Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
Ezeket általában sima pünkösdirózsa-gyökérre oltják, az pedig olyan répaszerü. Nem is lesznek nagy bokrok, mint az a rózsaszin amit vki néhány napja tett fel, hanem csak egy szár jön fel, és az ágazik el.
Hmmm. Én tavaly hoztam egy hasonló tövet, mint amiket Te vettél, Angliából. Mivel repülővel jöttem haza, meg sok volt a cuccom (csokik, gyümölcstea :-)) kiszedtem a cserépből, még az ültetőközeget is lemostam róla (valami fura homokszerűben volt, mintha az angoloknál szokásos kagylós kavics homokja lett volna). Nem volt hajszálgyökere, csak egy húsos, vastag, némi kis elágazásokkal. Két egymásba csúsztatott ásványvizes flakonban csomagoltam el. Legalább 24 órát volt igy, sötétben. Ja meg becsavartam nedves papírba. Itthon rögtön elültettem jó nagy cserépbe, erdei földbe, amibe érett marhatrágyát kevertem. A bimbó elszáradt rajta, nehezen indult meg, de idén már látok rajta bimbókezdeményt. :-) Kicsit hosszú lettem! Szóval szerintem ne izgulj!
Én elültettem őket! Nagy meglepetésemre könnyen kicsusszantak a cserépből! Egyiknek sem volt hajszálgyökere:-((( Kíváncsi leszek megmaradnak e!Ha nem, botrány lesz!!!
Hát a listájuk teljesen megegyezik a Pálmaliget Bt. listájával! (Ott képek is vannak) Tegnap egyébként jártam a Safruban, meg 2 New Gardenben, mindenhol volt fás peónia. A két NG felejtős. Drágák és ramatyok, tök vissza vannak vágva, pedig a fásat nem kell visszavágni. De ha valakit érdekel, a Safruban 3.200,- ért van féltelt fehér, ft. rózsaszín és ft. piros, elég erős tövek. A pirosokon és a fehéreken láttam bimbót is. Mindegyik Hegedés. Az én fehérem is Hegedés, és nagyon szép volt a virágja tavaly. Rózsaszínt szívesen vettem volna, csak azok nem voltak bimbósak.
Az történt,hogy nem történt semmi sem!!:-D Na kíváncsi vagyok az ellenállhatatlan bokrocskádra!! 9 bimbi az nem semmi:-) Tessék lefotózni ,ha virágba borul!
Találtam egy pécsi kertészetet a neten, (beszéltem is a pasival) 34-40 cm-es növényei vannak, elméletileg világos pirosak, 1.600,- Ft darabja, 2 ezer a postaköltség. Ha valakit érdekelne Pesten, többen össszeállhatnánk, mert elméletileg 50 ezer Ft-ig ugyanannnyi a postaköltség. Szal, ha valakit érdekelne?
Mi történt? 2 napig akkora zsongás volt, most meg mindenki eltűnt?!?! Egyébként én is kedvet kaptam a beszerzéshez! 1 hónapja kinéztem egy tövet egy kertészetben, csak akkor még nagyon korán is volt ( egyébként valószínű még tavalyról maradt nekik), meg még csak rügyezett. De tegnap már hatalmas volt, 40-60 cm-es ágakkal, és 9 db bimbó volt rajta! :-)) Fél órát kerülgettem, hát nem lehetett otthagyni. Nagyon baba. Csak nem tudom milyen színű lesz. :-( Bár 9 bimbóval mindegy. Legfeljebb elcserélem. Meg aztán lehet, hogy alkalmazható rajta az "ásóval kettécsapás" módszer, és akkor mindjárt 2 tő lesz belőle. Elég idős tönek tűnik, elég vaskos a töve.
Van egy nagyker, annak a fajtalistáját át tudom küldeni emailban, akit érdekel, sok szép fajtájuk van. De náluk nem lehet venni, de megmondják, hogy kinek szállítanak gondolom. Egyet biztos tudok, a Kelenvölgyi Faiskola, náluk biztos meg lehet rendelni.
Örülök, hogy tetszenek! A paeoniák nálam futóhomokban élnek, rengeteg kikelt magától, tele az egyik bokor alja. Én eddig tőosztással szaporítottam, az egyik bokrot egyszerűen ásóval kettévágtam. Mindkettő szép nagy bokor lett.
Köszönöm:)).Az idén okvetlenül teszek fel, de előtte nem nagyon készült, ill. ami az nincs már meg, de valahol van egy kinyomtatott, azt talán le tudom fényképezni.