Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2015.12.02 0 0 3254

Jajj nekem... erzem az illatat is... !

Előzmény: TINTUS (3251)
islamorada Creative Commons License 2015.12.02 0 1 3253

Atyaisten, micsoda kepek! Ebben a topikban volt amikor valaki feltette a kamraja kepet azzal a rengeteg kolbasszal aminel itt tobben erdeklodtunk hogy hogy lehet megkozeliteni a kamrat, hova nyilik az ablak es hogy befoghato-e a kutyaja szaja ha ledugunk rajta egy szal kolbaszt?

En csinaltam a ferjemnek aki dietan van friss sutni valo kolbaszt de nagyon sovany husbol, mit mondjak, olyan is. Az ize jo de szaraz, nyogvenyelos....

kentaur01 Creative Commons License 2015.12.02 0 0 3252
Eredetileg én csak sült kolbászt terveztem aztán soknak találtam a mennyiséget így a füstölés mellett döntöttem. Profi módon megfüstölték 100 ft/kg áron. Nagyon kellemes illata van és szép színe. Igaz az alapanyag nem tökéletes. Most disznósajtot tervezünk és rakott fejet. Ja, és füstölt marhanyelvet.
Előzmény: zsebi41 (3250)
TINTUS Creative Commons License 2015.12.02 0 1 3251

Étvágygerjesztőnek :

 

zsebi41 Creative Commons License 2015.12.02 0 1 3250

Én csak a nyers kolbászig jutottam és kis mennyiséget 3 kg ezt is természetesen vásárolt húsból, azért, hogy legyen mit sütni, mert én nem eszem meg a készen kaphatót, félek, hogy valami nekem nem tettszőre ráharapok. 

 

Készítenék többet is, hogyha lenne lehetőségem felfüstöltetni.

 

Nagyon guszta amit készítettetek!

kentaur01 Creative Commons License 2015.12.02 0 0 3249

A múlt héten nálunk már kitört a disznótoros láz. Töltöttünk hurkát és kolbászt is kedden. Most még hozott anyagból dolgoztunk egyik barátommal, majd a saját nevelésű malackára is sor kerül később. Van még ideje növögetni bár már most is 150-160 kg körül van.

A kolbász elég soknak tűnt így nem hagytam meg az összeset frissen megsütésre, hanem felfüstöltettem egy szakemberrel. Kb. 8 kg. lett, csípősre ízesítettük a saját termelésű-gyártású porpaprikámmal. tegnap raktam fel rúdra és türelmesen várom a végeredményt milyen lesz kiszikkadva.

zsebi41 Creative Commons License 2015.12.01 0 1 3248

Sajnos eddig elég meleg volt az idő azért csírázik, nem igen tudsz mit tenni mint amit eddig is tettél.

 Nem tudom mennyi a készlet de a vízóra akna jó szellős zsákba. míg a mostani tároló helyed hőfoka nem megy lejjebb

 

 

.Gondolom ettől se leszel okosabb,

 

 

leggyakoribb felhalmozott zöldségfajta a krumpli. Hűvös pincében tartsuk, jól szellőző edényekben, például fonott kosárban, műanyag ládában. Ha kisebb kiszerelésben vesszük, a műanyag zacskóból mindenképp vegyük ki. Ha hálóban vannak a szemek, akkor forgassuk át, hogy van-e köztük sérült, megvágott, romlásnak indult darab, melyeket távolítsunk el. A burgonyának a 4-10 Celsius az ideális, szabadban (erkélyen) is tarthatjuk, de ilyenkor fedjük le, hogy ne érje közvetlen napsütés. Az őszi melegben inkább fedett helyre tegyük, akár a társasház alagsora, vagy a nem túl zsúfolt kerékpártároló is megteszi. Ha pince nincs, van viszont vízóra akna, bátran használjuk krumplisveremnek. A burgonyát ne tároljuk hűtőben!

Előzmény: TINTUS (3245)
zsebi41 Creative Commons License 2015.12.01 0 2 3247

Örülök, hogy ilyen kedvező a fogadtatás, jó dolog ha egymás társaságában jól érezzük magunkat. Nem fontos, hogy mindenbe egyetértsünk, lehet vitázni, az csak előre viheti a dolgokat. De gorombaságokat, piszkálódást nem tudok elviselni olyankor én visszavonulok.

