Keresés

Részletes keresés

sensei47 Creative Commons License 2007.04.07 0 0 627
"börtönökben nem arra törekedni, hogy jól érezzék magukat a delikvensek"

Egyetértek! Sőt, azt kellene megoldani, hogy az elítélt megtermelje a fogvatartásának a költségeit. Pl. ötkilós kalapáccsal finomszemcsés betonzúzalékot állít elő betonhulladék-darabokból...
Előzmény: Törölt nick (626)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.07 0 0 626
Nézd kérlek!
Régen is (akár 30 v. 40 éve) is voltak olyan diplomások, akik életükben nem voltak képesek értelmiséggé válni, csak valamely okból, akár egy munkaérdemrend, vagy hasonló kapcsán egyenes útjuk volt a felsőokítókba. Akkor JÁRT a diploma mellé az íróasztal. Ma meg majd eldönti a piac, hogy íróasztal vagy munkapad. Hogy úgymondjam, a választékbővítés ezen a téren sem hátrány szerintem. Tehát én pozitívumnak tartom a hallgatói létszám növekedését.
Másrészt nem minden szakmában könnyű megszerezni a diplomát! Vannak olyan szakmák, ahol ugyanolyan nehéz, ugyanúgy meg kell érte küzdeni.
Szakmunkásképzés: Ha majd a piacnak tényleg szüksége lesz újra JÓL KÉPZETT SZAKMUNKÁSOKRA, akkor meg fogja fizetni tisztességesen, onnantól kezdve meg nem lesz szakmunkás probléma. Diplomával sem. Addig meg hajrá Mekk Elek van!
Tanárpüfölés: Elkövetőt becsukni, lakatkulcsot eldobni, fals módon értelmező "emberjogi" majmokat gyógyíttatni, börtönökben nem arra törekedni, hogy jól érezzék magukat a delikvensek és talán már nem is kell tovább ragozni.
(A csupa nagybetűs írás nem kiabálás, hanem a tűzrókában nem lehet szerkeszteni!)
Előzmény: hgyi (622)
sensei47 Creative Commons License 2007.04.07 0 0 625
Várjuk a jogerős ítéletet...

=============================

Ítélet a hajdúhadházi tanárverés után

Elhangzott 2006. december 5-én
2006. December 6., Wednesday 8:12

Lehetséges, hogy napjaink iskoláiban mindennapossá és szokványossá válik az erőszak? Gyorsított eljárásban: egy év felfüggesztett a verekedő szülőnek.
Egy tenyér, ha csattan.… A tenyér egy hajdúhadházi iskola vétlen pedagógusát találta meg. A verekedő szülő téves helyzetmegítélés miatt, igazságtalanul vonta felelősségre a köztiszteletben álló pedagógust, azt állítva, hogy nem akadályozta meg a gyerekek közti verekedést, így fiát a többiek megverték. Némi gyógyír, igaz, inkább a helyi közéletnek, semmint a bántalmazott pedagógusnak, hogy a Hajdúhadházi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elítélte a szülő cselekedetét, és együttérzéséről biztosította a sértett pedagógust.

Az utóbbi években több iskolában is előfordult, hogy a pedagógusoknak nemcsak a nehezen fegyelmezhető tanulókkal, hanem szüleikkel is meggyűlt a bajuk. A legfrissebb, hajdúhadházi eset is azt mutatja, hogy a kérdésben mihamarabb társadalmi párbeszéd és közmegegyezés szükséges.

A támadók egy első osztályos roma származású kisfiú szülei voltak, akik azt gondolták, hogy gyermeküket az iskolában bántalmazták.

Kozma János, Hajdúhadház rendőrkapitánya:

– Az eddigi adatok alapján annyi történt, hogy két gyermek összeszaladt a folyosón, vagy talán az udvaron, ez még pontosan nem tisztázott, aminek következtében a kisebbik gyermek a szemén megsérült. Ezen a szülők fölháborodtak, ezért jelentek meg az iskolában, és szóváltást követően a kisgyermek édesanyja pofon vágta, majd ezt követően megcibálta a tanárnőt, aminek következtében a tanárnő nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Ő elment látletet vetetni, majd másnap jött a rendőrségre és feljelentést tett. A szülők olyan cselekményt követtek el, ami a Btk-ba ütközik, nevezetesen közfeladatot ellátó személy elleni bűntettet, ez a cselekmény pontos megnevezése. A Btk. ezt három évig terjedő börtönbüntetéssel bünteti..

