Én is csak a nálamnál okosabbak által leírt információkra támaszkodhatom M63 ügyben. Szerencsére széles irodalma van a magyar mozdonygyártásnak.
De a fantáziamodell szempontjából teljesen mindegy, hogy mikor, kik és miért nem csináltak mit...:-)
Azt meg végképp nem értem, hogy miért kellett egy hozzászólást kiszántani ebből a topicból!
Homályosítsatok fel legyetek szívesek, hogy mi volt a kedves olvtárs reakciója!
Egyébként az osztrák "bezzeg" példával tökéletesen egyet értek. Nem bonyolódnék bele, mert számos más topik ad ilyen eszmefuttatásoknak táptalajt, de az valóban igaz, hogy nálunk az a buli, ha 10-20 db-nál megáll a kontinges. Az ok kézenfekvő: mire megérkezik a megrendelt (és jó esetben kifizetett) tétel, addigra más "garnitúra" lesz a döntési helyeken... öööö, nem folytatom.
Már majdnem én is feliratkoztam. Még szerencse hogy előtte megnéztem a menetrendet. 19.15- kor jönne az utolsó vonatom a déliből, amivel még emberi időszámítás szerint hazaérnék. Ezért sajnos nem érdemes elmenni:-( Pedig Jakoa előadása érdekelt volna. Talán majd legközelebb...
Szerintem is ez a helyzet. Sőt nem csak a forgóváz, hanem a főkeret is ugyanaz, illetve kísértetiesen hasonló. Az sem véletlen, hogy a két mozony hossza megegyezik, mármint a Gyík és a Gigant prototípusok és "nullszéria" esetében áll fenn az egyezőség.
Off Gratulálok! Élvezz minden együTT töltöTT percet a picúrral, és ha már elég fogékony lesz Ő is kaphat egy szépen lepucolt startos mozdonyt, mint az én lányom öt hónaposan :) On
Nem volt az korai, 1968? DDR-éknél is csak 1975 táján állt fogalomba, ha jól tévedek.
Amúgy meg akkor még gondoltak arra is, hogy a forgóvázak karbantartási költségeit lehetne csökkenteni is, ugyanis az M63 forgóváza, és a nem nullszériás V63-asok forgóváza tudtommal azonos. Akkor még volt ész, ma már nincs, inkább ezerféle mozdonyunk lesz, 10-20db-os "szériákban". Bezzeg a sógorok egy házzal arrébb: hosszú távon két nagy sorozatuk lesz, a Taurus meg a Hercules. Ezek alatt meg ugyanaz a forgóváz, még a vontató motorok is. Hiába, a szegények tudnak igazán spórolni...:-)
"Ugyanis ilyenből a NoHAB volt az első, a Gyík meg a harmadik, ezek alapőján lehetne a Ludmilla fantázia az M64, nem?"
Ez volt az én gondolatmenetem is. Egyébként ahogy az indóház extrából kiolvastam, ő volt a Gyík ellenfele (ill. a BR130...) Ezért mondom, hogy ha nem indult volna meg a villamosítás, az M63-as problémái miatt könnyen előfordulhatott volna, hogy a következő beszerzés ilyen lett volna... És akkor valszeg M64 lett volna. Az M62.8-at kizárnám. Gondolj csak a Dália párosra, ahol sokkal kisebb különbséggel is két különböző sorozatszámot osztottak ki...
De mivel fantázia, nekem mindegy. A modell maga nekem nem hiányzik, de a kivitelezése nem rossz. :-)
Ahogy én tudom, 1968-ban Luganszkban folytak a tárgyalások a Ludmillát illetően, amit egyes források már akkor M63-asként, a Szergej hivatalos "nagy testvéri" folytatásaként emlegettek.
Az, hogy miért született meg a Gyík, egy másik történet. Pl. szó volt arról is, hogy a MÁV ragaszkodott az 1250 mm-es kerékátmérőhöz, de a Ludmilla csak 1050 mm-essel rendelkezett.
De mivel ez a deal akkor nem jött össze, a hivatalos gépbesorolás miatt lett a Gyík az M63-as.
Ilyen formán jogos lehet egy fantázia festésű Ludmilla M63-as számozása nem?
A REViziónál szolnokit használtam. Igy az lehet mozdonyfelirat is, hiszen Szolnok mozdonyt is tud fogadni. A 140-es sebesség is stimmel, a gyorsvonati fék jelzése lehet, hogy túlzás. A féktípus viszont tényleg személykocsié. De messziről nézve jó, mert a Herkulesnek is hasonló jelzést vissel. szvsz
Sziasztok !! Egy kérést postázok, "KRUPPI TIBOR " jelentkezését a club talira,valami miatt nem tud a netre feljutni,ezért kérte meg szerény személyemet,hogy jelentsem be őt...
Miért 2862? Ezt a gépet Ludmillának vagy nagy Szergejnek nevezik, ezért elfér egy-két mozdony a mi Szergejeink között 62-es sorozatként. A MÁV be akarta vezetni pár éve a számitógépes pályaszám rendszert a mozdonyoknál is. Az M62-esek a következő psz-kat kapták volna: M62 000-099 - 2062, M62 100-199 - 2162, M62 200-273 - 2262 a remotok a 2362, a szélesek a 2562. A Gysev gépeken elvileg a 2962 lett volna. A hozzászólásodban emlitetted, hogy a 2862 létező gép lenne? Szerintem a kék Szergejekre gondoltál, de az 40 62-esek. Tehát szabadon maradt a 2462, 2662, 2762 és 2862. Vagy a mostani aktuális pályaszám az M62 801 és 802 lenne.
Mivel a személykocsiknál is létezik ilyen, hogy a középszámcsoport más-más típusú vagonoknál úgyanaz. Például: 21-91 000 = GOSA, 21-91 100 = CAF, 21-91 300 = DWA.
Amúgy a gép tetszett ebben a festési variációban? Jó lett volna a MÁV vonalain ilyen gépeket látni?