Atyaisten, micsoda kepek! Ebben a topikban volt amikor valaki feltette a kamraja kepet azzal a rengeteg kolbasszal aminel itt tobben erdeklodtunk hogy hogy lehet megkozeliteni a kamrat, hova nyilik az ablak es hogy befoghato-e a kutyaja szaja ha ledugunk rajta egy szal kolbaszt?
En csinaltam a ferjemnek aki dietan van friss sutni valo kolbaszt de nagyon sovany husbol, mit mondjak, olyan is. Az ize jo de szaraz, nyogvenyelos....
Eredetileg én csak sült kolbászt terveztem aztán soknak találtam a mennyiséget így a füstölés mellett döntöttem. Profi módon megfüstölték 100 ft/kg áron. Nagyon kellemes illata van és szép színe. Igaz az alapanyag nem tökéletes. Most disznósajtot tervezünk és rakott fejet. Ja, és füstölt marhanyelvet.
Én csak a nyers kolbászig jutottam és kis mennyiséget 3 kg ezt is természetesen vásárolt húsból, azért, hogy legyen mit sütni, mert én nem eszem meg a készen kaphatót, félek, hogy valami nekem nem tettszőre ráharapok.
Készítenék többet is, hogyha lenne lehetőségem felfüstöltetni.
A múlt héten nálunk már kitört a disznótoros láz. Töltöttünk hurkát és kolbászt is kedden. Most még hozott anyagból dolgoztunk egyik barátommal, majd a saját nevelésű malackára is sor kerül később. Van még ideje növögetni bár már most is 150-160 kg körül van.
A kolbász elég soknak tűnt így nem hagytam meg az összeset frissen megsütésre, hanem felfüstöltettem egy szakemberrel. Kb. 8 kg. lett, csípősre ízesítettük a saját termelésű-gyártású porpaprikámmal. tegnap raktam fel rúdra és türelmesen várom a végeredményt milyen lesz kiszikkadva.
Sajnos eddig elég meleg volt az idő azért csírázik, nem igen tudsz mit tenni mint amit eddig is tettél.
Nem tudom mennyi a készlet de a vízóra akna jó szellős zsákba. míg a mostani tároló helyed hőfoka nem megy lejjebb
.Gondolom ettől se leszel okosabb,
leggyakoribb felhalmozott zöldségfajta a krumpli. Hűvös pincében tartsuk, jól szellőző edényekben, például fonott kosárban, műanyag ládában. Ha kisebb kiszerelésben vesszük, a műanyag zacskóból mindenképp vegyük ki. Ha hálóban vannak a szemek, akkor forgassuk át, hogy van-e köztük sérült, megvágott, romlásnak indult darab, melyeket távolítsunk el. A burgonyának a 4-10 Celsius az ideális, szabadban (erkélyen) is tarthatjuk, de ilyenkor fedjük le, hogy ne érje közvetlen napsütés. Az őszi melegben inkább fedett helyre tegyük, akár a társasház alagsora, vagy a nem túl zsúfolt kerékpártároló is megteszi. Ha pince nincs, van viszont vízóra akna, bátran használjuk krumplisveremnek. A burgonyát ne tároljuk hűtőben!
Örülök, hogy ilyen kedvező a fogadtatás, jó dolog ha egymás társaságában jól érezzük magunkat. Nem fontos, hogy mindenbe egyetértsünk, lehet vitázni, az csak előre viheti a dolgokat. De gorombaságokat, piszkálódást nem tudok elviselni olyankor én visszavonulok.
A ma reggeli salátánk ez volt:
Megérdemel egy próbát a Béta karotin tartalma nagyon magas, és egész télen készíthető, és főleg finom.
Csípős sárgarépa saláta2 adag
» 4 közepes méretű sárgarépa » 6-8 koktélparadicsom » egy nagy marék pirított, sótlan földimogyoró » egy csokor friss koriander » Öntet: » 2 evőkanál szójaszósz » 1 nagy zöldcitrom leve » 1tk cukor » 1 thai chili » 2-3 evőkanál víz
Elkészítés
A sárgarépát durvára reszeljük vagy julienne-re vágjuk. Lobogó vízben egyetlen másodpercig blansírozzuk, majd azonnal jeges vízbe dobjuk és leszűrjük. Közben kikeverjük az öntet hozzávalóit: a 2 evőkanál szójaszószt, egy zöldcitrom levével, egy teáskanál cukorral, egy apróra vágott, kimagozott chilivel és 2-3 evőkanál vízzel. Majd összeforgatjuk a répát, a koriandert, a paradicsomot és az öntetet, végül a salátát megszórjuk korianderrel és a pirított mogyoróval.
Persze jó hozzá a normál citrom is, mogyóró helyett most nálam pirított tökmag van, a koktél paradicsom se lesz máskor ez csak egy kis maradék volt, és jeges víz helyett csak jó hideg víz volt.
A betakarítás óta már harmadszor csírázom le a burgonyát. Földpincém nincs. A szuterénba tudom elhelyezni ahol két kisméretű szellőző ablak van, betonalapzat és 12-13 fok a leghidegebb télen is van 8-9 fok.
Igen..., es nincs is annal nagyobb orom mint felnyitni egy sajat kertbol elrakott savanyusagot vagy befottet, illetve valamit amibol ebedet krealunk es az asztalra tesszuk. Ez a teli tema egeszen addig amig be nem hoztuk az elso adag spenotot a tavaszi kertbol amit mar lehet hogy maskeppen fogunk felhasznalni mert a telen a topiktarsak uj receptet hoztak.
