Tavaly ígértem Nektek - kéretlenül - fényképalbumot a Felsőzsolcát és minket elöntő árvízről.
Sokáig - őszig nem volt rá se időm, se energiám, hogy ezzel foglalkozzak.
Télen nem volt hozzá erőm szembesülni újra és újra a látottakkal.
Tavasszal még mindig harcoltam - sőt jelenleg is harcolok(!) - a biztosítóval, hogy megkapjam a kártérítést.
Úgy, hogy mint látni fogjátok későbbi albumban, képeket készítettem az eddig elvégzett munkákról. Igazságügyi statikus készített tervrajzokat, s részletes költségvetést.
Ezeket benyújtottam egy kérelemmel októberben(!), s azóta próbálok eleget tenni az újabb és újabb kívánságaiknak...
S persze emiatt még van munka hátra igencsak: vonúvasas megerősítés, szárítófalak felszerelése, újabb két helység újraaljzatbetonozása stb.
De ahogy közeledett a mai nap; évforduló, amikor elárasztotta a víz az utcánkat, elementáris erővel tört fel, s tör fel a kéretlen emlék, érzés, mindaz amit felejteni próbálunk.
MOST vagyok képes arra, hogy leüljek a gép elé s elkezdjem az albumkészítést: válogatást, kicsinyítést, címadást, bemásolást.
Feltehetitek a kérdést: Volt időm fényképezni!?
Igen volt, hiszen ez csak egy pár pillanat volt abban három - összesen két óra alvással eltöltött - napban. A többi munkával, homokra, zsákra várakozással telt.
S éreztem, hogy ezt meg kell örökítenem. Mementónak.
Mementónak, hogy minek nem lett volna szabad bekövetkeznie, ha mindenki teszi a dolgát időben...
Kérlek nézzétek el, hogy ezzekkel az OFFTOPIC képekkel terhellek Titeket!
Az alapötlet szombat lett volna..., de a júniusi szombatok elkeltek már itt-ott. Ezért nyitott a társaság a vasárnapok felé. Remélem megérted és össze tudod így is egyeztetni a lehetőségeiddel. Mind azt szeretnénk, ha sokan összejönnénk, aztán ki-ki addig marad míg tud! ;-)
Lehetne inkább szombati napon ez a randi? Mi vidékiek még utána haza indulunk vasárnap este onnan............... az plusz 2-2,5 óra. Másnap meg munka. kicsit karcos nekem.
Igen, ezek azok a célcuccok, arra a nyeles vezműtengely-főtengely kombóra vártunk, de hát nem akaródzott megjönni :-)))
Nem leugatni akartak engem, csak arra rávilágítani, hogy meg lehet ezek nélkül a segédeszközök nélkül is csinálni, de ha valaki kicsit is ad a munkájára (mint az én szerelőm), az tutira megy, nem akar kifizetni egy teljes motorgenerált...Sőt, ő nem is engedett el naélkül másik Fiatomnál, hogy ne vártuk volna meg, míg 3x be nem kapcsola a hűtőventillátorom, hogy a vízpumpa, amit felrakott, működik rendesen, plusz nem engedi el a vizet...Szóval, körülményes a Zoli bátyám, de ért hozzá :-)))
"...A feszítőgörgővel sem kell nagyon bajlódni, mivel poziciófülek jelzik a helyes feszítőerőt...."
Azért kicsit erős ez. Az Albinál bizony túl lehet feszíteni, ergo nem kell mindent elbagatelizálni.
Más: lehet, h Te gyakran szerelsz hasonlókat, attól még ez a fórum nem szerelők közszereplésére nyitódott. Tehát, ha tudsz, akkor segíts, de ne"leugass" embereket.
Nézd, én sem vagyok már mai "szaki", bár autót még nem "ettem". Persze értem mire írtad ezt!:)
... azért a kollega védelmére, valóban nem annyira komplikált, csupán sokan a vezérlésmódosító megléte miatt tartanak az "ismeretlentől". Pedig álló motornál ez is csak egy szerkezet és ha jól jelölünk, gyakorlott szakiknak ez nem okozhat problémát.
Amúgy magam is javasolni szoktam még szíjcserénél is a nem folyamatosan hasonlót csinálóknak a rögzítők használatát. A főtengelyt és a vezkereket ezekkel lehet fixálni. Az ábrákon jól kivehető a pozició is.:))
... és még annyit: ritka eset amikor én is használom. Általában, ha hosszabb ideig áll a művelet és nem csak magam vagyok a motor közelébe. Tudod! Az ördög nem alszik!
