Keresés

Részletes keresés

kamilkam Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26394

Koszonom szepen Szakbarbar. Bemegyek lemondani a gyedet okt. 1-tol, remelem addig megkapom az allaskeresesi jaradekhoz szukseges papirokat. Itt a korhazban eleg lassan mennek a dolgok. Remelem ez igy jo lesz.

Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26393

Akár már 1 nap járadék után is kérheted, hogy szüneteltessék - ez a legkorábbi időpont, amikor már van mit szüneteltetni.

Én azt szoktam javasolni, hogy úgysem lehet mindent egy körben elintézni, mert külön van az ún. hatósági meg a szolgáltató rész, úgyhogy az első jelentkezés után néhány nappal, max. 1-2 héttel később úgyis vissza kell menni és jelentsd be akkor. Így még örülni is fognak neki, hogy nem kell veled többet foglalkozni, ha az elején mondod, akkor meg mérgesek, hogy minek ezt az álláskeresést eljátszani, ha úgysem akarsz dolgozni - erre egyébként nem lehet hivatkozni, mert senki nem bizonyítja be, hogy nem így van, meggondolni meg bármikor meggondolhatod magad.

Előzmény: kamilkam (26392)
kamilkam Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26392

Koszonom Szakbarbar. Mar csak azt szeretnem tudni, hogy mennyi ideig kell munkanelkulin lennem?

A te tudasodban jobban bizom, ugyanis ezt a holgyet mar eleg regen megkertem, hogy erdeklodjon es szerintem meg most sem sikerult, csak mar szegyelte mondani.

Koszonom es remelem el tudom intezni, csak kicsit felek az egesztol, de meg fogom csinalni.

Előzmény: Szakbarbár (26390)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26391
A jutalom függetlenül attól, hogy mikorra vonatkozik,arra az időszakra számít be, ahol ki lett fizete, tehát a tgyás alapjába a 2006-ban, a gyedébe pedig (már ha a maximum miatt ez egyáltalán még érdekes) a 2007-ben kapott jutalmak számítanak bele.
Előzmény: Zoe21 (26389)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26390

Hülyeséget mondtak. Nem Te vagy az első. Egyébként nyilván én is szoktam, de ha nagyképűen hangzik is, messze jobb a találati arányom azoknál a rehab munkakörös infózós ügyintézőkről, akik ha mást mondanak, csak azért ijedsz meg, mert ők pont ott dolgoznak és ezért elvárnád tőlük, hogy értsék a dolgukat.  De az a helyzet, hogy ez nem mindig van így.

Az álláskeresési járadékot a lakhely szerinti illetékes munkaügyi központban tudod igényelni és tgyás, gyedigényléssel is ide tartozol.

Előzmény: kamilkam (26383)
Zoe21 Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26389

Kedves Szakbarbár!

Köszönöm a választ!

A számításnál jól értelmezem a dolgokat, hogy beleveszik a jutalmat is? (idén is, tavaly is többször kaptam, ami az átlagkereset összegét megemelné)

Zoé

Előzmény: Szakbarbár (26382)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26388
Nem vagy elfelejtve, de fizetős ajánlatot szeretnék tenni, mert akinek tizenezres járulékfizetésből a minimálbér kétszeresénél is több után számolódó tgyást tudok csinálni, annak levenném a hasznából a befektetett idő és szürkeállomány minimális díját.
Előzmény: TPeti_ (26363)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26387

Én is rákerestem, bár csak kíváncsiságból, mert hogy miért nem vonatkozik Rád, az kapásból egyértelmű volt. Azért nem találtuk elsőre, mert nincs így szépen leírva, hogy ki nem éjszakázhat, hanem visszahivatkozik egy joghelyre, hogy a 127. §

(6) bek. a) és b) pontban szereplő társaság.

Az éjszakai munka csak a 22 és 6 óra közötti munka és csak a terhesség megállapítása és a gyermek 1 éves kora között nem lehet így dolgoztatni a kismamát.

Az érvényes szerződésed szerinti így dolgozol, ha nem tudod megoldani, még csak nem is a munkáltatónak kell felmondania.

