Keresés

Részletes keresés

Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26342
Mindkét munkaviszonyod él még? Változott esetleg a béred amiatt, hogy a többiekét is emelték közben vagy hogy bejött az elvárt járulékalap? (Emiatt sok helyen minimálbér kétszerese után járulékolnak, akár béremeléssel, akár enélkül.)
Előzmény: TPeti_ (26341)
TPeti_ Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26341

Kedves Szakbarbár!

2005. október 1-én szültem első gyermekemet, amit megelőzően a munkahelyemen minimálbérre voltam bejelentve. A GYED maximalizálása érdekében a 2005. február 1. és december 31. közti időszakban egy másik munkahelyen is alkalmazásban álltam 4 órában, (az eredeti munkahelyemen február 1-től szintén 4 órásra változott a munkaviszonyom.) (A 2. munkahelyemen értelemszerűen annyi volt a jövedelmem, h a két jövedelem együttese maximális GYEDET eredményezzen)

2005. július 22-től szeptember 30-ig táppénzen voltam, majd a szülést (2005 okt.1.) követően TGYÁST kaptam 2006. márc.18-ig. Azóta GYED-en vagyok, ami 2007. október 1-én jár le.

Következő gyermekemet 2007. december 1-ére várom.

Úgy tervezem, hogy a GYED lejártával kiveszem a felhalmozott szabadságomat, ami 2007. október 1-től november 23-áig kitart.

Kérdésem, hogy esetemben - a későbbi juttatások maximalizása szempontjából- mi az optimális megoldás:

ha az esetlegesen fennmaradó időszakra (első gyermekemet is a kiírás után 2 héttel szültem...) táppénzre megyek (már csak az eredeti munkahelyemen állok alkalmazásban; 4 órás munkaviszonyban 8 órás minimálbérrel) vagy ha a szabadság lejártával rögtön a tgyást igénylem. Esetleg valami más megoldás?

Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!!!

P.

musimoni Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26340
Köszi, probálkozom ott:)
Előzmény: Szakbarbár (26314)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26339

Na reméljük, akkor ott megtanulja, amit meg kell.

Amiről Te beszélsz, az egy kötelezően kiadandó igazolás, az adatmegállapító meg egy kifizetőhelyek által használt nyomtatvány, köznapi halandó ilyennel egész életében nem találkozik, úgyhogy azt úgy kell külön elkérni.

Előzmény: vikka2 (26337)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26338

A megállapodásod 2006.04.30-cal szűnt meg, úgyhogy az előzetes biztosításod bőven meglesz, azt 2005. november és 2007 november között nézik, itt csak a megállapodásos időszakból is majdnem teljesen megvan a 180 nap biztosítás, ráadásul azóta szereztél egy csomó új biztosítást is. 180 bérezett napra meg nem kell hajtanod, az csak annak érdekes, akinek a minimálbér kétszeresénél (jóval) több a bére. A tgyásod és a gyeded alapja 180-nál kevesebb bérezett nappal a 180-nál kevesebb napi átlag lesz - de legfeljebb, ha érintene, a minimálbér kétszerese lenne.

Ha most elmész táppénzre, akkor úgy fogsz kinézni, hogy letöltötted a próbaidődet, aztán elvonultál betegállományba, ez teljesen általános és életszerű - sajnos.

Úgyhogy írasd ki magad nyugodtan, minek fizetnél több járulékot, a -28. naptól meg cseréld fel a táppénzt tgyásra, az neked több, mint a duplája, a céget, és így A tgyásodat és a gyededet minimálisan befolyásolod csak, mert ezek alapjába a táppénz nem számít bele, csak az előtte lévő kb. 8 munkanap 80%-os betegszabadság, de ennek a hatása elenyésző.

Előzmény: szmp (26333)
vikka2 Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26337

Kedves Szakbarbár!

Köszönöm a választ!

Írtam a munkahelyemre mailt, hogy mégegyszer megkérdezzek mindent, de választ sajna még nem kaptam tőlük, tanfolyamon van a tb ügyintéző hölgy :), de holnap már megy dolgozni, remélem kapok tőle választ.