Hajdúhadház cigány kisebbségi önkormányzatának vezetője elítélte a fiatal pedagógus megtámadását, és az elkövetők megbüntetését szorgalmazta. Az iskola igazgatója az ügyben gyorsított eljárást kért a bíróságtól.

Ezt követően a pofozkodó anyuka, aki megverte gyermeke tanítónőjét. november 23-án első fokon egy év börtönbüntetést kapott, három évre felfüggesztve. Az ítélet nem jogerős.
Orosz Csaba riportja nyomán
sensei47 Creative Commons License 2007.04.07 0 0 624
Kék hírek
Tanárverés Darvason - Kék hírek - Hajdú-Bihar megye
2007. ápr. 1., vasárnap, 05.51.53

Kék hírek - Hajdú-Bihar megye - Megvertek egy tanárnőt a Darvasi Általános Iskolában. Az ügy mögött egy ártalmatlan iskolai baleset áll. Az inzultusra másképp emlékszik a tanár és másképp a testvérét védő fiatalember.

Az incidens után az érintett család kiíratta négy gyermekét az intézményből. A pedagógus pedig feljelentést tett a rendőrségen.

Ideális körülmények között tölthetik mindennapjaikat a gyerekek a Darvasi Általános Iskolában. Nyugalmukat eddig semmi sem zavarta meg. Napokkal ezelőtt azonban tanárverés borzolta fel a kedélyeket. Oláh Balázsné az egyik gyermek 20 éves bátyjával dulakodott az iskola előtt. Az ügy hátterében az áll, hogy a fiú húga az iskola udvarán lerántotta a mászókáról egy iskolatársát. A történetek tisztázására hívták az iskolába a balesetet okozó gyerek édesanyját. A pedagógus szóváltásba keveredett a szülővel. Oláh Balázsné úgy emlékszik az esetre, hogy az édesanya iskola kapujában várakozó 20 éves fia szó nélkül megrúgta, majd megverte.

Információink szerint az ügy után más roma szülő is kiíratta gyermekeit az iskolából. Így még bizonytalanabbá vált az intézmény jövője. A pedagógus úgy érzi: a testület és a szülők kiállnak mellette.

A testület és a szülők is kiállnak mellettem, tehát ilyen szempontból jó, de bennem az a lelki törés az nagy, és nem most fog elmúlni – mondta el Oláh Balázsné.

A pedagógus feljelentést tett a rendőrségen. A hatóság már meghallgatta az érintetteket. Azt még nem tudni, mikor tárgyalja a bíróság az ügyet, és azt sem, hogy maradhat-e önálló intézmény szeptembertől a Darvasi Általános Iskola.

www.dtv.hu
Előzmény: sensei47 (623)
sensei47 Creative Commons License 2007.04.07 0 0 623
"Úgy tűnik, a tanárpüfölős téma megint kimerült."

Nem biztos...
Előzmény: hgyi (622)
hgyi Creative Commons License 2007.04.07 0 0 622

Az a bizonyos hallgatói létszámemelkedés az annyira jó nekünk? Szerintem túlságosan sok lett a felsőoktatási intézményekben tanulók száma. És most ezért sírnak, hogy nincs szakember, meg tönkremegy a szakemberképzés. Persze, ha mindenki diplomás akar lenni, mert könnyű megszerezni a diplomát. A diplomások elenyésző %-a megy vissza "szakmunkásnak", a többi íróasztalt akar.

Úgy tűnik, a tanárpüfölős téma megint kimerült.

Előzmény: Törölt nick (621)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.06 0 0 621
Pedig már a 80-as évek elején is az volt a sláger minden mszmp meg kisz kongresszuson, hogy az oktatást meg az egészségügyet nem a "maradék elv" alapján kellene finanszírozni.
Én legalábbis nagyon íllesmire emlékszem. Persze azokon nem voltam ott..... .:-))
Minden esetre az 1. ciklus fejlesztési eredményei nem voltak rosszak, mert vagy 5-600 tanterem, több mint 300 tornaterem, meg vagy 100-150 tanuszoda is épült. És ez az általános és középiskolákban.
A felsőoktatásban meg akkora mérvű hallgatói létszámemelkedés ment végbe, hogy igazából az iskolák nem voltak képesek az oktatói gárdával megfelelő mértékben követni.
Előzmény: hpapa (617)
hgyi Creative Commons License 2007.04.06 0 0 620
Ha jól emlékszem, tüntettek is ellene az egyetemisták, annyira nem tetszett nekik miniszteri tevékenykedése.
Előzmény: renegade (614)
hpapa Creative Commons License 2007.04.05 0 0 619
Pontosan erről beszéltem!
hpapa Creative Commons License 2007.04.05 0 0 618
Ez a 80-as évek elején így volt!
Előzmény: renegade (612)
hpapa Creative Commons License 2007.04.05 0 0 617

"De az igaz reálbér csökkenés az a Békesi féle ˇ"tömjük be inflációval a hézagokat" c. fiskális politika, és utána a Bokros csomag hatására következett be. "

Igazad van, ők még egy kicsit rálapátoltak. Egyszóval a 80-as évek második feléhez képest, sokat romlott a helyzet.

