Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2021.06.04 0 0 88187

BZoli még anno a kézműves kiáltványába is befoglalta, hogy az olyan technológiai elemeket is ki kell zárni, amik pusztán megkönnyítenek vagy gyorsítanak valamilyen folyamatot, de az ízre/beltartalomra nincs a szőlőben megtalálható beltartalmat manipuláló hatásuk.

Nincs olyan jakobinus, akin túl ne lehetne lépni, tehát a natúrborászok közben már kiátkozták a ként is.

Előzmény: naivkezdo (88183)
altimus Creative Commons License 2021.06.04 0 0 88186

igen, a torveny szerint van palinka, es vannak egyeb szeszes italok.

 

ha jol ertelek a borok eseteben szerinted lennie kellene a (torvenyileg vedett) bornak, amiben nincs must suritmeny ... es minden ezen minoseg alatti termeknek lehetne mas nevet adni, pl. borizu ital, borkeverek, boraszati eljarassal keszitett szeszesital ..., amit a cimken kellene feltuntetni.

 

sok orszagban vedenek alkoholos italokat, pl. a tequila is torvenyileg szabalyozott termek, de gondolom a konyak ... is. talan erdemes lenne megnezni, hogy mas orszagokban mi a borral kapcsolatos eljaras, nekem errol fogalmam nincs, de gondolom nem kellene tulloni a celon es nem kellene azoknak joval szigorubb szabalyozas mo-on sem.

Előzmény: BZoltan (88177)
naivkezdo Creative Commons License 2021.06.04 0 0 88185

Félreértettél. Lehet, és használják is.

 

Előzmény: altimus (88184)
altimus Creative Commons License 2021.06.04 0 0 88184

> Ott szerinted nem lehet és nem is használják? Dehogynem.

 

persze, lopni se szabad megis lopnak. fiatalkoruval se lehet szexelni, megis van aki megteszi.

 

inkabb csak azt probaltam irni, hogy pl. a palinka eseten van egy igen szigoru magyar torveny, az a palinka ami 100%-ban oshonos magyar gyumolcs felhasznalasaval keszul. (talan a torkolyre van valami mas torveny, nem tudom.)

Előzmény: naivkezdo (88175)
naivkezdo Creative Commons License 2021.06.04 0 0 88183

Én is így gondolom perpill, de pl a mustsűrítménnyel egy sorba rakni, vagy pancsolásnak hívni, az hirtelen erősnek tűnik, ezért kérdezek, hátha nem tudok valamit.

Előzmény: Hepci (88180)
csite Creative Commons License 2021.06.04 0 0 88182

Ami most bitang jó pinot (habár van egy kadarkás bujasága) az a bt-nél a MAISON ROCHE DE BELLENE Bourgogne Pinot Noir Cuvée Réserve 2019. 

Előzmény: Hepci (88157)
barkócza Creative Commons License 2021.06.04 0 0 88181

A pálinkánál sokkal jelentősebb a pektinbontó hatása, mint a bornál. Egy almánál vagy körténél is emel 10%-ot a kihozatalban, de egy birsnél, somnál, csipkénél, berkenyénél akár 30% is lehet. Ha a gyümölcs megtermelte a cukrot, miért dobjuk ki...?

 

Másik az, hogy a gyümölcsök is tartalmaznak természetes pektinbontót. Ezek igen lassan bontanak, és az élesztő számára nem feldolgozható, nagyobb fragmentumokra szakítják szét a pektint. Ráadásul a metil csoportokból metanolt csinálnak - persze, nem sokat, erjesztett gyümölcsben a közhiedelemmel szemben nem képződik veszélyes mennyiségű metanol. A modern, egyébként borászati pektinbontók általában 12-es szénatomú cukrokra bontják a pektint, ami emészthető az élesztőnek, és jóval kevesebb metanol keletkezik.

Előzmény: BZoltan (88173)
Hepci Creative Commons License 2021.06.04 0 0 88180

Nem pancsolás, inkább a (semleges) fajélesztővel rokon: felgyorsít/megkönnyít egy folyamatot.

Előzmény: naivkezdo (88179)
naivkezdo Creative Commons License 2021.06.04 0 0 88179

Menjünk bele ebbe ha van türelmed, kedved, időd.

A pektinbontó enzim miért pancsolás?

Úgy is fel lehet fogni, hogy kevésbé pazarlóak vagyunk, mert mondjuk 5%-kal több must jön ki a présből. 