Előzmény: Cicacsaj (26371)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26386

A könyvelővel értek egyet. Ez egy dupla vagy semmi játék, amiben a duplának az esélye jó 90%. (Ebből vonjál le annyiszor 10-et, ahány megye van Bp és a Tied között, Békés megyét meg vedd úgy, hogy valami afrikai országban van)

Ha a színlelés bebizonyosodik és gond van belőle, de ennek az esélye nagyon minimális, akkor teljesen mindegy, hogy mennyi tgyás és gyed helyett kapsz csak gyest.( Illetve annyi igazad van, hogy ebben az esetben többet buksz, mert a befizetett járulékot nem kapod vissza.)Ha viszont minden rendben lesz, akkor miért ne a maximális gyedet akarnád? Semmivel nem veszélyesebb a játék attól, hogy egy olyan béred van, amiből utána maximális gyeded lesz, vagy ennél kevesebbre vagy bejelentve, úgyhogy nyugodtan legyél telhetetlen.

Előzmény: okosjoska (26370)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26385

A szerződés szerinti bér az csak az alapbér. Az neked alacsony volt és ebből a szempontból a prémium mindegy,mert az nem egy állandó dolog, akkor is csak egyszeri volt és a munkád után járt, ilyesmi most nem jön számításba, mert otthon vagy, valószínű, hogy nem fogsz azért kapni, mert szépen babázol.

Egy régi alacsony után egy új magasat, ami 2-2,5*-ese a réginek, az szerintem veszélyes. Korábbi minimálbér után viszont egy mostaninál kb. 30%-kal többet beírni az nem veszélyes, mert ez teljesen hihető lehet, ezt a 30%-ot pedig már fel tudom turbózni a maximális gyedhez szükséges összegig.

Előzmény: besi75 (26369)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26384

Jobb lett volna nem passzív jogon igényelni a gyedet, mert így gyedbe vagy gyesbe szülve majd akkor futhatsz plusz köröket, amikor az sokkal nehezebb, ráadásul sürgősebb is lesz. Szeptembertől célszerű lett volna álláskeresési járadékot igényelni és ezt szüneteltetve kérni a gyedet, amit ugyanolyan összegben állapítottak volna meg így is, de így biztosítottként és nem passzív jogon kapnád.

A passzív gyed ugyanis egy kényelmes, de hosszú távon veszélyes megoldás, mert ezzel sem az aktuális biztosításod nem megoldott egy következő baba utáni ellátáshoz,sem az előzetes biztosításod nem ketyeg és inkább ez utóbbi a gond, mert aktuálisat bármikor lehet csinálni, de mondjuk 5 hónapos terhesen 6 hónap előzetes biztosítást azt nehezen.

Az előzetes biztosításod egyelőre egy 1.5 éven belüli szüléshez rendben van (mert ott még van az előző 2 évben fél év), tehát elég a munkanélküli beiktatását - biztonsági okból már - kb. a 7-8. hónapban eljátszani, de amennyivel ennél később szülsz, annyi előzetes biztosítást már össze kell szedni. Nálad adja magát, hogyha nem a gyed alatt szülnél megint, hogy emiatt munkanélkülivel meg kelljen szakítani a gyedet, akkor az egyszerűség kedvéért pont a gyes előttre érdemes ezt időzíteni, vagyis először álláskeresési járadék, aztán innen vissza gyesre. Ha így szülsz bele a gyesbe vagy a gyes utáni járadékba, akkor is rendben lesz minden.

Ilyenkor a járadékhoz beszámító átlagkereset, de legfeljebb a minimálbér kétszerese a következő ellátások alapja.

Előzmény: medzsor (26368)
kamilkam Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26383

Kedves Szakbarbar.

Nincs benne semmi titok, csak ezek mar reszletkerdesek es gondoltam masnak unalmas. De akkor atmasolom ide.

Mar segitettel abban, hogy mit kell tennem. Arrol
volt szo, hogy Gyed alatt nem hosszabitottak a
munkaviszonyomat es passziv gyeden vagyok. A masodik
babat marciusra varom es a jelenlegi gyedem februarban
jar le. Mondtad, hogy igenyeljem a allaskeresesi
jaradekot, aztan vissza gyedre. Bementem a MEP-hez a
proceduraval kapcsolatban erdeklodni. Ott azt mondtak,
hogy nem lehet ujra igenyelni a gyedet, ha elmentem
munkanelkulinek, hogy akkor azon kell maradni a
szulesig es utana pedig a Tgyas-t kapom, de a Gyedet
nem biztos.

Te ezt irtad: Macerás, de biztonságos és (doktornénis
feorral) maximális gyed lesz belõle: gyedlemondás,
álláskeresési járadék igénylés, innen vissza gyedre,
ha a végén már a -28. napnál tartasz, akkor gyedrõl
közvetlenül tgyásra, ha még nem tartasz ott, akkor a
kettõ közé pár nap járadék.