Előzmény: Törölt nick (610)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.05 0 0 616
Nézd kérlek, én akceptálom amit írsz, dehát ezért volt ott Krisztina, hogy az egyetem előtti szintről is legyen már valaki. Akkor is határozottan állítom, hogy az MDF-ben peda. -túltengés volt - és részben még van is, tehát a szakmai műhelyek is be tudtak segíteni.
Tanárnak jó volt, szerették. Én nem értékelném lem ennyire a miniszterségét sem, hogy pocsék. De nem hiszem, hogy azokon kívül amit már írtam sok újdonságot tudnék még írni.... :-))
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.05 0 0 615
Kivéve, ha előbb legalább egy évtizedett legyomott ott is. Pedagógiát/metodikát oktatni nem is engednék olyant, aki maga nem müvelte azt a közoktatásban és lehetőleg  minél több tipusú iskolában. A baj ott van, hogy szinte általános a: vak vezet világtalant- felállás! Miniszterként pedig rálátása kellene lennie az egész rendszerre és azt a célt tartania szemelőtt, hogy a különböző ciklusok végzettjei miként tudják hasznositani elnyert tudásukat a következő ciklusban illetve majd az iskola utáni élet folyamán. Ugyanis nem az a cél, hogy a 6-18 év közt a fiatalságnak napi 5-7 órában elfoglaltásgot adjunk (ne csámborogjanak az utcán, a plázákban,stb), hanem hogy hasznositható ismeretekkel/készségekkel váljanak felnőtté!
renegade Creative Commons License 2007.04.05 0 0 614
Hiszen az 1. oktatási miniszter az prof. Dr. Andrássfalvy Bertalan rendes egyetemi tanár, államtitkára dr. Dobos Krisztina, szintén aktív középiskolai tanár. Tehát gyakorló-tanító emberek voltak.

Aki egyetemen tanít, annak halovány segédfogalma sincs arról, mi folyik egy általános iskolában. Ez látszott is, Andrásfalvy országlását messze rosszabbnak éltem meg, mint bárkiét előtte, pedig azok még a kommunista érában voltak miniszterek. Úgy hallottam, egyetemi tanárnak kiváló volt, miniszternek sajnos pocsék.
Előzmény: Törölt nick (603)
renegade Creative Commons License 2007.04.05 0 0 613
melősok = melósok
Előzmény: renegade (612)
renegade Creative Commons License 2007.04.05 0 0 612
A pedagógusok anyagi és ezen keresztül a társadalmi megbecsülése az Antall kormány intézkedéseinek köszönhetően csúszott le, a segédmunkások szintjére.

Csudákat. A nyolcvanas években a hetedikből kimaradt tanítványom a gyári portán lótifutiként -- az volt a dolga, hogy kiszaladjon a melősoknak tízóraiért a boltba -- többet keresett, mint én, a diplomás pedagógus...
Előzmény: hpapa (600)
kékhagyma Creative Commons License 2007.04.05 0 0 611

Abszolút ontopik rádióműsor megy most,

http://www.radio.hu/read/219393/rid/PVV6TQ==

sztem egy óra múlva már fenn lesz a hangos archívumban, meg lehet hallgatni a neten is.