Előzmény: BZoltan (88178)
BZoltan Creative Commons License 2021.06.04 0 0 88178

Szerintem sem egy kategória. Nagyon nem fekete/fehér ezen adalék- és segédanyagok megítélése. Mindegyikről külön el lehetne beszélgetni, vitázni, hogy akkor most pontosan miért is használják.

 

Én mindig csak ide tudok visszareferálni. Az összes ilyen technológia alapvetően a költséghatékonyság javítása, mennyiség növelése, termelési gyorsaság javítása vagy a piac által elvárt ízkép beállítása miatt létezik. Nem önmagukban állva rossz egyik pancsolási technika sem, hanem az egész termelési rendszer nagy  kontextusában lehet csak meglátni, hogy hol is üt vissza egy egy okos megoldás. Egy dolog fix... nincsen ingyen ebéd. Nincsen olyan, hogy valamit okosban megoldunk csak úgy és azzal nem szopatjuk le magunkat, a termőhelyet vagy valami/valaki mást. Mindennek ára van.

Előzmény: naivkezdo (88176)
BZoltan Creative Commons License 2021.06.04 0 0 88177

Nem tudom, hogy mekkora biznisz a hungarikum magyar pálinka. De én pont abból kiindulva, hogy a borral milyen taknyolás megy ipari méretben én arra tippelnék, hogy a pálesz nem olyan volumenű biznisz mint a bor. De én a tömények világára nem látok rá, nem tudom, hogy ott mi a játék.

 

 

De amúgy a tömények területén ponthogy megvalósult at a differenciálódás ami a boroknál messze nem. Egy liter kommersz szesz a 35-40vv% kaliberben simán 4-5 ezer forint per liter között van. Az alsób sávban simán jól érzi magát az Aranyhajó szeszesital, meg a Kalinka vodka... miközben az hiperekben is jelen vannak a 15-20 ezer forintos  literáron futó pálinkák. 

 

Ha az árak arányait megnézzük akkor simán ugyanazt látjuk mint a 600-1000Ft sáv és a 3000-5000Ft sáv árú borok között... és ugye azt is pontosan tudjuk, hogy a 800-1000Ft sávban jellemzően pancsolt, taknyolt szeszesitalok vannak ameddig a 3000-5000 sávban már jobb eséllyel találkozunk szőlőmustból készülő borokkal.

 

De a címkék tartalmával kapcsolatos megengedő rendszer eredményez i azt, hogy ha egy termelő képest 1000Ft-ért a polcra rakni igazi bort akkor ő nem tud differenciálni, ahogy 5000Ft áron is lehet adni pancsolt bort szép csomagolásban és bértollnokkal meg dugópénzzel megvett pincérrel megtámogatva.

Előzmény: altimus (88174)
naivkezdo Creative Commons License 2021.06.04 0 0 88176

Én azt hittem elsősorban a lékinyerést segíti, préselés előtt.

Biztosan nem értek hozzá, de nekem nagyon nem egy kategória a mustsűrítmény, kazeinnel, citromsav, tejsav sorral. 

 

Előzmény: BZoltan (88170)
naivkezdo Creative Commons License 2021.06.04 0 0 88175

Ott szerinted nem lehet és nem is használják? Dehogynem.

Előzmény: altimus (88174)
altimus Creative Commons License 2021.06.04 0 0 88174

Mindenesetre erdekes dolog az, hogy a borkeszitesben ekkora a jatek. A hungarikum magyar palinka eseten, ha jol tudom, nincs semmilyen jatek. 100% gyumolcs, abbol is csak a mo-on oshonos fajtak, oszt jonapot.

Előzmény: BZoltan (88173)
BZoltan Creative Commons License 2021.06.04 0 0 88173

Most tegyük túl magunkat azon, hogy azért nyilván csak nagyon kvázi módon lehet, hunyorogva nézve hasonló minőséget elérni pektinbontó enzimmel :) mint anélkül. A pektinbontó enzim egy kevésbé combos alapanyagbból kihoz 2-3g/l plusz extraktot és 0.5-1 mustfoknyi cukrot. Ezzel mondjuk egy  hét érlelést vagy mondjuk (ex-has) 5-10%-kal kevesebb hozamot lehet kompenzálni. De azért az extrakt és a cukortartalom messze nem ugyanaz mintha ezt a beltartalmat organikusan érjük el. Szóval... ez is egy tipus esete annak, hogy "ami olyan az nem az" :)

 

A pektinbontó enzim amúgy nem az ördögtől való. Sőt. Ha gyümölcslének vagy pálinkacefrének csinálsz magadnak alapanyagot akkor szinte badarság nem használni. Az élelmiszer iparban a növényi sejtfalak bontása egy teljesen bevett gyakorlat. Nem ártalmas az egészségre és valóban ugyanabból az alapanyagból több (de biztosan nem jobb) beltartalmi értéket lehet kinyerni vele.