A masik gondom, hogy nov. 1-tol mas varosba koltozunk
es nem igazan fogok tudni ide feljarni. Gondolom itt
kell lemondani a Gyedet, de az allaskeresesi jaradekot
es aztan ujra a gyedet mar kerhetem az uj
lakhelyunkon? Es Budapestre szol a lakcimkartyank, de
nem ott lakunk es nem is fogunk. A TAJ-kartyat lakcim
szerint kellet igenyelni. Mi van a gyeddel es az
allaskeresesi jaradekkal?
Es mennyi idore kell elmennem munkanelkulinek? Ha az
uj helyen kerhetnem es az ido sem surget akkor
elhalasztanam a koltozes utanra.

Na mostmar jol megkavartam a dolgokat, ha sikerul
valami valaszt adni elore is nagyon szepen koszonom.

Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26382

Feltételeze, hogy tavaly januárnál régebben dolgozol ott. Ha így van, akkor az idén induló tgyás alapja a 2006.01.01-12.31 közötti átlagkereset, a gyedé pedig a 2007-es lesz, de ott az időszak vége, amiből átlagolnak csak az utolsó bérezett napig tart, táppénz, tgyás nem számít bele.

A tgyást lehet, de nem kötelező a -28. naptól igényelni. Ha a minimálbér kétszeresénél több volt a béred, akkor érdemes inkább táppénzen maradni egészen szülésig, mert így a korlátlan ellátásokat a lehető legtovább kapod és nem jön be hamarabb a maximált gyed.

Közalkalmazottak, köztisztviselők központosított illetményszámfejtési körbe tartoznak, ott mindig van kifizetőhely. Táppénzre, tgyásra nincs külön igénybejelentő, a táppézes papírt csak beküldöd, abból tudják, hogy táppénzt igényelsz, tgyásigényléshez az említett oldalon le van írva, hogy miket kell beküldeni. Amennyire tudom, a kincstárnál van valami saját nyomtatvány is a tgyáshoz, legalábis egyszer láttam egy ilyet, erről érdeklődj előtte vagy várd meg,amíg kiküldik. Gyedhez majd lesz igénybejelentő, ezt jó esetben kiküldik Neked, hiszen tudják, hogy jogosult vagy rá és mikortól kérheted.

(100 fő fölött vannak egyébként a kifizetőhelyek, de ezt szokták tudni a dolgozók mindenhol, hogy a cég kifizetőhely-e vagy sem.)

Előzmény: Zoe21 (26366)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26381

Az időtartamot leszámítva, hogy kivel mennyit lehetsz otthon, nincs különbség a saját táppénz és a gyermekápolási táppénz között. Mindkettő jár és ugyanúgy állapítják meg.

Egyszerre csak egy szülő, egy gyerekre, egyféle ellátást igényelhet, úgyhogy addig lehetsz gyesen, amíg a tgyást meg nem igényeled, illetve inkább fordítva működik a dolog, onnantól lehetsz tgyáson, hogy a gyest lemondtad.

Előzmény: agica76 (26378)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26380
Itt hamarabb szoktam válaszolni, mert az indexhez azokon a helyeken is hozzáférek, ahol a levelező oldalak le vannak tiltva és mert az egyik fontos célom a "népművelés", úgyhogy ha nincs időm mindhárom helyről jövő kérdésekre, és ez általában így van, akkor az index az első, inkább itt válaszolok, ahol többeknek is hasznos,használható tud lenni, amit írok.
Előzmény: kamilkam (26377)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26379

Akár a gyedbe, akár a gyesbe szülsz bele, ugyanúgy a minimálbér kétszerese lesz a következő tgyás és gyed alapja. (Évek óta hallom tőletek ezt a tévhitet, hogy gyes alatt már rosszabbul jár az ember, pedig ilyen nincs. Gyed vagy gyes utáni táppénznél lehet különbség, de tgyásnál és gyednél nincs.)

Az Eb. törvényből azt olvastam ki, hogy ugyanannyi táppénzt kellene kapnom, mint amennyit az első gyerek születése előtt kaptam. Ez általánosságban nincs így, ebben a konkrét esetben is csak azért, mert egy mostani táppénz alapjához a gyedhez beszámító átlagkeresetet vennék elő, az meg mivel ugyanabból az időszakból számolódott, mint az előző táppénz, ezért megegyezik azzal, a 2005-öt átlaggal. Úgyhogy röviden igen, annyi lenne egy mostani táppénzed is, mint az előző volt 2006-ban.

Előzmény: nutellla (26365)
agica76 Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26378
Kedves Szakbarbár!