Törölt nick Creative Commons License 2007.04.05 0 0 610
Szia hpapa!
(Én is elég sokáig fenn vagyok esténként, de Te ennyire bagoly-üzemmódban vagy?)
Szóval, szerintem a ped. társ. erkölcsi megbecsülésének az is része, hogy javítom a munkavégzés feltételeit. A két említett kormánytag meg azért került külön említésre, mert mint gyakorló emberek, elég jól tudták, hogy ezen a téren hol szorít a cipő. Természetesen, ha számodra ezek nem támasztják alá azt, hogy nem csökkent az erkölcsi megbecsülés, akkor nem fogadod el érvként.
Anyagi megbecsülés:
Természetesen tudom, hogy a közszféra bérmegállapodási mechanizmusa hogyan működött akkor és hogyan működik ma. A kormánnyal történt megállapodás csak az első része a dolgoknak, a döntő momentum az önkormányzatokkal történő megállapodás. Akkoriban még az önkormányzatok nagy többsége tudott pótlólagos bért hozzátenni a korm. által elfogadott és LEUTALT!! béralaphoz. Azt azért mindenképpen megjegyezném még, hogy annak idején az okt. min. azért még tudott valamelyest befolyást gyakorolni az alaptárgyalásokon. És az eredeti Önkormányzati törv. még sokkal nagyobb mozgásteret engedélyezett az önkormiknak, mint ma.
"A ténykedésükről meg csak annyit, hogy azóta se hírük, se hamvuk nincsen az általad említetteknek."
A kormányváltás után még sokáig mindketten az MDF. oktatási kabinetjének tagjai voltak, tehát "nem tűntek el a süllyesztőben". De mint gyakorló pedagógusok, szerették és szeretik a szakmát, ezért aztán mindketten vissza is mentek rögtön tanítani is. Csak tudod, az MDF. soha nem volt az a harsány társaság, de azért mindig elmondta a véleményét, aztán, ha valakit érdekelt és meg is értette, akkor jó, akit meg nem érdekelt vagy nem is értette, hát az hangosabban sem értette volna! :-)) Ezügyben tehát én inkább azt az álláspontot fogadom el, hogy a KÖZSZFÉRÁN BELÜL! a pedagógusok anyagi megbecsültsége sem csökkent jobban akkor, mint a köz többi szereplőjének esetében. Természetesen egy általános reálbér csökkenés volt, részben a gazdaság teljesítőképesség csökkenése, részben az infláció csökkentő szándék miatt. De az igaz reálbér csökkenés az a Békesi féle ˇ"tömjük be inflációval a hézagokat" c. fiskális politika, és utána a Bokros csomag hatására következett be.
Előzmény: hpapa (609)
hpapa Creative Commons License 2007.04.04 0 0 609

Nem emlékszem, hogy egy szót is ejtettem volna az akkori oktatási kormányzat hozzáértéséről. Kizárólag a ped. társadalom anyagi és erkolcsi megbecsüléséről írtam. Azt is tudni kell, hogy a ped. fizetések meghatározásába nem az oktatási minisztérium veleménye a meghatározó.

A ténykedésükről meg csak annyit, hogy azóta se hírük, se hamvuk nincsen az általad említetteknek. A kormányváltás után, még az MDF sem tartott igényt, egyikre sem, semmilyen poszton, ha jól emlékszem.

Törölt nick Creative Commons License 2007.04.04 0 0 608
Megértem. Teljesen on, és magas labda!
Kitűnő poén. :-)))
Előzmény: palimadar69 (606)
józan paraszt Creative Commons License 2007.04.04 0 0 607
:-)
Előzmény: palimadar69 (606)
palimadar69 Creative Commons License 2007.04.04 0 0 606
"A pálya ááltalános megbecsültségi szintje egyébként megfelel az általad írottaknak, én is ott tartok, hogy beígértem a volt menyasszonyomnak, hogy amennyiben tovább hangoztatja, hogy "imádom a munkámat", bizony nyakon fogom csapni, mert a végén még kereshetek arra is, hogy fizessen, ha már a hobbijának hódolhat!"

A tanárverésnek ezáltal új dimenziói nyílnak! :)

Bocs, nem tudtam megállni.
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.04 0 0 605
Örömmel tettem.
Előzmény: sensei47 (604)
sensei47 Creative Commons License 2007.04.04 0 0 604
"Hiszen az 1. oktatási miniszter az prof. Dr. Andrássfalvy Bertalan rendes egyetemi tanár, államtitkára dr. Dobos Krisztina, szintén aktív középiskolai tanár. Tehát gyakorló-tanító emberek voltak."