Van egy olyan papírom a 2006-os évről, hogy Igazolás A kifizetett járulékokról (az adóbevalláshoz kellett) ez lenne az adatmegállapító? ha nem akkor beszerzem azt is :)

Köszönöm!

holnap jelentkezem

Viki

Előzmény: Szakbarbár (26283)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26336

Azért szoktam így emlegetni, hogy aktuális, hogy ezzel egyértelmű legyen - legalábbis én azt hittem, hogy ettől egyértelmű lesz - hogy a jelenlegi, esetedben 2007 decemberi bérről van szó.

Ezt a babázás alatt vagy folyamatosan, de gyedbe vagy gyesbe szülve legkésőbb a tgyás 1. napjával - hiszen ez a gyed, gyes miatt kért fizetés nélküli szabadság lejártát követő nap, ami az Mt szerint a rendezés határideje - emelni kell, ha közben emelkedett a minimálbér és ez érinti a régi bért (az alacsonyabb a mostaninál), vagy a többiekét emelték.

Valamennyi emelés belefér, hogy abból még nincs gond, de egy korábbi minimálbér után egy maximális gyedhez szükséges minimálbér kétszeresét már nem vállalnék be. Ha alacsony a korrigált bér is, akkor ott a fizetős szolgáltatásom, ami tud segíteni és bér emelése nélkül tud átlagot emelni.   

Előzmény: petert125 (26335)
petert125 Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26335
Tisztelt Szakbarbár!

Kérdésem:

2007. dec-ben jön második gyermekem. GYES-ről megyek majd szülni. Bt. alkalmazott vagyok. Tehát én elvileg „az aktuális szerződés szerinti bér, de legfeljebb a minimálbér kétszeresére” tarthatok számot az új GYÁS és GYED megállapításánál.

Az a kérdésem, hogy mi az ’aktuális bér’? Az, amiről annak idején szülni mentem(2005), illetve amiről most megyek majd szülni? (Azaz, lehet-e az akkori bért módosítani, megemelni; figyelembe fogják-e venni az új bért, ha most megemelnék nekem (pár hónappal szülés előtt)?)

Köszönettel: Nikolett

_tyúkanyó Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26334
Köszönöm!
Az oviban nem gond, ha ott vannak, nincs túl sok gyerek. Azért szerettem volna tisztázni a dolgokat, mert féltem, hogy ha egész nap ott vannak, és esetleg ezt nem szabad (ahogy eddig hittem), akkor megvonnák a GYESt és vissza kell fizetnem visszamenőleg is.
Előzmény: Szakbarbár (26310)
szmp Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26333
Kedves Szakbarbár!
Szeretném a tanácsodat kérni!
Első lányom 2004.08.26-án született,vele max. gyedet kaptam (akkor még volt a TB-nél olyan,hogy megállapodást lehetett kötni az egészségbiztosítási ellátások megszerzése végett) 2006.08.26-ig.
Utánna gyes+a munkaviszonyaim:
2006.09.04-09.06-ig min.bér
2007.03.08-04.20-ig min.bér
2007.06.11-től 131000 Ft.
Még mindig dolgozok,nov. 1-re várom a második gyermekem(a dokim szerint,a védőnő nov.22-ét számolt és írt a kiskönyvembe).Hogy csináljam,mikor mit vehetek igénybe,hogy jól járjak?
Mekkora összegre számíthatok kb?Ha előbb jön a baba és nincs meg a 180 napom(ha jól számoltam épp,hogy meglesz),akkor mire számítsak?
Köszönöm segítséged!Szép napot!
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26332
Akkor a 3. variáció nem működik, marad az 1.
Előzmény: Jossie (26329)
kisjana Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26331
Kedves Szakbarbár!

Egyáltalán nem türelmetlenségből írtam mindkét helyre, hanem mert nem voltam benne biztos h a családi neten elment-e valóban az üzenetem. De azt megértem h valahogy szelektálnod kell... Mindenesetre várom a választ TÜRELEMMEL!

Ági

szamocaa Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26330
Köszi :)
Előzmény: Szakbarbár (26328)
Jossie Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26329

Köszönöm a gyors választ, az alábbiak az infók a korábbi időszakokról, köszi!

"További infók:
2001.október 2-től GYED-en illetve GYES-en voltam, 2007.március 22-ig.

Ezalatt vállakozó voltam, 2006.december 1-ig, de semmiféle jövedelmem nem volt."