Bocs, nem akarlak én feleslegesen dolgoztatni, nem is a Te válaszod vontam én kétségbe, amit most kérdeztem az még múltkor így nem került szóba és máshol olvastam csak erről emiatt lettek kétségeim.

1. Tehát akkor összefoglalva, ha jól értem(mert már tényleg kezdek összezavarodni) ha gyest kapok 8 órás munka mellett mehetek táppénzre ha a gyerek beteg akkor is és ha én akkor is, ugye?
2. És a kistesó míg pocakban van a gyest sem kell lemondani, ugye?

Köszönöm szépen, tényleg utoljára kérdeztem ezzel kapcsolatosan.:)
Ági
Előzmény: Szakbarbár (26375)
kamilkam Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26377

Kedves Szakbarbar!

Irtam neked e-mailt, remelem megkaptad, ha nem kerlek jelezd es megirom itt.

Erika

szamocaa Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26376

Köszi :)

Ne haragudj rám, hogy ilyen türelmetlen vagyok, de tudod, nagyon parázok.

Előzmény: Szakbarbár (26373)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26375

Nincs ilyen, nem tudom, honnan vette az illető. Megkérdezhetsz még pár embert azután, hogy itt megkaptad a helyes választ, de csak magadat fogod összezavarni, engem meg feleslegesen dolgoztatni.

Előzmény: agica76 (26362)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26374
A naptári napi átlagkereseted 4.163 Ft, ebből a 30 és 31 napos hónapok átlagában nettó 82.000 körüli tgyás és 74.000 körüli gyed várható.
Előzmény: CérnaSzáll (26361)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26373
Várd meg, amíg szépen normálisan elbírálja az igényedet egy hozzáértő ügyintéző, mondtam már, hogy valami miatt ez minden hivatalban úgy van, hogy akivel a mezei szürke ügyfél kapcsolatba kerül, az ért hozzá a legkevésbé. A gyednek nem jogosultsági feltétele, hogy a szüléskor biztosított legyél. Az igénylés napján kell biztosításban állni, vagy annak is jár, akinek a biztosítása a tgyás alatt szűnt meg. Te járadékot szüneteltetőként biztosított vagy, úgyhogy nem lesz itt semmi gond.
Előzmény: szamocaa (26360)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26372

Ha csak májustól szeptemberig van figyelembe vehető jövedelmed és jövőre szülsz, ez egy másik lehetőséget is felvet, amit egyébként a drágasága miatt nem szoktam javasolni - az átlag kismamánál azért drága, mert ott 12-vel, vagy ha nem annyivel, de a Te ötödnél jóval többel szorzódik minden.

Kb. bruttó 250.000 Ft-ot kéne jutalomként lejárulékolni, mert kb. 5 havi béredet kellene a jövő évi minimálbér kétszeresére, 138.000-re kipótolni és akkor így is maximális gyeded lehetne.

Előzmény: rage. (26359)
Cicacsaj Creative Commons License 2007.09.20 0 0 26371

Sziasztok!

SOS segítség kéne.

Röviden a helyzetem: szülés előtt úgy dolgoztam, hogy 3 napot de., norm. munkaidő, két napot du. (16-22 óráig). A főnököm próbálkozik, hogy ismét így dolgozzak, dehát a gyereket akkor senki nem tudja elhozni a bölcsiből. Régebben olvastam egy olyat, hogy a GYEREK 3 ÉVES KORÁIG NEM LEHET esti/du-i műszakban dolgoztatni az anyát. Ez igaz? Hiába bújom a munka törvénykönyvét, nem találom:-(( Vagy ezt csak álmodtam?

Valaki segítsen please! Holnap megyek a főnökömhöz, délig vagyok gépközelben.

előre is köszi

Cicacsaj

okosjoska Creative Commons License 2007.09.19 0 0 26370

Kedves Szakbarbár!

Köszi a választ!Hát megy a varia!A könyvelőm szerint ne legyek már ennyire

félős,és merjek minimálisat kockáztatni,ha már így alakult!Ő egyébként nem

látja ezt ennyire borúsan.(persze nem ő viszi a pénzét+a bőrét vásárra)De

én soha semmilyen tisztességtelen dologban nem voltam benne(igaz nem is

jutottam előbbre),ezért hezitálok!Valószínű,hogy belevágok a "színleltbe",de

nem leszek telhetetlen,és nem a max.GYED-re stb. bazírozok!Köszi a türelme-

det+a válaszaidat,ha vmi új van kereslek!Üdv,további jó egészséget,és jó

munkát!Szükség van az ilyen emberekre ebben az ínséges időben!

besi75 Creative Commons License 2007.09.19 0 0 26369

Kedves Szakbarbár!