Nagyon köszönöm, hogy ezeket a tényeket fölidézted az Antall kormányról!
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.04 0 0 603
Két dolog miatt vitatkozom. Az egyik, hogy feleségem 2 diplomás pedagógus, és a legkevésbé sem érezte/tük, hogy arendszerváltozás után csökkent volna a presztizse. Sőt inkább valamelyest javulónak tűnt..... Egy ideig.
A másik problémám, hogy az Antall kormányban tényleg nem voltak "szakértők". Hiszen az 1. oktatási miniszter az prof. Dr. Andrássfalvy Bertalan rendes egyetemi tanár, államtitkára dr. Dobos Krisztina, szintén aktív középiskolai tanár. Tehát gyakorló-tanító emberek voltak. Igaz, Dobos Krisztinek volt egy bűne, tankönyveket írt oktatásszervezésből. :-)
Én úgy emlékszem azokra az időkre, hogy az MDF-ben határozott "pedagógus-túltengés" volt, és nehezen hihető számomra, hogy kitartottak volna az MDF. mellett, ha ellenük torténtek volna a dolgok. Az oktatásba (köz - és felsőoktatás) sem a megelőző 25 évben, sem azóta akkora pénzek nem mentek, mint akkor.
Ezzel együtt is van abban igazság, amit írsz. De szerintem az anyagiak témaköre sokkal inkább oda vezethető vissza, hogy az akkor alakuló piacgazdaság a többi értelmiségi kört sokkal nagyobb arányban szívta fel, magával hozva a versenyszféra versenyképes jövedelmét, míg a pedagógusok (ha a pályán maradtak) mégiscsak a "közszféra" tagjai maradtak. És a közszféra "biztonságáért és egyéb juttatásaiért" cserébe, mindig is kisebb volt a bér.
A pálya ááltalános megbecsültségi szintje egyébként megfelel az általad írottaknak, én is ott tartok, hogy beígértem a volt menyasszonyomnak, hogy amennyiben tovább hangoztatja, hogy "imádom a munkámat", bizony nyakon fogom csapni, mert a végén még kereshetek arra is, hogy fizessen, ha már a hobbijának hódolhat!! :-OO
Előzmény: hpapa (600)
hpapa Creative Commons License 2007.04.04 0 0 602
Részben igazad van, de azért a helyzet a 80-as évek vége felé valamelyest rendeződött, mert a többi diplomáshoz képest, nem voltak hátrányban. Természetesen átlagokról beszélek és nem a kiemelkedő személyekről.
Előzmény: Törölt nick (599)
lms Creative Commons License 2007.04.04 0 0 601
milyen árverések...?
hpapa Creative Commons License 2007.04.04 0 0 600

Már azt hittem, hogy elírtam valamit, de nem. Nem az oktatásról, hanem a tanári pálya presztizséről írtam!

A pedagógusok anyagi és ezen keresztül a társadalmi megbecsülése az Antall kormány intézkedéseinek köszönhetően csúszott le, a segédmunkások szintjére.

Odáig jutottak, hogy sokszor azok a kezdő szakmunkások, akik az ő közreműködésükkel eredményesk lettek, néhány helyen többet kerestek náluk. Egyes szakmákban, már a harmadik évfolyamban akadtak olyanok, akik (igaz sok munka árán), olyan autóval jártak iskolába, amilyen senkinek nem volt a tanári karban.

Ez azóta sem változott. Jelenleg a diplomások közül, a pedagógusok vannak a legrosszabbul fizetve. Vannak helyek, ahol egy érettségivel többet keresnek, mint egy pedagógus. Erről írtam. Az oktatás helyzete, egy külön téma lehetne. Az biztos, hogy nem a legmegnyugtatóbb.

Előzmény: Törölt nick (598)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.03 0 0 599
Amiben nincs igazad, arra már reflektáltak (Antall -ra vonatkozóan). A presztizs rombolást viszont  aII.VH után a Rákosi rezsim kezdte el. Akik még élnek abból a korszakból, tudják, hogy szlogen volt, hogy csak a fizikai munkának van értelme, a szellemi az nem termelő, így a pedagógusok/hivatalnokok/stb értelmiségiek (nem is volt osztály, csak réteg!) kb annyira fontosak - kis tulzással - mint az utcaseprők/kéményseprők/s hasonlóak.Egy munkáskéder szülővel szemben sem szava sem semmiféle előnye nem lehetett egy tanárnak. Még ha a munkás olyan nélkülözhetellnt is termelt mint pl. a fogpiszkáló! 
Előzmény: hpapa (593)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.03 0 0 598
Az oktatás szétdúlását nem Antall kezdte, már előtte vagy 20 évvel is ebbe az irányba hatottak az erők. És azért az oktatás célja mégis csak a gyerek kell, hogy legyen. Természetesen a pedagógus eszköztára megfelelő kellene, hogy legyen a cél eléréséhez. Elég jól van meghatározva, az óvoda az nevelő-oktató intézmény, utána az érettségiig oktató-nevelő munka folyna, ha ki nem maradna a nevelés - eszköz híján.
Előzmény: hpapa (593)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!