 

 

A ma reggeli salátánk ez volt:

 

Megérdemel egy próbát a Béta karotin tartalma nagyon magas, és egész télen készíthető, és főleg finom.

 

 

Csípős sárgarépa saláta2 adag

» 4 közepes méretű sárgarépa 
» 6-8 koktélparadicsom 
» egy nagy marék pirított, sótlan földimogyoró 
» egy csokor friss koriander 
» Öntet: 
» 2 evőkanál szójaszósz 
» 1 nagy zöldcitrom leve 
» 1tk cukor 
» 1 thai chili 
» 2-3 evőkanál víz

Elkészítés

A sárgarépát durvára reszeljük vagy julienne-re vágjuk. Lobogó vízben egyetlen másodpercig blansírozzuk, majd azonnal jeges vízbe dobjuk és leszűrjük. Közben kikeverjük az öntet hozzávalóit: a 2 evőkanál szójaszószt, egy zöldcitrom levével, egy teáskanál cukorral, egy apróra vágott, kimagozott chilivel és 2-3 evőkanál vízzel. Majd összeforgatjuk a répát, a koriandert, a paradicsomot és az öntetet, végül a salátát megszórjuk korianderrel és a pirított mogyoróval.

 

Persze jó hozzá a normál citrom is, mogyóró helyett most nálam pirított tökmag van, a koktél paradicsom se lesz máskor ez csak egy kis maradék volt, és jeges víz helyett csak jó hideg víz volt.

 

Elég szabadon szoktam alakítani a recepteket.

TINTUS Creative Commons License 2015.12.01 0 0 3246

Még annyit, hogy a mennyiség nem több 20 kilónál. Jövőre szeretnék többet ültetni miután egyre csak emelkedik a bolti ár, helyem meg lenne a kertben.

TINTUS Creative Commons License 2015.12.01 0 0 3245

Sziasztok.

A betakarítás óta már harmadszor csírázom le a burgonyát. Földpincém nincs. A szuterénba tudom elhelyezni ahol két kisméretű szellőző ablak van, betonalapzat és 12-13 fok a leghidegebb télen is van 8-9 fok.

 

Hogy lehetne jobban tartósítani?

kentaur01 Creative Commons License 2015.11.30 0 0 3244

igen, van rá igény :)

Előzmény: zsebi41 (3241)
islamorada Creative Commons License 2015.11.30 0 1 3243

Igen..., es nincs is annal nagyobb orom mint felnyitni egy sajat kertbol elrakott savanyusagot vagy befottet, illetve valamit amibol ebedet krealunk es az asztalra tesszuk. Ez a teli tema egeszen addig amig be nem hoztuk az elso adag spenotot a tavaszi kertbol amit mar lehet hogy maskeppen fogunk felhasznalni mert a telen a topiktarsak uj receptet hoztak.

Jo kis topik ez!

Had jegyezzem meg hogy mar felbontottam  egy csalamadet, a ferjem szerint nagyon finom, minden sajat volt benne, megkostoltuk a vodros savanyu uborkat is ami kicsiket mintha sotlanabb lenne mint tavaly de eszmelelenul finom kapor ize es illata van, jobb mint tavaly.

Karacsonyi vacsorahoz, ebedhez majd krealunk receptet hogy elohuzhassuk a keves es emiatt jobban feltett sult bazsalikom-paradicsom eltett micsodat amit ugy kellett vedelmezni a csalad elol akik alig vartak meg hogy elkeszuljon, sajnos keson jottem ra hogy ez ilyen finom, jovre mar az elso paradicsomokbol folyamatosan teszek el ilyet.

Előzmény: zsebi41 (3241)
zsebi41 Creative Commons License 2015.11.30 0 1 3242

Gondolom fözöcskézös topicoccal tele a padlás,

 

én úgy gondolom/    virágozzon minden   virág,/   elférünk mi is a palettán. A topik elején is fenn van:

 

 


a topickot a kertes, és paradicsomos topic kistestvérének szánom. Jelszó: ha megtermeltük, főzzük, süssük is meg.