Lehet,hogy túl aggódom de nem veszélyes ha csak beír egy bért?Esetleg a 2004 es év átlagát írná be most is?! Vagy van más megoldás?Nem sodornám  a céget bajba.

Elnézést ha terhes ez az aggodalom.Viszont ha nem lehetetlen és belemegy a fönököm,beszéljünk a segítségedről"szolgáltatásról"konkrétabban.(elnézést a tegezésért)Előre is köszönöm.

Előzmény: Szakbarbár (26355)
medzsor Creative Commons License 2007.09.19 0 0 26368

Kedves Szakértő!

Passzív GYED és második gyerek vállalása kérdéskörben mozog a történetem, az optimális megoldást keresem:

2,5 évig volt folyamtosan közalkalmazotti munkaviszonyom 2007.aug. 31-ig. Bruttó 137,600 Ft.

Első gyerek születése előtt 2007.febr.1-től kiírattam magam a háziorvossal, márc. 16-án született, attól a naptól kezdve TGYÁS-on voltam aug. 29-ig, aug.30-tól GYED-en, szept. 1-től passzív jogon.

Milyen fifikát érdemes tudni, ha szeretnék a második gyerek után is TGYÁS-t és GYed-et kapni, minél többet, annál jobb. :)

TAnár vagyok, visszamenni az iskolába pár hónapra nem tudok, de van egy BT-nk, ahová be tudok jelentkezni, ha szükséges.

Családtervezési jó tanácsát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Major Judit

Zoe21 Creative Commons License 2007.09.19 0 0 26367
Azt elfelejtettem írni,hogy 2001 augusztus óta folyamatosan ugyanott dolgozom határozatlan idejű szerződéssel.
Előzmény: Zoe21 (26366)
Zoe21 Creative Commons License 2007.09.19 0 0 26366

Kedves Szakbarbár és többi segítő!

Kissé már kezdek belekvarodni a pénzügyi dolgokba... :)

Szóval elvileg októberben születik első kisbabánk és kíváncsi lennék, anyagilag mire lehetne számítani. Tudom, pontos összeget nem lehet itt kiszámítani, nem is ez a kérés, de nézegettem a fórumon feltüntetett kisokos szótárat - amit köszönök, nagyon jól összeállított dolog - és szeretném megtudni, hogy a TGYÁS, GYED összegét konkrétan mely időszak keresetéből számolják ki?

Augusztus 16 óta vagyok betegállományban (addig szabadságon voltam június 18-tól), és lassan eljön a nap, amikor már ki lehetne venni a szülési szabadságot, és ezzel a TGYÁS-t igényelni. (betöltött 36. héttől kezdve ezt jól értem?)

Önkormányzati intézménynél dolgozom  - óvoda, a GYÁS-t, GYED-et ők utalják majd, tőlük kell igényelni? (honnan lehet tudni, hogy egy munkahely kifizetőhely-e?)

Köszi,

Zoé

nutellla Creative Commons License 2007.09.19 0 0 26365
Kedves Szakbarbár!

Egy kis előélet: 1999 óta folyamatos, határozatlan idejű a jogviszonyom (köztisztviselő), a bérem mindig jóval a minimálbér vagy újabban annak kétszerese felett volt.

2006. január 01-től először betegszabadságon, majd táppénzen voltam 2006. február 20-áig, táppénz napi összege br. 6700 ft volt.

Gyermekem 2006. február 21-én született.

A tgys-t 2006. 02.21.-2006. 08.07.-éig kaptam, napi br. 6700 ft.

Gyeden 2006. 08.08-a óta vagyok, a max. összeget kapom.

Második gyermekünkkel 2008. március 31-ére vagyok kiírva.

A kérdésem a következő lenne: hogy járok jobban anyagilag, ha elmegyek (akár holnaptól) táppénzre vagy ha nem? Az Eb. törvényből azt olvastam ki, hogy ugyanannyi táppénzt kellene kapnom, mint amennyit az első gyerek születése előtt kaptam.

Mivel a 2 gyerek között 25 hónap lesz, ezért bejátszik az is, hogy az utolsó hónapra lejárna a gyed, de mindenhol azt hallom, hogy a gyes-be nem szabad beleszülni. Ezt hogy lehetne megoldani?

Szerintem a munkahelyem nem menne bele abba, hogy kivegyem a bent lévő szabadságomat.

A választ előre is köszönöm.

Nutellla

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!