Szia! Egyértelműen túlöntözés, abbólis az a fajta, amelyik rendszertelen, eltérő adagokkal történik. A tulzott folyadékfelszívás miatt a termésben több folyadék halmozódik fel, így aztán valaminek engedni kell, ez a kirepedés oka. Nem kell sűrűn öntözni, ilyenkoris elég hetente legfeljebb kétszer, kisebb adagokkal. Az általag leírt napi két adag RENGETEG.
Van egy jó ismerősöm Fehérváron, ő elég sűrűn jár Pesten. Most nem tudtam elérni telefonon, de majd keresem, hogy mikor jön legközelebb. Különben arrafelé többen foglalkoznak a gondolattal, hogy forgalmaznák a környéken. Ezért szerintem hamarosan ott is hozzá lehet majd jutni. Postán is szoktunk küldeni, de azt most inkább felfüggesztettem, mert ebben a melegben nem tudni, hogy kezeli a posta a csomagokat.
Üdvözlettel
Dr. Hidas András
EM Technology Hungary Kft. 1072 Budapest, Dob u. 46./B. Mobil: 30 664 4456
igen, 400ft-ért adta, de mondta, hogy a jövőben a csomagolási ktg-ek miatt ez lehet, hogy 500 ft les :-)))). Amit a honlapukon láttál azt nem is tudom hányszorosára higgitják mert ezt több összetevőből kell előállitani és aktiválni az élő mikroorganizmusokat. Amik nem mások mint fotoszintetizáló, erjesztő, stb. kb. 80 féle mikroorganizmus amely a természetben megtalálható.
Szóval azt higgitják és amit én vettem 1 litert azt is higgitani kell méghozzá 300x-orosára igy elég gazdaságos lesz. Mivel ha csak permetezésre használod akkor 0,5 dl kell 30 literhez, igy 15x is tudsz belőle permetezni.
Hátulütője csak annyi, hogy mivel ezek élő mikroorganizmusok hűvös sötét helyen kell tárolni illetve ahogy fogy belőle úgy kell egyre kisebb üvegbe önteni, hogy ne érintkezzen sok levegővel.
Amit még mondott Hidas úr, hogy érdemes azért a mennyiséget 2-3 hónapon belül elhasználni éppen azért, hogy ezek az élő dolgok hassanak. De ha tavasztól őszig az ember vesz 3-4 litert emiatt, hogy mindig friss legyen az sem egy anyagi csőd.
bár semmi érdekeltségem a cégben mégis örülök, hogy ennyiőtöket érdekel, mert én nagyon hiszek abban, hogy ezekkel a mikroorganizmusokkal elérhető a vegyszermentes termelés. Mint irtam, anyuéknál a hatalmas szárasság ellenére olyan egészségesek lettek az uborkák, hogy 2 naponta 10-15 kilót szednek egy nem túl nagy területről, ami azért is meglepő mert már az 5-ik szedésnél tartanak és máskor eddigre már nagyon lecsökkent a hozam.
Szóval dr. Hidas András: 06-30-664-4456. Mikor én vettem tőle megbeszéltünk egy találkát a gödöllői Tesco parkolójában és odahozta az EMA-t. Kérlek hivd fel és minél előbb ugorj el az EMa-ért, hogy meggyógyuljanak a növényeid.
Még annyit, hogy én szinte minden elérhető (magyarul) anyagot elolvastam az interneten épp azért mert szkeptikus voltam egy kicsit, de ami leginkább meggyőzőtt az apuék eredményei.
Sőt még a Biokontroll-t is felhivtam, hogy nincs-e ennek a dolognak valami hátulütője, de azt mondták, hogy mivel ez engedélyezett szer higyjem el, hogy az általuk felállitott összes szűrön átment.
Nálunk ilyesmi csak akkor szokott bekövetkezni, ha száraz időre hirtelen sok eső jön. Nem látszik betegségnek. A paradicsom nem különösen vízigényes növény. Fólia alatt szerintem túlzás a napi kétszeri öntözés, de még szabadban is. Én kint ebben a száraz forróságban sem öntözöm, csak két naponta. A paprika, az más, az vízinövény".
Nagyon érdekelne amit a szerről írtál és főleg az, hogy hogy lehet megvásárolni? Örülnék ha tudnál pontos címet küldeni és hogy milyen időpontban lehetne a szerhez hozzájutni.
Nekem Gödöllő nagyon közel van szívesen elmennék érte mert kezdenek betegek lenni a paradicsomjaim, és ez nagy baj mert nagyon szeretm és sokat aszalok eddig 6kg-t aszaltam meg, még soha nem volt év amikor ilyen korán sikerült volna aszalni, olyan meg végképp nem, hogy 1 nap alatt elkészült 1 adag.
De újabb betegségell kellett szembesülnöm ami elég riasztó, egyenlőre az aszalni való fajtákat nem érintette még.
A képen látható aszalt pari mennyiség 6 kg nyers paradicsomból készült
Hú ez az aszalt paradicsom szuper ötlet! Én is imádom. Idén Szicíliában nyaraltunk és nagyon rákaptam, a sós-száraz a kedvencem. Kár, hogy nem terem annyi, hogy tudja csinálni, de majd jövőre saját palántákat keltetek....
ha gondolod, tudok segiteni, de én is csak úgy, ha felhivom vagy mailezek dr. Hidas András biológus professzornak, akié a cég. Egy nagyon közvetlen kedves embert ismertem meg személyében aki munkatársaival azon fáradozik, hogy bevezesse ezt a terméket Mo-ra amit "jellemzően" nyugat európában már több 100 hektáron használnak a biogazdálkodók. Szerintem, ha van időd mindenképpen nézd meg az oldalt amit irtam, mert ez nem csak egy szer, amitől remélhetőleg meggyógyulnak a paradicsomjaid, hanem sokkal több. Egyébként én is a paradicsomjaimmal kapcs. találtam rá az interneten, a fitoftóráról olvasva. Hidas úr elmondta, hogy ő Gödöllőtől nem messze az isaszegi tavak mellett gazdálkodik, ahol a tavak miatti párás levegő miatt szinte sohasem tudta megvédeni a paradicsomjait a fitoftórával szemben, egészen az EM használatáig.