 

A bor annyiban más téma mint a marha ranch meg a lisztkukac, hogy a bor egy nagyon termőhely specifikus termék. A bor leglényegesebb tulajdonsága pont a termőhelyi jellege. Ez viszont ilyen kapacitásmaximalizáló technológiákkal nehezen hozható elő. 

Előzmény: altimus (88172)
altimus Creative Commons License 2021.06.04 0 0 88172

Nem kotozkodni szeretnek veled, vagy legfeljebb egy kicsit. :) Azt irod, hogy pl. egy pektimbonto enzimmel meg lehet novelni az extrakt tartalmat ugy, hogy magasabb hozammal is kvazi hasonlo minosegu bort lehet igy gyartani mint pl. termeskorlatozassal. Melyik a zoldebb, fenntarthatobb gazdalkodasi, gondolkodasi mod? Nem az ami az adott foldteruletet intenzivebben hasznalja, magasabb jovedelmet biztositva a termelonek? Igy joval tobb foldterulet juthatna globalisan a termeszetnek, a termeszetes floranak, faunanak ...

 

Szo volt nemreg arrol, hogy intenziv gazdalkodasi modszerekkel pl. egy kobkilometer vizbol mennyi elelmiszert, algat, rakot, akarmit ki lehetne nyerni. Hasonloan egy lisztkukac farm is joval gazdasagosabb es kornyezetbaratabb, mint egy marha ranch.

Előzmény: BZoltan (88170)
BZoltan Creative Commons License 2021.06.04 0 0 88171

Na ez az ahol nem ugyanúgy látjuk a piacot. Szerintem jelenleg nem differenciált a piac. A teszkó polcán éppen nem versenyzek a Boxival, de azon a polcon ahol az én boraim vannak bizony bőséggel vannak olyanok akik húdeorganikusak, biodinamikusak, természetesek és közben simán megy a cuccozás.

 

De nekem már az is jó lenne ha a vargabornak meg a többi foslének a címkéjén ott állna, hogy miből is taknyolták. Úgy általában jót tenne a piacnak h termékkategória szinten elválna a bor a szőlőlével készült szeszesitaloktól. Ha nem is vagyunk egy polcon ezekkel, akkor is csak jól járnák azzal, ha megkérdőjelezhetetlenül világossá válna mindenki számára, hogy bizony van különbség.

Előzmény: Daeril (88169)
BZoltan Creative Commons License 2021.06.04 0 0 88170

Élelmiszer-biztonságilag nyilvánvaló módon semmi. Ahogy az aszkorbin-/citrom-/tejsavval sincsen semmi baj ilyen szempontból. Az adalékanyagok nagy részével nem egészségügyi probléma van. Egyszerűen olyan ez mint oxigénpalack nélkül megmászni a Himaláját. Nagyobb tökösség, vagányabb teljesítmény és meg szokás süvegelni.

 

A pektinbontó enzimet a borkészítésénél arra használják, hogy a bor extrakt tartalmát egy kicsit megdobja. Ugyanezt az extrakt tartalmat enzim nélkül el lehet érni alacsonyabb hozammal, nagyobb érettséggel, némi botritisszel, hosszabb áztatással. Ezek persze mind nehezebbek, drágábbak, melósabbak... Szóval had különbözzek a piacon azoktól akik mindezt megússzák.

Előzmény: naivkezdo (88168)
Daeril Creative Commons License 2021.06.03 0 0 88169

Igen ezt a részt értem világos régóta. 

Kérdésem, hogy a jelenleg is differenciált borpiacon okozna-e bármi változást a korrekt címkézés. 

Szerintem aki most organikus / kézműves / termésŸetes borokat tartalmazó kereskedésben / vendéglátóhelyen vásárol az kb. elvárja azokat, amitket feldoroltál egy bortól. Nem a Tesco polcon versenyzel a Boxi cuccos borával. Legalábbis remélem.

Előzmény: BZoltan (88167)
naivkezdo Creative Commons License 2021.06.03 0 0 88168

A pektinbontóval mi a baj? Komolyan kérdezem, nem trollkurzus.

Előzmény: BZoltan (88167)
BZoltan Creative Commons License 2021.06.03 0 0 88167

Az, hogy süllyed a szint az szerintem nincsen összefüggésben a címkén feltüntetett adatokkal. Én amúgy sok embert ismerek aki azért megnézi, hogy egy gyümölcslét aszpartámmal édesítettek-e fel. Ahogy pont az említett pálmaolajat is ez alapján lehet kiszűrni.

