hogy nem járja körbe a menetszél mindkét hengert mint az egyhengeresnél, de ha belegondolsz a főtengely fordulata mindkét motornál nagyjából ugyanazon az értéken adja le a szükséges teljesítményt (kb: 3000-4000 ford/min) így a kéthengeresnél, minden félfordulatra jut egy munkaütem míg az egyhengeresnél ez egy fordulatra kerül, ezáltal nagyobb hűtésre van szüksége mint a 350-esnek.
Tudja valaki, hogy lehet-e új kerékfelnit szerezni küllőkkel ehhez az öreg Jawához (1968)- a kerékagy nem kell mert az alu és nem rozsdásodott össze teljesen, mint a felni és a küllő. Úgy néztem , hogy a 250-es MZ hátsó kerékfelnije (ránézésre) megegyezik vele. Ha valaki tudna erről valamit, az jó lenne.
A 350-es Jawa hengerek es hengerfejek hutobordai tok normalisan vannak tervezve ellentetben pl. az Mz tulmeretezett bordaival, amik nem engedik, hogy a gep gyorsan bemelegedjen, emiatt csak negyedora menet utan kezd el a gep rendesen huzni. A Jawat indulas elott egy percig erdemes melegiteni, es csak utana indulni. Ha 90-es utazot tartasz, a dugok nem ragadhatnak be, hacsak nem lettek kicserelve valanmi szar magyarra, aminek mas a hotagulasa. Az pedig hogy fekete vagy mas szinu a hutoborda, szerintem tokmindegy.
C
Bocs, hogy beleszólok, de szerintem melegedés szempontjából nem ugyanolyan 1 db 175 ccm-es henger, mint egy 2 hengeres 350-es, ugyanis a hengerek belső oldala (a két henger közt) nem kap annyi hűtőlevegőt, mint a külső, míg a 175-ösnél az egész hengert körbejárja a menetszél. A P20-as pannonia soroztnál is ez volt az egyik oka a túlmelegedésnek.