Rengeteg olyan kérdésed is lehet, amit szerintem jobb feltenni neki személyesen, de ahogy gondolod, mindenesetre az e-mail cime: info@emtech.hu.
Úgy néz ki, az ausztrálnak nevezett paradicsomunk kereszteződött valamelyik másikkal. Az eredetinek a bogyója kívül rózsaszínes, belül sötétpiros, kb. csúcsos tojásalakú, repedésre nagyon hajlamos. Ennek az újnak valamivel kisebb, pirosabb termése van, repedésre kevésbé hajlamos. Nem savas, húsos, nagyon jóízű. A növény nagyobb, erősebb, mint az ausztrál. A burgonyavésszel szembeni ellenállóképességét eddig szerencsére nem lehetett megítélni. Mit gondoltok, érdemes eltenni a magját? Mennyire valószínű, hogy ilyen lesz belőle, hány év kell, mire esetleg ki lehetne az utódokat úgy válogatni, hogy biztos ilyen legyen?
imádom olvasni ezt a fórumot, a biokert és a növényvédelmi illetve konyhakerti tanácsokat szoktam még olvasni. (A biokertből talán már ismertek páran). Szóval egy nagyon új és jó dolgot szeretnék megosztani veletek. Rátaláltam egy szerre, amely a biogazdálkodási szerlistán szerepel, tehát engedélyezett és mi már ki is próbáltuk. Édesapámék konvencionális gazdálkodást folytatnak, de nem kérdés, hogy ezentúl csakis ezt a szert fogják használni. Ez az EM-1 (Effektiv mikroorganizmusok), ha van időtök és kedvetek nézzétek meg a köv. oldalt: www.emtech.hu.
A szer nagyon jó, apuék soha még annyi uborkát nem szedtek mint idén miután ezzel permeteztek, a bab ami pedig ragyásodásnak indult meggyógyult a szertől és most harsogó zöld, illetve több virágot tenni nem lehetne rá. De ez még nem terem (kései ültetés) remélem, hogy majd itt is olyan hozamokkal büszkélkedhetünk mint az uborkánál. Az uborkánál ahol eddig egy nódiuszon 1-1 uborka termett, most 4-5 darab is van.
Bocsánat ha egy kicsit offnak tűnik a hozzászólásom, de az aszalás előtt éppen a betegségekkel foglalkoztatok és mindenképpen le akartam nektek ezt irni, mert tudnotok kell erről a dologról.
Ha megnézitek az oldalt, senkit ne riasszon el az ára, mert az egy tömény készitmény, amit többszörösére kell higitani.
Én 1 liter EM-1-t vettem dr. Hidas András biológus professzortól Gödöllőn ami 400 ft-ba került, de ezt a mennyiséget 300x-ára kell higitani.
Minél többszöri használata, öntözés és permetezés javasolt, sőt a komposzt is nagyon gyorsan megérik tőle.
Ahol lakom már használja egy házaspár és csak jókat mondtak eddig, de már hiszek nekik, mert már apuéknál én is megtapasztaltam.
Ó icsoda szép paradicsomok! Nálunk idén alig terem valami. Eddig úgy 5 db volt (persze nagyon finom, édes) és most se virág se zöld :-( Nálunk permetező locsolás van. Látom elvileg árt, de ez tavaly nem tünt fel, csoda sok és finom volt. Viszont idén van egy chili paprikám, irtó helyes, majd lefotózom nektek már szépen piroslik.
Most éppen esik az eső, de, ha vége és újra derül, kap egy bőséges rezes permetet.
Egyenlőre nem tudok jobbat.
Lehet, hogy fajta függő is ez az állapot. Mintha más formátumú kisebb bogyók lennének ezeken a töveken. De elbizonytalanodtam, mert vagy másfajta, vagy a "rézhiány" miatt más formájú.
azt hittem szakértő vagy! :) nálam idén nem vészes a helyzet, minden permetezés nélkül csak pár levél száradt el. de azért jó lenne tudni kezelni, ha nagyobb baj következne be.
Nos, én a diagnózisban segítettem, most már jöjjenek a szakértők! Frint esetleg? Valami ötlet?
Én jobb híjján talán lepermetezném rézzel, miután leszedtem minden 7 napon belül szedést igényelő félérett paradicsomot. (Mert 7 nap az ÉVI-je). Más ötletem nincs :-(
Szépen fejlett lombozatú, virágzó paradicsomaim kb fele (cca 20 tő) levelei olyanok mintha szomjas lenne. Öntözöm, eső is volt, tehát nem szomjas. A levelek szélei bepöndörödnek, elszineződés nincs. Rézgáliccal, ill. Championnal permeteztem kb háromszor.
Ha ez betegség, mi lehet? Van ellene valami szer?
Öt sorban vannak, ebből kettő sor ilyen, a másik három sor tök egészséges, üde zöld és tele bogyókkal. Ezeken a "betegeken" alig van bogyó.