 

A felhasznált adalékanyagok feltüntetése szerintem nem arra van, hogy javuljon a minőség, hanem azért, hogy lehessen differenciálni a piacon. A borok világában ugye bemondásra megy az, hogy mi is van a borban. Én nagyon is örülnék ha fehéren feketével ott állna, hogy miért is más a mi borunk mint a sok ipari szeszesital.

 

Mert ugye még mindig sokan gondolják, hogy hát csak a marketing meg a márka az ami miatt öt rugóba kerül a borunk, hiszen simán van jó bor is ezerötért... na nekik lenne jó megmutatni, hogy igen van, de az én borom címkéjén az van, hogy készült saját termelésű organikus szőlőmustból és borászat kénnel van tartósítva. Az ezeröcsis bor pedig mustsűrítményből, pektinbontó enzimmel, kazeinnel, citromsavval meg még megannyi "cuccal" készül. 

Előzmény: Daeril (88164)
naivkezdo Creative Commons License 2021.06.03 0 0 88166

Ő lehet, hogy vesz:)

Előzmény: Hepci (88161)
Hepci Creative Commons License 2021.06.03 0 0 88165

Hát, ugye az átlagjózsinak, aki megveszi a 15 összetevőt tartalmazó kolbászt, a cukor mellett citromsavat is tartalmazó lekvárt, a baromfipárizsit és a Fornettit, gyakorlatilag tökmindegy, hogy tompítják a savat vagy pótolják. A borbuzik meg úgyis igyekeznek tájékozódni, ők nagyjából tudják e nélkül is, hogy mit vegyenek.

Talán van viszont egy szűk réteg (egészségtudatos, pénzes, de borhoz egyáltalán nem értő vásárlók), akiknél hatása lehet.

Előzmény: Daeril (88164)
Daeril Creative Commons License 2021.06.03 0 0 88164

Erről jutott eszembe:

Régi vágya a normális borokat készítőknek, hogy az adalékokat tüntessük fel a címkéken.

Az élelmiszeriparban ez már default, mégis évről évre egyre mélyebre süllyed a szint. 

Ha esetleg, valaha megvalósul az összetevők listázása bornál, lesz bármi kiemelő hatása? Vagy gyakorlatilag nem változik semmi, mert a normális borok elérése a fajlagos költségek miatt továbbra is minimális lesz és ha megbízható bort akarsz megcsinálod magadnak (vagy a lányod - az még belefér :) )

Előzmény: BZoltan (88163)
BZoltan Creative Commons License 2021.06.03 0 0 88163

Poén :) a 11 éves lányom épp most hozott ide nekem egy saját sütésű kekszet. 40% vajjal.

 

De igen, ha a kereskedőm nem tud vagy nem akar a minőségi és emiatt különleges bánásmódot igénylő termékemmel dolgozni akkor azon a csatornán nem fogok tudni érvényesülni.

 

A borokkal is így vagyunk egyébként.

Előzmény: Daeril (88155)
Hepci Creative Commons License 2021.06.03 0 0 88162

Vylyan Macska 2020

A Vylyan portugiesere. Vásárolni egy ideje nem szoktam Vylyan-bort, portigizit pedig különösen nem szoktam vásárolni, így étteremben futottam bele. A Vylyantól az egyre borzalmasabb és egyre drágább Bogyólék vették el a kedvem főleg, ez a Macska viszont egy kellemes bisztróvörös, hibája nincs semmi, és még nem is vészesen híg és technicista.

5 pont körül, 660 Ft/dl (Trattoria Serafina)

Hepci Creative Commons License 2021.06.03 0 0 88161

Brutális. :)

Miként készítetek keksz alapú tortákat, a párod veszi hozzá?

Előzmény: naivkezdo (88160)
naivkezdo Creative Commons License 2021.06.03 0 0 88160

Egészen durva lesz, amit írok, én nem vásárolok kekszet.

Előzmény: Hepci (88158)
altimus Creative Commons License 2021.06.03 0 0 88159

Ha esetleg betevedsz a gazszerelo valamelyik hoteljebe akkor karcolj ossze valami dragabb butort, es kvittek vagytok. Habar az a butor is a mienk. Oh, well.

Előzmény: Hepci (88157)
Hepci Creative Commons License 2021.06.03 0 0 88158

Mindig találhatsz a mainstream-től eltérő terméket, csak esetleg keresni kell és/vagy k. drága.

Én lelkesen tanulmányozom az összetételeket mindenen vásárlás előtt.

Előzmény: Daeril (88156)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!