 

 

Előzmény: taormina001 (3238)
zsebi41 Creative Commons License 2015.11.30 0 1 3241

Ha arról írnánk amit most hozunk be a kertből akkor eléggé kihalt lenne a topik, ha most arról azok szólunk amit  a nyár folyamán így, vagy úgy tartósítottunk, és most alkotunk belőle, több esély van az együtt maradásra. Már persze csak akkor ha van rá igény.

TINTUS Creative Commons License 2015.11.27 0 1 3240

Ne zavartasd magad....én például mindenevő vagyok... vagyis írj nyugodtan recepteket is . Az internetről eegy csomó hülyeség jön itt meg kipróbált-megtapasztalt anyagokat teszünk fel.

Előzmény: taormina001 (3238)
ZsuR Creative Commons License 2015.11.26 0 0 3239

Akkor egeszben fagyaszd le...

 

 

Előzmény: taormina001 (3238)
taormina001 Creative Commons License 2015.11.26 0 1 3238

Gondolom fözöcskézös topicoccal tele a padlás, csak én ott nem vagyok ismerös. Ez meg azért mégiscsak a Kertészet része.

 

A fölszeletelés nem jó ötlet, mert egybe szeretném öket elajándékozni a következö hetekben. Kb. feleakkorák, mint egy megtermett beigli.

Előzmény: zsebi41 (3237)
zsebi41 Creative Commons License 2015.11.26 0 1 3237

Szeletelve fagyaszd le dobozba szépen beállítva attól függően, hogy 1 alkalommal mennyit szeretnél elfogyasztani tegyél be közé 1 keskeny zsírpapír csíkot, így mindig a szükségletnek megfelelő mennyiség kivehető. Nálunk most fogyott el a húsvétkor sütött beigli, olyan volt mint újkorában, de rétest is így teszek el.

 

Akármit sütök az 1 nagy tepsi, én nem eszem, a férjem meg csak keveset, de a gyerekek és unokák szereti. Ha ide szólna telefonon már is veszek elő mire ide érnek már fel is enged. Ha pogácsa azt mikróba felmelegítem.

 

 

Az meg ne zavarjon, hogy kertből, a konyhába, lehetne az is a cím, " ami a konyhába készül"

 

Ilyenkor már nincs mit behozni a kertből, de akit érdekel a konyha az velünk marad, aztán majd kitavaszodik és jön a kert.

Előzmény: taormina001 (3236)
taormina001 Creative Commons License 2015.11.26 0 0 3236

Ugyan nem közvetlenül kertböl-a-konyhába-téma, legalábbis nem az enyémböl, de hát hol máshol találkozik az ember ennyi kiváló háziasszonnyal (és -úrral)?

Sütöttem egy süteményt, ami itt lefordítva "körtekenyérnek" neveznek. A belseje mindenféle magvakból és szárított gyümölcsböl van, és körülötte egy vékony, kelt tésztából készült köpeny van. Szeletelve fogyasztjuk, mint a kenyeret.

De hogyan tároljam? ha csak egyszerüen a levegön hagyom, kiszárad, ha becsomagolom valamibe megpenészedik, ha meg kiteszem, megfagy.

ZsuR Creative Commons License 2015.11.25 0 0 3235

:))  En a pincebe viszem le a nagyokat... mar osszegyult egy konyhanyira valo edeny... :))

Előzmény: zsebi41 (3230)
Rhéman Creative Commons License 2015.11.25 0 0 3234

Köszönöm! Igen finom lehet. :)

Előzmény: TINTUS (3229)
zsebi41 Creative Commons License 2015.11.24 0 0 3233

Én nem fogyózom, úgy, hogy beneveznék egy kicsire, megérne egy utána egy kis gyomor fájást!

Előzmény: TINTUS (3229)
zsebi41 Creative Commons License 2015.11.24 0 0 3232

Bocsi a duplázásér de azt jelezte, hogy hiba miatt nem ment el.

Előzmény: zsebi41 (3231)
zsebi41 Creative Commons License 2015.11.24 0 1 3231

Már gondoltam, hogy a nagy edényeket felviszem a padlásra, na de ha a gyerekek jönnek?