Előzmény: Szakbarbár (26326)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26328
Nyugi, olyan bírálja el, aki többet ért hozzá, hogy azt a rehabilitációs munkakört töltse be, mint a felvilágosító néni, akivel Te találkoztál. Aki igényelbírálással foglalkozik, az képben van és nem mond ilyen butaságot.
Előzmény: szamocaa (26327)
szamocaa Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26327

Köszönöm szépen a gyors megnyugtatást.

Az álláskeresési járadékot egyébként már igényeltem, szüneteltettem,  ezzel mentem be a Tb-hez, de szerintük így sem jár. :( Na, majd meglátjuk. Ki bírálja ezt el?

Előzmény: Szakbarbár (26324)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26326

Az 1. variációval - ha az előzetes biztosítási ideje rendben van, mert erről nem tudni semmit -  célt ér, vagyis maximális gyede lesz, úgyhogy meg kéne próbálni összeszedni a pénzt. A 2. az viszont baromság, ha elkezdi fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, azzal csak a természetbeni ellátásra jogosultságát rendezi, pénzbeli nem fog neki járni.

De lehet, hogy van egy 3. megoldás is, csak ehhez adatok kellenének. Mit tudunk a 2007 előtti - legalább 2003-ig visszamenőleges, de ha utcáról volt gyesen, akkor még visszább - történetéről? Munkaviszonyok, munkanélkülis időszakok?

Előzmény: Jossie (26321)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26325
Reméljük, tényleg minden sínen lesz.
Előzmény: fnémonika (26323)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26324
Nem fog járni, mert a gyed feltétele, hogy az igénylés, de legalábbis a tgyás 1. napján biztosításban állj. Viszont ha álláskeresési járadékot igényelsz és ezt szüneteltetve kéred a gyedet, akkor így már járni fog, úgyhogy gyorsan intézd ezt, még alig pár napod veszett csak kárba.
Előzmény: szamocaa (26322)
fnémonika Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26323
Kedves Szakbarbár,Zsanna,Mikolt!

Hozzátok fordultam segitségért,hogy ne alanyi jogon legyek gyeses,/főállásu anyaságim után/ Ma már munka nélékülin vagyok,és hamarosam megszülettik törpém is:)) hatalmas segitség volt számomra a tanácsotok,ezuton köszönöm szépen:)))
Most már nyugottan megyek szülni ha itt az idő:))/minden ugy van ahogy,montátok/

Örök hálám nektek:))
Üdv: Farkasné Móni
szamocaa Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26322

Kedves Szakbarbár!

2007. 01. 18-ig volt munkaviszonyom, utána passzív táppénzen voltam, úgy szültem 2007.03.17-én a lányomat.08.31-ig Tgyást kaptam. A kérdésem, kaphatok-e gyedet? Mindenki mást mond. Lejelentkeztem munkanélkülinek, hogy biztosított legyek, ott azt mondták, így jár a GYED. A Tb-nél viszont azt mondták, h el fogják utasítani a kérelmemet, de azért beadtam.

Most akkor mi van? Szerinted van rá esélyem?

Köszönettel:

szamocaa

Jossie Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26321

Kedves Szakbarbár!

Egy ismerősöm kér tanácsot az alábbiakban, kérlek ha tudsz segíts! Köszönöm!

"A helyzet a következő: 2007.március 22-éig GYES-en voltam a kisfiammal, azóta regisztrált munkanélküli vagyok, de ellátást nem kapok, így TB-t sem fizet utánam senki.
Jelenleg ismét babát várok, így nem tudok elmenni dolgozni.
Valaki azt javasolta, hogy kérjek meg egy vállakozót, hogy jelentsen be havi 150.000.-Ft-os bruttó bérre, és majd december közepétől menjek el betegállományba, majd igényeljek TGYÁS-t, utána meg GYED-et. Ez jól hangzik, csak az a kb 200.000.-Ft, amit a vállakozónak oda kéne adni, hogy fizesse be a rám vonatkozó adókat és járulékokat, nem igen jönne össze.
A másik javaslat az volt, hogy fizessem ki magam után a TB-járulékot visszamenőleg márciusig, és majd igényeljek TGYÁS-.t, utána pedig GYES-t.

Mind a két javaslatot olyan ember tette, aki ebben nem szakember így nem merek beleugrani egyikbe sem.
Nem tudnál segíteni esetleg abban, hogy ezek közül a verziók közül valamelyik valóban járható út-e.
A baba várhatóan 2008.márcus 17-én fog megszületni."

Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26320
Tb oldalról nincs, mert a korlát arra a gyerekre szól, akivel gyeden vagy, ő az, akit nem adhatsz bölcsibe. Tyúkanyóval beszélgettünk erről tegnap meg ma, ott írtam, hogy más oldalról szokott probléma lenni.
Előzmény: noeka (26308)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26319

Ez nem olyan, mint a sarki fűszeres, hogy a pénztártól való távozás után nem fogadunk el reklamációt. Most nem nézem meg, hogy 3 vagy 5 év, de ilyen hosszú ideig ki kell fizetni, ha utólag derül ki, hogy az ellátást jogtalanul utasították el vagy állapították meg alacsonyabb összegben.

Ha a táppénz nem lett volna feltüntetve és emiatt másképp számolódna az átlag, akkor sokkal kevesebb lenne a tgyás még a kapottnál is, úgyhogy tényleg nem tudom, hogy mi történhetett. Ugye megosztod velem, ha megtudjátok?

Előzmény: Népi Jóska (26307)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26318
Igazolt, nem fizetett távollét lenne.
Előzmény: Tigrusz (26315)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26317

Amíg vállalkozó voltál és így kaptad a gyedet, gyest, addig ez beleszámított a biztosítási időbe, úgyhogy az előzetes biztosításod rendben lesz. A kérdés az, hogy a vállakozói járadékba jogosultságba is beleszámít-e ez az időszak, mert ha igen, akkor lényegesen egyszerűbb lenne a helyzet, csak meg kéne igényelni a járadékot, nem kéne valahol színlelt jogviszonyt játszani és ezért még fizetni is.

Mert azzal le lehet bukni, úgy, hogy kimennek, kérdezősködnek, utánanéznek dolgoknak és nem találják semmi nyomát annak, hogy ott voltál, nem látszik a munkád nyoma, nem tudsz semmi konkrétat a munkáról, kollégákkal oda-vissza nem ismeritek egymást, a körülményekből megállapítható, hogy nem volt szükség akkor +1 emberre, stb.

Azzal tisztában vagyok, hogy a babázós ellátások folyósításának az időtartam alatt nincs vállalkozói járulék fizetés. A gond és az ellentmondás az, hogy vállalkozónak viszont csak a befizetett időszak után jár munkanélküli ellátás és én sehol nem láttam leírva, pedig így lenne logikus, mert alkalmazottnál így van, hogy vállalkozónak is a mentesített időszak beszámítana. Ennek kéne utánajárni.

Ha a rosszabbik esetet vesszük, hogy egyáltalán nem vagy jogosult vállalkozói járadékra, akkor marad a bejelentés, így, hogy 3 hónapot lennél, ez már egész jól néz ki, nem tűnik ránézésre azonnal színleltnek.

Előzmény: okosjoska (26304)
zsanna Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26316
Betegszabadság mindenképpen megjár, azt a munkáltatónak kell állni. Az akkor is jár, ha táppénz nem. (Pl. nyugdíjasoknál.)
Előzmény: Tigrusz (26315)
Tigrusz Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26315
Nagyon köszönöm a választ. Ha nem ezt a kevésbé törvényes utat választom nem is kapnánk semmit a szülés előtti hónapokban? Gyes csak a szülés után jár? A munkáltató ha ezt nem játszom meg, akkor milyen státuszba tenne?
Az elmúlt két évben 2xkét hétre voltam betegszabin. Nem is gondoltam hogy nem mehetnék. De akkor sem jöttek rá.
Előzmény: Szakbarbár (26311)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26314
Menj át a munkajogi topikba, ott részletesen elmagyarázzák ,hogy miért helytelen a munkáltató eljárása, én csak ennyit tudok, hogy ez így nem jó, de annyira nem látom át, hogy el is tudnám mesélni, miért kell 12 helyett 8 órával elszámolni egy napot és ugyanannyinak maradniuk a napoknak ilyenkor is.
Előzmény: musimoni (26305)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.18 0 0 26313
Nagyon biztosra mentél, hogy itt is kérdeztél meg a családineten is. Nem szeretem az ilyesmit, hátra szoktam sorolni a türelmetlenkedőket.
Előzmény: kisjana (26303)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!