Jo kis topik ez!
Had jegyezzem meg hogy mar felbontottam egy csalamadet, a ferjem szerint nagyon finom, minden sajat volt benne, megkostoltuk a vodros savanyu uborkat is ami kicsiket mintha sotlanabb lenne mint tavaly de eszmelelenul finom kapor ize es illata van, jobb mint tavaly.
Karacsonyi vacsorahoz, ebedhez majd krealunk receptet hogy elohuzhassuk a keves es emiatt jobban feltett sult bazsalikom-paradicsom eltett micsodat amit ugy kellett vedelmezni a csalad elol akik alig vartak meg hogy elkeszuljon, sajnos keson jottem ra hogy ez ilyen finom, jovre mar az elso paradicsomokbol folyamatosan teszek el ilyet.
Ha arról írnánk amit most hozunk be a kertből akkor eléggé kihalt lenne a topik, ha most arról azok szólunk amit a nyár folyamán így, vagy úgy tartósítottunk, és most alkotunk belőle, több esély van az együtt maradásra. Már persze csak akkor ha van rá igény.
Ne zavartasd magad....én például mindenevő vagyok... vagyis írj nyugodtan recepteket is . Az internetről eegy csomó hülyeség jön itt meg kipróbált-megtapasztalt anyagokat teszünk fel.
Szeletelve fagyaszd le dobozba szépen beállítva attól függően, hogy 1 alkalommal mennyit szeretnél elfogyasztani tegyél be közé 1 keskeny zsírpapír csíkot, így mindig a szükségletnek megfelelő mennyiség kivehető. Nálunk most fogyott el a húsvétkor sütött beigli, olyan volt mint újkorában, de rétest is így teszek el.
Akármit sütök az 1 nagy tepsi, én nem eszem, a férjem meg csak keveset, de a gyerekek és unokák szereti. Ha ide szólna telefonon már is veszek elő mire ide érnek már fel is enged. Ha pogácsa azt mikróba felmelegítem.
Az meg ne zavarjon, hogy kertből, a konyhába, lehetne az is a cím, " ami a konyhába készül"
Ilyenkor már nincs mit behozni a kertből, de akit érdekel a konyha az velünk marad, aztán majd kitavaszodik és jön a kert.
Ugyan nem közvetlenül kertböl-a-konyhába-téma, legalábbis nem az enyémböl, de hát hol máshol találkozik az ember ennyi kiváló háziasszonnyal (és -úrral)?
Sütöttem egy süteményt, ami itt lefordítva "körtekenyérnek" neveznek. A belseje mindenféle magvakból és szárított gyümölcsböl van, és körülötte egy vékony, kelt tésztából készült köpeny van. Szeletelve fogyasztjuk, mint a kenyeret.
De hogyan tároljam? ha csak egyszerüen a levegön hagyom, kiszárad, ha becsomagolom valamibe megpenészedik, ha meg kiteszem, megfagy.
Már gondoltam rá, hogy az összes nagyobb edényt felviszem a padlásra, hogy akkor talán eszembe jut, hogy kevesebbet főzzek, de ha jönnek a gyerekek akkor hozzam le?
Így marad a lefagyasztás, már amit lehet.
Ma végre elmondhatom befejeztem a tartósítást, na ez nem fog ránk száradni, mert kevés, és mert olajos. Ez a tulipánpaprika a hideg elől beszorult a lakásba itt ettük meg a jó részét most leszedtem a végét és ez lett a sorsa.
15 főre 2 normál tepsivel lett az alábbi mennyiségekből : tepsi méret: 36*24 cm.
1./ 1 db füstölt hátsó csülköt ( 1 közepes hagyma+15-20 szem bors+ 2-3 babérlevél+5-6 gerezd fokhagyma) kiabbálok majd a csontokat kihúzom.
2./ A ragu: 3 nagy fej vöröshagymát felszeletelek vajon+margarinon megfonnyasztok közben rádobom a 10-15 deka aprózott kolozsvárit majd mielőtt minden elkészülne úgy vagy 35-40 centi felszeletelt lángolt vagy egyébb házikolbászt. még 3-4 perc és ez is kész.
3./ Közben 2,5 kiló gyorsfagyasztott hasábburgonyát elosztok két tepsiben és 3-4 evőkanál olajon átkeverve (még nincs só!) a sütőben 220 fok körül sütöm készre kétszer -háromszor átforgatva. Ezt már a ragu előtt meglehet kezdeni mert vagy 35 perc.
Összerakás: A megsült burgonyára megy a ragú majd erre a fél centis szeletekre vágott füstölt abbált csülök aztán betakarjuk a reszelt sajttal és a végén a fokhagymás tejfellel.
Sütőben készre sütjük mig a teteje elkezd kicsit barnulni.
Vegyük elő a pálinkát, igyunk egy étvágygerjesztőt, öntsük ki a hűs sört és együnk. Készítsük előtte elő a fekhelyet.
Nevezetes napom volt a hétvégén 15-en voltunk két tepsinyi "tepszis csülköt " csináltam a családnak. elfogyott. Ez egy nagyon laktató egyszerű de mégis nagyon nehéz tartalmú recept csak férfiaknak ajánlom mert mi nem fogyózunk állandóan. Ha valakit mégis érdekelne írjon.