 

Ma befejeztem a tartósítást, ez a tulipánpaprika a hideg miatt beszorult a lakásba a jó részét már megettük ez a vége ennek ez lett a sorsa.

 

 

Előzmény: ZsuR (3225)
zsebi41 Creative Commons License 2015.11.24 0 0 3230

Már gondoltam rá, hogy az összes nagyobb edényt felviszem a padlásra, hogy akkor talán eszembe jut, hogy kevesebbet főzzek, de ha jönnek a gyerekek akkor hozzam le?

 

 

Így marad a lefagyasztás, már amit lehet.

 

Ma végre elmondhatom befejeztem a tartósítást, na ez nem fog ránk száradni, mert kevés, és mert olajos. Ez a tulipánpaprika a hideg elől beszorult a lakásba itt ettük meg a jó részét most leszedtem a végét és ez lett a sorsa.

 

                                           

Előzmény: ZsuR (3225)
TINTUS Creative Commons License 2015.11.24 0 2 3229

15 főre 2 normál tepsivel lett  az alábbi mennyiségekből : tepsi méret:  36*24 cm.

 

1./ 1 db füstölt hátsó csülköt ( 1 közepes hagyma+15-20 szem bors+ 2-3 babérlevél+5-6 gerezd fokhagyma)  kiabbálok majd a csontokat kihúzom.

 

2./ A ragu: 3 nagy fej vöröshagymát felszeletelek vajon+margarinon megfonnyasztok közben rádobom a 10-15 deka aprózott kolozsvárit majd mielőtt minden elkészülne úgy vagy 35-40 centi felszeletelt lángolt vagy egyébb házikolbászt. még 3-4 perc és ez is kész.

 

3./ Közben  2,5 kiló gyorsfagyasztott hasábburgonyát elosztok két tepsiben és 3-4 evőkanál olajon átkeverve (még nincs só!) a sütőben 220 fok körül sütöm készre kétszer -háromszor átforgatva. Ezt már a ragu előtt meglehet kezdeni mert vagy 35 perc.

 

4./ 4-5-6 gerezd apróra vágott fokhagymát+fél evőkanál vegetát  belekeverek 5-6 deci tejfölbe. 

 

5./ 35-40 deka trapistát lereszelek

 

 

Összerakás:  A megsült burgonyára megy a ragú majd erre a fél centis szeletekre vágott füstölt abbált csülök aztán betakarjuk a reszelt sajttal és a végén a fokhagymás tejfellel.

 

Sütőben készre sütjük mig a teteje elkezd kicsit barnulni.

 

Vegyük elő a pálinkát, igyunk egy étvágygerjesztőt, öntsük ki a hűs sört és együnk. Készítsük előtte elő a fekhelyet.

 

Jó étvégyat !

 

A sót borsot mindenki kedve szerint használja.

 

Rhéman Creative Commons License 2015.11.24 0 0 3228

Érdekelne! :)

Előzmény: TINTUS (3226)
kentaur01 Creative Commons License 2015.11.24 0 0 3227

na ez érdekes, én is a múlt héten csináltam csülköt, vettem egy 2,5 kg-os hátsó csülköt....de inkább írd le te hogyan készítetted

Előzmény: TINTUS (3226)
TINTUS Creative Commons License 2015.11.24 0 2 3226

Nevezetes napom volt a hétvégén 15-en voltunk két tepsinyi "tepszis csülköt " csináltam a családnak. elfogyott. Ez egy nagyon laktató egyszerű de mégis nagyon nehéz tartalmú recept csak férfiaknak ajánlom mert mi nem fogyózunk állandóan. Ha valakit mégis érdekelne írjon.

ZsuR Creative Commons License 2015.11.23 0 0 3225

Oh... en is orulok... mert en is meg hadseregnek fozok - pedig mi is ketten vagyunk.

 

Ami segit - a gyerekek jonnek vasarnaponkent vacsorazni, igy aztan sutok-fozok kedvemre.  Hetkozben meg... kevesebbet, legalabb is probalkozom vele.

 

 

Előzmény: zsebi41 (3224)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!