... meg talán még annyit, h fél mm-t nem lehet elrakni, mert egy fog elrakása is már 4 mm körül van.;-)
Első ábrán a főtengely rögzítését (1 ) láthatjátok, a másodikon a vezérműkerékét ( 1/a ).;-)
Figyelj, az öreg szakim nagyon sokféle autót megevett már, addig nem nyugodott, míg meg nem csinálta mindet. Én odavittem, aztán neki is telefonálnia kellett a márkaszervízbe a haverjához, hogy kihozhassák a szerszámot hozzá, de nem engedték a műhelyfőnökök. Ő meg szegény csak várt-várt, nekem pörögtek bele a km-ek, és úgy döntöttünk, inkább beviszem a haverjához a márkaszervízbe...De látod, Attis cartárs is ezt az infót kapta...
Valami fixáló szerszám, amivel kompletten megfogatják a teljes kihajtását a vezérlésnek. Fél mm elmozdulás is már állítólag kellemetlen motorműködést okozhat.
Valami célszerszámra vártunk, ami csak a márkakereskedésben van és onnét nem adják ki csak úgy, maszek szerelőnek. Ha sima motor lenne, simán is lehetne szerelni, nem? Az 1.4 8V (=Grande Punto, de sajnos mégse egyezik a két motor...) motorja egyébként is olyan, ami nem sufniban szerelhető.
Pedig ezeket a motorokat nem annyira komplikált szerelni. A szakit nem értem! Sima jelölés és kicsi odafigyelés és nincs ott semmi gond. Mi az ami komplikáltá tenné? Ez egy könnyen szerelhető motor, jól látható minden. Persze gyakorlat nélkül azért ne álljon neki senki, vagy valóban szigorúan rögzítsen mindent a megfelelő szerszámmal. A feszítőgörgővel sem kell nagyon bajlódni, mivel poziciófülek jelzik a helyes feszítőerőt. A többi a szerkezet dolga.
Ohó, helyes! Alakulunk... Mindenkit szívesen látunk! Mindenki hozzon magával annyi embert, amennyit csak tud. ;-) Az Albeákban az utasok is és csomagjaik is bőven elférnek majd... :-D
ki kell cserélni a vízpumpát, mert gondolom, nincs kedved a legközelebb csak emiatt még egyszer vezérlést csináltatni, ami ráadásul maszekban nem is igen egyszerű, nekem a szerelő szakim hetekig várt volna a megfelelő célszerszámra, aztán meguntam és a FIAT Budaörsnél cseréltettem...
Nem tudom a kor miatt, vagy a futott kilométer miatt cseréled a vezérlést, de szíj és feszítő alapból, vízpumpa pedig, ha már 80-90 ezer van a gépbe bele kell, hogy férjen. Nagy átlagba 120-130 ezer km körül a vízpumpa is szívárogni szokott és akkor megint döntheted szét.
Egyelőre nincs túljelentkezés a következő FAT-ot illetően... pedig már úgy néz ki lenne olyan időpont, ami többeknek (és legfőképp a törzsgárdából) megfelelő lenne. ;-)
Az időpont: 2011.06.19. (Vasárnap)
Találkozó: Csepel sziget, szigetszentmiklósi M0-s lehajtójától nem messze, 9-10h között.
Jelezzétek majd azt is, ha GPS segít az utatokon, mert pontos koordinátákkal segíthetek, de a google térkép is a barátunk.
Helyszín: Ráckeve és környéke
Program röviden: Konvojozás, fagyi, kastély- és városnézés, fagyi, konvojozás, sütögetés.
Program kifejtve: A városnézést követően egy kellemes kis helyet találtunk, ahol rendezett körülmények (büfé, toalett, szeparált parkolás) mellett faszenes sütögetésre van lehetőségünk. Sajnos a nyílt láng nem megoldható, ráadásul úgy is elég sok helyen tűzgyújtási tilalom van érvényben. A grillezés jó alternatíva, egyszerű és gyors. Eszközt viszünk mi is, de van helyben épített is. A pácolt finomságokról mindenki maga kell gondoskodjon.
Gyerekeknek van nagy füves placc játszani, felnőtteknek ugyanitt pokrócos traccspartik. Külön attrakcióként megemlíteném a Dunapart közelségét valamint a helyi komp működésének megtekintését.
Esőnap: nincs, a sütögetőhelyen van kis pavilon, ha eleredne.
Kérlek jelezzétek részvételi szándékotokat, amit itt listában vezetnénk: